Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pie¶ni XVII wiek.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Stron: 1, 2
Adam von Loslau
Witam
Ponawiam pytanie o "Pod Kamieñcem, pod Podolskim".
Znalaz³em te¿ co¶ takiego: DO RYCERSTWA POLSKIEGO OJCZYST¡ MUZ¡ (AD EQUITES POLONOS)
Do znalezienie na YouTubie.
pozdrawiam
Adam
Ig³a
Tak jak mówi³em kiedy to ¶piewa³em bigsmile2.gif jest to pie¶ñ z XIX wieku, raczej nie wcze¶niejsza. Poni¿ej uwagi do niej spisane przez Jacka Kowalskiego

1. Pod Kamieñcem, pod Podolski
Stoi Turek z wielkim wojskiem.

2. Stoi, stoi, nie wojuje
wiêcej wojska potrzebuje.

3. Hetman w polu ko³em toczy
Tureczy¼nie pluje w oczy.

4. Dalej, dalej, moje dzieci
niejeden tu z konia zleci.

5. Chor±gwie siê w polu chwiej±
Nie pod jednym nogi mdlej±.

6. Chor±gwie siê w polu krusz±
Niejeden siê ¿egna z dusz±.

7. Leci strza³a za strza³ami
krew siê leje promieniami.

8. Leci kula jaze furczy
leje siê krew ja¿e ciurczy;

9. Leci kula za kulami
leje siê krew rêkawami.

Zwrotki: 1 [prócz zwrotu: "stoi Turek z swoim"] i 4 wg: Zorian Do³êga Chodakowski, "¦piewy s³awiañskie pod strzech± wiejsk± zebrane", wyd. Julian Ma¶lanka, Lublin 1973, s. 55-56

Zwrotki 1 [prócz zwrotu: "z wielkim wojskiem"], 2-3, 7-9 , Oskar Kolberg, "Lud… Sandomierskie", Warszawa 1865, s. 156-15

Zwrotki 5-6 wg pie¶ni dziadowskiej o Czarnieckim, za: Oskar Kolberg, "Lud… £êczyckie", Kraków 1889, s. 16

Melodia wg: Wac³aw z Oleska, "Pie¶ni polskie i ruskie ludu galicyjskiego", Lwów 1833, s. 72-73
Ig³a
Na wszelki wypadek, z czasem, po uzyskaniu zgody ró¿nych ¼róde³, lub w sytuacji gdy sami co¶ nagramy - zamierzam uzupe³niæ o mp3 lub midi z melodi±:

http://www.rajtarzy.pl/spiewnik.html
mairead
A ja na razie regularnie zagl±dam do Ciebie przy uzupe³nianiu "¶piewanek" i wrzuci³am w dziale ¼ród³a link do Twojej strony.
Gloria z Krakowa
Bardzo szybko, bo zbieram siê na trening (jee, pierwszy raz od miesi±ca!) dorzucê kulawe trzy grosze do linku Ig³y, co mi siê rzuca w oczy. Bardzo nieporz±dnie i niedok³adnie.

Co do pie¶ni z dzia³u "datowanego", przyda³oby siê dorzuciæ autorów, np. Adama z Czachrowa (Duma), Mikolaja Sêpa-Szarzyñskiego (Kasia, autora melodii nie znam), Grochowskiego i Klabona (Byczyna), nie chce mi siê sprawdzac czy co¶ jeszcze;)
Dzia³ niedatowany: Ten rycerz zbrojny to serio renesans? Znam to ze ¶piewnika XIX-wiecznego i nie podejrzewam starszej proweniencji, a piêkna sk±din±d pie¶ñ Starego Olsy równie¿ jej nie wró¿y.
Nie z³odzieje choæ kradnê - s³. Adam W³adys³awiusz z prze³omu XVI - XVII wieku, Mel. za Rêkopisem Po³ockim, czy kto¶ j± konkretny napisa³;) nie mam pojêcia.
Jeszcze s³oñce... - Cholera, nie pamiêtam. Z chyba tez jaki¶ znany poeta:)
ich bin ein... - O pochodzeniu tej piosenki pisa³am na poprzedniej stronie, ale w sumie informacje mam z Internetu, mog± byæ niekompetentne.

Mogê prosiæ ¼rode³ko do tego Ho³ubka?smile.gif Fajnie, ¿e to Grochowski, my¶la³am ¿e tworczo¶æ ludowa du¿o po¼niejsza. A co do melodii Chmieleckiego - XVII wiek zna³ kilka pie¶ni o tym dowódcy, wiêc "melodia Chmieleckiego" mo¿e oznaczaæ wiele. Melodia piosenki o wojsku, co po dolinie, hej, po szerokiej jedzie, to ludowa melodia ukraiñska, na któr± ¶piewano du¿o po¼niej, a jej wiek nie jest znany.

Nastêpnym razem dorzucê tytu³y ¼róde³.
Ig³a
"Bardzo nieporz±dnie i niedok³adnie."

No có¿ jest w tym racja...
Ale jak siê zdaje te¿ niezbyt dok³adnie zerka³a¶ w to co uda³o siê tam wrzuciæ. Niektóre pie¶ni uda³o mi siê choæby pobie¿nie opisaæ (Idzie ¿o³nierz, Pie¶ñ o kole rycerskim, Duma Czahrowskiego) smile.gif

W ka¿dym razie zapraszam Ciebie i innych chêtnych do wspó³pracy - jesli bêdê mia³ materia³ stronê uzupe³niê - oczywi¶cie pod danymi Autora materia³u.

Sam aktualnie nie mam na to czasu (i tak cud je¶li raz na kwarta³ co¶ dodajê).
Acha, a ka¿da pie¶ñ tam umieszczona opisana by³a jako XVII (tak¿e ta o Zbrojnym rycerzu), btw no na Olzie to siê nie opieram smile.gif
Gloria z Krakowa
Matko, rzeczywi¶cie... Nie wiem co jest, strona mi siê chyba nie przewinê³a do koñca, albo jestem ¶lepa:) Ko³a rycerskiego w ogóle nawet nie zauwa¿y³am.

Mogê jakich¶ nutek poprzysy³aæ i takich tam, oczywi¶cie w miarê mo¿liwo¶ci z opisami.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.