Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Ogólne] Pieczenie na ro¿nie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
£ukasz P
Jestem dumny ¿e muj droby kamyczek wywo³a³ tak± lawinê bigsmile2.gif.

A co my¶licie o ro¿nie:
http://www.godecookery.com/afeast/kitchens/kit011.html

Na mój gust to to te¿ jest z dewna.

£ukasz
MacDwain
Cze.
Ogl±daj±c dawno temu Janosika widzia³em jak Kwico³ co drugi odcinek piek³ na ro¿nie barana. z racjiciekawo¶ci zawodowej stwierdzi³em ¿e trza popróbowaæ...

Piek³em ju¿ na ro¿nie barana - wiem co i jak, ca³y dzieñ roboty etc

ale czy kiedy¶ pieczono na ro¿nie np: wo³u? przecie¿ to musi byæ zajêcie conajmniej dwudniowe. i czy na ma³ym ogniu, czy w sumie wêdzono na dymie, czy te¿ pieczono, odkrawano kawa³ki upieczone i pieczono dalej?

kiedy¶ na uczcie w Lublinie (ho ho ho kiedy to by³o...) widzia³em jak pieczono spore kawalki na kracie - grillu.

ale jak upiec takie bydle na ro¿nie?

mo¿e znajdzie siê jaki¶ cz³owiek sk³onny poeksperymentowaæ np na grunwie i by co¶ takiego przygotowa³?
Anonymous
Witam!

Jak siê na tym znam (a trochê siê znam) to pieczenie na ogniu "drewnianym" ca³ego wo³u, jest niemo¿liwe. Z dwóch powodów. Po pierwsze, nawet "dopiekanka" jest niemo¿liwa bo miêso wo³owe twardnieje je¿eli nie jest ca³y czas poddane wysokiej temperaturze czego nie mo¿na dokonaæ na ro¿nie. A po drugie miêso doros³ej krowy czy tym bardziej wo³a jest zbyt ¿ylaste na "drewniany" ogieñ, który nie daje tak wysokiej temperatury. Mo¿liwe jest pieczenie jagni±t lecz oczywi¶cie równie¿ tylko na tzw. "dopiekankê". A i tak bêdzie to trwa³o ca³y dzieñ. To znaczy po dopieczeniu zewnêtrznych warstw miêsa (oczywi¶cie po odskórzeniu i od³ojeniu) odkrawa siê te warstwy i piecze dalej. Tak jak z baranem ale znacznie d³u¿ej. Osobi¶cie jednak polecam prosiaka. Niewielkiego tak do 50 kg tusza jest najlepsza. Mo¿na nawet przy wprawnej rêce i odrobinie szcze¶cia doprowadziæ ¿e podamy go upieczonego w ca³o¶ci. Choæ na "drewnach" to trudne.

Pozdr.
Mirek z Falkenburga
Z tego co siê orientuje to pieczeñ na ro¿nie najlepiej upiec w piecu chlebowym i to na drewnie te¿ mo¿e byæ. Gdzie¶ czyta³em ,¿e w ¶redniowieczu pieczono poza piecami chlebowymi tak¿e w jamach ziemnych wy³o¿onych p³askimoi kamieniami w³a¶ciwie tak jak w piecu chlebowym. Na ro¿nie tylko odgrzewano
Anonymous
Witam

Zdecydowanie tak. Najwygodniej i najpewniej upieczemy du¿e kawa³ki miêsa (zw³aszcza czerwonego) w piecu (mo¿e byæ chlebowy) lub nad wêglem. Miêso równie¿ nie bêdzie siê tak przypalaæ. Niestety trudno mi sobie wyobraziæ piec, który by pomie¶ci³ ca³± krowê. W tej sytuacji zmuszeni byliby¶my piec tylko porcje. A to nie to samo. Zreszt± nie zawsze jest czas na budowê pieca.

pozdr.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.