Gatunkiem uprawianym, i czasami wystêpuj±cym jako "uciekinier" z hodowli jest pieczarka
Agaricus bisporus - niska, miêsista, znana z warzywniaka
Poza tym w Polsce wystêpuj± w stanie naturalnym, i mogli siê nimi raczyæ ju¿ nasi paleolityczni przodkowie:
Pieczarka polna
Agaricus campestris - drobna, ro¶nie g³ównie na ³akach nawo¿onych naturalnie
przez byd³o i konie (na zdjêciu to te le¿±ce na trawie)
Pieczarka polowa lub bia³awa
Agaricus arvensis - du¿a, wystêpuje w alejach, zaro¶lach itd. (ta pojedyncza w rêku znalazcy)
Pieczarka le¶na
Agaricus silvaticus - o br±zowym po wierzchu kapeluszu, wystêpuje, jak mo¿na siê domy¶laæ, w lasach.
Oraz kilka innych znanych tylko mikologom...
PS: Zbiera³am wszystkie trzy gatunki (chocia¿
A.silvaticus z niejasnego powodu prawie zawsze s± robaczywe
) i ¿yjê, pocz±tkuj±cym grzybiarzom polecam przede wszystkim
A.campestris, której praktycznie nie da siê pomyliæ z nies³awnym muchomorem sromotnikowym. Najmniej do niego podobna, i przed wszystkim ro¶nie w zupe³nie innych miejscach, tzn. na ³±kach.