W ramach Warminskich Spotkañ z Histori± w imieniu Szlachetnego Rodu Wedlów i swoim w³asnym zapraszam na Zajêcie Fromborka.
Rys historyczny:
„Michel Kochmeister wójt Nowej Marchiej, co mistrza Plaweniusza pojma³ i wsadzi³, na stolicê mistrzowsk± jest wybrany roku 1410, jako Pruska Korniczka ¶wiadczy, za panowania cesarza Zygmunta a W³adzis³awa Jagie³³a króla polskiego.
Roku 1414 W³adzis³aw król polski poruszony bêd±c tymi krzywdami [ze strony Zakonu], z bratem Witu³tem wojska z³±czywszy, do Prus ci±gn±³, którym na pomoc niema³o ksi±¿±t szl±skich, Czechów, tak¿e i Morawców przyby³o, tak ¿e tym wojskiem nie tylko Prusy, ale i niema³± czê¶æ ¶wiata móg³by by³ król posie¶æ. Ma³o jednak na ten czas sprawili, bo wzi±wszy tylko kilka miast, jako Niedburg, Hohenstein, Allenstein, Guttestat, Zyrgony, Prabutê, Bischofswerder i Kreuczburg, czê¶ci± moc±, czê¶ci± przez poddanie, daliej nic takiego nie sprawili”.
Polska i Litwa wzmocnione w 1413 r. uni± horodelsk± na zje¼dzie w Grabiach w kwietniu 1414 r. wysunê³y w stosunku do Zakonu Krzy¿ackiego plan rewindykacyjny, który zak³ada³ odebranie Pomorza Gdañskiego, ziemi che³miñskiej, micha³owskiej oraz posiad³o¶ci krzy¿ackich na Kujawach, ¯mudzi.
Odrzucenie przez wielkiego mistrza propozycji sta³o siê przyczyn± wkroczenia w lipcu 1414 r. po³±czonych si³ polsko – litewskich na teren Prus.
15 sierpnia 1414 r. Wojska Polski i Litwy z marszu próbowa³y zdobyæ zamek w Lidzbarku, za³oga zamkowa urz±dzaj±c wypad, zada³a cios po³±czonym wojskom, co sta³o siê przyczyn± do odst±pienia od dalszego oblegania miasta. Po odej¶ciu spod Lidzbarka wojska posuwa³y siê w g³±b Warmii, przechodz±c przez komornictwa orneckie i pieniê¿eñskie. Obszary te uleg³y ograbieniu, za¶ samo Pieniê¿no spalone. Stamt±d wojska uda³y siê do Dolnych Prus, gdzie dokonywa³y rozleg³ych zniszczeñ, nie podejmuj±c jednak prób opanowania wiêkszych zamków.
Wkrótce przeprawiaj±c siê przez Pas³êkê, na mostach pontonowych, opu¶ci³y tereny Dolnych Prus, wkraczaj±c na teren Górnych Prus. Zjednoczona armia podjê³a próbê opanowania miasta Pas³êka, w wyprawach po ¿ywno¶æ dla oblegaj±cych oddzia³y polskie dotar³y do odleg³ego o 40 km. Fromborka – miasteczka i warownej katedry warmiñskiej. Miasto z ko¶cio³em parafialnym i czterema kuriami kanoników zrabowano i spalono, katedrê za¶ spl±drowano: „totam civitatem Warmiensem, una cum parrochiali ecclesia eiusdem civitatis et pluribus aliis bonis ... combusserunt”.
Podczas owych dzia³añ zagro¿one by³o równie¿ Braniewo, w którym zapewne licznie zgromadzi³a siê okoliczna ludno¶æ. Dla wzmocnienia za³ogi tego miasta pod koniec sierpnia przyby³o kilkuset zbrojnych z G³ównego Miasta Gdañska. Inicjatorem tego posuniêcia by³ wielki mistrz, za¶ na czele kontyngentu sta³ gdañski komtur zamkowy. Jednak oddzia³y polskie nie podjê³y próby zajêcia tego o¶rodka. Wyprawa wojsk polskich dostarczy³a przede wszystkim ¿ywno¶æ, pêdzono wówczas w stronê Pas³êka ca³e stada byd³a. Kampania trwaj±ca 3 miesi±ce zakoñczy³a siê pokojem brodnickim 7 pa¼dziernika 1414 r.
Literatura:
1.M. Biskup, Wojny Polski z Zakonem Krzy¿ackim 1308 – 1521.
2.M. Biskup, G. Labuda, Dzieje Zakonu Krzy¿ackiego w Prusach.
3.J. D³ugosz, Historiae Polonicae.
4.M. Murinius, Kronika Mistrzów Pruskich.
5.J. Ptak, wojskowo¶æ ¶redniowiecznej Warmii.
Plan Imprezy
czas: 4 – 6 czerwiec 2010 r..
miejsce: Wzgórze katedralne we Fromborku.
zakwaterowanie: namioty historyczne.
wy¿ywienie: w gestii organizatora – ¶niadanie i kolacja we w³asnym zakresie z dostarczonych produktów, biesiada organizowana przez organizatora (dla chêtnych do obs³ugi biesiady dodatkowe uposa¿enie pieniê¿ne) – trunki % we w³asnym zakresie z uwagi na organizowanie imprezy na terenie ko¶cio³a ograniczone do minimum.
ramy czasowe dla uczestników: 1390 – 1414.
zwrot kosztów podró¿y: w gestii organizatora.
ubezpieczenie: w gestii organizatora.
ochrona obozu: noc i w czasie inscenizacji - w gestii organizatora.
ochrona medyczna: w gestii organizatora.
wstêp do muzeum i ko¶cio³a: dla uczestników w strojach historycznych gratis.
W czasie wolnym od inscenizacji obóz otwarty dla osób postronnych – organizator nie zapewnia ochrony.
4 czerwca – godz. 14:00 – przyjazd i rejestracja uczestników – wrêczenie identyfikatorów.
14:00 – 23:59 – rozstawianie obozu.
5 czerwca – do godz. 10:00 – ¶niadanie, zwiedzanie katedry i muzeum oraz miasta.
(podczas ¶niadania z dowódcami poszczególnych pocztów i oddzia³ów zostanie omówiona taktyka – wraz z wizj± lokaln± – nie bêdzie prób dla ca³o¶ci – przewiduje siê omówienie scenariusza dla wszystkich osób bior±cych udzia³ w inscenizacji – przydzia³ do poszczególnych osób odbêdzie siê do 20 maja 2010 r. – bezwzglêdne pos³uszeñstwo wobec przydzielonego dowódcy)
Godz. 10:30 – przygotowanie do inscenizacji – rozstawienie statystów, oraz oddzia³ów.
Godz. 11:00 – I czê¶æ inscenizacji – nieudana próba zdobycia miasta.
Godz. 12:20 – zakoñczenie I czê¶ci.
Od godz. 12:20 do 15:30 – przerwa na drugie ¶niadanie.
Godz. 15:30 – przygotowanie do II czê¶ci.
Godz. 16:00 – II czê¶æ inscenizacji – pojedynki pocztów (harcownicy), w³a¶ciwe oblê¿enie, zdobycie i spl±drowanie zamku.
Godz. 17:15 – zakoñczenie inscenizacji.
Godz. 20:30 do ............... – biesiada.
6 czerwca – od godz. 9:00 – ¶niadanie, (mo¿liwy dla chêtnych turniej – do uzgodnienia z organizatorem)
od godz. 11:00 – rozliczenie kosztów dojazdu, zamkniêcie imprezy i wyjazdy poszczególnych grup do domów.
Kwestia dok³adnych rozliczeñ kosztów dojazdu bêdzie ostatecznie podana po zg³oszeniu siê chêtnych, czyli po 20 maja 2010 r.
Wszystkich chêtnych proszê o przesy³anie zdjêæ w strojach cywilnych i uzbrojeniu (w³a¶ciwym dla datowania 1390-1414) celem weryfikacji na adresy email:
cedric12@wp.pl oraz wrbrd@poczta.fm (ten sam mail koniecznie na oba adresy).
W odpowiedzi na potencjalne pytanie odno¶cie nagród i tego typów tematów informujê, ¿e ta impreza ma mieæ charakter inscenizacyjny, zamys³em zbli¿ony do imprezy w Lubi±¿u.
W zwi±zku z powy¿szym zapraszamy chêtnych i czekamy na zg³oszenia.
Witam
Rodzina Von Guntersberg pisze siê na wszystko
A fotki wy¶lê ci takie jak lubisz
Pozdrawiam
Uszanowanie.
Ja tez siê wybiorê - jesli pozwolicie. Fotki w produkcji.
Zapowiada siê fajna imprezka. Wpisujê siê na listê chêtnych.
Witam.
A postrzelaæ bêdzie mo¿na? A je¿eli bêdzie mo¿na, to jak sprawa z prochem?
Je¿eli nie bêdzie z tym problemów to my chêtnie przyjedziemy z hakami i ma³± bombardk±
I ja siê chêtnie zg³oszê. Wygl±da na to, ¿e z Gdañska przyjedzie konkretny kontyngent.
Hm... Oczywi¶cie ja te¿ siê piszê! Zawinê jak najwiêcej fusów toruñskich do mojego autobusu i przyjedziemy zdobywaæ
Cukiereczki...
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Wybieram sie z malzonka;)
Zapowiada siê ¶wietna impreza
niach niach
Kolego Outsider odpowiedz na priv
Ahoj,
Jak Bóg da, postaramy siê zorganizowaæ jak±¶ ekipê z Bydgoszczy
Pozdrawiam.
Na pewno da, tylko prosimy o zdjêcia.
Nie ma problemu. Jak tylko bêdê mia³ zdeklarowanych ludków wysy³am. Pytanie jeszcze do kiedy nale¿y wys³aæ zg³oszenia wraz ze zdjêciami?
Pozdrawiam
Hej
Ja równie¿ zapowiadam udzia³ w tak dobrze zapowiadaj±cej siê imprezie:)
Rekonesans wakacyjny dowodzi, ¿e wzgórze katedralne wy¶mienicie nadaje siê do naszych zabaw. Gotyk na dotyk, katedra robi± ogromne wra¿enie. Szczególnie podczas nocnego zwiedzania i nocnego koncertu organowego:)
Pozdrawiam
Witam.
Wreszcie obowi±zki s³u¿bowe pozwalaj± na zajêcie siê imprez±. Jak pisa³ na wstêpie Cedric zapraszamy wszystkich chêtnych na imprezê - nie mam zamiaru pisaæ, ¿e bêdzie to naj... w stylu takiej to a takiej inscenizacji itd., jaka ta impreza bêdzie to zale¿y w g³ównej mierze od was samych - jedyne co mogê zapewniæ, ¿e mam zamiar zrobiæ oblê¿enie, w sposób albo ju¿ zapomniany na tego typu imprezach, albo w ca³kowicie nowej konwencji - ale to ju¿ s³odka tajemnica
. Zapraszam wszystkich, potrzebujemy niezliczonych rzeszy ³uczników, hakowników, pikinierów, piechoty, ciê¿ko jak i lekko zbrojnych, mile widziani wystawcy, kuglarze, zespo³y muzyczne (oczywi¶cie muzyka ¶redniowieczna). Dziwi mnie fakt, ¿e tak ma³o chêtnych zg³osi³o siê do tej pory. Jak na razie wiêkszo¶æ osób zg³oszonych przechodzi weryfikacjê. Informujê, ¿e nie bêdzie to "turniej" tylko dla wybrañców - proszê zg³aszaæ siê na adresy podane w pierwszym po¶cie.
Pozdrawiam.
W v W
Dla ciekawych podsy³am linka z widokiem Fromborka
http://www.wiemy.pl/galerie/galeria_frombork.htm Pzdr.
coz... kiedys to musialo sie stac i zarejestrowalem sie na freha - tak wiec przy okazji mowie: dobry wieczor.
oczywiscie niniejszym potwierdzam tez moje przybycie na impreze
CYTAT(Wedel @ 08:00 01.05.2010)
Dla ciekawych podsy³am linka z widokiem Fromborka
http://www.wiemy.pl/galerie/galeria_frombork.htm Pzdr.
Miejsce wygl±da bardzo ciekawie :-) fajny klimat, idealny na rycersk± imprezê! Trzeba siê koniecznie wybraæ!
Pozdrawiam!
w takim razie nie moze tam zabraknac Na³eczów Wielkopolskich i Mazowieckich ,pojawilimy sie , aby jak mawial znany rycerz z Konina 'roztaczac w ko³o imperialny spledor i fetor"
Czo³em!
Zg³oszenie wys³ane
Pozdrawiam!
Ja tez sie zglaszam
Witam. Je¿eli s± jakowy¶ ³ucznicy i hakownicy co nie maj± zajêcia w najbli¿szy d³ugi weekend to zapraszamy do inscenizacji. Czasu naprawdê ju¿ bardzo ma³o wiêc prosi³bym o jak najszybsz± odpowied¼.
Pozdrawiam i czekam
Pytanie do organizatorów: gdzie bêdzie parking, którêdy wjazd na imprezê itp? Wola³bym unikn±æ pl±tania siê wokó³ katedry z wy³adowan± przyczep±...
Móg³by kto¶ zabraæ 3 osoby z dworca w Elbl±gu o 18:48?
Dzieki z góry ;]
Pozdro!
Czy przewidziana/zapowiedziena jest mo¿e jaka¶ grupa ³ucznicza w ramach inscenizacji?
Bêd± ³ucznicy ale jakby co to zawsze mo¿e byæ ich wiêcej.
poproszê tak¿e o przesy³anie danych do umów o dzie³o - NIP. PESEL, adres, imiona rodziców.
CYTAT(EO @ 18:43 30.05.2010)
Pytanie do organizatorów: gdzie bêdzie parking, którêdy wjazd na imprezê itp? Wola³bym unikn±æ pl±tania siê wokó³ katedry z wy³adowan± przyczep±...
a jakby jakas mapke z punktami strategicznymi udalo sie wrzucic to juz w ogole bylo by bombowo
Witam.
W za³±czeniu mapy z dojazdem na miejsce.
TERAZ NAJWA¯NIEJSZE - DANE DO UMOWY O KASÊ !!!!!! PODAWAÆ NA SZYBKIEGO NA wrbrd@poczta.fm - bo mnie ksiêgowa ³eb urwie !!!!!!!!!!!!!!
MUSZÊ MIEÆ TO NA DZI¦
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
No niestety nie przyjade. Tzw. sila wyzsza:( Powodzenia!
ilu uczestnikow sie spodziewacie?
coz... mimo sporych przeciwnosci losu (W-wski Ursynow zalany - ledwo dojechalem wczoraj do domu, jadac jak w labiryncie chodnikami, sciezkami rowerowymi i trawnikami) jednak wyruszamy na Frombork!
Niestety siê nie pojawiê na tej zacnej imprezie
-si³y wy¿sze "BURACZANO-ZIEMNIACZANe" zadecydowa³y inaczej
pozdr Tailes
Naprawdê Przednia Impreza, Super przygotowana i bardzo fajnie zrealizowana. Wielkie podziêkowania dla Organizatorów. Je¿eli za rok bêdzie organizowana to naprawdê warto siê wybraæ.
Bawili¶my sie przednio, to by³a ¶wietna impreza na rozpoczêcie sezonu :D
Wielkie podziêkowania dla Braci von Wedel, jako ¿e okazalisiê nie tylko dobrymi organizatorami ale i wspania³ymi przyjació³mi
za rok poproszê o nastêpn± tak ¶wietnie zorganizowan± imprezê
wzgórze katedralne robi wra¿enie :D
Miejsce z ogromnym potencja³em. Impreza generalnie na +
liczê na przysz³e jej ods³ony i mam nadziejê ¿e nastêpnym razem uda siê nam przybyæ na ni± w wiêkszym sk³adzie. Szkoda tylko ¿e nasza bydgoska ekipa zosta³a pomiêta podczas wyczytywania miast po inscenizacji. Je¿eli kto¶ pstryka³ fotki prosi³ bym o podzielenie siê nimi drog± "internetow±". Pozdrawiam organizatorów i wszystkich uczestników
.
Dziêkujê za imprezkê. Warto by³o przyjechaæ i spêdziæ te dwie noce... Kto nie by³ niech ¿a³uje
Po mojej do¶æ d³ugiej przerwie w rekonstrukcji, znów mam parcie na robienie tego co lubiê, po imprezie we Fromborku siê w tym umocni³em. Czy kto¶ wie, co to by³a za telewizja i gdzie mo¿na zobaczyæ materia³y które nagrywali, bo co¶ mi siê wydajê, ¿e bêd± z dawk± humoru...
W imieniu swoim i Magdy dziêkujemy. Mamy nadziejê, ¿e za rok bêdzie powtórka!
FOTKI -
http://picasaweb.google.com/azbest89/WojnaGOdowaFrombork#
Mam ogromn± nadziejê, ¿e za rok równie¿ spotkamy siê we Fromborku w tym samym, a nawet wiêkszym sk³adzie:) Kto nieby³ niech ¿a³uje:D Panowie Wedlowie to naprawdê ¶wietni organizatorzy, znaj± siê na rzeczy. Wielkie DZIÊKI Panowie
I dziêki wszystkim uczestnikom za ¶wietnie spêdzony czas.
Pozdrawiam
ja chce wiecej!
ogromne podziekowania dla Braniewiakow za pelna poswiecenia organizacje - praktycznie nie ma sie do czego przyczepic. plusy imprezy:
1. scenariusz inscenizacji rewelacyjny - obleganie autentycznego muru zamkowego z uzyciem drabin, pladrowanie "podzamcza", ostrzal z murow (strzaly, ale i "kamienie"), wypady zalogi krzyzackiej, pojedynki, wreszcie zasadzka wojsk polskich i ostateczne zdobycie zamku.
2. wikt i opierunek - oboz na polu obok zamku, toitoiki oraz biezaca woda, zapewnione sniadania i obiad w pobliskim hotelu, uczta wieczorna (pieczony dzik! mnostwo drobiu i warzyw - nie do przejedzenia!), wystep kapeli folkowej.
3. specjalny pakiet do zwiedzania zabytkow (katedra, wieza, muzeum,).
4. msza w katedrze w strojach - specjalne blogoslawienstwo i podziekowania dla rekonstruktorow.
5. umowa o dzielo - tak, jeszcze nam za to wszystko zaplacono!!!
6. swietne towarzystwo!
w przyszlosci dopracowac mozna tylko scenariusz i zatroszczyc sie o troche wiecej slomy (i lepszej jakosci). ale to tylko drobne uchybienia, ktore nie sa w stanie w zaden sposob zatrzec dobrego wrazenia...
dziekuje wszystkim, z ktorymi spedzilem rewelacyjny weekend - ci, co nie byli (tak, to do Ciebie Przemku
), niech zaluja!
do zobaczenia w przyszlym roku!
To ¿eby ju¿ nie powtarzaæ wszystkich pochwa³, które pojawi³y siê powy¿ej z³o¿ê tylko szczególne podziêkowania dla Braniewiaków, a zw³aszcza dla Piotrka, który tyra³ 48 godzin na dobê ¿eby¶my siê wszyscy mogli tak dobrze bawiæ. Powtórka za rok musi byæ!
Kasia pozdrawia Jolê, Jola Magdê.
Równie¿ wraz z ma³¿onk± dziêkujê za imprezê .
By³o bardzo dobrze.
Nie wyczytanie Bydgoszczy by³o nie zawinione i nie celowe.
Starszy brat pokaza³ jak mo¿na imprezê organizowaæ.
Chcialem bardzo podzikowac rodzinie von Wedel za udzial we Fromborskiej inscenizacji,mimo iz byla to impreza dla publicznosci, widac bylo na kazdym kroku,ze uczestnicy sa goscmi a nie wyriobnikami na tej imprezie, zakwaterowanie w dobrym i spokojnym miejscu, wyzywienie perfekcyjne i bardzo smypatyczna uczta wieczorna, do tego sam Frombork ze swoim kompleksem obronnym ,daje wspaniale tlo do grupowego pocenia sie w kotiumach welniano-blaszanych .
Szczegolne podziekowanie dla pana Piotra ,ktory dwoil sie i troli i w czasie inscenizacvji i przy organizacji , WEdlowie pokazali ze jako prawi rycerze,potrafia po krolewsku ugoscic i zorganizowac impreze, ktora w swoim charakteze nie jest kolejna kalka turnieju ,ktory znamy z innych miejsc naszego kraju .
Warto by³o przejechaæ te 1000km...mimo, ¿e czu³o siê pewien niedosyt, inscenizacja godna polecenia i rozwiniêcia tematu w latach nastêpnych, dziêkujemy za zaproszenie, mi³e towarzystwo, ¶wietn± zabawê i niezapomniane wra¿enia w czasie zwiedzania...Panowie von Wedel, pe³en szacun za organizacjê, minusów nie by³o i s±dzê, ¿e wielu orgów z wiêszym do¶wiadczeniem powinno siê od Was uczyæ...z przyjemno¶ci± opowiem w ¦l±skiej kompanii o wszelakich atrakcjach, których by³em ¶wiadkiem...ci co nie byli, niech ¿a³uj±...
dziêki
Witam. Dziêkujê bardzo za przyjazd do Fromborka, za wspólnie spêdzony czas i za wsparcie
. To by³ honor dla nas ugo¶ciæ tak zacne towarzystwo
Jeszcze raz dziêkujê i pozdrawiam, no i mam nadziejê, ¿e niebawem zobaczymy siê znowu
Adam
Hej
Wielkie podziêkowania dla Panów Wedlów za super imprezê. Pyszne ciasteczka w pi±tkowy wieczór i smak dzika "o poranku". Miejsce urokliwe, typowe dla Fromborka zatrzymanie czasu, czila³t na wzgórzu katedralnym i nad wod±. Po³±czenie gotyku, wielkiej ilo¶ci zielonych drzew i prawie morza - wypas... doprawdy z Kasi± nie wiemy kto wam to tak ³adnie zaprojektowa³
Super wy¿ywienie i zwrot kosztów rz±dz±.
To co uda³o siê Kasi uchwyciæ
Galeria pod tytu³em "tymczasem u Andrzeja" zosta³a oficjalnie otwarta.
http://picasaweb.google.com/Iwaszkiewicz.B...173888424282818Je¶li tylko Panom starczy si³y i ochoty za rok przyjedziemy równie¿ i bêdziemy siê ¶wietnie bawiæ.
Z ciekawostek podró¿nych: zgubili¶my trójmiasto, zdobyli¶my balonik makdonalda, wypili¶my najszybsze piwo w ¿yciu (150km/h) i stali¶my na mo¶cie w korku w Malborku:)
pozdrawiamy serdecznie organizatorów i uczestników
Kasia i Bartosz
To ta sama impreza ? Ha ha. Doprawdy piêkne zdj±tka
Pzdr. Adam
Do³±czam siê do podziêkowañ. Impreza wielce zacna a miejsce wyj±tkowo urokliwe! Do tego ca³a zgraja fajnych i ciekawych ludzi w jednym miejscu. Mam nadziejê, ¿e impreza bêdzie kontynuowana i rozwijana w kolejnych latach.
Pozdrawiam,
Rafa³
Witam wszystkich.
Nale¿a³oby zrobiæ ma³e podsumowanie - przede wszystkim CHCIA£BYM WSZYSTKIM GOR¡CO PODZIÊKOWAÆ ZA PRZYJAZD, za to ¿e znale¼li¶cie czas i chêci, za mi³± zabawê i spêdzenie czasu w doborowym towarzystwie. Jako organizator z ramienia fundacji wiem, ¿e s± braki i wiem te¿ na co k³a¶æ nacisk, ale mo¿e wyt³umaczeniem tych wpadek bêdzie fakt, ¿e od chwili podpisania umowy do jej realizacji (czyli wydawania faktycznego pieniêdzy na to przeznaczonych) mia³em zaledwie, a mo¿e a¿ 1,5 tygodnia - choæ pi³karze Wenty mieli 15 sekund i to by³o bardzo du¿o czasu. :D
Czy bêdzie impreza za rok - tego teraz nie jestem w stanie potwierdziæ, strasznie ciê¿ko jest pertraktowaæ z w³a¶cicielem zamku, a po drugie na organizacjê musi odbyæ siê przetarg.
Có¿ na koniec - je¶li co¶ wysz³o nie tak to przepraszam.
Jeszcze raz dziêkujê Wam wszystkim za przyjazd.
Pozdrawiam.
W V v Wedel - Piotr
W ostatni weekend mieli¶my przyjemno¶æ bawiæ siê na turnieju zorganizowanym przez
braci von Wedel. Przyznam szczerze, ¿e dawno nie by³am na imprezie (zorganizowanej przecie¿ dla turystów), na której organizatorzy tak troszczyli siê o nas - uczestników. Zadbano by¶my dzieñ witali ¶niadankiem z ciep³± kaw±, torchê postrzelali z piszczeli, popocili siê w blaszkach, pochwalili najlepszymi ciuszkami, pobiesiadowali, pozwiedzali okoliczne zabytki i muzea, a na dodatek pomy¶lano o tym, ¿ebysmy mieli za co do domu wróciæ. Widaæ by³o, ¿e go¶cie dla Panów Organizatorów byli najwa¿niejsi! Podejmowano nas wszystkich i¶cie po pañsku.
Mam nadziejê, ¿e powtórka za rok...
Dziekujê. £osiu.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.