@viator
Nie kasuj, jak dla mnie takie dyskusje, o tym dlaczego i po co kto¶ robi co¶ konkretnego w RR maj± sens. Wymiana idei jest jak najbardziej potrzebna i uwa¿am, ¿e na tym forum za du¿o tego typu postów trafia do kosza. Tak jakby w d.. kogo¶ parzy³o, ¿e to "hobby" mo¿e dla kogo¶ znaczyæ co¶ wiêcej ni¿ dobra zabawa i odkrywanie historii dla samego odkrywania. Tylko dziêki tego typu rozmowom mo¿na poznaæ argumenty i je¶li kto¶ nie ma - wyrobiæ sobie opinie, a je¶li ju¿ ma to skonfrontowaæ, skorygowaæ... dla jednych RR to ideologia ¿yciowa, dla innych inspiracja, dla jeszcze innych "tylko" hobby, albo zarabianie forsy. dajmy prawo g³osu wszystkim. Skoro ka¿dy ma prawo wyboru czy chce ¶piewaæ, to ka¿dy ma prawo powiedzieæ dlaczego dokona³ tego wyboru i przekonywaæ innych do swoich racji
CYTAT(Józef @ 16:55 23.02.2010)
Witaj Glorio
Ja nie chcê robiæ wielkich prób - w po¶cie czterdziestym napisa³em : "...godzinê?"
Poza tym odpowiedzi± na Twoje pytanie jest sam temat
Wydaje mi siê równie¿ , ¿e na pocz±tku powinno siê poprzestaæ na od¶piewaniu podczas inscenizacji przynajmniej jednej zwrotki .( ci co chc± ¶piewaj± jedn± i ci co chc± - ca³o¶æ , a ci co nie chc± wcale - nic nie ¶piewaj±)
Przynajmniej "Christ ..." Dla wielu Polaków mo¿e byæ problemem nauczyæ siê tekstu .
Na próbê przyjd± jednak równie¿ Niemcy , wiêc bêdzie ³atwiej.
pozdro
Witaj Józefie
Komu jak komu, ale tobie nale¿y siê tylko chwa³a za podjêcie tematu. Widzisz problem i chce ci siê co¶ z tym zrobiæ. Cholera wziê³a mnie, kiedy wyobrazi³am sobie kwiat RR, który staæ nie tylko na wykonanie kolczugi z podwójnym nitem, ale i przebrniêcie przez traktat po szwedzku o sposobach czynienia tego w II æwiartce XV wieku w Burgundii, a szkoda mu czasu na zapuszczenie empetrójki i pobuczenie znanej ze szko³y melodii do tekstu z Wikipedii. Skoro to nie wystarczy (niech bêdzie, ¿e melodia jest trudna) - widocznie konieczne s± warsztaty. Dla mnie "polski rycerz" pod Grunwaldem nie znaj±cy ani kawa³ka Bogurodzicy (na inscenizacji ¶piewa siê kilka linijek), to po prostu oksymoron przyprawiaj±cy o wytrzeszcz oczu. To samo dotyczy potencjalnego Niemca nie znaj±cego "Christ...". Przecie¿ to ju¿ nawet nie kwestia szacunku dla narodowych symboli, czy tym bardziej osobistego do nich uczucia, ale profesjonalizmu w pewnych sytuacjach. A tu 3 strony dyskusji o tym, czy zadanie aby nie za trudne...
Ateista i wojuj±cy antykleryka³ wyrecytuje ojczenasza, a nawet choinkê ubierze. Nie znaj±cy jêzyka woja¿er uczy siê przed wycieczk± obcych zwrotów grzeczno¶ciowych i podstaw lokalnej kultury. Rekonstruktor historyczny - nie uwa¿a za konieczne znaæ ikony czasów, które odtwarza, a przy okazji hymnu. A potem siê dziwiæ, ¿e tury¶ci traktuj± nas niepowa¿nie i my¶l±, ¿e "pod tymi lnianymi koszuliskami nosimy T-shirty".
Bo nosimy. Tamdaradei, król Jagie³³o to by³ klej.
Tylko czy Bogurodzica nie zmieni siê w "Hej Soko³y" ¶piewane po pijaku przy ognisku?
A to ju¿ zale¿y czy ci co bêd± ¶piewaæ, bêd± siê staraæ zachowaæ powagê, czy te¿ robiæ to celowo przesadnie lub byle jak ze z³o¶liw± satysfakcj±, ¿e "jak nas zmusili¶cie to teraz macie". Bo o to, ¿e bêd± trochê fa³szowaæ albo jakie¶ s³owo pomyl±, to siê ani Matka Boska na nich nie obrazi, ani publiczno¶æ nie wygwi¿d¿e. Spodziewam siê raczej oklasków i owacji ze strony widzów, bo to bêdzie przecie¿ kulminacyjny moment ich napiêcia: po d³ugim oczekiwaniu zaczyna siê widowisko.
Dobra, ja prywatnie te¿ nie chcê tego tematu kasowaæ; uwa¿am ¿e dyskusja jest ciekawa i mo¿e byæ wa¿na, co¶ wnosi do tematu w ka¿dym razie; ale rozwa¿amy dok±d ma trafiæ, bo w Kalendarium to na pewno nie powinna zostaæ.
Glorio czy ty czytasz mi w my¶lach patrz±c na moje zdjêcie???????
Popieram.
A ja w tej kwestii szykujê niespodziankê...he he he he
A tak na powa¿nie - idziecie na to pole dla siebie, turystów, historii, czy zobaczyæ Pudziana?
A jak Juz sobie odpowiecie na to pytanie to reszta problemu siê wyja¶ni...
Wypowiadasz siê w imieniu ca³ego bractwa? Czy w swoim i tylko swoim ?
pozdro
CYTAT(Mighty Gacek @ 17:31 25.02.2010)
A ja w tej kwestii szykujê niespodziankê...he he he he
A tak na powa¿nie - idziecie na to pole dla siebie, turystów, historii, czy zobaczyæ Pudziana?
A jak Juz sobie odpowiecie na to pytanie to reszta problemu siê wyja¶ni...
Ka¿dy wychodzi do inscenizacji ze swoich pobudek.
Ja ze swojej strony - by w ten sposób oddaæ cze¶æ poleg³ym - 600lat temu.
Inny , bo musi .
Jeszcze inny by sobie powalczyæ.
Je¶li ka¿dy zrobi to trzymaj±c siê zasad regulaminu inscenizacji - OK.
Nie zrozum mnie ¼le.
Twoja wypowied¼ dotycz±ca szykowania niespodzianki , mo¿e byæ potraktowana powa¿nie.
Reprezentujesz " Ekskalibur "
Zastanów siê wiêc czy warto ?
pozdro
Zosta³em wywo³any do tablicy. Ju¿ jestem. Bogurodzica to najstarszy polski hymn pañstwowy b±d¼ narodowy. Wypada to umieæ ¶piewaæ (zw³aszcza ¿e tekst i muzyka zdecydowanie lepsze ni¿ w "Mazurku D±browskiego"). Oczywi¶cie ¿e bardzo sympatycznie by³oby us³yszeæ Bogurodzicê z setek rycerskich garde³ na polach Grunwaldu. Ja co roku ¶piewam to z playbacku ale w ten sposób trudno zrealizowaæ siê artystycznie
. Warto spróbowaæ i mo¿e to byæ jednym z elementów Warsztatów Gregoriañskich które bêdziemy organizowaæ jak co roku. Mam tylko jedn± w±tpliwo¶æ natury akustycznej. Czy oby na pewno ¶piew z nawet 1000 garde³ bêdzie s³yszalny dla publiki?
Witamy
Je¶li dobrze zauwa¿y³em - to tematem zaj±³e¶ siê ju¿ du¿o wcze¶niej .
Wiêc tu chodzi o kontynuacje .
Pewnym jest , ¿e w tym roku nie przygotujemy wszystkich walcz±cych do od¶piewania hymnów.
Pewnym jest , ¿e nie zrobimy tego za rok , ani za dwa.
Bo po prostu nie mo¿na robiæ niczego na si³ê .
Hymny odtwarzane by³y by , jak zawsze z p³yty , czy co tam jest ...
Ale gdy ju¿ ludzie zaczn± ¶piewaæ , to dalej mo¿e byæ tylko lepiej .
Czy bêdzie s³ychaæ czy nie ? To musimy sprawdziæ , najlepiej na inscenizacji
Spokojny - zostawiam temat w Twoich rêkach.
pozdro
EEE a ja tak zapytam czy wy s±dzicie ¿e organizator mo¿e zrezygnowaæ z p³ytki i polegaæ na osobach, które tylko bêd± ¶piewaæ.
CYTAT(Piotr Koc @ 19:26 25.02.2010)
Bogurodzica to najstarszy polski hymn pañstwowy b±d¼ narodowy. Wypada to umieæ ¶piewaæ (zw³aszcza ¿e tekst i muzyka zdecydowanie lepsze ni¿ w "Mazurku D±browskiego").
Bogurodzicy musi nauczyæ siê ka¿dy by skoñczyæ gimnazjum (wcze¶niej 8 klas. SP), rozumiem ¿e dla wielu to dawne czasy, ale istnieje trik pozwalaj±cy wydobyæ z pod¶wiadomej pamiêci s³uchowej piosenki (lub chocia¿ ich fragmenty) których nie s³ysza³e¶ od lat i jeste¶ pewien ¿e ich nie znasz.
£o jezu
Wypowiadam siê sam z siebie
Temat jest o ¶piewaniu Bogurodzicy na ¿ywo, tak?
Rozumiem ze uprzedzenia i kilka innych rzeczy nie pozwalaj± sadziæ ze jak kto¶ z Excalibura powie s³owo"niespodzianka" to nic innego jak Armageddon jak nic siê wydarzy, kury przestan± siê nie¶æ i krowy zaczn± dawaæ kwa¶ne mleko ale troche chyba czasy siê zmieni³y, prawda?
Niespodzianka dotyczy ¶piewania Bogurodzicy przez ca³a Mazowieck± i wiecej nie powiem. Nic takiego.
Ha ha ha ha
Spokojnie, tylko wjedziemy na pole bitwy na rampie któr± ukradli¶my z Love Parade, od¶piewamy Bogurodzicê wersjê Techno a na koniec poka¿emy go³e ty³ki do publiki.
Ha ha ha ha ha
Ludzie, troche dystansu...
Czasy siê zmieni³y......
....."But the memory remains"-a¿ siê cisn± s³owa piosnki sk±din±d znanej wiêkszo¶ci narodu
(m³oda jestem i krótko w RR-ce, ale wystarczaj±co by us³yszeæ wiele o przesz³o¶ci Excalibura, bez urazy
)
Sam pomys³ tematu godny pochwa³y i raczej nie napiszê niczego nowego poza tym, ze rêkoma i nogami podpisujê siê pod postami Glorii. Skoro odtwarzamy historiê to czemu nie próbowaæ rykn±æ na ca³y regulator obu pie¶ni? Wydaje mi siê, ¿e mo¿emy siê mi³o zaskoczyæ, przecie¿ to niemo¿liwe ¿eby 3/4 rycerstwa nie mia³o ani si³y g³osu, ani s³uchu....A mo¿e to tylko kwestia braku wiary w nas samych?
Ja równie¿ raczej jestem w tej grupie "za".
To, co teraz tu napiszê mo¿e byæ deczko utopijne. Jak tak sobie pomy¶leæ, ¿e w koñcu zamiast tego okrutnego ryku z g³o¶ników publiczno¶æ us³ysza³aby prawdziwy ¶piew w wykonaniu prawdziwych ludzi w prawdziwej sytuacji (a s±dzê ¿e jakby ka¿dy g³os swój wysili³ to megafonu by tam nie trzeba by³o przynosiæ) to by siê, za przeproszeniem, zamknê³a i pos³ucha³a do koñca (a mo¿e w jakiej¶ czê¶ci przy³±czy³a). Bo ludzie s± po pierwsze istotami stadnymi, a po drugie sentymentalnymi. Palca mo¿e sobie uci±æ nie dam, ale wydaje mi siê ¿e jakiej¶ czê¶ci grunwaldowej publiki ³ezka w oku by siê zakrêci³a.
Ostrzega³am, ¿e utopijne.
Powoli do przodu . W 2003 roku w inscenizacji brali udzia³ Templariusze .
Poprzeczka siê podnosi i niech tak bêdzie.
pozdro
W razie czego mo¿na pój¶æ na kompromis z lud¼mi na "nie".
Umówmy siê, ¿e ¶piewamy jak±¶ 1/3 czê¶æ ca³ej Bogurodzicy (czy co¶ ko³o tego) - jedni nie musz± siê martwiæ, ¿e kto¶ ich zmusza od¶piewania ca³ego hymnu, a prawdziwi Pasjonaci (tak - ci z prawdziwego zdarzenia) siê uciesz±, ¿e mog± co¶ zrobiæ dla Siebie i Idei rekonstrukcji.
A jak s± tacy, których boli nawet nauczanie siê z paru linijek Hymnu, to niech zamkn± zas³onê na inscenizacji i niech chocia¿ sprawiaj± dobre wra¿enie.
Ja osobi¶cie jestem Bardzo "Za".
No i podziêkowania dla Inicjatorów pomys³u.
Pozdrawiam i Czo³em!
Nie da siê za¶piewaæ 1/3 Bogurodzicy, bo ona ma dok³adnie dwie zwrotki
Ja bym tylko proponowa³ ¿eby to, co pu¶cimy z g³o¶ników w tle (to dobry pomys³ ¿eby wspomóc siê nag³o¶nieniem, byle tylko nie za g³o¶nym - to ma wspieraæ a nie zag³uszaæ ¶piewaj±ce bractwo), to nie by³o nagranie z p³yty, tylko wzmocniony sygna³ z mikrofonów, które damy grupie dobrze ¶piewaj±cych ludzi, którzy ¶piewanie maja we krwi, a wcze¶niej jeszcze potrenuj±, i bez problemu poci±gn± (mo¿na zaprosiæ naprawdê jaki¶ chór czy scholê, a jak nie to warsztaty by³yby dobrym momentem ¿eby taki chórek wy³oniæ). Na pewno sie tacy znajd± - to nie musi byæ pó³ setki ch³opa, wystarczy z dziesiêciu.
Za³o¿ê siê, ¿e taka wersja live wypad³aby znacznie naturalniej ni¿ odtwarzany zespó³ kleryków WMSD albo benedyktynów tynieckich czy inszy ensemble Adama Zwierza...
Skoro ludzie potrafi± jednog³o¶nie ¶piewaæ Mazurek D±browskiego na meczu czy wrêczeniu medali olimpijskich (co dowodzi równie¿ mo¿liwo¶ci opanowania tekstu i melodii), to i kawa³kowi Bogurodzicy/Christ dadz± radê bez p³ynnego przechodzenia w Soko³y. Zabrzmi to bez porównania naturalniej, ni¿ chóry anielskie z p³yt, a fa³szów nikt w takim t³umie nie wychwyci.
Skoro, jak zauwa¿y³ Józef, poziom Grunwaldu z roku na rok siê podnosi, warto zwróciæ uwagê nie tylko na prawid³owe rozmieszczenie nitów przy blachach. A przecie¿ nikt nie bêdzie egzaminowa³ poszczególnych ludzi; wystarczy, ¿eby ca³a chor±giew by³a siê w stanie jako¶ zaprezentowaæ.
A nie - to tury¶ci w koñcu siê wkurz± i sami za¶piewaj±. Za³o¿ê siê, ¿e potrafi±:)
Podejrzewam, ¿e nawet malkontenci przy³±cz± siê do ¶piewu, je¶li znajdzie sie kto¶ odwa¿ny (i/lub g³osny) , który zaintonuje pie¶ni.
Witam.
Zacznê w ten sposób. Od kilku lat przyje¿d¿am na grunwald, i w czasie inscenizacji stojê po stronie tysiêcy (wykpionych w poprzednich postach) gapiów wyci±gaj±c od nich jak¿e potrzebne brzêcz±ce kr±¿ki i szeleszcz±ce papierki wymienialne na pe³ne butelki albo inne klamerko-blacho-rymcerskie sprzêciki. Dziêki temu mo¿e w tym roku uda mi siê zasiliæ szeregi odtwórców
Pierwsza kwestia:
Nie ma za bardzo co liczyæ na ich zaanga¿owanie, chyba ¿e wszechmocny narrator z g³o¶ników wyra¼nie naka¿e im wtórowanie walcz±cym, a i tego nie mo¿na zagwarantowaæ.
Druga sprawa:
Je¶li 1/3 walcz±cych zechce za¶piewaæ hymn to BÊDZIE ich s³ychaæ na "trybunach" mimo szumu i innych zak³óceñ. Problem polega na chêciach i ewentualnej koordynacji ¶piewu z narracj± z g³o¶ników. Uwierzcie. S³ychaæ pojedyncze uderzenia, a m³odzi ludzie to nie baby w ko¶ciele.
Trzecia sprawa:
Wiêkszo¶æ z nas, lub prawie wszyscy znamy Bogurodzicê i nie ma z tym problemu. Zdecydowanie gorzej z hymnem "Christ..." . Ja na przyk³ad nie znam praktycznie wcale, choæ na muzyce siê lekko znam i nauczê siê prêdko, bo mam tak± chêæ. Elegancko, je¶li kto¶ zorganizuje wcze¶niej warsztaty ¶piewu dla strony krzy¿ackiej. Ja siê piszê.
Reasumuj±c:
Jestem ZA ¶piewaniem hymnów, a organizatorom lub bardziej ogarniêtym zostawiam kwestiê wziêcia pod uwagê ewentualnego ¶piewu rycerzy mog±cego pozostaæ w rozd¼wiêku z narracj±. I zdecydowanie odrzucam kwestie dla kogo ma to byæ. Dla wszystkich. Dla mnie, bo poczujê siê wyj±tkowo ¶piewaj±c ten sam hymn na tym samym polu 600 lat pó¼niej, a ludziom mo¿e te¿ siê spodoba. Mo¿e jeden na stu widzów doceni nasz wysi³ek.
Inicjatywa jest szczytna i zacna w za³o¿eniu. Wiadomo wszem i wobec, ¿e nie bêdzie idealnie, ale naszym zadaniem jako odtwórców jest, by zbli¿aæ siê do idea³u i tego ¿yczê wszystkim w RR.
Nied³ugo pi±ta strona tematu - i nadal wisi ten "erschtanden"...
Erstanden, erstanden, dreimal erstanden !
R.
Chu¶ba... mocie prowda. Poprawi³em.
Mod. Andrzej / Viator
CYTAT(rympa³ @ 22:38 01.04.2010)
Nied³ugo pi±ta strona tematu - i nadal wisi ten "erschtanden"...
Erstanden, erstanden, dreimal erstanden !
R.
Dziêki za zwrócenie uwagi
Poza tym , to jak widzê w linku z filmikiem , powinno siê to pisaæ (nie wiem czemu , bo to przecie czasownik) - z du¿ej litery .
pozdro
Bo ja pierwszy raz bêdê - to znaczy ¿e do tej pory nikt nie ¶piewa³ Bogurodzicy przed bitw±?!?!?!
Matko, czas to jak najszybciej zmieniæ!
CYTAT(mairead @ 09:50 07.04.2010)
Bo ja pierwszy raz bêdê - to znaczy ¿e do tej pory nikt nie ¶piewa³ Bogurodzicy przed bitw±?!?!?!
Matko, czas to jak najszybciej zmieniæ!
Rzeczywi¶cie dziwne. Nawet w mojej szkole, jak bêdziemy inscenizowaæ bitwê pod Grunwaldem (pomys³ siostry od polskiego :>), to przejdziemy szkolenie z pani± od muzyki, ¿eby jako - tako za¶piewaæ "Bogurodzicê". No i tylko moja klasa, druga to Krzy¿acy. Ale nam siê trafi³o...! :]
Propozycja z mojej strony i Piotra Koca oraz Orgów - mo¿e naukê Bogurodzicy i Christ ist erstanden przeorowadziæ w ramach warsztatów chora³u gregoriañskiego? Piotr s³uzy fachowa pomoc±
A ja przyznam, ¿e pomys³ do mnie trafia. Zawsze mnie ten playback wnerwia³.
Co prawda w warsztatach chora³u nie planujê braæ udzia³u, ale mp3 sobie puszczê ;) .
CYTAT(Pawe³ z Krosna @ 00:54 06.05.2010)
Propozycja z mojej strony i Piotra Koca oraz Orgów - mo¿e naukê Bogurodzicy i Christ ist erstanden przeorowadziæ w ramach warsztatów chora³u gregoriañskiego? Piotr s³uzy fachowa pomoc±
Tak - poza tym my¶lê ¿e pomys³ Tubisia jest równie¿ godny uwagi .
Mianowicie , by tu w tym temacie , lub w temacie warsztatów , umie¶ciæ odpowiedni materia³ d¼wiêkowy , pomocny do nauki obu hymnów.
Najlepiej jak tym zajmiecie siê Wy - profesjonali¶ci .
Przepraszam za pewnie niefachowe s³ownictwo .
pozdro
U nas w szkole, ka¿dy musia³ na muzyce za¶piewaæ ,,Bogurodzicê" w klasie I gimnazjum, do której teraz chodzê. I jako¶ nie by³o wyboru i wszystkim jako¶ wysz³o ( powy¿ej 3)
Od¶wie¿am temat .
Bo ju¿ nie d³ugo .
Je¶li kto¶ ma odpowiedni materia³ d¼wiêkowy , to proszê o "wklejenie ".
pozdro
http://dziedzictwo.ekai.pl/_files/mp3/BOGURODZICA.mp3Czwarta (poprawka, teraz ju¿ pi±ta) strona rozwa¿añ o hymnie Polski uczonym w podstawówce...
proszê pos³uchaæ czy to by by³o do wykorzystania na przysz³y rok?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.