Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Ogólne] Pieczarki - od kiedy
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
Indar
Interesuje mnie kwestia pieczarek na naszych terenach. Od kiedy pojawiaj± siê na sto³ach?
Marek Hilgendorf
Wyguglany cytat
"Historia uprawy grzybów siêga kilku tysiêcy lat. Jej pionierami byli Chiñczycy, którzy hodowali wiele ró¿nych gatunków grzybów, przede wszystkim z uwagi na ich walory smakowe lub lecznicze. W Europie jedynym grzybem uprawianym na masow± skalê jest pieczarka. Pierwsze jej hodowle zak³adane by³y we Francji jeszcze w XVI. By³a to zas³uga francuskiego botanika Marchanta."

Dalej pisz±, ¿e by³ to wówczas wielki rarytas stawiany na równi z truflami.

Je¶li wiêc bawimy siê w reko kulinariów, to najlepiej (poza sezonem) kupiæ rodzime grzyby w zalewie, ewentualnie suszone. No a w sezonie przegoniæ jasiów po lesie- niech zarobi± na utrzymanie...
Triss
Widzê, Marku, ¿e doszed³e¶ do tych samych wniosków co ja - hodowle pieczarek to dopiero nowo¿ytno¶æ.
Spotka³am siê jednak z informacj± (nie w naukowych publikacjach, raczej artyku³ach z serii oko³o-kulinarnej bigsmile2.gif ) ¿e pieczarki mo¿na spotkaæ równie¿ w ¶rodowisku naturalnym, nie tylko jako wynik hodowli.
Zastanawiam siê jednak, czy to wystêpowanie to wspó³cze¶nie tylko, czy siêga interesuj±cego nas okresu historycznego?
Je¶li kto¶ dysponuje wiedz± albo ¼ród³ami na ten temat, by³abym wdziêczna za podzielenie siê.

Ja osobi¶cie jestem zwolenniczk± grzybów le¶nych, ale od czasu do czasu na imprezach wraca temat: dlaczego z³a ciotka nie kupi³a pieczarek? anger.gif
Owka
Gatunkiem uprawianym, i czasami wystêpuj±cym jako "uciekinier" z hodowli jest pieczarka Agaricus bisporus - niska, miêsista, znana z warzywniaka bigsmile2.gif

Poza tym w Polsce wystêpuj± w stanie naturalnym, i mogli siê nimi raczyæ ju¿ nasi paleolityczni przodkowie:

Pieczarka polna Agaricus campestris - drobna, ro¶nie g³ównie na ³akach nawo¿onych naturalnie szczerba.gif przez byd³o i konie (na zdjêciu to te le¿±ce na trawie)

Pieczarka polowa lub bia³awa Agaricus arvensis - du¿a, wystêpuje w alejach, zaro¶lach itd. (ta pojedyncza w rêku znalazcy)

Pieczarka le¶na Agaricus silvaticus - o br±zowym po wierzchu kapeluszu, wystêpuje, jak mo¿na siê domy¶laæ, w lasach.

Oraz kilka innych znanych tylko mikologom...

PS: Zbiera³am wszystkie trzy gatunki (chocia¿ A.silvaticus z niejasnego powodu prawie zawsze s± robaczywe bum.gif ) i ¿yjê, pocz±tkuj±cym grzybiarzom polecam przede wszystkim A.campestris, której praktycznie nie da siê pomyliæ z nies³awnym muchomorem sromotnikowym. Najmniej do niego podobna, i przed wszystkim ro¶nie w zupe³nie innych miejscach, tzn. na ³±kach.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.