Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: VII Turniej o Miecz ¦w. Katarzyny w Dzia³dowie
> Inne > Kalendarium 2010
Stron: 1, 2
S3ba
Mam zaszczyt og³osiæ i¿ siódma ju¿ edycja turnieju w Dzia³dowie odbêdzie siê w dniach 7-8 sierpnia (jako ¿e 1-wszy sierpnia w niedziele wypada no to drugi weekend:).Z tej te¿ przyczyny mam zaszczyt zaprosiæ wszelkich zainteresowanych do zawitania na naszej imprezie.

zg³oszenia proszê przesy³aæ na emila: s3ba@o2.pl

Tak jak w latach ubieg³ych uczestników bêdzie oczekiwaæ wiele wra¿eñ i konkurencji.

Szczegó³y odno¶nie samej imprezy przedstawiê w nied³ugim czasie lecz oczywi¶cie kto juz u nas by³ ten wie czego siê mniej wiêcej spodziewaæ smile.gif .

ok oto pewne ustalenia o których mogê powiadomiæ:

1. plan imprezy:

Pi±tek

przyjazd uczestników

ok. 21 odprawa dowódców

Sobota

21.00 Pokaz ognia oraz rozpoczêcie uczty

20.00 Bitwa

17.30 Turniej rzuty w³óczni±

16.00 Melee

15.00 obiad

13.00 Turniej na miecz d³ugi (pó³toraki)

10.30 Turniej bojowy na miecz i tarcze

10.30 Turniej ³uczniczy

10.00 Otwarcie

9.00 ¶niadanie

Niedziela

¦niadanie oraz po¿egnanie uczestników

Regulaminu bojówek nie ró¿ni± siê od regulaminu lat poprzednich ale podaje je ku pamiêci:

Podczas turnieju odbeda sie 2 konkurencje bojowe 1 na 1:
- turniej bojowy tarcza miecz
- turniej na miecz d³ugi (pó³toraki)

1. Regulamin turnieji bojowych:
- walka bedzie trwala 1min 30 s bez przerw
- jest 3 sêdziów : 1 mierzy czas i 2 liczacych trafienia kazdego z oponentów
- kazde uderzenie rowna sie 1 pkt,
- 3-krotna utrata broni przez jednego z oponentow oznacza poraszke ,
- uderzenia punktowe licza sie przy trafieniach w strefie powyzej kolan i powyzej ³okci; trafienia ponizej kolan i ³okci sa zabronione.
- uderzenia tarcza, noga, "tramwaje" sa dozwolone i doliczane do ogolnej punktacji
- oczywiscie obowiazuje absolutny zakaz sztychowania

- zakaz tzw. "misków" czyli zakaz zapasow podczas walki

Poza tym odbedzie sie takze turniej druzynowy czyli melee:
- wielkosc druzyn zostanie ustalona na miejscu (oko³o 4-5 na druzyne)
- odbeda sie konkurencje: mostek, murek, przechwycenie flagi, krag zdrady

mostek: przejscie przez zaimprowizowany przez snopki most. Kazde przewrocenie lub wypadniecie zawodnika za most rowna sie odpadnieciu. Wygrywa ta druzyna, ktora w najliczniejszym sk³adzie pozostanie na polu walki.

murek: zostanie zbudowany mur ze snopkow miedzy 2 druzynami, druzyny podchodza lecz nie przedostaja sie przez mur. Walka trwa 1 min. 30 s. i polega na wyeliminowaniu na jak najwiekszej ilosci przeciwnikow poprzez trafienia w g³owe. Wygrywa ta druzyna , w ktorej pozostanie wiecej zawodnikow. W razie remisu decyduje pojedynek pomiedzy wybranymi przedstawicielami druzyn (wybranym moze zostac tylko ten, ktory pozosta³ na placu boju).
Pojedynek miedzy wybranymi cz³onkami bedzie trwac 30s. i wygrywa ten , ktory zada wiecej trafien lub przewroci przciwnika.

Przechwycenie flagi: zostana zbudowane 2 forty, w kazdym bedzie znajdowac sie flaga. Wygrywa ta druzyna , ktora odbierze przeciwnikowi flage i zabierze ja do swojego fortu nie tracac swojej flagi lub wyeliminuje druzyne przeciwna (wyeliminowanie 1 z uczestnikow nastepuje przez przewrocenie).

krag zdrady: wszyscy walczacy siadaja na snopkach, na znak sedziego wstaja i walcza az pozostanie tylko 1 na polu walki. Kazdy rycerz walczy do przewrocenia lub wypchniecia poza obszar kregu.

2. Opancerzenie:
- pe³ny he³m, os³aniajacy ca³a g³owe (zadnych kapalinow, sald, barbut z ods³onieta twarza)
- min. gruba przyszywka, os³oniete kolana i ³okcie, os³onieta szyja
3. Uzbrojenie:
- na turnieju bojowym mowimy NIE tzw. "listwom smietnikowym", czyli zadnych mieczy ponizej 1 kg
- miecz nie powinien wygladac jak pi³a, w dobrym stanie
Oczywiscie ca³e uzbrojenie bedzie sprawdzane i oceniane wed³ug rozsadku. W razie kontrowersji ostateczna decyzje maja sedziowie.

Pozdrawiam Sebastian vel Boczek

Patryk
Tradycyjnie zjawimy siê na waszy przepiêknym zamku bigsmile2.gif Zabiorê ze sob± moje bli¼niaki, niech zobacz± jak wygl±da organizator Sebastian vel Boczek - syn diab³a i motopompy tongue.gif
S3ba
Ojtam ojtam ja ³agodny jak baranek jestem:)

a i w opisie wkradl sie b³±d turniej jest 7-8 sierpnia napisalem juz do moderatora o edycje bo sam tego nie moge zmienic ale tak z gory zaznaczam zeby nie bylo pytan:)
Bartholomäus von Struß
Kurde, Boczek, mam teraz dylemat i pewnie nie jestem sam..
W tym samym czasie jest turniej w Koronowie, a wiem, ¿e w obu miejscach zabawa przednia.
Utrudni³e¶ mi zadanie... :P

CYTAT
syn diab³a i motopompy

Le¿ê bigsmile2.gif spasc_z_krzesla.gif
Grzes1990
BGZ wstepnie sie pisze, chetnie u was zagoscimy.
Adams87
ja z kolei nie wiem czy w tym terminie nie bêdê obecny na wolinie... (rozwijam dzia³alno¶æ jak ¶redniowiecze to po ca³o¶ci od X do XV wieku smile.gif crazy.gif jester.gif ) ale jakby co rêkê bêdê mia³ na pulsie...smile.gif
Basiek
Mam pytanie techniczne - w temacie jest data z 2009r.
To pomy³ka? smile.gif
S3ba
hehe a no pomylka i to niezauwazona przez dluzszy czas:D
kara¶ - zly harcownik nr1
exy naturalnie sie zjawia tongue.gif . szkoda, ze macie ten sam termin co koronowo, ale jak wiadomo, klimat kina apollo nie ma sobie rownych, wiec przyjezdzamy do was cool.gif
MagicWojtek
dla samego Boczka warto przyjechaæ ;p
S3ba
ach czuje siê mile po³echtany:)
Bartholomäus von Struß
CYTAT(MagicWojtek @ 22:02 17.04.2010) *
dla samego Boczka warto przyjechaæ ;p

Ba, dlatego w³a¶nie wielu ma dylemat gdzie jechaæ - czy Koronowo, czy Dzia³dowo aaa.gif
S3ba
hehe ale tu sie nie ma co zastanawiaæ, oczywi¶cie ze do nas:)
S3ba
w pierwszym po¶cie podaje plan imprezy oraz regulaminy turniejów bojowych
Ryba
Je¶li mi dy¿ur w pracy nie wypadnie to te¿ bym przyjecha³ smile.gif
Igor z Bêdzina
Ja te¿...
Boczu¶, Bêdzin siê wprasza, jak co roku... jester.gif
S3ba
ale¿ zapraszamy i Liw i Bêdzin zawsze s± u nas mile widziani:)
MagicWojtek
to i ja siê wproszê...pewnie z XXVI ;p
Lirael
Mi³o bêdzie znowu siê spotkaæ na dzia³dowskim turnieju z tak fantastyczn± ekip± (Bêdzin, Exy,ca³e D.N.O. i wielu innych zacnych osobisto¶ci cool.gif ).ja ju¿ obiecuje,¿e przyjadê smile.gif
lewan
Routiersi chcieliby siê wstêpnie wprosiæ w liczbie aktualnie bli¿ej nie okre¶lonej bigsmile2.gif
Mam nadziejê na powtórkê z afterparty zesz³orocznego smile.gif
maska
Boczku czy my ma³e robaczki z Pugnatores Aeterni, mo¿emy sie wkrêciæ?
Jarosz
P³ock zg³asza chêæ uczestnictwa w imprezie smile.gif troje ³uczników... smile.gif
S3ba
alez zapraszam zapraszam:)
prosilbym tylko na emila juz mniej wiecej jak licznie chcecie nas nawiedzic:)
oczywiscie im liczniej tym lepiej:D
Pawe³ S³awski h. Szeliga
Trzy Miecze crazy.gif bardzo chêtnie w liczbie 10 osób chcia³o by przybyæ. w tym 4 walcz±cych.
Wiedziemka
co¶ siê miejscówka zmieni³a - obieca³e¶ Boczku napisaæ, gdzie tym razem (wiem, ¿e rzut beretem od zamku) siê rozk³adamy
S3ba
Alez prosze cie bardzo Wiedziemko tak jak obiecalem calosc turneju odbedzie sie na terenie parku znajdujacego sie niedaleko zamku daje ponizej mapke pogladowa na ktorej zaznaczylem co i jak:

postaramy sie miec kogos w poblizu zamku by kierowal przybywajacych na wlasciwe miejsce.

Wiedziemka
i ju¿ siê wie, znaczy sie nie wie, ale siê dowie bigsmile2.gif
Adrian £uczak
I Chor±giew Zaciê¿na Maximus siê zg³asza (w liczbie co najmniej 5 osób) smile.gif

Jak dostanê odpowied¼ od swoich kto jedzie, a kto nie to wysy³am zg³oszenie na e-maila.
Ps. Do kiedy jest termin zg³oszeñ?

Pozdrawiam!
S3ba
miejsca sa wiec oczekuje na emila:)
Cmok z Dzia³dowa
no no teraz mam ze 3 razy dalej ni¿ rok temu, wiêc chyba wezmê namiot ;)
biesiadowanie potem kinie? czy w Medyku?
S3ba
wszystko na miejscu:)
Wiedziemka
jak na miejscu? znaczy gdzie spanie, tam jedzenie?
KarbosDzialdowo
W tym roku Wiedziemko wszystko w jednym obszarze. Tam gdzie wam Sebek zaznaczyl bedzie i turniej i jedzonko i biesiada i spanko.
KarbosDzialdowo
Turniej ³uczniczy bêdzie wygl±da³ tak:

1. Wymagania
*£uk historyczny - prosty, refleksyjny. Bez wspó³czesnych gad¿etów.
Ka¿dy z ³uczników musi posiadaæ komplet 6 strza³ i w miarê mo¿liwo¶ci jedn± czy dwie zapasowe z tego samego kompletu. Wiadomo ze strza³a mo¿e zostaæ uszkodzona a serie bêd± prowadzone po 6 strza³ów.

*Strza³y – koniecznie drewniane z pierzyskami z materia³ów naturalnych.

*Strój historyczny

2. Zasady Turnieju

Odleg³o¶ci mog± siê zmieniæ w zale¿no¶ci od terenu i liczby osób

Je¿eli w której¶ z Seri ³ucznik omy³kowo wypu¶ci wiêcej strza³ ni¿ jest to powiedziane odliczony zostanie strza³ o najwiêkszej liczbie punktów.

Tarcze bêd± w miarê mo¿liwo¶ci twarde. Zostan± przeprowadzone serie próbne. Je¿eli mimo to strza³y bêd± przechodziæ, takie strza³y nie bêd± punktowane pomijaj±c baloniki.

Przedstawiê jedynie najwa¿niejsze za³o¿enia turnieju. Do¶wiadczenia poprzednich lat sprawiaj± ¿e niektóre kwestie mog± siê nieznacznie zmieniæ.

I seria
5 strza³ów do tarczy z odleg³o¶ci 15 m po trzy najlepsze trafienia s± zapisywane
5 strza³ów do tarczy z odleg³o¶ci 20 m po trzy najlepsze trafienia s± zapisywane
5 strza³ów do tarczy z odleg³o¶ci 30 m po trzy najlepsze trafienia s± zapisywane

II seria
Strzelaæ bêdziemy do tarcz ma³ych. Zawieszone zostan± 3 czy 4 tarcze. Za trafienie ka¿dej przynajmniej raz zostan± doliczone punkty.
6 strza³ów do tarczy z odleg³o¶ci 20 m. 3 w pozycji klêcz±cej oraz 3 w klasycznej
6 strza³ów do tarczy z odleg³o¶ci 30 m. 3 w pozycji klêcz±cej oraz 3 w klasycznej

III seria
6 strza³ów do tarczy na której zostan± zawieszone balony. Ka¿dy balonik daje 3 punkty

Fina³ – strzelaj± najlepsi strzelcy. To ile osób wejdzie do fina³y zostanie ustalone kiedy zapisani zostan± wszyscy ³ucznicy. O wej¶ciu do fina³u decyduje suma punktów z poprzednich serii.

W Finale wyniki z I II i III serii zostan± wyzerowane. Ka¿dy zaczyna z czystym kontem.

6 strza³ów do tarczy z odleg³o¶ci 20 m. Tarcze bêd± przedstawiaæ jakie¶ figury geometryczne lub zwierzaczka/ludka. Je¿eli ka¿da z figur zostanie trafiona przynajmniej raz zawodnik otrzyma dodatkowe punkty.
6 strza³ów do tarczy. Bêdziemy strzelaæ pojedynczo. Strzelcy strzelaj± do tarcz ustawionych na górce. Strzelamy po dwie strza³y do ka¿dej z tarcz ustawianych coraz wy¿ej.
6 strza³ów do tarczy z odleg³o¶ci 30 m. (Je¿eli teren pozwoli co mo¿e byæ trudne to powiêkszymy o kilka metrów) Ka¿dy ze strza³ów bêdzie punktowany
6 strza³ów do sylwetki cz³owieka.

Zg³oszenia i ewentualne pytania proszê kierowaæ do mnie lub do Patryka Waszczaka tzw. Tolka :P
Zg³aszaæ siê prosimy mo¿liwe jak najwcze¶niej ju¿ na miejscu

Pozdrawiam i powodzenia.

maska
Boczku,

niestety z powodów osobistych nie bêdziemy w stanie zjawiæ sie u was w tym roku angsad.gif
bardzo ¿a³uje i mam nadzieje ¿e odrobimy to w przysz³ym roku na dzia³dowie.
S3ba
ach ³amiesz mi serce no szkoda wielka jesli nie mozecie ale pamietaj ze zaproszeni jestescie i jesli wam los pozwoli to gnajcie do nas
bob
XXVI tez bêdzie u was. a dla was nawet zalogowa³em siê na FREHA.
Wpadniemy w 2 grupach cze¶æ w pi±tek a reszta w sobotê.
Z wami nudziæ siê nie da a zabawa zawsze jest przednia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
S3ba
do zobaczenia u nas 
Wiedziemka
za rozsiewanie plotek o wielkiej hekatombie, nawa³nicy, która zmiecie nas z powierzchni ziemi i trzeba siê kryæ uduszê w³asnorêcznie (wskazaæ sprawcê) - z najwa¿niejszymi siê nie po¿egna³am, bo pop³och zasiano skutecznie - grrr

jak zawsze jedzenia wedle potrzeb i kochanych pysiów gar¶æ - do zobaczenia za rok na turnieju (a z Dzia³dowiakami mam nadziejê znacznie szybciej) smile.gif
bob
Zabawa przednia i wszystko by³o super prócz deszczu ale i tak by³o fantastycznie. Czekam na nastêpn± imprezê u was!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! smile.gif
Adrian £uczak
Impreza wypas! smile.gif
Czekamy na powtórkê w nast. sezonie.

Dziêki wszystkim walcz±cym i mieszczanom za ¶wietny klimat oraz za mega-przyjazn± atmosferê. Tak trzymaæ!

No i wielkie brawa dla Organizatora icon_wink.gif

Czekam na zdjêcia oraz na jakie¶ filmiki z Turniejów... grzecznie proszê icon_mrgreen.gif
Pozdrawiam!
kara¶ - zly harcownik nr1
dziekujemy za mila, kameralna imprezke ;) glodni, niedopici, ani niedobici z cala pewnoscia nie bylismy, za co dziekujemy organizatorom szczerba.gif ja rowniez bylbym bardzo wdzieczny za filmiki z bojowki.

pozdro
Pawe³ S³awski h. Szeliga
Wielkie serdeczne dziêki za naprawdê przedni± imprezê.

Organizacyjnie du¿e brawa by³o na prawdê mi³o i czu³o siê atmosferkê turnieju a oto chodzi. :-) nastêpnym razem tylko muszê mocniej siê opancerzyæ na d³oniach smile.gif id±c na póltorkê :D

Bo mia³em wielk± ochotê po bojówce jeszcze po¶migaæ ale niestety :/ trzy szwy skutecznie mnie zniechêci³y :/

Mimo to uwa¿am ¿e walki na wysokim i ucz±cym poziomie chêtnie oglada³em i bra³em udzia³.

[a ta agresja i dynamika pó³toraków co¶ wspania³ego]

Filmiki z ramienia z CHZTM krêcone przez Donne bêd± dostêpnê na youtube jako¶ w tym tygodniu. Musze je tylko wrzuciæ.
Jak ogarnê siê z linkami to wrzuce zestawik poni¿ej.

s³awa Panie i Panowie smile.gif
Piter - zly harcownik nr2
Dziêki za super zabawê

Za filmiki z 5v5 bêdê bardzo d¼wiêczny smile.gif

Pozdrawiam
Cmok z Dzia³dowa
podziêkowania za turniej,
a szczególnie dla karasia z³ego harcownika, niez³y surprise i bohurtowa m³ocka niemal¿e ...w bojówce smile.gif

fotki od siostry turystki (do pierwszej przerwy tylko)
http://picasaweb.google.pl/panprah/2010Tur...skiWDzialdowie#

filmy na moim kanale YT, link w stopce,
w pó³torakach fina³ trójki najlepszych, jedynka ca³o¶æ, ca³o¶æ 5x5 + kr±g zdrady i bitwa,
w trakcie wrzucania jeszcze.

Pozdrawiam,
Smoczek
MagicWojtek
full wypas itp icon_wink.gif
Boczek zawsze potrafi siê zaopiekowaæ lud¼mi :D

wspania³y turniej,¶wietne towarzystwo,niez³a nawet pogoda..czego chcieæ wiêcej ;p??

btw.dziêki Smoczek za filmiki :D
Adrian £uczak
Stokrotne dziêki Smoczek (i twojej siostrze) za filmiki oraz zdjêcia smile.gif

Wrzucam wyniki Turniejów Bojowych 1 vs 1:
Miecz i tarcza:
1.Mirek z Bractwa Rycerskiego Zamku Bêdzin
2.Kozi z Malborka
3.MagicWojtek z Toruñskiej Szko³y Fechtunku

Miecz D³ugi:
1.Hadrian z Braci Herbu Gryf
2.Kozi z Malborka
3.Adrian z Bydgoszczy (czyli ja :D) Chor±giew Zaciê¿na Maximus

Pozdrawiam!
tauknight
na torunieju kto¶ jak mi siê zdaje przez przypadek wzi± mój kaptór ³uk i strza³y jakby kto¶ co¶ wiedzia³ o tym prosi³bym o wiadomo¶æ
uczciwy posiadaczu zg³o¶ siê
Lena
Mnie niestety na imprezie nie by³o ale w imieniu kolegów podzielê siê filmem który nakrêcili¶my:

5 vs. 5 - Drapie¿ne stokrotki vs. Sanda³ z mas³em:
http://www.youtube.com/user/KonfraterniaBC#p/u/0/A9haiiHmRog

Pozdrawiam,
£ukasz
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.