Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Problem istnienia przeszywanicy koczowniczej
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2
Lukasz XIII
Witam,

Równie¿ jestem zauroczony oryginalno¶ci± i wspania³o¶ci± tego zabytku.
shocked.gif

A id±c za translatorem googla (czeski u mnie byæ kiepski) :

Mezi tìmito vrstvami je za¹ita vrstva neèesané bavlnìné pøíze
Pomiêdzy tymi warstwami znajduje siê warstwa trawy z czesanej przêdzy bawe³nianej.

smile.gif "bawe³na jest niehistoryczna!" - magia.

Wszystko jak na tacy, kwestia wyboru odpowiedniego pomys³u ³±czenia, wzoru itp. i do igie³. nie mniej rekonstrukcja na tej czeskiej stronie jest bardzo ciekawa.

I patrz±c na t± 5 palczast± rêkawicê bardziej prawdopodobne staj± siê kolczugi z takim te¿ rozwi±zaniem (tak jak u bodaj¿e ??Dawida?? w BM) - byæ mo¿e wiec nie jest to (kolczuga z 5 palcami) widzimisiê autora.

Na prawdê fantastyczne.

Pozdrawiam,

£ukasz
Viator
A przy okazji: nie ma chyba tak¿e przeciwwskazañ technologicznych aby rêkawicê piêciopalczast± pikowan± obszyæ pe³n± (jednopalczast±) rêkawic± kolcz±? Kolcza pozwoli na dostateczny luz miêdzy palcami aby dopasowaæ ich u³o¿enie do dowolnej rêkoje¶ci a bêdzie chroniæ lepiej ni¿ piêæ osobnych palców kolczych (i bêdzie te¿ nieco l¿ejsza)?
Marek Hilgendorf
Pytanie brzmi, czy znamy przedstawienie pokazuj±ce takie rozwi±zanie (tzn. z obszyciem pikowañca kolczug± na samych d³oniach).
Vronec
mnie bardziej nurtuje mega g³ebokie wszycie rekawów przypominajace raczej krój purpointu charlesa de Blois niz 12-13 wiecznych ciuchów (rekaw ma 90 cm siega do ³opatki i do mostka)
zna ktos jakies przyk³ady takiego kroju dla tego okresu?
bo co¶ mi tu nie gra...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.