Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bechter
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Stron: 1, 2
Lestek
w mwp jest na wystawie okresowej bardzo kunsztowny bechter, za³±czam fotke
semen
Witam
Mo¿e kto¶ wie co noszono pod bechterem w XVII w.?
Pikowany kaftan, gruby ¿upan, czy mo¿e zupe³nie co¶ innego?
Szprota
CYTAT(semen @ 13:35 28.03.2012) *
Witam
Mo¿e kto¶ wie co noszono pod bechterem w XVII w.?
Pikowany kaftan, gruby ¿upan, czy mo¿e zupe³nie co¶ innego?

Pod bechterem typu moskiwskiego noszono jeszcze kolczuge :P, co do zupanów to raczej wydaje mi sie ze noszone to samo co pod kirysem, wiec pewno pikowany tez sie nada.
Towarzysz ciê¿kiego kufla
A ja z pytaniem takim:
Czy porównywa³ kto¶ WAGÊ kolczugi do juszmanu czy bechteru o podobnych wymiarach i wielko¶ci kó³ek? Oczywi¶cie waga zale¿y od grubo¶ci blaszek zastosowanych w juszmanie i bechterze, ale jestem ciekaw która konstrukcja mog³a przemawiaæ do ¿ó³nierzy swoj± wag±.
I tak po za tym, to jaka grubo¶æ blachy wystêpowa³a w juszmanach, bechterach?
Pozdrawiam jeszcze aktywnych Frehowiczów smile.gif
karelinatus
Czy kto¶, swoj± drog±, wie co¶ wiêcej o owym s³ynnym Poznañskim bechterze? Jaka¶ literatura?

Wiadomo, ¿e zrobiony 'w s³ynnym na ca³y ¶wiat mie¶cie królewskim Boznaniu w Wielkiej Bolsce'. bigsmile2.gif

Czy s± jakie¶ chocia¿by hipotezy kim by³ ów 'NG', i dla kogo móg³by byæ wykonany pancerz?

Czy Bechter wykonany tak daleko 'na Zachód' nie jest pewn± ciekawostk±? (Jestem raczej zielony w tym temacie.
Laser
CYTAT(karelinatus @ 21:10 07.02.2014) *
Czy kto¶, swoj± drog±, wie co¶ wiêcej o owym s³ynnym Poznañskim bechterze? Jaka¶ literatura?

Wiadomo, ¿e zrobiony 'w s³ynnym na ca³y ¶wiat mie¶cie królewskim Boznaniu w Wielkiej Bolsce'. bigsmile2.gif

Czy s± jakie¶ chocia¿by hipotezy kim by³ ów 'NG', i dla kogo móg³by byæ wykonany pancerz?

Czy Bechter wykonany tak daleko 'na Zachód' nie jest pewn± ciekawostk±? (Jestem raczej zielony w tym temacie.

Z. ¯ygulski "Stara broñ z zbiorach polskich. Wydanie II poprawione".
karelinatus
Zabawna sprawa, w³a¶nie tê stronê owej knigi mia³em przed oczami pisz±c mojego posta. bigsmile2.gif

Dziêki tak czy siak, popróbujê mo¿e na pocz±tek zdobyæ wymienion± tam ksi±¿kê Bocheñskiego, tymczasem mo¿e kto¶ jeszcze co¶ wrzuci.
drzemik
http://zhw.amu.edu.pl/2013/12/wizyta-stude...eum-wojskowym/#
Bechter Poznañski - fotki 10-13.

I malutki opis:
"Szczególne zainteresowanie studentów wzbudzi³ jeden z najcenniejszych zabytków Muzeum, unikatowy bechter ? pancerz rotmistrza miejskiego Poznania z 1580 r. Zdobny na napleczniku herbem miejskim Poznania i napisem: Wykonany w Królewskim S³awnym w ¦wiecie Mie¶cie Poznaniu w Wielkopolsce." (co¶ podobnego jest napisane na tabliczce przy gablocie).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.