Skoro nasza wspania³a jazda husarska dostawa³a 15/18 z³ na kwarta³, a ka¿dy z³oty to chyba w tym czasie mniej-wiêcej 3,5g kruszcu, to jakie by³y koszta "¿ycia".
g³ównie chodzi o ¿are³ko. W³a¶ciwie tylko o ¿are³ko.
Wszystko zale¿a³o od miejsca i czasu. Spróbujê zerkn±æ w kilka ksi±¿ek i wrzucê, co znajdê.
Dobrze, zatem zawê¼my czas:
1645-1660 o ile ten czas jest osi±galny.
ceni koni, broni, ¿o³dy gdzie¶ znajdowa³em, ale jak siê to ma w stosunku do takich pierwszych potrzeb?
Na pocz±tek (za Tadeuszem Korzonem "Dola i niedola Jana Sobieskiego"):
Rok 1669, Warszawa:
- Korzec ¿yta: 2 z³ 15 gr.
- Chleb r¿any (¿ytni) piêkny: za jeden grosz mo¿na by³o dostaæ 35 ³utów
- Chleb razowy piekny: za jeden grosz 75 ³utów
Rok 1670, Warszawa:
- Funt miêsa: 2,5 - 3 gr.
cennik ustalony urzêdowo w "Chowaniu ¿o³nierza kwarcianego" 1616r.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.