Grochówka
Wed³ug przepisu wojskowego z 1935 z Centrum Wyszkolenia Kawalerii w Grudzi±dzu.
1,2 kg ko¶ci wieprzowych mog± byæ wêdzone
80 dkg.grochu ³uskanego/ ¿ó³ty/
50 dkg.kie³basy mocno wêdzonej
50 dkg.boczku surowego, ziemniaki,marchewka,pietruszka
ko¶ci gotowaæ z dodatkiem tylko trochu dodanej soli, osobno ugotowaæ namoczony groch ,który nastêpnie nale¿y przetrzeæ
kie³base pokrojon± wrzuciæ do garnka.Boczek przesma¿yæ z posztkowan± marchewk± , pietruszk± a¿ zrobi sie mocno pomarañczowy, a nastêpnie dodajemu do zupy z drobno pokrajanymi ziemniakami.Ko¶ci po wygotowaniu obraæ z miêsa i dodaæ do zupy. nie zagêszczaæ ju¿ niczym.
Przyprawiamy :trzy li¶cie dêbu i trzy wyszorowane szyszki sosnowe a pod koniec odrobina suszonej bazyli, i majeranku sól i pieprz wed³ug uznania.