Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: W³ócznie
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2
Morgoth
ja polecam leszczyne, gietkie w granicach rozsadku :p i wytrzyma³e. bierzesz ³adny gruby odrost ( taki prosty badyl sterczacy z ziemi w miejscu gdzie wyrasta g³owny pien) ostry nozyk, pamier scierny jakis pilnik i z tego mozesz zrobic bardzo ³adne, proste drzewce... napewno bedzie wyglada³o lepiej niz nieokorowany badyl... no chyba ze masz dostep do tartaku gdzie wytna Ci jeden kij:P bo jak ja dzwoni³em to minimalne ilosc to 20 :]
Bjorn z Dregowii
CYTAT(Rabiega @ 17:41 20.12.2006) *
to u Tolkiena. W jêzyku polskim mamy drzewce.

Bardzo s³uszna uwaga Rabiega. Dziêkujê za przypomnienie.

Je¶li chodzi o d³ugo¶æ w³óczni, to powinna byæ na tyle d³uga, by mo¿na ni± by³o wygodnie operowaæ jednor±cz, a wiêc trzymaj±c drzewce mniej wiêcej po¶rodku.
Jednocze¶nie broñ ta spe³nia swoj± funkcjê utrzymuj±c przeciwnika na dystans (inny ni¿ np. nó¿ czy miecz). Wyj¶ciowo jest to odleg³o¶æ pó³ drzewca - nie mêczy zanadto rêki i pozwala na wykonywanie silnych uderzeñ. Mo¿na j± oczywi¶cie zwiêkszaæ kosztem precyzji pchniêæ i pewno¶ci chwytu ( nie polecam tym, kórzy ceni± oczy i zêby przeciwnika ). W ka¿dym razie zbyt krótka w³ócznia jest niefunkcjonalna.
¦wiêtos³aw
S³awa

Chyba bêdê jednak walczy³ dwójk±, próbowa³em jedynk± i tarcz± i to nie dla mnie.
Jaka d³ugo¶æ do dwójki bo s³yszê ró¿ne opinie ¿e 2,5 na wolinie trzeba by³o mieæ, a kto¶ mi mówi³ ¿e co najmniej 2,5m a najlepiej 3m.
Dariusz
Witam, ja drzewiec zrobi³em z kija sosnowego zakupionego w sklepie budowlanym, ma on d³ugo¶æ 2m a ¶rednica wynosi prawie 3cm, wiêc my¶lê ¿e jest dobry (a s³oje idealnie biegn±). Grot zrobi³em z rury skuwanej z jednej strony i obciêtej na po¿±damy kszta³t.
Klepczar
CYTAT(Puc1992 @ 21:50 04.02.2007) *
Grot zrobi³em z rury skuwanej z jednej strony i obciêtej na po¿±damy kszta³t.

no w³a¶nie rura skuwana...
jak to jest widziane?
sam my¶la³em ze to mrok niecacy i herezja
a tu widze ze nikt sie nie czepi³...
czy to jest dopuszczalne czy pacjent z takim "wytworkiem" jest z miejca banowany na imprezie?
Morgoth
na allegro sa groty do w³uczni juz chyba za 5 dyszek, takie do ktorych nikt sie nie przyczepi ze sa z rury wyklepane smile.gif

http://allegro.pl/item173946060_kuty_grot_...na_okazja_.html
Dariusz
Przepraszam dlaczego mieli by siê czepiaæ. Mo¿e nie mam zdolno¶ci kowalskich, a kupowanie grotu za 50 z³. jest dla mnie bez sensu. Dopiero zaczynam, wiêc kupowanie w³óczni, ¿eby zobaczyæ jak to jest, jest wyrzuceniem pieniêdzy. A przynajmniej mam satysfakcje, ¿e sam wykona³em orê¿.
Lukasz XIII
Witam,

Puc1992:
"Przepraszam dlaczego mieli by siê czepiaæ"
Dlatego mog± sie czepiaæ, poniewa¿ z odtwórstwem historycznym nie ma to nic wspólnego ( mo¿e poza u¿ywaniem m³otka )

Puc1992:
"Dopiero zaczynam, wiêc kupowanie w³óczni, ¿eby zobaczyæ jak to jest, jest wyrzuceniem pieniêdzy."
Je¶li dopiero zaczynasz to powiniene¶ cobie przynajmniej strój cywilny uszyæ, a nie groty z rurek kuæ.

Puc1992:
"A przynajmniej mam satysfakcje, ¿e sam wykona³em orê¿."
Mo¿e i satysfakcje masz, ale nie nazwa³bym orê¿em skuwanej rurki.

Klepczar:
"czy to jest dopuszczalne czy pacjent z takim "wytworkiem" jest z miejca banowany na imprezie"
Zale¿y na jakiej imprezie hehehe.gif , ale wg mnie z takim "wytworkiem" nie powinno zjawiaæ sie wogole na jakiejkolwiek imprezie. A co do tego , ¿e nikt nie reaguje na wykonanie to chyba dlatego, ¿e sie nikomu poprostu postu pisaæ sie nie chce dunno.gif .

A co do grotów za 50 z³ to mo¿na znale¼æ tañsze, trzeba poszukaæ icon_wink.gif ( ale sezon sie zaczyna wiêc u porz±dnych rzemie¶lników nie ma co liczyæ na wolny termin do chyba konca maja )
¦wiêtos³aw
Witam

Mam pytanie z trochê innej beczki, mianowicie jaki jest historyczny sposób osadzania grotu na drzewcach (nie wiem czy dobrze to odmieni³em tongue.gif ) ?
Ja w swoim grocie mam dziurê na nit ale w znaleziskach grotów nie widzia³em nic takiego.

Z góry dziêkujê za odpowiedz
Bjordhallen
CYTAT(Morgoth @ 19:42 20.12.2006) [snapback]175343[/snapback]
ja polecam leszczyne, gietkie w granicach rozsadku :p i wytrzymałe.

osobiście nie polecam leszczyny.. są wytrzymałe i bardzo proste już od podstawy, ale na 3 drzewce wyciete przeze mnie każdy zaliczył pęknięcie przez środek.. (usunąłem tylko 1 zwój zewnętrzny)

btw. może sie mało znam,lecz polecam lipe i topole..
zero
Mam pytanie: jaką długość powinna mieć włÃ³cznia dwójka tak z praktyki no chyba że są jakieś materiały, literatura na ten temat która precyzuje tą kwestię? Czy prawidłowa długość włÃ³czni jest uzależniona również od wzrostu osoby nią walczącej (ja mam 194cm wzrostu, więc jeśli to ma jakieś znaczenie to jak by to musiało wyglądać w moim przypadku)? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Bjordhallen
CYTAT(zero @ 07:32 14.08.2007) [snapback]197703[/snapback]
Mam pytanie: jaką długość powinna mieć włÃ³cznia dwójka tak z praktyki no chyba że są jakieś materiały, literatura na ten temat która precyzuje tą kwestię?

pozwole sobie zacytować
CYTAT(Wotawa)
Co do podziału włÃ³czni na jednoręczne i dwuręczne - nie jest głupi, bo czym innym jest włÃ³cznia długości 3,24m z półmetrowym grotem (jez. Lednickie)(...)

ale(znów zacytuje)...
CYTAT(Razoslaw)
Co do długości - jak wolisz, jak Ci wygodniej itd. Ale np; na tegorocznym Wolinie w ostatniej chwili ustalono, że nie można mieć włÃ³czni dłuższych niż 2,5m całość. Niektórzy musieli swoje piłować

wychodzi na to, że lepiej posiadać 2 włÃ³cznie.. Jedną taką, jak Ci wygodnie do 3,24m oraz drugą, w razie jakiś ograniczeń, do 2,5m. icon_wink.gif
Dentysta
Witam,
Przejrza³em ca³y temat. Nie znalaz³em ¿adnych informacji na temat sposobu okucia tylca w³óczni (taka przeciwwaga dla grotu).
Czy kto¶ dysponuje wzorami takiego okucia / trzewika (wczesne ¶redniowiecze i rozkwit)?
Pozdrawiam
Dentysta
Czcibor
CYTAT(Dentysta @ 07:11 01.11.2007) *
Witam,
Przejrza³em ca³y temat. Nie znalaz³em ¿adnych informacji na temat sposobu okucia tylca w³óczni (taka przeciwwaga dla grotu).
Czy kto¶ dysponuje wzorami takiego okucia / trzewika (wczesne ¶redniowiecze i rozkwit)?
Pozdrawiam
Dentysta

witam,
ryciny i fotografie znajdziesz w tym temacie na Halli:
http://halla.mjollnir.pl/viewtopic.php?t=406&start=15
pozdrowienia
Dentysta
Serdeczne dziêki!
Pozdrawiam. Dentysta
Michal z Siemianic
... w boju XVI wiek, pó¼no ale kwintesencja jak najbardziej sugestywna.
Broñ drzewcowa z bardzo ma³o zmienion± taktyk± u¿ycia - je¶li mamy wystarczaj±c± przewagê dystansow± k³ujemy drzewcówk±, je¶li szeregi siê ³ami± odrzucamy drzewcówkê i do rêki broñ boczna...
Wojciech88
Witam, witam. Stara³em siê przejrzeæ ca³y temat i z tego, co zauwa¿y³em, wyeksponowano tu cze¶æ praktyczn± (która absolutnie nie jest mi obca smile.gif ), ale ja mam pytanko o teoriê, konkretnie o literaturê dotycz±c± samej broni. Je¿eli mo¿ecie podrzuciæ jakie¶ tytu³y prac naukowych o broni drzewcowej z wczesnego ¶redniowiecza (pañstwo pierwszych Piastów), to bêdê bardzo wdziêczny smile.gif a je¿eli macie jak±¶ zdigitalizowan± wersjê tych prac, to bêdê jeszcze bardziej wdziêczny bigsmile2.gif posiadam ju¿ opracowania ogólne autorstwa Nadolskiego, ¯ygulskiego, ale po¿±dam czego¶ bardzo szczegó³owego. Z góry dziêkujê smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.