Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Stepy Pomorskie 2010
> Prywatne Inicjatywy > Wyprawy
Stron: 1, 2
rympa³
Nie mieszaj laktacji z rekonstrukcj±.
By zostaæ szerszeniarzem/-ark±, nie trzeba piæ.
Trzeba rozumieæ i czuæ.
Us³yszeæ brzêk b³onkoskrzyd³ych i poczuæ ich ¿±d³o. Zabzyczeæ w ¶lad i ¿±dliæ w trop.
Byæ ponad Sokratesem, który rzek³ scio ut nihil sciam de crabrones...(wiem, ¿e nic nie wiem o szerszeniach).
To zupe³nie tak, jak stawaæ siê Eklektycznym Koczownikiem.
Trzeba czuæ.
Dominika potwierdzi, azali¿ czy¿by nie ?
Bo pamiêtam, jak dzi¶, gdy mnie pyta³a, o co chodzi z tym eklektyzmem.
Wczoraj pyta³a, a dzi¶ ju¿ Matk± jest.
Czyli zabrzêcza³a i ¿±d³o poczu³a chyba.

Siê Mê¿em wiêc nie zas³aniaj.
Tym niemniej Mê¿a serdecznie zapraszamy.
Trutnie na warsztatach szerszeniarskich to podstawa.

Ciasteczka -

R.
rosamar
CYTAT
Dominika potwierdzi, azali¿ czy¿by nie ?

Azali¿ potwierdzam bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif

Oj bêdzie weso³o co¶ czujê usmieszek_02.gif pijacy.gif usmieszek_07.gif
Tomic
ot Rympa³ uj±³ sedno sprawy w tych kilku prostych zdaniach.
Nic dodaæ i nic uj±æ
rosamar
Poniewa¿ wszyscy co siê mieli zg³osiæ ju¿ siê najwyra¼niej zg³osili to zamykam listê smile.gif
Wkrótce podam wysoko¶æ sk³adki na drewno, s³omê do namiotów i czê¶æ materia³ów do warsztatów. Kwestie logistyczne opiszê ju¿ we wrze¶niu kiedy bêdzie znany rozk³ad jazdy poci±gów itd
Poza tym obowi±zuje marchewkowe dla kopytnych - w naturze i ilo¶ci nie uw³aczaj±cej godno¶ci zwierzaka usmieszek_09.gif
Tomic
Rosamar, a powiedz mi ile mogê wzi±æ ludzi ze sob±?
rosamar
Tomic to zale¿y czy chc± jechaæ bardziej towarzysko czy bardziej æwiczeniowo. Niestety jeste¶my ograniczeni ilo¶ci± kopytnych i na pewno nie wszyscy bêd± mogli poje¼dziæ tyle ile by chcieli, ale je¶li chc± przyjechaæ siê pointegrowaæ i poobozowaæ to nie ma problemu smile.gif
Ile ty w ogóle masz chêtnych?
Tomic
no my jak zwykle imprezowo - towarzysko, z elementami towarzysko imprezowymi.
Zdaje sobie sprawê z ograniczeñ, wiêc jak co ¿adnych pretensji do nikogo nie bêdzie :-)
je¶li jednak ma mnie wiêcej przyjechaæ ni¿ ja sam, to zak³adam ¿e bêdzie to liczba od 2 do 5

pozdrawiam
rosamar
Tomic do poimprezowania jest du¿o miejsca wiêc spokojnie mo¿esz jeszcze kogo¶ ¶ci±gn±æ :-)
Tomic
prawda jest taka ¿e poimprezowaæ to sobie te¿ mogê w domu, jad±c liczê jednak ¿e co¶ po¿ytecznego uda mi siê zrobiæ :-)
Julko
Termin powoli siê zbli¿a aaa.gif , a tu cisza... dunno.gif
rosamar
Julko uprzedzi³e¶ mnie o 10 minut smile.gif

No to parê danych logistycznych.
Impreza mie¶ci siê w Nowym Skórowie nr.30 - mniej wiêcej w po³owie trasy pomiêdzy Lêborkiem a S³upskiem. Dojazd samochodem prosty - g³ówna trasa Gdañsk -Szczecin, jad±c od Gdañska, skrêcamy 20km za Lêborkiem do Potêgowa (w prawo przy Orlenie), przeje¿d¿amy jak droga leci, potem pod wiaduktem kolejowym prawo skos ii dalej na kolejnym skrzy¿owaniu (takie w kszta³cie "Y") w prawo i nastêpnie pierwsza droga w lewo (przy krzy¿u jeszcze przed tabliczk± Nowe Skórowo). Koñcówka to ju¿ druga gruntowa dró¿ka w prawo i drugie gospodarstwo. Generalnie trzeba wypatrywaæ zagubionego w polach oczojebnie pomarañczowego dachu a jad±c gruntówk±, min±æ spory kawa³ p³ota z siatki i dojechaæ do bramy bo ca³o¶æ jest ogrodzona)
Na mapce widaæ skrzy¿owanie na którym trzeba skrêciæ w lewo - to jest ta odnoga przed napisem Nowe Skórowo i prowadzi do Nieckowa.

http://www.zumi.pl/namapie.html?qt=nowe+sk...;svActive=false

Dla korzystaj±cych z transportu publicznego - do Potêgowa doje¿d¿a SKM Trójmiasto. Mo¿na do tych poci±gów wsi±¶æ gdziekolwiek na trasie Trójmiasto-S³upsk i wysi±¶æ w Potêgowie. Ze stacji ju¿ proszê siê anonsowaæ to podjadê samochodem (no chyba ¿e najtwardsi Wayfarersi bêd± mieli ochotê dygaæ z buta te 3,5km icon_wink.gif )

Mój telefon: 795 303 067
lub Blondiego 696 449 232
Jakby co to dzwoniæ i uzgadniaæ bo pomimo (jak mi si ê zdaje icon_wink.gif ) wyliczenia skrêtów i zakrêtów, to jeszcze siê nie urodzi³ chojrak co by trafi³ za pierwszym razem bigsmile2.gif

Ufff

Teraz og³aszam ¿e sk³adki powinny siê zmie¶ciæ oko³o 30-40 z³otych na osobê ( w to wliczona s³oma, drewno do palenia, wszelkie materia³y do budowania obozu i akcesoriów warsztatowych oraz podstawowe produkty spo¿ywcze typu kasza, warzywa itp). Extrasem jest pewna ilo¶æ alkoholu ale raczej nie zbierzemy wystarczaj±co by opêdziæ ca³y obóz przez 3 dni wiêc bêdzie on raczej do spróbowania i na rozgrzewkê :-)
Mile widziane wszelkie ¿arcie i trunki przywiezione przez uczestników, gdy¿ produkty na miejscu bêd± naprawdê jedynie podstawowe. Tak¿e przywoziæ frykasy i obowi±zkowe marchewkowe lub suchochlebowe dla kopytnych.
Poza tym je¶li kto¶ tylko posiada jaki¶ sprzêt koñski to fajnie jakby przywlók³ - im tego wszystkiego wiêcej tym lepiej. Poza tym polecam przywie¼æ wszelkiego rodzaju linki - bardzo siê przydaj± do obs³ugi.

I co jeszcze?
Jak s± jakie¶ pytania to piszcie albo dzwoñcie.
Ja bêdê siedzieæ na miejscu prawdopodobnie ju¿ od Wtorku/¦rody i je¶li komu¶ siê chce przyjechaæ wcze¶niej budowaæ obóz, szranki i infrastrukturê to w sumie nie ma przeciwwskazañ.
Czyli do zobaczenia na szlaku!

pozdrowienia
Rosamar
Rita
Nie wiemy jeszcze, czy przyjedziemy w pi±tek czy w sobotê, wiele zale¿y od dziecka.
Zabiorê ze sob± komplet wrzecion i we³nê do uprzedzenia, wiêc, je¶li nadal sa chêtni na taki warsztat to zapraszam smile.gif
Julko
CYTAT(rosamar)
Julko uprzedzi³e¶ mnie o 10 minut smile.gif

To telepatia... bigsmile2.gif
CYTAT(Rita)
Zabiorê ze sob± komplet wrzecion i we³nê do uprzedzenia, wiêc, je¶li nadal sa chêtni na taki warsztat to zapraszam smile.gif

Jak najbardziej s± !!! blinkie.gif
Rita
Impreza by³a bardzo zacna, pisze siê obiema rekami na kolejn± edycjê! :D Obiecuje poprawiæ siê z umiejêtno¶ciami je¼dzieckimi.

¯adne zdjêcia z imprezy niestety mi nie wysz³y, sprzêt odmówi³ pos³uszeñstwa [przepraszam Ja¶minie...], ale s± filmiki z manewrów i najazdów. Na dniach przerzucê je na jaki¶ serwer i dam link w temacie.
rosamar
A ja skoro wreszcie siê pozbiera³am (wczoraj jak pojechali¶cie stawiali¶my jeszcze nowe ogrodzenie pastwiska i jestem deczko po³amana), to chcia³abym serdecznie podziêkowaæ wszystkim uczestnikom za wspóln± zabawê i klepanie ty³ka. Mam nadziejê ¿e wybaczycie mi pewne niedoci±gniêcia organizacyjne ale niestety nie da³am rady siê roztroiæ icon_wink.gif
Nie wszystko uda³o nam siê przeprowadziæ no ale to ju¿ niestety opór materii - wytrzyma³o¶æ fizyczna zarówno koni jak i ludzi jest ograniczona, ale poza tym jestem bardzo zadowolona i mam spory materia³ do przemy¶leñ. Po tych dwóch dniach koby³ki chodzi³y ju¿ bardzo fajnie (super by³o widzieæ jak zachowuj± siê przy najazdach na saracena, ustawiaj± siê, startuj± miejsca, pomagaj± je¼d¼cowi i jeszcze maj± z tej zabawy frajdê) i zaczê³am my¶leæ jakby to by³o super gdyby by³y je¿d¿one regularnie czê¶ciej.
Link do galerii wklejê niebawem jak obrobiê swoje zdjêcia no i dostanê od Nula p³ytkê (a natrzaska³ dobrze ponad 500 zdjêæ bigsmile2.gif )

Do (mam nadziejê) rych³ego zobaczenia!
Julko
loki08.gif
By³o rzeczywi¶cie wspaniale. Nawet pogoda nie zawiod³a. Wprawdzie nie sprawdzi³em, jak siê je¼dzi na koniu, ale za to nauczy³em siê (chyba icon_wink.gif ) prz±¶æ.
Dziêki Rito!
Dziêki Rosamar za ca³okszta³t!
Dziêki wszystkim innym za wzajemnie umilanie czasu!
jasmin
Heja!!!

Wysz³o ¶wietnie jak na pierwszy raz, gdzie osoby z ró¿nym do¶wiadczeniem siad³y do koni.

Miejsce jest bardzo dobre na tego typu cwiczenia - pe³ne zaplecze, zielona trawa, sporo miejsca na æwiczenia i w nauce jazdy i w galopie w szrankach i w konnym bohurcie:).

W przysz³oscie pewnie bedzie to trochê inaczej robione - za wiele pary posz³o w gwizdek ale pierwsze koty za p³oty - to najwa¿niejsze w tym projekcie i regionie.

Przerobione elementy:
podstawy obs³ugi konia
podstawy jazdy dla niezaawansowanych
doskonalenie umiejêtnosci jazdy dla tych co im siê wydaje ¿e umiej±
æwiczenia musztry z koñmi - chodzenie w linii, zwroty w marszu, zwroty w miejscu, utrzymanie szyku w k³usie
æwiczenia z workami na oklep
æwiczenia z atrapami broni w fechtunku konnym;
najazdy na saracena;
najazdy w szrankach na przeciwnika;
najazdy na pieszego;

Wkrótce napisze bardziej szczegó³ow± relacjê z tym co robilismy, jako to wysz³o itd.
_KOBOLD_
Nam te¿ siê strasznie podoba³o i jesli bêdzie taka mo¿liwo¶æ te¿ by¶my siê pisali na nastêpn± edycjê smile.gif Pozdrawiamy .

I kilka zdjêæ : http://www.sklep.avalon.slupsk.pl/fotogale...rskie/101MSDCF/

ps: dopiero rano poczu³em naprawde ogrom zakwasów hehehe.
pzdr.Kob.
Pstryku
Yo! Mi siê bardzo podoba³o, mi³o spêdzony czas w doborowym towarzystwie bigsmile2.gif Mo¿e du¿o nie poje¼dzi³em ale mam nadzieje ¿e nadrobie to na nastêpnym spotkaniu.
Mia³em okazje przetestowaæ swoje ciuchy w warunkach jesiennych, i by³o dobrze icon_mrgreen.gif
Pozdro dla wszyskich i do nastêpnego!
Krzysiek_Bli¼niak
Dziêki Dominiko za zasianie ziarnka nowej pasji!!

Wielkie dziêki dla: Wioli, Furii, Baji, Bonity, "Kanapy", Ochydka, Rudego, Precli, Wielkiego szarego psa, Rudego kota który dogrzewa³ w nocy, oraz pozosta³ych zwierzaków które umila³y czas i nadawa³y niepowtarzalny charakter i klimat imprezie hehehe.gif

Podziêkowania i pozdro dla wszystkich którzy w jaki¶ sposób przyczynili siê do tego aby to by³y dobre warsztaty w mi³ej atmosferze smile.gif
M¶cidróg
Wogóle nie podoba mi siê to.....¿e wszyscy mieszkacie tak daleko od nas anger.gif

ps....Faaaajna sprawa.Dominika-gratulacje.
rosamar
CYTAT
Wogóle nie podoba mi siê to.....¿e wszyscy mieszkacie tak daleko od nas anger.gif

O nie to wy mieszkacie daleko od nas... diabel.gif
zapraszam was nastepnym razem :-)
Grid
Nas nie odleg³o¶æ, ale zwyk³y paskudny wirus pokona³ anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif choæ walczyli¶my z zaraz± wszelkimi, znanymi i dobrymi metodami ( bigsmile2.gif ) - niestety nie uda³o siê. Do tej pory odczuwamy konsekwencje dzia³ania wroga. Bardzo ¿a³ujê, ¿e nie dotarli¶my. Jaki¶ paskudny chochlik psuje nam ostatnio szyki. Mam nadziejê, ¿e jeszcze nadarzy siê okazja do spotkania. Rosamar, jeszcze raz dziêkujê za zaproszenie i do rych³ego!
nul
Hej ho

Wielkie dziêki dla wszystkich za fantastycznie spêdzony weekend, a w szczególno¶ci dla Rosamar i jej niezrównanego inwentarza!

A oto moja galeria z imprezy:
https://picasaweb.google.com/11517278045086...tepyPomorskie##
jasmin
W t± sobotê drobna, jednodniowa powtórka;) Zabieram dwa lekkie komplety opancerzenia, saracena bedziemy przerabiaæ i jak siê da inne drobiazgi.
Rita
Filmiki z imprezy: http://chomikuj.pl/mhct Wyprawy --> Stepy Pomorskie smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.