Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: I Zimowy Puchar Polski w fechtunku ¶redniowiecznym
> Inne > Kalendarium 2011
Stron: 1, 2, 3, 4
Mateusz z Grójca
CYTAT(Emil z Gi¿ycka @ 01:15 21.12.2010) *
Strój historyczny nie obowi±zuje...

Kwestia sportowego obuwia zostanie omówiona przez organizatorów.

no i co? omówili?
Marcin Waszkielis
musimy to omówic przy wódzie a nie listownie:).
doktor
Witam!
Fajny koncept z tym Zimowym Pucharem.
Chêtnie wzi±³bym udzia³ i dosta³ ³omot od Mistrzów Fechtunku.
Mam jednak (wnoszê z regulaminu) ciê¿ki k³opot...
Oba moje miecze (d³ugie) s± zbyt ciê¿kie do tej konkurencji.
Wcze¶niej nigdy siê nie spotka³em z górn± granic± wagi broni.
Czy je¶li mam miecze d³ugie o wadze 2200 i 2300g to nie mam
po co siê zapisywaæ czy mogê liczyæ na lekk± pob³a¿liwo¶æ
sêdziów w stosunku do pocz±tkuj±cego?
Czasu zbyt ma³o by nowy miecz kupiæ...
Marcin Waszkielis
Limit wynika z faktu ze walczymy na sali i nie chcemy jej uszkodzic. Pomyslimy nad jakims warunkowym dopuszczaniem ciê¿szych miecz biorac pod uwage ich wywazenie itp.
Mateusz z Grójca
doktor, my¶lê, ¿e je¶li chcesz wzi±æ udzia³ w turnieju i posiadasz odpwiednie uzbrojenie to z mieczem nie bêdzie k³opotu - po¿yczysz sobie od kogo¶ l¿ejszy o te 100g i po k³opocie.
doktor
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 21:55 23.12.2010) *
doktor, my¶lê, ¿e je¶li chcesz wzi±æ udzia³ w turnieju i posiadasz odpwiednie uzbrojenie to z mieczem nie bêdzie k³opotu - po¿yczysz sobie od kogo¶ l¿ejszy o te 100g i po k³opocie.

Mam nadziejê, ¿e znajdzie siê kto¶ taki, kto po¿ycza miecze ;)
Tak czy owak zabieram wszystkie swoje.

Wojtek z Kielc
Robert Szatecki
¯eby nie po¿yczaæ lepiej niech Marcin rzeczywi¶cie rozwa¿y wiêksze limity:P
Michal_o
Tak w sumie wypada³o by bo ró¿nica w mieczach jednorêcznych to 800 gram a w d³ugich to 500. wiêc o te 300 gram mo¿na by podnie¶æ limit i by³o by sprawiedliwie :D i wtedy i kolega doktor by siê za³apa³.
Monika ksf
CYTAT(doktor @ 21:40 23.12.2010) *
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 21:55 23.12.2010) *

Mam nadziejê, ¿e znajdzie siê kto¶ taki, kto po¿ycza miecze ;)
Tak czy owak zabieram wszystkie swoje.

Wojtek z Kielc

Przy po¿yczaniu rozwa¿ to, ¿e jak po³amiesz cudzy miecz, wypada³oby zwróciæ za niego kasê, alba daæ jaki¶ wzamian, dlatego nie ka¿dy lubi po¿yczaæ od kolegów broñ. Strasznie g³upio oddawaæ w³a¶cicielowi po³amany szpej.
Marcin Waszkielis
Wyjatkowo, tylko dla kobiet, obni¿amy dolny limit wagi miecza jednorêcznego na 1000gr.
ua
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 10:25 28.12.2010) *
Wyjatkowo, tylko dla kobiet, obni¿amy dolny limit wagi miecza jednorêcznego na 1000gr.

a macie wagê ?

czy wa¿one bêdzie na oko; bo jakby co mogê sprzedaæ/wypo¿yczyæ lub poprostu bez pieniêdzy daæ do u¿ytkowania

Józef
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 23:10 09.12.2010) *
Ciosy zadane jedn± rêk± d³ugim mieczem to g³ównie szmaty, których nie nale¿y liczyæ wiec dla jasno¶ci od razu zak³adamy, ze bijemy tylko dwoma.

Marcin - nie mój turniej , ale przypomnij sobie turniej miecza d³ugiego na G-2010
Zajrzyj do filmów.

pozdro

Edit.
Chcia³em tylko powiedzieæ , ¿e moim zdaniem nie nale¿y lekcewa¿yæ ciosów zadawanych jedn± rêk± .
Jabol
My¶lê zainteresowani pamiêtaj± d³ug± dyskusjê odno¶nie niektórych zasad turnieju na Grunwaldzie.
Monika ksf
CYTAT(Jabol @ 18:03 28.12.2010) *
My¶lê zainteresowani pamiêtaj± d³ug± dyskusjê odno¶nie niektórych zasad turnieju na Grunwaldzie.
Jabolku Ty lepiej daj info na podforum czy jedziesz!

Bardzo prosi³abym organizatórow o okre¶lenie ram czasowych imprezy i co kiedy (mo¿e da siê wtedy po¿yczyæ przez poczatkuj±cych brakuj±ce elementy opancerzenia). Istotna dla tych spoza Warszawy jest szczególnie godzina zakoñczenia (godzina rozpoczêcia jest juz podana).

CYTAT(ua @ 15:27 28.12.2010) *
a macie wagê ?
czy wa¿one bêdzie na oko; bo jakby co mogê sprzedaæ/wypo¿yczyæ lub poprostu bez pieniêdzy daæ do u¿ytkowania
Ja mam tak wyczulon± rekê na wagê szpejów, ¿e moge robiæ za wagê, z odchyleniem do +/-50 gram ;).

PS Dziekujê Marcinie za ten obni¿ony limit dla pañ.
Marcin Waszkielis
Jak kto¶ mo¿e wzi±æ bardzo dok³adn± wagê to niech bierze, napewno nie zaszkodzi. Co do dok³adnych godzin to niestety musimy jeszcze chwilke poczekaæ na zg³oszenia. Jednak proszê tu zamieszczaæ wszelkie uwagi co czasu konkurencji, mo¿e uda siê dostosowaæ do przyje¿d¿aj±cych z daleka.
agresiva56
Ja bym prosi³ jak najpó¼niej miecz i tarcze smile.gif
Robert Szatecki
My¶lê ¿e miecz i tarcza na koñcu zmniejszy ilo¶æ uczestników w innych konkurencjach. Preferowa³bym takie roz³o¿enie turniejów najpierw: miecz tarcza ¶redni, miecz tarcza zaawansowani, miecz d³ugi i na koniec na zakoñczenie puklerze.
Kichigai
O popieram...Odno¶nie miecza d³ugiego, ¿eby by³ trochê pó¼niej smile.gif
Marcin Waszkielis
prawie zgad³e¶, z tym, ¿e puklerz bêdzie pierwszy jako ciesz±cy siê chyba najmniejszym zainteresowaniem.
Hub
ja mogê wzi±æ wagê elektroniczn± jakby co.
Dentystek
A mo¿e mo¿na by rozdzieliæ nieco miecz i tarcza ¶redni i zaawansowany poziom? Skoro zachêcacie co niektórych, aby startowaæ tu i tu to mo¿e daæ jaki¶ rozdzielnik (np. miecz d³ugi) pomiêdzy?
Pozdrawiam.
Robert Szatecki
Niby nie ja jestem o to pytany:P, ale w mojej opinii miecz d³ugi jest zbyt mêcz±cy ¿eby dawaæ go przed miecz tarcze, ju¿ lepiej zrobiæ d³u¿sz± przerwê pomiêdzy oboma turniejami miecza i tarczy.
Mateusz z Grójca
ale ¿eby startowaæ w dywizji miecza i tarczy dla ¶rednich i dla zaawansowanych?
trochê to bez sensu wychodziæ do 2 konkurencji z mieczem i tarcz±. Albo jeste¶ zaawansowany albo nie.

D³ugi miecz te¿ bywa ciê¿ki dla sprzêtu i niestety d³oni. Uszkadza siê sprzêt znaczy siê. To jako dodatkowy argument za mieczem d³ugim PO turnieju z tarczami.
Marcin Waszkielis
D³ugi miecz jest na koñcu bo jest najbardziej kontuzyjny. Mozemy zrobiæ ewentualnie tak, ¿e najpierw bedzie poziom zaawansowani a po nim poczatkuj±cy.
CYTAT
ale ¿eby startowaæ w dywizji miecza i tarczy dla ¶rednich i dla zaawansowanych?
trochê to bez sensu wychodziæ do 2 konkurencji z mieczem i tarcz±. Albo jeste¶ zaawansowany albo nie.

Oczywi¶ci osoby najbardziej zaawansowane nie biora udzia³u w konkurencji na ni¿szym poziomie ale ci mniej zaawansowani mog± walczyæ na obu poziomach.

Jak bêd± ju¿ wszystkie zg³oszenia to biorac pod uwagê to w czym konkretne osoby startuj± postaram siê wprowadziæ ewentualne zmiany w rozk³adzie.
Krzysztof Szatecki
Osobi¶cie wnioskowa³bym tylko o to aby konkurencja miecz + tarcza(zaawansowania) i turniej miecza d³ugiego by³ oddzielony minimum jedn± inna konkurencj± - proponowa³ bym miecz+ tarcza(¶rednio zaawansowani),gdy¿ znaj±c ¿ycie stosunkowo ma³o osób którzy bior± udzia³ w miecz+tarcza (srenio zaawansowani) wyjdzie do miecza d³ugiego, a prawda ¿e miecze d³ugie w przeciwieñstwie do miecza + tarczy s± kontuzyjne wiêc wrzucenie ich na koniec ma sens.

Marcinie mo¿na ciebie prosiæ o wyka¿ nagród za poszczególne miejsca w poszczególnych konkurencjach? Albo chocia¿ wykaz które miejsca w danych konkurencjach bêd± nagradzane?

PZD
Marcin Waszkielis
Im szybciej bêda zg³oszenia tym szybciej mozna bêdzie ustaliæ szczegó³owy rozk³ad. To rozwi±zanie o którym pisze Krzysiek jest chyba najsensowniejsze.

CYTAT
Marcinie mo¿na ciebie prosiæ o wyka¿ nagród za poszczególne miejsca w poszczególnych konkurencjach? Albo chocia¿ wykaz które miejsca w danych konkurencjach bêd± nagradzane?

Zapytaj braciszka:).
Monika ksf
1) A kiedy upychacie trening? Sobota? Niedziela? Najgorszy wariant to chyba niedziela pó¼nym popo³udniem. Mo¿na go zrobiæ np w sobotê wieczorem. Z SMDF-skiego do¶wiadczenia wiem, ¿e wtedy czê¶c ludzi ju¿ kr±¿y po knajpach, a ci "ambitni inaczej" siê jeszcze dobijaj±, jak nie na sali gimnatycznej to nawet gdzie¶ pod chmurk±. a w niedzielê sporo ludzi wyje¿dza ju¿ oko³o 15.

2) O której godzinie zaczynie siê pierwszy turniej? Dla zamiejscowych istotne jest równie¿, co to bêdzie za konkurencja. Znaj±c ¿ycie to zanim siê zacznie co¶ konkretnego, bêdzie sporo zamieszania, zapisy, wa¿enie broni...

3) I o której jest planowny koniec imprezy? Zamiejscowi, którzy nie dojad± samochodami bed± musieli siê dopasowac do rozk³adów jazdy pkp itp.
Marcin Waszkielis
impreza trwa tylko w sobote wiec dzieñ bedzie ciê¿ki. Trening bêdzie na samym koñcu. zacznie sie ok 11-12
doktor
No to ja siê zg³aszam smile.gif Do konkurencji Miecza D³ugiego
Zaraz wy¶lê maila i przelejê kasê na konto. Chêtnie
obejrza³bym ostateczny plan Turnieju z godzinami rozpoczêcia.
11-12 to ma byæ na koñcu?? Chyba, ¿e chodzi o godziny
nocne.

Wojtek z Kielc
Emil z Gi¿ycka
CYTAT
Trening bêdzie na samym koñcu. zacznie sie ok 11-12

Trening bêdzie na samym koñcu. [KROPKA] zacznie siê ok 11-12 (turniej zacznie siê przed po³udniem).
Kichigai
CYTAT
impreza trwa tylko w sobote wiec dzieñ bedzie ciê¿ki.

CYTAT
Trening bêdzie na samym koñcu. [KROPKA] zacznie siê ok 11-12 (turniej zacznie siê przed po³udniem).

D¿izas..To o której muszê byæ w Warszawie, ¿eby byæ przed rozpoczêciem turnieju...(za³amuje rêce)
Ale rozumie, ¿e nadal spanie jest jakie¶ zagwarantowane dla ludzi którzy maj± transport w niedzielê...
Robert Szatecki
CYTAT(Kichigai @ 14:04 30.12.2010) *
CYTAT

CYTAT

D¿izas..To o której muszê byæ w Warszawie, ¿eby byæ przed rozpoczêciem turnieju...(za³amuje rêce)
Ale rozumie, ¿e nadal spanie jest jakie¶ zagwarantowane dla ludzi którzy maj± transport w niedzielê...

Kubu¶, przecie¿ to ca³kiem normalne, ¿e turnieje zaczynaj± siê ko³o 12.00. Tym bardziej, je¿eli jest tyle rzeczy do zrobienia.
Monika ksf
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 17:33 29.12.2010) *
impreza trwa tylko w sobote wiec dzieñ bedzie ciê¿ki. Trening bêdzie na samym koñcu. zacznie sie ok 11-12

CYTAT(Kichigai @ 14:04 30.12.2010) *
CYTAT

CYTAT

CYTAT(Robert Szatecki @ 14:31 30.12.2010) *
Kubu¶, przecie¿ to ca³kiem normalne, ¿e turnieje zaczynaj± siê ko³o 12.00. Tym bardziej, je¿eli jest tyle rzeczy do zrobienia.

No ja mam ju¿ kompletnego m³yna, czyli rozumiem, ¿e impreza jest TYLKO jedniodnowa i trwa od 11.30 w sobotê do ok. drugiej w nocy w niedzielê? Skoro trening zaczyna siê 11-12 czyli 23-24? A nocleg z soboty na niedzielê na sali jest dla tych, którzy bêd± mieæ problem z transportem w nocy, albo nagrzani nie bed± miec wyrobienia, by wsiadaæ do poci±gu ok 5-6 rano w niedzielê, albo bêda odsypiaæ nockê zanim wsi±d± do samochodu? Rzeczywi¶cie dzieñ bêdzie zabójczy.

Mateusz z Grójca
Ja pierdziele
chyba nie obêdzie siê bez godzinnego planu dnia a wystarczy³oby logicznie u³o¿yæ sobie wszystko w g³owie.
Przecie¿ to wynika wszystko z tego co ch³opaki pisz±, przedstawiê jak ja to odbieram, pewnie prawid³owo:

SOBOTA - DZIEÑ TURNIEJOWY
ok 9-10 RANO - mogliby ju¿ wszyscy przyjechaæ ¿eby zacz±æ siê ubieraæ
11-12 - zaczyna siê pierwszy turniej
(trwaj± turnieje do godzin wieczornych)
ok 21 wyj¶cie gdzie¶ do pubu czy innego ba³aganu z piwem
nocleg w miejscu wyznaczonym na hali sportowej (nie wiem gdzie dok³adnie)

NIEDZIELA - DZIEÑ WYJAZDOWY
Pewnie jeszcze Marcin okre¶li do której siê wszyscy maj± zabraæ z sali.

¿eby dojechaæ na miejsce o tej porze roku z daleka - no wypada³oby wyjechaæ odpowiednio wcze¶niej i wzi±æ poprawkê na warunki atmosferyczne.
Ja przynajmniej tak robiê, gdziekolwiek bym nie jecha³.. Akurat tym razem nie muszê siê przygotowywaæ bo turniej mam 40km od miejsca zamieszkania.
Marcin Waszkielis
wszystko zaczyna siê o 11-12 godzinie (godzinê przed po³udniem albo w samo po³udnie). Po raz kolejny przypominam, ¿e postaramy siê rozk³ad dostosowaæ do uczestników wiêc im szybciej nap³yn± zg³oszenia tym szybciej on sie pojawi. Co nie zmienia faktu, ¿e dzieñ bêdzie ciê¿ki. Ale mi oraz braciom Szateckim uda³o siê robiæ ca³odniowy pokaz w formie turnieju, spêdziæ noc w samochodzie (droga Bia³owie¿a-Stargard Szczeciñski) i od po³udnia braæ udzia³ w turnieju na miecz i tarcze, pó³toraki i 3na3. I musze przyznaæ, ¿e bardzo dobrze mi sie walczy³o. Wy te¿ dacie rade!
Janek Wi¶niewski
1. Salve! Dobra inicjatywa zimowa. Cieszê siê, ¿e wam siê chce
2. To jak z butami? Bo na chwilê obecn± moje jedyne historyczniaki siê ani prezentuj± ani do walki nadaj±. Mo¿liwe, ¿e jest parê innych osób, które czekaj± ze zg³oszeniem na rozpatrzenie tej sprawy
3. Barbuta w punktówce na puklerz nie przejdzie? Przyda³oby siê, ¿eby przesz³a.
Mój drugi he³m jest bardzo bohurtowy i z innego wieku ni¿ reszta. Bardzo bardzo bohurtowy, do punktówki armata na wróbla.
4. Thx!
Marcin Waszkielis
Dopuszczamy sportowe buty do wszystkich konkurencji za wyj±tkiem miecz + tarcza zaawansowani. Dodam jeszcze, ¿e glany i desanty to nie jest obuwie sportowe:).
W tej konkurencji obowi±zuj± buty historyczne jednak dopuszczalne s± gumowe podeszwy.
Barbuta raczej nie przejdzie bo nie zas³ania dobrze twarzy.
Janek Wi¶niewski
Zas³ania przed wszystkim z wyj±tkiem pchniêæ...
No dobrze.. po prostu nie my¶la³em, ¿e po kupieniu nowego he³mu bêdê musia³ jeszcze odpalaæ star±, niewygodn± bestiê
Robert Szatecki
CYTAT(Janek Wi¶niewski @ 15:00 31.12.2010) *
Zas³ania przed wszystkim z wyj±tkiem pchniêæ...
No dobrze.. po prostu nie my¶la³em, ¿e po kupieniu nowego he³mu bêdê musia³ jeszcze odpalaæ star±, niewygodn± bestiê

jasne jasne, a poziome ciêcie na wysoko¶æ oczu lub pionowe w przód he³mu?
Mateusz z Grójca
bohurtowy.. niewygodny

chyba jakie¶ nieporozumienie.
Janek Wi¶niewski
tia.. puchar Polski w fechtunku. Ubierzmy wszystkich tak, ¿eby walili na pó³¶lepo, to bêdzie wysoki poziom i brak kontuzji.
Jest pe³na widoczno¶æ ruchów przeciwnika, s± skuteczne zastawy. Mam wra¿enie, ¿e w garnkach i klappenwizerach wyjdzie parodia, maj±ca udowodniæ, ¿e punktowa kategoria puklerza jest gorsza.
Mo¿e tylko takie wra¿enie pocz±tkowe... zobaczymy
Robert Szatecki
CYTAT(Janek Wi¶niewski @ 19:49 31.12.2010) *
tia.. puchar Polski w fechtunku. Ubierzmy wszystkich tak, ¿eby walili na pó³¶lepo, to bêdzie wysoki poziom i brak kontuzji.

Co¶ masz chyba problem z he³mami. W dobrze nawierconym klapku nie ma wielkiego problemu z widoczno¶ci±.
Janek Wi¶niewski
nooooo. Do he³mów nie mam szczególnego szczê¶cia, ale chyba nie ja jeden na ¦wiecie. Ograniczenie percepcji w punktówce wp³ynie na jako¶æ rozgrywki i zwiêkszy czynnik losowy...
Dobra. Koniec krêcenia nosem. Niech siê dzieje wola nieba.
Jaros³aw z Ma¶lic
W sumie to Janko ma racjê...ile jest filmów o bohurtach(w szczególno¶ci wschodnich) gdzie ludzie walcz± w grillach,barbutach itp. i ¿yj±:P

we¼my na to saladê,niby tez jest niebezpieczna,bo przecie¿ ma jedn± d³ug± wizurê i te¿ mo¿na zgarn±æ w oczka lub nosek poziomym ciêciem

...Ja nie chcê wp³ywaæ na regulamin czy co¶ takiego,ale dziwi mnie to,¿e tak du¿o he³mów nie jest dopuszczanych ze wzglêdu na to, ¿e nie maj± pe³nej zas³ony twarzy.

Wiadomo,tu chodzi o bezpieczeñstwo zawodnika,ale mo¿e powinno byæ tak,¿e zawodnik na w³asne ryzyko wychodzi w szyszaku czy grillu.

Prawda to,¿e jak ma siê klapê nawiercon± to widaæ du¿o:)

Marcin Waszkielis
CYTAT
W sumie to Janko ma racjê...ile jest filmów o bohurtach(w szczególno¶ci wschodnich) gdzie ludzie walcz± w grillach,barbutach itp. i ¿yj±:P

Ale co z tego? Strzel takiemu w pysk to sie z³ozy. Naprawdê mogê Ci pokazaæ, ¿e nie jest a¿ tak ciê¿ko trafiæ nawet w lekko os³oniêt± twarz. Zastanów siê jednak czy warto.

CYTAT
Wiadomo,tu chodzi o bezpieczeñstwo zawodnika,ale mo¿e powinno byæ tak,¿e zawodnik na w³asne ryzyko wychodzi w szyszaku czy grillu.

na w³asne ryzyko to mo¿esz r±baæ drewno w piwnicy tam ewentualna krzywdê wyrzadzisz sobie sam i bez ¶wiadków.
Grzegorz £

Poza tym na wschodzie w bohurtach rozwalone mordy u panów w otwartych he³mach to raczej normalka ni¿ wyj±tek.
Yogesh
CYTAT(Jaros³aw z Ma¶lic @ 14:05 01.01.2011) *
...Ja nie chcê wp³ywaæ na regulamin czy co¶ takiego,ale dziwi mnie to,¿e tak du¿o he³mów nie jest dopuszczanych ze wzglêdu na to, ¿e nie maj± pe³nej zas³ony twarzy.

Jak czytam ten temat to odnoszê wra¿enie, ¿e jest on pe³en takich nie chc±cych wp³ywaæ na regulamin postów/sugestii.
¯a³ujê, ¿e nie bêdê w stanie wpa¶æ w tym terminie na imprezê nawet popodziwiaæ, mam wiêc nadziejê,
¿e kto¶ bêdzie tak dobry i postara siê o odpowiedni materia³ video z tego ciekawego wydarzenia,
który nastêpnie udostêpni szerszej publiczno¶ci.
kara¶ - zly harcownik nr1
CYTAT(Yogesh @ 01:47 02.01.2011) *
Jak czytam ten temat to odnoszê wra¿enie, ¿e jest on pe³en takich nie chc±cych wp³ywaæ na regulamin postów/sugestii.

dokladnie bigsmile2.gif
Marcin Waszkielis
Przypominam, ¿e 5 stycznia up³ywa termin przyjmowania zg³oszeñ, po którym wszystkie op³aty rosn± razy 2.
Monika ksf
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 19:12 30.12.2010) *
Ja pierdziele
chyba nie obêdzie siê bez godzinnego planu dnia a wystarczy³oby logicznie u³o¿yæ sobie wszystko w g³owie.
Przecie¿ to wynika wszystko z tego co ch³opaki pisz±, przedstawiê jak ja to odbieram, pewnie prawid³owo:

SOBOTA - DZIEÑ TURNIEJOWY
ok 9-10 RANO - mogliby ju¿ wszyscy przyjechaæ ¿eby zacz±æ siê ubieraæ
11-12 - zaczyna siê pierwszy turniej
(trwaj± turnieje do godzin wieczornych)
ok 21 wyj¶cie gdzie¶ do pubu czy innego ba³aganu z piwem
nocleg w miejscu wyznaczonym na hali sportowej (nie wiem gdzie dok³adnie)

NIEDZIELA - DZIEÑ WYJAZDOWY
Pewnie jeszcze Marcin okre¶li do której siê wszyscy maj± zabraæ z sali.

¿eby dojechaæ na miejsce o tej porze roku z daleka - no wypada³oby wyjechaæ odpowiednio wcze¶niej i wzi±æ poprawkê na warunki atmosferyczne.
Ja przynajmniej tak robiê, gdziekolwiek bym nie jecha³.. Akurat tym razem nie muszê siê przygotowywaæ bo turniej mam 40km od miejsca zamieszkania.

Chyba jednak nie odbierasz prawid³owo, je¶li oko³o 21 wyj¶cie do pubu, to trening po przyj¶ciu z pubu ;)?
Punkt widzenia zale¿y od ... masz 40 km samochodem, wiêkszo¶æ kilkadzisi±t minut komunikacj± miejsk±, kto¶ mo¿e kupowac w przedsprzedazy bilety z miejcówkami, ¿eby nie buliæ 110 pln w jedn± stronê, dlatego dla niego godzina ró¿nicy bêdzie istotna, bo trzyma go rozk³ad jazdy poci±gów, a tañsze linie mog± zafundowac nocleg na dworcu z 20-30 kg sprzêtu.
Tak przy okazji, ile czasu trzeba liczyæ na dojazd z dworca do szko³y?

CYTAT(Janek Wi¶niewski @ 19:49 31.12.2010) *
Jest pe³na widoczno¶æ ruchów przeciwnika, s± skuteczne zastawy. Mam wra¿enie, ¿e w garnkach i klappenwizerach wyjdzie parodia, maj±ca udowodniæ, ¿e punktowa kategoria puklerza jest gorsza.
Mo¿e tylko takie wra¿enie pocz±tkowe... zobaczymy

Moim zdaniem masz racje i nie masz. Ja bojê siê na mojej maksymalnej szybkosci puszczaæ poziome ciêcie nawet gdy kto¶ ma g³êboki kapalin z pobórdkiem, ale z drugiejm strony co to za punktówka, jak trzeba ograniczaæ szybko¶æ ciêæ bezpo¶rednich na twarz? Zamkniête he³my zwiêksz± dynamikê punktówek. Nie zgadzam sie jednak z tym co napisa³ Robert:
CYTAT(Robert Szatecki @ 20:15 31.12.2010) *
Co¶ masz chyba problem z he³mami. W dobrze nawierconym klapku nie ma wielkiego problemu z widoczno¶ci±.
Nawet dobrze nawiercony klapek ogranicza widoczo¶æ i postrzeganie w 3D, tylko ch³opaki s± do he³mów przyzwyczajeni, ja u¿ywam na treningach "dozbrojonej" maski szermierczej z atestem, dlatego jak za³o¿ê he³m, obojêtnie jaki, odczuwam bardzo wielki dyskomfort ograniczonej widoczno¶æ, szczególnie tej "szerokok±tnej" i nie mam pomys³u jak siê przestawiæ, chyba tylko kilkaset godzin treningów w klapku i po¿egnanie sie z mask± sprawi, ¿e nie bêdê ¶lepa prawie jak kret.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.