Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Turniej "O Warkocz Tar³ówny" w Dêbnie 19-20 wrze¶nia
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009
Stron: 1, 2, 3
Jarek Przyby³o
Na wszystkie zapytania na priv odpowiem po po³udniu.
Damiano
W zwi±zku z problemami z dojazdem zjawimy siê w 4 osoby najprawdopodobniej w sk³adzie jeden ciê¿ki na XIII i 1-2 lekkich
winnajola
Dziêki za podanie kontaktu na cz³owieka ale niestety jako skromnego rzemie¶lnika nie staæ mnie na tak± imprezê, 700 z³. (100 z³/metr)za postawienie kramu na jeden dzieñ to szaleñstwo!
Mimo to...¿yczê wszystkim dobrej zabawy i nie ocierania siê o kramy z zabawkami z Chin i przebijania siê w tunelu baloników.
Mam nadziejê, ¿e tradycja turniejów z rycerstwem i rzemie¶lnikami obok jako spójnej ca³o¶ci nie zaniknie.
Pzdr.
Jarek Przyby³o
Oj to pojechali z t± cen±. Przepraszam za problemy z komunikacj± ale le¿ê chory mam nadziejê ¿e nia na ¶wiñsk± grypê.
Sebastian
Pozdrowienia

Ze wzglêdu na wiele prywatnych listów i podobne pytania kierujê posta do wszystkich.

- Zapraszam wszystkich chêtnych do przybycia, fosa jest wielka i powinno starczyæ miejsca dla wszystkich. Osoby, które pisa³y do Jarka prywatnie lub rozmawia³y ze mn± uwa¿am za zaproszone, jak i te, które pisa³y na forum.
- Proszê chêtnych do pobrania ¿o³du, aby zg³aszaæ siê imieniem i nazwiskiem poprzez jedn± osobê z dru¿yny z podaniem nazwy ekipy i miasta. Proszê jednak o samokrytykê i w³a¶ciwe przygotowanie ? nie chcia³bym kogo¶ skre¶laæ z listy, a ta powoli siê zamyka. Oczywi¶cie tych, którzy jeszcze nie zd±¿yli. Je¿eli nie macie przeciwwskazañ wymieniê osoby zakwalifikowane z imienia i nazwiska na forum ? jutro, tak aby nie by³o niedomówieñ.
- W pi±tek mo¿na przyjechaæ, jednak¿e nikogo z nas raczej nie bêdzie ? niestety jak wiecie sami - nie zawsze jest tak jak chcemy. W razie k³opotów proszê powo³aæ siê na Jarka Przyby³o.
- Wy¿ywienie jest przewidziane od po³udnia w sobotê ? ostatnio by³ Szwecki stó³ i nikt nie narzeka³ na braki, jednak¿e ró¿nie bywa i warto byæ zabezpieczonym, po za tym nie ma jak gotowy ruszt do u¿ycia. Na pewno bêdzie kilka ud¼ców ?udomowionych dzików? i wiele innych rzeczy, w niedziele dodatkowo bloczki, po które trzeba siê zg³osiæ (proszê o wyznaczenie osoby z ka¿dej grupy, która tego dopilnuje)
- Przypominam, i¿ w sobotê s± przewidziane eliminacje turnieju bojowego i ³uczniczego. Nie bêdzie mo¿liwo¶ci zakwalifikowania siê doñ w niedzielê. Turniej ³uczniczy zaczniemy pewnie od po³udnia, bojowy nieco pó¼niej ? by niepotrzebnie zakutych g³ów nie nagrzewaæ.
- Turniej dru¿ynowy zaczyna siê w niedziele i mo¿e byæ on w sk³adzie mieszanym (niezale¿ni rycerze) jak, i pod jednym (zakonnym lub braterskim) sztandarem. Sk³ad piêciu ciê¿kozbrojnych, uzbrojenie: czterech miecz i tarcza, ewentualnie wielki miecz (chyba, ¿e ostatecznie nie dopu¶cimy tej mo¿liwo¶ci) jeden chor±giew (lub proporzec) i ewentualnie miecz do obrony. Proszê o zaopatrzenie siê w wy¿ej wymieniony sprzêt.
- W sobotê rozbijemy du¿y (czerwono-czarny) namiot dla tych dusz bez namiotu, proszê jednak by osoby posiadaj±ce namiot zabra³y go, aby nie brak³o miejsca.
- S³omy jeszcze nigdy nie brak³o ? liczê na to i tym razem.
- Ciê¿kozbrojni najemni (¿o³d) obowi±zani s± do uczestnictwa w niedzielnych ¶redniowiecznych inscenizacjach.

Turnieje s± dla Was panowie ? chcê by wszyscy byli zadowoleni i wyszli z tego bez jakiejkolwiek szkody. Prosicie o mo¿liwo¶æ u¿ywania wielkich mieczy ? jak dla mnie prosicie i macie. Niemniej jednak proszê o wypowiedzenie siê na forum w tej sprawie? czy jest kto¶ przeciw?
Przypominam panowie (czasem wydaje siê mi, i¿ nie czytacie uwa¿nie postów) turniej jest dla Was i na wasz± odpowiedzialno¶æ ? ka¿dy uczestnik musi mieæ tego ¶wiadomo¶æ. Rozumiem, i¿ ka¿dy zawodnik akceptuje ten fakt i czyta³ uwa¿nie posty na tym forum. Pytania?
Sebastian
Drodzy druhowie powtarzam, i¿ na dzieñ dzisiejszy dopuszczamy do turnieju jedynie ciê¿kozbrojnych, wyposa¿onych w miecz i tarcze, których oceniam razem z czterema personami odpowiedzialnymi za turniej. Debatujemy jednak nad dopuszczeniem wielkich mieczy i innej ?bezpiecznej? broni - zatem we¼cie t± mo¿liwo¶æ pod uwagê. Niczego nie obiecujê ? prócz tego, i¿ o tym porozmawiamy przed turniejem ze wszystkimi zainteresowanymi. Niemniej jednak do tej pory jest wiêcej zwolenników dopuszczenia innej broni ni¿ miecz jednorêczny, jak przeciwników. Nie dopuszczamy ¿adnych toporków, ale delikatn± maczugê tak i to prêdzej ni¿ wielki miecz. Odbêdzie siê to jednak na warunkach, o jakich pisa³em ju¿ wcze¶niej.

- Jeszcze raz odno¶nie turniejów: zak³adam mniej wiêcej, i¿ turniej ³uczniczy zaczniemy w po³udnie i po jego zakoñczeniu zrobimy turniej bojowy indywidualny powiedzmy, bêdzie to po trzeciej. Nie chcia³bym jednak zak³adaæ czegokolwiek prócz faktu, i¿ na pewno przeprowadzimy eliminacje w sobotê, bo w niedziele nie bêdzie na nie czasu.
- Proszê nie pytajcie o to Jarka, gdy¿ to moja domena. Po za tym przypomnê, i¿ mamy wytyczne, których musimy siê trzymaæ. Chcia³bym równie¿, aby wszyscy czytali ze zrozumieniem to forum, wszak s³u¿y ono naszym celom.
- Nie wierzycie mi - widzê po postach - jednak¿e wierzcie mi, wyznajê zasadê, i¿ turnieje s± dla uczestników i zrobimy wszystko by osi±gn±æ ten cel mimo wielu zewnêtrznych ograniczeñ. Dlategó¿ my¶lê o przeprowadzeniu narady przed turniejem odno¶nie jego wytycznych.
- Nawet gdyby kto¶ siê spó¼ni³ na eliminacje ? jego strata ? jednak¿e ma nadal szansê. Przypominam to turniej szarf (wiec nie zapomnijcie o nich).

- Jeszcze jedno, proszê nie czuæ siê ura¿onym, je¿eli nie opowiadamy na wszystkie prywatne posty, jednak¿e nie powiem, co mi siê dzieje, gdy widzê komunikat, ¿e musze poczekaæ kilka minut, aby wys³aæ nastêpny. Temu¿ to apelujemy na forum ogólnym, gdy¿ fizycznie nie da siê na priva.
Sebastian
Pozdrawiam

Ten post nijak ma siê do zaproszeñ - dotyczy jedynie osób ciê¿kozbrojnych zg³oszonych do pobrania ¿o³du, z imienia i nazwiska. Wielu z was poda³o tylko liczbê ciê¿kozbrojnych lub pseudo, proszê o weryfikacjê i posty w tej sprawie - równie¿ w wypadku gdybym kogo¶ nie opacznie przeoczy³ lub ¼le zapisa³. Proszê siê nie krêpowaæ i pisaæ ¶mia³o tak jak o to wcze¶niej prosi³em. Gdyby sytuacja siê zmieni³a - zd±¿aj± siê ró¿ne rzeczy - proszê nas wcze¶niej poinformowaæ o absencji osoby wpisanej na listê. Przypominam, i¿ mamy ograniczony bud¿et, zatem decyduje kolejno¶æ zg³oszeñ.

Kolejno¶æ przypadkowa wygenerowana przez oprogramowanie... dalej dopisujê

Dominik Szlosarczyk
Witold Wroñski
Miros³aw Markowski
Krzysztof Boroñ
Adrian Hanke
Jakub Buzak
Jan Halicki
Artur Payerhin
Grzegorz Kursa
Dawid Izdebski
£ukasz Baran
Marcin Kurzeja
Micha³ Baran
Miko³aj Bartczak
S³awomir ¦wiêcicki
Albin Wargocki
Rados³aw Postek
Piotr Ciszoñ
Tomasz Bednarz
£ukasz Stecko
Marcin Ko¶ciak
Robert Szatecki
Kichigai
Ode mnie jeszcze £ukasz Stecko i Marcin Ko¶ciak...
Robert Szatecki
Witam!
Po d³ugim namy¶le jednak zg³aszam siê do uczestnictwa w imprezie. Proszê o potwierdzenie, ¿e znajdzie siê dla mnie miejsce i mam po co jechaæ z Warszawy:)
Drug± tarczê herbow± i sztandar mam ale nigdy nie spotka³em siê z tymi szarfami, jak d³ugie one maj± byæ?
Czy do turnieju dru¿ynowego bêdzie dopuszczalny puklerz?
Proponujê rozegranie turnieju bojowego w konwencji domów w pierwszej rundzie.

Pozdrawiam Robert De Traville

P.S. Szukam chêtnych do utworzenia dru¿yny do grupówki.
Sebastian
Odno¶nie turnieju szarf:
Szarfy musza byæ na tyle d³ugie (1-1,5m) by da³o siê je przewi±zaæ przez ramiê i na tyle szerokie (kilka cm) by by³o je widaæ smile.gif owe szarfy to jakby zdrowie, przegrana pozbawia jednej, jak stracisz wszystkie odpadasz... wygrana natomiast daje szarfê przeciwnika (zwyciêstwa), które s± sumowane i wynik ten wy³ania zwyciêzcê (w wypadku remisu decyduj± szarfy zdrowia).
Turniej ma byæ pe³en dworsko¶ci – zatem pierwszy znamienity rycerz, który wkroczy w szranki bêdzie mia³ mo¿liwo¶æ zmierzyæ siê z nastêpnym rycerzem, lub je¿eli go nie bêdzie to sam wybierze adwersarza wedle upodobania. W kolejnych pojedynkach proszê daæ prym osobom, które nie toczy³y wcze¶niej walki. Wybór mo¿e nast±piæ poprzez wskazanie tarczy, lub oponenta, je¿eli nie bêdzie takowego ja go wybiorê… wszystko jeszcze wyja¶niê na miejscu.

W sobotê doprowadzimy do wy³onienia kilku rycerzy (co najmniej trzech) zobaczymy jak potoczy siê turniej i co ustalimy przed nim. Poproszê was wszystkich uczestników o opinie, sugestie i razem ustalimy ostateczne szczegó³y – jak do tej pory bardzo dobrze siê to sprawdza³o. Jednak przestrzegam, aby zachowaæ nale¿yt± kurtuazjê.
W niedziele mamy 30 min na fina³ 17.50 FINA£ TURNIEJU BOJOWEGO „SAMOJEDEN”

Odno¶nie turnieju dru¿ynowego, bêdzie wielu rycerzy szukaj±cych kompanów do dru¿yny (przypominam o proporcach lub chor±gwiach), bêd± te¿ gotowe ekipy. Proszê o pe³n± mobilizacjê przed rozpoczêciem turnieju w niedziele (nie bêdzie czasu, aby czekaæ na kogo¶).
17.00 „OBRONA CHOR¡¯EGO” - turniej bojowy dru¿yn rycerskich – mog± byæ obsuwy czasowe, jednak¿e do 17 musz± gotowe dru¿yny (w wypadku braku towarzysza mo¿na zacz±æ w okrojonym sk³adzie, ale szkoda by by³o)
Kichigai
CYTAT
P.S. Szukam chêtnych do utworzenia dru¿yny do grupówki.

Robercie De Traville, je¶li siê przydam to ja chêtnie pomogê smile.gif Mam nadziejê, ¿e jeszcze ludki z Rzeszowa siê przy³±cz±..Bo co¶ mi siê wydajê, ¿e zbrojnych te¿ nie wiele bêdzie od nich...
Tak wiêc je¶li nie bêdziesz mia³ nic przeciw mój miecz jest na Twoje rozkazy.
Jednak zastrzegam, ¿e je¶li moi bracia z Zakonu bêd± mnie potrzebowali to pójdê do nich...Zobaczymy na miejscy co i jak... smile.gif
Dayl
To ja pierwsza? smile.gif

Impreza, jak co roku, bardzo przyjemna. Szczególnie podoba³y mi siê pokazy sokolnicze i wystêp Pipes and drums (genialni s±). Fireshow te¿ jak zawsze niezapomniane. Brakowa³o trochê tañców dawnych.

Jeden minus - brak mo¿liwo¶ci wymiany piwa z talonu na co¶ bez alkoholu. Jest to minus wiêkszo¶ci imprez w Polsce ;/ Mo¿e w przysz³ym roku organizatorzy postaraj± siê zlikwidowaæ ten drobny minus? smile.gif

Gratulacje dla zwyciêzców
Do zobaczenia w przysz³ym roku ;)
Gregor z Krakowa
hehhe, - sprostuje,za piwo mozna bylo dostac 1,5 l helene o smaku pomarañczy lub jab³ka...

dêbno, jak zwykle niesamowite, bardzo napiête, mêcz±ce ale ¶wietnie sie bawi³em. jest to niewatpliwie jeden z najlepszych turniejów w sezonie pod wzgledem klimatu, ludzi i zabawy...

gratuluje Robertowi zwyciestwa, ale odbiore sobie ten jeden punkcik wczesniej czy pó¿niej - hehe, gratuluje zwyciestwo w pieknym stylu...

misie i ciasteczka, ¿elki i pozdrowienia dla wszystkich. Tych z którymi nie zd±¿y³em sie pozegnac przepraszam ale noga mi siad³a i nie mog³em pielgrzymkowac w nocy po bagienno-rozkoniowanym obozie...

viva la france i jak juz mówiem "jedno dêbno na jakim mnie nie bylo wystarczy" wiêc do zobaczenia za rok.

p.s. anglicy to ciamajdy smile.gif)) a rzymianie s± dobrzy do skakania smile.gif))
Jarek Przyby³o
Ja jako drugi icon_wink.gif.
Poza piwem by³a woda mineralna i to bez talonu. W tym roku absurdy dotycz±ce komsumpcji piwa tylko za siatk±, to efekt nowelizacji ustawy. Pañstwo dba o nasze dobro :-)).
Chcia³bym wszystkim podziêkowaæ za przyjazd, udzia³ w turnieju, w zabawie, która by³a jak my¶lê, ca³kiem niez³a. Pipes and Drums to chyba sobie zamówi± na jakie¶ okr±g³e urodziny.
Ze spraw organizacyjnych:
znalaz³em co¶, co przypomina szkofiê i do tego ma³y dzwoneczek. Le¿a³y te fanty na stole gdzie by³y ¶wiñskie zadki. Pomimo komunikatów nie wszyscy z listy zg³oszonych zbrojnych zg³osili siê po ¿o³d. No có¿ nadwy¿kê zwróci³em do ksiêgowo¶ci i pewnie zasili ona fundusz zimowego od¶nie¿ania Gminy Dêbno icon_wink.gif.
Gratulujê zwyciêzcom. My¶lê, ¿e rozstrzyganie turniejowe by³o jak najbardziej obiektywne.

Kichigai
To ja w imieniu swoim a zapewne w imieniu wszystkich moich ludków podziêkujê w pierwszej kolejno¶ci Bogus³awowi z Tarnowi...Nie ma s³ów które wyra¿± nasz± wdziêczno¶æ za udostêpnienie namiotu. Dziêki za ¶wietne walki w sobotê, by³o na co popatrzeæ i z kim powalczyæ smile.gif Niedzielne walki pi±tek...Panowie za rok proponujê ten sam sk³ad i nie mam mocnych wtedy smile.gif Ja zaklepujê sobie rolê chor±¿ego, bo co¶ mi le¿y dobrze ta rola..Jak s±dzicie??smile.gif
Co do pokazów to Pipes and Drums a¿ siê chcia³o poruszaæ do tej muzyki. Pokaz konny te¿ niczego sobie smile.gif
Ludzi z okolic Rzeszowa trochê w tym roku skromny, ale pocz±tki s± trudne. Mam nadziejê, ¿e i tak strzelanie z konia siê podoba³o. S³ysza³em, ¿e kucyk wzbudza³ najwiêcej emocji smile.gif

Jeszcze raz dziêkujê tym z którymi pogada³em, skrzy¿owa³em miecz, po¶mia³em siê, wypi³em, i pomarz³em przy ognisku smile.gif
Dêbno najlepsz± imprez± jest smile.gifS£AWA!!!!!!!!!!!!
Jarek Przyby³o
Co do wolnych namiotów. To pewnie zwrócili¶cie uwagê, ¿e co roku obok banerów muzealnicy rozbijaj± wielki namiot, który zawsze pozostaje pusty. Jest przygotowywany dla Wêgrów ale oni wol± ¶wie¿e powietrze. Czekam za ile lat kto¶ wreszcie zaproponuje zamieszkanie w tym pustostanie przez uczestników przyje¿d¿aj±cych w sobotê. To ot, taka sobie jedna z debiñskich ciekawostek :-). Inn± ciekawostka jest to, ¿e pomimo do¶æ suchego roku, tutejsze bagno by³o bardziej zasysaj±ce ni¿ w latach mokrzejszych. Jakie¶ czary.
Yan
W imieniu ca³ego BRKSR chcia³em serdecznie podziêkowaæ organizatorom za genialny turniej i ¶wietn± zabawê : ) Dawno ju¿ siê tak nie wyluzowali¶my, walki by³y na ¶wietnym poziomie, a mo¿liwo¶æ poznania i "obmacania" tylu innych okresów rekonstrukcji jest po prostu ¶wietna : )

Z tego miejsca te¿ wielkie dziêki dla kolegów z Japonii za towarzyszenie w dru¿ynówce, dla wczesnych, za pokazanie ¶wietnych zabaw, dla Rzymian za skorpiona ( heart.gif ) i ogólnie dla wszystkich, dziêki którym ¶wietnie siê bawili¶my ; ) Za rok na pewno wrócimy ! Pozdrawiam i do zobaczenia jak najszybciej ; )

Sebastian
Serdecznie wszystkim dziêkujê za przybycie i wyborn± zabawê. Turniej móg³ odbyæ siê tylko dziêki Wam! Ka¿dy z nas uczestników i organizatorów zostawia swój dotyk na dziele, którego My wszyscy jeste¶my przyczyn± i celem...
Turniej w Dêbnie to jedna z nielicznych imprez, na której mogê zobaczyæ przyjació³ odtwarzaj±cych ró¿ne okresy - co daje siê we znaki, ¿e ciê¿ko zmru¿yæ oko, choæ na chwile, a dnia nastêpnego (w niedzielê) jestem ciê¿ko my¶l±cym mê¿czyzn±… Niemniej jednak te szczê¶liwe chwile wygrywaj± z rozs±dkiem i co roku jest tak samo… dochodzê do siebie kilka dni, ale rado¶æ z zobaczenia Was trwa i wystarczyæ musi do nastêpnego roku. ¯a³ujê jedynie, ¿e mam tak ma³o czasu dla Was w dniach imprezy, ale sami wiecie jak to jest. Zatem czekam z utêsknieniem, na ten kolejny wieczór i noc, ³±cz±c± oba dni pe³ne wra¿eñ, ju¿ za rok.
Damiano
W imieniu ca³ej kompanii chcia³ bym podziêkowaæ organizatorom oraz wszystkim uczestnikom za wspóln± zabawê smile.gif Ta impreza pokaza³a ¿e mo¿na siê doskonale bawiæ na turniejach o bardzo szerokim datowaniu smile.gif Da³a nam te¿ mo¿liwo¶æ zwiêkszenia swojej wiedzy o odtwórstwie innych okresów historii co mnie osobi¶cie bardzo cieszy. Bawili¶my siê swietnie i nie mogê sobie wyobraziæ lepszego sposobu na zakoñczenie przez nas sezonu smile.gif
Mariusz Prawy
To tak pokrótce - dziêkujê za XIV Dêbno smile.gif
Jak zwykle mi³a atmosfera, ciekawe pokazy i sporo znajomych. Bardzo pozytywne zakoñczenie sezonu.

Krótka fotorelacja ode mnie wyp³ynie wkrótce. Nagrane mam na telefonie obie walki eliminacyjne 5x5. Na dniach zostan± wrzucone na YT. Je¿eli kto¶ ma wiêcej filmików i w lepsze jako¶ci to proszê o udostêpnienie.

W temacie zgubione/znalezione - po pierwszym starciu dru¿ynowym na polu gdzie sta³a Konfraternia Rycerska znalaz³em ma³± miseczkê z rzemykiem (prawdopodobnie element os³ony kolana dunno.gif) Je¿eli który¶ z walcz±cych w swojej zbroi stwierdzi brak tego elementu to zosta³ on przekazany w rêce Jarka Przyby³y.
Kichigai
http://www.youtube.com/watch?v=ykyqSK2bZ9g
Na razie tylko jeden...Ale mam jeszcze dwa..Filmy krêci³ Mariusz Prawy smile.gif
Jeszcze raz dziêkuje ca³ej mojej dru¿ynie smile.gif
P.S
http://www.mojabochnia.pl/?p=14956
trochê zdjêæ znalaz³em
http://www.gminadebno.pl/index.php?option=...&Itemid=198
i jeszcze trochê
http://www.intermaks.pl/index.html?grp=960&info=9758
no to jeszcze
Robert Szatecki
Hej,

Tak¿e chcia³bym podziêkowaæ organizatorom za ten turniej, udowodni³ on, ¿e jednak da radê zrobiæ atrakcyjn± zarówno dla uczestników jak i widzów imprezê w formule Odysei Militarnej.

Gratulujê Tarnowskiemu Bractwu Gladi Amici za w pe³ni zas³u¿one zwyciêstwo w turnieju dru¿ynowym.
Chwa³a nale¿y siê tak¿e Gregorowi, który mimo z³amanej stopy pe³en zapa³u stawa³ w turniejowe szranki o ma³o nie wygrywaj±c turnieju.

CYTAT(Kichigai @ 12:30 21.09.2009) *
Panowie za rok proponujê ten sam sk³ad i nie mam mocnych wtedy smile.gif Ja zaklepujê sobie rolê chor±¿ego, bo co¶ mi le¿y dobrze ta rola..Jak s±dzicie??smile.gif

Rzeczywi¶cie rewelacyjnie radzi³e¶ sobie jako chor±¿y:)

Pozdarwiam,
Robert De Traville
Odolan z Rzeszowa
Równie¿ Dru¿yna Grodu Horodna z Rzeszowa przy³±cza siê do podziêkowañ organizatorom. By³o naprawdê klimatycznie, a wspania³a pogoda doda³a tylko urokowi imprezie. Jak co roku wszystko dopiête na ostatni guzik, bez wpadek i niejasno¶ci. Mam nadziejê, ¿e za rok "wcze¶niaki" równie¿ bêd± mia³y swoje 5 minut, a mo¿e i 10 bigsmile2.gif
Kichigai
Ta...Zw³aszcza w XVII inscenizacji :P "Szar¿a" Tyrkera na armatê piêkna smile.gif D³ugo jej nie zapomnê...
S³awek zTarnowa
Gratulujê Tarnowskiemu Bractwu Gladi Amici za w pe³ni zas³u¿one zwyciêstwo w turnieju dru¿ynowym

Heh..w imieniu GA - dziêki Robercie,... nasze wied¼my i magia wojny dzia³aj± jak nale¿y:P
Ale ja muszê powiedzieæ, ¿e...
...wcale siê nie cieszê.... bo fakt, ¿e wygrali wcale nie zmobilizuje ch³opaków do trenowania...

I gratulacje warkoczyka smile.gif - choæ wobec tegorocznej konkurencji a raczej jej braku dla Ciebie na Dêbnie 2009 - wynik by³ przes±dzony z góry, wiêc wcale mnie nie zdziwi³smile.gif

A ogólnie - mi³o zaskoczy³a mnie mi³a atmosferka w¶ród uczestników niezale¿nie od poziomu odtwórstwa czy czego¶ innego. ( klimatem jednak nic nie przebije imprezy datowanej i nocnych walk o obozy np. na ¶rodku pustyni, jednak my¶lê, ¿e Grzesiu mia³ na my¶li atmosferê w³a¶nie bardziej ni¿ klimat..jako klimat...heh, kwestia konotacji:P )

Po raz kolejny - choæ rzadki bardzo - spotka³em siê z przedstawicielami Wikingów i S³owian, w¶ród których nie by³o parcia na priorytet - "dowaliæ i wygraæ w imiê Odyna". Chwa³a za to! Wszystko zgodnie z umówion± konwencj±. Bawi³em siê ¶wietnie.

Piechota bez ochron na rêce i korpusy nie szar¿owa³a jak to bywa³o przed laty ( no, bo jak tu takiemu "oddaæ"? - ;)), wiêc by³o bezpiecznie i swawolnie podczas inscenizacji bitewnej.
Mam nadziejê, ¿e bêdzie tak i za rok.
Pozdrawiam wszystkich.
Jarek Przyby³o
A ogólnie - mi³o zaskoczy³a mnie mi³a atmosferka w¶ród uczestników niezale¿nie od poziomu odtwórstwa czy czego¶ innego.

Nie ¿ebym siê czepia³ ale czy atmosferka w¶ród uczestników by³a kiedy¶ niedobra ? I czy poziom odtwórstwa ma wp³yw na t± atmosferkê ? Czy bêd±c w rekontruktorskich powijakach bawili¶my siê gorzej ? To takie moje pytanko. Dêbno jak dobrze wiesz S³awku nie pretenduje do miana mega ultra historycznej imprezy. To po prostu festyn hstoryczny, których nie brak i w Polsce i za granic±. Ale nie powinno siê na niego boczyæ, choc Pustania B³edowska zdecydowanie wygrywa, a to dlatego, ¿e Debno by³o punktem startu sporej ilo¶ci grup, które dzi¶ s± na wysokim poziomie i odtwórstwa i tzw. gry scenicznej. GA te¿ tutaj zdobywali ostrogi, tutaj zaczynali Odrow±¿e. W tym roku po raz pierwszy by³a grupa z Nowego Wi¶nicza, która zapowiada siê bardzo fajnie. Puki co w tej formule nic nie bêdziemy zmieniaæ, plany dotycz± g³ównie zmiany scenerii miejsca a jest teraz dobry klimat po temu po zmianach personalnych na zamku. Chcia³em Ci jednocze¶nie podziêkowaæ za udzia³ w inscenizacjach, podziêkuj te¿ Joannie :-))). Mo¿e na przysz³y rok zaplanuj przybycie w sobotê, wieczorem przy ogniu i dobrym miodzie inaczej pewne rzeczy wygl±daj± i smakuj±, mo¿e i wtedy atak z bagien na nocne stra¿e by³by mo¿liwy :-)
Micha³ - Tarnów
Fina³ turnieju dru¿ynowego:

http://www.youtube.com/watch?v=GpIkKO2fMWA

Ja chcia³bym dodaæ, ¿e w naszej dru¿ynie oprócz Tarnowa by³ równie¿ Siwy z Miechowa bigsmile2.gif
Robert Szatecki
CYTAT(Micha³ - Tarnów @ 12:27 23.09.2009) *
Fina³ turnieju dru¿ynowego:

http://www.youtube.com/watch?v=GpIkKO2fMWA

Ja chcia³bym dodaæ, ¿e w naszej dru¿ynie oprócz Tarnowa by³ równie¿ Siwy z Miechowa bigsmile2.gif

Jak ogl±dam ten filmik to czujê siê sponiewierany :P

CYTAT(Kichigai @ 12:30 21.09.2009) *
Ja zaklepujê sobie rolê chor±¿ego, bo co¶ mi le¿y dobrze ta rola..Jak s±dzicie??smile.gif

Na tym filmiku widaæ jak heroicznie broni³e¶ sztandaru:)
Reset
By³o mi³o ciekawie i bez ci¶nienia.
Bawili¶my siê wy¶mienicie.
Pozdro dla Rzymian , Japoñczyków , S³owian i wszystkich , którzy bronili "Pokraka" ;)
Kichigai
CYTAT

Mój ostatni przeciwnik pad³ razem ze mn±...W pierwszej walce by³o podobnie, wiêc uzna³em siê za martwego...Gdyby nie to...mieliby¶my szanse na zwyciêstwo...Eh...Sorry Was ch³opaki...
Rafa³ z Tarnowa
Na wstêpie chcia³bym podziêkowaæ wszystkim którzy zjawili siê ju¿ w sobotê, aby wspólnie cieszyæ siê towarzystwem innych uczestników imprezy.
Liczê, ¿e w przysz³ym roku równie¿ spotkamy siê w tym miejscu. smile.gif

Mam kilka uwag, które nasunê³y siê w po analizie bojówek, spe³niam te¿ pro¶bê o filmiki...
"Heh..w imieniu GA - dziêki Robercie,... nasze wied¼my i magia wojny dzia³aj± jak nale¿y:P"

Szkoda, ze nie zadzia³a³y zapiêcia do he³mów (zapewne ich nie ma)...

W turnieju dru¿ynowym - ma³y miejsce sytuacje ze spadaj±cymi he³mami. Jako, ¿e raczej nie spotykamy siê z tego typu sytuacjami, nie wziêli¶my tego pod uwagê, jednak bierzemy teraz i w przysz³ym roku osoba trac±ca he³m zostanie zdyskwalifikowana.
Jako przyk³ad odniosê siê tu do walki fina³owej - gdyby jednemu z cz³onków dru¿yny przeciwnej nie spad³ he³m, on przewróci³by siê na ziemiê. Chwile pó¼niej ten sam walcz±cy przeszkodzi³ w odebraniu flagi i a w efekcie w wygraniu tej walki.... Widaæ to choæby na filmie dodanym przez Micha³a.
Poni¿ej inne ujêcie tej samej potyczki:
http://www.youtube.com/watch?v=qyuSWPr6GSY

Niektórzy zapominaj± tez, ze zgodnie z zasadami, gdy le¿a na ziemi s± "martwi", zatem nie mog± uderzaæ mieczem czy choæby mocno trzymaæ flagi. Panowie, trzymajmy sie ustalonych regu³.

"I gratulacje warkoczyka smile.gif - choæ wobec tegorocznej konkurencji a raczej jej braku dla Ciebie na Dêbnie 2009 - wynik by³ przes±dzony z góry, wiêc wcale mnie nie zdziwi³"

Bior±c to dos³ownie wynika³o by, ¿e w turnieju poza Robertem nikt nie bra³ udzia³u, a by³o kilkunastu uczestników. Wiemy, ¿e nie to mia³e¶ na my¶li. S³awku, w szerokim gronie s³yniesz jako krasomówca oraz piewca w³asnych oraz swojej ekipy idea³ów. Szkoda jednak, ¿e twoje
czyny nie id± w parze ze s³owami. Dziwi± one tym bardziej, i¿ od lat nie stajesz w szrankach turniejowych. A szkoda, bo mo¿e ja lub Gregor nauczyliby¶my siê od Ciebie czego¶ w tej kwestii, tak by¶my mogli stanowiæ konkurencje dla Roberta ;)

A czy wygrana Roberta by³a taka oczywista bior±c pod uwagê wcze¶niej ustalone zasady liczenia trafieñ: "ciosy zdecydowane i celne", czyli skuteczne w realnej walce, pozostawiam do oceny innym:
http://www.youtube.com/watch?v=8NNjfIGkwWk

Jak widaæ na filmie obaj byli¶my zmêczeni i nie mogli¶my pokazaæ pe³ni aktualnych mo¿liwo¶ci, a szkoda bo na pewno by³o by mi³o popatrzeæ. Tutaj b³êdem okaza³o siê robienie fina³ów smojeden po walkach grupowych, wiêc w przysz³ym roku to zmienimy, chyba ze przerwa miêdzy nimi bêdzie d³u¿sza.

Filmy z pozosta³ych walk:
http://www.youtube.com/watch?v=cgAG-eDzeY0
http://www.youtube.com/watch?v=43osz0BW78o

S³awku, klimat i atmosfera w tym znaczeniu jakiego u¿y³e¶ (podobnie jak w znaczeniu przyrodniczym) to w zasadzie to samo. W tej kwestii Jarek siê ju¿ wypowiedzia³.

Jutro dodam kolejne filmiki min. z bitwy.
Rafa³ z Tarnowa
CYTAT(Kichigai @ 21:59 23.09.2009) *
CYTAT

Mój ostatni przeciwnik pad³ razem ze mn±...W pierwszej walce by³o podobnie, wiêc uzna³em siê za martwego...Gdyby nie to...mieliby¶my szanse na zwyciêstwo...Eh...Sorry Was ch³opaki...

Technicznie rzec bior±c przewróci³e¶ przeciwnika i podpiera³e¶ sie na rekach, zatem mog³e¶ walczyæ dalej...
W przysz³o¶ci przed bojówkami dok³adniej omówimy alternatywy postêpowania w mo¿liwych sytuacjach, jako dru¿yna oraz dopracujemy ogólne zasady (wcze¶niej wspomnia³em o he³mach)...

"Dziêki za ¶wietne walki w sobotê, by³o na co popatrzeæ i z kim powalczyæ smile.gif Niedzielne walki pi±tek...Panowie za rok proponujê ten sam sk³ad i nie mam mocnych wtedy smile.gif Ja zaklepujê sobie rolê chor±¿ego, bo co¶ mi le¿y dobrze ta rola..Jak s±dzicie??smile.gif"

Przyjemno¶ci± bêdzie dla mnie po raz trzeci stan±æ z Tob± ramie w ramie i my¶lê, ze koledzy z Leliwy równie¿ siê przy³±cz±.
Flaga nie równa siê u¿ywanemu przez Ciebie mieczowi, ale dobrze ni± wywijasz bigsmile2.gif
Robert Szatecki
Witam!

Rzeczywi¶cie S³awek dosyæ niezrêczne sformu³owa³ to zdanie, prawda jest taka, ¿e walki fina³owe by³y wyrównane - ewidentnie do fina³u dostali siê najlepsi z dnia poprzedniego.

Popieram pomys³ przesuniêcia fina³u turnieju bojowego przed turniej dru¿ynowy, a s±dzê, ¿e najlepszym wyj¶ciem jest dodatkowe rozdzielnie ich fina³em ³uczniczym.

Z innej beczki a propos atmosfery turnieju przypomnia³o mi siê, ¿e w sobotni± noc jeden pijany uczestnik próbowa³ wszczynaæ bójkê, uwa¿am, ¿e takie gówniarskie zachowanie powinno byæ karane wykluczeniem w kolejnych latach z imprezy. S±dzê, ¿e nie powinno siê tego tolerowaæ.

Pozdrawiam Robert De Traville

P.S. Jak to mam w zwyczaju sugerujê ograniczenie maksymalnej dopuszczalnej do turnieju wielko¶ci tarczy.
Sebastian
Pozdrowienia

Odno¶nie turnieju bojowego i dru¿ynowego:

Niestety nie oby³o siê bez niedoci±gniêæ, jednak jeste¶my niedoskona³ymi lud¼mi i na szczê¶cie uczymy siê na b³êdach.

Za przerwê techniczn± bêdziemy karaæ winowajcê punktami (tak jak to czynili¶my ju¿ w sobotê), w wypadku dru¿ynowego bêdzie to równoznaczne z upadkiem (co na pewno wprowadzimy w przysz³ym roku).

Osoba stwarzaj±ca niebezpiecznie sytuacje bêdzie usuwana z turnieju. Proszê wzi±æ to sobie do serca i ogl±dn±æ kilka razy zamieszone filmy.

Proszê sêdziów o analizê zamieszczonych filmów i o weryfikacje z tym, co mi przekazywali – ogl±da³em filmy wiele razy – jestem zawiedziony, jednak¿e zarazem wdziêczny, i¿ chcieli pomóc. Jeste¶my tylko lud¼mi i siê mylimy, proszê wzi±æ to pod rozwagê i staraæ siê byæ bardziej przygotowanymi do tej roli. Sêdziowie do turnieju dru¿ynowego bêd± opancerzeni – co by siê jaki¶ przykry wypadek nie przytrafi³ i mogli lepiej dzia³aæ.

Przychylimy siê do sugestii ograniczenia wielko¶ci tarcz. Jest to turniej wielo-epokowy i potraktujemy wszystkich jako konnych spieszonych.

Do turnieju dru¿ynowego bêdziemy wymagaæ dodatkowo p³ytowej lub pancernej ochrony goleni – co oczywi¶cie jest zalecane równie¿ w samojeden.

W miarê mo¿liwo¶ci oraz przedstawicieli wieków wczesnych my¶limy o osobnym turnieju, jak i innych konkurencjach dla wczesnych – a zarazem uniwersalnych, typu: zapasy, „pi³ka szkocka”, rzut zapa³k±…

Wszelkie informacje umie¶cimy przed XV turniejem w Dêbnie, aby ka¿dy mia³ czas na przygotowanie (dlatego wspominam o tym ju¿ teraz). Liczymy na znacznie ulepszenia sceny naszych dzia³añ, zatem mog± wej¶æ dodatkowe turnieje i zasady dotychczasowych.
Gregor z Krakowa
oj, wiem ze 500z³ to 500z³ ale przeciez to zabawa.....

nie wiem, ja sie dobrze bawilem, jak co roku w debnie. Ten turneij ma to do siebie ze czasem warto przekierowac pewne znane zachowania w strone innych. nie wime, mnie sie wlacza altruizm jak widze tyle u¶miechnietych przyjacielskich mord....

co do samego sêdziowania - przede wszystkim nie powinni to byc sêdziowie z ³apanki, nie oceniam tu terazniejszych sedziów ale trzeba przyznac ze byli wy³aniania tuz przed...lub nawet w trakcie... a czesc sk³adu sêdziowskiego nigdy nie brala udzialu w takim turnieju ktory sedziowa³a... dla mnie to blama¿ ale nie zamierzam niczego kwestionowac...
poprosu sebastianie, albo stworz wlasny profesionalny sklad sedziowski, albo - co proponuje- zapraszajcie hegemona i u¶.

co do chêci bójkowych- rozgrzeszam i wybaczam, swoj± drog± szkoda ze mialem bol±c± noge, bo chetnie bym sie gówniarsko zachowa³:P baaaaaardzo dawno nie mia³em okazji :P
d¿o³k

drózynówka-panowie, pomysl z chor±¿ym jest poroniony, jak dla mie. bo albo zrobmy tak, ze choragiew sobie lezy wbita w bagno i jej broñmy, albo niech chor±zy bedzie lub niewalczacym, albo niech mu bedzie robic wszystko.
Mnie sie pomysl choragwi podoba, ale chorazego nie. druzyna powinna miec dowolnosc, czy chorazego tylko do flagi przysposobi, czy idze w 5 zbierac i prac przeciwnika. tu szybkosc decyduje.
sugerowalbym zrobic tak:
wygenerowac 3 miejsca, 2 z flagami, i trzecie gdzie flage -dowolna- trzeba zaniesc. wtedy druzyny albo maja chorazych i bronia flagi, albo ofensywnie atakuja idac na szybkosc, albo jest jakis funkcyjny pat, i zdazenia decyduj±....
ja w ka¿dym razie moglem sie przytulic do choragwi i stac tam w nieomal nieskonczono¶c , comi nie odpowiada³o

z pozdrowkami
Sebastian
Zabawa - ca³y czas na to stawiamy. Jednak irytuj± mnie sytuacje gdzie jeden cz³owiek ujmuje drugiemu, gdzie jest wiecznie niezadowolony i nie wie co ze sob± zrobiæ – takie sytuacje psuj± „klimat”. Wiêc pokuj miedzy ludzi i skupmy siê na tym by zawsze by³a mi³a „atmosfera” miedzy nami. Niechaj nam wszystkim w³±cza siê altruizm – bo to jest w³a¶ciwa droga!
Turnieje natomiast s± dla uczestników i dlatego w³±czy³em was wszystkich w rozmowê i da³em mo¿liwo¶æ wp³ywu na przebieg zabawy jeszcze przed ni± (Ciebie mój drogi Gregorze nie by³o na niej, bo przyjecha³e¶ nieco pó¼niej) - takie zosta³y ustalone zasady. Na przysz³o¶æ bêd± zmienione, liczê przede wszystkim na zmianê nie tylko zasad, ale terenu, na którym bêd± przeprowadzane.
W³a¶ciwie chor±¿emu nic nie zosta³o zabronienie, jedynie ograniczone pole.
Proszê – o czym ju¿ pisa³em wcze¶niej na freha – o w³±czenie siê czynnie w dysputê przed turniejem. Przyznajê siê, z sêdziami mi³o byæ inaczej, ale wysz³o jak wysz³o… postaramy siê to zmieniæ.
Zatem co do nowego planu musimy poczekaæ do przysz³ego roku – mo¿e to bêdzie nowe XV Dêbno.
S³awek zTarnowa
Hej

Pokój...piêkna rzecz, ale ja nie jestem dobrym chrze¶cijaninem i wysoko ceniê swoje policzki:)
Ten post to reakcja na zaczepkê Rafa³a - wiêc niezainteresowani nie musz± czytaæsmile.gif

Ogólnie, bo nie ma czasu na g³upoty - s³owo wyja¶nienia, ¿eby moi ludzie nie pomy¶leli, ¿e mnie ta sprawa nie interesuje:

Ch³opaki z Tarnowa i Miechowa wygrali zgodnie z zasadami przyjêtymi na tym turnieju i koniec pie¶ni. Gdyby by³a wskazówka, lub konsekwentna decyzja, ¿e spadek he³mu dyskwalifikuje - podporz±dkowaliby siê i nie ma o czym mówiæ. Wytykanie komu¶ wygranej - w ten sposób co wy¿ej i to na publicznym forum jest po prostu ¿a³osne i tyle.

He³my garowe tego typu nie mia³y pasków.

Niemniej - Micha³ móg³ zadbaæ o to, ¿eby mu nie spada³ - dla w³asnego bezpieczeñstwa po prostu, zw³aszcza, ¿e wiedzia³ z kim bêdzie walczyæ.

Rzeczywi¶cie S³awek dosyæ niezrêczne sformu³owa³ to zdanie, prawda jest taka, ¿e walki fina³owe by³y wyrównane - ewidentnie do fina³u dostali siê najlepsi z dnia poprzedniego.

Robercie, ja z regu³y wiem co piszê. Fina³y by³y przes±dzone - nie tylko moim zdaniem zreszt±. Gregor tylko dlatego nie by³ faworytem, poniewa¿ ledwo chodzi³.....ale on jest jaki jest - walczy dla zabawy i w niczym nie umniejszam jego mo¿liwo¶ci ani niema³ych umiejêtno¶ci mówi±c, ¿e tym razem by³ inny czarny koñ. My¶lê jednak, ¿e dla Gregora nie musia³bym tego t³umaczyæ...a inni wcale nie musz± braæ pod uwagê tego co mówiê - wyra¿a³em w³asne zdanie - po prostu naprawdê wygra³ najlepszy tego dnia.

S³awku, w szerokim gronie s³yniesz jako krasomówca oraz piewca w³asnych oraz swojej ekipy idea³ów.

Nie mam pojêcia o jakie idea³y Ci chodzi i jakie szerokie grono, bo jedyne o jakie idea³y mi chodzi w tej zabawie to d±¿enie do wierno¶ci historycznej w odtwarzaniu tej¿e historii w interesuj±cej mnie epoce i je¿eli - jak to ujmujesz - jestem krasomówc± - to tylko i wy³±cznie w czasie wyk³adów oko³ohistorycznych podczas pokazów.
Nigdy w tym sensie nie szafowa³em publicznie niczym innym oprócz twierdzenia, ¿e d±¿enie do regionalizacji w odtwórstwie to wyraz patriotyzmu. Masz inne przyk³ady mojego szafowania, to proszê mi je podaæ a nie próbowaæ tak nêdznej dyskredytacji.

Szkoda jednak, ¿e twoje
czyny nie id± w parze ze s³owami.Dziwi± one tym bardziej, i¿ od lat nie stajesz w szrankach turniejowych.

Tutaj nie wiem czy mnie obra¿asz czy siebie. Bo w³a¶ciwie to co napisa³e¶ nawet nie ma sensu. Wyra¼ siê proszê ja¶niej na czym polega adekwatno¶æ w tej sytuacji moich s³ów do czynów, bo jako¶ sobie nie przypominam swojego ¶lubowania dozgonnej walki z ka¿dym napotkanym smokiem i walka nigdy nie by³a dla mnie priorytetem, choæ kiedy ja wygrywa³em - Ty mog³e¶ o tym pomarzyæ. Teraz mo¿e role siê odwróci³y - bo nie walczê w takich turniejach z wielu powodów i nie uwa¿am, ¿e akurat Tobie siê muszê t³umaczyæ z tego...i wybacz, nie wiedzia³em, ¿e skoro w tym rzadziej uczestniczê to razem z kondycj± moja wiedza nt walki siê skurczy³a i nie wolno mi ju¿ wyra¿aæ zdania w oparciu o znajomo¶æ mo¿liwo¶ci walcz±cych.

A czy rzeczywi¶cie tak ca³kiem nie stajê do walki?...hmmm...sk±d mo¿esz to niby wiedzieæ...? Nie je¼dzisz na trzynastowieczne imprezy - bo nie zauwa¿y³em - chyba, ¿e Twój ¶wiat koñczy siê na festynach.
Je¶li w Twoim stroju i zbroi dopuszcz± Ciê tam gdzie ja chêtniej walczê - to dam Ci tê przyjemno¶æ próby pokonania mnie - czemu nie?...je¶li tak bardzo Ci na tym zale¿y, choæ nie wiem czy cokolwiek tym udowodnisz...bo rozumiem, ¿e Twoje wywody powy¿sze mia³y mnie do takiej chêci sprowokowaæ...

A je¶li ta strasznie niesprawiedliwa przegrana a¿ tak Ciê boli, ¿e musia³e¶ swój ból z jej powodu wyraziæ na tym forum - to nie ma sprawy -- podaj mi proszê dane adresowe swojej dru¿yny i , je¶li maj± oni podobne zdanie, oraz - je¶li sêdziowie nie poczuj± siê tym obra¿eni - - ch³opaki ode mnie prze¶l± pieni±dze ka¿demu z nich i napiszemy tu, ¿e to nie my wygrali¶my.
A je¶li chodzi Ci jeszcze o...nie wiem...presti¿, honor, czy inne tego typu sprawy - to mogê Ci przes³aæ który¶ z moich dyplomów...mam ich ca³± ¶cianê i mnie siê ju¿ dawno znudzi³y...
A je¶li nie chcesz...to o "cenzura" Ci chodzi? Przegrywaæ nie umiesz czy co?

A szkoda, bo mo¿e ja lub Gregor nauczyliby¶my siê od Ciebie czego¶ w tej kwestii, tak by¶my mogli stanowiæ konkurencje dla Roberta ;)

Wiesz...akurat z Gregorem i Galahadem nie raz mia³em okazjê wspólnie walczyæ i przy jednym stole siedzieæ i z niejednej walki wspólne wnioski wyci±gaæ, wiêc....lito¶ci....bo czym jak czym, ale wyczuciem to raczej nie grzeszysz...

Wszystkich przepraszam za mojego przyd³ugiego posta. Wiêcej w tej sprawie nie zamierzam tutaj niczego pisaæ.
Mam nadziejê, ¿e przyjaciele zrozumiej±, iz z przyczyn obiektywnych musia³em zareagowaæ.

pozdrawiam.

Kichigai
Panowie, panowie..Powagi wiêcej, czy przepychanki s³owne co¶ zdzia³aj±?? Zaostrz± tylko atmosferê i narobi niepotrzebnego ci¶nienia... TBR zas³u¿enie wygra³o. Na moje oko nie zrobili nic co by wykracza³o poza zasady które by³y omówione na pocz±tku.

Impreza by³a jak zawsze bardzo udana i tak± j± zapamiêtajmy...Bez zbêdnych ci¶nieñ i pó¼niejszych wymówek...
Sebastian
Pozdrowienia

Chcê wyja¶niæ, i¿ nikt tu nie kwestionowa³ niczyjego zwyciêstwa. Natomiast jedna zasada, jaka zosta³a pogwa³cona to: martwi nie wal± kolegów mieczem po g³owie – na szczê¶cie nic siê nie sta³o i Damian jest ca³y. Prócz tego prosi³em o przeanalizowanie filmów w³a¶nie w tej sprawie. Natomiast zwracaj±c siê do sêdziów, mia³em to na celu by nastêpnym razem, gdy ich poproszê o tak± przys³ugê, jeszcze lepiej siê z niej wywi±zali.. Dodatkowo tylko oni i ja wiem, jakie wyniki by³y mi podawane, a jakie widaæ na filmach. To trudna sztuka wszystko zobaczyæ – nie wiem czy mo¿liwa, ale skoro, co roku siê razem widujemy, zdarzyæ siê mo¿e, ¿e co roku razem sêdziowaæ bêdziemy. Reszta ma na celu poprawê wytycznych i ju¿ teraz zmobilizowaæ do my¶lenia w tym kierunku. Jeszcze raz dziêkujê za pomoc sêdziom i s³u¿ê m± skromn± osob±, je¿eli mogê w czym¶ pomóc. Wiem, ¿e wypowiedzi w formie elektronicznej ciê¿ko odczytaæ w³a¶ciwie bez mowy cia³ i g³osu - to tez trudna sztuka – zatem je¿eli o mnie chodzi proszê o optymizm.
Na koniec: wedle zasad wszystko odby³o siê zgodnie i sprawiedliwie – a je¿eli zasady nie by³y do koñca dopracowane to nastêpnym razem bêd± lepsze, ale czy kiedykolwiek bêd± doskona³e – w±tpiê. Sprawa he³mu, nie zak³óci³a przebiegu a zdarzy³a siê dwukrotnie i tak samo zosta³a potraktowana.
Panowie jeste¶my takimi samymi lud¼mi, z podobnymi potrzebami. ¦wiat jest pe³en niegodziwo¶ci, chocia¿ my darujmy sobie te polityczne okrzyki i skupmy siê na jasnej stronie mocy.
Rafa³ z Tarnowa
S³awku szkoda mi czasu na kogo¶ takiego jak ty, wiec daruje sobie przyd³ugi komentarz odno¶nie twoich impertynencji, ale bez s³owa zostawiæ tego nie mogê.
Chcia³e¶ przyk³adu - ka¿dy otrzyma³ go w napisanym przez ciebie po¶cie...

Naucz siê czytaæ ze zrozumieniem i wyci±gaæ wnioski z tego co pisz± inni. Nie wspomina³em, ¿e nie za³o¿yli¶cie na wygran±. Uwaga odnosi³a siê do niedopracowania zasad oraz tego, ¿e nie dbacie ani o swoje bezpieczeñstwo ani uczestników zabawy...

„Micha³ móg³ zadbaæ o to, ¿eby mu nie spada³ - dla w³asnego bezpieczeñstwa po prostu, zw³aszcza, ¿e wiedzia³ z kim bêdzie walczyæ. „
Na pocz±tku wspomnianej rozgrywki spad³ he³m jednemu z braci Baranów, a chwile pó¼niej w³a¶nie Micha³owi, jednak powy¿sze s³owa s± tu nie na miejscu bo to w³a¶nie on stanowi³ najwiêksze zagro¿enie w tej zabawie.
Wcze¶niej tylko o wspomnia³em o he³mach i o tym aby trzymaæ siê zasad, jednak teraz rozwinê, co konkretnie mia³em na my¶li – sami zobaczcie na 49 sekundê filmiku, który doda³em:
http://www.youtube.com/watch?v=qyuSWPr6GSY

Micha³ nie ma he³mu i zgodnie z zasadami powinien byæ martwy, jednak nie jest i uderza innego zawodnika mieczem po g³owie. Ty twierdzisz ¿e nie masz parcia na wygranie za wszelk± cenê, ciekawe bo osoby którymi kierujesz takie parcie prezentuj±, czêsto kosztem w³a¶nie bezpieczeñstwa...

Szczerze to w okresach które odtwarzam omijam ten, który ty odtwarzasz, aby nie mieæ z tob± do czynienia, jednak skoro to wytyczne do tego by¶ móg³ udowodniæ swoje s³owa jakobym ci do piêt nie dorasta³ (i by³ jakim¶ „czarnym koniem” ), to zacznie siê bawiæ i bêdzie okazja wypróbowaæ warto¶æ twoich s³ów.

Na koniec ma³a uwaga S³awku – ca³e odtwórstwo historyczne jest przede wszystkim form± zabawy, wiêc nie zapominaj o tym i nie staraj siê wszêdzie szukaæ potwierdzenia w³asnego ego. Wiêcej rado¶ci z ¿ycia. smile.gif
Gregor z Krakowa
srata tata, bedize mata - czy jakos tak...

panowie, wybaczcie ale dajcie se po razie i tyle. K³apy- tu mam na mysli filmik, rzecyzwiscie zachowa³ sie niesmacznie bij±c adwersarza w patrerze- nie chodzi mi tu o uderzenie roberta bo widac w tym pieszczote. ALe go¶c, chyba z leliwy, rzeczywiscie dostal kilka razy a bardzo nie powinien.
nie widzialem tego na polu, ale na filmie widac to bardzo dobrze. Jak dla mnie bardzo niehonorowe, nie pasuje doK³apego jakiego znam.

Uczciwie trzeba przyznac jednak z enie mialo to znaczenie w kwesti zwyciestwa lub przegranej TBR.

a kazdym razie, az zal dupe ¶ciska jak to czytam, paniowie zapraszam do karczmy, czy gdziekolwiek a nie psujcie mi obrazu dêbna, chyba jako jedynego turnieju bez spieæ jaki pozostal. Wara od niego....
S³awek zTarnowa
Witam.

Rafale...roz³o¿y³e¶ mnie na ³opatki...nie mogê milczeæ..ale podam tylko to:

Teraz napisa³e¶:

Naucz siê czytaæ ze zrozumieniem i wyci±gaæ wnioski z tego co pisz± inni. Nie wspomina³em, ¿e nie za³o¿yli¶cie na wygran±. Uwaga odnosi³a siê do niedopracowania zasad oraz tego, ¿e nie dbacie ani o swoje bezpieczeñstwo ani uczestników zabawy...

A teraz to, z wcze¶niejszej wypowiedzi dla przyk³adu, bo nie che mi siê wiêcej tu dawaæ:

Szkoda jednak, ¿e twoje
czyny nie id± w parze ze s³owami.

Najpierw ludzi obra¿asz i prowokujesz, a potem znowu to robisz wmawiaj±c im, ¿e nie potrafi± czytaæ.
Masz ciekaw± receptê na rado¶c ¿ycia, oby Ci siê czkawk± nie odbi³a.

Ja siê cieszê ¿yciem wbrew temu co s±dzisz i dodam tylko, ¿e akurat moje ego jest na w³a¶ciwym miejscu i np. nigdy w taki sposób zas³aniaj±c siê dopracowywaniem zasad nie p³aka³em na forum z powodu przegranej, bo tym obrazi³e¶ niejedn± osobê.
I nie martwi mnie to, ¿e komu¶ takiemu jak Ty szkoda czasu na kogo¶ takiego jak ja. Nawet siê cieszê, ¿e to napisa³e¶. Warto¶æ ludzi na szczêscie ocenia ogó³ a nie jednostki z deficytami.

A zasady turnieju wystarczy po prostu w kilku szczegó³ach dopracowaæ, bo nie s± z³e i reagowaæ w razie nieprzewidzianych sytuacji w sposób konsekwentny - co z regu³y mia³o przecie¿ miejsce. Na miejscu Sebastiana reagowa³bym podczas takich sytuacji - jak te z he³mami- jakie zaistnia³y na turnieju - podobnie. ....dlaczego? - bo kiedy ja sêdziujê to moi ludzie musz± tak walczyæ, ¿eby nie by³o najmniejszych w±tpliwo¶ci, ¿e byli lepsi.
I tu oddajê mu szacunek.
A co do samego zachowania i mo¿liwo¶ci manewru chor±¿ego - mo¿na sie umawiaæ, ale skoro warunki i zasady by³y jakie by³y - to nale¿a³o siê do nich zastosowaæ - co zreszt± wszyscy zrobili bardziej lub mniej niechêtnie lub chêtnie - wiêc nie ma z zasadami ¿adnego problemu ( !) Teraz mo¿na - po obserwacji jak zadzia³y - wprowadzaæ korekty.
Sêdziowanie to najbardziej niewdziêczna robota na turniejach. Ten zestaw sêdziów stara³ siê jak móg³ i to by³o widaæ.

Podrawiam wszystkich ( prawie :P )
Rafa³ z Tarnowa
Odno¶nie ostatniego postu w zasadzie nic z niego nie wynika, wiec nie wiem czemu on mia³ s³u¿yæ.

S³awku, przejawiasz wyj±tkowy brak konsekwencji. Swoim postem (#75) obrazi³e¶ zarówno uczestników turnieju bojowego, uczestników imprezy oraz organizatorów turnieju w Dêbnie i jeszcze my¶lisz, ¿e pozostanie do bez odpowiedzi.
Jarek, ja oraz Sebastian wypowiadamy siê jako wspó³organizatorzy i realizatorzy programu turnieju w Dêbnie. Ty przyje¿d¿asz w niedzielê maj±c w zasadzie wszytko gdzie¶, poza lansowaniem siê...

W przeciwieñstwie do Ciebie ja nikogo nie obra¿a³em, przedstawia³em jedynie fakty:
1. Atmosfera (klimat) co roku s± podobne.
2. By³o kilkunastu uczestników turnieju bojowego, czyli by³a konkurencja dla Roberta.
3. Zasady trzeba dopracowaæ.
4. Wywy¿szasz siê i obra¿asz innych.

Zatem, je¶li nie potrafisz doceniæ pracy w³o¿onej w organizacjê turnieju w Dêbnie, nie interesuje Ciê towarzystwo osób z innych grup i psujesz dobre wra¿enia z tej imprezy innym, to porostu wiêcej do Dêbna nie przyje¿d¿aj.

Ps. Masz dziwny sposób prezentowania rado¶ci ¿ycia np. obra¿anie innych...
Jarek Przyby³o
Proszê o zakoñczenie tej dyskusji anger.gif Do niczego ona ju¿ nie prowadzi.
Sebastian
Pozdrowienia

Drodzy uczestnicy i sympatycy Turnieju Rycerskiego w Dêbnie proszê o podzielenie siê fotografiami i filmami – wedle woli i mo¿liwo¶ci.
Dziêkujê za wspóln± zabawê i do zobaczenia za rok.
siwius
Witam

Podziêkowania dla organizatorów za przygotowanie tak wspania³ej imprezy. Program bardzo ró¿norodny i napiêty, ka¿dy znalaz³ co¶ dla siebie, pogoda dopisa³a /w tym roku suche buty gór±/ w trakcie turnieju bawi³em siê znakomicie .. i po te¿ Cz³owiek zobaczy³ siê ze znajomymi osuszy³ parê kufli piwa... eeh

¯a³uje tylko ¿e nie przyjecha³em w sobotê i nie za³apa³em siê na eliminacje do bojowego i oczywi¶cie na biesiadê przy ognisku...

Po przeczytaniu powy¿szych postów mam tylko uwagê do Rafa³a z Tarnowa. Nie podoba mi siê ca³a sytuacja... Rafa³ chyba lubi siê k³óciæ, byæ w centrum uwagi i nie umie przegrywaæ. Kwestia he³mów i co by by³o gdyby... jest bez sensu! /we wcze¶niejszych starciach he³my równie¿ spada³y.. / Co do wyniku bojowego /bez urazy/ uwa¿am ¿e Robert by³ faworytem. /jest m³odszy, trenuje i chce wygrywaæ/ krzy¿owa³em z nim ostrza z Rafa³em równie¿ ... Gregor kontuzjowany... To grzech mieæ faworyta?

Sprowokowa³ S³awka bo siê obrazi³ na pierwszego posta, potem ju¿ siê potoczy³o..

Nigdy nie widzia³em tylu filmów na jednej stronie z udzia³em tego samego wojownika.
/to jest dopiero lans/

Pozdrawiam Siwy z Miechowa
S³awek zTarnowa
Witam po raz kolejny

Bardzo przepraszam wszystkich za to, ¿e wda³em siê w tê dysputê i mog³em przyczyniæ siê do zepsucia komu¶ atmosfery Dêbna - która z roku na rok jest coraz lepsza. Da³em siê sprowokowaæ - no, có¿, tak bywa. Jarka ju¿ przeprosi³em i nie zamierzam ju¿ pisaæ tego - co mia³em odpisaæ Rafa³owi.
Po prostu - nie warto. - nie zamieni³em z tym panem podczas turnieju ani s³owa i jak kto¶ ma w±tpliwo¶ci dlaczego nie przyje¿d¿am w sobotê to ju¿ ma na to odpowied¼ po przeczytaniu tego tematu.

Co do tego co napisa³ jako organizator --- rozmawia³em ju¿ w tej sprawie z Jarkiem oraz z przedstawicielami Muzeum i ci faktyczni organizatorzy twierdz±, ¿e nie maj± nic wspólnego z tym co twierdzi Rafa³ - czyli jeden z wielu wykonawców. ( tak a propo lansu)
Czyli do zobaczenia na Dêbnie.

Co do mojego rzekomego lansu - nie wiedzia³em, ¿e na Dêbnie w ogóle mo¿na siê lansowaæ - to nie jest impreza tego typu a poza tym w krêgach, na których mi zale¿y, znaj± mnie i szanuj± na tyle, ¿e nie muszê siê ani lansowaæ ani zabiegaæ o niczyje wzglêdy. I tym bardziej nie jest w stanie zszargaæ mi opinii kto¶ taki jak
Pan Rafa³.

Poza tym na Dêbnie wyst±pi³em - i za to przepraszam - wyj±tkowo szpetnie - przyjacio³om obieca³em, ¿e kolczugê bêdê mia³ ju¿ po remoncie i wyd³u¿on±- a nie zd±¿y³em..., he³m mam spawany, miecze poszczerbione...i mój poczet, który zazwyczaj mnie lansuje poprzez klimatyczne "wasalizowanie" - mia³ wolne. Mo¿e w przysz³ym roku w ten sposób siê polansujê:P...Choæ obecnie prawdziwy lans to wjazd na taki turniej na destrierze w pe³ni historycznym opancerzeniu - a ja nie mam tego pierwszego a drugie dopiero kompletujê przy powolnym przestrajaniu siê na ma³opolsko¶æ.
Znów tak a propo lansu - z panem Potêp± zamierzam porozmawiaæ na temat mojego uczestnictwa i pomocy w narracyjnej czê¶ci imprezy w przysz³ym roku - bo w tym to zaniedba³em.

Mam nadziejê, ¿e nikt nie bêdzie d³ugo pamiêta³ tej sytuacji i nie bêdzie mnie kojarzy³ z Panem Rafa³em. Zreszt± szczê¶liwie sie sk³ada, ¿e na imprezach historycznych o wysokich wymaganiach sprzêtowych, na których mi najbardziej zale¿y i tam lubiê zdrow± atmosferê- na pewno Pan Rafa³ siê nie pojawi - wnioskujê to po poziomie jego stroju i uzbrojenia na XIII/XIV w. Mam nadziejê, ¿e, skoro lubi dyskutowaæ - bêdzie równie chêtny do rozmowy na gruncie merytorycznym, bo inne dyskusje mnie po prostu nie interesuj±. ( Teraz dopiero siê wywy¿szam).

Nie ja zacz±³em i proszê odbiorców o wybaczenie.
S³awek zTarnowa
I jeszcze jedno - je¿eli rzeczywi¶cie urazi³em kogo¶ z walcz±cych, sêdziów, odbiorców itp - wg tego co twierdzi Rafa³ - w bojówce tym, ¿e przewidywa³em zwyciêstwo Galahada - proszê na priw lub o jak±kolwiek wypowied¼ w tej kwestii. Postaram siê jako¶ zado¶æuczyniæ temu, je¶li kto¶ mnie przekona, ¿e siê myli³em. ( bior±c pod uwagê to o czym wspomnia³ Siwy, dodaj±c przygotowanie techniczne wraz z widoczn± umiejêtn± postaw± cia³a w czasie walki i sympati± ogó³u wobec walcz±cych wynikaj±c± z ich zachowania)
Marcin Waszkielis
pó³fina³ zdecydowanie ciekawszy od fina³u. Szkoda tylko, ¿e oprócz tarcz dopuszczono te¿ do turnieju drzwi od sracza. Sama walka fina³owa jako¶ nie zachwyca, do czego z pewno¶cia przyczy³a siê wielko¶c tarcz, ale po walkach pó³fina³owych widaæ, ¿e jednak Robert by³ zdecydowanym faworytem. A s±dz±c po ubiorach sêdziów i ich zaanga¿owniau w to co robili, to raczej nie byli odpowiedni ludzie w odpowiednim miejscu.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.