Witam!!
No w³a¶nie napad³o mnie kilka pytañ:
1) Bascinet z psim pyskiem od kiedy do kiedy??
2) Czepiec do niego- jest zrobiony kajo pier¶cieñ o okrêgu wewnêtrznym nieco d³u¿szym od obwodu he³mu(jak tak to i ile mniej wiêjej d³uzszym i jaka by³a grubo¶æ tego pier¶cienia?? jak nie to jak ma on wygl±daæ?? no i co za nim ma byæ?? ko³nierz przeszywany??)
Za pomoc serdeczne dziêki:D
Z pytania malo co wynika , jeszcze raz powoli i najlepiej z obrazkiem. Punkt 1 bezsensu helm z helmem, czy chodzi ci o dzwon helmu
Jak nie rozumiecie??
po prostu chodzi o czepiec do bascineta:D jaki mia³ kszta³t?? czyli czy mia³ kszta³t pier¶cienia(mo¿e tego nie rozumiecie
) i jakiego obwodu musi byæ mniej wiêcej ¶rodkowe ko³o(czyli to puste przez co wsadza siê g³owê i jest to dooko³a he³mu) i czy w³a¶nie to puste jest równe obwodowi dzwonowi czy mo¿e troche d³uzsze(jak tak to o ile mniej wiêcej) A JE¯ELI MA INNY KSZTA£T NI¯ PIER¦CIEÑ TO JAKI????????????????????????
Mam nadzieje ¿e ka¿dy teraz zrozumia³ co powiedzia³em
A na pytanie pierwsze nie patrzcie:D:D:D po prostu sie zagapi³em i nie wiedzia³em co pisze
czo³em
Nadal nie rozumiem o co ci chodzi:D a czepcy do basinetu zrobi³em ze 20
1. podstaw± jest "pier¶cieñ " - jak ty to zwiesz a do niedo mo¿na dodawaæ przed³u¿enia w postaci ro¿nego rodzaju zêbów.
2. obwód ¶rodkowego ko³a- musi byæ sporo wiêkszy od obwodu he³mu, bo widzisz wszystko zale¿y od podczepienia do skóry a wierz mi nie raz sie zrobi³em, ¿e by³ za ma³y i pó¼niej klops trzeba poszerzaæ - a szczerze mówi±c nie cierpie tego.
pozdrawiam
Wasek
No widzisz Wasek
nie rozumiesz a odpowiedzia³e¶ na moje pytania
a jeszcze spytam "sporo wiêkszy" co rozumiesz przez sporo?? 20 cm?? wiêcej mniej??
czesc
Ja robieczepiec tak........ oj zdradzam swoje sekrety
czepce które robi³em to zazwyczaj do chotomowskich he³mów (prawie wszystkie maj± podobny obwód)
robie 4 prostok±ty o d³ugo¶ci jakie¶ 23 - 25 cm, ³±cze je pó¿niej ze sob±
do tego 4 kliny na poszerzenie i jest git
zazwyczaj:D
nie wolno sie przejmowaæ ze dziura wychodzi wielka bo i tak jak sie do skóry gêsto podepnie to jest dobrze
pozdrawiam
Wasek
Witam
Te¿ ju¿ kilka takich czepców wykona³em, a mam trochê inn± technikê ni¿ Wasek. Mo¿e wyda Ci siê ³atwiejsza.
1.Pas skóry, który podczepiasz do he³mu dziurkujesz mniej wiêcej w pó³centymetrowych odstêpach ( w okolicy twarzy gê¶ciej)
2.Przez ka¿d± dziurkê przek³adasz kó³ko
3.Dziergasz prostok±t szeroko¶ci oko³o 5cm, d³ugi na tyle ile kó³ek za³adowa³e¶ do skóry
4.Teraz dorabiasz ma³y prostok±t i ³±czysz go z reszt±, tak, ¿eby Ci siê czepiec "zamkn±³". W tym momencie mo¿esz ju¿ dopasowaæ go tak, aby nie tar³ Ci o zêby
kiedy za³o¿ysz he³m.
5.Resztê dorabiasz do tego co ju¿ zrobi³e¶, dok³adaj±c co jaki¶ czas kó³ka tak, by ¶cieg siê rozszerzy³ (obadaj jakie¶ stronki o pleceniu kolczugi, bo trudno mi bêdzie to opisaæ, a nie jest to znów takie trudne), wa¿ne by rozk³adaæ je symetrycznie i niezbyt wiele na jeden raz.
Plusem jest to, ¿e nie trzeba bawiæ siê z klinami, czego osobi¶cie nie lubiê, bo czêsto (przynajmniej mi
) nie wychodzi.
Jak Ci wyjdzie z tym rozszerzaniem, to nie bêdzie widaæ ³±czeñ, które s± widoczne po wstawianiu klinów.
Minusem jest chyba wiêksza czasoch³onno¶æ tej techniki.
Jakub zwany garbatym
CYTAT(Jakub zwany garbatym)
1.Pas skóry, który podczepiasz do he³mu dziurkujesz mniej wiêcej w pó³centymetrowych odstêpach ( w okolicy twarzy gê¶ciej)
2.Przez ka¿d± dziurkê przek³adasz kó³ko
ja robie podobnie tylko ze kó³ka gê¶ciej umieszczam w skórze
Plusem jest to, ¿e nie trzeba bawiæ siê z klinami, czego osobi¶cie nie lubiê, bo czêsto (przynajmniej mi
) nie wychodzi.
Jak Ci wyjdzie z tym rozszerzaniem, to nie bêdzie widaæ ³±czeñ, które s± widoczne po wstawianiu klinów.
to jest fakt minusem robienia z klinami
Minusem jest chyba wiêksza czasoch³onno¶æ tej techniki..
JA robie w jeden dzieñ
pozdrawiam
Wasek
A jakie kó³eczka by¶cie proponowali?? i czy inny splot ni¿ 4 w 1 czy taki wystarczy?? a co pod nim ma byc?? go³a szyja??
Proponujê kó³eczka o 8mm ¶rednicy, z drutu o przekroju 1.6mm. Splot 1 do 4 powinien wystarczyæ. Nie warto robiæ czepca z kó³ek z grubszego drutu, czy kó³ek o mniejszej ¶rednicy. Zwiêksza siê waga, a na ochronie wiele nie zyskujesz.
Pod spód czepiec przeszywany b±d¼ watowany, zrezygnuj raczej z wyklejania he³mu g±bk± czy innych wynalazków tego typu.
Pozdrowienia
Jakub zwany garbatym
Zrób sobie taki d³ugi czepiec przeszywany/watowany, ¿eby siê koñczy³ tam, gdzie koñczy siê czepiec kolczy. Zdjêcia takiego czepca przewalaj± siê na stronie g³ównej FREHA, kszta³tem przypomina "odwrócony lejek". Zwróæ uwagê na zdjêcie go¶cia w ¿ó³to czerwonym he³mie. He³m, co prawda wcze¶niejszy, ale czepiec dobry tak¿e do bascinetu (z t± ró¿nic±, ¿e bêdziesz musia³ go przyszyæ do he³mu co by by³o wszystko full medievalnie
).
Najlepiej by by³o, ¿eby kto¶ podes³a³ wykrój albo chocia¿ rysunek. Ja takowym nie dysponujê.
Pozdrawiam
Jakub zwany garbatym
Czepiec przeszywany pod czepiec kolczy przyszywa siê raczej do skóry mocuj±cej czepiec kolczy do he³mu . Do he³mu natomiast przyszywa siê wyt³umienie he³mu (fajnie to brzmi
)
Haha:D teraz czaje wszysko:D:D serdeczne dzieki:D
Ja mo¿e nie o wykonaniu ale te¿ o czepcach.Czy spotkali¶cie siê gdzie¶ z mocowaniem czepca do basinetu bez tych rurkowatych zaczepów tak jak jest to pokazane w za³±czniku?
Pozdrawiam Koper
Ave!
To¿to sam Palatyn we w³asnej osobie!
Nie rozumiem o co chodzi... Normalny czepiec mocowany do skóry, która z kolei jest mocowana do he³mu... Wszystko poprawnie + bardzo fajne wykoñczenie przy twarzy.
Z innej beczki: Piotr wygl±da w swoim sprzêcie rewelacyjnie - na prawdê nie ma siê za bardzo do czego przyczepiæ (nawet do czepca
)
Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Ale¿ mi te¿ he³m ów siê podoba.Chodzi mi tylko o sposób mocowania czepca do dzwonu bez sztyftów jako ¿e sam bêdê mia³ taki he³m chcia³em siê po prostu upewniæ co do historyczno¶ci tego rozwi±zania.
Pozdrawiam Koper
Reasumuj±c jak na przedstawionych obrazkach:
ze strony:
http://www.platnerz.glt.pl/
Co do czepca mocowanego rzemieniem przez dziurki i od spodu, to te¿ tylko s³ysza³em.
Zdaje siê ¿a wawelski psi pysk nie ma zaczepów rurkowych tylko dziwny uk³ad dziurek.
Ma kto¶ mo¿e zdjêcia napomnianego przez Jakuba psiego pysku z Wawelu?
A czy przypadkiem przeszycie nie powinno siêgaæ a¿ na ramiona, do krawêdzi czepca? Jak na nagrobku Filipa ¦mia³ego czy jak go tam t³umacz±? Jest w Musee de Arts Beaux w Dijon. Pozdrawiam
Gwyn
Tak-tak Gwynku - Monsiginor WW narysowa³ wszystko ladnie i logicznie - pikowana wysciolka czepca tez jest uwzgledniona ma rysunku, choc niezbyt wyeksponowana.
PS. Czy zosta³a jeszcze jaka¶ wazelina z tej co widac na górze? Mam rozwalony ³uk brw...eee...pêk³a mi warga ze ¶miechu
O, przepraszam, po dok³adniejszym przestudiowaniu rzeczywi¶cie dostrzegam. Zwracam honor. Pozdrawiam
Gwyn
Dziêkujê, co do rzêdów dziurek, to w przypadku gdy wiêksze dziurki s± u góry, zwykle okazuje si±, ze by³y tam wcze¶niej osadzone zaczepy.
Wydaje mi siê, ¿e te do przewleczeñ powinny znajdowaæ siê na dole (te wiêksze), to wtedy umo¿liwia zamocowanie czepca bez przebijania wysció³ki, która jest zamocowana ponad nim (ma³e dziurki powy¿ej du¿ych).
Narysowaæ? :-)
Je¶li to nie problem to chêtnie zobaczy³bym jaki¶ rysunek pogl±dowy.
Pozdrawiam Koper
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
W zwi±zku z tematem chcia³bym nadmieniæ, ¿e zaczepy rurkowe do czepców ( w zachowanych egzemplarzach przy³bic) wystêpuj± we wczesnych odmianach tego he³mu, czyli z zas³on± mocowan± na czo³owym zawiasie, wszystkie znane mi psie pyski na zawiasach skroniowych posiadaj± b±d¼ trzpienie ( na zasadzie nita) z otworem do przewleczenia np: rzemienia, b±d¿ szereg otworów, które nie wiadomo czy s³u¿y³y do przyszycia skóry na której trzyma siê czepiec, czy s± pozosta³o¶ci± po wy¿ej wymienionych nitach. Nie wiem te¿ dok³adnie dlaczego zaczepy rurkowe zanikaj± na prze³omie lat 80 i 90 XIV w. prawdopodobnie ze wzglêdu na trudno¶æ wykonania, ale Ci którzy takie zaczepy posiadaj± mog± potwierdziæ ich funkcjonalno¶æ.
CYTAT(Wotawa)
Wydaje mi siê, ¿e te do przewleczeñ powinny znajdowaæ siê na dole (te wiêksze), to wtedy umo¿liwia zamocowanie czepca bez przebijania wysció³ki, która jest zamocowana ponad nim (ma³e dziurki powy¿ej du¿ych).
Powinny? Dlaczego? Skoro we wszystkich znanych (przynajmniej mnie) przypadkach jest w³a¶nie na odwrót. Nie rozumiem, czy to jakie¶ przejawy chêci poprawiania historii?
Pozatym przy mocowaniu zaczepów do czepca nie dziurawi siê wysciólki, bo t± montuje siê po zanitowaniu. Równie¿ je¿eli otwory te (wiêksze) s³u¿y³y do wi±zania czepca, to analogicznie mo¿na to zrobiæ przed za³o¿eniem wy¶ciólki.
Otwory do przyszycia wysció³ki musz± byæ przy krawêdzi poniewa¿ wy¶ció³ka musi dochodziæ do krawêdzi dzwonu by spe³nia³a swe zadanie. Je¿eli dochodzi³aby do krawêdzi dzwonu i nie by³aby przyszyta przy tej¿e krawêdzi to zawija³aby siê przy zak³adaniu he³mu na g³owe, marszczy³a i zwija³aby siê w czasie u¿ytkowania.
Pa.
Ja ma zdjêcie psiego pyska z Wawelu, ale do¶c ma³e.
CYTAT(£ukasz Lewandowski)
Powinny? Dlaczego? Skoro we wszystkich znanych (przynajmniej mnie) przypadkach jest w³a¶nie na odwrót.
A nie masz wra¿enia, ¿e mówimy o czym innym?
Mówi³em o domniemanym sposobie przewlekania rzemienia przez dzwon, bez u¿ycia wystaj±cych trzpieni.
W tekj szytuacji zas³anianie mocowania czepca przyszyciem wysció³ki by³oby dziwne. Bo wysció³kê trzeba by by³o przyszyæ do he³mu przez czepiec (jesli wchodzi³by pod he³m od spodu, bo o takiej koncepcji mówiê).
Omawiane to by³o swego czasu przy okazji dyskusji o he³mach z tzw. "p³ugiem".
Nie rozumiem, czy to jakie¶ przejawy chêci poprawiania historii?
Nie rozumiem, jakie¶ przejawy chêci przy³apania mnie na tym za wszelk± cenê? :-)
To tylko jedna z koncepcji (a raczej wspomnienie o niej), o ile pamiêtam mówili¶my kiedy¶ o tym. Nie ma siê co cieszyæ na zapas.
CYTAT(Wotawa)
Mówi³em o domniemanym sposobie przewlekania rzemienia przez dzwon, bez u¿ycia wystaj±cych trzpieni.
No to przepraszam, ale wiesz po teoretykach wszystkiego siê mozna spodziewaæ...
CYTAT(Wotawa)
W tekj szytuacji zas³anianie mocowania czepca przyszyciem wysció³ki by³oby dziwne. Bo wysció³kê trzeba by by³o przyszyæ do he³mu przez czepiec (jesli wchodzi³by pod he³m od spodu, bo o takiej koncepcji mówiê) .
No chyba te¿ siê nie mogê zgodziæ: zak³adaj±c, ¿e te otwory faktycznie s³uzy³y do wi±zania to wystarczy³oby montowaæ od wewn±trz tak± sma± skórê ja siê montuje na zewn±trz ( do zawieszenia czepca) i zrobic w niej otwory w miejscach otworów (tych mniejszych i wiêkszych) w dzwonie. Skóra minimalnie musia³abyby wystawaæ poza krawêd¼ dzwonu by swobodnie mo¿na by³o domontowaæ czepiec. Na koniec dopiero przyszyæ wy¶ció³kê do (dzwonu+skóry). Nie trzeba przyszywaæ przez ¿aden czepiec , ani dziurawiæ ¿adnej wy¶ció³ki.
To chyba lepsze rozwi±zanie ni¿ przestawiaæ otwory na zabytkach.... , no ale pewnie jak nie na zabytkach to chocia¿ na papierze, co? Papier wszystko zniesie...
Pozatym nie wyobra¿am sobie jak czepiec móg³by wchodziæ pod dzwon (nawet z jakim¶ lekkim watowaniem), ale to mo¿e zrozumiej± ci co nak³adaj± czasami he³m na g³owe..
Ostatnio znalaz³em zdjêcie basinetu z otworami pod³u¿nymi-soczewkowatymi (pewnie po zaczepach rurkowych), ale za to bez otworów ma³ych do wy¶ció³ki.
jak zwykle uchachany
Hlawa
CYTAT(Mateusz)
PS. Czy zosta³a jeszcze jaka¶ wazelina z tej co widac na górze? Mam rozwalony ³uk brw...eee...pêk³a mi warga ze ¶miechu 8-)
Ave!
To nie wazelina Mateuszu, tylko pobo¿ne pro¶by, ¿eby choæ czê¶æ rymcerzy prezentowa³a siê podobnie... Widzisz - nawet niektórzy z tych uzbrojonych poprawnie nie prezentuj± siê ³adnie bo co¶ tam jest niedopasowane, co¶ nierówno, itp. A Piotr jest dobrym przyk³adem dobrze wygl±daj±cego. Mylê siê?
Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Pobo¿ne ¿yczenia...
Spytaj siê go przy okazji czyim wysi³kom to zawdziêcza... i zrób co¶ z tym paskiem pod brod± we w³asnym he³mie
To chyba lepsze rozwi±zanie ni¿ przestawiaæ otwory na zabytkach.... , no ale pewnie jak nie na zabytkach to chocia¿ na papierze, co? Papier wszystko zniesie...
Nie przestawia³em ich, dla mnie te górne to otwory po trzpieniach. Widzê,z ê z braku lepszych okazji do przyczepienia sie wmawiasz mi cos czego nie powiedzia³em.
Pozatym nie wyobra¿am sobie jak czepiec móg³by wchodziæ pod dzwon (nawet z jakim¶ lekkim watowaniem), ale to mo¿e zrozumiej± ci co nak³adaj± czasami he³m na g³owe..
Zapytaj Mateusza o to. Akurat jest pod rêk± w tej dyskusji. A do mojej wypowiedzi i tak sie przyczepisz, choæbys musia³ nazmyslaæ. Wiêc mi siê nie chce.
ale to mo¿e zrozumiej± ci co nak³adaj± czasami he³m na g³owe..
Czyli taki Nowakowski czy G³osek pewnie nie kapuje. Ok, nie bede pyta³ ignorantów.
W zasadzie ja to sie pewnie znam najlepiej na butach, bo czêsto je zak³adam. Oczywiscie nie te, które mi mia³e¶ zrobic trzy lata temu...
jak zwykle uchachany
Jak taki jeden do sera?
CYTAT(Wotawa)
Nie musze zmy¶laæ.
Mnie te¿ siê nie chce.
Co do autorytetów, Ich nie mia³em na my¶li, bo rzecz jasna takim osobom nie trzeba t³umaczyæ.
Co do otworów to ja te¿ nie twierdzi³em, ¿e s± czym¶ innym jak pozosta³o¶ci± po trzpieniach, ale z twojej wypowiedzi takie twierdzenie chyba wyniknê³o. Odpowiedzia³em dywagacj± na dywagacje.
Jak po zak³adaniu butów (oczywi¶cie nie tych odemnie) przyjdzie pora na he³m to daj znaæ... podyskutujemy.
Dzieñ doberek!
Pozwole sobie wtr±ciæ do dyskusji swoje "trzy grosze"...
To ja pozwoli³em sobie wykonaæ nie¶mia³e wy¶cielenia i "inne czepce" do helmu Piotra Stojka od którego (he³mu) to wszystko (dyskusja) sie zaczê³o.
A by³o to tak: Najpierw przymocowa³em czepiec kolczy z jego wy¶cieleniem do dolnej krawêdzi ³ebki przewlekaj±c rzemieñ przez otwory w he³mie i pokrywaj±ce siê z nimi otwory w skórze. Nastêpnie przy u¿yciu takiej sprytnej zakrzywionej ig³y wszylem wy¶cielenie ³ebki. Mam nadziejê, ¿e opisa³em to dostatecznie przejrzy¶cie
Przyznajê, ¿e trzeba sie przy takim rozwi±zaniu sporo nagimnastykowaæ, ale nie trzeba by³o nic dziurawiæ itp... w swoim he³mie wybra³em jednak klasyczne sztyfty, s± du¿o praktyczniejsze
Pozdrawiam
P.S. Piotr jest szczerze wzruszony, ¿e kto¶ wreszcie zauwa¿y³ jego wysi³ki (szczególnie finansowe)
, tylko dleczego nikt nie napisa³, ¿e ja jestem ³adny, a tak siê stara³em...
Dla mnie i tak jeste¶ naj³adniejszy Marcinku...
czesc wam
mam pytanie czy zdazaly sie czepce nie zamkniete z przodu na stale tylko na paski/ sprzaczki cos takiego jak tu
http://www.varmouries.com/vpics/tran_10h.jpg
prosze o szybka odpowiedz na jutro musze skonczyc czepiec
pozdrawiam
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
I tu zagwozdka bo na jednym zdjêciu jest a na drugim nie ma tego zapiêcia i b±d¼ tu m±dry.
Ta zbroja przechodzi³a gruntown± konserwacjê w Chicagowskim muzeum, bodaj¿e w latach 80. Mogli wymienic pewne elementy - stad roznice - zwracam uwage na to ze to nie jest zwykly "psi" stad pewne mozliwe komplikacje rozwiazania "czesci twarzowej" czepca. W zwyklych czepcach psichpyskow nie stosowalbym zadnych zapiêæ. Osobi¶cie w zadnym z realistycznych przedstawien z epoki (najpeliej nagrobki) nie spotkalem sie z sugestia bodaj takiego rozwiazania - zamiast cudaczyc moze jednak trzymajmy sie tego co pewne...
Dzieki
Pytalem z ciekawosci
mam w pelni polaczony czepiec
Pozdrawiam
CYTAT(Wotawa)
Reasumuj±c jak na przedstawionych obrazkach:
Pozwalam sobie na ma³± reaktywacjê tematu. Uszy³em sobie wy¶ció³kê he³mu wg. ww wykroju. Mam za¶ w±tpliwo¶ci co do wygl±du pikowanicy pod czepiec.
- czy szyæ j± z ko³a, czy te¿ cztery prostok±ty i kliny?
- mia³em kikedy¶ taki rysunek owej przeszywki (chyba autorstwa kogo¶ z Poznania), zagino³ niestety na mym starym dysku. Na owym rysunku oddzielnie by³ doszyty podbrodek, który by³ z boku dopinany do przeszywki czepca. (z tego co pamietam z owego rysunku). Widzialem tez u niektorych takze nastepujace sposoby: wiazanie przez srodek brody i brak jakiegokolwiek wiazania. Ktore z wymienionych bedzie pasowalo do klappenvisieru?
poZdrówka
Wysció³ka czepca powinna byc szyta z klinów - tak jak kryza kaptura. Element okrywaj±cy podbródek powinien byc takze odwroconym klinem - pamiêtajmy ze de facto pelni on role paska pod broda w bascinecie i stabilizuje helm na glowie - tym niemniej tworzy on jedna calosc z wysicelaniem czepca nie zas z wysciolka dzwonu. calosc wymaga dobrego spasowania, kolczuga powinna powtarzac wzor wysciolki, zwlascza w czesci podbrodka.
Mateuszu, wielkie dziêki za szybk± informacjê, dziêki Tobie wy¶ció³ka prawie gotowa. Mam jednak problem z dopasowaniem podbródka, st±d proszê o dalsze instrukcje.
Nie wiem gdzie pope³ni³em b³±d. Mój klin ma wysoko¶æ 8 cm i czeroko¶æ 7 cm. Wszyty jest w proste rozciêcie. Niestety nie opina brody tak jak bym tego sobie zyczy³, tzn. za ma³o okala brodê od spodu. Czy jest za ma³y? Czy trzeba go uszyæ z 2 trójkatow? Czy te¿ zamiast wszywaæ ów klin w proste rozciêcie naleza³oby go wszyæ w wyciêcie w kszta³cie klina?
I jeszcze jedno pytanie. Jak po³±czyæ ze sob± skórê czepiec i wy¶cio³kê by wszystko by³o lege artis. na ww skanie wprawdzie jak widzê jest to przedstawione, niestety z³o¶liwe piksele nie pozwalaj± dostrzec szczegó³ów.
Pozdrawiam.
Nie ma tak ³atwo - tê czê¶æ wy¶ció³ki która ma obejmowaæ twój podbródek musisz dopasowaæ sobie sam- klinami, podkrojami itd ile siê da tyle kombinuj - to jest element indywidualny i nie ma nañ "jedynego s³usznego wykroju". Rób z tylu klinów ¿eby dobrze pasowa³o i jednocze¶nie ¿eby¶ da³ radê odci±gn±wszy lekko czepiec z brody sci±gn±æ he³m ze ³ba...
Wy¶ció³ka jest po prostu przyszta od spodu do tej samej skóry która mocuje czepiec do sztyftów he³mu - ¿adnego sekretu tu nie ma...
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
A nie lepiej gdyby stanowi³a jedn± ca³o¶æ wraz z wy¶cie³aniem dzwonu
A moze najlepszym rozwiazaniem byloby uzywanie kaptura pikowanego, zawierajacego wysciolke dzwonu, kolnierza i brody.
Krzysiek> nie lepiej.
Dracon> bardzo ale to bardzo NIE LEPIEJ.
Nie kombinujcie...
CYTAT(Dracon)
A moze najlepszym rozwiazaniem byloby uzywanie kaptura pikowanego, zawierajacego wysciolke dzwonu, kolnierza i brody.
Pomijaj±c ma³e dopasowanie. Co¶ takiego?
Rysuneek jest prób± refleksji nad czym¶ takim. Pewn± inspiracj± by³ tu Poliptyk Grudzi±dzki, ale nie jest to rekonstrukcja sensu stricte. Po prostu rysunkowo sformu³owane pytanie.
CYTAT(Mateusz)
Nie ma tak ³atwo - tê czê¶æ wy¶ció³ki która ma obejmowaæ twój podbródek musisz dopasowaæ sobie sam- klinami, podkrojami itd ile siê da tyle kombinuj - to jest element indywidualny i nie ma nañ "jedynego s³usznego wykroju". Rób z tylu klinów ¿eby dobrze pasowa³o i jednocze¶nie ¿eby¶ da³ radê odci±gn±wszy lekko czepiec z brody sci±gn±æ he³m ze ³ba...
Wy¶ció³ka jest po prostu przyszta od spodu do tej samej skóry która mocuje czepiec do sztyftów he³mu - ¿adnego sekretu tu nie ma...
Jeszcze raz dziêki za pomoc. Trochê zmyli³o mnie to, ¿e czepiec ma byæ wiernym odwzorowaniem wy¶ció³ki, jak sobie pomy¶la³em o kombinacjach z kó³ek jakie trzeba bêdzie wykonaæ po wszelkich podciêciach i klinowaniach, to lekko zw±tpi³em.
Co do przyszycia, jasnym jest dla mnie, ¿e jest przyszyta do skóry, ale pytanie w którym miejscu, czy szew idzie bezpo¶rednio nad dziurkami na kó³ka, czy te¿ jest na przeciwleg³ym brzegu skóry, czy te¿ zygzakiem po ¶rodku
Pozdrawiam
Witajcie!
Mam pytanko czy spotkali¶cie sie z takim mocowaniem ??
http://www.bestarmour.com/ostatni2.htm
Jê¶li tak to jak ono ma siê do historyczno¶ci i gdzie mo¿na cu¶ takiego zakupiæ?? Ja osobi¶cie widzê co¶ takiego pierwszy raz. Zazwyczaj widzia³em tylko rurko-podobne mocowanie.
Z góry dziêkujê pomocnym osobom (reszta bez komentarza)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.