Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pie¶ni XVII wiek.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Stron: 1, 2
Ursus
Witam.
Czy istnieje jaki¶ ¶piewnik z pie¶niami polskimi z XVII wieku, lub z takimi które siê ¶piewa na rekonstrukcjach tego okresu harfa.gif ? Szuka³em trochê ale nie znalaz³em czego¶ takiego. Tylko pojedyncze pie¶ni porozrzucane w ró¿nych ¶piewnikach i stronach internetowych. Z góry dziêki za wszelkie odpowiedzi smile.gif
vroobell
Jacek Kowalski i google
Adam von Loslau
Szanowny Ursusie, starszego brata siê spytaj bigsmile2.gif. My¶lê, ¿e co¶ Ci poleci... Mo¿e nawet odda fujarkê i poduczy graæ? A tak poza tym to oczywi¶cie Kowalski, Kaczmarski (choæ tylko tematyka siê zgadza), pie¶ni XVtkowe i XIIItkowe (te¿ by³y znane) i pó¼niejsze ni¿ XVII wiek pie¶ni o tematyce patriotyczno-wojskowej ( byle nie za du¿o, bo robi siê niezbyt przyjemna polska operetka)
Zawsze te¿ mo¿na co¶ samemu napisaæ
pozdrawiam
Adam
D±brówka
A ja tylko chcia³abym przypomnieæ, ¿e to jest forum odtwórców. Je¶li kto¶ napisze jaki¶ stylizowany utworek bardzo proszê siê tym nie dzieliæ. Kowalski tak¿e pisze wiele zacnych pie¶ni, które wykonuje obok repertuaru historycznego. Osobi¶cie uwielbiam, na imprezê reenactorsk± zdecydowanie nie polecam.

Nie trac±c wiele czasu znalaz³am tak± oto ksi±¿kê: http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=71321
Zdaje siê, ¿e mo¿na j± ogl±daæ on-line, niestety mi brakuje wtyczek. Mo¿esz jednak sam oceniæ zawarto¶æ, zw³aszcza, je¶li robisz siedemnastki - pewnie znasz siê na tym okresie lepiej ni¿ ja i nie przeoczysz w tre¶ci bubla.
Hallatil
A ja równie¿ przypominam ¿e Kowalski i Kaczmarski NIE S¡ I NIE BÊD¡ mieli nic wspólnego z pie¶ni± XVIIw, to s± piosenki dla "odtwórców-rymcerzy" ¶piewaj±cych równie¿ do ogniska hej soko³y.

Z XVII: (czê¶æ znana du¿o wcze¶niej ni¿ 17w, a czê¶æ troche pó¼niejsza)
-Idzie ¿o³nierz borem, lasem
-Jestem sobie panem...
-Pije Kuba do Jakuba...
-Siecz¿e Szwedów, siecz,
-http://www.radoslawsikora.republika.pl/ … piesni.pdf

Przy¶piewka husarska, w której towarzysze husarscy pokpiwali sobie z piechoty:

Pistolet - bandolet,
Muszkiet - wid³y,
Pi³ka - tyka,
Sak - obrzyd³y,

Kabaik - rabacik,
Kuczma - pas,
Przez b³oto, piechoto
Dymaj w las!"

"1.
Oj wyzwo³y, Bo¿e, nas wsich, bidnychnewilnykiw
Z tia¿koj newoli,
Z wiry bisurmanskoj
Na jasny zori
na tychi wody
U kraj wese³yj
U mir chreszczennyj
Wys³uchaj, Bo¿e u pro¶bach naszych
U neszczasnych molytwach
Nas bidnych newilnykiw

2
Soko³e jasnyj
Brate mij rydnyj
Ty wysoko ³etajesz
Ty da³eko widajesz

3.
I w noc, i we dnie wo³am do ciê, Panie!
pofolguj mêce i³zom ¿a³o¶liwym
B±d¼ mnie, grzesznemu, ojcem mi³o¶ciwym
Us³ysz wo³anie!

Wska¿¿e mi drogê, o Panie nad pany
Bom jako p±tnik na pustyñ bezdro¿u
Luby w¶ród fali na bezmiernym morzu
Korab zb³±kany ......."
Ig³a
z Powiem tak, jestem przeciwnikiem „szwole¿erów” i rozmaryna” na imprezach XVII (o czym zainteresowani, tuszê, wiedz± devil.gif ).

Z drugiej jednak strony nie mogê zgodziæ siê z Tob± Glorio, co do u¿ywania utworów napisanych wspó³cze¶nie przez odtwórców w³a¶nie. O ile wprost powiada siê, i¿ s± to w³a¶nie wspó³czesne zawodzenia.

Wiek XVII by³ to czas, kiedy wielce ceniono ludzi za fantazjê, za humor, by³ to te¿ czas gdy nader chêtnie uciekano od zgrozy dnia codziennego w liczne facecje, ¿arty, przy¶piewki etc.

Jako¶ tak siê sk³ada, ¿e ka¿dy potrafi dyskutowaæ na temat splotu tkaniny i drzeæ przys³owiowe koty o zaszewki w gaciach, a niemal nikt nie przejmuje siê, ¿e epoka to tak¿e i obyczaj i kultura i swoista psychologia narodu.

Zatem, je¶li tylko utwór jest osadzony na zachowanej melodii, je¶li tylko tre¶æ wpisuje siê w kontekst –jak najbardziej, wrêcz powinno siê do³o¿yæ starañ by zjawiska te mia³y miejsce.

Mam jednak i zastrze¿enia, po czê¶ci ju¿ wspomniane:
a) audytorium winno byæ ¶wiadome pochodzenia pie¶ni,
b) nale¿y do³o¿yæ starañ by nie zapomnieæ przy tym o prawdziwie historycznych pie¶niach, których wszak jest niema³o.

Pije Kuba do Jakuba to w najlepszym razie schy³ek wieku XVIII – nie mam jak teraz sprawdziæ.

Co do pie¶ni polecam lekturê prac Henryka Oskara Kolberga – jest tego w sieci i w bibliotekach.
D±brówka
dunno.gif Nie widzia³am, ¿eby Gloria wypowiada³a siê w temacie, ale jak j± znam wypowie siê nied³ugo.

Zasadno¶æ wykonywania wspó³czesnych utworów "w klimacie" by³a ju¿ dyskutowana. Mo¿e i niedobrze, ¿e ucinam ten offtop w zarodku, bo pewnie by³by ciekawy. Tzn porozmawiam chêtnie i z otwarto¶ci± na wiêkszo¶æ pogl±dów, ale nie w tym temacie.
Za pozosta³e informacje wielkie dziêki smile.gif
Ig³a
Przepraszam, oczywiscie chodzilo o Twoj± wiadomosc D±brówka... Owoz i kara za to, iz rozmawiajac z jedna osoba odpowiadam wtorej. Raz jeszcze przepraszam, nie zla wola to sprawila, tylko moje szalapuctwo.

W Wielkopolskiej Bibliotece Cyfrowej jest kilka spiewnikow, sa tez artykuly wspomnianego wyzej Kolberga. Niezbednik Sarmaty Jacka Kowalskiego to takze piesni z XVII wieku.

Nad to "Pojedziemy na low, na low towarzyszu moj - to takze piesn z XVII wieku, datowana na 1630 rok.

Klaniam sie i pozdrawiam
Gloria z Krakowa
Czujê siê wywo³ana do tablicy...
Ig³o, w kwestii twórczo¶ci w³asnej mamy obie z Dabrówk± takie samo zdanie, jak Ty:) Dajemy temu wyraz ¶piewaj±c na imprezach nasze piosenki. D±brówce chodzi³o niew±tpliwie o to, by na forum po¶wiêconym oryginalnym utworom z odtwarzanego okresu nie b³yszczeæ autorskimi kompozycjami. Ani tym bardziej kompozycjami Jacków K.

Ursusie, poszukaj po bibliotekach ksi±¿ek sygnowanych nazwiskiem Szweykowski. Mo¿na w nich znale¼æ trochê tekstów z nutami. Je¶li chcesz, mogê Ci jakie¶ wys³aæ mailem. Co do ¶piewników, polecam takie: http://www.triangiel.com/mdawna.html . Je¶li nie chcesz siê ograniczaæ do repertuaru polskiego, w sieci mo¿na znale¼æ sporo pie¶ni innych narodów, zw³aszcza angielskich. Niech ten link zaprowadzi Ciê w poszukiwaniach w kolejne miejsca, z nutami, lub wykonaniami na jutubie. Tak na pocz±tek, a trochê tego w sieci jest.
Obszern± bibliografi± w kolejno¶ci alfabetycznej nie zarzucê, bo raz, ¿e w siedemnastce dopiero raczkujê, a dwa, ¿e nie nale¿y nikomu odbierac przyjemno¶ci samodzielnego szukania;)

Niezbêdnik Sarmaty to utwory z XVI/XVIII wieku poprzeplatane pie¶niami tradycyjnymi i o nieustalonej proweniencji, które starzy zbieracze pie¶ni (typu Kolberg, z którego pochodzi jeden z utworów z p³yty, okre¶lony w "Pie¶niach ludu polskiego" jako pie¶ñ dworska i polonez staroszlachecki) zaklasyfikowali do XVII wieku np. dlatego, ¿e wystêpuj± w nich takie s³owa jak "szabla", czy "husarz":) Proszê nie traktowaæ tej p³yty jak ¼ród³a. Chocia¿ s³ucha siê fajnie, a ¶piewa jeszcze fajniej;)

Ig³o - sk±d wiadomo dok³adnie o konkretnym datowaniu "Pojedziemy na ³ów"? My¶la³am, ¿e to w³a¶nie jeden z utworów "ludowych", wspominanych w XIX wieku.
Ig³a
"Pojedziemy na ³ów" - z okresleniem utworu jako XVII wieczny spotka³em sie w artykule Wac³awa Panka "O potrzebie pie¶nioznawstwa" w dwutygodniku Ruch Muzyczny z 19 sierpnia 2007.

W NS Kowalskiego 14 na 22 piesni to stricte XVII wiek smile.gif
Czê¶æ z nich pojawia siê tak¿e w innych opracowaniach.

Warto poznaæ tak¿e "Ma³gorzatkê" - piesñ znan± ju¿ w XVI wieku, a spiewan± tak naprawdê do dzi¶ (z niewielkimi wariacjami)

Nad to na portalu Kresy.pl znalaz³y siê artyku³y Kowalskiego o sarmacji, sarmatyzmie i kresach w³a¶nie, do których za³±czono jako ilustracjê utwory grane bodaj¿e na lutni lub oud, z pie¶niami, z których wiêkszo¶æ je¶li nie wszystkie pochodz± z XVII wieku.

http://www.kresy.pl/publicystyka,felietony?lista/6

Tutaj jest lista felietonów, u³ozone sa od najm³odszego do najstarszego - pierwszy artyku³ to: Dum ukraiñskich nie by³o, dodany 2009.12.30
Gloria z Krakowa
Zw³aszcza ten artyku³:) http://www.kresy.pl/publicystyka,felietony...im-bestialstwie
Czê¶æ utworów, które ¶piewa Kowalski, a które powszechnie uchodz± za rdzennie XVII- lub XVI-wieczne, to w³a¶nie takie zlepki tradycyjnych motywów i ich nowszych wariantów, z dorobionymi ludowymi melodiami. Kowalski siê do tego przyznaje (przynajmniej w felietonach, bo po¿yczenie ksi±zki mam obiecane od pó³ roku, ale jeszcze do tego nie dosz³o), niemniej spo³eczeñstwu ³atwo jest wrobiæ, ¿e taki "Idzie ¿o³nierz" to pie¶ñ ¶ci¶le datowana i ¶piewana w wersji dwudziestozwrotkowej ju¿ w okresie renesansu. Na tej zasadzie media czêsto np. podaj± po kim¶ automatycznie, ¿e "Zdrow b±d¼, Krolu Anjelski" to najstarsza kolêda polska (podczas gdy nie jest ani najstarsza, ani polska, a jedynie najstarsza zachowana w jêzyku polskim). Warto o tym pamiêtaæ, choæ oczywi¶cie wszelkie niejasno¶ci zwi±zane z pochodzeniem nie godz± w chwalebn± rolê, jak± wzmiankowane utwory odegra³y i nadal odgrywaj± w naszej kulturze.
Wczoraj z powodu silnego bólu g³owy mia³am ograniczon± poczytalno¶æ i to, co napisa³am o "Niezbêdniku Sarmaty" tak naprawdê dotyczy³o bardziej "Niezbêdnika konfederata barskiego". Aczkolwiek nie tylko;) "NS" to równie¿ w pewnej czê¶ci utwory tradycyjne o historycznym pod³o¿u, albo "historyczne", ale nie XVII-wieczne.

O sporej mierze repertuaru Kowalskiego poczytaæ mo¿na w starym opracowaniu "Wojenna pie¶ñ polska. T. 1, Pie¶ni rycerskie, ¿o³nierskie i ludowo-¿o³nierskie z okresu Rzplitej dawnej (wiek XII-XVII)" Zygmunta Andrzejowskiego. S± i nuty i komentarze, i trochê bolesnej prawdy o faktycznej XIX-wiecznej proweniencji po³owy zbioru.
Ig³a
A to dopiero smile.gif moj blad... Bede musial odswiezyc sobie informacje, i falszywe mniemania zarzucic smile.gif
Gloria z Krakowa
A chcesz dostaæ Andrzejowskiego, albo kto¶ inny z czytaj±cych temat chcia³by?
Ig³a
CYTAT(Gloria z Krakowa @ 00:17 02.12.2010) *
A chcesz dostaæ Andrzejowskiego, albo kto¶ inny z czytaj±cych temat chcia³by?

No ba! Z wielk± chêci± smile.gif
Parufka
Dawaj na mateuszmar@o2.pl smile.gif .
vroobell
Poproszê równie¿ na vroobell@poczta.fm Z góry dziêkujê!
Grenadier
To i ja steusz@wp.pl. Dziêki !
Ursus
Dziêki za wszytskie odpowiedzi ale chyba nie wszyscy zrozumieli o co pyta³em. Ja znam piosenki z tego okresu, znam wykonawców, ale pyta³em o ¦PIEWNIK ze spisem tych utworów. Chodzi o to ¿eby wszystko by³o w jednym miejscu.

Glorio, dziêki za link i równie¿ proszê o Andrzejowskiego na janledw@gmail.com.
D±brówka
Powiem Ci, ¿e z zespo³em niedawno próbowali¶my zrobiæ co¶ takiego na XIV/XV wiek. Problem polega na tym, ¿e je¶li w ¶piewniku umie¶cisz wiêkszo¶æ dostêpnych materia³ów to bêdzie on zajmowa³ objêto¶æ wersalki a 99% tre¶ci nigdy nikomu na nic siê nie przyda. Je¶li za¶ zdecydujesz siê na wybrane utwory, nie bêdzie w nim przynajmniej po³owy potrzebnych w danej chwili tytu³ów. Potrzebujesz tych materia³ów na imprezy czy do nauki przed imprezami (w cywilu)?
Ig³a
A mo¿e by tak listê przebojów?
Jak dla mnie hitem jest:
Adama Czahrowskiego, tzw. Duma ukrainna:
"Powiedz wdziêczna kobzo moja etc..."

A tak powa¿nie - mo¿na by by³o zrobiæ jak±¶ ankietê na temat tego co jest grane, ¶piewane, czy s³uchane przy okazji 17-tek. Mozna by by³o pó¼niej pog³owiæ siê ile w tym istotnie wieku XVII w ile inszych inszo¶ci smile.gif

A Ursusie, jak znasz piesni z tego okresu to do klawiatury i pisaæ, pisaæ... bigsmile2.gif
Parufka
Mo¿e po prostu najpierw zróbmy wspólnie koszerny ¶piewnik na wiek XVII i propagujmy jego tre¶æ w grupach szlafroków i nie tylko. Wtedy wszyscy krêc±cy nosami i marudz±cy na obozowe ¶piewania skoñcz± szafowaæ tekstami o tym jak to tylko nie historyczne pie¶ni s± nam znane itp.
Kaya

"A tak powa¿nie - mo¿na by by³o zrobiæ jak±¶ ankietê na temat tego co jest grane, ¶piewane, czy s³uchane przy okazji 17-tek. Mozna by by³o pó¼niej pog³owiæ siê ile w tym istotnie wieku XVII w ile inszych inszo¶ci smile.gif "

Wiesz Ig³a ja tam znam ró¿ne pie¶ni ale powiedz kto u diaska bêdzie ¶piewa³ po w³osku ? I ilu podchmielonych panów zdo³a je za¶piewaæ bigsmile2.gif -linia melodyczna te¿ jest tu wa¿na.
Mo¿e lepiej pomy¶leæ na pocz±tek o pie¶niach polskich i ukraiñskich ?
Parufka
Dok³adnie, wersja pierwsza pie¶ni ukraiñskie i polskie czyli naj³atwiej nam przyswajalne. Jak by siê zebra³o tego jakie¶ 20-30 sztuk to by³ by ju¿ bardzo poka¼ny ¶piewnik.
Ursus
Tylko czy na fresze da³o by siê zrobiæ tak± ankietê? my¶lê ¿e je¶li komu¶ wpadnie jaka¶ piosenka z tego okresu na my¶l, niech tu wpisze, jak uzbiera siê ich trochê mo¿na zrobiæ ankietê. No wiêc kilka z nich ju¿ tu pad³o tj. propozycja Ig³y- "Powiedz wdziêczna kobzo moja...", "Idzie ¿o³nierz borem lasem...", "Siedzi sobie zaj±c...", ta przy¶piewka husarii "Kabacik, rabacik...". Jak co¶ jeszcze wymy¶lê to napiszê. A czy ten Kowalski, Kaczmarski i inne wspó³czesne pie¶ni o tej tematyce mog± byæ czy odpadaj±? Bo widzia³em w Karczmie w temacie poezja parê u³o¿onych przez rekonstruktorów wierszy do których trzeba by tylko melodiê do³o¿yæ val.gif
D±brówka
Je¶li ma byæ ankieta to ja zag³osujê - wspó³czesno¶ci odpadaj±.
Parufka
Je¿eli mamy sobie zadaæ trud i zrobiæ taki ¶piewnik to ja optowa³ bym tylko i wy³±cznie za historycznymi utworami z XVII wieku. Jest sporo fajnych wspó³czesnych utworów ró¿nych pie¶niarzy jak i rekonstruktorów (Husarz bigsmile2.gif ) ale niech to bêdzie rekonstrukcja tudzie¿ materia³ pomocniczy do niej.
Proponuje na wstêpie :
1. Duma ukrainna
2. Idzie ¿o³nierz
3. Siecz ¿e Szweda siecz
4. Oj wyjdê ja
5. Jestem sobie Panem - przy tych trzech nie jestem pewien na 100% pochodzenia z epoki
6. Nalewajmy bracia
7. Pie¶ñ o kole rycerskim
8. Stepie p³owy
9. Jichaw kozak
Wieczorem posprawdzam jeszcze trochê ukraiñskich.
Ig³a
Pie¶ñ o Kole Rycerskim --- "Piekne jest Ko³o rycerskie, komu da³ Bóg serce mêskie..."
Duma ukrainna --- "Powiedz wdziêczna kobzo moja..."
Pie¶ñ nowa o szczê¶liwej potrzebie pod byczyn± --- "Niech w³oskie kraje si³a nad nas maj±..."
Idzie ¿o³nierz --- "Idzie ¿o³nierz borem lasem..." (niech tam, tutaj my¶lê ka¿d± zwrotkê mo¿na stsowaæ, najstarszy zapis ma 4 zwrotki - gdzie¶ mam notatkê, poszukam)
Pie¶ñ hetmanowi Koronnemu, Janowi Zamoyskiemu --- "Jesli greccy Hektorowie..."
Przydumek Panom Francuzom --- "Bij Francuzów Bij..." (wersja o Szwedach jest z XIX wieku)
Laeta Vita --- "chcemy li sobie, byc o tej dobie..."
Pie¶ñ o Zaj±czku --- "Zaj±c siedzi sobie pod miedz±..."
Do Kasie --- "Im pilniej na twoje oblicze nadobne..."
¦miertelne gwiazdy --- "¦miertelne gwiazdy lubo raczej oczy..."
Pie¶ñ ufnego --- "Jeszcze s³oñce promieni swoich nie straci³o..."
Sarabanda --- "Przyjmê wiêzienie, je¶li baczenie mi³osierne bêdzie..."
Taniec wtóry --- "Nie z³odziejem, choæ kradnê..."
Taniec milosny --- "Wiecznie s³y¿yæ Tobie panno obiecujê"
Padwan dobronocny --- "Kryj± siê gwiazdy, nocne æmy zachodz±"
Taniec mi³osnika --- "Nikt mi nie rpzeszkodzi bo w tym szczê¶cie godzi..."
O babie --- "Posz³a niewiasta z kurem do miasta bo jej nie chcia³ piaæ..."

Ponizsze s± o 50 lat wcze¶niejsze:

Jörg von Frundsberg --- "Jörg von Frundsberg, führt uns an..."
Terum Terum --- "Die Landsknecht zieh'n im Land herum..."
Wir sind des Geyers Schwarzer Haufen --- "Wir sind des Geyers schwarzer Haufen, heia hoho"
Unser Liebe Fraue --- "Unser liebe Fraue Vom kalten Bronnen..."
Wir Zogen in das Feld --- "Wir zogen in das feld, da haetten weder Saeckl noch Geld..."
Ursus
Ig³a- o zaj±cu pisa³em, nie wiesz ile to ma dok³adnie zwrotek i gdzie mo¿na do tego znale¼æ tekst?
A co do "Nalewajmy bracia", nie jestem pewien czy to jest XVII wieczne. Co¶ mi dzwoni ¿e to pó¼niejsze. No i czy da siê tu zrobiæ ankietê? No bo jak mówili¶my, na pocz±tek starczy³oby ze 20 pie¶ni, które ju¿ mamy.
Gloria z Krakowa
Tak na szybko i wiele pomijaj±c. "Na³ywajmo, bracia" to utwór z XIX wieku. Podobnie jak melodia do dumy ukrainnej (a propos: czy do wszystkich dotar³a przesy³ka?). Geyers Schwarzer Haufen i von Frundsberg to totalna tragedia, gdy¿ obydwa utwory pochodz± z wieku dwudziestego (te¿ gryz³am palce z rozpaczy). "Trum, trum" zdaje siê te¿, gdzie¶ mi siê obi³o o oczy.
W ogóle nale¿y uwa¿aæ z tzw. pie¶niami landsknechtów, gdy¿ sporo z nich powsta³o, lub zosta³o wzbogacone o dodatkowe zwrotki stosunkowo niedawno, pod wp³ywem mody na historyczne klimaty, szerz±cej siê miêdzy innymi w ¶rodowisku pana o imieniu Adolf. Hitlerowcy ¶piewali te¿ oryginalne XVI-wieczne pie¶ni, niemniej wszystkie warto sprawdzaæ przed przy³±czeniem do w³asnego repertuaru. Nawet profesjonalni wykonawcy przedstawiaj± podróbki jako XVI i XVII-wieczne.

Z Pie¶ni Kalliopy S³owieñskiej o Byczynie z tekstami Grochowskiego i muzyk± Klabona (no, mo¿e nie jest to XVII wiek, tylko ciut wcze¶niej;)) polecam wszystkie, nie tylko tê wykonywan± przez Kowalskiego. W sieci s± zarówno faksymile tekstów, jak wykonania muzyczne. Podczas szukania nie dosta³am nawet zadyszki.

Pie¶ni napisane przez odtwórców - tak, ale do obgadania w Karczmie i na imprezach, nie w muzyce dawnej.
Ig³a
Ursus - pie¶ñ o zaj±cu jest w Niezbedniku Sarmaty, zwrotek 6.

Gloria - a to mi zada³a¶, piesni te opisane by³y w³a¶nie jako XVI wieczne, ale istotnie w sieci znajduje siê wiele hitlerowskich przeróbek.
Mam wiêc wbitego æwieka - na usprawiedliwienie mam tylko to, ¿e piesni w opisach na bookletach mia³y w³a¶nie informacjê, ¿e s± z XVI wieku, mój b³±d...

Eliminujemy:
- Wir sind des Geyers Schwarzer Haufen - XX wiek
- Jorg von Frunsberg - XIX wiek
- Terum - XIX wiek

Zostawiamy:
-Unser liebe fraue - 1556 rok
- Wir Zogen in das - 1540 rok

Do licha, moglem wcze¶niej sprawdziæ .
Dla wszystkiego przejrza³em jeszcze polskie pozycje - tutaj omylki nie ma.

Przesy³ka dotar³a i jak najbardziej dziekujê. smile.gif

A co do ogólnego kierunku dyskusji - o to mi z grubsza chodzi³o - wymieniamy utwory, jak ju¿ powstanie poka¼na ich liczba eliminujemy te nie koszer, ewentualnie ju¿ w trakcie kasujemy.

Je¶li gdzie¶ znajdziecie:
- La fratricida por amor
- Loz Soldados Forzadores

Obie znajduj± siê w ¶piewniku z 1591 roku smile.gif

Warto, szczególnie ta pierwsza ma piêkn± fabu³ê
Parufka
Dajmy sobie spokój z zachodnimi utworami bo nikt i tak tego nie bêdzie ¶piewa³ (do tej pory s³ysza³em tylko dwie ¶rednio udane próby za¶piewania jednej z tych niemieckich pie¶ni). Skupmy siê na tym co mo¿e byæ ³atwe i mo¿liwe do za¶piewania dla wiêkszo¶ci naszych ¶piewaków czyli utwory Polskie i Ukraiñskie. Wiem, ¿e to trochê sp³ycanie ca³ej idei ale nie wie¿ê po prostu w piêkne i bezb³êdne ¶piewanie w³oskich, niemieckich czy te¿ francuskich utworów na turniejach.
SAMUEL77
Ale ¿eby ¶piewanie po polsku by³o sp³ycaniem idei?
Chyba o idee marksistowskie chodzi.
I wysz³o to spod klawiatury piewcy sarmatyzmu :-)
Ursus
Do mnie dosz³o Gloria, wiêlkie dziêki. Zna kto¶ mo¿e prawdziw± nazwê tego "Trum, trum"? Bo mnie równie¿ obi³o siê o uszy ale nie wiem jak to siê nazywa. Czyli spis utworów które mamy:

1. Pie¶ñ o Kole Rycerskim
  2. Duma ukrainna - "Powiedz wdziêczna kobzo moja..."
  3. Pie¶ñ nowa o szczê¶liwej potrzebie pod byczyn±
  4. Idzie ¿o³nierz
  5. Pie¶ñ hetmanowi Koronnemu, Janowi Zamoyskiemu
  6. Przydumek Panom Francuzom
  7. Laeta Vita
  8. Pie¶ñ o Zaj±czku
  9. Do Kasie
  10. ¦miertelne gwiazdy
  11. Pie¶ñ ufnego
  12. Sarabanda
  13. Taniec wtóry
  14. Taniec milosny
  15. Padwan dobronocny
  16. Taniec mi³osnika
  17. O babie
  18. Oj wyjdê ja
  19. Jestem sobie Panem6. Nalewajmy bracia
  20. Pie¶ñ o kole rycerskim
  21. Stepie p³owy
  22. Jichaw kozak

Jesli co¶ pomin±³em proszê siê upomnieæ smile.gif
Ig³a
Ej¿e, nie zgadzam siê!

Utwory obce, je¶li dobrze wydatowane, jak najbardziej winny mieæ miejsce w ¶piewniku. Obozy by³y miedzynarodowe, ka¿dy spiewa³ co zna³, po to by wspomniec ojczyznê, po to by zapomnieæ o tym co wokól, po to by polansiæ etc, tyle powodów ile ludzi.
Nie wyobra¿am sobie rekonstrukcji obozu, w której tej wielonarodowo¶ci by mia³o zabrakn±æ. Jako¶ tez sobie wyobra¿am, ¿e nie ka¿dy ¶piewaj±cy w obozie musial perfect znaæ nuty i mieæ stosowny g³os... Nad to, jest w Rzplitej sporo grup rekonstruuj±cych w³a¶nie kompanie spoza Kraju.

Kto bêdzie chcia³ ten bêdzie ¶piewa³, co mu wola
Ursus
Wiêc jakie proponujesz obce utwory?
Gloria z Krakowa
A co to za problem ¶piewaæ obce pie¶ni (¶redniowiecze jako¶ sobie z tym radzi)? Je¶li kto¶ nie jest w stanie po francusku czy wêgiersku, zawsze mo¿na zrobiæ przek³ad. Znajomo¶æ nut i posiadanie g³osu rozwalaj±cego szklanki to kwestia nieobowi±zkowa. Jaki procent XVII-wiecznego obozu stanowili szkoleni muzycy? Kiedy ca³a wiara ¶piewa pe³n± par± historyczne pie¶ni, s³ucha siê tego dobrze nawet wtedy, kiedy zapl±cz± siê jakie¶ fa³sze. Zw³aszcza w marszu:) i równie¿ w wypadku "tych niemieckich pie¶ni". A poza tym, Parufko, ja tam s³ysza³am jak je ³adnie panowie ¶piewaj± i sama te¿ potrafiê, do tego po naszemu:P

Ursusie, nadal mam zastrze¿enia co paru punktów tego spisu, ale przynajmniej nie ma w nim Ma³ych Rycerzy;)

A ¿eby co¶ zaproponowaæ, na dobry pocz±tek zarzucê jednym z moich ulubionych utworków o charakterze plebejskim. Zapisanym w po³owie XVII wieku przez bawarskiego zbieracza pie¶ni Johannesa Werlina. Kiedy¶ przerobiê na polski, bo artykulacja w oryginale to koszmar.
Nuty z teksem - http://www.notenseiten.de/lieder/pdf/Bauernknecht-F1B.pdf
Midi - http://www.notenseiten.de/lieder/midi/Bauernknecht.mid
Ursus
Glorio, wiêc mów które. Fakt nie ma tam nawet "hej soko³y" szczerba.gif Je¶li s± jakie¶ uwagi to proszê pisaæ i t³umaczyæ o co chodzi. No i Ig³o, które by¶ doda³ z niemieckich pie¶ni?
Gloria z Krakowa
Ja ju¿ mówi³am które, a nawet Ty wspomina³e¶, ¿e jedna z wymienianych teraz przez Ciebie pie¶ni jest "niehistoryczna":)
Zaraz, jeszcze, w miejsce ma³ego rycerza jest Potop. Muzyka filmowa, nie, nie, nie!

A swoj± drog± wie kto¶ co¶ bli¿ej na temat utworu o Kole Rycerskim? Tekst to i ja wiem, ale melodia? Ludowa z XIX wieku, prawda?
A te ukraiñskie pie¶ni? Znam jaki¶ utwór pt. "Jichaw kozak", ale ludowy i pewnie nie ten. To s± naprawdê udokumentowane XVII-wieczne pie¶ni?

Edit: je¶li kto¶ chce zarzucaæ tu propozycjami utworów do wspólnego ¶piewania, najlepiej niech od razu podaje ¼ród³a. A je¶li ich nie zna, niech siê zastanowi i poszuka. Choæby w Internecie, który dobrze przeszukany bywa lepszym ¼ród³em informacji od wykonawców "muzyki dawnej", vide te nieszczêsne pie¶ni landsknechtów (niestety jest ich wiêcej, zw³aszcza te piêkne i porywaj±ce).
Adam von Loslau
A co z pie¶n±: "Pod Kamieñcem, pod Podolskim"?
Pamiêtam j± z wykonania Ig³y na której¶ imprezie, znam j± te¿ w wykonaniu Orkiestry ¦wiêtego Miko³aja, ale na zupe³nie inn± melodiê i z fragmentami tekstu "idzie ¿o³nierz"...
pozdrawiam
Adam
Ig³a
Pie¶ñ o Kole Rycerskim
"Piekne jest Ko³o rycerskie, komu da³ Bóg serce mêskie..."
Pierwotna wesja pie¶ni o ¿o³nierzu tu³aczu, najstarszy
znany jej zapis pochodzi z XVI lub XVII wieku,
zanotowany na ok³adce ksi±¿ki wydanej w 1584.
Melodia podana przez J.Kowalskiego zanotowana na Kujawach,
brak datowania melodi

Duma ukrainna
"Powiedz wdziêczna kobzo moja..."
Adam Czahrowski z Czahrowa, Treny i rzeczy rozmaite, Lwow 1599
Muzyka za manuskryptem z Biblioteki Krasinski 1589 ro

Pie¶ñ nowa o szczê¶liwej potrzebie pod Byczyn±
"Niech w³oskie kraje si³a nad nas maj±..."
XVI wieczna pie¶ñ zapisana po 1587 rok

Idzie ¿o³nierz
"Idzie ¿o³nierz borem lasem..."
Pie¶ñ wywodzaca siê z XVI wieku, liczne warianty melodyczne,
liczne zwrotki - aktualnie nie jest mo¿liwe ustalenie wersji
pierwotnej. Melodia na któr± siê to aktualnie ¶piewa to rok 1939

Pie¶ñ hetmanowi Koronnemu, Janowi Zamoyskiemu
"Jesli greccy Hektorowie..."
Z cyklu Piesni /kalliopy s³owieñskiej na tera¼niejsze pod Byczyn±
zwyciêstwo, rok 1588. Muzyka datowana na XVII wie

Przydumek Panom Francuzom
"Bij Francuzów Bij..." (wersja o Szwedach jest z XIX wieku)
Datowanie na 1666, pie¶ñ rokoszan Lubomirskiego - pierwotnie
spiewana jako zakrzyknienia.
Najbardziej popularna melodia pochodzi z XIX wiek

Laeta Vita
"chcemy li sobie, byc o tej dobie..."
Pie¶ni i tañce zabawam uczciwym gwoli, 1614
Muzyka pochodzi tak¿e z XVI lub XVII wieku
Giovanni Gastoldi - Balletti per Cantare, Sonare e Ballare
to jest jednocze¶nie w³oska wersja tej¿e pie¶ni - no mo¿e nie dokladnie smile.gif

Pie¶ñ o Zaj±czku
"Zaj±c siedzi sobie pod miedz±..."
zapis muzki z najpewniej z XVIII lub XIX wieku
S³owa, 1653 - Postny obiad albo zabaweczka wymyslona przez
Hiacynta Przetockiego

Do Kasie
"Im pilniej na twoje oblicze nadobne..."
Autorstwo przypisywane Sêpowi Szarzyñskiemu (czyli przed 1581)
Muzyka, Manuskrypt 127/56 Biblioteki Jagieloñskiej (XVII wiek)

¦miertelne gwiazdy
"¦miertelne gwiazdy lubo raczej oczy..."
1630 rok, zbiór sporz±dzony przez Miko³aja Grudziñskiego

Pie¶ñ ufnego
"Jeszcze s³oñce promieni swoich nie straci³o..."
Pierwsza po³owa XVII wieku, muzyka za: Muzyczne Silva rerum z XVII wiek

Sarabanda
"Przyjmê wiêzienie, je¶li baczenie mi³osierne bêdzie..."
S³owa pierwsza po³owa XVII wieku, muzyka XVII wiek

Taniec wtóry
"Nie z³odziejem, choæ kradnê..."
S³owa i muzyka XVII wiek

Taniec milosny
"Wiecznie s³y¿yæ Tobie panno obiecujê"
Padwan z XVII wiek

Padwan dobronocny
"Kryj± siê gwiazdy, nocne æmy zachodz±"
Muzyka i s³owa XVII wiek

Taniec mi³osnika
"Nikt mi nie rpzeszkodzi bo w tym szczê¶cie godzi..."
Slowa XVII wiek, muzyka druga po³owa XVII

O babie
"Posz³a niewiasta z kurem do miasta bo jej nie chcia³ piaæ..."
S³owa z przy¶piewki ludowej z XVII wieku, muzyka nieznana

Ma³gorzatka
"Za górami za lasami tañcowa³a Ma³gorzatka..."
Pie¶ñ i muzyka XVI wiek, zaspiewywana

Na ³ów
"Pojedziemy na low, na low towarzyszu moj"
Pierwsza polowa XVII wiek

Unser liebe fraue
1556 rok

Wir Zogen in das Feld
1540 rok

La fratricida por amor
1591, Flor de varios romances nuevos. Primera y segunda parte, del bachiller Pedro de
Moncayo, Barcelona

- Loz Soldados Forzadores
Flor de varios romances nuevos. Primera y segunda parte, del bachiller Pedro de
Moncayo, Barcelona (muzyka i s³owa schy³ek XVI wieku)

Ich bin ein freier Bauernknecht
Muzyka i s³owa XVII wiek anonim --- z podziêkowaniem Gloria

Jak siêokazuje dwie pie¶ni landsknechtów broni± swoje XVI wieczne pochodzenie smile.gif
Gloria z Krakowa
Trochê ju¿ pó¼no, ale przecie¿ nie wytrzymam i dorzucê do Ig³y swoje trzy grosze.

- Duma ukrainna - zapis nutowy z biblioteki Krasiñskiego, z tego, co wiem, tylko hipotetycznie przedstawia melodiê pie¶ñi Czachrowskiego. Nie jest to oczywi¶cie spopularyzowana przez Kowalskiego ludowa melodia pochodz±ca ze ¦l±ska, tylko dziki i pokrêcony utwór czterog³osowy, który niektórym wysy³a³am, a reszcie ewentualnych chêtnych wklejam poni¿ej.
http://img560.imageshack.us/f/kobza1.jpg/
http://img574.imageshack.us/f/kobza2.jpg/
http://img829.imageshack.us/f/kobza3.jpg/
http://img827.imageshack.us/f/kobza4.jpg/
http://img530.imageshack.us/f/kobza5.jpg/

- Pie¶ñ nowa... - tekst Joachima Bielskiego, tylko... cholera, kto napisa³ melodiê?:D
Ma strasznie fajny kilkuzwrotkowy tekst i nie warto ograniczaæ siê do Kowalskiego. Wystarczy wklepaæ odpowiednie has³o w Federacjê Bibliotek Cyfrowych.

- Pie¶ñ Hetmanowi - jak ju¿ pisa³am, autorem tekstu jest ksi±dz Stanis³aw Grochowski, a melodia ¿adna datowana na XVII wiek, tylko Krzysztofa Klabona, jednego z najlepszych kompozytorów Zygmunta III Wazy. Ca³y cykl jest autorstwa w/w panów. Tak ³atwo go w sieci poczytaæ i pos³uchaæ (i po¶piewaæ), ¿e naprawdê nie chce mi siê linków wklejaæ.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Klabon
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82a...ski_%28poeta%29

£a³, ta Ma³gorzatka powa¿nie jest taka stara? Podejrzewa³am j± raczej o tañcowanie z huzarami, ni¿ z husarzami;)

- Wir zogen & Unser liebe Fraue - a co tam, moje ma³e nienaukowe opracowanko: http://wrzucacz.pl/file/5451281701069
Ursus
No to chyba jak na razie mamy do¶æ pie¶ni. Tylko czy nie trzeba by spisaæ tekstów i przy tytu³ach wrzuciæ link z tekstem? Bo nie ka¿dy zna wszystkie zwrotki, niektórzy nawet wcale, a warto by by³o poznac. Mo¿e niech je¶li kto zna które¶ z tych pie¶ni niech wrzuci tekst?
ukarol
CYTAT
"A chcesz dostaæ Andrzejowskiego, albo kto¶ inny z czytaj±cych temat chcia³by? "

je¿eli propozycja jest nadal aktualna to mo¿e ija bym poprosi³
ukarol@o2.pl
z góry serdecznie dziêkujê

Marek Hilgendorf
Wybaczcie, ¿e wtr±cam moje XIII wieczne 3 brakteaty, ale w naszym towarzystwie znakomicie idzie nauka tekstów oryginalnych (³aciñskich, galicyjskich, okcytañskich itp potworno¶ci) i czasem udaje siê przez parê godzin ¶piewów (lub wycia) nie "zajechaæ kowalszczyzn±" (z ca³ym szacunkiem dla Pana Jacka). A ma³o kto w¶ród XIII wiecznych ekip ma wykszta³cenie b±d¼ talent muzyczny.
Gor±co polecam naukê orygina³ów!

A tak z innej beczki- je¶li kto¶ chce mp3 z Unser liebe Fraue to mogê wys³aæ na maila. Ostatnio dystrybuowa³em to w¶ród Parszywej Szesnastki (Parufkowy- jak nie chcesz to nie, hehe).
Parufka
Ty siê nie pytaj tylko ¶lij na mateuszmar@o2.pl. Bêdê mia³ co czytaæ przy obszywaniu rozciêæ na dublecie smile.gif .
Gloria z Krakowa
Je¶li masz jakie¶ fajne wykonanie (ja same niemi³osierne...), to równie¿ poproszê:) terra-incognita@o2.pl
Ig³a
To i ja poproszê:

n012358 (ma³pka) gmail.com
Marek Hilgendorf
Posz³o- nie wiem, czy wykonania s± poprawne- jedno nie jest na pewno, ale fajnie siê tego s³ucha.
vroobell
Ja te¿ poproszê mp3 na vroobell(at)poczta.fm
Z góry dziêkujê!
Ursus
Co¶ temat umar³. Jakie¶ propozycje?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.