CYTAT
Na pewno wiesz, ¿e w USA zaczyna byæ nieciekawie pod wzglêdem prawnym, bo pad³ pomys³ aby repliki GBB uznaæ jako broñ paln±.
Wiem, ¿e repliki musz± mieæ na koñcu lufy takie pomarañczowe co¶ ¿eby widaæ by³o, ¿e to nie prawdziwa broñ palna...
CYTAT
Nie mo¿na mieæ nadziei ¿e cokolwiek bêdzie martwym przepisem, bo w ka¿dej chwili mo¿e o¿yæ.
Fakt mo¿e o¿yæ..Choæ w niektórych przypadkach jest to wysoce nieprawdopodobne...Przyk³ad ograniczenie prêdko¶ci do 50km/h.
CYTAT
(...) nie wiem jak inni, ale ja wolê na legalu spacerowaæ na trening z mieczem pod pach±, a nie kitraæ po k±tach licz±c, ¿e trafiê na luzaka, który przymyka oko na obowi±zuj±ce w kraju przepisy.
Taki miecz nie jest chyba nawet broni± wed³ug polskiego prawa a przedmiotem o zwiêkszonym ryzyku (czy jako¶ tak)...Mo¿na nosiæ takie co¶ na wierzchu..Co innego je¶li taki TÊPY miecz schowasz w przedmiocie który jest z wygl±du niepozorny...st±d nie mo¿na mieæ ostrza w lasce...I tu nasuwa siê inna rzecz..Ostrze czyli przedmiot ostry...Eh mo¿na siê tak bawiæ w nieskoñczono¶æ..Je¶li kto¶ ma tu wykszta³cenie prawne etc to fajnie, mo¿e zabraæ g³os, bo ta osoba jest w stanie pokazaæ drogê miêdzy prawnymi przepisami...
Jednak mo¿na te¿ pokazaæ ustawodawcy inaczej ¿e g³upio robi..Np Impreza typowo oparta na broni czarno prochowej XVII/XVIII...Organizator chcê du¿o i du¿o..Wystarczy mu powiedzieæ, ¿e nie mo¿na bo prawo traktuje tak± replikê jak ostr± broñ paln± pokroju ka³acha i nie mo¿na...Wtedy jedna z drug± g³owy mo¿e co¶ wymy¶l±...
No có¿ ¿yjemy w kraju absurdów i tworzenie rzeczy niestworzonych..Ale powiedzcie mi..Czy w innych tez jest tak ró¿owo?? Wspomniany wcze¶niej przepis odno¶nie ASG w USA...
Ja mam szczê¶cie, ¿e w moim mie¶cie s± ludzie i w³adzê z minimum wyobra¼ni...Có¿ ró¿ni ludzie ró¿ne podej¶cia...