Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: II Zimowy Puchar Polski w Fechtunku Historycznym.
> Inne > Kalendarium 2012
Stron: 1, 2
Robert Szatecki
Hej, Bardzo udany turniej, rewelacyjna organizacja mimo drobnego opó¼nienia ze startem imprezy wszystko potem sz³o bardzo sprawnie.
Ja siê najlepiej bawi³em w mieczu sportowym. Na du¿y plus tej konkurencji, jest to ¿e mo¿na do niej ¶ci±gn±æ wiele nowych dla ¶rodowiska XVw ludzi. W tym turnieju startowa³o 3 zawodników z Army i bardzo siê cieszê, ¿e mog³em z nimi po rywalizowaæ.
Pawe³ Tybaldem Zwany
A Ciechanów ze swej strony dziêkuje przede wszystkich osobom, które pomaga³y przy organizacji tego wydarzenia - Ma³gosi, Emilowi i Marcinowi! Dziêkujemy równie¿ za przybycie wszystkim osobom, za pokaz ¶wietnych walk, mi³± atmosferê bez spiêæ no i zapraszamy na turniej rycerski do Ciechanowa w ostatni weekend czerwca smile.gif ! Liczymy, ¿e przybêdziecie w jeszcze wiêkszym sk³adzie smile.gif !

Pozdrawiam,
Pawe³.
Zaknafein
Z mojej strony dziêki wszystkim którzy pomogli w ¶ci±gniêciu imprezy do Ciechanowa - Robertowi, Marcinowi i Emilowi. Mam nadzieje ¿ê Ciechanów na dobre zago¶ci na mapie dobrych imprez rycerskich.

Dziêki wszystkim walcz±cym za przybycie i wspania³e walki.

Z mojej strony jestem zadowolony z tego ¿e uda³o nam sie przygotowaæ dobre pole walki, maty antypo¶lizgowe siê sprawdzi³y a szranki by³y stabilne. Jedyne co to trzeba przyci±æ nogi które wychodzi³y do ¶rodka pola walki.

Ju¿ my¶lê o nastêpnych turniejach a nied³ugo wiêcej informacji na freha !
Robert Szatecki
szranki i maty by³y rewelacyjne
jarzyn
Sama hala jak by stworzona do turniejów smile.gif
Zaknafein
To fakt, ogl±da³em 3 hale w ciechanowie na których móg³ siê odbyæ turniej, t± ogl±da³em jako ostatni± i od razu wiedzia³em ze tu bêdzie najlepiej.

Dla widza extra, bo trybuny s± na balkonach, bardzo blisko centrum sali (ringu) - dla walcz±cych super bo kibice nie pl±cz± siê dooko³a. Sala te¿ du¿o da³a temu turniejowi.
Hub
Turniej by³ bardzo udany smile.gif

Konkurencja miecza sportowego - rewelacja, w koñcu znale¼li¶my sposób by móc zaprosiæ do wspólnego przedsiêwziêcia ludzi bij±cych siê w ró¿nych epokach, i o to chodzi smile.gif Jest to jak najbardziej w duchu Polskiego Stowarzyszenia Walk Rycerskich, pod którego patronatem ta impreza siê odby³a. Nastêpny turniej halowy w Chojnicach tak¿e bêdzie pod naszym patronatem i ju¿ teraz wszystkich zapraszam na t± imprezê.

Wielkie brawa dla organizatorów, dla prowadz±cego i dla sêdziów - jak na CA£Y dzieñ pracy sêdziowali bardzo dobrze i nale¿y im za to dziêkowaæ. Poziom walk by³ tak¿e bardzo wysoki i cieszê siê ¿e idzie on ca³y czas w górê. Cud miód i orzeszki smile.gif

pozdrawiam

Hubert
alfredo
Naprawdê ciekawa impreza, pierwszy raz by³em na tego typu turnieju halowym (oczywi¶cie jako widz), mo¿na prosiæ o oficjalne wyniki.
Marcin Waszkielis
Oto wyniki:
Miecz sportowy
1. Krzysztof Szatecki (WAM)
2. Robert Szatecki (WAM)
3. Hubert Filipiak (WAM)

miecz i puklerz
1. Marcin Waszkielis (WAM)
2. Robert Szatecki (WAM)
3. Grzegorz Brzeziñski (TSF)

Miecz i tarcza pocz±tkuj±cy
1. B³a¿ej Sêdrowski (TSF)
2. Szymon Soko³owski (Miñsk Maz.)
3. Pawe³ Witkowski (TSF)

Miecz i tarcza zaawansowani
1. Marcin Waszkielis (WAM)
2. Robert Szatecki (WAM)
3. Grzegorz Brzeziñski (TSF)

Miecz d³ugi
1. Krzysztof Szatecki (WAM)
2. Marcin Waszkielis (WAM)
3. Hubert Filipiak (WAM)
4. Mateusz Szczepanik (WAM)
Marcin Waszkielis
Jeszcze raz chcia³bym podziêkowaæ naszym sponsorom:

GOODS.pl - sklep z bronia bia³±

Siwogrod - uzbrojenie ze stali hartowanej

Pracownia Kowalstwa Dawnego Rosz

Kram Jakuba - namioty, stroje, pikowañce

Medievalcraft - akcesoria dla rekonstruktorów

Admirallo - produkcja i naprawa uzbrojenia

Maciej Lewandowski - produkcja tarcz

Adam Gutowski - kowalstwo
Józef
CYTAT(Hub @ 00:35 30.01.2012) *
Wielkie brawa dla organizatorów, dla prowadz±cego i dla sêdziów - jak na CA£Y dzieñ pracy sêdziowali bardzo dobrze i nale¿y im za to dziêkowaæ.

Napiszcie , kto sêdziowa³ ?
pozdrawiam
Marcin Waszkielis
Sêdzia G³ówny - Emil Guz
Sêdziowie punktowi:
Ma³gorzata M³ocek
Przemys³aw Kuropatwa
Bartosz Iwaszkiewicz
Grzegorz z Torunia
Proszê o ma³± poprawkê, nie jestem z WAM.
Marcin Waszkielis
Poprawione

A jeszcze dodam, ze wielce mnie cieszy to jak wypad³ sportowy miecz. Zarówno konwencja, jak i zasady doskonale siê sprawdzi³y. A dodatkowo zadowoleni s± z zawodnicy z RR oraz ARMA. Jak na pierwszy taki turniej w PL to chyba ogromny sukces. Tylko nad sprzêtem jeszcze trzeba popracowaæ bo posz³o w trakcie turnieju ok 40m srebrnego lisa:)
Stolarzyc
My¶lê ¿e tarcze byly jednak za twarde do tych mieczy .A poza tym to chyba sie powinno nauczyc biæ...bo jak by ktos sobie kupi³ ten miecz do sparowania siê na treningach to by ude¿al szybko technicznie ale delikatnie bo wy¶cielic 80 zl po treningu na nowy to nieciekawie...zanim szermierz sportowy zostanie dopuszczony do sparingow musi sie nauczyc osadzac bron( w przypadku szpady) aby nie uszkodziæ przeciwnika a dwa nie niszczyæ broni...ta pa³ka mog³a by naprawde na dlugo starczyæ gdyby sie ludzie przeszkolili w jej uzywaniu.Ale t± dyscypline mo¿na by rozpowszechnic...poczu³em sie jak na szabli sportowej i zaciesza³em jak dzieciak smile.gif
Marcin Waszkielis
Tarcze na pewno by³y za twarde ale jak wspomnia³em nie mamy jeszcze opracowanego do koñca sprzêtu na t± konkurencjê. Ale z tym zbyt mocnym uderzaniem to nie rozumiem. To przeciwnik ma dbaæ o swe bezpieczeñstwo a nie uderzaj±cy. Z reszt± by³y kaski i nie wiem co poza g³ow± mo¿na uszkodziæ tymi mieczami.
Emil z Gi¿ycka
Miecz.
Robert Szatecki
Mi siê to podoba, ze mo¿na uderzaæ ze znaczn± si³± zreszt± dziêki temu nie ma ca³kowicie bezsensownego pchania siê do przodu bo ka¿dy wie ¿e jak dostanie to trochê zaboli:)
A zmieniaj±c temat to ogl±daj±c filmiki i ws³uchuj±c siê w komentarz jestem ju¿ pewny, ¿e w Polsce nie ma lepszej osoby do prowadzanie i komentowania naszych walk ni¿ Emilo.
Marcin Waszkielis
CYTAT
A zmieniaj±c temat to ogl±daj±c filmiki i ws³uchuj±c siê w komentarz jestem ju¿ pewny, ¿e w Polsce nie ma lepszej osoby do prowadzanie i komentowania naszych walk ni¿ Emilo.

a przy tym jest bardzo tani:)
Stolarzyc
CYTAT(Robert Szatecki @ 23:30 30.01.2012) *
Mi siê to podoba, ze mo¿na uderzaæ ze znaczn± si³± zreszt± dziêki temu nie ma ca³kowicie bezsensownego pchania siê do przodu bo ka¿dy wie ¿e jak dostanie to trochê zaboli:)

W sumie Robert ma racje...nie pozostaje mi nic innego jak zwiêkszyæ si³ê i ju¿ nie daæ mu siê zlaæ w naro¿niku jak dzieciak smile.gif
Marcin Waszkielis
Te¿ tak my¶le. Pamiêtajmy, ¿e idea naszej walki na stal jest taka, ¿e bijemy siê mocno, a sportowy miecz ma w miare mozliwo¶ci oddawaæ walkê na stal.
Yogesh
CYTAT(Robert Szatecki @ 23:30 30.01.2012) *
(...)ogl±daj±c filmiki(...)

Mo¿na prosiæ o podlinkowanie?
Emil z Gi¿ycka
Dajcie mi jeszcze do studia Pana Jacka Gmocha i mogê siê tym profesjonalnie zaj±æ.
Hub
on niestety chyba tak tani nie bêdzie smile.gif
Pawe³ Tybaldem Zwany
Kto¶ chcia³ link do filmików.
Tutaj, proszê o -> http://www.youtube.com/user/MrKyuuba?feature=mhee
Kolega co nieco nagrywa³ smile.gif

Pzdr.
Grzegorz z Torunia
No to jeszcze inne filmy, kana³ mojej ¿ony - walki na miecz sportowy i puklerz, jutro dodam tarczê i miecz pocz±tkuj±cych.
http://www.youtube.com/watch?v=v36wBMq9vnY...der&list=UL
Marcin Waszkielis
Po rozmowach z sêdziami doszed³em do wniosku, ze nalezy w zasadach u¶ci¶liæ jeszcze pewne kwestie. Otu¿ przerwy przed dogrywkami, których nie pownno byc oraz przerwy na zyczenie zawodnika, które musz± byæ równiez bardziej usankcjonowane. Nie mo¿e byæ tak, ¿e po komendzie "walka" zawodnik odwraca sie i sobie gdzies idzie nie robi±c sobie nic z przeciwnika. Mo¿e to po czê¶ci kwestia tego, ¿e sêdzia g³ówny by³ jednoczesnie prowadzacym.
Grzegorz z Torunia
Do sêdziowania i wydawanych werdyktów w mieczu i tarczy naprawdê nie mo¿na mieæ zastrze¿eñ, chocia¿ nadal uwa¿am, ¿e sprawniejszym i bardziej obiektywnym (zw³aszcza w wyrównanych walkach) jest system sêdziowania przez czterech sêdziów licz±cych we dwóch jednego zawodnika. Jest on oparty na dawnym sêdziowaniu szermierki sportowej, czyli ma on mocne podstawy wielu lat do¶wiadczeñ i analiz .
Je¿eli chodzi o sêdziowanie puklerza uwa¿am zdecydowanie, ¿e powinien on byæ oparty o system "czwórkowy" sêdziów punktowych + sêdzia g³ówny bez ¿adnych dodatkowych funkcji (np.prowadz±cego turniej). Sêdziowie punktowi sygnalizuj± tylko trafienia, natomiast interpretacj± akcji i przyznawaniem punktów zajmuje siê do¶wiadczony sêdzia g³ówny.
Marcin Waszkielis
Sêdziowanie puklerzy na pewno musi zostaæ dopracowane. Za d³ugi jest chociazby czas oczekiwania na werdykt po trafieniu. Co do Miecz i tarczy, to sêdziowie licza sobie przewagê jednego z zawodników i wskazuj± zwyciêzce. Jest to wersja uproszczona, któr± chcia³bym rozwin±æ do takiej, ¿e ta przewaga jest zapisywana i sumowana. Ale o tym to jak juz to do koñca dopracuje. Uwa¿am ten system za lepszy od dwójkowego gdy¿ promuje silne i wyra¼ne trafienia. Natomiast gdy dwóch liczy jednego to licza mu praktycznie wszystko bo sa tylko na nim skupieni. Zawodnicy maj± tego ¶wiadomo¶æ i zadaj± masê s³abych ciosów co nie wygl±da za ciekawie.
Grzegorz z Torunia
No tak, ale trzeba pewne rzeczy przystosowaæ do realiów jakie mamy. System jaki proponujesz wymaga du¿ego "ogarniêcia" sêdziowskiego (bo naprawdê nie jest rzecz± ³atw± liczyæ dwóch zawodników jednocze¶nie), a rzeczywisto¶æ jest taka, ¿e dobrych sêdziów nam brakuje. Druga sprawa to mo¿liwo¶æ nieuczciwych interpretacji ciosów "pod parasolem" ich si³y lub z braku doprecyzowania co to znaczy silny cios, co mo¿e prowadziæ do krzywdz±cych werdyktów.
£ukasz P³aza
Grzegorz jak sam mówisz system 4 sêdziów wywodzi siê ze starej szermierki, a wiêc dyscypliny w której liczy siê wiêkszo¶æ trafieñ- tak¿e tych s³abszych a do tego nie ma znaczenia powtarzalno¶æ ataku (walka do pierwszego trafienia) za to bardzo istotne jest zauwa¿enie kto trafi³ pierwszy.
To jest dok³adnie w poprzek do tego co my robimy na turniejach. System 3 sêdziów jest wziêty z boksu i innych pe³nokontaktowych sztuk walki, gdzie liczy siê tak si³a jak i powtarzalno¶æ trafieñ. Dlatego w³a¶nie jest moim zdaniem lepszy i przychylam siê tu do zdania Marcina.
Józef
CYTAT(Grzegorz z Torunia @ 12:06 01.02.2012) *
(bo naprawdê nie jest rzecz± ³atw± liczyæ dwóch zawodników jednocze¶nie),

Najpro¶ciej jest dodawaæ i odejmowaæ .
Wtedy nie ma np. wyników 15 do 17 , tylko 0 do 2
Co do liczenia przez dwóch sêdziów jednego zawodnika - równie¿ jestem zdania , ¿e bêd± liczyli wszystkie ciosy , równie¿ "szmaty"

pozdrawiam
Grzegorz z Torunia
Trzeba obiektywnie stwiedziæ, ¿e celem walki rycerskiej jest wygrana, wygrywa zawodnik, który zada wiêksz± ilo¶æ trafieñ od przeciwnika (chyba to nie podlega dyskusji). Natomiast si³a, agresja sa to dodatki, które mog± pomóc w zadawaniu trafieñ, jednak nie s± celem samym w sobie. Nale¿y odró¿niæ walki fechtunkowo-turniejowe od PWR gdzie w³a¶nie oprócz trafieñ ocenia siê agresjê oraz inne techniki kontaktowe. Na koniec dodam, ¿e nie negujê ca³kowicie systemu trójkowego, ale uwa¿am, ¿e ska¿ony jest on niebezpieczeñstwem subiektywnych interpretacji, o których pisa³em powy¿ej.

Jeszcze do Józefa, nie chodzi przecie¿ o matematyczn± technikê liczenia, bo to chyba dla przeciêtnego cz³owieka nie stanowi problemu. Problemem faktycznym jest zauwa¿enie i "ogarniecie" wszystkich zadawanych trafieñ z obu stron np.podczas dynamicznej wymiany trafieñ. Nie mówiê, ¿e jest to niemo¿liwe, ale na pewno jest bardzo trudne.
Józef
Jest to bardzo trudne Grze¶ku , szczególnie przy przeciwnikach reprezentuj±cych tak samo wysoki poziom.
Ale my¶lê równie¿ , ¿e dalsz± dyskusjê na ten temat powinni¶my prowadziæ w dziale szermierka
np. w temacie dotycz±cym ujednolicenia regulaminów.
Zanim z tego tematu zrobi siê "obora" bigsmile2.gif
pozdrawiam smile.gif
Hub
Grzesiu i ja siê podpisujê pod zdaniem Wo³ka i Józefa. System o jakim mówi± nie jest ³atwy dla sêdziów, ale po to chcemy wykszta³ciæ profesjonaln± kadrê sêdziowsk± ¿eby siê w tym specjalizowa³a i ¿eby to ogarniali jak nale¿y.
A.Fran
z tego co zd±¿y³em siê zorientowaæ, to s± 2 szko³y.

1. "Mazurska"- licz± siê silne ciosy. Moim zdaniem wierniejszy sposób odwzorowania prawdziwej, brutalnej walki, gdzie nie licz± siê nieszkodliwe, s³abe trafienia. Lepiej przyczaiæ i waln±æ dobr± bombê ni¿ próbowaæ ci±gle uderzyæ pykniêciami.

2. TSF- liczy siê ka¿de trafienie krawêdzi± tn±c± broni, du¿± szansê na dobry wynik maj± osoby s³absze fizycznie ale mocne technicznie. Trafienie to trafienie, jak jest mocne to dobrze, a jak s³abe to ujdzie.

Ciekawe jak to by³o 600l wstecz. "szmaty" by³y liczone, czy nie? ;)

Siuks
CYTAT(A.Fran @ 20:57 01.02.2012) *
Ciekawe jak to by³o 600l wstecz. "szmaty" by³y liczone, czy nie? ;)

nie wiem jakie by³y realia turniejowe walki ale zasadniczo:
jak by¶ mia³ do wyboru drasn±c przeciwnika po udzie, albo poczekaæ chwilê i urwaæ mu g³owê, to co by¶ wybra³, gdyby zale¿a³o od tego Twoje ¿ycie :P
A.Fran
To by³o pytanie retoryczne, ale dziêki ¿e napisa³e¶, to rozja¶nia sprawê tym mniej rozgarniêtym smile.gif
Grzegorz z Torunia
Mam nadziejê, ¿e w Chojnicach na imprezie integracyjnej bêdzie okazja porozmawiaæ na powy¿sze tematy.
Link do filmików miecza i tarczy pocz±tkuj±cych.
http://www.youtube.com/watch?v=gyn6ZrayZJs...der&list=UL
Viator
Panowie, przepraszam ¿e piszê w tym temacie, ale jak Wy, szermierze z czo³ówki nie dacie rady pomóc to nikt inny tym bardziej nie pomo¿e.

Ca³y czas szukam informacji o herbie, i ewentualnie o miejscowo¶ci, które powinny siê znale¼æ w rankingu Miecza D³ugiego 2011 przy nazwiskach:

Wojciech Grodzicki,
Maciej Misiak,
Tomasz Rybak,
Szymon Sawicki
.

Próba dopytania siê o powy¿sze dane u organizatorów zesz³orocznych turniejów nie da³a rezultatu, podobnie próba z³apania bezpo¶redniego kontaktu z wy¿ej wymienionymi, równie¿ poprzez PW i facebook w przypadku tych, których konta na Freha i/lub facebooku zidentyfikowa³em.

Je¶li wiêc ktokolwiek ma lub mo¿e wskazaæ np. zdjêcia, z których móg³bym przerysowaæ ich barwy do rankingowego herbarza, bêdê szalenie wdziêczny. Je¶li siê to nie uda, to po prostu czê¶æ herbów pozostawiê pustych, dok³adnie tak jak robili prawdziwi heroldowie w tej samej sytuacji (patrz armorial de Geldre w z±³±czniku), jednak by³oby ³adniej gdyby wszyscy uczestnicy znale¼li siê na swoich miejscach.

Pozdrawiam i proszê o informacje na PW.

PS. Mam racjonalizatorsk± propozycjê, aby przy zapisach na tegoroczne turnieje z góry zapisywaæ takie informacje w momencie zg³oszenia, a¿eby nie ustalaæ dopiero po sezonie kto kry³ siê pod jak± ksywk± i herbem - bêdzie du¿o ³atwiej zrobiæ to na bie¿±co.

Andrzej/Viator
Siuks
a nie chodzi o Wojtka Grodzickiego zamiast Grodzkiego?
Viator
Tfu, najmocniej przepraszam za przekrêcenie nazwiska. Tak, dziêkujê za zwrócenie uwagi. Poprawi³em w po¶cie powy¿ej.
Zaknafein
hehe widzê ¿e ju¿ kto¶ mnie ubieg³ przed wrzuceniem linka smile.gif

Zaprszam do ogl±dania. Moim zdaniem ¶wietnie zmontowany materia³.

Jeszcze raz link smile.gif :http://ciechanow.tv/archives/1559
Hub
oh ah mega! lepiej byæ nie mog³o!
Robert Szatecki
mog³o gdyby wiêcej mnie pokazali
Ryba
devil.gif
Zaknafein
Dorzucam galeriê zdjêæ z turnieju:

http://fotowiraszka.com/?p=2534

Od razu zapraszam wszystkich na letni turniej do Ciechanowa. Pierwsze info jest ju¿ w nowym temacie w kalendarium.
kerikawon
Zapodaje linka do relacji Na stronie ARMA.PL

http://www.thearma.pl/wydarzenia/ciechanow2012.html
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.