Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Turniej bojowy dla niepe³noletnich
> Inne > Kalendarium 2012 > Grunwald 2012
Stron: 1, 2
Florida
Witam!

Na tegorocznym Grunwaldzie organizujê po raz pierwszy turniej bojowy dla osób niepe³noletnich. Przedzia³ wiekowy 12-17 lat. A mo¿e i 10-17, je¶li znajd± siê chêtni.

Zasady oraz inne informacje za czas jaki¶.

Zapraszam chêtnych do zg³aszania siê lub swoich pociech.

TAK WYSOKO!
Ryba
W koñcu co¶ nowego! :D

Floru¶ zawsze wiedzia³em, ¿e jeste¶ kreatywny.
Ale wiesz, to siê wi±¿e z pewnymi wyrzeczeniami, np. w tym roku znowu kopiesz lodówkê a ja pijê winko z buk³aczka :P
Monika ksf
CYTAT(Florida @ 22:07 02.01.2012) *
A mo¿e i 10-17, je¶li znajd± siê chêtni.

http://www.youtube.com/watch?v=ptAFuj7ijDQ...ature=autoshare
Filip z Konitz
Super inicjatywa! ¯yczê powodzenia icon_wink.gif
Ju¿ daje cynk ch³opakom bêd± mieli niepe³noletni mobilizacjê by æwiczyæ smile.gif
Emil z Gi¿ycka
Bartek ju¿ siê szykuje.
Mateusz z Grójca
mo¿e skoksowani o¶miolatkowie te¿ by weszli, hm?
A.Fran
git, szykuje braciszka.
Grzegorz z Torunia
Ciekawa inicjatywa, proponujê jednak zrobiæ dwie kategorie wiekowe, np. 8-12 i 13-17.
Wojtek zwany Rudym
A jakie s± wymagania odno¶nie uzbrojenia?
Florida
CYTAT(Ryba @ 22:24 02.01.2012) *
W koñcu co¶ nowego! :D

Floru¶ zawsze wiedzia³em, ¿e jeste¶ kreatywny.
Ale wiesz, to siê wi±¿e z pewnymi wyrzeczeniami, np. w tym roku znowu kopiesz lodówkê a ja pijê winko z buk³aczka :P

Kopanie lodówki, z której dowódca nie mo¿e wyj¶æ to i tak moja dzia³ka. Znowu zamierzasz siê schlaæ, gdy bêdê pracowa³??

CYTAT(Grzegorz z Torunia @ 09:25 03.01.2012) *
Ciekawa inicjatywa, proponujê jednak zrobiæ dwie kategorie wiekowe, np. 8-12 i 13-17.

O¶miolatkowie mieliby walczyæ z dwunastolatkami? Lub 13 z 17? Za du¿a ró¿nica wieku. Wstêpnie zak³ada³em kategorie wiekowe co dwa lata, tj 10-11, 12-13, 14-15 i 16-17. Oczywi¶cie wszystko zale¿y od ilo¶ci chêtnych. Liczê jednak, ¿e zg³osi siê trochê osób.

CYTAT(Wojtek zwany Rudym @ 16:34 03.01.2012) *
A jakie s± wymagania odno¶nie uzbrojenia?

Ogólnie, to "na miêkko", czyli przeszywki. Dajcie mi skoñczyæ ogarnianie ca³o¶ci zasad. Plus szachów, które robimy z Zió³kiem. Plus koniec semestru i wystawianie ocen. Plus WO¦P. Oraz inne ró¿ne sprawy.

Postaram siê do koñca stycznia ogarn±æ to wszystko i wrzuciæ na forum.

Aha, pro¶ba o zg³aszanie siê chêtnych sêdziów. Dodam, ¿e termin imprezy nie jest w tej chwili znany. Skonsultujê go z Orgami.
Robert Szatecki
rewelacyjny pomys³! Je¿eli bêdzie to w dniach jak bêdê na grunwaldzie to z przyjemno¶ci± bêdê sêdzi±.
Florida
Bêdê siê stara³ to tak ustawiæ, aby turniej dla m³odzie¿y nie kolidowa³ z walkami dla pe³noletnich. Aby ojciec/brat móg³ popatrzeæ na syna/rodzeñstwo. Od razu powiem, ¿e nie jestem szowinist±, wiêc wszystkie walcz±ce niewiasty zapraszam do udzia³u.
Ryba
Ok, w tym roku bêdziemy siê zmieniaæ.
Raz Ty mi bêdziesz podawa³ buk³aczek, a ja szpadelek icon_cool.gif
I w tym roku zabezbieczamy lodówkê, aby nie straciæ ¿adnego wina devil.gif

Co do sêdziowania...te¿ mogê pomóc.

Pozdrawiam
LordBartko
Ja rowniez chêtnie wezme udzial smile.gif
Józef
Ciekawy pomys³.
Z pewno¶ci± znajdzie siê wielu chêtnych.
¯yczê powodzenia smile.gif
pozdrawiam

Otto z Krakowa
Ech, no niestety szkoda ¿e nie ma opcji wziêcia udzia³u w normalnym bojowym jako 17,5 latek (rodzic najprawdopodobniej bêdzie "towarzyszy³") - oczywi¶cie nie licz±c na wygran±, raczej chodzi o sprawdzenie swoich mo¿liwo¶ci "w praniu" w sprzêcie. Swoj± drog±, to trochê bez sensu - je¶li walka bêdzie na stal, to szansa zrobienia sobie krzywdy taka sama, a nawet wiêksza ze wzglêdu na brak jakiegokolwiek dopancerzenia - ertalonem mo¿na mocno przywaliæ, plastikiem tak samo, a pianki... mam nadziejê ¿e nie s± brane pod uwagê. Oczywi¶cie czekam na dalsze szczegó³y, bo zawsze mo¿na wprowadziæ po prostu restrykcyjne, mocno ograniczaj±ce zasady, chocia¿ w tym wieku adrenalina i brak do¶wiadczenia robi swoje, i nie zawsze to pomaga.
Robert Szatecki
ja spodziewam sie tutaj bardziej pianek ni¿ ertalonów ale szczegó³ów organizatora nie znam.
Emil z Gi¿ycka
CYTAT(Otto z Krakowa @ 21:00 16.01.2012) *
Ech, no niestety szkoda ¿e nie ma opcji wziêcia udzia³u w normalnym bojowym jako 17,5 latek (rodzic najprawdopodobniej bêdzie "towarzyszy³")

I po co siê chwalisz?!
Ja przez 4 lata przed ka¿dym turniejem nie goli³em siê tydzieñ, nie chwali³em siê g³osno ile mam lat i nikt mnie o wiek nie pyta³.
A teraz zosta³y Ci pianki.
Otto z Krakowa
CYTAT(Emil z Gi¿ycka @ 23:06 16.01.2012) *
CYTAT(Otto z Krakowa @ 21:00 16.01.2012) *
Ech, no niestety szkoda ¿e nie ma opcji wziêcia udzia³u w normalnym bojowym jako 17,5 latek (rodzic najprawdopodobniej bêdzie "towarzyszy³")

I po co siê chwalisz?!
Ja przez 4 lata przed ka¿dym turniejem nie goli³em siê tydzieñ, nie chwali³em siê g³osno ile mam lat i nikt mnie o wiek nie pyta³.
A teraz zosta³y Ci pianki.

¯ycie ^^ Problem pojawia siê wtedy, kiedy bêdzie potrzeba hospitalizacji (w co w±tpie, szansa nik³a ale zawsze jest, mniej wiêcej taka, ¿e potr±ci Ciê samochód na przej¶ciu dla pieszych, co siê zdarza bum.gif ) - "a Pan ile ma lat i co siê sta³o? A gdzie byli rodzice? A to, a siamto?" Inne turnieje - inna bajka. Na avatarze mam he³m, imiê na XV inne wiêc bum.gif . Oczywi¶cie fajnie by by³o wzi±æ udzia³ w turnieju w full blachach, jednak na si³ê pchaæ siê nie bêdê - rok mnie nie zbawi. Piankami, to ja mogê co najwy¿ej powalczyæ na pokazie z 5 letnim dzieckiem, bez przesady ale jako¶ mnie nie poci±gaj±.

Osobi¶cie sobie taki turniej wyobra¿am (subiektywna opinia, nie wchodzê orgowi w kompetencje) na przyk³ad walka na stal/ertalon, bez sadzenia "cepów", do jednego trafienia, chocia¿ i tak zagro¿enie jest. Ogó³em jako¶ nie jestem w stanie sobie wyobraziæ "w pe³ni bezpiecznej" walki która nie jest na te g³upie pianki :f

¯eby nie by³o, mi nie zale¿y na pe³nym bezpieczeñstwie, ja wychodzê z za³o¿enia ¿e nic nie powinno siê staæ jak kto¶ ma sprzêt dopasowany i kopletny, rozgrzeje siê przed walk±, nie zak³ada "armoru" raz do roku itp. Wolê jednak unikn±æ "perm bana" i plakietki "tego-co-narobi³-k³opotów-prawnych-i-rozwali³-imprezê".
Emil z Gi¿ycka
Kwa¶no wrzucasz.
Ryba
Przyznaj siê Emilku, ile mia³e¶ lat, kiedy zacz±³e¶ walczyæ na turniejach? :P
Teraz to ju¿ i tak nie ma znaczenia.

Poza tym, nie tylko Emil tak robi³, mogê wymieniæ naprawdê wiele osób, które siê "maskowa³y", aby tylko wyj¶æ do walk.
Ale to ju¿ inny temat..

Pozdrawiam

P.S. Floru¶, my kiedy¶ (11 lat temu) walczyli¶my trzonkami od siekier na treningach, wiêc mo¿e pianki to przesada lol do Roberta icon_wink.gif
Monika ksf
CYTAT(Otto z Krakowa @ 15:45 17.01.2012) *
Na avatarze mam he³m, imiê na XV inne wiêc bum.gif .
I w³a¶nie siê dowiedzia³am, ¿e mia³am kilka dni temu do czynienia z nieletnim icon_mrgreen.gif

PS Otto ju¿ tego nie ukryjesz, kontrola stalowych os³on stawów i rêkawic obowi±zkowa przed ka¿dym sparringiem na stal (do uzupe³nienia XIII sprzêt), "starszaki" ;) mog± sobie bardziej ryzykowaæ, ³ami±c paluchy na w³asn± odpowiedzialno¶æ.
Emil z Gi¿ycka
14. A co, jak odbior± mi zwyciêstwa? Poza tym muszê ten manewr powtórzyæ z Bartkiem.
Nic nie mówiê.
£azarz
Salve Fratres!

Przedzia³ wiekowy 12-17 lat. A mo¿e i 10-17, je¶li znajd± siê chêtni.

Pomys³ super, ale jak wyobra¿asz sobie walkê 12 latka z 17 latkiem?

CYTAT(Emil z Gi¿ycka @ 15:47 18.01.2012) *
14. A co, jak odbior± mi zwyciêstwa?

Nie odbior± chyba ¿e oddasz serek bigsmile2.gif ten z przedostatniej I³zy bigsmile2.gif

Pozdrawiam Grzegorz
Daniel Ronkowski
Witam,
Chcia³bym wzi±¶æ udzia³ bum.gif tylko jakie jest wyposa¿enie wymagane(na jaki wiek i co)? Ja jestem za walkami na ertalony i podzia³ wiekowy co rok czyli:
12-13, 14-15, 16-17.

Pozdrawiam,
Daniel
Józef
Na tegorocznym Grunwaldzie organizujê po raz pierwszy turniej bojowy dla osób niepe³noletnich.
Zasady oraz inne informacje za czas jaki¶.
Zapraszam chêtnych do zg³aszania siê lub swoich pociech.

Jak ju¿ pisa³em , uwa¿am , ¿e to ciekawa inicjatywa.
Warta wsparcia i poparcia bigsmile2.gif
GTMD jest bogaty w nagrody , wiêc my¶lê , ¿e nic siê nie stanie je¶li wesprzemy turniej dla niepe³noletnich rêkawicami od Wotana - Bartosza £ysko .
Niech m³odzie¿ ma o co walczyæ smile.gif

Je¶li kto¶ umie , to niech przeniesie zdjêcie tych rêkawic z tematu TMD. /edycja: zrobione - Boran/
pozdrawiam
edit. dziêki smile.gif

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Emil z Gi¿ycka
Tak jest! I niech mi je brat wygra.
Wotan
Hehe powodzenia , mam nadzieje ze d³ugo pos³u¿± nowemu w³ascicielowi :D
Józef
Wotan - rêkawice wy¶lij od razu Floridzie.
Ja jak zwykle ledwo siê zapakujê.
pozdrawiam smile.gif
Emil z Gi¿ycka
Je¶li bêd± kategorie wiekowe, to czy bêdzie mo¿na walczyæ równie¿ w wy¿szej?
Wotan
CYTAT(Józef @ 10:15 07.02.2012) *
Wotan - rêkawice wy¶lij od razu Floridzie.
Ja jak zwykle ledwo siê zapakujê.
pozdrawiam smile.gif

Ok nie ma problemu juz wys³a³em wiadomosc do "Floridy" ,czekamy tylko na adres i wysy³am przesy³ke smile.gif
Józef
Witam.
Potrzebujê nr.telefonu do Floridy.
pozdrawiam
Florida
CYTAT(Emil z Gi¿ycka @ 19:24 06.02.2012) *
Tak jest! I niech mi je brat wygra.

Zobaczymy, zobaczymy...
Florida
Dobra, jestem, ¿yjê, ledwo, ale jako¶. Do poniedzia³ku bêd± kompletne zasady.

Ogólnie- zero metalu. O ertalonach zapomnijcie. P³ci walcz±cych nie rozdzielam. Wszyscy walcz±cy maj± byæ w historykach na miêkko, czyli przeszywki, ³±cznie z g³ow±. (testowa³em ochrony g³ów-musi byæ co¶ pod miêkkim kaskiem inaczej mo¿e doj¶æ do zepsucia b³ony bêbenkowej, a tego by¶my nie chcieli).

Do napisania wszystkim
Florida
CYTAT(Emil z Gi¿ycka @ 13:55 07.02.2012) *
Je¶li bêd± kategorie wiekowe, to czy bêdzie mo¿na walczyæ równie¿ w wy¿szej?

Nie wykluczam. Zale¿y ile osób siê zg³osi. Ale oczywi¶cie bez przesady. Nie po³±czê kategorii 10latków z 17latkami.
Emil z Gi¿ycka
A 11- z 17-latkami? cool.gif
Robert Szatecki
Cwaniak boi siê, ¿e rêkawice bêd± do wygrania w najwy¿szej kategorii wiekowej:)
Wojtek zwany Rudym
CYTAT(Florida @ 00:45 22.02.2012) *

Ogólnie- zero metalu. O ertalonach zapomnijcie. P³ci walcz±cych nie rozdzielam. Wszyscy walcz±cy maj± byæ w historykach na miêkko, czyli przeszywki, ³±cznie z g³ow±. (testowa³em ochrony g³ów-musi byæ co¶ pod miêkkim kaskiem inaczej mo¿e doj¶æ do zepsucia b³ony bêbenkowej, a tego by¶my nie chcieli).

Do napisania wszystkim

Dlaczego musi byæ co¶ pod pikowañcem na g³owie? £atwiej ju¿ chyba normalnie he³m za³o¿yæ.
Robert Szatecki
Na stalowych he³mach bêd± siê rozrywa³y i rozpada³y miêkkie pa³ki
Florida
CYTAT(Wojtek zwany Rudym @ 16:05 22.02.2012) *
CYTAT(Florida @ 00:45 22.02.2012) *

Do napisania wszystkim

Dlaczego musi byæ co¶ pod pikowañcem na g³owie? £atwiej ju¿ chyba normalnie he³m za³o¿yæ.

LUDZIE!
Czytaæ ze zrozumieniem. A mo¿e to ja siê wyrazi³em nieprecyzyjnie, wiêc prostujê.
Ca³y m³ody cz³owiek w przeszywce, ³±cznie z g³ow±. Aby by³o historycznie. Na g³owê dodatkowo walcz±cy nak³adaj± miêkkie kaski z ochron± twarzy. Tyle. Tak, wiem, ¿e niehistoryczne ale bezpieczeñstwo przede wszystkim.
Tak jak pisa³ Robunio, he³m metalowy zepsuje miêkk± broñ. Wiêc misi byæ miêkka ochrona g³owy. Ale sam pikowaniec nie chroni ca³ej twarzy i oczu. Dlatego w³a¶nie miêkki he³m/kask, chroni±cy ca³± g³owê wraz z twarz±. Ale pojawi³ siê problem uszu, bo w tych kasko-he³mach na wysoko¶ci uszu s± dziury. (uderzenie mieczem piankowym jest nieprzyjemne. Co tam nieprzyjemne, boli jak jasna cholera. I jeszcze we ³bie szumi. Wiem, bo sprawdza³em) Dlatego proszê aby pod nim by³ pikowaniec.
Florida
Zosta³o jeszcze dwie minuty dzisiaj, wiêc dzisiaj tego nie dodam. Ale jutro ju¿ tak.
Florida
REGULAMIN I TURNIEJU BOJOWEGO DLA M£ODZIE¯Y

1. TERMIN I MIEJSCE:
Inscenizacja ?Dni Grunwaldu? 14 lipiec 2012. Plac turniejowy. Godzina 11.

2. ZGODA RODZICÓW/OPIEKUNÓW PRAWNYCH:
Aby wzi±æ udzia³ w Turnieju, nale¿y przedstawiæ organizatorom pisemn± zgodê rodzica/opiekuna prawnego na udzia³ dziecka w turnieju bojowym. Na zgodzie musi byæ widoczny numer telefonu do rodzica/opiekuna prawnego.

3. SPRZÊT DLA WALCZ¡CYCH:
3.1. Uzbrojenie ochronne zawodników stanowiæ ma przeszywanica, nogawice pikowane, czapka pikowana (kaptur pikowany) oraz rêkawice ochronne.

3.2. Sprzêt ochronny ma byæ kompletny historycznie i pozbawiony wystaj±cych elementów metalowych.

3.3 Broñ do walki oraz tarcze i miêkkie kaski dostarcza organizator turnieju. Zawodnicy pos³uguj± siê jedynie sprawdzonym i atestowanym sprzêtem sportowym.

3.4. Ostateczn± decyzjê o dopuszczeniu zawodnika do turnieju podejmuj± sêdziowie.

4. KATEGORIE WIEKOWE I ZG£OSZENIA:
4.1. Przewidziane s± nastêpuj±ce kategorie wiekowe:
10-11 lat, 12-13 lat, 14-15 lat oraz 16-17lat.

4.2. Kategorie wiekowe nie przewiduj± rozdzia³u p³ciowego.

4.3. Je¶li zg³osi siê ma³o (minimum trzech) zawodników w danej kategorii, sêdziowie wraz z organizatorem mog± po³±czyæ kategorie wiekowe w dowolny sposób.

4.4. Zg³oszenia przyjmowane s± na priva na forum Freha oraz pod adresem: turniejmlodziezowy@gmail.com

4.5. Ostateczna weryfikacja listy uczestników odbêdzie siê na dzieñ przed turniejem, na polach Grunwaldu.

5. SÊDZIOWIE I PUNKTOWANIE:
5.1. Ka¿da walka sêdziowana jest przez sêdziego g³ównego oraz dwóch sêdziów punktowych.

5.2. Sêdziowie punktowi licz± trafienia. Walkê wygrywa osoba, która zdoby³a wiêcej punktowanych trafieñ.

5.3. Niedozwolone s± ataki na kark, krocze i stopy oraz uderzenia rantem (krawêdzi±) tarczy. Zabronione jest tak¿e uderzanie piê¶ci±, g³ow±, ³okciem, g³owic± miecza, próby obaleñ, sztychy, zak³adanie d¼wigni.

5.4. Atakowaæ mo¿na jedynie broni±, krawêdzi± ?tn±c±? miecza. Dozwolony jest atak p³ask± czê¶ci± tarczy.

5.5. Liczone s± jedynie silnie ciosy zadawane krawêdzi± tn±c± broni. Polem trafienia jest ca³e cia³o przeciwnika, z wy³±czeniem karku, d³oni, krocza i nóg poni¿ej kolan.

5.6. W konkurencji miecza d³ugiego liczone s± jedynie ciosy zadane obur±cz.
6. WALKA:

6.1. Rozgrywane bêd± dwie konkurencje: miecza i tarczy oraz miecza d³ugiego.

6.2. Walki dla kategorii m³odszych (10-11 lat i 12-13 lat) bêd± jednorundowe.

6.3. Walki dla kategorii starszych (14-15 lat i 16-17 lat) bêd± dwurundowe z jedn± przerw±. Przerwa trwa ok 30 sekund. S³u¿yæ ma odpoczynkowi, konsultacji z trenerem zawodnika oraz zapisaniu liczby trafieñ przez sêdziego g³ównego.

6.4. Ka¿da runda walki trwa 30 sekund. Mo¿e byæ przerwana w ka¿dej chwili przez ka¿dego sêdziego, z przyczyn technicznych (problem ze sprzêtem) lub zdrowotnych (kontuzja, poddanie walki)

6.5. Ka¿d± rundê rozpoczyna sêdzia g³ówny, po sprawdzeniu czy zawodnicy s± do walki gotowi, komend± ?WALKA? a przerywa komend± ?STOP?.

6.6. Walkê wygrywa osoba, która zdoby³a wiêcej punktowanych trafieñ.

7. POZOSTA£E:
7.1. Wszyscy zawodnicy zobowi±zani s± do startowania w stroju historycznym (nie, sama bielizna nie wystarczy).

7.2. Podczas walki obowi±zuje zakaz jedzenia oraz spo¿ywania napojów alkoholowych.

7.3. W turnieju mog± wzi±æ udzia³ osoby niepe³noletnie, organizatorzy nie ponosz± jednak odpowiedzialno¶ci za opiekê nad nimi.

7.4. Za ubezpieczenie zawodników na czas trwania turnieju odpowiedzialni s± sami zawodnicy i/lub ich opiekunowie prawni.

7.5. Za ewentualne zniszczenia mienia organizatorów i/lub innych uczestników ponosz± odpowiedzialno¶æ (prawn± i finansow±) sprawcy owych zniszczeñ i/lub ich opiekunowie prawni.

7.6. Udzia³ w turnieju jest równoznaczny z wyra¿eniem zgody na wykorzystanie swojego wizerunku i danych osobowych (imiê i nazwisko, ksywka, bractwo) przez organizatorów do celów promocyjnych i dokumentacyjnych turnieju.

7.7. Udzia³ w turnieju jest równoznaczny z akceptacj± jego regulaminu.

7.8. Ostateczna interpretacja regulaminu nale¿y do sêdziego g³ównego oraz organizatora g³ównego (Florida). Od ich decyzji nie przys³uguje odwo³anie.

Autor: Na podstawie regu³ opracowanych przez Marcina Waszkielisa, £ukasz FLORIDA Sip
Józef
Floryda - dzwoni³ do mnie Aladin .

Mówi³ co¶ , ¿e robi teraz jakie¶ tasaki , czy Messery.
Zadeklarowa³ daæ jeden na nagrodê w turnieju .
Ale , ¿e Tobie brakuje jeszcze paru nagród dla m³odych , to Ci to przekazujê.

W imieniu uczestników turnieju dla niepe³noletnich , serdecznie dziêkujemy
Aladinowi Brwiliñskiemu http://www.aladin.republika.pl/

pozdrawiam smile.gif
Robert Szatecki
Józef niesamowita jest Twoja umiejêtno¶æ znajdywania sponsorów, nic tylko pozazdro¶ciæ.
Florida
CYTAT(Józef @ 18:00 28.02.2012) *
Floryda - dzwoni³ do mnie Aladin .

pozdrawiam smile.gif

Do³±czam siê do podziêkowañ jako organizator ca³ego tego ba³aganu.
Florida
CYTAT(Robert Szatecki @ 20:26 28.02.2012) *
Józef niesamowita jest Twoja umiejêtno¶æ znajdywania sponsorów, nic tylko pozazdro¶ciæ.

To prawda. Istny cudotwórca.
Florida
Dodam tak¿e, ¿e rêkawice od Wotana dotar³y. Wiêc list nagród ro¶nie.

Bartosz £ysko "Wotan" http://www.freha.pl/index.php?showtopic=24424
A.Fran

Czy na przeszwce mo¿na mieæ jak±¶ szate bojow±?
Wchodz± bu³y czy tylko jakie¶ miêkkie rêkawice np pikowane?

Tasak od Aladina. W koñcu co¶ porz±dnie wykutego a nie kawa³ek wyszlifowanego p³askownika. Do¿ywotnia gwarancja mówi sama za siebie. Taka broñ to spore wyró¿nienie, tym bardziej dla m³odego zawodnika. Gdybym mia³ te pare lat mniej to nie musia³bym wystawiaæ brata, który mi go wyrwie ;)

Florida, by³bym zaszczycony gdyby¶ przyj±³ ode mnie do puli nagród skromn± parê nowych na³okietników hartowanych.

Pozdrawiam
Marcin Waszkielis
ja bym proponowa³ zrezygnowaæ z historycznego sprzêtu. Podejrzewam, ze i tak broñ bêdzie niehistoryczna
Marcin Waszkielis
CYTAT

No to jaki¶ dzieciak zgarnie straszliwe urywad³o. Swoj± drog± pewny musi byæ jako¶ci skoro daje tak± gwarancjê.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.