Jak pisa³am w temacie "ranking Mieczników, zamówi³am wczesny miecz tutaj:
http://www.mieczedowalki.pl/wczesne.htmlMiecze na tej stronie nie s± za ³adne, ale ten miecznik siê rozwija w ekspresowym tempie.
Kolega ma od niego dwa miecze, jeden "gratis" bo nieudany, nie wygl±da za ciekawie, drugi ju¿ lepiej, dobrze wyprowadzone zbocze, waga 1200 gram przy klindze 65,5-66 cm (to samo co mój "Szanek"1210gram), wywa¿enie 6,5-7 cm-przyzwoite ("Szanek" wywa¿enie 5cm-ale przy klindze ostro schodz±cej do sztychu), niezbyt ³adna oprawa, ale...
Jak ja z³o¿y³am zamówienie, Pan mnie poinformowa³, ¿e zrobi³ wczesny mieczyk ok 1kg, 5cm wywa¿enie i ma nowe g³owice, których nie ma na stronie. Czekam na miecz od niego. Ma siê zmie¶ciæ w 1200gram, 70 cm klinga, 7cm wywa¿enie przy szerokiej klindze z dobrze wyprowadzonym zbroczem, szych "na piêcioz³otówkê". Ciekawa jestem, czy uda mu siê osi±gnaæ lepsze parametry (dla mnie idealna broñ musi byæ jak najl¿ejsza przy dobrym wywa¿eniu-jestem s³absza od kolegów, czym¶ muszê nadrobiæ ;) ).
Jakby kto¶ da³ mi jeszcze dobr± radê (jelec g³owica), zbrocze (dziêki postowi Borana
ju¿ wiem, ¿e powinno byæ poci±gniête od samego jelca) w sprawie wczesnych mieczy (X w.), dopóki miecznik nie zaku³ jeszcze trzpienia na g³owicy, by³abym wdziêczna.
PS Przegl±da³am ksi±¿kê ¯ygulskiego "Stara broñ w polskich zbiorach" jest tam typ miecza (podobny do typu2 -ze strony S.Tylki) X/XIw., 0,86 kg wagi!!! przy d³ugo¶ci ogó³em 90,5 cm. Jakby uzwglêdniæ korozjê i brak ok³adzin na trzpieniu to jego waga pewnie nie przekroczy³aby 1100, a mo¿e nawet 1000 gram.