Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Stepy Pomorskie 2010
> Prywatne Inicjatywy > Wyprawy
Stron: 1, 2
rosamar
Witajcie!
Odgra¿a³am siê jaki¶ czas temu ¿e zamierzam zorganizowaæ warsztaty je¼dziecko-wyprawowe dla zainteresowanych koczowników i nie-koczowników i sta³o siê.
A wiêc jedziemy.
Impreza na zasadach Wayfarers czyli zero plastiku, materacy dmuchanych, i weso³ych miasteczek za p³otem;-) Choæ impreza stacjonarna to planowane mini wyprawy w teren konno lub konno-pieszo (takie max kilkugodzinne). Chcia³abym przypomnieæ ¿e standardowo organizator nie zapewnia niczego icon_wink.gif, a zw³aszcza prysznicy i noclegu w pokojach ( choæ dopuszczam mo¿liwo¶æ przeniesienia siê pod dach do stajni je¶li z nieba bêdzie gównem rzucaæ). Postaram siê natomiast zapewniæ kibelek (albo w domku rodziców albo chodzi mi po g³owie ¶liczna latryna z drzwiczkami z serduszkiem woohoo.gif )

Szczegó³y takie jak termin i liczba uczestników tak¿e do dogadania - wstêpnie proponujê drug± po³owê wrze¶nia lub pierwsz± po³owê pa¼dziernika co pozwoli nam unikn±æ upa³ów i robali które skutecznie zniechêcaj± do jakiejkolwiek formy aktywno¶ci. Impreza oczywi¶cie u mnie w Skórowie - teren jest ca³kowicie odgrodzony, mamy w³asny las z grzybami, a tak¿e pola i ¶wiêty spokój. Jest szansa ¿e bêdzie trochê ugorów w okolicy gdzie mo¿na by siê pouganiaæ (ale to ju¿ niestety nie zalezy ode mnie).
Je¶li chodzi o uczestników to zaznaczam sobie prawo do wstêpnej weryfikacji chêtnych (pierwszeñstwo maj± Wayfarersi). Czyli impreza NA ZAPROSZENIA. Liczba ludzi z oczywistych wzglêdów limitowana. Osoby mi nie znane , je¶li siê takowe trafi±, proszone s± o wys³anie zdjêæ ubioru i wyposa¿enia tak¿e obozowego oraz podania datowania. Nie zamykam datowania imprezy.

Niestety bêdzie niezbêdna sk³adka na s³omê, drewno i jakie¶ ¿arcie - ile jeszcze ustalimy.
Proponujê te¿ ¿eby by³o tylko jedno wspólne ognisko w imiê integracji.

Do dyspozycji s± cztery Konie oraz co¶ w rodzaju tapczanu na nogach (dla mocno pocz±tkuj±cych) warrior.gif Poza tym mam trochê ró¿nych siode³ i inszego sprzêtu, niemniej mile widziane bêd± akcesoria przywiezione przez uczestników. Je¶li by³by kto¶ chêtny nie ma problemu by przyjechaæ z w³asnym kopytnym.

Jeszcze na pewno co¶ mi siê przypomni i wtedy dopiszê a na razie proszê wszystkich zainteresowanych przyjazdem by odzywali siê w temacie i podawali swoje pomys³y.
Bo tak naprawdê to co bêdziemy robiæ zale¿eæ bêdzie od uczestników - czy bêdziemy próbowaæ ³ucznictwa, czy jakich¶ konkurencji sprawno¶ciowych czy te¿ pogadanek o wyposa¿eniu i przygotowaniu do wypraw - whatever. Tutaj dostosujê siê do potrzeb.
Przy bardziej skomplikowanych ¿yczeniach na pewno trzeba bêdzie pomóc przy ustawianiu np. toru do ³ucznictwa lub pali do saracena czy pier¶cieni, ale propozycja jest skierowana do ludzi którzy bêd± na tego typu robotê nastawieni i nie obra¿± siê ¿e organizator czego¶ od nich wymaga huh.gif
Wszelkie materia³y typu drewno, s³oma itp s± na miejscu wiêc mo¿na by poszaleæ.

Proponujê ¿eby impreza trwa³a 3-4 dni - 2 dni to za ma³o by co¶ sensownie przeprowadziæ.

No i tyle na razie - pytajcie to postaram siê rozwiaæ w±tpliwo¶ci.

z pozdrowieniami
Rosamar

Lotgar
Witam.
Fajny pomys³ . Z wielk± chêcia wzio³ bym w tym udzia³ , obcowanie z koñmi i tp .
CYTAT
oraz co¶ w rodzaju tapczanu na nogach

to zdanie mi sie bardzo podoba .
Narazie nie potwierdzam swojego udzia³u , po drodze jest jeszcze wyprawa u Vislava i Zimna Woda . Nie mam pojêcia co z urlopem i jak sie ¿ycie potoczy . Ale je¶li bêde móg³ sie pojawiæ napewno w temacie co¶ skrobne .
Pozdro
LOTGAR
rosamar
CYTAT
obcowanie z koñmi i tp

Jeste¶ zawsze mile widziany Koniojadzie bigsmile2.gif
Julko
Czy nie przyda³by siê równie¿ weso³y pijacy.gif mnich aby zadbaæ o stronê duchow± przedsiêwziêcia? usmieszek_08.gif
rosamar
Hej braciszku!
Twoje wsparcie duchowe i modlitwy, by¶my prze¿yli te akrobacje i by nam ty³ki nie poodpada³y bêd± zawsze mile widziane usmieszek_09.gif
Czekam a¿ siê zbierze kilka osób by ustaliæ dok³adny termin.
Ja¶min, na kiedy ty w tym roku Zimn± Wodê ustawi³e¶ bo nie moge znale¼æ w kalendarium a nie chcê ¿eby kolidowa³o warrior.gif
Rita
Ja, Darek i nasza pociecha Maciu¶ te¿ by¶my ciê chêtnie odwiedzili.
Dla chêtnych mogê przygotowaæ jaki¶ warsztacik z malarstwa albo najprostszego przêdzenia we³ny smile.gif
Datowanie pocz±tek XV w. bo z wczesnym sprzêtem dopiero zaczynamy smile.gif
rosamar
Heej Rita
Czyli Konia bêdzie mia³a towarzystwo :-) W ogóle moi rodzice mieszkaj± tam na sta³e wiêc zaplecze dla dziecków jest w miarê zapewnione. Ma³y ¿³obek mo¿emy urz±dziæ bigsmile2.gif
Zapraszam was wiêc serdecznie - jak wcze¶niej pisa³am to impreza jest niedatowana i wystarczy aby by³o historycznie i bez wielkiej dmuchanej musztardy diabel.gif
Z warsztatów to zobaczymy na co bêd± chêtni i mo¿na ju¿ na miejscu kombinowaæ.

pozdrawiam

Rita
Konie posiadamy tylko mechaniczne, aczkolwiek z ¿ywymi tez potrafimy siê obchodziæ smile.gif
M¶cidróg
W koñcu siê Szefowa odezwa³a smile.gif
Z pierwszej rêki (czyli od Ja¶mina) wiem ¿e Zimna Woda odbedzie siê w pazdzierniku,ostatni raz w lesie pod Zimna Wod±.Nastepne juz na Pomorzu.Sam on w tej chwili rozjasnia swiate³ko rekonstrukcji w Niemcowni bigsmile2.gif
rosamar
CYTAT
Konie posiadamy tylko mechaniczne, aczkolwiek z ¿ywymi tez potrafimy siê obchodziæ smile.gif

Na moich koniach jecha³o na wyprawê kilku zieleñców totalnych, co wcze¶niej ledwie odró¿niali gdzie koñ ma przód a gdzie ty³ usmieszek_09.gif i prze¿yli
Tak¿e s± dosyæ nieskomplikowane w obs³udze icon_mrgreen.gif

CYTAT
Z pierwszej rêki (czyli od Ja¶mina) wiem ¿e Zimna Woda odbedzie siê w pazdzierniku,

Ja¶min jest te¿ niejako wspó³organizatorem spotkania u mnie (ciekawe czy o tym wie icon_wink.gif ), ale ¿e akurat wyby³ gdzie¶ zagramanicê to nie chcia³am mu nabijaæ roamingu i wola³am siê dopytaæ przez forum, tym bardziej ¿e to nic pilnego. Jak siê spotkamy w przysz³ym tygodniu to dam znaæ jakie mamy propozycje odno¶nie wykorzystania kopytnych. Mo¿e ma kto¶ ochotê polansowaæ siê w blachach wierzchem diabel.gif
Grid
Bardzo klimatycznie i konkretnie siê zapowiada smile.gif je¶li termin nie bêdzie kolidowa³ z nasz± podlask± wypraw±, bardzo chêtnie bym przyjecha³a smile.gif konie uwielbiam, ale niestety na razie tylko wizualnie i tapczanik dla mnie by³by chyba najlepszy smile.gif
rosamar
Grid - tapczany s± nudne i nadaj± siê najlepiej dla niemowl±t i ma³ych dzieci icon_mrgreen.gif
Mam naprawdê lepsze konie do jazdy warrior.gif
Czujcie siê zaproszeni jakby co - tylko dajcie znaæ wcze¶niej czy dacie radê i w ile osób ¿eby¶my wyrobili logistycznie smile.gif
Grid
CYTAT(rosamar @ 12:08 23.07.2010) *
Grid - tapczany s± nudne i nadaj± siê najlepiej dla niemowl±t i ma³ych dzieci icon_mrgreen.gif
Czujcie siê zaproszeni jakby co - tylko dajcie znaæ wcze¶niej czy dacie radê i w ile osób ¿eby¶my wyrobili logistycznie smile.gif

No to zaryzykujê i zostawiê tapczany dzieciom smile.gif dziêkujê za zaproszenie, jak bêdzie ju¿ wyznaczony termin na pewno potwierdzimy nasz± decyzjê - ja i Bjorn smile.gif
Teyrnon
CYTAT(Grid @ 13:17 23.07.2010) *
CYTAT(rosamar @ 12:08 23.07.2010) *

No to zaryzykujê i zostawiê tapczany dzieciom smile.gif dziêkujê za zaproszenie, jak bêdzie ju¿ wyznaczony termin na pewno potwierdzimy nasz± decyzjê - ja i Bjorn smile.gif

Zapowiada siê bardzo mi³o. Je¶li nie mia³aby¶ nic na przeciw obecno¶ci wirtualnego koczownika to je¶li termin bêdzie pasowa³ tak¿e bym siê pisa³ na to przedsiêwziêcie.
Pozdrawiam
rosamar
Witaj Teyrnon
Jako ¿e nie znamy siê osobi¶cie to dla porz±dku prosilabym o przeslanie fotek na email rosamar@wp.pl
Choæ z tego co widzê na awatarze to mogê ciê z przyjemno¶ci± zaprosiæ :-)
Zdjêcia prosilabym ¿eby wysylali chêtni których nie znam, chyba ¿e poleci ich kto¶ z Wayfarers, bo wolalabym unikn±c sytuacji ¿e przyjedzie kto¶ kompletnie nieprzygotowany shocked.gif

pozdrawiam
Rosamar
Bjorn z Dregowii
Oby siê nasze plany nie pokry³y i oby starczy³o czasu.
Bardzo chêtnie wtedy zawitamy na koniki. smile.gif
rosamar
Witajcie
Po konsultacji z Blondim chcia³abym og³osiæ ¿e jednym ze sponsorów imprezy icon_wink.gif jest Browar i Winiarnia Witomino ovation.gif
Ilo¶ci trunków nie bêd± jakie¶ strasznie wielkie bo ograniczone mo¿liwo¶ciami przerobowymi, ale postaramy siê by przynajmniej ka¿dy mia³ okazjê spróbowaæ samoroba pijacy.gif
brat Bule
Mo¿e jeszcze ze dwie osoby z ulusu ( czyli pierwsza po³owa XIII wieku) by siê zjawi³y. Zreszt± Teyrnon, Bjorn i Grid te¿ s± smile.gif. Je¶li bêdziesz pragnê³a zdjêæ daj znaæ ;).

Pozdrawiam Bu³ek

PS1: I wcale trunki i sponsor nie zadecydowa³y :P, nie my¶lcie sobie... hehehe.gif
Grid
Mogê do trunków dorzuciæ swoje trzy grosze i przywie¼æ kumys devil.gif
jasmin
Hejka!!!

ZW w drugi weekend pa¿dziernika.

O wspó³organizacji u ciebie ju¿ siê dowiedzia³em i jak najbardziej potwierdzam udzia³, wsparcie, prace fizyczne, duchowe, rozweselanie, rabanie trzewa itp.

Termin we wrze¶niu - byleby nie 18/19go.

Pozdrawiam
J
rosamar
Propozycja jest na 24-26 Wrze¶nia z tym ¿e mo¿na by³oby przyjechaæ juz 23 wieczorem. Da nam to dwa pe³ne dni by siê pobawiæ.
Komu pasuje?

Poza tym mam parê pomys³ów na zabawê. Na pewno zrobimy trochê rzeczy zrêczno¶ciowych, mo¿e mini bohurt icon_wink.gif na oklep z workami wype³nionymi sianem (kto zrzuci przeciwnika ten wygrywa), bêdziemy siê uczyæ operowaæ mieczem lub d³ugim kijem z konia (zupe³nie inne balansowanie cia³em ni¿ bez czego¶ w rêku), bêdzie mo¿na spróbowaæ jazdy na ró¿nego rodzaju siod³ach (do wyboru sportowe, kulbaka westernowa, bezterlicowe, kulbaka pasterska), trochê pracy z ziemi czyli jak siê zachowywaæ ¿eby kopytniak nas szanowa³, mini musztra czyli jazda w jednej linii wraz z podstawowymi manewrami, galopowanie z miejsca, jazda i skrêcanie w jednym rêku itd.
Do je¿d¿enia bêdzie 3 ha ogrodzonego pastuchem terenu wiêc mo¿na diab³u rogi urwaæ.
Prosi³abym o potwierdzenie lub jakie¶ uwagi kto bêdzie ¿ebym mog³a przeliczyæ ilo¶æ drewna, s³omy i jakiego¶ ¿arcia na sk³adkê obozow±.

Rita
Nam pasuje smile.gif Dwoje doros³ych plus niemowlak smile.gif
Grid
I nam termin bardzo odpowiada smile.gif wiêc z rado¶ci± przybêdziemy bigsmile2.gif
rosamar
Rita i Grid - Witamy!

Szczegó³y dojazdu i mapkê wstawiê ju¿ bli¿ej terminu.

No i poszalalam w paincie icon_wink.gif wiêc przedstawiam oficjalne logo imprezy diabel.gif

Tomic
jakie trzeba spe³niæ warunki ¿eby siê za³apaæ na impreze??
rosamar
CYTAT
jakie trzeba spe³niæ warunki ¿eby siê za³apaæ na impreze??

No w³a¶nie z nieba mi spadasz bo mama ostatnio narzeka³a i¿ chyba jakowa¶ potwora (wapierz?) na gospodarstwo kl±twê rzuci³! Mo¿e wiêc przywieziesz swój sprzêt £owcy by kanaliê odegnaæ?!
Mo¿na zrobiæ wieczorne ³owy konne z pochodniami - co wy na to?
Tylko by trzeba pochodnie przygotowaæ diabel.gif

Julko
Termin pasuje, bêdê warrior.gif
Tomic
no to w takim razie pomocy odmówiæ nie mogê smile.gif
Rita
Zróbmy podchody konno - piesze, bêdzie pysznie!
Tak dla upewnieni siê, impreza multiperiod?
Braæ we³nê i wrzeciona? Bêd± chêtni na warsztacik z przêdzenia?
rosamar
Rita - tak impreza niedatowana bo stwierdzi³am ¿e scytów w Polszy za ma³o by zrobiæ cokolwiek na wiêcej ni¿ trzy osoby :-/
A sprzêt bierz - ja chêtnie popatrzê jak to siê robi. No chyba ¿e nie bêdziecie samochodem bo wtedy nie ma sensu dodatkowych gratów na plecach tachaæ.

Julko - fajnie ¿e siê zobaczymy :-D

Tomic - bêdziesz sam czy z jak±¶ liczniejsz± ekip±?

Rita
Jedziemy autem, wiêc mo¿emy zabraæ sporo rzeczy, w³±cznie z artyku³ami warsztatowymi smile.gif
rympa³
Ти знаєш, Леді Алтаи, що якщо тільки я зможу, то я прибуду, щоб майстерні сзерсзеніарскіє провести, щоб кобилу обурити, дів в карачках на погану дорогу звести, ак трзба, то і пісні блідим світанком над степом заспівавши, на татарина курен провести...
Дідке і сисуна я допоможу вислідити і укатрупіс - в ім'я батька і сина і святого духу.
Амінь.
Tomic
na dzieñ dzisiejszy przyjadê raczej sam, ale mo¿e uda mi siê namówiæ ze 2 - 3 osoby o czym na pewno poinformuje najszybciej jak to bêdzie mo¿liwe.

Zreszt± i tak siê dziwiê ¿e mnie zapraszasz, nie boisz siê ¿e ja jako niewdziêcznik, krzykacz i troll internetowy nie obsmarujê ciê potem na forum ? bo wiesz na Freha to jest w modzie pozdrawianie i dziêkowanie wszystkim ze mega udan± imprezê

bigsmile2.gif bigsmile2.gif
bigsmile2.gif
rosamar
CYTAT
Ти знаєш, Леді Алтаи, що якщо тільки я зможу, то я прибуду, щоб майстерні сзерсзеніарскіє провести, щоб кобилу обурити, дів в карачках на погану дорогу звести, ак трзба, то і пісні блідим світанком над степом заспівавши, на татарина курен провести...
Дідке і сисуна я допоможу вислідити і укатрупіс - в ім'я батька і сина і святого духу.
Амінь.

Rympa³ lito¶ci, ja z tego nieszczê¶liwego pokolenia, które na bukwy równie dobrze jak chiñski rozumie icon_wink.gif
Translator przet³umaczy³ co drugie s³owo ale rozumiem ¿e przyje¿d¿asz bigsmile2.gif
rosamar
CYTAT
Zreszt± i tak siê dziwiê ¿e mnie zapraszasz, nie boisz siê ¿e ja jako niewdziêcznik, krzykacz i troll internetowy nie obsmarujê ciê potem na forum ? bo wiesz na Freha to jest w modzie pozdrawianie i dziêkowanie wszystkim ze mega udan± imprezê

Jak impreza bêdzie nieudana to po prostu obsmarujesz mnie na forum i nie przyjedziesz nastêpnym razem ;-P
A bêdzie za co obsmarowywaæ diabel.gif
Prysznicy niet, kibla ze sp³uczk± niet, organizacji bitwy niet, trzydziestu piêciu stopni w cieniu i chor±gwi piwnej niet bum.gif
I ty siê piszesz na t± imprezê?! aaa.gif
A poza tym przyjmujê tylko poimprezowe peany na cze¶æ Stepów Pomorskich - jako moderator zamierzam wyci±æ wszystkie niepoprawne politycznie posty icon_wink.gif i rozreklamowaæ imprezê a w przysz³ym roku zainstalowaæ weso³e miasteczko i dmuchan± musztardê by skasowaæ kuuupe mamony woohoo.gif O i Boysów zaproszê usmieszek_01.gif
A w sumie mo¿e jeszcze w tym roku zd±¿ê i bêdzie nam przygrywaæ kram z vuvuzelami do rytmu diabel.gif
Tomic
no nie gadaj, bêdzie super!! smile.gif
Julko
CYTAT(Rita @ 20:45 09.08.2010) *
Braæ we³nê i wrzeciona? Bêd± chêtni na warsztacik z przêdzenia?

KONIECZNIE! Mo¿e nareszcie ktos mnie nauczy prz±¶æ... nadzur.gif
rympa³
CYTAT(rosamar @ 09:13 10.08.2010) *
Rympa³ lito¶ci, ja z tego nieszczê¶liwego pokolenia, które na bukwy równie dobrze jak chiñski rozumie icon_wink.gif
Translator przet³umaczy³ co drugie s³owo ale rozumiem ¿e przyje¿d¿asz bigsmile2.gif

A faktycznie, w drug± stronê translatora to wysz³o, ¿e dziewice na czworakach mam prowadziæ oraz wytropiæ oseska... bigsmile2.gif
Piszê, ¿e przyjadê.
A gdy ja piszê, ¿e przyjadê, to piszê bum.gif .
Pok³ony.

R.
Tomic
mam Ci Rympa³ przypomnieæ ile razy pisa³e¶ ¿e przyjedziesz i ile razy nie przyjecha³e¶?
rympa³
CYTAT(Tomic @ 15:57 10.08.2010) *
mam Ci Rympa³ przypomnieæ ile razy pisa³e¶ ¿e przyjedziesz i ile razy nie przyjecha³e¶?

Bo ja jestem taki bardziej wirtualny.
Same zera i jedynki.

R.
Julko
CYTAT(Tomic @ 15:57 10.08.2010) *

To¿ przecie¿ pisze wyra¼nie wyk³adaj±c kawê na ³awê: "Piszê, ¿e przyjadê. A gdy ja piszê, ¿e przyjadê, to piszê."
Tomic
dziêki Julko naprawdê mi pomog³e¶
Julko
hehehe.gif thanx.gif ovation.gif
rympa³
Pokój miêdzy chrze¶cijany...
Tomic przyjedzie, Julko przyjedzie, a je¶li Ra...Rympa³ te¿ dotrze, to siê warsztaty szerszeniarskie odbêd±. A je¶li nie dotrze, to te¿ bêdzie fajnie.

R.
Rita
Szerszeniarskie? To znaczy bêdziecie tropiæ szerszenie, ³owiæ je i trenowaæ do buhurtów?
rympa³
CYTAT(Rita @ 20:08 12.08.2010) *
Szerszeniarskie? To znaczy bêdziecie tropiæ szerszenie, ³owiæ je i trenowaæ do buhurtów?

Nie, bêdziemy spo¿ywaæ szerszeniówkê. Produkt czeskiego przemys³u spirytusowego o sporej sile ra¿enia i nieporównanych walorach smakowych, kojarz±cych siê wy³±cznie z nalewk± na szerszeniach.
bum.gif

R.
Tomic
szerszeniówka przesz³a ju¿ do legendy, a po³±czenie z mineraln± wod± gazowan± ma moc zabójcz±, u¿ywamy tego czasami do podpalania ro¿nych rzeczy, jak jest mokro i nie chce siê za bardzo szukaæ suchego drewna

podejrzewam ¿e w pewnym momencie mo¿na doj¶æ do etapu kiedy siê widzi szerszenie i nawet mo¿na je próbowaæ trenowaæ
Rita
Dziêkujê, czujê siê u¶wiadomiona i ostrze¿ona :D
rympa³
Jest tak¿e szerszeniówka napojem magicznym, pozwala dostrzegaæ rzeczy, jak nigdy ich nie postrzegali¶my, pozwala wreszcie dostrzegaæ to, co niewidoczne, ba - nawet to, czego, dalibóg, nie ma i nigdy nie by³o.
Ale mog³o byæ, ale mog³o, do licha, byæ !
Ot, szerszenie dosiadaj±ce kretów i opanowuj±ce skrycie ¶wiat - Armageddon Comes !
Hollywood zabiega o prawa do realizacji takiego obrazu.
A kto scenariusz wymy¶li³, no kto, ja siê pytam ?
Ojcowie Za³o¿yciele !
Dwaj Tacy Co Ukradliby I Ksiê¿yc Gdyby Nie Uprzedzili Ich Inni Dwaj.
My dwaj jeszcze ¿yjemy. Obaj cieplutcy jak jakie¶ misie niewyjête.
Szerszeniówk± pêdzony by³ chrobry woj, co w nurt wbija³ pale Niemcowi wbrew.
J±¿ spo¿ywa³ jêdrny m±¿, co pod Jogaj³± gra³ w kó³ko i krzy¿yk.
T±¿ siê upaja³ korol...kolol..korlor...kolorowy szffffoleee¿er, co szszszar¿oooowaaaa³ na wroooogufff, których widzia³ zaw¿dy dwakroæ wiêcej...i tylu¿ zwyciê¿a³...Viiiive L'Empereeeeur !
To napój, który prawdziwy Polak winien miewaæ w krwiobiegu choæ raz w roku.
A ¿e napisa³em wcze¶niej, ¿e to czeski produkt ?
Przecie¿ Czech to taki Polak, który ¶misznie mówi, prawda ?

Nie czuj siê wiêc, Rito, ostrze¿on±.
Czuj siê zaproszon± smile.gif

Pok³ony -

R.
Rita
Poniewa¿ jestem mam± karmi±c±, to raczej a szerszeniowe zwiady wy¶lê mê¿a :]
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.