Reprezentacja Stanów Zjednoczonych
http://www.youtube.com/watch?v=NUq_PplxrPE&feature=shareMy¶licie, ¿e nasi sobie poradz±?
CYTAT(Artur Brzychcy @ 12:39 21.02.2012)
Reprezentacja Stanów Zjednoczonych
http://www.youtube.com/watch?v=NUq_PplxrPE&feature=shareMy¶licie, ¿e nasi sobie poradz±?
Ciekawe jak± ¶redni± wieku maj±
CYTAT(Artur Brzychcy @ 12:39 21.02.2012)
My¶licie, ¿e nasi sobie poradz±?
Robimy zak³ady?
pozdrawiam
wygl±da na to, ¿e ponad 40 lat
a ¶rednia waga to ponad 100 kg
zapowiada siê ciekawie ;)
Kole¶ w zestawie lamelka-puklerz-szyszak-tasak-klepsydry po prostu zniewala swoj± spójno¶ci± i poprawno¶ci±.
Ale w koñcu jak sport to sport- na filmach i zdjêciach z lat ubieg³ych nie takie kwiatki by³o widaæ.
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 15:52 21.02.2012)
Kole¶ w zestawie lamelka-puklerz-szyszak-tasak-klepsydry po prostu zniewala swoj± spójno¶ci± i poprawno¶ci±.
Ale w koñcu jak sport to sport- na filmach i zdjêciach z lat ubieg³ych nie takie kwiatki by³o widaæ.
ale te¿ o to chodzi aby takim otworzyæ oczy nie zapominajmy ¿e dla nich to bêdzie pierwsza impreza tego typ (mimo ¿e pod wzglêdem reko nie osza³amiaj±ca ) to jednak i pod tym wzgledem siê czego¶ naucz±.
PS. mam nadzieje Marku ¿e takich kwiatków w Poslkim obozie nie widzia³e¶?
CYTAT(ua @ 16:13 21.02.2012)
PS. mam nadzieje Marku ¿e takich kwiatków w Poslkim obozie nie widzia³e¶?
A mogê siê publicznie na ten temat nie wypowiadaæ? Zemsta Piêknych Panów mo¿e mnie dopa¶æ w najmniej spodziewanym momencie, heheh.
A tak powa¿nie- z roku na rok siê u nas "w sporcie" naprawdê poprawia, ale wci±¿ jest sporo do zrobienia, podobnie jak i w XIII, ¿eby nie by³o, ¿e siê czepiam...
CYTAT(ua @ 16:13 21.02.2012)
..i pod tym wzglêdem siê czego¶ naucz±..
Pewnie bêdziecie uczestników informowaæ o wymogu spójno¶ci uzbrojenia ?
pozdrawiam
rozmawia³em o tej sprawie z organizatorami. 4 podstawowe kraje, które wystawi± najwiêksze reprezentacje, maj± byæ jaknajbardziej spójne i poprawne historycznie. co do nowych krajów typu USA, organizator obieca³ ¿e bêd± mówili widzom ¿e ci zawodnicy jako ¿e przyjechali pierwszy raz s± traktowani z przymru¿eniem oka, jednocze¶nie konferansjerzy bêd± mówiæ o niepoprawno¶ci ich uzbrojenia wytykaj±c je.
Ze swojej strony obiecujê, ¿e zrobiê wszystko ¿eby poziom naszej Dru¿yny Narodowej by³ wysoki i ¿eby nie by³o wielu rzeczy do których mo¿na siê przyczepiæ. Na najbli¿szym turnieju eliminacyjnym bêd± eksperci od uzbrojenia (spoza naszego ¶rodowiska), którzy wska¿± najs³absze punkty wygl±du ka¿dego walcz±cego i postaramy siê je usun±æ do turnieju g³ównego.
a swoj± drog± mam nadziejê ¿e ilo¶æ takich kwiatków jak ten go¶æ z USA nie bêdzie du¿a, do imprezy jest jeszcze kilka miesiêcy i sam siê przezbrajam jeszcze, tak wiêc z ostateczn± ocen± uzbrojenia poczekajmy do samego turnieju w Warszawie
Nie chodzi o to , by mieszaæ .
Ale je¶li macie kontakt z uczestnikami z innych krajów , to mo¿ecie przecie¿ delikatnie zasugerowaæ Im , ¿e wskazane by by³o..itd.
pozdrawiam
zasady opisane na stronie BN mówi±
"One authorizes any armor which has historical analogues of the period XIII – XVI cent. It is to be made out of authentic materials, to have the appropriate thickness of a protective material as well as to have good aesthetic appearance. All the items of protective arms are to correspond to the technical requirements."
w tej chwili do kapitanów wszystkich teamów posz³a wiadomo¶æ ¿eby zaczêli przesy³aæ zbroje i broñ swoich zawodników do konsultacji ze specjalistami od organizatorów, z za³±czonymi materia³ami ¼ród³owymi. dowód ¿e to siê ju¿ dzieje jest na fb na stronie teamu USA
https://www.facebook.com/groups/115904041790980/zobaczcie dyskusjê pod zdjêciem Bar Mace i wypowiedzi Natalii
dla tych co fb nie maj±
Natalia Trubnikova
I’ve just come across this pic.
Just want to make sure you have historical sources for this thing, don’t you?
The total weight should be not more than 1.1 kg (it’s like a six-flanged mace)
The handle should be wooden!
Jeb Raitt
Wouldn't it be redundant, to hit some of those guys with an ugly stick?
Andre Sinou
Natalia Trubnikova - There are so many mace designs over the years. We were going for a bar mace or iberian mace but the weaon had to be humane as we do not want to actually hurt anyone. A bar mace would have been simple like this one. An iberian mace would have raised bumps along the horizontal axis. We found that, even though the weight was right, it would be too dangerous to use against our friends on the other teams. Will you reject this weapon as it is?
Natalia Trubnikova
The one above, on the pic? or the ones you've just mentioned (bar and iberian mace)?
Natalia Trubnikova
the question is in presence/absence of historical source the item is based on. Can you provide it?
Andre Sinou
It is an iberian mace without the raised areas. An iberian mace is simply an iron shod piece of wood. The raised areas gave me concern for the safety of our competition, so it is kept smoothe for more surface area. Would you prefer historical accuracy over safety?
Jonathan David Baird
http://cme.comoj.com/img/items/large/itm_F...IberianMace.pnghttp://cme.comoj.com/img/items/large/itm_F...IberianMace.pngcme.comoj.com
Jonathan David Baird
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...e_Bible_001.jpgyou can see one being used in the top portion the knight with the white helm in the door way is using it.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...e_Bible_001.jpgupload.wikimedia.org
Przepraszam, takie pytanie z innej beczki, bo siê nie po³apa³em za mocno. Czy to oznacza, ¿e dana osoba musi mieæ spójny strój/pancerz z danego okresu, czy mo¿e mieæ z ró¿nych epok oby "histeryczne by³o"?
CYTAT(brat Bule @ 17:45 21.02.2012)
Przepraszam, takie pytanie z innej beczki, bo siê nie po³apa³em za mocno. Czy to oznacza, ¿e dana osoba musi mieæ spójny strój/pancerz z danego okresu, czy mo¿e mieæ z ró¿nych epok oby "histeryczne by³o"?
w sumie ciekawe pytanie czy mo¿na biæ siê w pancerzu z pocz±tku XV a mieæ ciuchy cywilne z XIII ( trochê by to ¶miesznie wygl±da³o ) ale jednak w/g datacji ( bardzo szerokiej ) jak i standartów spójno¶ci uzbrojenia i ciuchów przesz³o?
CYTAT(brat Bule @ 17:45 21.02.2012)
trzeba rozumieæ to tak:
jak robisz lata 1412-1416 to masz mieæ wszystko na te lata
ale mo¿e byæ tak ¿e twój towarzysz broni mo¿e robiæ lata 1380-1385 i walczyæ z tob± ramiê w ramiê
nie jest jednak wskazane aby rozpiêto¶æ w datowaniu uzbrojenia danego zawodnika wynosi³a np 250lat
Czyli wszytko zale¿y od interpretacji przepisów?
No, chyba zale¿y od interpretacji. Na moje oko z regulaminów zamieszczonych na stronach BN nie wynika wprost, ¿e na pojedynczym cz³owieku sprzêt ma byæ spójny chronologicznie, wiêc w zasadzie otwiera to furtkê dla takich sk³adaków...
Oficjalnych regulaminów na BN 2012 jeszcze nie ma co nie znaczy ¿e te ulegn± zmianie. Od Polaków na pewno bêdzie wymagana spójno¶æ historyczna uzbrojenia.
CYTAT(jarzyn @ 19:04 21.02.2012)
Oficjalnych regulaminów na BN 2012 jeszcze nie ma co nie znaczy ¿e te ulegn± zmianie.
Faktycznie, chodzi³o mi oczywi¶cie o regulaminy z zesz³ego roku.
Nie mnie o tym decydowaæ, ale mo¿e w³a¶nie dobrze by by³o dodaæ taki wymóg, bo o ile u nas z grubsza standardem jest zawê¿enie swojego datowania do jakiego¶ rozs±dnego przedzia³u, to - jak widaæ - dla innych niekoniecznie.
dok³adnie, trudno sk³adaæ deklaracje za inne reprezentacje ;)
CYTAT(jarzyn @ 19:04 21.02.2012)
Oficjalnych regulaminów na BN 2012 jeszcze nie ma co nie znaczy ¿e te ulegn± zmianie. Od Polaków na pewno bêdzie wymagana spójno¶æ historyczna uzbrojenia.
w/g zadanego pytania ( bardzo celnego ) wydaje mi siê ¿e trzeba wymagaæ spójno¶ci odtwarzanej epoki ( czytaj od cywila po sprzêt obozwy na zbroii koñcz±c ) .
PS. Marek PP nie mszcz± siê tylko pokazuj± nag± prawdê
To siê zmienia z roku na rok. Wymogi sprzêtowe jak i zasady walki siê zmieniaj±( oczywi¶cie na lepsze). W tym roku zosta³a podniesiona poprzeczka tylko czterem krajom, w zesz³ych latach takich obostrzeñ nie by³o w ogóle, przez co by³o widaæ ró¿ne kwiatki. W tym roku ju¿ s± obostrzenia dotycz±ce spójno¶ci uzbrojenia, i mam nadziejê ¿e ta tendencja siê zachowa. Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu w tym roku.
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 18:29 21.02.2012)
..nie jest jednak wskazane aby rozpiêto¶æ w datowaniu uzbrojenia danego zawodnika wynosi³a np 250lat..
I to jest chyba najwa¿niejsze.
pozdrawiam
CYTAT(ua @ 19:23 21.02.2012)
PS. Marek PP nie mszcz± siê tylko pokazuj± nag± prawdê
Na Sryg³awa i Twaroga!!! Tego siê najbardziej obawia³em... nic ju¿ nie bêdzie tak jak dawniej.
Ale wracaj±c
ad rem- pytanie do Artura bardziej- zg³osi³a siê mo¿e jaka¶ ekipa XIII?
zg³osi³a siê i liczymy ¿e zg³osi siê wiêcej. tak jak pisa³em w obozie Polskim z za³o¿enia chcemy zrobiæ 3 strefy : XIII, prze³om XIV/XV i pó¼niejsz± XV. mamy ju¿ chêtnych z ka¿dego okresu, wiêc poka¿emy ludziom pe³ny obraz rozkwitu/koñca ¶redniowiecza.
Co do walcz±cych - XIII zbroje nie za bardzo nadaj± siê na ostre boje BN. W eliminacjach mamy tylko jednego cz³owieka z XIII i sam mówi ¿e by siê obawia³ o kontuzje jakby w tym sprzêcie mia³ walczyæ z najmocniejszymi ekipami ¶wiata. Tak wiêc reprezentacja bêdzie walczy³a w sprzetach z prze³omu XIV i XV w ogólnie mówi±c
CYTAT(Hub @ 20:56 21.02.2012)
zg³osi³a siê i liczymy ¿e zg³osi siê wiêcej. tak jak pisa³em w obozie Polskim z za³o¿enia chcemy zrobiæ 3 strefy : XIII, prze³om XIV/XV i pó¼niejsz± XV. mamy ju¿ chêtnych z ka¿dego okresu, wiêc poka¿emy ludziom pe³ny obraz rozkwitu/koñca ¶redniowiecza.
Indeed
Generalnie to my jako gospodarze powinni¶my stawiaæ warunki i naciskaæ innych do ich przestrzegania. Mogli rosjanie, ukraiñcy i inni, mog± i amerykanie. Ja rozumiem, ¿e nowe kraje uczestnicz±ce w BN traktuje siê troche ulgowo ale czy z drugiej strony to wskazane? Im szybciej siê w nich wykszta³tuje odruch prawid³owo¶æ tym lepiej dla nich samych. Dla nich bajkowe he³my i inne elementy uzbrojenia rodem z hollywood s± widaæ na po¿±dku dziennym. Skoro my mo¿emy byæ oryginalni to oni te¿! Co do miejsca..my¶lê, ¿e Forty bêd± odpowiednie. Maj± swój mroczny klimat mimo , ¿e nie pochodz± ze ¶redniowiecza.
gospodarze to nie s± organizatorzy.
jak UEFA robi u nas Euro, to na zasadach UEFA a nie wymy¶lonych przez PZPN
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 18:06 22.02.2012)
gospodarze to nie s± organizatorzy.
jak UEFA robi u nas Euro, to na zasadach UEFA a nie wymy¶lonych przez PZPN
S³abe porównanie Mateo . A gospodarze to jak najbardziej organizatorzy a gdyby jednak porównaæ to w takim przypadku nawet nie by³o by tematu bo kto jak kto ale UEFA rygorystycznie przestrzega przepisów.
Organizatorami BN nie s± Polacy. W tym roku BN jest w Polsce i oczywi¶cie do wykonania tego projektu jeste¶my potrzebni. Jednak w przysz³ym roku bitwa mo¿e byæ w innym kraju i wtedy bêdziemy jedynie uczestnikami
W tym wypadku nie mo¿na postawiæ znaku równo¶ci pomiêdzy Organizator a Gospodarz. Jako gospodarze jeste¶my zobligowani do przestrzegania zasad wytyczonych przez organizatorów.
CYTAT(jarzyn @ 21:36 22.02.2012)
Organizatorami BN nie s± Polacy.
To ja wszystko formalnie wyt³umaczê bo chyba przez przypadek zosta³em wywo³any do tablicy
Formalnie organizatorem jestem ja. Oznacza to tyle, ¿e jako organizator imprez realizujê imprezê eventow± wed³ug standardów i wytycznych Miêdzynarodowej Federacji Bitwa Narodów.
Czyli krótko mówi±c realizujê okre¶lone dzie³o. Za walki i przepisy odpowiada tylko i wy³±cznie Federacja! To jest ich impreza i ich zasady.
Polska reprezentacja na samej imprezie jest tak samo go¶ciem jak jakakolwiek inna.
Tylko my jeste¶my za nimi sercem i tu ich wielka przewaga
CYTAT(Artur Brzychcy @ 22:36 22.02.2012)
CYTAT(jarzyn @ 21:36 22.02.2012)
Organizatorami BN nie s± Polacy.
To ja wszystko formalnie wyt³umaczê bo chyba przez przypadek zosta³em wywo³any do tablicy
Formalnie organizatorem jestem ja. Oznacza to tyle, ¿e jako organizator imprez realizujê imprezê eventow± wed³ug standardów i wytycznych Miêdzynarodowej Federacji Bitwa Narodów.
Czyli krótko mówi±c realizujê okre¶lone dzie³o. Za walki i przepisy odpowiada tylko i wy³±cznie Federacja! To jest ich impreza i ich zasady.
Polska reprezentacja na samej imprezie jest tak samo go¶ciem jak jakakolwiek inna.
Tylko my jeste¶my za nimi sercem i tu ich wielka przewaga
A jako organizator realizujesz okre¶lone dzie³o, co¶ na zasadzie franczyzy, kto¶ daje know-how a Ty podejmujesz siê ogarniêcia w tegorocznej polskiej edycji, czy zatem masz jaki¶ zakres dowolno¶ci w ustalaniu tego, co nie jest ju¿ okre¶lone w wymaganiach Federacji? Pytanie z ciekawo¶ci...
Co¶ siê dzi¶ strasznie nasza Freha wiesza.
A wiêc po kolei:
Nie jest to franczeza
To s± Mistrzostwa i wszêdzie na ca³ym ¶wiecie musz± byæ robione wed³ug tego samego standardu i wed³ug jednych zasad to chyba oczywiste.
Jako polskiorganizator oczywi¶cie mam wp³yw na wygl±d imprezy, ale nie na zasady i regulamin samej imprezy.
Czy odpowiedzia³em na nurtuj±ce pytania?
A kto z ramienia Federacji bêdzie weryfikowa³ walcz±cych? Bêdzie taka osoba? A jeszcze jedno: BN jest dyscyplin± kontaktow± i wymagaj±c± si³y i wytrzyma³o¶ci fizycznej. Czy walcz±cy bêd± jako¶ kontrolowani czy nie s± aby np..na dopalaczach? Bo tego to raczej Federacja nie zezwala.
A to ju¿ pytanie do naszego sêdziego Jarzyna oraz kapitana polskiej reprezentacji Huberta
CYTAT(Heller @ 00:49 24.02.2012)
A kto z ramienia Federacji bêdzie weryfikowa³ walcz±cych? Bêdzie taka osoba? A jeszcze jedno: BN jest dyscyplin± kontaktow± i wymagaj±c± si³y i wytrzyma³o¶ci fizycznej. Czy walcz±cy bêd± jako¶ kontrolowani czy nie s± aby np..na dopalaczach? Bo tego to raczej Federacja nie zezwala.
testów anty dopingowych nie robimy - przynajmniej na razie by³a poruszana na warszawskiej konferencji sprawa "koksowania" co do narkotyków nikt chyba nawet nie zak³ada³ ¿e mo¿na ich u¿ywaæ
a weryfikacja ka¿dy kraj ma inn±
u nas w rosji, bia³orusi i na ukarinie s± turnieje eliminacyjne i wymienione przez ciebie przypadki by³y by dostrze¿one od razu
czy s± dopuszczone ? NIE
Wypicie kawy , coli czy np.jakiego¶ napoju typu red bul , zjedzenie kilku kostek cukru ..nie jest jednak zabraniane ?
Pytam , bo jako org. GTMD nie my¶lê tego zabraniaæ.
Co o tym s±dzicie ?
pozdrawiam
CYTAT
Wypicie kawy , coli czy np.jakiego¶ napoju typu red bul , zjedzenie kilku kostek cukru ..nie jest jednak zabraniane ?
Co o tym s±dzicie ?
pozdrawiam
Czy kawa albo cukier zabronione s± w jakimkolwiek sporcie?
Pytanie trochê z ksiê¿yca...
My¶lê, ¿e narazie nie jeste¶my ani na takim poziomie, ani nie ma takich pieniêdzy, ¿eby testy antydopingowe stosowaæ (trochê kosztuj±). Poza tym trzeba by okre¶liæ zasady, wed³ug których oceniaæ dozwolony poziom i rodzaje suplementów jakich mo¿nna a jakich nie mo¿na u¿ywaæ.
To przyjdzie z czasem.
CYTAT(Jasiek - Wawa @ 09:32 24.02.2012)
CYTAT
Co o tym s±dzicie ?
pozdrawiam
Czy kawa albo cukier zabronione s± w jakimkolwiek sporcie?
Pytanie trochê z ksiê¿yca...
Pomin±³e¶ ¶rodki typu red bul , czy te¿ nie s± zabronione ?
pozdrawiam
Nie s±, tak samo jak kreatyna czy inne niesteroidowe ¶rodki.
CYTAT
testów anty dopingowych nie robimy - przynajmniej na razie by³a poruszana na warszawskiej konferencji sprawa "koksowania" co do narkotyków nikt chyba nawet nie zak³ada³ ¿e mo¿na ich u¿ywaæ a weryfikacja ka¿dy kraj ma inn±
U nas w rosji, bia³orusi i na ukarinie s± turnieje eliminacyjne i wymienione przez ciebie przypadki by³y by dostrze¿one od razu czy s± dopuszczone ? NIE
Reasumuj±c: mam, stac mnie, nikt sie nie kapnie, wiêc biorê... I nie mówcie , ¿e skoro nawet Federacja tego zabrania to takich osób siê uniknie. Po czym takiego kolesia rozpoznasz? Bo ma wiekszego powera niz inni? Ja chce wierzyc , ¿e uczestnicy BN nie siêgna po takie srodki i wszyscy bêda przestrzegali ogólnie przyjetych zasad ale jesli jednak znajd± sie osobniki majace to gdzies to jak ich ew. wyeliminowaæ daj±c przyk³ad in nym ¿e BN to konkurencja czysta i honorowa? Czy kto¶ da 100% pewno¶ci? Porównania o redbulu, kawie, isostar, glukozie i innych napojach energetycznych wali w pud³o chocia¿ nie jest nie na miejscu.
CYTAT(Heller @ 02:03 25.02.2012)
CYTAT
testów anty dopingowych nie robimy - przynajmniej na razie by³a poruszana na warszawskiej konferencji sprawa "koksowania" co do narkotyków nikt chyba nawet nie zak³ada³ ¿e mo¿na ich u¿ywaæ a weryfikacja ka¿dy kraj ma inn±
U nas w rosji, bia³orusi i na ukarinie s± turnieje eliminacyjne i wymienione przez ciebie przypadki by³y by dostrze¿one od razu czy s± dopuszczone ? NIE
Reasumuj±c: mam, stac mnie, nikt sie nie kapnie, wiêc biorê... I nie mówcie , ¿e skoro nawet Federacja tego zabrania to takich osób siê uniknie. Po czym takiego kolesia rozpoznasz? Bo ma wiekszego powera niz inni? Ja chce wierzyc , ¿e uczestnicy BN nie siêgna po takie srodki i wszyscy bêda przestrzegali ogólnie przyjetych zasad ale jesli jednak znajd± sie osobniki majace to gdzies to jak ich ew. wyeliminowaæ daj±c przyk³ad in nym ¿e BN to konkurencja czysta i honorowa? Czy kto¶ da 100% pewno¶ci? Porównania o redbulu, kawie, isostar, glukozie i innych napojach energetycznych wali w pud³o chocia¿ nie jest nie na miejscu.
na razie na zasadzie dobrej wiary!
nie walczymy jeszcze o takie stawki aby komu¶ siê op³aca³o koksowaæ na sterydach zreszt± przy tym co robimy to takie tanie sterydy z si³owni typu koksownia s± z punktu widzenia zawodnika niezbyt m±dre. Czytaj po co nam 60 cm obwodu w bicepsie.
Oczywi¶cie s± ¶rodki dopinguj±ce które by³y by "po¿±dane" przez zawodników ale na t± chwilê s± za drogi nikt nie ma doj¶cia nie mamy lekarza- s³owem do profesjonalistów oszukuj±cych w zawodowych sportach daleka droga której mam nadziejê nikt nie przekroczy
PS. zrozum nikt z zawodników nie koksuje, owszem bia³ko, suplementy s± ale po pierwsze nie s± zakazane , po drugie wiêkszo¶æ ma 2- 3 trenningi w tygodniu stricte pod walkê z przygotowaniem fizycznym plus normalnie æwiczy na si³owni, przynajmniej ci najlepsi. Reasumuj±c s± lepsi dla tego ¿e æwicz± i nie chlaj± piwska przed ( po zdarza siê nawet braciom SZ.
) a nie dlatego ¿e wstrzykuj± sobie w dupska obnadrofestmeta czy inn± chemiê.
W przysz³ym roku wam powiem czy mnie z³apali
CYTAT(Heller @ 02:03 25.02.2012)
Czy kto¶ da 100% pewno¶ci?
Z tego co wiem to nawet na olimpiadzie nie ma 100% pewno¶ci ¿e kto¶ nie oszukuje. Pomimo gêstego sita testów. Na razie takich badañ u nas nie ma, bo nikogo na to nie staæ. Ci±gle jeste¶my amatorami i jak to bywa w amatorskich ligach musimy polegaæ na uczciwo¶ci ludzi z którymi wspó³zawodniczymy.
CYTAT(ua @ 08:59 25.02.2012)
..do profesjonalistów oszukuj±cych w zawodowych sportach daleka droga , której mam nadziejê nikt nie przekroczy..
..wiêkszo¶æ ma 2- 3 treningi w tygodniu stricte pod walkê z przygotowaniem fizycznym plus normalnie æwiczy na si³owni, przynajmniej Ci najlepsi.
Reasumuj±c s± lepsi dla tego ¿e æwicz± i nie chlaj± piwska przed ( co zdarza siê nawet braciom SZ.
) a nie dlatego ¿e wstrzykuj± sobie w dupska obnadrofestmeta czy inn± chemiê.
I ja jestem tego zdania
pozdrawiam
Pytania od potencjalnego widza :
1. Czy oprócz czê¶ci sportowej bêdzie przewidziana choæby jaka¶ ma³a inscenizacja ? (np w super historycznym sprzêcie bojowa lub te¿ np. w dworskich ciuchach wprowadzenie do turnieju)
2.Czy przewiduje siê moment kiedy bêdzie mo¿na zobaczyæ wszystkich uczestników "pod broni±"? na przyk³ad odegranie jakiej¶ prostej sceny czy te¿ przemarsz?
Przepraszam Ciê Heller, ale mam wra¿enie, ¿e czê¶æ twoich pytañ jest zadawane dla samego sportu zadawania pytañ. Na wiêkszo¶ci turniejów s± nagrody i tam nikt nie zadaje pytañ o wspomagacze. Ch³opaki zwijaj± siê jak w ukropie aby powa¿nie odpowiadaæ na wszystkie pytania tylko nie wszystkie pytania s± powa¿ne
Pozdrawiam
CYTAT(Artur Brzychcy @ 15:11 25.02.2012)
Przepraszam Ciê Heller, ale mam wra¿enie, ¿e czê¶æ twoich pytañ jest zadawane dla samego sportu zadawania pytañ. Na wiêkszo¶ci turniejów s± nagrody i tam nikt nie zadaje pytañ o wspomagacze. Ch³opaki zwijaj± siê jak w ukropie aby powa¿nie odpowiadaæ na wszystkie pytania tylko nie wszystkie pytania s± powa¿ne
Pozdrawiam
Arturo tu to akurat sie pomyli³e¶ bo nie nale¿ê do ludzi tego rodzaju. Zadawa³em te pytania bo naprawdê by³em ciekawy tej kwestii BN. Wszystkim uczestnikom ¿yczê wszystkiego dobrego!
CYTAT(Amer @ 15:09 25.02.2012)
Pytania od potencjalnego widza :
1. Czy oprócz czê¶ci sportowej bêdzie przewidziana choæby jaka¶ ma³a inscenizacja ? (np w super historycznym sprzêcie bojowa lub te¿ np. w dworskich ciuchach wprowadzenie do turnieju)
2.Czy przewiduje siê moment kiedy bêdzie mo¿na zobaczyæ wszystkich uczestników "pod broni±"? na przyk³ad odegranie jakiej¶ prostej sceny czy te¿ przemarsz?
w poprzednich edycjach by³o oficjalne rozpoczêcie z ods³uchaniem/od¶piewaniem Hymnów Narodowych, prezentacj± dru¿yn podczas której kapitanowie witali siê z publiczno¶ci± w paru s³owach, s³owo od organizatora, wszystko przy obecno¶ci zawodników ka¿dej z reprezentacji którzy wmaszerowywali na plac turniejowy za swoimi kapitanami i sztandarami.
Podejrzewam ¿e podobnie siê odbêdzie i u nas, co do inscenizacji i scenek rodzajowych to nie jestem pewien - w poprzednich edycjach chyba nic takiego nie by³o, w ka¿dym razie nie widzia³em. Atrakcji jest i tak pe³no, oprócz konkurencji turniejowych (walki 1v1 5v5 21v21) maj± byæ rozegrane masowe bohurty w skali przekraczaj±cej nawet 50v50.
Tyle o walkach z naszym udzia³em, s³ysza³em ¿e maj± odbyæ siê te¿ turnieje ³ucznicze i innych atrakcji nie zwi±zanych z walk± te¿ pewnie nie zabraknie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.