Ponawiam pytanie o zasady turnieju bardów.
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 12:24 02.04.2010)
Ponawiam pytanie o zasady turnieju bardów.
Witam!
Wydaj sie nam, ¿e brakuje utworów traktuj±cych w sposób ¿artobliwy "fach"rycerski.(np dreptak-Waligórski)
Tak wiêc, utwory takie bed± punktowane dodatkowo. Mo¿na oczywi¶cie wykonywac co kto chce.
Nad nagroda siê zastanawiamy. Bêdzie na pewno cenna.
Pozdrawiam
efendi
z Rafa³em siê zmierzyæ w bardów turnieju - bezcenne, podaj wybór broni - rodzaj wiersza lub pie¶ni , wchodzê w szranki, z wielkanocnym pozdro.. K.
CYTAT(Krzysztof z Obornik @ 19:42 03.04.2010)
z Rafa³em siê zmierzyæ w bardów turnieju - bezcenne, podaj wybór broni - rodzaj wiersza lub pie¶ni , wchodzê w szranki, z wielkanocnym pozdro.. K.
Ha, to mo¿e ja Wam podam temat a Wy napiszecie "co¶"(pie¶n, wiersz), a szanowne jury oceni który lepszy? Ze swojej strony stawiam 2 litry nalewki sporz±dzonej przez Boulego(kto wie ten szczê¶liwy, kto nie wie niech p³acze), + dyplom + nagroda. Czekam ne decyzjê Panów.
Pierwszy powinien sie okreslæ Hegemon, jako wyzwany!!!
Pozdrawiam
maeve - ze Stalowego Li¶cia - jeste¶cie wpisani na listê (4 osoby). Odpowiedzia³am Ci mailem. Nie wiem dlaczego go³êbie nie donios³y
Efendi - ty nie stawiaj nalewki Bouliego w turnieju bradów, bo po niej ka¿dy bêdzie ¶piewa³!
Witam!
Mam kilka pytañ wzglêdem przebiegu turnieju bojowego:
1. Czy jest ju¿ decyzje w sprawie sposobu rozgrywania rundy puklerzowej?
2. Czy jest decyzja w sprawie sposobu liczenia punktów przez sêdziów tj. czy zgodnie z zamieszczonym regulaminem dwóch sêdziów liczy jednego zawodnika czy wszyscy licz± obu zawodników na raz?
3. Jaka bêdzie kolejno¶æ staræ(chodzi mi w jakiej kolejno¶ci walczymy mieczem d³ugim, mieczem i tarcz± oraz mieczem i puklerzem)?
4. Czy po ka¿dym starciu w danej broni jest og³aszany zwyciêzca danej rundy czy jest on og³oszony dopiero po trzecim i ostatnim w ramach danego przeciwnika?
5. Czy w ramach regulaminowej „pó³ minuty” jest dopuszczalna drobne przezbrajanie siê pomiêdzy starciami z jednym przeciwnikiem? Mam tu na my¶li zmianê rêkawic, dodanie tarczek na nie, do³o¿enie opancerzenia ³okcia, które nie wchodzi mi pod tarczê itp. drobne zabiegi.
6. Czy pod puklerzem jest wymagana rêkawica pancerna, czy wystarczy skórzana b±d¼ materia³owa?
7. W regulaminie wpisane jest: „Gdy pozostanie tylko 8 walcz±cych, walki do czasu wy³onienia zwyciêzcy, odbywaj± siê z ca³ym ceremonia³em.(giermkowie, tarcze herbowe itd?)” – Proszê siê nie ¶miaæ, ale co to s± tarcze herbowe:>?
8. Dotychczas by³a mowa tylko o puli nagród, jak bêdzie ona podzielona na 3 miejsca?
9. Jak s± wymiary pola turniejowego?
Pozdrawiam Robert
Witam!
CYTAT(Robert Szatecki @ 13:08 06.04.2010)
Witam!
Mam kilka pytañ wzglêdem przebiegu turnieju bojowego:
2. Czy jest decyzja w sprawie sposobu liczenia punktów przez sêdziów tj. czy zgodnie z zamieszczonym regulaminem dwóch sêdziów liczy jednego zawodnika czy wszyscy licz± obu zawodników na raz?
3. Jaka bêdzie kolejno¶æ staræ(chodzi mi w jakiej kolejno¶ci walczymy mieczem d³ugim, mieczem i tarcz± oraz mieczem i puklerzem)?
4. Czy po ka¿dym starciu w danej broni jest og³aszany zwyciêzca danej rundy czy jest on og³oszony dopiero po trzecim i ostatnim w ramach danego przeciwnika?
Po kazdym starciu5. Czy w ramach regulaminowej ?pó³ minuty? jest dopuszczalna drobne przezbrajanie siê pomiêdzy starciami z jednym przeciwnikiem? Mam tu na my¶li zmianê rêkawic, dodanie tarczek na nie, do³o¿enie opancerzenia ³okcia, które nie wchodzi mi pod tarczê itp. drobne zabiegi.
6. Czy pod puklerzem jest wymagana rêkawica pancerna, czy wystarczy skórzana b±d¼ materia³owa?
7. W regulaminie wpisane jest: ?Gdy pozostanie tylko 8 walcz±cych, walki do czasu wy³onienia zwyciêzcy, odbywaj± siê z ca³ym ceremonia³em.(giermkowie, tarcze herbowe itd?)? ? Proszê siê nie ¶miaæ, ale co to s± tarcze herbowe:>?
Tarcze herbowe-kliknij na googlach, tam tego pe³no.
Organizatorom chodzi³o zapewne o tarcze z namalowanym god³em. Jako organizator odpowiadam-tak, chodzi³o nam o tarcze z god³em 8. Dotychczas by³a mowa tylko o puli nagród, jak bêdzie ona podzielona na 3 miejsca?
I miejsce - 7000 z³, II miejsce-2000 z³, III miejsce - 1000 z³. Chyba ze bêda inne propozycje
mamy jeszcze trochê czasu i mo¿na zmieniæ.9. Jak s± wymiary pola turniejowego?
7,60 m x 7,60 m.Na resztê pytañ odpowie Hegemon lub dowiecie siê o rozwi±zaniach, na turnieju. Te sprawy nale¿± ju¿ do sêdziów.
PozdrawiamPozdrawiam Robert
Witam!
Na pewno jaka¶ forma przerywania nast±pi - zdecydujê czy przerwa po trafieniu czy te¿ przerwy po kilku trafieniach i zliczanie zwyciêskich rund - innych opcji nie biorê pod uwagê. Sprawdzamy ró¿ne warianty na ¿ywo, wiec to troszkê czasy i niestety przemy¶leñ wymaga.
Opcja jak± biorê pod uwagê - walka przerywana po ka¿dym trafieniu (system Hegemona bez punktów handicapowych - chodzi tylko o sêdziowanie w polu), do 5 trafieñ - za ka¿dym Król Herbowy przewodniczy, a heroldami jest 2 z 4 sêdziów krajowych (dwóch pozosta³ych zostaje w szrankach jako pomoc techniczna sk³adu), w ka¿dej walce jeden z pary siê zmienia - ergo ka¿dy z 4 sêdziów krajowych sêdziuje w danej walce, a sama walka ma stricte techniczny charakter. Jestem na 90% przekonany do tego systemu (z testów- nie dla tego ¿e mój).
Pytanie dotyczy grona sêdziowskiego nie zawodników. Nie chcê siê domy¶laæ jakie mia³o by znaczenia dla walcz±cych czy liczymy tak czy tak - wa¿ne, ¿e w ka¿dym przypadku jednakowo. Spytacie po turnieju sêdziów ze swoich reprezentacji jak by³o liczone.
Kolejno¶æ staræ powinna byæ tak ustawiona, aby miecz d³ugi zawsze wystêpowa³ w ¶rodku rozgrywki (jako broñ oburêczna) - proponowa³ bym - miecz i tarcza, nastêpnie miecz wielki i na zakoñczenie puklerze.
5. Czy w ramach regulaminowej „pó³ minuty” jest dopuszczalna drobne przezbrajanie siê pomiêdzy starciami z jednym przeciwnikiem? Mam tu na my¶li zmianê rêkawic, dodanie tarczek na nie, do³o¿enie opancerzenia ³okcia, które nie wchodzi mi pod tarczê itp. drobne zabiegi.
O ile mie¶ci siê to w owej pó³ minucie (czytaj : sensowno¶æ decyzji i sprawno¶æ giermka) to mie¶ci siê w kategorii przerwy technicznej - w takich sytuacjach dopuszczalne - aby nie przesadziæ bo wtedy kolejnej zmiany zabroniê.
Powinien odezwaæ siê sêdzia techniczny - ale jak dla mnie zarówno pod puklerzem jak i pod tarcz± powinny znajdowaæ siê rêkawice PANCERNE - co do puklerza jest to 100 % pewne i tak ma byæ.
8. Dotychczas by³a mowa tylko o puli nagród, jak bêdzie ona podzielona na 3 miejsca?
Je¶li mogê w ogóle zabieraæ g³o¶ w tej sprawie to podzia³ : 4 czê¶ci do 2 czê¶ci do 1 cze¶æ wydaje siê byæ bardziej reprezentatywny (wzglêdem osi±gniêæ zawodników). Dawa³o by to mniej wiêcej: 5 600 za I miejsce, 2 800 za drugie miejsce, 1 400 za III miejsce. Ró¿nica w nagrodach wyra¼na i hierarchia czytelna a unikami wra¿enia ¿e PUCHAR to impreza tylko dla jednego "Gwiazdora". A 200 zawsze mo¿na dorzuciæ do turnieju BARDÓW
9. Jak s± wymiary pola turniejowego?
Prawdopodobnie nie jest to mo¿liwe technicznie, ale stanowczo lepsze by³o by nieco wiêksze pole - 10 na 10 metrów.
Witam!
Co do nagrody , to zastanowimy sie i zapytamy zawodników co o tym s±dz±.
Hegemonie, zosta³e¶ wyzwany (turniej bardów), podnosisz rêkawicê?
Jak tak, to podam temat. Czekam na decyzjê.
Pozdrawiam
Co do turnieju bardów.
Je¶li ma to byæ turniej poezji to owszem - podnoszê rêkawicê - tylko ¿e w takim przypadku to do mnie nale¿y wybór broni?
1. Widzia³em ju¿ dwa razy tzw. "turnieje bardów" - które obfitowa³y w a la Waligórskiego i "domowe przedszkole" - dla tego je¶li to ma byæ co¶ takiego - dziêkuje postoje. Taki obraz ¿enady i infantylizmu jaki pozosta³ w moim niesmaku nie pozwala mi zjechaæ do pewnego poziomu.
2. Nie wiem Efendi czy kiedykolwiek bra³e¶ siê na powa¿nie za wierszoklectwo, mniemam, ¿e nie - albowiem nie przysz³o by Ci do g³owy "zadawanie tematy" - no w ka¿dym razie nie do czasu kiedy by¶ nie mia³ sponsorów na jakie¶ 10 razy tyle ile opiewa nagroda.
3.Ja podchodzê do sprawy powa¿nie - ergo niby o gustach siê nie dyskutuje a oczekiwa³ bym odpowiedniej stylistyki, tematyki, warsztatu jêzykowego, melodyki itp.
4. Kto bêdzie arbitrem? Ogó³? W czasach poetów ogól stara³ siê na¶ladowaæ ksi±¿±t i królów w upodobaniach - dzisiaj Dodê i Wojewódzkiego a za poetów chodz± Morison i Maleñczuk - czy muszê t³umaczyæ??
My¶lê, ¿e z piêæ utworów nie krótszych ni¿ pó³ strony (solidnego wielotaktu - najskromniej
heksametrem), jeden i tylko jeden satyryczno erotyczny - jeden powa¿nie traktuj±cy o jaki¶ rycerskich dzie³ach (niekoniecznie wojennych) i trzy (no mo¿e dwa) mi³osne.
Co wy na to?
Witajcie,
o sposób rozegrania turnieju bardów niech martwi siê Efendi ( czas, miejsce, kolejno¶æ wystêpów, akompaniament, popitka, "kumaci " sêdziowie- w¶ród sêdziów powinny byæ damy), bo jest w tym dobry (nie w martwieniu siê, ale w organizacji).
Rozumiem, ¿e Rafa³ proponuje co¶ takiego:
5 utworów:
dwa mi³osne (mo¿e sonety? maj± formê)
jeden rubaszno- satyryczny, ¿artobliwy erotyk
ballada,
pie¶ñ o rycerskich czynach
¦wietnie, zgoda
+ co¶ ma³ego na deser lub jako dogrywka, mo¿e byæ na temat zadany przez sêdziów, ¿eby co¶ z g³owy napisaæ.
My¶lê, ¿e inni uczestnicy turnieju bardów te¿ u³o¿± swoje teksty wg tego schematu
hej K.
Dziêkuje Rafale za uzupe³nienie odpowiedzi Efendiego odno¶nie turnieju.
W miarê mo¿liwo¶ci prosi³bym o nie wprowadzaniu wymogu noszenia rêkawicy pancernej pod tarcz±.
CYTAT(Krzysztof z Obornik @ 11:48 07.04.2010)
Witajcie,
o sposób rozegrania turnieju bardów niech martwi siê Efendi ( czas, miejsce, kolejno¶æ wystêpów, akompaniament, popitka, "kumaci " sêdziowie- w¶ród sêdziów powinny byæ damy), bo jest w tym dobry (nie w martwieniu siê, ale w organizacji).
5 utworów:
dwa mi³osne (mo¿e sonety? maj± formê)
jeden rubaszno- satyryczny, ¿artobliwy erotyk
ballada,
pie¶ñ o rycerskich czynach
¦wietnie, zgoda
+ co¶ ma³ego na deser lub jako dogrywka, mo¿e byæ na temat zadany przez sêdziów, ¿eby co¶ z g³owy napisaæ.
My¶lê, ¿e inni uczestnicy turnieju bardów te¿ u³o¿± swoje teksty wg tego schematu
hej K.
Witaj Krzysztofie z Obornik- jako sumienna sekretarka Efendiego, wype³niam jego wolê i piszê w jego imieniu, bo z grodu w Byczynie go³êbie "postowe" z trudno¶ci± wylatuj± (oni je jedz±, czy co
? ) i ma problemy z ³±czno¶ci± z reszt± ¶wiata.
Za³±czam skrawek jego twórczo¶ci
napisanej pod wp³ywem
...weny twórczej. Literackiej Nagrody Nobla, to mo¿e za to nie dostanie, ale jego opiekunka z warsztatów terapii zajêciowej (udusi mnie za to:) )bedzie z niego dumna.
Uwaga, cytujê:Natenczas chwyci³ ka¿dy z nich pióro, nad karty papieru siê schyli³, lecz có¿ to? W g³owie pustka, w ustach sucho o biedne jam dzieciê, gdzie¿ mi pisaæ jakie¶ fraszki, ze nie wspomnê o sonecie. Lecz nic to, ka¿dy z nich jest wielki i prêdzej ja skonam, ni¿ ko¶ bêdzie lepszy od Krzysztofa i Hegemona.A mo¿e 5 w jednym? (Hegemonie , to oczywi¶cie ¿art)
5 utworów:
dwa mi³osne (mo¿e sonety? maj± formê)[i]Kocham Ciê me s³oñce
Jak chmurkê na niebie
Wiêc têskniê do Ciebie
W te dni gor±cejeden rubaszno- satyryczny, ¿artobliwy erotykGdy dzieñ siê ju¿ skoñczy i noc ju¿ siê stanie,
zaproszê Ciê do siebie
na kolacjê ze ¶niadaniemballada, no a po nim,
koza zjad³a lilie, co ros³y g³êboko
straszny to by³ widok, no i wpad³ mi w oko.
Koza to nie diabe³ rogaty, nie bojê siê kozy,
ona jednak w tej balladzie to element grozy.pie¶ñ o rycerskich czynach jestem rycerz dzielny, jak nikt dooko³a,
¿egnam Ciê ma luba, Ty mnie ju¿ nie wo³aj!
Teraz uczta czeka, z mymi braæmi w kupie,
zasmakujem miêsa oraz raków w zupie.
Nie bêdê siê chwali³ po¶ród kumpli kupy,
¿e potrafiê przeci±æ cz³eka
od g³owy do d?y!I to by by³o na tyle Oczywi¶cie pozosta³ych uczestników nie obowi±zuj± te "powa¿ne" regu³y - ka¿dy mo¿e
wyraziæ siebie w dowolny sposób.
O Ewo ró¿anopalca i pe³na w obfito¶ci (³ask i innych przymiotów), b±d¼ w¶ród sêdziów Turnieju Bardów, ale w doborze tekstów przyk³adowych czegósik i cosik mi brakuje, chyba smaku i . no i gdzie heksametry, ...ej czy wy nie daj Bo¿e, ju¿ te naleweczki Boulego..ten tego ...no nie! K.
heksametr jest, a jak¿e - nawet wiêcej
:
heksa = czarownica (a mówi±, ¿e ja jestem czarownic±)
metr = 100 cm
ja jako heksa mierzê 164 cm.
Czyli...
... jest heksametr i 64 cm...
...czyli jakie¶ pó³tora heksametra.
I cooooooooooooooo ty na to???????????????
mia³em marzenie: heksa, jak pó³tora heksy, recytuj±c heksametry przynios³a mi haksê w chupi±cej skórce i dwa massy, mo¿e opiszê to wierszem
K
Je¿u z drogi - nie ruszajmy heskametrów - nuikomu to na zdrowie nie wysz³o anie na formê ni na trze¼wo ni na marynowano - oprócz pierwowzora.
Ten heksametr to ja tak przyk³adowo.
Witam!
Dla tych co sa leniwi:
"...Heksametr polski nie jest, z braku
iloczasu w jêzyku polskim, ani
izochroniczny ani
iloczasowy, ale
akcentuacyjny. Zasada jego budowy polega na tym, ¿e akcent wyrazowy pada na co trzeci±
(daktyl) lub co drug± (
trochej) sylabê wiersza (co imituje odpowiednio stopê
daktyliczn± i
spondeiczn± heksametru daktylicznego), przy czym pierwszy akcent musi pa¶æ na pierwsz± sylabê wersu. Innymi s³owy, akcenty musz± pa¶æ tam, gdzie w
heksametrze klasycznym znajduj± siê
arsy stóp...."
Wystarczy?
A Ewka juz do nikogo nie napisze, nogi powyrywam cholerze i tyle
. Pozdrawiam
A, Hegemonie, mylisz sie twierdz±c ze poeci nie pisali , badz nie tworzyli na zamówienie(w danej chwili). Jak trzeba , udowodniê :-)
Witam!
Jeszcze raz chcê zawiadomiæ ze zg³oszeñ juz nie przyjmujemy
, lista jest ju¿ zamknieta.
Pozdrawiam
Witam!
Na forum nie bedzie nas do poniedzia³ku(wyje¿d¿amy siê przygotowywac do Opola-baszta)
Pytania tylko telefonicznie 602613386
Pozdrawiam
Dziêki za turniej
trochê zdjêæ:
http://picasaweb.google.com/MagicWojtek199...ByczynaMaj2010#__
Uwagi co do samego turnieju, moim okiem.
Poziom walk by³ naprawdê wysoki, gratulujê wszystkim. Jednak¿e sêdziowanie czêsto bywa³o fatalne. Szczególnie sêdzia w d³ugiej, czarnej "tunice", który praktycznie nie liczy³ samodzielnie punktów, zdaj±c siê zupe³nie na drugiego sêdziego (t± kobietê).
Podoba sytuacja mia³a miejsce podczas walk na puklerze.Widoczne by³y do¶æ czêsto trafienia szybsze o jakie¶ 1-3 tempa,a sêdziowie dawali remis.
Ja mia³am pewne zastrze¿enia co do bohurta, miêdzy innymi:
Polaków by³o znacznie mniej od Litwinów
co nawet w trzeciej rundzie nie by³o wyrównane
i kto¶ powinien sêdziowaæ to, Litwini strasznie ³amali zasady (faule, nieregulaminowe wstawanie z ziemi przed koñcem walki i walczenie dalej)
Ma³a, to by³o umówione
, bohurt by³ tylko i wy³±cznie dla zabawy
Zapraszam do Uniejowa 3-4.07. Tam zobaczysz bohurt juz "na powa¿nie"
Pozdrawiam i dziêkuje Wszystkim za fajn± zabawê.
efendi
Równie¿ dziêkujê za zabawê zw³aszcza ³ucznikom, którzy twardo i zawziêcie walczyli caaaaaaaaaaaaa³± sobotê.
Efendi, my zapowiadamy siê juz za rok, mamy nadziejê ¿e z pe³niejszym nieco sk³adem. I zapewne z moim niesamowicie historycznym psem równie¿
Oto wyniki poszczególnych turniejów. My¶lê, ¿e co¶ wiêcej o bojówce napisze Hegemon, a o ³uczniczym Borschwitz.Turniej bojowy: 1. Marcin Waszkielis (Polska)
2. Evgeny Lapik (Rosja)
3. Andrzej Zmuda Trzebiatowski (Polska)
4. Dzmitry Prakopchyk (Bia³oru¶)
Turniej ³uczniczy: 1. Bartosz Kolasiñski - Czambulik
2. Piotr Gonet - Czambulik
3. Grzegorz Kostrzewski
Turniej ³uczniczy kobiet: 1. Anna P³otycia – Poczet Rodowy Herbu Wieniawa
2. Dorota Czajkowska - Czambulik
3. Helena Swetlycznaja – Ukraina
Bieg dam: 1. Helena Swetlycznaja – Ukraina
2. Kamila Po³etek z Ostrowca
3. Czarna Marta – Dru¿yna £ucznicza ze Szczytna
Bieg par: 1. Aliszka i Szymek – Dru¿yna £ucznicza ze Szczytna
2. Tofik i Czarna Marta – Dru¿yna £ucznicza ze Szczytna
3. Zuzanna i Slavo – Bractwo Orlich Gniazd
Turniej bardów: ex aequo: Hegemon i Krzysiek z Obornik
Bieg dru¿ynowy: 1. „Kijowscy Arystokraci” z Ukrainy
Konkurs z nagrod± – wycieczk± do Pary¿a: 1. Andrzej Bieszczot z Grêboszów
Dziêkujemy wszystkim rzemie¶lnikom - ofiarodawcom nagród, a w szczególno¶ci: Kokoszowej Manufakturze, "Spes - Medieval Market" (www.medieval-market.biz/pl), Almaturowi Opole, Wydawnictwu Pergamena, Ekipie Yam i Piotrowi Romaniukowi.
"Szczególnie sêdzia w d³ugiej, czarnej "tunice", który praktycznie nie liczy³ samodzielnie punktów, zdaj±c siê zupe³nie na drugiego sêdziego (t± kobietê)".
To bardzo interesuj±ca teoria. Czy mo¿esz wyja¶niæ z czego wnosisz. To znaczy co takiego widzia³e¶ i /lub s³ysza³e¶ co pozwala Ci na tak do¶æ niedwuznaczne stwierdzenie?
Ponadto wyja¶nij proszê Ciê uprzejmie czy zdanie :"1-3 tempa" to znaczy jedno, trzy tempa" czy te¿ znaczy to "1/3 tempa" ???
No i jak denotujesz to "tempo" - (dla wygody za³o¿y³em, ¿e "tempa" wynika z odmiany s³owa "tempo" ale nie jest to w sumie do koñca pewne).
Pozdrawiam.
Wielkie podziêkowania za turniej ³uczniczy, mam pro¶bê do Borschwitz-a o podanie wyników wszystkich finalistów.
Po tylu godzinach na torze, nawet balia nie pomog³a
.
Pozdrawiam, Grigor - Dru¿yna £ucznicza Szczytno
co do sêdziego->co chwile patrzy³ na t± kobietê ->pokazywa³a mu osadzone ciosy kiwaj±c g³ow± i pokazuj±c rêkoma/palcami
puklerze->szybko¶æ akcji.kto¶ szybciej waln±³ np.w udo i po chwili (gdzie¶ 1 sek) ta osoba dostawa³a w g³owê i by³ og³aszany remis
To s± tylko moje uwagi
To znaczy , ¿e dok³adnie znasz ten kod sygna³owy (no bo nie zak³adam ¿e Ich/Nasz kod intymny)
i ¿e dok³adnie wiesz i¿ og³aszany wynik ......
- zaznaczam OG£ASZANY - bo od zanotowanych przez sêdziego bocznego trafieñ do og³oszonego wyniku jest jeszcze co¶ ze 3 do 6 procedur (zale¿y od konkretnego przypadku)
.......jest zgodny z ich niecnym spiskowym porozumieniem siê, a w³a¶ciwie jak stwierdzasz wprost z POLECENIAMI jakie owa Dziewczyna (jeden z lepszych sêdziów jakiego spotka³em) wydawa³a naszemu koledze.
Ponadto siedzisz w mojej g³owie i jeste¶ ¶wiadom lepiej ode mnie czy ich wyniki by³y zgodne czy rozbie¿ne i w jakim zakresie
Czy aby na pewno zdajesz sobie sprawê co w tej chwili robisz Cz³owieku , a w dodatku co robisz ze sob±???
Bo o tym jakiem masz pojêcie o omawianym temacie nie pytam - jaki jest koñ ka¿dy widzi.
co ja robiê??
wyra¿am swoj± opiniê, patrze na to z strony widza który trochê siê na tym zna...
Fakt. Sêdziowa³a ona ¶wietnie
To ¿e Tanya mi³a wp³yw na innych sêdziów to raczej nic dziwnego, sam pewnie te¿ da³bym siê nieco zmanipulowaæ
.
"...siê na tym zna"
To znaczy na zegarku siê zatem nie zna?
¦mia³e stwierdzenia, ¶mia³e - ¿yczê owocnego sêdziowania na licznych turniejach.
Zapraszam na stronê mistrzostw - zamie¶ci³am tam wyniki poszczególnych turniejów oraz 365 zdjêæ z imprezy.
www.mistrzostwawbyczynie.pl.tl
W zwi±zku z tym i¿:
w pucharze Europy chodzi³o miêdzy innymi o wy³onienie zdobywców nagród o wysoko¶ci kilku tysiêcy z³otych, wy³onienia dokonywa³ osobowy sk³ad sêdziowski, sponsorem i organizatorem by³a konkretna osoba oprawna i cywilna, rozliczenie imprezy ma charakter prawny i formalny, zdobywcy nagród to osoby cywilne i prawne.
ka¿de nastêpne podobnie "umotywowane", "udowodnione" i "omówione" "wyra¿enie opinii" bêdzie po konsultacjach z organizatorem, sponsorem i sk³adem sêdziowskim a w razie potrzeby ze zdobywcami nagród kierowane na odpowiedni± drogê prawn±.
Co oczywi¶cie nie zamyka ¿adnej drogi do krytyki i uwag, a szczególnie do pytañ - bo je¶li odpowiednio rzeczy sformu³owaæ i przemy¶leæ swoje opinie i pytania to kierowanie tego na drogê. prawn± narazi³o by NAS na ¶mieszno¶æ, a nie kompetencje pytaj±cych czy nawet krytykuj±cych.
Pozdrawiam.
CYTAT
Turniej bojowy: bic.gif
1. Marcin Waszkielis (Polska)
2. Evgeny Lapik (Rosja)
3. Andrzej Zmuda Trzebiatowski (Polska)
4. Dzmitry Prakopchyk (Bia³oru¶)
1.Bracia Chêdoznicy Bosi
2.Bayard - Moskwa
3.Toruñska Szko³a Fechtunku
4.Zakon Chrama - Miñsk
troche filmów znalaz³em
http://www.youtube.com/user/Satkhar#p/u/1/QwsFOn5JXX8
Podziêkowania dla Efendiego i Ewy. By³o naprawdê super. Szkoda, ¿e ze wzglêdu na kontuzjê nie mog³em braæ udzia³u w turnieju ³uczniczym
Za to bojowy...poezja naprawdê wysoki poziom. By³o na co paprzyæ.
Приветствую.
Хотела написать спасибо от сборной России организаторам турнира, судьям и бойцам.
Если есть вопросы по моему судейству, можно написать на почту quenda@rambler.ru, и я с помощью переводчика постараюсь ответить.
Guseva Tatiana
Hello, Efendi and others.
I'm very sorry, that i couldn't go to you tourney, but i hope that Lapik made a good imagine about him and has supported honour of our club. I think, it was a good change
.
With hope for the further cooperation,
Ukolov Sergei.
Hello
All videos are fighting, that I have to be downloaded in a few hours.
If you can help with full identification of the fighters would be very grateful.
Sincerely, Solotin Eugene.
A ja chcia³em podziêkowaæ wszystkim sêdziom z poza Polski. By³o mi bardzo mi³o jeszcze przed turniejem, ¿e to ludzie obeznani z zadaniem, prac± i konstruktywnie aktywni w podejmowaniu trudnych tematów jak równie¿ akceptowaniu przyjêtych rozwi±zañ.
¯adnych "bo u nas nie tak, bo u nas tak" - nie us³ysza³em - wrêcza byli pomocni w ustaleniu metod pracy.
By³y w trakcie ze trzy potkniêcia i nie¶cis³o¶ci proceduralne (poprawimy regu³y) wtym najbardziej patowa ta w ¶cis³ym finale,
jedna pomy³ka wyników MOJA - na któr± szybko zwrócili mi uwagê sêdziowie za wschodniej granicy (mimo ¿e "robi³o to dobrze" Polskiemu zawodnikowi).
Jedno chwilowe nie dostrze¿enie warunków pojedynku (walcz±cy mia³ tasak i przez chwile 2 sêdziów nie widzia³o ¿e uderza tylcem bo nie widzia³o ¿e to tasak - co i tak nie zmieni³o wyniku ani na jote)
Tak bezproblemowej wspó³pracy móg³bym oczekiwaæ jedynie po 3 mszach na Jasnej Górze.
Dziêkuje serdecznie.
Greetings from Lithuania. Thank you for great festival. We are glad take a part in such competition. Unfortunatly we had lost wooden spoon , plate & cup , some fotos to understand that i `m talking about
if somebody found it , we would be very thankful to get it back
Sincerely Yours Tomas Komaras
CYTAT(Sergei @ 20:59 05.05.2010)
Hello, Efendi and others.
I'm very sorry, that i couldn't go to you tourney, but i hope that Lapik made a good imagine about him and has supported honour of our club. I think, it was a good change
.
With hope for the further cooperation,
Ukolov Sergei.
Hello Sergei
Congratulations for winning championships in Chocim.
Lapik did very well replacing you in Byczyna.
If you will have more warriors like you have now, it will take a long time before we will be able to beat you. We still need to learn a lot.
I hope we will meet on other events in Poland and other countries.
with best regards
Efendi
Ps., Everyone is full of respect for your judge, Tatiana
A salute to her.
Jako ¿e ostatnia wyje¿d¿a³am z Grodu ( sami wiecie ile trwa pozbieranie siebie a jeszcze i kramów po imprezie) wszyscy "WIELCY" mi umknêli...dla tego przynajmniej tu chcê przes³aæ moje serdeczne podziêkowania.
Jeszcze jedno! Nie dawajcie wiêcej Efendiemu do r±k petard z trotylem bo okolicznym firmom recyklingowym zagrozi bankructwo! ;)
Hi
CYTAT
Lapik did very well replacing you in Byczyna.
If you will have more warriors like you have now, it will take a long time before we will be able to beat you. We still need to learn a lot.
We'll show you another 3-4 warriors un Novogrudok
. You should, of cause, do a very hard work with judges and system of refereeing at all. I hope, you were pleased by the system with 4 referees and willn't stop to introduct it/
CYTAT
I hope we will meet on other events in Poland and other countries.
Of course )
CYTAT
Ps., Everyone is full of respect for your judge, Tatiana
A salute to her.
I heard, that not everyone ).
Hi Sergei,
So, many of them said a lots of complements to Tatiana and somebody has written that only a referee from Lithuania was looking at her more often than at competitors.
I hope we can manage to meet ouselves in Novogrodek. I invite you for a team tournament to Uniejów on 3-4th of July 2010
There will be Open Team Cup - 5 members teams
The rules are on the FREHA
Applications you can send to me till 29th of May 2010
The sum of pries - 2500 Euros
Greetings,
Efendi
>
Lepiej pó¼no ni¿ wcale..
Dla zainteresowanych wyniki turnieju ³uczniczego w Byczynie ( tylko fina³owych trójek)
Mê¿czy¼ni
1. Kolasiñski Bartosz
cz. I (tarcze) - 174 p
cz. II (figury + niespodz.) - 115
Razem: 289 pkt
2. Gonet Piotr
cz. I - 190 p
cz. II - 97 p
Razem: 287 p
3. Kostrzewski Grzegorz
cz. I - 182 p
cz II - 97 p
Razem: 279 p
Kobiety
1. P³otycia Anna
cz. I - 174 p
cz. II - 101 p
Razem: 275 p
2. Czajkowska Dorota
cz I - 118 p
cz II - 76 p
Razem: 194 p
3. Swetlyczwaja Helena
cz. I - 138 p
cz. II - 53 p
Razem: 191 p
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.