Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: III Jarmark Franciszkañski i Turniej Rycerski w Poznaniu
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009
Stron: 1, 2
Ewa z Raciborza
Opolskie Bractwo Rycerskie zaprasza na trzeci ju¿ Jarmark Franciszkañski na poznañskim Rynku, który odbêdzie siê 12-13 wrze¶nia 2009 r.
Zapraszamy do udzia³u bractwa rycerskie z ca³ej Polski oraz rzemie¶lników i twórców ludowych.

W programie:
turniej bojowy (suma nagród wynosi 2500 z³)
koncerty zespo³ów muzyki dawnej z Polski i zagranicy
wystêpy akrobatyczne, kuglarskie
prezentacje tañców dawnych
pokazy artylerii
walki
fireshow
warsztaty rzemios³ dawnych
jarmark ¶redniowieczny

Zapewniamy wy¿ywienie i dach nad g³ow± (prosimy o zabranie karimat i ¶piworów)

Zg³oszenia: ewawawoczny@poczta.onet.pl
Pytania: Efendi 602613386

Resztê napisze Efendi.
efendi
No!!! bigsmile2.gif
Kakofonix
CYTAT(Ewa z Raciborza @ 18:40 19.08.2009) *
W programie:

wystêpy akrobatyczne, kuglarskie

Resztê napisze Efendi.

Hej,
czy Efendi bêdzie fika³ kozio³ki?
smile.gif
Pozdrawiam, Andrzej
Dicon
Ja bêdê na pewno! nawet je¶li moi koledzy nie bêd± chcieli przybyæ...
Je¶li jest mo¿liwo¶æ to proszê o podanie planu imprezy z soboty na niedzielê.
Pozdrawiam
Dicon
efendi
\Witam!
Za moment jedziemy na Turniej do S³owacji. Po powrocie zamieszcze program imprezy.
Kakofonix bigsmile2.gif anger.gif
Szykuj sie i przyje¿d¿aj.
Pozdrawiam
Efendi
Pawe³ £agódka
Góra siê te¿ pojawi za blisko by omin±æ imprezê do zobaczenia
efendi
Witam!
Ciesze siê, bed± tak¿e goscie z Miñska i Po³ocka, a jak dobrze pójdzie , to i tancerki brzucha ze S³owacji. Ciekawe co Franciszkanie powiedz± dunno.gif .....?????
Pozdrawiam
Efendi
napisz mi ile osób , czy bedziesz sam, i czy s± Wam (Ci?). potrzebne miejsca do spania.
Viator
Impreza jak zwykle szeroko datowana?

Proszê uzupe³niæ datowanie w tytule lub (opisie tytu³u) tematu (poprzez edycjê pierwszego postu).
Dicon
Cieszy mnie fakt, ¿e kolejne Bractwa przyjad± do Poznania. smile.gif
Niestety smuci mnie to, ¿e brakuje Bractw odtwarzaj±cych XIII wiek icon_sad.gif którzy mogli by te¿ siê pojawiæ na jarmarku/turnieju.
Pozdro Dicon
usmieszek_09.gif
efendi
Nie mam teraz kontaktu z Choler±, ale jak zobaczy ten wpis, to poprawi w pierwszym po¶cie(edycja) - datowanie XIII-XV w.
Pozdrawiam
Dicon
Zg³oszenie wys³ane, teraz czekam na odpowied¼?
I bardzo proszê o plan imprezy je¶li jest taka mo¿liwo¶æ smile.gif
Baldwin de Lorion
Oczywi¶cie ¿e bêdziemy Diconie! Czekamy tylko na kontakt z Tob±...Szkada ¿e na Rynku, bo to raczej kiepskie miejsce do walki(bruk) walka.gif
Pawe³ £agódka
devil.gif nie wa¿ne pod³o¿e wa¿ny przeciwnik szczerba.gif bum.gif
Robert Szatecki
Witam!
Zg³aszam dwóch zbrojnych do turnieju bojowego:)
Mam jeszcze pytanie czy jest planowany turniej ³uczniczy?
Pozdrawiam,
Robert De Traville
Anuszka
¿e impreza blisko mnie, chetnie bym sie na niej pojawi³a ;) jest juz jakis plan i rozk³ad godzinowy?
Ewa z Raciborza
Witam, plan imprezy zamie¶cimy tutaj na pocz±tku przysz³ego tygodnia, poniewa¿ bêdzie wiele grup z zagranicy, dlatego te¿ trwa za³atwianie wiz i innych formalno¶ci. St±d ostateczny rys imprezy poznacie ok. poniedzia³ku.
Zaczynamy w sobotê o 10.00.

Anuszka, gor±co Ciê zapraszam (jeszcze nie odpowiedzia³am Ci na miala, ale uczyniê to ju¿ niebawem). Pozostali przedmówcy otrzymali ju¿ odpowiedzi.
Pawe³ £agódka - przypomnij mi w przysz³ym tygodniu, abym nagra³a Ci te zdjêcia!
efendi
Witam!
Z og³oszeniem godziny rozpoczêcia turnieju bojowego poczekamy do poniedzia³ku. Chodzi o to ¿e chcemy poczekac na wszystkich co maj± dalek± drogê, zeby zda¿yli przyjechac i wzi±æ w nim udzia³. Co do ³uczniczego-jeszcze siê zastanawiamy. Dwa lata temu kto¶ ze strzelaj±cych mocno przestraszy³ ludzi za murem......trochê mu to strzelanie nie wychodzi³o. Ale jeszcze nic straconego-myslimy....
Pozdrawiam
Onix
Dziêkuje za szybk± odpowied¼ na zg³oszenie smile.gif

Robercie ! smile.gif super, ¿e bêdziesz, ju¿ nie mogê siê doczekaæ naszego rewan¿u smile.gif

Pozdrawiam i do zobaczenia w Pi±tek wieczorkiem (lub sobotê raniutko, jeszcze nie wiem)
efendi
Witam!
Trochê szczegó³ów . Wyst±pi± w Poznaniu:

Zwi±zek Po³ocki z Po³ocka-Bia³oru¶. Taniec ,pokazy walk,teatr
INDORAT - Bia³oru¶. Muzyka ¶redniowieczna
KRADA -Bia³oru¶. Teatr,tañce ludowe i ¶redniowieczne, pokazy ognia
Grupa Bardów „RODERYK”
Zespó³ Tañca Historycznego z Wroc³awia
Do tego Turniej Bojowy, suma nagród 2500 z³.(1500,700,300)
Kto ma kramy, mo¿e je ze soba zabrac. Mamy sale do spania, jedzenie przygotujemy sami:-))
Jako ze nikomu sie nie chce siedzieæ przy kuchni, oparte ono bedzie g³ównie na tym co z grilla. crazy.gif
Przyje¿d¿a tak¿e Litwa, i to dosyæ liczna grupa.
Pozdrawiam
Efendi
Robert Szatecki
CYTAT(Onix @ 18:24 03.09.2009) *
Robercie ! smile.gif super, ¿e bêdziesz, ju¿ nie mogê siê doczekaæ naszego rewan¿u smile.gif

Te¿ niecierpliwie czekam tylko tym razem postaraj siê nie byæ na kacu :P
Pozdrawiam,
Robert De Traville
Radziu
witam,
turniej odbêdzie siê w kategoriach jedynka i tarcza cz dwu/trój-bój
efendi
CYTAT(Radziu @ 23:19 04.09.2009) *
witam,
turniej odbêdzie siê w kategoriach jedynka i tarcza cz dwu/trój-bój

Witam!
Jedynka i tarcza z tym ze jak kto¶ chce , moze wyj¶æ przeciw, z pó³torakiem lub toporem
pozdrawiam
Baldwin de Lorion
Czy mo¿na zorganizowaæ ustawkê w turnieju XIIIw. vs XIIIw. ¿eby szanse by³y wyrównane, bo wiadomo jak to jest XIIIvs XVw. A o bitwie s³ysza³em co¶... walka.gif bigsmile2.gif
Radziu
Komandoria Chwarszczany przybêdzie w liczebno¶ci podanej drog± e-mailow±.
Do której godziny trzeba przybyæ w pi±tek/sobotê aby za³apaæ siê na miejsce pod dachem?
CYTAT(Baldwin de Lorion @ 15:46 05.09.2009) *
Czy mo¿na zorganizowaæ ustawkê w turnieju XIIIw. vs XIIIw. ¿eby szanse by³y wyrównane, bo wiadomo jak to jest XIIIvs XVw. A o bitwie s³ysza³em co¶... walka.gif bigsmile2.gif

mo¿e osobno dla XIII, XIV i XV ¿eby by³o fair:P i w kategoriach wagowych, wiekowych itd.?
do bitwy te¿ nie stawajmy bo XV bije po nogach:]
przecie¿ to tylko zabawa.
pozdro 600
Baldwin de Lorion
Popieram brata templariusza co do wiêkszego rozgraniczenia kategorii w pojedynkach.
A co do ,,Ustawki" chodzi³o mi o osobny Turniej XIIIw. Bo któ¶ tu siê burzy³ nie wiem o co... zly.gif
Pozdrawiam wszystkich trzynastowiecznych , którzy przybêd± do Poznania szczerba.gif
Dicon
Radziu cieszmy mnie fakt, ¿e chocia¿ Templariusze z Chwarszczan przybêd± smile.gif
Szkoda, ¿e z Warszawy nie... dunno.gif

Baldwinie proszê nie szargaæ naszej opinii, któr± i tak Mam/mamy przez was z³± angsad.gif

Amen...

Pozdro
Dicon usmieszek_09.gif
Robert Szatecki
Ch³opaki, nie róbcie sobie ¿artów z jakim¶ rozgraniczaniem turniejów, wszyscy do jednego worka i walczymy.

Efendi czy mogê zaproponowaæ walkê w turnieju w pierwszym etapie na zasadach "domów" - po czterech – piêciu fighterów w jednym, w formule ka¿dy z ka¿dym, z ka¿dego domu wychodzi 2 maj±cych najwiêcej zwyciêstw:>? Poniewa¿ nagrody s± spore to niech wszyscy siê trochê pomêcz± a dziêki temu unikamy sytuacji, ¿e w pierwszej rundzie eliminuj± siê najlepsi.

Czy jest ustalone jakie¶ minimalne opancerzenie warunkuj±ce dopuszczenie do turnieju, interesuje mnie g³ównie tu³ów i rêce? I jaka jest maksymalna d³ugo¶æ tarczy?

Pozdrawiam,
Robert De Traville
Radziu
my¶lê ¿e system pucharowy sprawdza siê od zawsze, jedyna zmiana to np. losujemy pary tak aby w eliminacjach nie walk w¶ród cz³onków tej samej grupy
Robert Szatecki
Ja z kolei jestem zwolennikiem podgrup w pierwszej rundzie, gdy¿ jest to system najlepiej weryfikuj±cy umiejêtno¶ci, Dziêki niemu praktycznie niezale¿nie od szczê¶cia zawsze odpadaj± najs³absi. Zobaczymy co organizator na to powie.
Kakofonix
Hej,
czy z Warszawy kto¶ jedzie samochodem? Chêtnie bym siê zabra³ i hojnie dofinasowa³ na paliwo.
Pozdrawiam, Andrzej
Dicon
S³aby, powinien walczyæ ze s³abym, silniejszy z silniejszym.
Bo co to za walka jak wyjdzie kto¶, który trenuje co tydzieñ z kim¶, który trenuje raz/dwa razy w miesi±cu. Nie ka¿dy ma czas na trening.
Nale¿y tak dobraæ przeciwników, aby technicznie i wagowo byli równi.
Proste! a ten, który z nich przegra mo¿e walczyæ z lepszym.
Wiem co¶ o tym, bo mocno oberwa³em, a walczy³em z lepszym od siebie, a nie mia³em, ¿adnego treningu przed walk±! Po prostu przed imprez±, na zebranku bo my¶lê, ¿e takie bêdzie nale¿y porozmawiaæ na ten Temat, aby ka¿dy mia³ szansê!

Proszê o plan imprezy dla Bractw! W ¶rodê wyje¿d¿am i wrócê dopiero w czwartek lub pi±tek.

Pozdrawiam serdecznie
Dicon Namiestnik Bractwa Rycerskiego Zamku Przemys³a II

Emil z Gi¿ycka
Jak jeste¶ s³aby to dostajesz od lepszego albo nie wychodzisz, proste.
Jak nie masz czasu na treningi to go znajdujesz, albo te¿ nie wychodzisz, proste.
A jak siê boisz walczyæ we W£ASNYM sprzêcie to robisz sobie bezpieczny, albo nie wychodzisz, te¿ proste.

Doceñ ludzi, którzy trenuj±, inwestuj± w sprzêt i chc± walczyæ o nagrody, a nie eliminowaæ siê w pierwszej rundzie.

pozdr
Józek z Gdañska
Albo zapisz sie na szachy ... chociaz nie , tam tez trzeba trenowac.
Mateusz z Grójca
a ja zawsze wychodzê ¿eby spróbowaæ swoich si³ z ró¿nymi zawodnikami
i jakby mnie kto¶ zapyta³ to jestem przeciwny kategoriom i dzieleniu na pary s³abszych i gorszych.
Kszysz
jak cos Ci nie pasuje, boisz sie, to nie wychod¿, ka¿dy podejmuje decyzje w tej sprawie indywidualnie. ja osobiscie bym sie cieszy³, jak bym dosta³ mozliwosc walki z kim¶ naprawdê dobrym, szansa nie tyle potrenowania ale i sprawdzenia samego siebie, a nie wykrêca³ nosem ¿e to be fe i nieuczciwe.

a tak naprawde leszcze i tak szybko odpadaj± a zostaj± najepsi, wiec o co tu sie k³óciæ?
lepiej zacisn±æ po¶lady i wziaæ sie do treningu, zamiast ¿alic sie na fresze i nalezec do tych pierwszych.
Dicon
Plan imprezy dla bractw mia³ byæ podany w poniedzia³ek? a go nadal nie ma dunno.gif

efendi
Witam!
Pax ,Panowie:-)
O zasadach jeszce raz porozmawiamy w Poznaniu.
My¶lê ze nie musze siê teraz rozpisywac,regu³y takie jak na ostatniej Byczynie
Teraz kilka regu³ które beda obowiazywa³y w Byczynie od 2010 roku.
Piszê to po to, zebyscie mogli mi przekazaæ w Poznaniu ewentualne uwagi.
Zosta³o to przedyskutowane z naszymi przyjació³mi ze wschodu. I tak:
jedynka min 1300 g
pó³torak min. 1700 g
Tarcza w kole 75 cm
Puklerz do 40 cm
Walczymy:
jedynka z tarcz±
pó³torak
jedynka z puklerzem
Kazde panstwo wystawia okreslona liczbê ludzi
Ka¿de pañstwo ma jednego przedstawiciela, który bedzie tych ludzi zg³asza³.Nazwiska poznacie do grudnia.
Losowanie tak zeby nie walczyli na pocz±tku swoi ze swoimi
Krolowa turnieju
Dwa dni turnieju
Koñczy siê w sobote-potem inne atrakcje(grupowy itd)
Oficjalna nazwa-Otwarty Puchar Europy
3 miejsca nagradzane
Uzbrojenie ochronne: XIII-XV w
obowi±zkowa ochrona stawów
Czy kto¶ bedzie mia³ zbrojniki czy p³yte-jego sprawa
4 sêdziów
walka 1-2 min.(ustalone to bedzie ka¿dorazowo)
sedziowie miêdzynarodowi
Gdy zostanie 8- obowiazkowo giermkowie, tarcze herbowe i pe³ny szpan:-)

Teraz jeszcze raz Poznañ. Wszystko zaczynamy o godzinie 10:00.
Przyje¿d¿aj±cy -informacje ko³o sceny w starym rynku.Rozpoczecie tak¿e.
Spanie na sali któr± wska¿e nam ksi±dz. Bede o tym wiedzia³ w piatek ok 12:00
jedzenie w rynku.
Wyst±pi± :
S³owacja-taniec brzucha :-)
Bia³orus(zespol INDORAT)- europejska muzyka sredniowieczna,teatr performers
Bia³oru¶(zespol KRADA )-tance europejskie ludowe i sredniowieczne
Bia³oru¶-Po³ock(pokazy walk róznych, muzyka, taniec i spiew-zabawy plebejskie)
Polska-taniec historyczny
Polska-bardowie
Dicon
Program dostosujemy do okoliczno¶ci, mam nadzieje ze bedziemy siê dobrze bawiæ, tym bardziej ze to juz po ca³ym sezonie...
Chcemy takze przeprowadziæ troche gier i zabaw dla rycerstwa. My mamy zamiar skonczyc w sobotê ok godz 17:00. Wiadomo, kto bedzie mia³ daleko, wyjedzie wczesniej(Litwa np)
Walki zaczniemy w sobotê o godzinie 14:00 bed± one przerywane wystêpami(czas na odpoczynek dla walczacych)
Jako ze jeste¶my otwarci na wszelkiego rodzaju sugestie, mo¿e siê to zmieniæ.
Fina³ walk w niedzielê o godzinie 12:00

Prosze takze o zdanie na temat zasad turnieju w Byczynie, który bedzie siê odbywa³ nie tylko w Byczynie, ale smile.gif tak¿e w ....., ale to juz niespodzianka.
Pozdrawiam i do zobaczenia w Poznaniu
Zapomnia³em dodaæ ze bed± tak¿e kramy, ok 45
Marek Hilgendorf
Ma³e pytanie- kto wygra³ bojówkê???

Z innej beczki- szkoda, ¿e rzemie¶lnicy nie dopisali, mia³em nadziejê na jakie¶ zakupy, ale drewniany mieczyk ju¿ mam, a ceramika a'la "Ch³opi" W.S Reymonta mi ¶rednio potrzebna.

Ma³e info dla uczestników- telewizyjna relacja na temat turnieju by³a do¶æ rzetelna jak na standardy polskiej TV, a bracia Szateccy ¶wietnie siê prezentuj± przed kamerami, hje hje hje..
Robert Szatecki
Cze¶æ,
Dziêkujê organizatorom za turniej. Po raz pierwszy na imprezie spa³em w hostelu w dwuosobowym pokoju z w³asn± umywalk±, szczerze powiedziawszy dawno tak dobrze siê nie wyspa³em.

Gratulujê finalistom turnieju bojowego:

1 Miejsce Józek z Gdañska
2 Miejsce Martin z Warszawy
3 Miejsce Radek z Chwarszczan
4 Miejsce Krzystof Szatecki
5 Miejsce Dowódca Litwy – nie wiem jak napisaæ jego imiê;)

CYTAT(Marek Hilgendorf @ 09:13 14.09.2009) *
Ma³e info dla uczestników- telewizyjna relacja na temat turnieju by³a do¶æ rzetelna jak na standardy polskiej TV, a bracia Szateccy ¶wietnie siê prezentuj± przed kamerami, hje hje hje..

A ja chyba wolê nie ogl±daæ tej relacji;)

Pozdrawiam,
Robert De Traville
Kakofonix
Hej,
bardzo sympatyczna i sprawnie przeprowadzona impreza. Gratulacje za pozyskanie od oo Franciszkanów obszernej izby w ich klasztorze - idealne miejsce na odpoczynek i regeneracjê w ¶redniowiecznych murach.
Bardzo mnie cieszy pozyskanie hurys do tañca brzucha - a niektórzy mówi±, ¿e nie warto je¼dziæ na krucjaty ...
Pozdrawiam, Andrzej
Radziu
Przede wszystkim pok³ony w stronê Efendiego za bardzo mi³± imprezê na koniec sezonu, tak w sam raz na roz³adowanie stresu zwi±zanego z koñcem wakacji:]
Chwa³a finalistom za ¶wietn± zabawê i dy¿urnej w Hostelu za cierpliwo¶æ:D

pozdro 600
Dicon
Witam serdecznie
Chcia³bym podziêkowaæ Efendiemu za wspania³y Turniej Rycerski smile.gif
W przysz³ym roku postaram siê bardziej pomóc jak tylko uda mi siê za³o¿yæ Stowarzyszenie.
Podziêkowania sk³adam dla Przyjació³ Templariuszy z Chwarszczan za mi³e towarzystwo happy.gif pijacy.gif icon_wink.gif tongue.gif i równie¿ dla wszystkich, których pozna³em i których nie...
Bitwa by³a super! prawdziwa rze¼ usmieszek_01.gif walka.gif maniac.gif fajnie siê pada³o na bruk...
Ech szkoda tylko, ¿e tancerki nie zatañczy³y dla mnie usmieszek_02.gif

Pozdrawiam Wszystkich!
Dicon
usmieszek_09.gif
efendi
Witam!
I ju¿ po Jarmarku i turnieju...Dzieki wszystkim za atmosferê, jeszcze raz gratulacje dla zwyciezców,
tym bardziej ze fiana³y by³y na "lodzie' smile.gif , osobne gratulacje dla rycerzy zakonnych-nie dali szans(¿adnych), druzynie rycerzy swieckich w melee. Przypomnê ze zakonni wyst±pili w sk³adzie: Litwa i Chwarszczany.
A piate miejsce w indywidualnym zaj±³ Olbard z Litwy. Wszystkie walki sta³y na bardzo wysokim poziomie, zreszt± trudna sie dziwiæ gdy zobaczymy kto walczy³ bum.gif
Dicon, wielkie dziêki za pomoc :-)
Pozdrawiam
Efendi
Robert Szatecki
Efendi mo¿e za³o¿ysz osobny temat dotycz±cy przysz³orocznych zasad Byczyny gdzie mo¿na by podsumowaæ to o czym by³a mowa w Poznaniu i dopisaæ ewentualne dodatkowe pomys³y.
Pozdrawiam,
Robert De Traville
Pawe³ £agódka
Dziêki za wszystko :D gratulacje dla walcz±cych bo i tak dali rade :D i po 100 kroæ dziêki organizatorowi za tak przedni± zabawê !! dziêkuje te¿ wszystkim ANIOM :D jeste¶cie boskie :> do zobaczenie wkrótce devil.gif devil.gif devil.gif devil.gif devil.gif devil.gif devil.gif
efendi
CYTAT(Robert De Traville @ 09:40 15.09.2009) *
Efendi mo¿e za³o¿ysz osobny temat dotycz±cy przysz³orocznych zasad Byczyny gdzie mo¿na by podsumowaæ to o czym by³a mowa w Poznaniu i dopisaæ ewentualne dodatkowe pomys³y.
Pozdrawiam,
Robert De Traville

Witaj!
Dyskutujemy w Og³oszeniach w temacie"Otwrty Puchar Europy"
Pozdrawiam
Efendei
Yogesh
Witam,

jako, ¿e impreza by³a blisko, nawet bardzo, pojawi³em siê z przyjació³mi.
Szczê¶liwie pogoda dopisa³a tak, ¿e w czasie turnieju nawet s³oneczko przygrza³o. smile.gif
Zrobi³em parê zdjêæ, a tak¿e nakrêci³em parê filmów miêdzy innymi z turnieju.
Mo¿ecie je obejrzeæ korzystaj±c z:
http://www.youtube.com/user/AselliJerutis

S± tam niestety jedynie walki z soboty 1vs1, z czego 2 jeszcze siê na tubkê wci±¿ ³aduj±.

Pozdrawiam

P.S. Szkoda, ¿e kupcy innego typu nie byli. crazy.gif
P.S.2 Filmiki z turnieju nie s± opisane, poniewa¿ nie chcê pope³niæ b³êdu, wiêc je¿eli kto¶ jest pewien kto z kim w danej walczy - proszê pisaæ pod filmem na YT, opiszê wtedy filmy jak trzeba
Dicon
A masz mo¿e filmik z bitwy?? smile.gif
Yogesh
CYTAT(Dicon @ 19:24 15.09.2009) *
A masz mo¿e filmik z bitwy?? smile.gif

Niestety nie. Mam nadziejê, ¿e kto¶ takowy posiada i go udostêpni,
tak jak i fina³y.

Pozdrawiam
Krzysztof Szatecki
Witam
Równie¿ bardzo dziêkujê za ¶wietn± imprezê bawi³em sie przednio. Oczywiscie wielkie uk³ony przed Efendim za ¶wietna organizacjê.

A propo, posiadam kilka filmów z fina³u:
- walka Martina z Józkiem(wszystkie czê¶ci ^^ )
- moj± z Józkiem
- Martina z Radkiem
- Martina z Olbardem
Jak tylko bedê mia³ dostêp do stra³ego l±cza, a nie bezprzewodówki, to wrzucê je do sieci i zapodam linki w temacie.

Pozdrawim

Ps: mo¿ecie mi pogratulowaæ pierwszego posta na freha:P
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.