chcia³abym poprosiæ kolegê Szymona o lekkie spuszczenie z tonu tudzie¿ jego lekk± zmianê.
mnie nie oburza pytanie o to, czy to cu¶ jest jak± - lepiej, ¿eby siê zapyta³, czy takie co¶ jest czy nie jest jak± ni¿ uszy³ sobie takie co¶ i twierdzi³ ¿e ma wypasion± jakê.
do licha to forum s³u¿y wymianie informacji i ewentualnym wyprowadzaniu z b³êdu.
tak to nie jest jaka, na moje to surcot, ale je¶li wczytaæ siê w ten temat to mo¿na zauwazyæ, ¿e dyskusja toczy siê raczej wokó³ szeroko pojêtych "szmatek" na zbrojê.
dyskusjê o kolorach proszê prowadziæ gdzie indziej :D
Witam!
Temat siê od¶wierzy³ wiêc skorzystam. Narazie w temacie widzê portret konny Jagie³³y i nieco zamazanego pana w inicjale. Czy ma mo¿e kto¶ w swoich zasobach ikonograficznych wiêcej przedstawieñ jaki?
Mam parê takich rzeczy,
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikale to schematy chyba tylko.
Pozdrawiam
Chodzi o jaki/jacqet cywilne?
Wystarczy poszukac po sieci...
Slowacja/Austria i Szwecja oraz Niemcy. Poza tym polecam Poliptyk Grudziadzki z ok. 1380r., MN w W-wie oraz Ołtarz Opłakiwania ( Pasji ) Chrystusa, ok. 1410 r. z MN w Gdansku.
Scisle dopasowane ubranie na zbroje, z rekawami lub bez... Chwilowo nie bede dociekac, co uznac za pourpoint, cotte d`armes, wappenrock lub lentner-wybierzcie sobie sami:)
"Wywo³any do tablicy" chcia³bym wyja¶niæ: Skoro staramy siê dbaæ o porz±dek na forum, to o niego dbajmy... M.in. pisz±c we w³a¶ciwych tematach (w koñcu tu ma byæ o jakach, a zacz±³ siê tworzyæ w±tek nader oboczny - i tak jest ich a¿ nadto)
Nie ganiê dociekliwo¶ci i g³odu wiedzy, tylko "niechciejstwo" objawiaj±ce siê siêganiem do stron z kostiumami, zamiast opracowañ do których ca³e fury odniesieñ mo¿na znale¼æ na forum. Spój¿ kole¿anko Tuniu na moj± pierwsz± odpowied¼ i nie zarzucaj mi proszê, ze siê oburzam. Grzecznie wyja¶niam co na ten temat wiem.
Przepraszam za OT i obiecujê poprawê :-)
"W Osprey'ach pisz± ¿e heraldyczne nosili g³ównie angole. Na niemieckich nagrobkach z II po³owy XIV wieku wogóle rycerze nie nosz± nieczego na zbrojach, a ksi±¿êta ¶l±scy maj± jaki nieheraldyczne (co jednak mog³o wynikaæ z jakiej¶ oszczêdno¶ci rze¼biarskiej ale to tylko taka dygresja - wolê my¶leæ ¿e s± nieheraldyczne ) nawet zapinane na guziki."
"Nigdzie nie pisa³em, ¿e raczej nie noszono takich strojów w II po³owie XIV wieku, tylko ¿e raczej nie noszono ich w niemczech. Na poparcie tego mam 8 nagrobków bez niczego, na 4 nagrobki z czym¶, przy czym 1 to ten zamieszczony przez Nataniela, 1 to ksi±¿ê Danii, 1 to rycerz krzy¿acki, a 1 to rycerz austriacki, który na purpoint nieheraldyczny z rêkawami ma za³o¿ony napier¶nik, wiêc nie wiem czy siê liczy"
No wiec nie pisa³e¶ czy pisa³e¶, bo ja ju¿ nie wiem jakie masz stanwisko????
Mam pytanie dotycz±ce jaki cywilnej. Mianowicie jaka jest maksymalna data jej wystêpowania? Czy nada siê jeszcze na tzw. okres oko³ogrunwaldzki i wojny husyckie(Polska Sl±sk dla ubogiej szlachty)?
Je¶li wystêpowa³a tak¿e w XVw, to czy jej krój ró¿ni³ siê jako¶ wyra¼nie od tej jaki w za³±czniku? je¶li by³y ró¼nice to w jakim kierunku?
to ,o co sie pytasz to stroj cywilny XIVw ( nie zadno cotte de arms) a pozatym ,to akurat miedzy grunwaldem ,a wojnami husyckimi nastepuje akurat kolejna wolta w uzbrojeniu ,a co za tym idzie strojach to uzbrojenie okreywajaych,wiec ciezko bedzie utrafic z czyms uniwersalnym ( najlatwiej w strojach chlopskich,ale to wyklucza paradowanie w blachach) ,po prostu jesli interesuuja cie oba okresy to musisz sie liczyc z tym ,ze na kazdy z nich bedziesz musial wykonac sobie nieco inny komplet ubioru ,zarowno cywilnego,jak tego "bojowego".
Co do funkcjonowania jaki cywilnej w XIVw. to oczywi¶cie nie mia³em w±tplio¶ci, ale dedukuj±c z twego postu mogê przyj±æ, ¿e jaka cywilna (nie jako "szmatka na zbrojê" lecz mêski ubiór wierzchni) funkcjonowa³e oko³o lat 1370-1415. Oczywi¶cie nie upieram siê co do datowania ale jest to my¶lê logiczna propozycja i jako taka pomocna.
Niespecjalnie wiem jak to nazwaæ. Kabat to chyba nie jest, roba te¿... wiêc mo¿e tu bêdzie pasowaæ
Mam zebranych kilka przedstawieñ takich ciuchów: dopasowany korpus, baskina wyciêta w kszta³t pó³dupków, rêkaw najczêsciej lu¼ny.
I teraz mam problem. Tylko jeden obrazek mam z widocznym przodem, ku mojemu niezadowoleniu otwartym. Czy takie co¶ wystêpowa³o zapinane normalnie, na haftki, guziczki pod sam± szyjê?
Lub czy do lat 80tych jest szansa na pojawienie siê klapy z tkaniny wszytej by zas³oniæ ten gigantyczny dekolt? Z tego co siê orientujê takie rozwi±zania funkcjonuj± w XVI wieku...
Z góry dziêkujê za pomoc.
Pozwoli³em sobie zmieniæ tytu³ tematu. Z dwóch powodów.
Po pierwsze, nazwa naszego stroju niestety pokrywa siê z pytajnikiem "jaki? / jaka?" wiêc trudno znale¼æ informacje poprzez wyszukiwarkê. Jednak funkcja "Szukaj" w samym dziale ubiorów mêskich pó¼no¶redniowiecznych na dzi¶ dzieñ pokazuje ze s³owem "jaki" 29 stron postów, a ze s³owem "jaka" tylko 6, co znacznie usprawnia szukanie.
Po drugie, regu³± jest jednak, ¿e w tytu³ach tematów wpisujemy nazwê danej czê¶ci garderoby w liczbie pojedynczej (autor tematu nie by³ pewien czy to jest "ten jak" czy "ta jaka" i zapewne dlatego u¿y³ pierwotnie liczby mnogiej).
Przepraszam za ewentualne zamieszanie i pozdrawiam -
mod. Andrzej / Viator
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.