Witajcie!
Odgra¿a³am siê jaki¶ czas temu ¿e zamierzam zorganizowaæ warsztaty je¼dziecko-wyprawowe dla zainteresowanych koczowników i nie-koczowników i sta³o siê.
A wiêc jedziemy.
Impreza na zasadach Wayfarers czyli zero plastiku, materacy dmuchanych, i weso³ych miasteczek za p³otem;-) Choæ impreza stacjonarna to planowane mini wyprawy w teren konno lub konno-pieszo (takie max kilkugodzinne). Chcia³abym przypomnieæ ¿e standardowo organizator nie zapewnia niczego , a zw³aszcza prysznicy i noclegu w pokojach ( choæ dopuszczam mo¿liwo¶æ przeniesienia siê pod dach do stajni je¶li z nieba bêdzie gównem rzucaæ). Postaram siê natomiast zapewniæ kibelek (albo w domku rodziców albo chodzi mi po g³owie ¶liczna latryna z drzwiczkami z serduszkiem )
Szczegó³y takie jak termin i liczba uczestników tak¿e do dogadania - wstêpnie proponujê drug± po³owê wrze¶nia lub pierwsz± po³owê pa¼dziernika co pozwoli nam unikn±æ upa³ów i robali które skutecznie zniechêcaj± do jakiejkolwiek formy aktywno¶ci. Impreza oczywi¶cie u mnie w Skórowie - teren jest ca³kowicie odgrodzony, mamy w³asny las z grzybami, a tak¿e pola i ¶wiêty spokój. Jest szansa ¿e bêdzie trochê ugorów w okolicy gdzie mo¿na by siê pouganiaæ (ale to ju¿ niestety nie zalezy ode mnie).
Je¶li chodzi o uczestników to zaznaczam sobie prawo do wstêpnej weryfikacji chêtnych (pierwszeñstwo maj± Wayfarersi). Czyli impreza NA ZAPROSZENIA. Liczba ludzi z oczywistych wzglêdów limitowana. Osoby mi nie znane , je¶li siê takowe trafi±, proszone s± o wys³anie zdjêæ ubioru i wyposa¿enia tak¿e obozowego oraz podania datowania. Nie zamykam datowania imprezy.
Niestety bêdzie niezbêdna sk³adka na s³omê, drewno i jakie¶ ¿arcie - ile jeszcze ustalimy.
Proponujê te¿ ¿eby by³o tylko jedno wspólne ognisko w imiê integracji.
Do dyspozycji s± cztery Konie oraz co¶ w rodzaju tapczanu na nogach (dla mocno pocz±tkuj±cych) Poza tym mam trochê ró¿nych siode³ i inszego sprzêtu, niemniej mile widziane bêd± akcesoria przywiezione przez uczestników. Je¶li by³by kto¶ chêtny nie ma problemu by przyjechaæ z w³asnym kopytnym.
Jeszcze na pewno co¶ mi siê przypomni i wtedy dopiszê a na razie proszê wszystkich zainteresowanych przyjazdem by odzywali siê w temacie i podawali swoje pomys³y.
Bo tak naprawdê to co bêdziemy robiæ zale¿eæ bêdzie od uczestników - czy bêdziemy próbowaæ ³ucznictwa, czy jakich¶ konkurencji sprawno¶ciowych czy te¿ pogadanek o wyposa¿eniu i przygotowaniu do wypraw - whatever. Tutaj dostosujê siê do potrzeb.
Przy bardziej skomplikowanych ¿yczeniach na pewno trzeba bêdzie pomóc przy ustawianiu np. toru do ³ucznictwa lub pali do saracena czy pier¶cieni, ale propozycja jest skierowana do ludzi którzy bêd± na tego typu robotê nastawieni i nie obra¿± siê ¿e organizator czego¶ od nich wymaga
Wszelkie materia³y typu drewno, s³oma itp s± na miejscu wiêc mo¿na by poszaleæ.
Proponujê ¿eby impreza trwa³a 3-4 dni - 2 dni to za ma³o by co¶ sensownie przeprowadziæ.
No i tyle na razie - pytajcie to postaram siê rozwiaæ w±tpliwo¶ci.
z pozdrowieniami
Rosamar