Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Producenci broni czarnoprochowej
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Stron: 1, 2
Lysy_Gnom
Witam , poniewa¿ mojego poprzedniego posta przenie¶li , zadam jeszcze raz pytanie :
czy kto¶ zna polskich producentów (rzemie¶lników) wytwarzaj±cych dzia³aj±ce kopie broni czarnoprochowej, takie jak : arkebuzy, muszkiety , krocice itp ???????? Ile takie wyposa¿enie kosztuje ??
Lysy_Gnom
Hm ?! Widze ¿e ca³a broñ palna czarnoprochowa jaka u¿ywana jest w polsce przez ludzi z RR ( do niedawna jeszcze nielegalne ) po prostu spad³a z nieba icon_wink.gif
AdamS
co cie interesuje konkretnie ?
Ptack
zamówienia na 0 693 070 273 albo do adamsa

Sawalona to teraz handlarze broni± paln±!!! mad.gif
AdamS
taaaa nawet katiusze mamy w magazynie smile.gif
Joanna Rejf
Wiem ze na zamku w Gniewie mozna zakupicdzialajace repliki muszkietów. Producent to AK. Zna sie na rzeczy. Jeszcze pod www.szable.pl sprzedaja repliki karabinow francuskich. Moze zajmuja sie tez inna bronia.
ANO
Mam pro¶bê, by kto¶ ze Swawolnej pochwali³ siê zdjêciami oferowanej przez nich broni palnej,a konkretnie muszkietów lontowych i pistoletów ko³owych.
Q
CYTAT(Lysy_Gnom)
Witam , poniewa¿ mojego poprzedniego posta przenie¶li , zadam jeszcze raz pytanie :
czy kto¶ zna polskich producentów (rzemie¶lników) wytwarzaj±cych dzia³aj±ce kopie  broni czarnoprochowej, takie jak : arkebuzy, muszkiety , krocice itp ???????? Ile takie wyposa¿enie kosztuje ??

Stary uderzaj do Przemka Banela +48 605464261
Robi piêkne rzeczy, zdobione, full wypas.
Muszkiet lontowy 750 pln, mo¿liwo¶æ p³acenia w ratach.
Jest to kurde najlepszy rzemie¶lnik w tej czê¶ci europy, a najwa¿niejsze jest to, ¿e nie wciska ludziom syfu powy¿ej 1000 pln tak jak to robi± inni. Polecam naprawdê, go¶æ trzyma klasê, jego muszkiety s± naprawde porz±dne.( prawde mówi±c lepsze i sporo tañsze od wszystkiego co do tej pory widzia³em)
Têcza
Czy jest mo¿liwo¶æ zobaczenia jakichkolwiek fotek z broni± od owego producenta. I czy zajmuje siê równierz wyrobem broni krótkiej?
Tomasz Rejf
Widzia³em sprzêty produkcji pana Bamela. Ogólne wra¿enie dobre, ale maj± pewne wady w mojej ocenie.
1. brak korka dennego co powoduje pewne k³opoty naprzyk³±d gdzy trzeba oczy¶ciæ lufe
2. za duza panewka co powoduje znaczne manrnotrawstwo prochu zapa³owego
3. za delikatne d¼wignie spustowe, jakby sie zaraz po³amac mia³y

oto zdjecia takiego muszkietu:
http://156.17.3.106/wks/view_pic.php?iSize...2114&sPicTitle=

http://156.17.3.106/wks/view_pic.php?iSize...2115&sPicTitle=

http://www.xvii.tylkotu.pl/a/97.html

ale jak mówie ogólne wra¿enie pozytywne
ANO
Czy mo¿na siê dowiedzieæ jak d³ugo siê u niego czeka na realizacjê zamówienia?
Q
Z tego co z nim rozmawia³em to zrobienie muszkietu lontowego zajmuje mu jakie¶ 5 dni + radosna dzia³alno¶æ poczty polskiej.
Wiêc³aw
a ile mo¿e kosztowaæ zrobienie takiego prostszego muszkietu lontowego, powiedzmy w takim stanie jak "kity" kapiszonowe sprzedawane w sklepach? Do z³o¿enia...
I nie mówiæ mi ¿e za m³ody jestem i do¶wiadczenia nie mam bo od mojej hakownicy w³os nikomu z g³owy nie spad³ bigsmile2.gif
Ptack
CZy jego lufy posiadaj± atest? Bo nie ukrywam, ¿e walenie amunicj± moim sprzêtem mimo jego masy i grubo¶ci ¶cianek lufy jest stresuj±ce.
Keylan
http://strzelecka.net/index.php?showtopic=177
spis rzemie¶lników sprawd¼cie i dopiszcie jak kogo¶ jeszcze znacie najlepiej z uwagami smile.gif
Q
CYTAT(Ptack)
CZy jego lufy posiadaj± atest? Bo nie ukrywam, ¿e walenie amunicj± moim sprzêtem mimo jego masy i grubo¶ci ¶cianek lufy jest stresuj±ce.

Nie wiem czy posiadaj± atest, ale Przemek zna siê na rzeczy i mówi ¿e on zabawek nie robi. Sam strzela z ostrej.
poza tym nie wiem jak to jest z atestowaniem, czy to jest mo¿liwe/wymagane.
Set
Ja polecam Mirka Dallige

facet robi najró¿niejsze samopa³y od muszkietu lontowego do cieszynki ko³owej
jado wyroby mo¿a by³o zobaczyæ na Vivat Vasa 2005 (sta³ sobie w namiociku)

Dajê namiar na niego: Miros³aw Dallige (+48) 501-463-867

Ceny ma nawet przystepne (np. muszkiet lontowy = ok. 800z³)

P.S
Chocia¿ do Kubowicza mu trochê daleko szczerba.gif
p911
moze troche off-topic ale to chyba dobre miejsce na zadanie tych pytan:
czy macie moze plany broni czarnoprochowych (od poznego sredniowiecza do XIXw)??
gdzie mozna znalezc potrzebne materialy (m. in. stal o odpowiednich parametrach)??

z gory dziekuje za informacje
pozdrawiam
p911

PS. czy ma ktos moze informacje na temat metalurgii (ten sam przedzial czasowy), sposobow wytopu z rudy, skladu stopow, itp (strony www, ksiazki....)??
skorupa
Nie kombinuj ze stal± - lufê kupisz w Track of theWolf (USA) wys³kowa za 100 - 130 $, firmy Green Mountain, najlepsze w tej cenie. Wysy³aj± do Polski.
SAMUEL77
CYTAT(Set)
Ja polecam Mirka Dallige  

facet robi najró¿niejsze samopa³y od muszkietu lontowego do cieszynki ko³owej  
jado wyroby mo¿a by³o zobaczyæ na Vivat Vasa 2005 (sta³ sobie w namiociku)  

:smile:

a jakie¶ fotki jego wyrobów kto¶ posiada?
Kruku
fotki arkebuzów ko³owych produkowanych przez tego pana (i w±tek o nich)
znajdziesz na forum loriki.

pzdr
kru
--
.
SAMUEL77
a mo¿esz podes³aæ linka?
SAMUEL77
Namawialiscie i namówiliscie, kupilismy z bratem po sztuce pistoletów olstrowych u Mirka Dallige. Takie wielkie ko³owe. Wygladzik bardzo fajny, bez zdobieñ. Co do mechanizmu - posiada niewielkie wady, ale kilka chwil i mozna je bez problemu zlikwidowac. Bardzo dobrze siê z nich strzela.
ANO
Przygl±da³em siê wyrobom pana Dallinge wystawionym na jego stoisku w czasie VV. Wizualnie prezentuj± siê dobrze. Ceny równie¿ nie powalaj±. Poniewa¿ sam przymierzam siê do zakupu broni d³ugiej z ciekawo¶ci± pocztam innych opinii na temat wyrobów tego wytwórcy.Chcia³bym równie¿ zasiêgn±æ jêzyka na temat muszkietów wystawianych na Allegro przez kogo¶ z £agiewenik.
Piotr herbu Kocina
Mam pytanie do SAMUELA77-czego u¿ywacie jako materia³u iskrz±cego(w orygina³ach by³ piryt) ?, zrobi³em sobie taki pistolet i nie zawsze iskra jest wystarczaj±ca do odpalenia prochu na panewce. Poza tym chêtnie bym zobaczy³ wasze pistolety, mo¿e umie¶cicie jakie¶ zdjêcie.
SAMUEL77
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikhej
zamiast pirytu, trza wzi±æ kawa³ek aluminim, nawierciæ i wcisn±æ dwa kamienie od zapalniczki,
nie ma bata ¿e iskier nie bêdzie, kamienie starczaj± na kilkana¶cie do kilkudziesiêciu strza³ów, w zale¿no¶ci od jako¶ci kamieni

a fotke swojej broni mo¿esz pokazaæ?
SAMUEL77
... zanlaz³em jeszcze 2 fotki z wyrobami Mirka
Tomasz Rejf
panowie spróbujcie ze ska³k± a nie z zapalniczk±. Ska³ka te¿ powinna dawaæ dobry efekt przy zachowaniu odpowiedniej twrdo¶ci ko³a. Na ostatnim zdjêciu wyroby Mirka to sa chyba tylko dwa. Jeden z pistoletów wygl±da na robotê AK. Jest chyba troche zdekompletowany. Nie ma kurka.
Piotr herbu Kocina
Z tym materia³em do iskrzenia to zrobi³em podobnie z t± ró¿nic±,¿e kamienie wklei³em w drewienko,a ostatnio zrobi³em próbê z pirytem-daje sporo iskier tylko szybko siê kruszy i nie za ka¿dym razem iskrzy, ale to chyba dlatego,¿e mam za ma³y kawa³ek i nie zawsze dobrze dolega do ko³a.
Pistoleciki niez³e-solidna robota, najdalej w ¶wiêta umieszcze zdjêcie mojego sprzêtu.

A je¶li chodzi o ska³kê to czyta³em w"Strzelanie z broni odprzodowej-podrêcznik" to owszem niektórzy produceni stosuj± ska³ki a nawet agat i chyba jeszcze inne jakie¶ kamienie pó³szlachetne, tylko trzeba najpierw t± ska³ke sk±d¶ wytrzasn±æ -proszê o namiar.
Horhe
CYTAT(SAMUEL77 @ 04:24 21.12.2006) *
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikhej
zamiast pirytu, trza wzi±æ kawa³ek aluminim, nawierciæ i wcisn±æ dwa kamienie od zapalniczki,
nie ma bata ¿e iskier nie bêdzie, kamienie starczaj± na kilkana¶cie do kilkudziesiêciu strza³ów, w zale¿no¶ci od jako¶ci kamieni

a fotke swojej broni mo¿esz pokazaæ?

Pantent swoj± pomys³owo¶ci± powali³ mnie na ziemiê. A mo¿e lepiej nakleiæ na kole draskê z zapa³ek,a w kurek zapa³kê sztomow± blinkie.gif rant.gif devil.gif ???????????????????????? Jak to aluminium siê wetrze w ko³o, to bêdzie pozamiatane i marne iskierki z tego wyjd±. Ko³o powinno byæ zrobione ze stali wêglistej o twardo¶ci 60-65HRC, tak jak krzesiwa.

Polecam lekturze mój artyku³ o ska³kach karabinowych.
Tomasz Rejf
¶rednia cena za ska³ke to ko³o 5z³. Ka¿da ska³ka czy piryt po kilku (kilkunastu) u¿yciach sie zniszczy, dlatego trzeba sobie zrobiæ zapas.
AndrzejM
Horhe jest wielki, zwalisty, gruby i brzydki, ale tutaj ma ca³kowit± racjê. Czas zacz±æ wymagaæ od producentów rzetelno¶ci w podej¶ciu do dizajnu i sposobu dzia³ania ich wyrobów.

Wynalazek zamka ko³owego w historii broni palnej to majstersztyk, czysta forma. Kalanie go kamieniami od zapalniczek wo³a o pomstê do Nieba.
Biedny Kiefuss w grobie siê przewraca.
SAMUEL77
CYTAT(Horhe @ 21:16 21.12.2006) *
Pantent swoją pomysłowością powalił mnie na ziemię. A może lepiej nakleić na kole draskę z zapałek,a w kurek zapałkę sztomową blinkie.gif rant.gif devil.gif ???????????????????????? Jak to aluminium się wetrze w koło, to będzie pozamiatane i marne iskierki z tego wyjdą. Koło powinno być zrobione ze stali węglistej o twardości 60-65HRC, tak jak krzesiwa.

Co znaczy "pantent"?
A aluminium nic sie nie wciera, działa jak trza. Również na dłuższą metę. Ja tego nie wymysliłem.
Co do historyczności to oczywiście jest żadna, ale mowa była o skuteczności.
Czepiacie się jak ojciec dyrektor Romana.
A zapałka to świetny pomysł. Długo nad tym myślałeś?
Horhe
CYTAT(SAMUEL77 @ 22:17 21.12.2006) *
Co znaczy "pantent"?
A aluminium nic sie nie wciera, działa jak trza. Również na dłuższą metę. Ja tego nie wymysliłem.
Co do historyczności to oczywiście jest żadna, ale mowa była o skuteczności.
A zapałka to świetny pomysł. Długo nad tym myślałeś?

Czepiaj się literówek, miało być patent, może Ci to poprawi samopoczucie.
Taki urok broni czarnoprochowej, że czasem nie odpala, a jak potrzebujesz skuteczności,to warto pomyśleć o UZI lub AK47?
Pomysł z zapałką, to był moment, milisekunda-było to ze 20 lat temu :P

Swoją drogą, żeby nie był to tylko off topik, to kto robi lufy o długości 90-115cm, kalibru 18-19mm z wałka lub rury bezszwowej fi zewn.35mm? Oczywiście takie godne zaufania,a nie składane z dwóch części, czasem nawet trzech.

P.S. AndrzejuM za te komplementa naprostuję Ci wąchole w poziomie devil.gif
Tomasz Rejf
pomys³ z zapa³k± by³ swego czasu stosowany przy atrapach broni czarnoprochowej strzelaj±cej z korków odpustowych. Zapa³ka i draska na kole mia³y imitowaæ odpalenie na panewce. To by³y takie pomys³y S³awka Wybranowskiego sprzed wielu lat. Dzi¶ zaj±³ siê produkcj± ca³kiem niez³ych ³uków (taka opinia ³uczników) http://www.wybranowski.republika.pl/
Piotr herbu Kocina
Zgadzam siê z koleg± SAMUELEM, trochê siê czepiacie-zapa³ka, UZI, AK47 i "kalanie"... ,owszem kamienie od zapalniczki historyczne nie s± ale zasada i dzia³anie zamka ko³owego pozostaj± takie same jak w orygina³ach, co do samych pistoletów te¿ nie mo¿na siê przyczepiæ-odpowiadaj± wzorom historycznym.
Proszê siê nie gor±czkowaæ blinkie.gif tylko podaæ jaki¶ namiar sk±d wzi±c ska³ke.Chêtnie bym j± wypróbowa³ w swoim pistolecie, a piryt owszem ca³kiem niezle iskrzy tylko, ¿e mia³em jeden kawa³ek który siê do¶æ szybko zu¿y³.
Jak nie mam nic pod rêk± to u¿ywam kamieni od zapalniczek i ju¿.
Don Carlos
Witam!!

KOledzy jak chcecie sie bawic (niektorzy) w to o czym opowiadacie , to lepiej se kupcie pistolety na wode i robcie za Legiony Wodnika Szuwarka czy co tam chcecie.

A jak chcecie sie bawic w tzw odtworsto histeryczne to lepiej sie przylozcie, i producenci takze. Vale??

Pozdrawiam
AndrzejM
Piotrze - Twój b³±d my¶lowy.
Przypominam, ¿e wszyscy nale¿ymy do grona rekonstrukcji historycznych, a to zobowi±zuje do d±¿enia do jak najwiêkszej wierno¶ci orygina³om. Zapewniam, ¿e nie jest to niewykonalne. Wybacz, ale Twoja argumentacja jest niepowa¿na. Wszelkie chodzenie na ³atwiznê (modne - przepraszam, powinienem napisaæ: "trendy" - w dzisiejszych czasach), zw³aszcza w dobiorze wyposa¿enia uwa¿am za drogê w z³ym kierunku - doprowadzi to do tego, ¿e zaczniecie sobie szyæ ¿upany z polaru a czapki z plastykowego futerka.

Je¶li pozwolisz mi na przedstawienie Ci mojego w³asnego punktu widzenia na rekonstrukcjê sam± w sobie: oprócz pola do dobrej zabawy ma ona dla mnie tak¿e walor edukacyjny - publiczno¶æ patrz±ca na nasze poczynania ma prawo (oprócz podziwiania naszej sprawno¶ci na pokazach) tak¿e siê czego¶ nauczyæ; jak zamierzasz wyt³umaczyæ jej zasadê dzia³ania zamka ko³owego? Przy u¿yciu kamieni do zapalniczek? Ja poczu³bym siê robionym w balona.

Kolejna sprawa - naturalnym jest, ¿e z czasem postanowisz popróbowaæ nieco strzelania kulkami (oby na strzelnicy). Z takimi rozwi±zaniami technologicznymi obecni tam strzelcy zabij± Ciê ¶miechem.

Dla jasno¶ci - ubolewam pisz±c te s³owa. Przykro mi, ¿e taki jest poziom rekonstrukcji historycznej w Polsce. O jako¶ci rekonstrukcji decyduje nie ilo¶æ sprzêtu, jakim jeste¶ obwieszony, ale jego klasa. Zawsze lepsze wra¿enie sprawia pojedynczy, ale za to rasowy fant ni¿ tona odpustowego ch³amu.
SAMUEL77
hej
niechc±cy wywo³a³em burze
rozmawialismy o niezawodno¶ci, nie o odtwórstwie

a rekonstrukcja dla wszystkich tu, to powa¿na sprawa (widac wyzej ile emocji budzi), ka¿dy d±¿y do jak najwiekszej wierno¶ci historycznej sprzêtu ubioru itd. nie ma wiêc po co ostrzyc no¿y - ka¿demu z nas zale¿y na tym samym
uwagi typu: kup se pistolet na wodê czy uzi, s± nie na miejscu

nie mozna uwa¿aæ, ¿e ma sie jedyn± racjê, i ze w³asna wizja rekonstrukcji jest jedyn± s³uszn± i pouczaæ,
mi sie na przyk³ad nie podoba, ¿e niektóre grupy w Polsce wol± odtwarzaæ obce formacje a nie nasze polskie, rodzime
ale to ich, nie moja sprawa
Don Carlos
Ja nie uwazam ze mam racje, ale jak sie bawic to na powaznie (ktos kiedys tak pieknie powiedzial).
Tak samo nie na miejscu sa pomysly z zapalkami albo z aluminium.

A co do obcych formacji, to uwaga tez jakos mi nie pasuje, i wskazuje na jakas udzielajaca sie skromnosc wiedzy.
A poza tym, powiedzmy ze jakos nie odpowiada mi etos kultury szlacheckiej jaka sie obecnie stara odtwarzac (nie wszyscy co prawda).

Jesli chodzi o niezawodnosc: ustalmy czy ma to byc bractwo kurkowe czy odtwarzanie realiow epoki w ktora sie bawimy??
Fajnie jest np jak w czasie bitwyu, potyczki, pokazu lub czegos podobnego sprzet gra tak jak chce , czyli strzela albo nie strzela. To daje ten dreszczyk emocji, poczucie swoistej czarnoprochowej loterii.
Zreszta mysle ze powinno sie otworzyc osobny temat gdzie bedzie mozna sobie popyskowac wzajemnie w tym temacie.

Pozdro

P.s. To rownie dobrze odpalajmy muszkiety od papierosow, bo to takie fajne!!
Horhe
Co za filozofia zrobiæ ska³ki? Zaznaczam nikt mnie nigdy tego nie uczy³. Wystarczy³o przede wszystkim chcieæ, poszukaæ surowca, stron www i literatury. To nie jest reklama, bo nie lubiê ich ciosaæ. bigsmile2.gif
AndrzejM
Samuelu, napisa³e¶:
"rozmawialismy o niezawodno¶ci, nie o odtwórstwie".
Przypominam zatem, ¿e jednak ca³e to forum po¶wiêcone jest w³a¶nie odtwórstwu historycznemu i st±d te¿ ka¿demu z nas przy ka¿dej wypowiedzi to w³a¶nie powinno przy¶wiecaæ. A wiêc Twoja i Piotra teza absolutnie siê nie broni. I tego nie potrafiê zrozumieæ - naprawdê wolicie obaj je¼dziæ trabantami zamiast trochê dozbieraæ i przesi±¶æ siê przynajmniej na Opla?

Je¶li wiêc pojawi siê jeszcze choæ jeden post o dobrodziejstwie kamieni do zapalniczek - ja siê poddajê.
Osobi¶cie chêtnie poczyta³bym raczej nieco merytorycznej wiedzy.
SAMUEL77
a ten dalej swoje
chce ci się to ciągnąć?

Jezeli tak, zapraszam raczej na priva. tamat jest przcież Producenci broni czarnoprochowej.
Piotr herbu Kocina
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Dobra poddaje siê na jakiekolwiek pokazy, turnieje itd.wezmê piryt lub ska³kê(znajdê, zrobiê, albo kupiê-na razie mam w dalszym ci±gu pod rêk± tylko kamienie). Tematem s± producenci broni i oczywi¶cie sprzêt przez nich wykonany, wiêc uwa¿acie, ¿e z swoim pistoletem kolega SAMUEL i ja (w za³±czniku zdjêcie mojego w³asnorêcznie clap.gif wykonanego pistoletu) nie mamy co startowaæ na pokazach, turniejach itd.--OCZYWI¦CIE z pirytem lub ska³k± w szczêkach kurka.
Je¶li tak to proszê o jakie¶ merytoryczne uwagi na temat tego sprzêtu.
Horhe
Wymieni³bym ¶rubki mocowania ko³a na toczone z ob³ym ³ebkiem z krzy¿owym naciêciem g³ówki. By³oby bardziej stylowo i epokowo. Je¶li drewna nie nasyci³e¶ ¿adnym lakierem, to polecam wielokrotnie je nasyciæ olejem lnianym, lub ró¿anym. Czy mo¿na zerkn±æ na korek lufy?
Mam nadziejê, ¿e czasem przekonacie siê do historycznych kamieni.
Chwila szukania poprzez google i siê okaza³o, ¿e nie a¿ tak daleko od Was wystêpuje krzemieñ http://www.powiatbialostocki.pl/index.php?id=32
Piotr herbu Kocina
Zapomnia³em napisaæ, ¿e nie jestem producentem-sprzêt wykonuje tylko dla siebie.Chcia³em tylko porównaæ moj wyrób z innymi i dowiedzieæ siê czego¶ o praktycznym u¿yciu takiej broni na turniejach i pokazach(st±d moje pytanie o ten nieszczêsny materia³ iskrz±cy).
Muszê przyznaæ, ¿e masz dobre oko HORHE zdjêcia s± s³abe a dojrza³e¶ na nich, ¿e u¿y³em do mocowania os³ony ko³a zwyk³ych ¶rubek-tu chodzi³o mi o szybkie sprawdzenie czy ca³o¶æ dzia³a i nie bawi³em siê w rêczne dorabianie ¶rub ale wymienie je.Co do kolby do pomalowa³em j± bejc± i zabezpieczy³em woskiem pszczelim, korek(mocowany w lufie na gwint) zrobi³em z warkoczem mocuj±cym jako ca³o¶æ z jednego kawa³ka.Jedno sprostowanie kolege SAMUELA nie znam osobi¶cie i okazje do porównania naszych pistoletów mieli¶my jak na razie tylko na forum.
pepson
Czo³em,

obserwujê wasza dyskusjê i wczoraj Andrzej powiedzia³ ¿e wypada, a nawet trzeba u¿ywaæ
epokowych krzesiw, tak wiec posiadam zabawkê od Mirka Dellige, przedtem u¿ywa³em ró¿nych cudactw o czym mo¿ecie poczytaæ tu http://forum.lorica.pl/viewtopic.php?t=38&...asc&start=0

jednak wczoraj prze³o¿y³em kolo na piryt i piryt by³ s³abiutki, wiec wsadzi³em krzemieñ od ch³opaków z Kamieñca no i iskra by³ potê¿na, jednak ju¿ dzi¶ rano gdy próbowa³em z prochem by³o ju¿ gorzej.
Chyba zale¿y te¿ to od samej ska³ki, jak i te¿ tego ¿e zamki Mikra s± jak wszyscy wiem robione pod kamieñ do zapalniczek, a krzesiwo do ska³ki to tak dla hobbistów chyba. poniewa¿ ko³o jest dosyæ cienkie/ ma³o szeroki/ a ska³ka szersza przewa¿nie i tu chyba jest problem. No jeszcze potrenujê z tym krzemieniem poczytam wszystkie linki które Horhe poleci³ i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Za³±czam kilka fotek samego zamka + tych ska³ek. Dodam na marginesie, ¿e Aleksiej z Kijowa ma pistolet z zamkiem z Kanady, kto¶ mu przes³a³, w Gniewie nie chcia³ paliæ z tych krzemieni raz na jaki¶ czas by³ zap³on, gdy da³em mu piryt pali³ natychmiast smile.gif jak widaæ ró¿nie to bywa z tymi kamieniami.

Tomasz Rejf
Jest to forum odtwórców historii i wed³ug mnie to powinno byæ priorytetem. Je¶li chodzi o niezawodno¶æ to s± producenci co zrobi± wszystko tak jak wygl±da³o a strzela siê z kapiszona czy ¶lepaka, ale to w ogóle inna bajka, ja bym j± nazwa³ kinematografi±. W Europie, w ruchach odtwórczych zauwa¿a siê pewien potencja³ w zachowaniu starego rzemios³a i zachowaniu wiedzy w obróbce materia³ów (ró¿nych). Jest to dbanie o tradycje i kulturê materialn±. Je¶li tego nie chcecie robiæ to odwiedzajcie inne forum a nie FREHA - Forum Rekonstrukcji Historycznej.
Piotrze ja bym zwróci³ uwagê na kszta³t kolby, jak dla mnie jest ona stylizowana a nie oparta na jakim¶ konkretnym zabytku, druga sprawa to brak os³ony spustu. Niby nie jest potrzebny przy zamku ko³owym (kurek nie zawsze le¿y na kole) jednak z przyczyn praktycznych zamontowa³bym. Pobojczyk jak dla mnie trochê jest cienki. I lufa czy jest po ca³o¶ci okr±g³a? raczej stosowano o¶miok±tne przechodz±ce w ko³o lub ca³e o¶miok±tne. Oku³ bym rêkoje¶æ.

Ska³ki powinien zapewniaæ producent broni. Je¶li on nie dostarczy³ to zwróæcie siê do Kaji To³ysz lub Horhego lub Andrzeja Kubowicza.

CYTAT(SAMUEL77 @ 20:11 22.12.2006) *
mi sie na przyk³ad nie podoba, ¿e niektóre grupy w Polsce wol± odtwarzaæ obce formacje a nie nasze polskie, rodzime ale to ich, nie moja sprawa

Rozumiem ¿e przyzwalasz na odtwarzanie nierodzimych formacji. Ja jednak chcia³bym us³yszeæ które sa te rodzime i tylko polskie.
SAMUEL77
NKWD, KGB, NHL, NBA i ZSRR

Tak sprytnie udalo się wyżej kolegom przerwać te nienatematgadki, a ty jednak byś chciał podrążyc.

Mnie ciekawi, czym zabepieczało się w niegdyś kolby, i czym je barwiło i czym smarują wpółcześni rusznikarze, wyrabiajacy repliki.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.