Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Grunwald 2010
> Inne > Kalendarium 2010 > Grunwald 2010
Stron: 1, 2
Amer
Witam!
mam pytanie w kwestii wymagan co do ubioru -
czy arming doublet bez bufek z naszytymi paskami ze skory nadawalby sie pod zbroje na grunwald?
cos takiego...
http://www.medieval-market.biz/podglad.php...g_doublet_5.jpg
Purvis
Najlepiej sprawdziæ to w wymaganiach konkretnych choragwi, dostêpnych na ich stronach.
MagicWojtek
to raczej pó¼na XV jest
Józef
CYTAT(Amer @ 22:28 26.03.2010) *
Witam!
mam pytanie w kwestii wymagan co do ubioru -
czy arming doublet bez bufek z naszytymi paskami ze skory nadawalby sie pod zbroje na grunwald?
cos takiego...
http://www.medieval-market.biz/podglad.php...g_doublet_5.jpg

Ja my¶lê ¿e pod zbrojê to Ci nikt zagl±da³ nie bêdzie.
Czyli Twoja sprawa , czy pod spodem bêdziesz pó¼ny , czy te¿ Grunwald 1410 , 15 lipca , godz. 17ta , minut 30 bigsmile2.gif

Na stronie Grunwaldu s± regulaminy , dotycz±ce równie¿ uzbrojenia w danej formacji .
pozdro smile.gif
Amer
a dziekuje wszystkim za odpowiedz :
czy taka przeszyszywka bylaby odpowiedniejsza?
http://www.medieval-market.biz/pl/podglad....on_type_2_0.jpg

czy kirys tego ksztaltu pasuje na okres w którym miala miejsce bitwa?
http://www.ashe.y0.pl/kor/kir/kir.html
Józef
Amer - czy to znaczy ¿e Ty dopiero kupujesz i kompletujesz uzbrojenie ?
Pytam , bo od tego zale¿y jak Ci ludzie maj± doradziæ .
Wa¿ne jest , czy walczy³e¶ ju¿ w jakim¶ uzbrojeniu .(Jedni wol± p³ytê , drudzy zbrojniki ).
Najgorzej jest w po¶piechu co¶ kompletowaæ - pó¼niej oka¿e siê ¿e poszed³e¶ nie t± drog± .
Szkoda kasy.
Napisz co¶ wiêcej , to ³atwiej bêdzie o dobr± radê.
pozdro.
Amer
CYTAT(Józef @ 13:50 27.03.2010) *
Amer - czy to znaczy ¿e Ty dopiero kupujesz i kompletujesz uzbrojenie ?
Pytam , bo od tego zale¿y jak Ci ludzie maj± doradziæ .
Wa¿ne jest , czy walczy³e¶ ju¿ w jakim¶ uzbrojeniu .(Jedni wol± p³ytê , drudzy zbrojniki ).
Najgorzej jest w po¶piechu co¶ kompletowaæ - pó¼niej oka¿e siê ¿e poszed³e¶ nie t± drog± .
Szkoda kasy.
Napisz co¶ wiêcej , to ³atwiej bêdzie o dobr± radê.
pozdro.

No to siê wyspowiadam.
Celuje w rycerza .
Dopiero kompletuje,nie s±dze ¿ebym zd±¿y³ na tegoroczn± impreze wiêc spokojnie sobie na ca³y rok wszystko rozplanuje - rady mile widziane . W tym roku bêdê co najwy¿ej widzem. Z rzeczy podstawowych mam bielizne,pod koniec miesiaca bêde mia³ pó¼ne nogawice,mam ju¿ koszule,ze dwa czepki.Zamówi³em dublet "cywilny" Po koniec miesi±ca bêdê mia³ chaperon. Posiadam przeszywanicê tak± jak w linku oraz dublet bojowy o który siê rozchodzi³o.
Mam pasek datowany na XIV/XV wiek.Posiadam buty za kostkê datowane na ten okres. Niestety na wiêcej cywilnych ciuchów na razie mnie nie staæ no i szczerze mówi±c jeszcze nie wiem co by by³o dobre na strój wierzchni,mo¿e dworski.Szwy widoczne szyte s± rêcznie,reszta maszynowo.
Uzbrojenie:
Posiadam miecz pó³torarêczny z skórzan± pochw±,w przysz³ym tygodniu bêdê mia³ psi pysk ju¿ dla mnie wykonany , w po³owie kwietnia spodziewam siê ¿e bêdê mia³ czepiec kolczy do niego wraz z zrobionym wcze¶niej wymoszczeniem,kryz± . Zamówi³em tarcze (trójk±tna ) , po jej otrzymaniu zlecê j± do malowania (herb boñcza lub podobne zwierze). Celuje w pancerz p³ytowy na pierwsz± po³owê XV wieku- nie mam do¶wiadczenia "bojowego" poprostu bardzo mi siê podoba ,nie mam ambicji walczyæ w tym "na ¶mieræ i ¿ycie".Posiadam pe³ne nogi p³ytowe.Zamówi³em kirys taki jak w linku (istnieje mo¿liwo¶æ modyfikacji zamówienia dlatego o niego pyta³em)oraz rêkawice klepsydrowe. Potem do tego dojdzie zamówienie na tabard albo jake (co by lepiej pasowa³o na Grunwald te¿ siê zastanawiam)
Józef
Amer - piszesz :
Dopiero kompletuje , nie s±dzê ¿ebym zd±¿y³ na tegoroczn± imprezê ...

Masz du¿o , my¶lê ¿e jednak powiniene¶ wyj¶æ w tym roku - je¶li nie jako ciê¿kozbrojny , to jako lekki.
Dlaczego ?
Nastêpnego takiego jubileuszu nie do¿yjesz bigsmile2.gif
Tegoroczny znaczek osoby walcz±cej co¶ bêdzie znaczyæ , no mo¿e mniej ni¿ ten pierwszy , ale warto go mieæ.
Poza tym warto co¶ od siebie daæ - w³a¶nie w tym roku .

pozdro smile.gif

ps.
Na kirys najlepszy Wappenrok - bia³y , z czarnym krzy¿em oczywi¶cie bigsmile2.gif
Amer
Dziêki za dobre s³owa. Zasadniczo jeden czas jest nam dany i lepiej go nie marnowaæ smile.gif Je¶li kto¶ mnie z takim zestawem przyjmie to chêtnie siê zg³osze...
Mateusz z Grójca
CYTAT(Józef @ 18:52 27.03.2010) *
Na kirys najlepszy Wappenrok - bia³y , z czarnym krzy¿em oczywi¶cie bigsmile2.gif

szczególnie je¶li wygl±da dok³adnie tak jak ten na zdjêciu icon_redface.gif
i mo¿e byæ z tym czarnym krzy¿em...
powszechnie wiadomo ¿e ilu by was nie by³o to dostaniecie lanie
Józef
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 03:13 28.03.2010) *
CYTAT(Józef @ 18:52 27.03.2010) *

szczególnie je¶li wygl±da dok³adnie tak jak ten na zdjêciu icon_redface.gif
i mo¿e byæ z tym czarnym krzy¿em...
powszechnie wiadomo ¿e ilu by was nie by³o to dostaniecie lanie

Taka nasza dola bigsmile2.gif
Co roku umieraæ trzeba.
Ale nie wiem na jakim zdjêciu ?
pozdro
Józef
CYTAT(Amer @ 01:28 28.03.2010) *
Dziêki za dobre s³owa. Zasadniczo jeden czas jest nam dany i lepiej go nie marnowaæ smile.gif Je¶li kto¶ mnie z takim zestawem przyjmie to chêtnie siê zg³osze...

W temacie "g³ównym" - Grunwald 2010 :

tematy :
zaci±g - chor±giew lekka polska "Pogoñ"
zaci±g - II lekka chor±giew Zakonna
Proponujê spróbowaæ - zapytaæ.

pozdro smile.gif
ps. zas³onê w he³mie , jaka by nie by³a , nie problem zdemontowaæ .
Purvis
Strona krzy¿acka nie przegrywa, strona krzy¿acka po¶wiêca g³upie ambicje na rzecz dramaturgii widowiska ;)
Pablo
Po prostu mo¿ecie siê wcze¶niej po³o¿yæ i d³u¿ej pole¿eæ smile.gif
Józef
Nie umniejszaj±c innym - dlatego ¿e walczymy przeciw " Boskiej -Krakoskiej "
Cieszê siê z tego ¿e na "stare lata" nie muszê siê wysilaæ w walce - wystarczy te parê godzin w zbroi , w upale . crazy.gif
A co do le¿enia , to heroizm wielki , bo potem przy praniu Wappenroka czasu du¿o schodzi , a i tak czasem placki zostaj± jakie¶ niedoprane bigsmile2.gif

S± jednak chor±gwie które siê zdrowo ³upi± bigsmile2.gif bum.gif
pozdro
100dni do wyjazdu.
Mateusz z Grójca
CYTAT(Józef @ 10:00 28.03.2010) *
Ale nie wiem na jakim zdjêciu ?

chodzi³o mi o zdjêcie z oferty tamtego p³atnerza którego kolega przedstawia³ jako wzór
Józef
Nie umiem znale¼æ icon_redface.gif .
A z chêci± bym obejrza³.
pozdro.
Adsumus
CYTAT
Nie umiem znale¼æ

Amer post nr55, u do³u posta.
Sara Lilith
Salve!
Mam niecodzienne(dziwne, specyficzne, g³upie...?) pytanie... Bardzo chcia³am pojechaæ na Grunwald w tym roku, ale có¿- m±dry polak po szkodzie. 1 Maja kompani u¶wiadomili mnie, ¿e zapisy trwa³y do 30 kwietnia... W zwi±zku z tym pytam- czy gdyby kto¶ zrezygnowa³/nie móg³ jechaæ/itd. czy jest mo¿liwo¶æ, ¿eby odst±piæ miejsce...?
I czy ewentualnie by³aby taka osoba...
Je¶li za³±czy³am pytanie w z³ym miejscu pokornie proszê o przebaczenie i przeniesienie. smile.gif
Józef
Zale¿y jaka chor±giew.
Mi siê wydaje ¿e termin ostateczny zapisów , zosta³ przesuniêty do 15 maja.
Wiêc powiniene¶ siê po¶pieszyæ .
pozdro

edyt.

Ups...
Na stronie Grunwaldu pisze , ¿e termin up³ywa 05.maja.
No ale ¿yczê powodzenia.
Sara Lilith
CYTAT(Józef @ 12:01 05.05.2010) *
Zale¿y jaka chor±giew.
Mi siê wydaje ¿e termin ostateczny zapisów , zosta³ przesuniêty do 15 maja.
Wiêc powiniene¶ siê po¶pieszyæ .
pozdro

edyt.

Ups...
Na stronie Grunwaldu pisze , ¿e termin up³ywa 05.maja.
No ale ¿yczê powodzenia.

To dzi¶ ostatni dzieñ?! Mo¿e jeszcze zd±¿ê!!! Móg³by¶, proszê, podaæ mi adres strony, gdzie trzeba siê zarejestrowaæ?
Nidhogg
CYTAT(Sara Lilith @ 14:35 05.05.2010) *
To dzi¶ ostatni dzieñ?! Mo¿e jeszcze zd±¿ê!!! Móg³by¶, proszê, podaæ mi adres strony, gdzie trzeba siê zarejestrowaæ?

http://grunwald1410.pl/ tam znajdziesz telefony i emaile dowódców chor±gwi Grunwaldzkich. Musisz zdecydowaæ do której chor±gwi siê wybierasz, sprawdziæ jakie ma szczegó³owe wymagania strojowo-sprzêtowe, zg³osiæ siê, wys³aæ zdjêcia, przej¶æ pozytywnie przegl±d i tyle. Bior±c pod uwagê, ¿e dzi¶ jest ostatni dzieñ, w którym dowódcy mog± przes³aæ listê osób do organizatora, to szanse masz niewielkie.
Rafa³.
Sara Lilith
Zg³oszenie ju¿ wys³ane, zobaczymy, co z tego wyjdzie... pozostaje mi trzymaæ kciuki.
Bartholomew the Hospitaler
Hm.. z ró¿nych wzglêdów wysz³o jak wysz³o, ale jako uczestnik nie bêdê na Grunwie. Czy ew. móg³by mi kto¶ napisaæ jakie s± szanse na to, ¿e np. gdybym przyjecha³ w pi±tek jako widz zostanê wpuszczony do obozu. Chodzi mi o to czy obóz jest zamkniêty czy mo¿na przyjechaæ i normalnie wej¶æ i np. czê¶æ z Was poznaæ na ¿ywo. W sobotê na inscenizacji nie bêdê i zastanawiam siê czy chocia¿ w pi±tek jest sens podjechaæ (bêdê u rodziny na Mazowszu wiêc zawsze ciut bli¿ej ni¿ z Wroc³awia ;) ). Co ew. jest przewidziane na pi±tek? Jaka próba generalna?
Purvis
http://www.grunwald1410.pl/index.php?cat=2

Tu masz szczegó³owy plan. Poznac siê osobi¶cie bêdzie okazja np. na próbie smile.gif
pozdro
MagicWojtek
otwarty dla zwiedzaj±cych w tamtym roku by³ obóz wielkiego mistrza..pewnie w tym roku te¿ bêdzie
CYTAT(Purvis @ 15:57 12.07.2010) *
http://www.grunwald1410.pl/index.php?cat=2

Tu masz szczegó³owy plan. Poznac siê osobi¶cie bêdzie okazja np. na próbie smile.gif
pozdro

Dziêki za linka. Czyli wszystko co jest podane w planie na pi±tek jest w 100% do obejrzenia tak¿e dla mnie jako "turysty", tak? Nie s± to imprezy zamkniête? Jak np. turnieje.

No i jak z tym obozem? Tylko obóz Wielkiego Mistrza jest otwarty? Tam gdzie Wy "rozrabiacie" wstêpu nie ma, tak? Wola³bym wcze¶niej wiedzieæ i nie byæ niemile zaskoczonym po przyje¼dzie :/
Agatka
generalnie wstêpu do obozów nie ma. jedyne co ci pozostaje, to "trasa wycieczkowa" pomiêdzy obozami.
Yogesh
Pragnê tylko uspokoiæ, ¿e je¿eli tylko trasa "wycieczkowa" bêdzie taka jak w tamtym roku to spokojnie ka¿dy turysta bêdzie mia³ okazje bez nêkania obozuj±cych tam osób zobaczyæ co i jak.
W ka¿dym razie mi wystarczy³o. smile.gif
Mo¶ka
W zesz³ym roku by³ wstêp do chor±gwi siemowita, tylko w pi±tek, tylko z przewodnikiem z RR, odp³atnie. W tym roku pewnie bêdzie podobnie.
Selekos
Czyli jak przyjadê jako turysta to nie ma szans na odwiedziny? icon_wink.gif
Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
Selekos zajd¼ do tczewskiej to jak cz³onek klanu wilka(ju¿ pal licho czy dobrowolnie czy nie) ja sam osobi¶cie Ciê oprowadzê ;)
Selekos
Okej, jak us³yszysz wycie kap³ana Klanu Wilka to bêdziesz wiedzia³, ¿e przyby³em icon_wink.gif
S³uchajcie, w czwartek o 19 ma byæ:
19.00 - V Grunwaldzki Turniej Konny
Gonitwy sprawno¶ciowe.
Boghurt,- walki bezpo¶rednie na maczugi.
Joust – walki bezpo¶rednie na kopie

Czy ten bohurt bêdzie konny czy pieszy???

Bo tak naprawdê nie wiem na kiedy mam siê nastawiæ, czy przyjechaæ na czwartkowe popo³udnie i wieczór czy ew. ciekawiej bêdzie w pi±tek rano.

W zwi±zku z ma³ym 10 miesiêcznym towarzyszem podró¿y chcemy unikn±æ upa³u w po³udnie.
Mateusz z Grójca
ten bughurt - to o co pytasz to raczej pokazy konne

walka piesza bêdzie pewnie zarówno w ¶rodê jak i w czwartek jak równie¿ w pi±tek i sobotê.
w róznych turniejach
Laukon
Witam.
Wiadomo o której odbêdzie siê buhurt dru¿yn 20x20?
W programie jest to enigmatycznie napisane, tak¿e nie mam pewno¶ci.

pozdrawiam!
lambers
Witam i przepraszam za odgrzanie tematu. Je¿eli jest bardziej odpowiednie miejsce dla mojego pytania, to proszê o przeniesienie posta.
Otó¿, w tym roku, mia³em okazjê podziwiaæ pola grunwaldzkie na ¿ywo, niestety jako turysta. Atmosfera panuj±ca poni¿ej wzniesienia (na którym królowa³a chiñszczyzna) niezwykle mnie urzek³a. Przeczyta³em ca³y temat, mnóstwo w nim informacji o tym jak do³±czyæ do chor±gwi i innych sposobach znalezienia siê w niedostêpnym dla turystów obozowisku. Czy kto¶ ze sta³ych bywalców móg³by mi obja¶niæ w jaki sposób znale¼æ siê na Grunwaldzie jako rekonstruktor cywilny. Chcia³bym trochê pokupczyæ (oczywi¶cie w handlowym tego s³owa znaczeniu ;) ), zatem jak wygl±da kwestia wystêpowania w roli kupca (historycznie odzianego) oraz uzyskanie miejsca do handlu. Wdziêczny bêdê za wszelkie informacje. Pozdrawiam!
Filippo
CYTAT(lambers @ 18:30 15.08.2010) *
Witam i przepraszam za odgrzanie tematu. Je¿eli jest bardziej odpowiednie miejsce dla mojego pytania, to proszê o przeniesienie posta.
Otó¿, w tym roku, mia³em okazjê podziwiaæ pola grunwaldzkie na ¿ywo, niestety jako turysta. Atmosfera panuj±ca poni¿ej wzniesienia (na którym królowa³a chiñszczyzna) niezwykle mnie urzek³a. Przeczyta³em ca³y temat, mnóstwo w nim informacji o tym jak do³±czyæ do chor±gwi i innych sposobach znalezienia siê w niedostêpnym dla turystów obozowisku. Czy kto¶ ze sta³ych bywalców móg³by mi obja¶niæ w jaki sposób znale¼æ siê na Grunwaldzie jako rekonstruktor cywilny. Chcia³bym trochê pokupczyæ (oczywi¶cie w handlowym tego s³owa znaczeniu ;) ), zatem jak wygl±da kwestia wystêpowania w roli kupca (historycznie odzianego) oraz uzyskanie miejsca do handlu. Wdziêczny bêdê za wszelkie informacje. Pozdrawiam!

Polecam http://grunwald1410.pl/, a szczególnie dzia³y 'Dla uczestników' i 'Regulamin'.
lambers
Chêtnie bym przeczyta³, jednak strona z powy¿szego linku nie jest dostêpna (przynajmniej u mnie). Mo¿e kto¶ opowiedzia³ by co nieco z autopsji na temat nurtuj±cych mnie kwestii? Bêdê zobowi±zany.
Nidhogg
CYTAT(lambers @ 19:24 16.08.2010) *
Chêtnie bym przeczyta³, jedna strona z powy¿szego linku nie jest dostêpna (bynajmniej u mnie). Mo¿e kto¶ opowiedzia³ by co nieco z autopsji na temat nurtuj±cych mnie kwestii? Bêdê zobowi±zany.

http://grunwald1410.pl/
I przynajmniej, nie bynajmniej, b³agam aaa.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.