Witam, potrzebny mi przepis na XVII wieczny rum (najlepiej oryginalna receptura) gdy¿, poniewa¿ chcia³em sobie taki przyrz±dziæ. Wiem ¿e ciê¿ko zdobyæ taki przepis wiêc prosi³bym o jakiekolwiek skrawki namiary linki itp itd (mo¿e byæ po angielsku)
zasadniczo rum jest destylatem, wiêc uzyskanie go domowymi metodami bêdzie niezbyt legalne....
Wykonanie rumu jest bardzo proste. Sporz±dzasz zacier z trzciny cukrowej i fermentujesz go, a nastêpnie destylujesz jak zwyk³y bimber. Ca³a ró¿nica polega wy³±cznie na surowcu.
Jak mi siê zdaje, rum pocz±tkowo uchodzi³ za co¶ wielce pod³ego. Tak by³o a¿ do czasów powstania ambitnej marki Bacardi.
No i oczywi¶cie dalej, jak mówi Krzysiu. Rum XVII-wieczny to jest nieoczyszczona gorza³ka z trzciny cukrowej.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.