Znalaz³am kiedy¶, przypadkiem, interesuj±cy przepis na polewkê piwn± w sieci. Przebóg, nie pamiêtam gdzie, a teraz ju¿ go nie zlokalizujê, pamiêtam jedynie, ¿e by³a to jaka¶ strona anglojêzyczna, a receptura zainteresowa³a mnie o tyle, ¿e widnia³a przy niej informacja, i¿ wg tego¿ przepisu przyrz±dzono polewkê na uczcie wydanej przez/dla Jagie³³y w Nowym Korczynie w 1394 roku. Na ile informacja jest wiarygodna, nie wiem
. W ka¿dym razie przepis wypróbowa³am i mogê poleciæ.
A oto on:
Caseata/farmuszka
• 250 g bia³ej kapusty
• 250 g pora
• 100 g natki trybuli, ew. pietruszki
• 4 ³y¿ki solonego mas³a
• 4 ³y¿ki m±ki orkiszowej
• pó³ litra bia³ego piwa
• 4 ¿ó³tka
• pó³ litra mleka
• po pó³ ³y¿ki kminku, imbiru, ga³ki muszkato³owej
• æwieræ ³y¿ki szafranu
• ³y¿ka soli
• 250 g bryndzy
Zagotowaæ pora w litrze wody, przykryæ, dusiæ na ma³ym ogniu 30 min. Przecedziæ, wyrzuciæ (sic!) por. Wlaæ bulion znów do garnka i dodaæ poszatkowan± kapustê. Gotowaæ kolejne 30 min., dodaæ trybulê/pietruszkê i zmiksowaæ w blenderze (dla zachowania domniemanej historyczno¶ci mo¿na pewnie przetrzeæ przez sitko).
W du¿ym garnku roztopiæ mas³o I zrumieniæ m±kê na zasma¿kê. Do tego dodaæ przygotowane puree, 500 ml wody, piwo. ¯ó³tka wymieszaæ z mlekiem, dodaæ do zupy. Dodaæ kminek, imbir, ga³kê muszkato³ow±, szafran i sól. Gotowaæ przez 10 min., potem dorzuciæ bryndzê. Po nastêpnych 5 min. podawaæ.