CYTAT(Pawe³ Tybaldem Zwany @ 11:11 23.06.2011)
Witam!
Do coraz to d³u¿szej listy dochodzi kolejna nagroda! Nowa prawa p³ytowa rêkawica wykonana i ofiarowana przez Mardinusa - dla walcz±cego mieczem i tarcz± nagroda idealna!
Zachêcam do brania udzia³u w turnieju :)
Pozdrawiam,
Pawe³ :witka:
I znowu dyskryminacja leworêcznych :P
Tak jest, nast±pi³a zmiana godziny na pó¼niejsz±, co by nie kolidowa³y ze sob± dwa turnieje
A tak na spokojnie siê odbêd±. Godzina 20, to dobra opcja - jest widno, a nie jest tak gor±co.
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 16:31 23.06.2011)
I znowu dyskryminacja leworêcznych :P
Nie dyskryminacja , tylko zmêczenie p³atnerza , który ju¿ ma do¶æ i chce na zas³u¿ony urlop
pozdrawiam
INFORMACJA Z OSTATNIEJ CHWILI : turniej zapa¶niczy zosta³ zatwierdzony przez Pana Krzysztofa Góreckiego jako oficjalny turniej, na dniach zostanie wpisany w harmonogram grunwaldzki i bêdzie organizowany co roku
Zapraszamy wszystkich chêtnych do potyczek bez miecza
Pozdrawiam,
Pawe³.
Cisza w temacie, ma³o chêtnych? Pytanie, w którym miejscu odbêd± siê zapasy?
Najlepiej , by odbywa³ siê tam gdzie odbywaj± siê turnieje bojowe.
pozdrawiam
Sugeruje trawê plus spor± ilo¶æ s³omy wyznaczaj±ca okr±g, bêdzie zabawniej
I nie tak twardo jak na ubitej glebie. Jak to ma byæ ze stójki to dobrze jak walki nie bêd± w wiêkszo¶ci siê koñczy³y przy pierwszych obaleniach
I ponadto trawa siê nie kurzy ani do oczu nie w³azi.
a mo¿e na piasku? jak na Copacabana:)
Zapasy bêd± odbywa³y siê w miejscu gdzie s± turnieje bojowe. Troszkê piasku, troszkê trawy, usypiemy s³omê i bêdzie klawo
Witam!
Oczywi¶cie je¶li kto¶ bêdzie chcia³ siê wcze¶niej zapisaæ i zwa¿yæ niech ¶mia³o wpada do podolskiej (od poniedzia³ku 11.07.11r). Pó¼niej bêdzie mniejsza kolejka i szybciej siê to wszystko ogarnie.
pozdrawiam
Jakub
Serwus!
Je¶li byliby chêtni przypomnieæ sobie co nieco przed turniejem, chwyty rzuty itp, czy po prostu odbyæ trening, to zapraszam chêtnie od poniedzia³ku bêdê je organizowa³
Pozdrawiam,
Pawe³.
Ja bêdê najprawdopodobniej dopiero w ¶rodê
ale je¿eli jest ju¿ mo¿liwo¶æ to mo¿na mnie zapisaæ do +80 :-)
Micha³ z Brodnicy
Witam!
Tak jak obieca³em wrzucam zdjêcie pucharów:)
P.S. przepraszam za jako¶æ zdjêcia ale nie mam aparatu (zdjêcia robione telefonem)
pozdrawiam
Jakub
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
£adne, muszê odkurzyæ pó³kê teraz, du¿o miejsca potrzeba?
Serwus!
Doszli¶my do wniosku z Jakubem, ¿e jak ju¿ robimy powa¿n± inicjatywê z turniejem zapa¶niczym i z codziennymi porannymi i wieczornymi treningami, to nale¿y te¿ zbudowaæ medievaln± si³owniê
! Bêdzie ona umieszczona w obozie Chor±gwi Podolskiej. Zbudowane zostan± stela¿e do 2 worków lnianych wype³nionych piachem, bêd± medievalne ciê¿ary do przewalania, bêd± worki wype³nione piachem imituj±ce przeciwnika. Bêdzie co robiæ
Tak¿e ka¿dego chêtnego serdecznie zapraszamy!
Bêd± przeze mnie prowadzone równie¿ dla chêtnych treningi bokserskie oraz mma. Wezmê ze sob± 2 pary rêkawic, tak¿e jak kto¶ bêdzie chcia³ czego¶ siê nauczyæ, to zapraszam
Pozdrawiam,
Pawe³.
Nie wierzê, ¿e to siê tak wspaniale rozwinê³o! Gdzie¶ bêdzie trzeba upchn±æ ochraniacz na zêbiska, bo suspensor jedzie czy tak czy siak. I DT nie przepadn± :D MEGA
ps
Krzesiwka ju¿ gotowe!
CYTAT
Nie wierzê, ¿e to siê tak wspaniale rozwinê³o! Gdzie¶ bêdzie trzeba upchn±æ ochraniacz na zêbiska, bo suspensor jedzie czy tak czy siak. I DT nie przepadn± :D MEGA
Szajba i tak dostaniesz ode mnie poza turniejem :P :*
Mam 2 pary rêkawic w domu, mogê po¿yczyæ, chocia¿ nieco styrane
Szykuj wazelinê Ada¶, oczywi¶cie do smarowania... ³uków brwiowych.
Bierz te bomby, bo szkoda mi r±k na Ciebie... :D
CYTAT
Bierz te bomby, bo szkoda mi r±k na Ciebie... :D
Te synek, bo jak Ci ... ;)
Wezmê wezmê, tylko ma³o siê poklepiemy, bo mam praw± rêkê do dzi¶ nieco mniej sprawn±. Nawiasem, mo¿e od razu jakie¶ poletko sobie zrobimy do codziennej zaprawy ?
O tu widzê Panowie chêtni do boksowania
Dobrze dobrze, jak których chcia³by co¶ poæwiczyæ, jaki¶ parter, mma ma³e czy sparing, to zapraszam, chêtnie powalczê
Witam!
Pewnie wiekszo¶æ co idzie na zawody bêdzie chcia³a potrenowaæ
Jak kto¶ ma jakie¶ pomys³y co mo¿na dodaæ do "si³owni" niech pisze:p
No i z Paw³em mam ma³± rozkmine jak powiesiæ worek wype³niony piaskiem do boksowania/kopania wiêc jak kto¶ ma jaki¶ pomys³ niech pisze:)
pozdrawiam
Jakub
@ mo¿e pomys³ g³upi ale by¶my wyciskali moim kowade³kiem (100kg)
Nawiasem mam jutowy worek pocztowy, to wezmê od siebie, chyba ¿e macie lepszy. Tamten mo¿na zdrowo nape³niæ i nawalaæ choæby drank± :P
Witam!
Ju¿ pomy¶la³em troszkê (rzadko siê to zdarza ale...;p) i ju¿ wiem jak zamocowaæ worek:)
We¼, we¼ zawsze sie do czego¶ przyda.
pozdrawiam
Jakub
Inicjatywa przednia, bêdzie prawie jak w Sparcie:) Chêtnie nauczê siê czego¶ na treningach!
CYTAT
Inicjatywa przednia, bêdzie prawie jak w Sparcie
Ale bez homoseksualnej mi³o¶ci hoplitów :P Ju¿ Micha³ siê zanurzy³ w marzeniach.
Haha, dobre, gdyby kobiety by³y Hoplitami to móg³bym siê pozanurzaæ w marzeniach
Sêdziowie jacys s± ? Jezeli tak to czy maja jakie¶ do¶wiadczenie w sêdziowaniu ?
Jako ze w regulaminie nie ma ograniczeñ co do do¶wiadczenia uczestnikow trzeba brac pod uwage ze moze sie zdarzyc wielu ca³kowicie "zielonych" w zawodników.
Istnieje mozliwo¶c ¿e nie wszyscy zawodnicy bed± mieli odpowiednie pojêcie lub instynkt (o nawyku nie wspomne ) aby w odpowiednim momencie klepac .
Dobrze by bylo zeby sêdzia by³ na tyle kumaty zeby w pore przerwa³ walke jezeli sprawy bed± sie mia³y nie tak - dla zdrowia zawodników. Np.¿eby wiedzia³ co to skrêtkowka , czy jak kto¶ odp³ynie w wyniku duszenia to zeby nie by³ duszony nadal przez kolejna minutê .
Nie dla wszystkich uczestników mo¿e byc to oczywiste.
Dla tych " zielepakow " warto na miejscu przed zawodami obja¶nic " ³opatologicznie " niektóre pojêcia (np.pokazac) zarowno niedozwolone techniki jak i punktowane .
Witam!
Jakie¶ pojêcie mamy;p Z Paw³em trenujemy (Ja troszkê, Pawe³ d³u¿ej;p) i wiemy co dozwolone co nie (w koñcu sami uk³adali¶my regulamin i wiemy co i jak;p)
Oczywi¶cie przed samymi zawodami bêdzie ma³a zbiórka i pokazanie co i jak, zreszt± w poniedzia³ek bêdziemy z Paw³em zaczynaæ treningi wiêc nie bêdzie problemu jak kto¶ przyjdzie i sie zapyta o co¶
Mamy z Paw³em nadzieje, ¿e turniej bêdziemy wszyscy mi³o wspominaæ bez kontuzji:)
pozdrawiam
Jakub
Z regulaminu wynika ¿ dozwolone s± ciosy na korpus , a mysla³em ze to zapasy .
Dlaczego w stójce zabronione s± duszenia np. gilotyna -jest jakie¶ uzasadnienie konkretne .
Dwa lata temu tez mia³ byc tyrniej zapasow który zdaje sie nie doszed³ do skutku
Wtedy Marci waszkielis zaproponowa³ wzorowanie sie na przepisach ADCC z ma³ymi poprawkami (zabronione skretkówki ,ubiory itd) Ponizej wymienone przepisy
Przepisy ADCC submission fighting:
Zawody rozgrywane s± systemem pucharowym, gdzie tylko zwyciêzca przechodzi do dalszej rundy. Gi (Kimono) i buty zapa¶nicze s± dozwolone.
Rozmiar pola walki to 9x9 metrów ( 8x8, + 1m pole zabezpieczaj±ce ).
Kiedy zawodnicy wyjd± z pola walki, sêdzia przerwie walkê i wznowi j± na ¶rodku, w tej samej pozycji w jakiej j± opu¶cili. Je¿eli zawodnicy opu¶cili pole walki na stoj±co, równie¿ wznowienie nast±pi w tej pozycji.
Dozwolone techniki:
* Ka¿dy rodzaj duszenia ( za wyj±tkiem zatykania d³oni± ust i nosa )
* Ka¿da d¼wignia na ³okieæ, nadgarstek czy bark
* Ka¿da d¼wignia na kolano oraz stopê
Techniki niedozwolone:
* "podwójny Nelson" oraz "krucyfiks"
* U¿ywanie t-shirta, gi, lub chwytanie za odzie¿ przeciwnika
* Jakiekolwiek uderzenia
* Atakowanie oczu, zahaczanie palcami ust przeciwnika
* £apanie za uszy
* £apanie za w³osy
* Wy³amywanie stawów paliczkowych zarówno u r±k jak i u stóp
* Uciskanie przeciwnika punktowo kciukami
* Drapanie i szczypanie
* Kopanie
* Gryzienie
* Dotykanie okolic krocza
* Odpychanie i ucisk twarzy d³oñmi, ³okciami i kolanami
* U¿ywanie jakichkolwiek substancji powoduj±cych "¶lisko¶æ" skóry
Punktacja:
2 - dosiad
2 - kolano na brzuch
2 - przetoczenia ( zakoñczone gard± lub pó³gard± )
2 - sprowadzenia ( zakoñczone gard± lub pó³gard± )
3 - wpiêcie za plecy z zahaczeniem obu stóp
3 - obej¶cie gardy
4 - czyste przetoczenie ( zakoñczone obej¶ciem gardy - czyli pozycj± dominuj±c± )
4 - czyste sprowadzenie (zakoñczone obej¶ciem gardy - czyli pozycj± dominuj±c± )
* Ka¿da pozycja musi byæ utrzymana przez 3 sekundy lub wiêcej by byæ nagrodzon± punktami
* Przy czêstych zmianach pozycji, punktowane s± tylko te utrzymane przez 3 sekundy
* Ka¿da zmiana pozycji z "na plecach" na " na górze" traktowana jest jako przetoczenie
Kary:
* Kiedy zawodnik z w³asnej inicjatywy wskakuje do gardy, lub zmienia pozycjê ze stoj±cej na siedz±c± lub le¿±c±, i pozostaje tak z jakiegokolwiek powodu przez 3 sekundy lub wiêcej, bêdzie ukarany odjêciem jednego punktu
* Kiedy zawodnik przerywa kontakt z przeciwnikiem, cofa siê lub unika nawi±zania walki, bêdzie ukarany odjêciem jednego punktu
* Pasywny zawodnik bêdzie ostrze¿ony dwa razy, a pó¼niej ukarany odjêciem punktu. Sêdzia winien ostrzec pasywnego zawodnika werbalnie
Jak wygraæ, czyli co decyduje o zwyciêstwie:
* Poddanie siê przeciwnika przez odklepanie rêk±, nog± lub werbalnie
* Gdy sêdzia dostrze¿e, ¿e jeden z zawodników nie jest w stanie siê broniæ lub jego zdrowiu zagra¿a bezpieczeñstwo, mo¿e orzec o zwyciêstwie przeciwnika
* Kiedy zawodnik dwukrotnie z³amie zasady, zostanie przez sêdziego zdyskwalifikowany
Mo¿na wygraæ przez:
* Poddanie
* Punkty
* Decyzjê sêdziowsk±
Witam!
Fakt mo¿na odczytaæ dwuznacznie (poprawimy zaraz). Jakiekolwiek uderzenia s± zabronione! Skrêtówki tak¿e s± zabronione bo ³atwo kogo¶ uszkodziæ.
Co do stójki, trochê spekulowali¶my nad tym i doszli¶my do wniosku, ¿e nie mo¿na zak³adaæ duszenia ani d¼wigni w stójce. Jest to spowodowane tym, ¿e wiêkszo¶æ osób bior±cych udzia³ w zawodach nie trenuje i po prostu tego nie umie i chcemy daæ im tak¿e minimalne szanse na wygran±.
Np. kto¶ walczy z "zielonym" i zak³ada mu lataj±c± balache i koñczy walkê.
I jak± mia³ szanse ten "zielony"? Prawie ¿adn±
Co do punktacji. Pierwsza jest do odklepania. Dopiero druga runda jest punktowana.
Punkty s± za zmianê pozycji (dosiad-boczna itp). Aby dostaæ punkty trzeba kontrolowaæ dan± sytuacjê i trzeba mieæ wolne nogi.
Przed samym turniejem bêd± przypominane zasady:)
pozdrawiam
Jakub
CYTAT(S³awomir Rokita @ 09:44 08.07.2011)
Z regulaminu wynika ¿ dozwolone s± ciosy na korpus , a mysla³em ze to zapasy .
W koñcu nawet w tytule napisane jest ,ze s± to zapasy wiêc nikt nikogo ok³adaæ piê¶ciami nie powinien. Przedstawiony regulamin na prawdê konkretny, rzeczowy i przemy¶lany.
CYTAT
Np. kto¶ walczy z "zielonym" i zak³ada mu lataj±c± balache i koñczy walkê.
I jak± mia³ szanse ten "zielony"? Prawie ¿adn±
Je¿eli kto¶ jest taki kozak, ¿e bez kimona zak³ada lataj±c± balahe to chyba w parterze te¿ nie da nikomu szans:). Ja bym jednak przy próbie obstawia³ poddanie przez bolesny kontakt z pod³o¿em.
Treningi w koñcu jakie¶ robicie w Podolskiej? jesli tak to od kiedy?
Skoro to sie szykuje tak parterowo to warto pomy¶lec o jakiej¶ p³achcie na pod³oze bo jak pamietam na placu wydeptane jest solidnie i zawodnicy twarz± bed± w pyle lub s³omie zamiatac . Jedno i drugie ma³o przyjemne .Ja ze swe strony moge zaoferowac tkanine (daszek) oko³o 3x3,5 .
Warto równiez zadbac o obecnosc s³uzb medycznych (oby sie nie przyda³y ).
Co do postu Marcina, to tak treningi bêd± robione, codziennie rano i wieczorem w podolskiej. Bêdzie tam zbudowana si³ownia medievalna, przy której bêd± treningi. Ja bêdê je prowadzi³. Bêd± to treningi kondycyjne, si³owe, zapasy, grappling i je¶li kto¶ bêdzie chcia³, to mma.
Biorê ze sob± 2 pary rêkawic, tak¿e chêtnych zapraszam równie¿ do boksowania
Zaczynaj± siê od poniedzia³kowego wieczoru i bêd± trwaæ a¿ do sobotniego wieczora.
Co do postu S³awomira, to s³u¿ba medyczna bêdzie - ja jestem obozowym felczerem w podolskiej i bêdê na miejscu
A co do pod³o¿a, to bêdzie wy¶cielone sianem i przykryte materia³em, co by amortyzowa³o kontakt z twarda ziemi±.
A co do tkaniny, to chêtnie przyjmiemy.
Zapasy ¶wietne, fajnie siê walczy³o. Za rok trzeba to powtórzyæ, obowi±zkowo, dziêki :-)
By³o po prostu zajebi¶cie. Ch³opaki ogarnêli kawa³ dobrej roboty. Mam szczer± nadziejê, ¿e nie spoczn± na laurach, a turniej bêdzie ¶ci±ga³ coraz wiêcej uczestników. Co prawda nie walczy³em, bo stratowa³ mnie koñ na manewrach ale samo ogl±danie by³o bardzo ciekawe. Dziêki ch³opaki za kawa³ dobrej roboty, za rok ufundujê jeszcze lepsz± nagrodê.
Pozdrówka
W imieniu swoim jak i Jakuba chcieliby¶my podziêkowaæ wszystkim uczestnikom za udzia³ w turnieju, a widzom za tak liczne przybycie
Szczerze nie spodziewa³em siê takiego zainteresowania! W przysz³ym roku druga edycja turnieju zapa¶niczego - ju¿ zrobionego w pe³ni profesjonalnie - z przygotowan± mat±, pieniêdzmi od organizatorów na nagrody i z niespodziankami
Serdecznie zapraszamy ju¿ teraz.
P.S. Dziêkujemy wszystkim tegorocznym sponsorom!
Pozdrawiam,
Pawe³.
Jakie¶ wyniki z Podium? Wiem, ¿e pierwsze miejsce w wy¿szej wadze zaj±³ Micha³ "Otik" Patan (znany na Freha jako gothic) ;)
a w kategorii do 85 wygra³ Maciu¶ z Cannabis Dei
Gdyby jeszcze znalaz³y siê jakie¶ materia³y foto/video :-)
CYTAT(Pawe³ Tybaldem Zwany @ 22:42 30.06.2011)
Zapasy bêd± odbywa³y siê w miejscu gdzie s± turnieje bojowe. Troszkê piasku, troszkê trawy, usypiemy s³omê i bêdzie klawo
No i co panowie zmienio sie miejsce , ¿adnej informacji z nag³o¶nienia .Jednym s³owem jestem zniesmaczony i zawiedziony .
Trzeba by³o napisac ze to impreza zamknieta dla kolegów , a nie ze zachecamy do startowania .
okolo godziny 18 by³em w obozie Podola wypytywa³em o organizatora i nikt nie by³ w stanie udzielic mi zadnej informacji w temacie tylko tyle zebym zagl±da³ to moze ktos przyjdzie. Niestety ze sta³em na kramach to nie mia³em mozliwosci co chwila ganiac i sprawdzac czy zawody sie odbed± czy nie ( dwa lata temu tez mia³y byc ,a sie nie odby³y ).
Szkoda bo moze takich jak ja by³o wiecej (nie wszyscy was osobiscie znaja i kojarz±).
Informacja dotycz±ca pozosta³ych turniejow by³a pe³na i og³oszona z "g³o¶nika"
Mam nadzieje ¿e w przysz³ym roku nie trzeba bedzie was szukac za pomnikiem lub w Stêbarku
Szkoda ,ale co sie odwlecze.....
Panowie dziêkuje za ¶wietn± zabawê i mo¿liwo¶æ poprzytulania siê w tak piêknym towarzystwie
Bêdê wdziêczny za jakiekolwiek filmiki i zdjêcia
Podejrzewam, ¿e zdjêcia i filmy z tak piêknego przytulania ukarz± siê na portalach dla doros³ych
Ja równie¿ dziêkujê za wielki fun. Oczywi¶cie najmniejszy turniej, ale najwiêcej kontuzji - zapasy
Na przysz³y rok tylko nie k³ad¼cie proszê tej s³omy
Dziêkujemy za s³owa uznania
W przysz³ym roku bêdzie to ju¿ oficjalny turniej z pieniêdzmi na to przeznaczonymi, tak jak na inne turnieje, tak¿e uszyta bêdzie mata-siennik
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.