Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Turniej Rycerski na Zamku w Liwie
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009
Stron: 1, 2
Pawe³ S³awski h. Szeliga
Turniej Rycerski Herbu Doliwa
Liw 2009

TERMIN:
21-22 sierpnia, 2009
Piatek impreza zamkniêta tylko dla rycerstwa 11-do rana
Sobota impreza otwarta dla go¶ci - turystów. 11:00-23:00

MIEJSCE:
Muzeum Zbrojownia na Zamku w Liwie,
Ul. Stefana Batorego 2, Liw, 07-100 Wêgrów

OPIS:
Turniej Rycerski na Zamku w Liwie to wydarzenie o wieloletniej tradycji. datowane 1200-1400 Impreza odbywa siê nieprzerwanie od roku 2000. W bieŜ±cym roku Turniej doczeka³ siê od¶wieŜenia formu³y i
urozmaicenia atrakcji. Podczas Wydarzenia odbêd± siê: pojedynki rycerzy pieszych,
konnych oraz walki dru¿yn rycerskich. Swe pokazy prezentowaæ bêdzie plejada
najprzedniejszych rzemie¶lników z ca³ej Polski, w¶ród nich zobaczymy: kowala, garncarzy,
bursztyniarzy i rybaków. Tradycyjnymi metodami wytwarzany bêdzie dziegieæ.
Zainteresowani skosztuj± przysmaków staropolskiej kuchni, gdzie bêdzie mo¿na przyjrzeæ
siê i posmakowaæ dawnych naturalnych przypraw i dowiedzieæ siê o tajnikach przyrz±dzania
dawnych potraw. Przed zmierzchem odbêdzie siê g³ówna inscenizacja nawi±zuj±ca do
legendy Herbu Doliwa. Historii opowiadaj±cej o napa¶ci na zamek pogañskich Jaæwingów i
obronie warowni przez polskie rycerstwo. Po zmierzchu na uczestników czeka jeszcze
emocjonuj±ce przedstawienie artystyczne oraz Ŝywio³owy koncert folkowy. Turniej potrwa
jeden dzieñ – sobota 22 sierpnia ‘09.

O Legenndzie:
http://www.liw-zamek.pl/index.php?page=tre...mp;id=7&t=d

ATRAKCJA
1. Pokazy sta³e: rzemios³a, kulinaria
- kowalstwo
- garncarstwo
- bursztyniarstwo
- wêdzarnia ryb + degustacja
- kuchnia ¶redniowieczna – szczególnie rozbudowana

2. Pokazy mobilne:
- pokaz jazdy konnej
- turniej rycerski konny
- pokazy pojedynków rycerzy pieszych
- inscenizacja wieczorna oparta na legendzie Herbu Doliwa
- przedstawienie artystyczne
- koncert zespo³u folkowego

3. Prowadz±cy
- Sergiusz Ryczel, prezenter i dziennikarz telewizyjny, znawca sportu

ZAPLECZE TECHNICZNE:
- scena, wymiary 5m x 7m
- nag³o¶nienie g³ówne, - system nag³o¶nienia Dynacord xa2, konsola Allen-Heath ZED 14,
mikrofony bezprzewodowe, pe³ne okablowanie.
- ¶wiat³a: par x 20szt, LED.

ORGANIZATORZY:
Organizator Generalny: Muzeum Zbrojownia na Zamku w Liwie
Organizator Techniczno logistyczny + elementy artystyczne: Agencja Proskene
Organizator Wykonawczy Chor±giew Zaciê¿na Trzy Miecze

Z uwagi na niewielk± ilo¶æ czasu jak równie¿ gor±cy termin proszê o zg³szenia zarówno tu jak i zdecydowanie na maila trzymiecze@gmail.com
ilo¶æ miejsc ograniczona...zaproszenia !! Turniej przewidziany na okolo 66 walcz±cych. Turniejowe potyczki w tym bohorty.
Je¶li chodzi o regulamin walk etc umieszczê najpó¼niej do czwartku wieczór. ale wstêpnie powiem ¿e bêdzie siê to odbywa³o na zasadach zblizonych do intermedivalu. z podzia³em na trzy kateegorie / pozimy walki.
Kakofonix
Hej,
a jakie zachêty przewidujecie dla uczestników? Czy bêdzie wydzielone miejsce obozowe, s³oma, wy¿ywienie, toj-toje itp?
Kiedy mo¿na przyje¿d¿aæ i wyje¿d¿aæ?
Pozdrawiam, Andrzej

Pawe³ S³awski h. Szeliga
CYTAT(Kakofonix @ 17:04 27.07.2009) *
Hej,
a jakie zachêty przewidujecie dla uczestników? Czy bêdzie wydzielone miejsce obozowe, s³oma, wy¿ywienie, toj-toje itp?
Kiedy mo¿na przyje¿d¿aæ i wyje¿d¿aæ?
Pozdrawiam, Andrzej

Wy¿ywienie oraz tojtoje s± dla mnie tak oczywiste ¿e umknêlo mi faktycznie wspomnieæ o tym. Oczywi¶cie jest to w standardzie. Obozowisko równie¿ rozbijamy siê namiotami historycznymi. Impreza bedzie zgodnie z tym co zaplanowane rozpoczynamy rankiem w sobotê zakoñczonie 23:00 w sobotê jednak¿e z uwagi na pó¼n± porê oczywi¶cie bêdzie mo¿liwo¶æ noclegu w ramach obozowiska smile.gif
Je¶li kto¶ by chcia³ przybyæ w pi±tek [wieczór/noc] pros³bym o tak± informacjê gdy¿ trzeba bêdzie poczyniæ pewne przygodtowania.
Zapraszam w Sobotê
Ijon
przesta³em pisaæ cokolwiek na tym forum ze wzglêdu na malkontentów i krytykantów niespe³nionych, którzy nie maj± nic innego do roboty jak szkalowaæ innych i wytykaæ im swoj± wy¿szo¶æ we wszystkich sprawach, ale sprawa poruszy³a mnie bezpo¶rednio, wiêc chocia¿ wiedz±c i¿ ponownie mój post zostanie pewnie skasowany za formê wypowiedzi, jednak zapytam: CO ZA .... (o, jest co¶ zamazane ze wzglêdu na obyczajno¶æ.....) ROBI TURNIEJ W LIWIE BEZ AUTOCHTONICZNEGO BRACTWA ZAMKU LIW I BEZE MNIE????? TEN KTO¦ MA CHYBA POMIESZANE W G£OWIE KORZYSTAJ¡C Z MARKI TURNIEJU O PIER¦CIEÑ KSIʯNEJ ANNY, CHOÆ DAJE TERAZ INN¡ NAZWÊ!!!!
Rozumiem komercjê, ale i ona ma swoje granice!!!! Gdy zacz±³em ze wiele, wiele lat temu dzia³aæ z Bractwem Zamku Liw, do g³owy by mi nie przysz³o aby kto¶ w taki sposób siê podpi±³ pod renomê tych dzia³añ i korzysta³ z tego. Mo¿e w ¶wiecie komercji jest to naturalny proces wygryzania konkurencji, ale Liw nie nale¿y do Was bo Wy go nie tworzyli¶cie.
Wieloletnia tradycja Turnieji na zamku w Liwie jest NASZ¡ ZAS£UG¡ I NIE KORZYSTAJCIE Z TEGO !!!! Obojêtnie kto teraz zamierza cokolwiek na Zamku Liw uczyniæ.
wiem ¿e nic ju¿ nie mo¿na zamieniæ z tych dzia³añ, ale opiniê za takie podej¶cie do dzia³añ Wam wystawiê personalnie negatywn± gdzie siê tylko da, i to wszêdzie. A wbrew pozorom ja naprawdê mogê wiele.....
W przysz³ym roku Turniej Rycerski O Pier¶cieñ Ksiê¿nej Anny my postaramy siê zrobiæ, kultywuj±c stare tradycje, dobr± wolê uczestników, powi±zania miêdzy lud¼mi i z pomoc± zaufanych Grup, Bractw i Osób, które na Turniej do Liwu przyje¿d¿a³y z sentymentu i dobrej woli, ale Waszej zas³ugi i udzia³u w tym nie bêdzie ¯ADNEGO!!!

podpisujê siê z ca³± ¶wiadomo¶ci±
Ijon, Namiestnik Pomorza, Trupa Teatralna "Waganci"
Pawe³ S³awski h. Szeliga
CYTAT(Ijon @ 00:09 28.07.2009) *
przesta³em pisaæ cokolwiek na tym forum ze wzglêdu na malkontentów i krytykantów niespe³nionych, którzy nie maj± nic innego do roboty jak szkalowaæ innych i wytykaæ im swoj± wy¿szo¶æ we wszystkich sprawach, ale sprawa poruszy³a mnie bezpo¶rednio, wiêc chocia¿ wiedz±c i¿ ponownie mój post zostanie pewnie skasowany za formê wypowiedzi, jednak zapytam: CO ZA .... (o, jest co¶ zamazane ze wzglêdu na obyczajno¶æ.....) ROBI TURNIEJ W LIWIE BEZ AUTOCHTONICZNEGO BRACTWA ZAMKU LIW I BEZE MNIE????? TEN KTO¦ MA CHYBA POMIESZANE W G£OWIE KORZYSTAJ¡C Z MARKI TURNIEJU O PIER¦CIEÑ KSIʯNEJ ANNY, CHOÆ DAJE TERAZ INN¡ NAZWÊ!!!!
Rozumiem komercjê, ale i ona ma swoje granice!!!! Gdy zacz±³em ze wiele, wiele lat temu dzia³aæ z Bractwem Zamku Liw, do g³owy by mi nie przysz³o aby kto¶ w taki sposób siê podpi±³ pod renomê tych dzia³añ i korzysta³ z tego. Mo¿e w ¶wiecie komercji jest to naturalny proces wygryzania konkurencji, ale Liw nie nale¿y do Was bo Wy go nie tworzyli¶cie.
Wieloletnia tradycja Turnieji na zamku w Liwie jest NASZ¡ ZAS£UG¡ I NIE KORZYSTAJCIE Z TEGO !!!! Obojêtnie kto teraz zamierza cokolwiek na Zamku Liw uczyniæ.
wiem ¿e nic ju¿ nie mo¿na zamieniæ z tych dzia³añ, ale opiniê za takie podej¶cie do dzia³añ Wam wystawiê personalnie negatywn± gdzie siê tylko da, i to wszêdzie. A wbrew pozorom ja naprawdê mogê wiele.....
W przysz³ym roku Turniej Rycerski O Pier¶cieñ Ksiê¿nej Anny my postaramy siê zrobiæ, kultywuj±c stare tradycje, dobr± wolê uczestników, powi±zania miêdzy lud¼mi i z pomoc± zaufanych Grup, Bractw i Osób, które na Turniej do Liwu przyje¿d¿a³y z sentymentu i dobrej woli, ale Waszej zas³ugi i udzia³u w tym nie bêdzie ¯ADNEGO!!!

Witaj Ijon

Na wstêpie pragnê zaznaczyæ ,¿e zostali¶my poproszeni przez Agencjê Prosekene która dzia³a w porozumieniu z muzeum zamku LIW. Przyczyn± dla której organizujemy rzeczony turniej jest chêæ utrzymania imprezy, je¶li w przysz³ym roku nie wycofacie siê z organizacji tego¿ turnieju jak to mia³o miejsce w tym roku nagle pozostawiaj±c LIW bez turnieju my¶lê ,¿e bedzie to wspania³y turniej. Jednocze¶nie przykro mi ¿e odbierasz to w ten sposób tworz±c nici zawi¶ci.
Tym bardziej ,¿e gdyby kto kolwiek z LIW lub waszego bractwa z Siedlec siê chcia³ pojawiæ bylibysmy wiêcej ni¿ radzi. G³ównym naszym zamiarem jest utrzymanie ciag³o¶ci imprezy wiele imprez w momencie przerwania Ci±g³o¶ci z nie jasnych przyczyn nagle znika³o z kalendarium a uwa¿am ¿e Liw jest piêknym miejscem i nale¿y daæ mu szansê utrzymaæ siê w wysokiej pozycji, anie do³owaæ " bo to nie my organizujemy tylko ONI".
Ijon gdyby¶ siê odezwa³ do mnie osobi¶cie gwarantuje ,¿e z mi³± chêci± widzia³bym Ciê na turnieju, mówisz o sentymentach masz racjê ja wraz z grup± równie¿ na niektóre imprezy je¿dzê z sentymentu i dok³adnie wiem oczym mówisz. Ale wiesz drugiej strony w momnecie gdy znik³ z Kalendarium turniej na Radzyniu Che³miñskim [Toruñska Rota Kusznicza [za zarzadu Beni], potem znik³ turniej w mi³ym i ch³odnym cieniu zamku i starówki Lubelskiej Turniej rycerski w Lublnie. By³o mi jak i kilkunastu moim znajomym przykro. Bo stawiali¶my tam pierwsze rycerskie :-) kroki.
Podkre¶lam ¿e podjeli¶my siê organizacji Turnieju w dobrej wierze i swiadomo¶ci ¿e Bractwo Z Siedlec organizuj±ce je dotychczas rok do roku nagle siê wycofa³o. A nie celem bezprawnego i hañbioñcego zagarniêcia. Wszytsko mo¿na dogadaæ je¶li siê rozmawia je¶li siê nie rozmawia...zawsze pojawiaj± siê k³opoty i takie ja tu sytuacje.
Có¿ Ijon tyle gwoli wyja¶nienia co mam nadziejê rozja¶ni twe chmurne czo³o. Nie sztuk± jest kreowaæ wrogów a odnajdowywaæ przyjació³.
Mówisz ¿e Freha jako taka jest z³a, nie jest idealna okay ale zwróc uwagê ¿e jest to wielkie medium daj±ce du¿o cennych informacji i wskazówek. Ludzie na Freha jedni siê wypowiadaj± inni czytaj± ja nale¿ê raczej do tych czytaj±cych.
Jednocze¶nie serdecznie zapraszam zaintersowanych do zg³aszania siê zgodnie z pierwszym postem.
Proskene
CYTAT(Ijon @ 00:09 28.07.2009) *

Szanowny Ijonie, Namiestniku Pomorza,

Obawiam siê, ¿e nie znasz ¿adnych szczegó³ów dotycz±cych Turnieju Liwskiego, ani Zamku w Liwie i szeregu ustaleñ jakie mia³y miejsce w ostatnich miesi±cach.

Bractwo siedleckie zrezygnowa³o z organizacji Turnieju w tym roku; pozostawiaj±c widoczn± lukê w harmonogramie wydarzeñ plenerowych Zamku. W zwi±zku z powy¿szym Muzeum Zbrojownia na Zamku w Liwie w porozumieniu z arche-scen± /agencja proskene/ zwróci³o siê do Wielkiego Mistrza Bractwa siedleckiego z pytaniem czy istnieje mo¿liwo¶æ kontynuowania projektu Turnieju aby impreza nie zniknê³a z cyklicznego kalendarium wydarzeñ.

WIELKI MISTRZ W POROZUMIENIU Z KAPITU£¡ BRACTWA SIEDLECKIEGO WYRAZI£ ZGODÊ NA ORGANIZACJÊ TURNIEJU PRZEZ MUZEUM.

Jednak aby prawdzie sta³o siê zado¶æ nowi organizatorzy zmienili nazwê z Turnieju o Pier¶cieñ Ksiê¿ny Anny, na Turniej Rycerski Herbu Doliwa zwi±zany z legendarn± obron± liwskiej warowni przed jaæwieskimi wojami, jaka mia³a mieæ miejsce w 1254 roku.

Na tegorocznej edycji obok bohurtów odbêdzie siê równie¿ inscenizacja tego zdarzenia. Planowany jest udzia³ rycerzy konnych, a do tego ca³± imprezê bêdzie ¶wieci³o s³oñce, na zakoñczenie odbêdzie siê koncert ¯mij, a dziewki zostan± do rana.

Tak¿e proponujê nie uprawiaæ pustego pieniactwa i nie wygra¿aæ siê kto ma silniejszego brata, tylko zg³aszaæ siê do udzia³u w imprezie. I ¿yczyæ sobie nawzajem Victorii i dobrej zabawy.

pozdrawiam
Seba Liw
Witam
W zwi±zku z lekkim zamieszaniem, które powsta³o na forum w kwestii tegorocznego turnieju w Liwie, chcia³bym wyja¶niæ pewne kwestie, tak aby wszystko by³o jasne i przejrzyste.

Po pierwsze, nasze bractwo czyli, Bractwo Rycerskie Ziemi Mazowieckiej i Podlaskiej nie organizuje w tym roku Turnieju Rycerskiego o Pier¶cieñ Ksiê¿nej Anny.
Tak jak napisa³ Proskene, Zamek zwróci³ siê do nas z zapytaniem, czy wyrazimy zgodê na organizacjê turnieju w Liwie pod inn± nazw±. Logiczne jest to, i¿ nie mogli¶my i nie mieli¶my zamiaru Muzeum zabroniæ organizacji turnieju.

Tegoroczna impreza organizowana jest przez nowe podmioty, oraz Zamek Liw. Jak wspomnia³ Pawe³ S³awski h. Szeliga, tegoroczny turniej bêdzie mia³ inn± formu³ê i inne atrakcje, poniewa¿ nie jest w ¿aden sposób kontynuacj± Turnieju Rycerskiego o Pier¶cieñ Ksiê¿nej Anny, który by³ od 2001 roku organizowany przez nasze bractwo, a od 2005 roku wspó³organizatorem turnieju by³ Zamek Liw.Jedyna wspólna czê¶æ obu imprez to lokalizacja- Zamek w Liwie.

Po drugie zarówno ja jak i moi bracia ,i siostry z bractwa Rycerskiego Ziemi Mazowieckiej i Podlaskiej mamy ma³± pro¶bê do osób pisz±cych w tym temacie, o u¿ywanie w stosunku do nas nazwy naszego bractwa, bo bractwo z Siedlec, a jak w pewnym momencie czyta³em nawet z Suwa³k jako¶ tak dziwnie, przynajmniej dla nas brzmi. (du¿a czê¶æ naszego bractwa jest np. z Wêgrowa i okolic )

Po trzecie i najwa¿niejsze.
Do Paw³a S³awski h. Szeliga.
Nie u¿ywaj sformu³owania ¿e nasze bractwo „nagle siê wycofa³o” czy „nagle pozostawiaj±c LIW bez turnieju”, brzmi to do¶æ obra¼liwie w stosunku do nas,
zw³aszcza ¿e:
- nikt siê nagle nie wycofa³. (tak± mo¿liwo¶æ sygnalizowali¶my ju¿ wcze¶niej)
Uwa¿am nasze bractwo za odpowiedzialn± grupê i nie chcia³bym aby w ¿aden sposób nie oczernia³y nas podobne sformu³owania, gdy¿ w tym momencie wychodzimy na niepowa¿nych ludzi.
Ka¿dy z nas ma pracê, rodzinê, szko³ê, itp czyli zajêcia codzienne, które s± na pierwszym miejscu.
Organizacja turnieju natomiast, to uboczna dzia³alno¶æ hobbystyczna zwi±zana z naszymi zainteresowaniami, ale uzale¿niona od tych pierwszych. Przez wiele lat udawa³o nam siê pogodziæ wszystkie obowi±zki z przyjemno¶ciami, lecz nic nie trwa wiecznie st±d nasza tegoroczna decyzja.

-Turniej by³ od pocz±tku nasz± w³asn± inicjatyw±, wiêc uwa¿am, ¿e MAMY PE£NE PRAWO ZADECYDOWAÆ O JEGO ZAWIESZENIU, WSRZYMANIU LUB ZAKOÑCZENIU je¿eli zajdzie taka potrzeba.

A ¿e wiele biznesów uros³o jako otoczka Turnieju Rycerskiego o Pier¶cieñ Ksiê¿nej Anny to ju¿ problem biznesmenów.

Mam nadziejê ¿e wszelkie niedomówienia zosta³y wyja¶nione i zakoñczy siê niepotrzebna dyskusja

Pozdrawiam
Pawe³ S³awski h. Szeliga
[quote name='Seba Liw' date='12:32 29.07.2009' post='251303']

Po trzecie i najwa¿niejsze.
Do Paw³a S³awski h. Szeliga.
Nie u¿ywaj sformu³owania ¿e nasze bractwo „nagle siê wycofa³o” czy „nagle pozostawiaj±c LIW bez turnieju”, brzmi to do¶æ obra¼liwie w stosunku do nas,
zw³aszcza ¿e:
- nikt siê nagle nie wycofa³. (tak± mo¿liwo¶æ sygnalizowali¶my ju¿ wcze¶niej)
Uwa¿am nasze bractwo za odpowiedzialn± grupê i nie chcia³bym aby w ¿aden sposób nie oczernia³y nas podobne sformu³owania, gdy¿ w tym momencie wychodzimy na niepowa¿nych ludzi.
Ka¿dy z nas ma pracê, rodzinê, szko³ê, itp czyli zajêcia codzienne, które s± na pierwszym miejscu.
Organizacja turnieju natomiast, to uboczna dzia³alno¶æ hobbystyczna zwi±zana z naszymi zainteresowaniami, ale uzale¿niona od tych pierwszych. Przez wiele lat udawa³o nam siê pogodziæ wszystkie obowi±zki z przyjemno¶ciami, lecz nic nie trwa wiecznie st±d nasza tegoroczna decyzja.

-Turniej by³ od pocz±tku nasz± w³asn± inicjatyw±, wiêc uwa¿am, ¿e MAMY PE£NE PRAWO ZADECYDOWAÆ O JEGO ZAWIESZENIU, WSRZYMANIU LUB ZAKOÑCZENIU je¿eli zajdzie taka potrzeba.

Pozdrawiam
[/quote

Witaj Seba
Ciesze siê ¿e wyja¶ni³e¶ oficjalnie na forum kilka kwestii, jednocze¶nie w kwesti twojej opini i¿ uj±³em w sposób obra¼liwy nie mia³em takiego zamiaru jedynie przekaza³em informacjê jakie posiada³em na ten temat. A informacja by³a taka ¿e o rezygnacji zosta³o zakomunikowane 2mc temu.
A je¶li moje sformu³owanie Ciebie jak i Bractwo Rycerskie Ziemi Mazowieckiej i Podlaskiej urazi³o jest mi przykro i absolutnie nie by³o to moim celem.
Za co przepraszam.
Jednocze¶nie rad jestem z faktu ¿e nale¿ysz do osób rozs±dnych i wywa¿onych, zupe³nie inaczej siê z Tob± rozmawia :-)

Je¶li chodzi o Turniej tegoroczny to jest tak w³a¶nie jak napisa³ Proscene i równie¿ ja Organiznujemy w tym roku celem by turniej siê odby³ by nie pozosta³a dziura w kalendarium. Na czym z kolei zale¿y bardzo w³adzom zamkowym.
Je¶li w przysz³ym roku Bractwo Rycerskie Ziemi Mazowieckiej i Podlaskiej podejmie siê organizacji bêdê z tego bardzo rad. I wtedy turniej O pier¶cieñ ¶w. Anny wróci i wszyscy bêd± szczê¶liwi.
Dodam ¿e w dniu dzisiejszym wieczorem umieszczam ju¿ finalne informacje odno¶nie turnieju bojowego, etc. Jak równie¿ regulamin walk [ w sumie dla przypomnienia bo my¶lê ¿e wiêkszo¶æ zna te zasady]. Ponadto poniewa¿ impreza jest przekrojowa od 1200-1400 ju¿ teraz mogê napisaæ ¿e podzia³ walk bêdzie na Wczesne ¶redniowiecze i pó¼ne. Z uwagi na bezpieczeñstwo i d±¿enie do maksymalnie dobrej udanej i przyjemnej dla wszystkich imprezy.

Bêdê móg³ te¿ poinformowaæ o kwestiach nagród za udzia³ w turnieju oraz o uk³onie w stronê rycerstwa i wojów przyby³ych na Zamek Liw.
Jednak zgodnie z tym co napisa³em szczegó³y postaram siê dok³adnie umie¶ciæ dzi¶ wieczorem, ¿eby unikn±æ przysz³ych poprawek :]
[/size]
Indar
Jak datowana jest impreza? W temacie padaj± ró¿ne wersje, prosimy o sprecyzowanie.
I.
Pawe³ S³awski h. Szeliga
CYTAT(Indar @ 12:34 30.07.2009) *
Jak datowana jest impreza? W temacie padaj± ró¿ne wersje, prosimy o sprecyzowanie.
I.

Impreza datowana jest na 1200-1400 czyli 200 lat historii.
21-22 Sierpnia 2009
istnieje mozliwo¶c przenocowania do niedzieli

A teraz gar¶æ oficjalnych informacji: :-)

Zje¿dzamy siê w pi±tek najlepiej do godziny 17:00
Podczas Turnieju odbêd± siê

1. dwa niezale¿ne bohurty:
- Rycerzy XV wiek
- Wojów wczesno¶redniowiecznych
2. Indywidualny Turniej Fechmistrzów – pojedynkowy turniej rycerzy XV wiek
3. Indywidualny Turniej Miecza ¦wiatowida – pojedynki wojów wczesno¶redniowiecznych
4. W Turnieju Fechmistrzów i Miecza ¦wiatowida punktowane s± trzy pierwsze miejsca
5. Nagrodami w Turniejach jest:
` - I miejsce – 500,00 z³
- II miejsce – 300,00 z³
- III miejsce – 200,00 z³
6. Wszyscy zainteresowani zg³aszaj± swoje uczestnictwo w zale¿no¶ci od odtwarzanej epoki:
- pó¼ne ¶redniowiecze, Pawe³ S³awski Carwi, telefon:603890791. Email:plslawski@gmail.com ; trzymiecze@gmail.com
- wczesne ¶redniowiecze, Wojciech /Olaf/ ¦widziniewski", telefon: 505697091 Email konsekrowany@wp.pl7. Ka¿dy uczestnik otrzymuje zwrot kosztów przejazdu w ramach uzgodnionych z organizatorami, kartê uprawniaj±c± do bezp³atnych posi³ków oraz prawo do branai udzia³u w zawodach turniejowych.
8. Turniej odbywa siê 22 sierpnia 2009 roku na terenie Muzeum Zbrojowni na Zamku w Liwie
9. Przyjazd na imprezê dzieñ wcze¶niej w pi±tek w godzinach popo³udniowych.
co czeka w pi±tek:

Rozbicie obozowiska zapoznanie siê :-) oraz próba inscenizacji w godzinach wieczornych. a po udanej próbie wielka i smakowita biesiada dla wszystkich zaproszonych go¶ci do bia³ego rana. W pi±tek zamek jest zamkniêty dla turystów tylko i wy³±cznie my siê bawimy. I bedzie miesiwo i piwa nie zbraknie dla sprawgnionych wojów a i rycerstwa.

Ramowy harmonogram:
- pi±tek, 21.08, godz 15.00 – 17.00, przyjazd
- pi±tek, 21.08, godz 17.00 – 18.00, rozpakowanie
- pi±tek, 21.08, godz 18.00 – 20.00, próba do sobotniej inscenizacji
- pi±tek, 21.08, godz 20.00 – …….., spotkanie integracyjne
- sobota, zgodnie ze scenariuszem

Co czeka w Sobotê:

O poranku kolo 10:30 :-) zaczynamy g³ówn± imprezê w tym dniu ju¿ zamek jest otwarty dla wszystkich co jest w tym momencie oczywiste.
Plan jest taki ¿e zarówno bohorty jak i turniej bojowy bêdzie podzielony na wczesnych i pó¿nych. By ka¿da z dru¿yn mog³a wykazaæ siê jak najlepiej. W turniejach przewidziane sa nagrody w trybie olimpijskim czyli : 1, 2, 3 miejsce i gwarantuje ¿e kazdy powinin byc zadowolony.

Oczywi¶cie jedzenie i picie dostêpne za okazaniem specjalnego znaczka dla kuchni

Poni¿ej umieszczam plan jak chcielibysmy ¿eby to wyglada³o mniej wiêcej w ujêciu czasowym. jednak¿e jak wszyscy dobrze wiemy informacja godzinowa jest tylko informacja oriêtacyjn±.

Scenariusz:
Start imprezy o godz. 10.30, rozpoczêcie pokazów na stanowiskach z rzemios³ami.

- 11.00, rozpoczêcie imprezy, wprowadzenie w tematykê, zaproszenie do atrakcji, przedstawienie programu, og³oszenie otwartego konkursu ³uczniczego

- 11.30; pokaz gry na ligawie, konkurs gry na instrumencie

- 12.00; prezentacja dru¿yn rycerskich, 3 dru¿yny + konnica, losowanie kolejno¶ci walk, oficjalne powitanie, przemówienie. prezentacja uzbrojenia w formie wyk³adu, pokazowy pojedynek.

- 12.30; Turniej Fechmistrzów i Turniej Miecz ¦wiatowida, I tura

- 13.00; parada kuglarzy, kuglarze wchodz± przez bramê i animuj±c docieraj± na swoje miejsce - Megiddo

- 13.30; I walka Bohurt,

- 14.00; parada konnicy, pojedynek rycerzy konnych

- 14.30; konkursy, (1) konkurs przeci±gania liny dla mê¿czyzn, (2) konkurs chodu synchronicznego dla najm³odszych, (3) rzut jajkiem do celu g³ównie dla kobiet

- 15.00; Turniej Fechmistrzów i Turniej Miecz ¦wiatowida, II tura

- 15.30; pokaz wolty¿erki konnej

- 16.00; konkursy; (1) ko³a krêcio³a, (2) bieg w workach, (3) rzut jajkiem do celu

- 16.30; II walka Bohurt

- 17.00; pokaz pojedynków rycerzy konnych, fina³y

- 17.20; Turniej Fechmistrzów i Turniej Miecz ¦wiatowida, III tura

- 17.40; konkurs wiedzy o Zamku w Liwie

- 18.10; nagrodzenie zwyciêzców, uhonorowanie sponsorów

- 18.40; inscenizacja w oparciu o legendê herbu Doliwa.

- 19.30 inscenizacja z ogniem – Megiddo

- 20.00, koncert

- 21.30, muzyka mechaniczna

- 22.30- pokaz ogni sztucznych

- 23.00, zakoñczenie imprezy

Weso³e zabawy w ramach obozowiska ryxcesrkiego i nocowanie na zamku by niedzielnym porankiem siê zebraæ.

Z wa¿nych informacji wyp³acamy za ka¿dego zbrojengo zakontraktowanego po ówczesnym zg³oszeniu i umówieniu siê 100z³ na rêkê tytu³em przybycia. Dlatego tak wa¿na jest kolejno¶c zg³oszeñ.

Rzemie¶lnicy ¶redniowieczni po zakceptowaniu i przed³ozeniu glejtu do dowództwa rozbijaja siêz swoimi kramami w wyznaczonych miejscach i s± go¶cmi turnieju.

Zasady dotycz±ce walki w turnieju:

Uczestnicy walk
1. Wszyscy zawodnicy powinni byæ dobrze zaznajomieni z zasadami walki i bezpieczeñstwa.
2. Przed przyst±pieniem do walki z cz³onkami innych stowarzyszeñ, zawodnicy powinni byæ dobrze przeszkoleni przez zwierzchników w³asnego stowarzyszenia.
3. Musz± utrzymywaæ w³asne uzbrojenie i broñ w dobrym stanie, aby nie nara¿aæ zdrowia innych zawodników. Stan opancerzenia i broni bêdzie sprawdzany.
4. Powinni zawsze przestrzegaæ upomnieñ i decyzji Sêdziów.
a: Decyzja sêdziów jest niepodwa¿alna.
5. Powinni, zawsze, powstrzymywaæ swój gniew i z³o¶æ. Walka odtwórcza, nie jest prawdziw± walk±. Powinna byæ przyjemno¶ci± i odpowiedzialnym zajêciem.
6. Przed przyst±pieniem do walki obaj zawodnicy (w obecno¶ci Marsza³ka lub Sêdziego) powinni ustaliæ:
• Poziom walki (zobacz - Zasady Walki).
• Cele w jakie bêd± trafiaæ.
• Uzbrojenie w jakim wyst±pi± (jego grubo¶æ).
• Broñ jak± bêd± walczyæ.
7. Przede wszystkim, zawodnicy powinni zachowywaæ siê odpowiedzialnie. Próby pokonania przeciwnika wszelkimi sposobami, mog± byæ niebezpieczne, a oprócz tego s± kompletnym nonsensem i zaprzeczeniem etyki rycerskiej.
8. Do walk nie dopuszczone s± osoby pod wp³ywem alkoholu, na czas turniejowych walk dostêpna jest woda ¼ródlana.

Zasady Walki W Turnieju fechmistrzów XV wiek

Uczestnicy walk
1. Wszyscy zawodnicy powinni byæ dobrze zaznajomieni z zasadami walki i bezpieczeñstwa.
2. Przed przyst±pieniem do walki z cz³onkami innych stowarzyszeñ, zawodnicy powinni byæ dobrze przeszkoleni przez zwierzchników w³asnego stowarzyszenia.
3. Musz± utrzymywaæ w³asne uzbrojenie i broñ w dobrym stanie, aby nie nara¿aæ zdrowia innych zawodników. Stan opancerzenia i broni bêdzie sprawdzany.
4. Powinni zawsze przestrzegaæ upomnieñ i decyzji Sêdziów.
a: Decyzja sêdziów jest niepodwa¿alna.
5. Powinni, zawsze, powstrzymywaæ swój gniew i z³o¶æ. Walka odtwórcza, nie jest prawdziw± walk±. Powinna byæ przyjemno¶ci± i odpowiedzialnym zajêciem.
6. Przed przyst±pieniem do walki obaj zawodnicy (w obecno¶ci Marsza³ka lub Sêdziego) powinni ustaliæ:
• Poziom walki (zobacz - Zasady Walki).
• Cele w jakie bêd± trafiaæ.
• Uzbrojenie w jakim wyst±pi± (jego grubo¶æ).
• Broñ jak± bêd± walczyæ.
7. Przede wszystkim, zawodnicy powinni zachowywaæ siê odpowiedzialnie. Próby pokonania przeciwnika wszelkimi sposobami, mog± byæ niebezpieczne, a oprócz tego s± kompletnym nonsensem i zaprzeczeniem etyki rycerskiej.
8. Do walk nie dopuszczone s± osoby pod wp³ywem alkoholu, na czas turniejowych walk dostêpna jest woda ¼ródlana.

1. Podczas turnieju w którym bior± udzia³ ró¿ne stowarzyszenia, powinny byæ ró¿ne poziomy, a wiêc trzy ró¿ne systemy zasad.

• Poziom pierwszy – Ciosy, to tylko lekkie stukniêcia. Cele – tors, ramiê, udo. [Poziomy typowo fechtunkowy - dopuszczana walka bez tarczy przy mieczu jednorêcznym]

• Poziom drugi – Ciosy wyprowadzane s± z normalna si³±, tylko na miejsca uzbrojone. Cele – góra g³owy (ramiê i przedramiê, tors, udo, umiê¶niona czê¶æ ³ydki. Pchniêcia tylko powy¿ej pasa.[Wymagany Kirys, P³aty]

• Poziom trzeci - Ciosy wyprowadzane s± z normaln± si³±, tylko na miejsca uzbrojone. Cele – ca³e cia³o Tzw. pe³en kontakt] Wymagana pe³na zbroja zatwierdzona przez sêdziów.

Moment zwyciêstwa w pojedynku. Nastêpuje wtedy gdy przeciwnik zdobêdzie na swoim rywalu ustalona ilo¶æ trafieñ, 3, 5, 7, 11.
Zawsze ta ilo¶æ jest nie parzysta - w przypadku walki pomiêdzy ró¿nie opancerzonymi rycerzami ilo¶æ trafieñ ustala sêdzia g³ówny Maciej Dacko Wielki Ksi±¿ê Lubelski,
kolejn± mo¿liwo¶ci± zwyciêstwa jest pozbawienie przeciwnika broni w walce dwukrotne [je¶li przeciwnik gubi broñ ta sama sytuacja]
lub powalenie przeciwnika [przeciwnik le¿y po otrzymaniu ciosu, pchniêcie licem tarczy, tu nie wolno uderzaæ tarcza inaczej ni¿ jej frontem].

Losowanie par odbywaæ siê bêdzie na zasadzie pierwszy z ostatnim, wyj±tek stanowi± rycerze z tej samej dru¿yny. W tej sytuacji bêd± miksowani z przedstawicielem innej dru¿yny.

Je¶li zaistnieje sytuacja ¿e bêdzie nie parzysta ilo¶æ rycerzy w turnieju [semi fina³y] wyszukiwany jest szampierz z po¶ród rycerzy którzy juz zakoñczyli walkê przegran±. Taki rycerz nie mo¿e wygraæ ale mo¿e wyeliminowaæ zawodnika.
W walkach Fina³owych ka¿dy walczy z ka¿dym.

Opancerzenie g³owy musi posiadaæ zas³onê, oraz zabezpieczenie karku [ko³nierz p³ytowy, pikowany, lub kolczy.] Zbroja musi byæ w pe³ni sprawna i dopasowana do rycerza. Sêdziowie mog± zarz±daæ zmiany opancerzenia je¶li uznaj± je za nie jest ono bezpieczne.

Broñ dopuszczona to :
miecz jednorêczny do 1,2-1,7kg
Miecz pó³torarêczny : 1,5- 2,5kg
Topory decyzja sêdziego g³ównego
Buzdygany decyzja sêdziów [nie mog± posiadaæ ostrych piór]

Bardzo wa¿ne - Si³a wk³adana w uderzenie powinna byæ zawsze pod kontrol± zawodników, niezale¿nie od wybranego poziomu. Nadmierna si³a jest niedozwolona, nie tylko dlatego, ¿e jest bezsensowna, ale, co wa¿niejsze, jest bardzo niebezpieczna.

Proszê wszelkie pytania ¶mia³o do mnie zg³aszaæ zarówno na pw jak i bezpo¶rednio tu na forum.
Przypominam równie¿ o zg³oszeniach mialowych trzymiecze@gmail.com w których pros¿e podaæ w przypadku Zbrojnych ilu oraz dane osoby do umowy za zwrot kosztów.

S³awa !!

[Zmieni³em datowanie w opisie, teraz jest poprawnie - Indar]
Marcin Waszkielis
jaka nagroda za turniej bojowy?
Pawe³ S³awski h. Szeliga
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 08:34 31.07.2009) *

posz³a aktualizacja, opisu mam nadzieje ¿e juz ostatnia smile.gif
nagrody pienie¿ne oraz plan pi±tku umieszczony.
Pawe³ S³awski h. Szeliga
CYTAT(Pawe³ S³awski h. Szeliga @ 09:30 31.07.2009) *
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 08:34 31.07.2009) *

posz³a aktualizacja, opisu mam nadzieje ¿e juz ostatnia smile.gif
nagrody pienie¿ne oraz plan pi±tku umieszczony.

Informujê równie¿ ¿e s± jeszcze miejsca na Turnieju przypominam kontakt smile.gif

trzymiecze@gmail.com oraz plslawski@gmail.com 603890791 bepo¶redni kontakt.

w zg³oszeniu proszê podaæ liczbê rycerzy [walcz±cych] dane do umowy. Mile widziani zarówno XV-wi rycerze jaki i Rycerze krucjat.

Robert Szatecki
Czy naprawdê dobrze brzmi dla zmagañ XIII wiecznych nazwa turnieju o „Miecz ¦wiatowida”?. I podobnie czy odpowiednie jest okre¶lenie XIII w. rycerzy mianem wojów wczesno¶redniowiecznych?. Czy w zwi±zku z tym mimo datowania mam siê spodziewaæ migda³ów, lamelek skórzanych i otwartych he³mów?
Martin
Przyznam, ¿e do¶æ unikalne rozplanowanie turnieju. podzia³ wal na rundy w ci±gu ca³ego dnia zakrawa na próbê zamordowania kondycyjnego.
Czemu turniej wczesny i pó¼ny rozgrywane s± równocze¶nie? Walczê w obu epokach, na obie posiadam oddzielny sprzêt i chêtnie wystartowa³bym w obu kategoriach.
Przerywanie rund turnieju pojedynków starciami buhurtowymi jest dla mnie niezrozumia³e. Zawodnicy, którym zale¿y na turnieju nie bêd± mogli braæ udzia³u w buhurtach. Sugestia, mo¿e by to zrobiæ jednak klasycznie? Najpierw rozegraæ ca³y turniej bojowy, potem buhurty, potem inscenizacjê?

Pytania, mam ich sporo:

- datowanie. obecnie okres oko³ogrunwaldzki siê nie mie¶ci, wszak Grunwald to datowanie 1410. manuskrypty Fiore de Liberi, datowane na 1408. Sugestia, mo¿e przyj±æ górn± datê na 1410 lub 1420 rok?

Zasady walki:

- Trzy poziomy walk. Co siê dzieje, je¶li zawodnicy nie mog± siê dogadaæ co do poziomu? Na ten przyk³ad, ja chcê walczyæ na poziomie trzecim, przychodzi mi przeciwnik w przeszywanicy i otwartej ³ebce i domaga siê poziomu pierwszego. Co wtedy?

- definicja silnego ciosu. Je¶li uderzê przeciwnika w udo, on siê ugnie pod ciosem i powie "a³a, a³a, a³a" to grozi mi dyskwalifikacja?

- brakuje wyra¼nego powiedzenia, co prowadzi do zwyciêstwa. Czy ogólny efekt wizualny, czy ilo¶æ trafieñ w okre¶lonym czasie, czy walczymy do okre¶lonej ilo¶ci trafieñ, do poddania, czy te¿ organizator ma jaki¶ inny, nowatorski pomys³ w tym zakresie?

- Ilu bêdzie sêdziów i kto bêdzie sêdziowa³?
Robert Szatecki
Skoro i tak nie jest to impreza ¶ci¶le datowana to ja bym sugerowa³ umo¿liwiæ walkê osobom robi±cym tak¿e pó¼niejszy XV w.
Pawe³ S³awski h. Szeliga
CYTAT(Robert De Traville @ 13:11 31.07.2009) *
Skoro i tak nie jest to impreza ¶ci¶le datowana to ja bym sugerowa³ umo¿liwiæ walkê osobom robi±cym tak¿e pó¼niejszy XV w.

W nawiazaniu do twoich wypowiedzi Robercie w Xv wiecznym turnieju dopuszczam opcjê zeby uczestniczyli rycerze na oko³o grunwaldzcy. Zgdonie z sugestia w jednym z wcze¶niejszym postów my¶lê ¿e spkojnie mo¿emy wyraziæ zgode na uczestnictwo rycerstwa do 1420 roku. Gdy¿ faktycznie ramy s± do¶æ szerokie. Pozatym daje to realn± szansê smile.gif zeby nas by³o naprawdê sporo i zeby zabawa uda³a siê przednio.
Pawe³ S³awski h. Szeliga
CYTAT(Martin @ 12:09 31.07.2009) *
Przyznam, ¿e do¶æ unikalne rozplanowanie turnieju. podzia³ wal na rundy w ci±gu ca³ego dnia zakrawa na próbê zamordowania kondycyjnego.
Czemu turniej wczesny i pó¼ny rozgrywane s± równocze¶nie? Walczê w obu epokach, na obie posiadam oddzielny sprzêt i chêtnie wystartowa³bym w obu kategoriach.
Przerywanie rund turnieju pojedynków starciami buhurtowymi jest dla mnie niezrozumia³e. Zawodnicy, którym zale¿y na turnieju nie bêd± mogli braæ udzia³u w buhurtach. Sugestia, mo¿e by to zrobiæ jednak klasycznie? Najpierw rozegraæ ca³y turniej bojowy, potem buhurty, potem inscenizacjê?

Pytania, mam ich sporo:

- datowanie. obecnie okres oko³ogrunwaldzki siê nie mie¶ci, wszak Grunwald to datowanie 1410. manuskrypty Fiore de Liberi, datowane na 1408. Sugestia, mo¿e przyj±æ górn± datê na 1410 lub 1420 rok?

Zasady walki:

- Trzy poziomy walk. Co siê dzieje, je¶li zawodnicy nie mog± siê dogadaæ co do poziomu? Na ten przyk³ad, ja chcê walczyæ na poziomie trzecim, przychodzi mi przeciwnik w przeszywanicy i otwartej ³ebce i domaga siê poziomu pierwszego. Co wtedy?

- definicja silnego ciosu. Je¶li uderzê przeciwnika w udo, on siê ugnie pod ciosem i powie "a³a, a³a, a³a" to grozi mi dyskwalifikacja?

- brakuje wyra¼nego powiedzenia, co prowadzi do zwyciêstwa. Czy ogólny efekt wizualny, czy ilo¶æ trafieñ w okre¶lonym czasie, czy walczymy do okre¶lonej ilo¶ci trafieñ, do poddania, czy te¿ organizator ma jaki¶ inny, nowatorski pomys³ w tym zakresie?

- Ilu bêdzie sêdziów i kto bêdzie sêdziowa³?

Je¶li chodzi o podzia³ i chêæ uczestnictwa w obu turniejach, moge powiedzieæ tak¿e rozs±dniej by by³o wybraæ ten okres ktory siê nie co bardziej preferuje. A my¶³ê ¿e ka¿dy taki ma.

Poziomy walk s± umowne i do ka¿dego wymagana jest pe³na zas³ona w he³mie [zeby unikn±c nieprzyjemnych zdarzeñ. Osobi¶cie nie spotka³em siê z sytacja zeby rycerze w turnieju siê nie byli w stanie dogadaæ co do poziomu, :-) Dodatkowo powiem tak jesli ty bêdziesz w full plate a przeciwnik " w pikowañcu i elemntach minimalnego pancerza" cóz ty bedziesz musia³ zadac 3 trafienia a on conajmniej 6 w pe³ni zakceptowanych przez sêdziów.

Je¶li chodzi o sulny cios Martinie spokojnie chodzi tu o taki cios który bêdzie widoczny odczówalny okaj równie¿ ale gwarantujê ,¿e nikt nikgo nie bedzie dyskfalifikowa³. jedyna sytacja gdy moze sie to zdarzyc to: osoba pod wp³ywem alkocholu, styl walki sugeruje chêæ wy¿±dzenia krzywdy uderzenia tarcza z rantu skaknie podcinanie etc. Je¶³i mówimy o walce rycerskiej turniejowej to takich zachwañ siê nie spodziewam a troszke juz na turnjiejach przez 11 lat bywa³em :-)

Ju¿ wyja¶niam jesli chodzi o moment zwyciêstwa w pojedynku. Nastêpuje on wtedy gdy przeciwnik zdoêdzie na swoim rywalu ustalona ilo¶c trafieñ, lub dwu krotnie pozbawi przeciwnika broni w walce, lub powali przeciwnika [przezciwnik le¿y po otrzymaniu ciosu, pchniecie licem tarczy etc].

1420 i walki bêd± bardziej spektakularne.

Je¶li chodzi o walki bohortowe, rundy etc tu faktycznie mog± byæ w jakim¶ sensie pokrzywdzone te osoby ktore by bra³y udzi±³ w turnieju.
Bo mog³by pa¶c poprostu a tego nikt z nas by niechcia³. Dlatego spotykamy siê w piatek przed g³ównym turniejem zeby dopi±æ weszlkie niejasno¶ci. Ustaliæ co i jak. MO¿liwe ¿e naprzyk³ad bedzie turniej walk XV a nastêpnie po pokazach konnicy i bohortach Wczesne ¶redniowiecze. Mi zale¿y zeby wszyscy go¶cie turnieju byli usatysfakcjonowani. To bêdzie zapewne trudne ale jednocze¶nie mam nadzieje ze ka¿dy z was poczujê siê wspó³twórc± tegoz turnieju :-)

Broda
Witam
Mam g³upie pytanie
Kto wybiera siê na ten turniuej
Pozdrawiam
Broda
Igor z Bêdzina
Broda
Ja na pewno nie...

Szczerze? Po przeczytaniu zasad to ja bym siê ba³, nie o siebie tylko, ¿e komu¶ mogê zrobiæ krzywdê. Je¶li kto¶ wychodzi w przeszywce przeciwko pe³no zbrojnemu musi siê liczyæ z tym:
a. bêdzie bola³o
b. mo¿e potrzebowaæ karetki.
Uderzenie mieczem w nieos³oniête przedramiê mo¿e siê skoñczyæ z³amaniem obu ko¶ci. A to tylko przyk³ad... i kwestia umowy nie ma tu najmniejszego znaczenia.
Pawe³ S³awski h. Szeliga
CYTAT(Death-wish @ 02:54 02.08.2009) *
Broda
Ja na pewno nie...

Szczerze? Po przeczytaniu zasad to ja bym siê ba³, nie o siebie tylko, ¿e komu¶ mogê zrobiæ krzywdê. Je¶li kto¶ wychodzi w przeszywce przeciwko pe³no zbrojnemu musi siê liczyæ z tym:
a. bêdzie bola³o
b. mo¿e potrzebowaæ karetki.
Uderzenie mieczem w nieos³oniête przedramiê mo¿e siê skoñczyæ z³amaniem obu ko¶ci. A to tylko przyk³ad... i kwestia umowy nie ma tu najmniejszego znaczenia.

Szczerze powiem tak poniewa¿ pad³o pytanie o walczacych w turnieju i dysproporcje opancerzenia poinformowa³em jak to wdzê, wiesz Death-wish ja uwa¿am ,¿e w zmaganiach turniejowych powinno siê wystepowaæ w adekwatnej zbroji. W pszeszywkach to sie æwiczy na treningach :-) takie jest moje zdanie.
Dla mnie zbroja minimalna dopuszczaj±ca do walki w bojowym turnieju rycerskim to
1. he³m zgodny z regulaminem turnieju, ³okcie p³ytowe, nakolanniki p³ytowe, rêkawice i ochrona klatki piersiowej [p³aty, kolczuga, napier¶nik]. Komplet przeszywany. To jest dla mnie minimum w jakim mo¿na bezpiecznie do 1 poziomu przyst±piæ.
Chod¼ mam nadziejê jednak ¿e rycerze którzy przyjad± :-) a kilka zaproszeñ ju¿ jest wystosowanych nie bêdzie mia³o takich problemów jak pancerz minimalny tylko raczej pe³ny tym bardziej ze w planie s± bohorty i inscenizacja.
Gdzie pancerz ma byæ pe³ny.
Igor z Bêdzina
Pawe³ S³awski h. Szeliga

Takie wnioski nasuwa³y siê po przeczytaniu zasad. Dlatego warto korzystaæ z regulaminu bojówki Martina jako wzorca.

Pisz±c o buhurcie macie na my¶li pi±tki czy du¿y buhurt, bo to nie jest jasne.
Pawe³ S³awski h. Szeliga
CYTAT(Death-wish @ 17:21 02.08.2009) *
Pawe³ S³awski h. Szeliga

Takie wnioski nasuwa³y siê po przeczytaniu zasad. Dlatego warto korzystaæ z regulaminu bojówki Martina jako wzorca.

Pisz±c o buhurcie macie na my¶li pi±tki czy du¿y buhurt, bo to nie jest jasne.

ja osobi¶cie uwa¿am ¿e najrozs±dniejsze bêd± pi±tki. Tym bardziej ¿e mamy do czynienia z kilkoma bohurtami a nie jednym.
Martin
Tak dla u¶ci¶lenia. na³okietnik i przeszywanica to nie jest os³ona rêki. cios w przedramiê mo¿e wys³aæ przeciwnika do szpitala. I to nie cios zadany halabard± czy toporem, ale zwyk³ym pojedynkowym mieczem. No ale jak kto¶ lubi ból, to trudno.
Chcia³bym siê dowiedzieæ od organizatora, jak bêdzie rozwi±zywana kwestia konfliktu o poziom walk, bo argument, ¿e nigdy takiej dyskusji nie by³o do mnie nie przemawia. Sam stworzy³em system zasad, prowadzê od piêciu lat turniej na grunwaldzie i wiem, ¿e je¶li zostawi siê lukê w przepisach, wcze¶niej czy pó¼niej znajdzie siê kto¶, kto postanowi j± wykorzystaæ.
Wiêc ponawiam pytanie:
Wychodzi przeciwnik w zamkniêtym he³mie, ale w przeszywce i na³okietnikach, bez kolczugi nawet i mówi, ¿e nie ma os³oniêtych przedramion, wiêc chce walczyæ w systemie pierwszym, czyli tylko lekkie ciosy i pole trafienia od ³okcia w górê. Po drugiej stronie staje zawodnik w zbroi testowanej wielokrotnie na buhurtach, i mówi, ¿e nie jest zainteresowany g³askanin± i chce siê biæ na pe³nym kontakcie przy polu trafienia od nadgarstka i od kostki (z wy³±czeniem tych stawów).
Teraz wiadomo, ¿e dla lekkiego walka full kontakt to samobójstwo, z kolei ciê¿kozbrojny wie, ¿e ma znacznie ciê¿szy sprzêt i w walce przy rozdzielanych trafieniach gdzie liczy siê bardziej fakt dotkniêcia przeciwnika ni¿ zadanie skutecznego ciosu ma przer±bane. Ka¿dy obstawia przy swoim. Co wtedy robi± sêdziowie? Nie chcia³bym siê o tym przekonywaæ na miejscu, naprawdê.
Viator
CYTAT
W pi±tek zamek jest zamkniêty dla turystów tylko i wy³±cznie my siê bawimy. I bêdzie miêsiwo i piwa nie zbraknie dla spragnionych wojów a i rycerstwa.

Gwoli porz±dku zwracam uwagê, ¿e aczkolwiek zbyt wielu wegetarian / wegan w¶ród rycerzy zapewne nie ma, jednakowo¿ mo¿e siê trafiæ paru powa¿niej traktuj±cych tradycjê i obowi±zki religijne, spróbujcie zatem przewidzieæ co¶ oprócz miêsiwa na ów pi±tkowy wieczór.

Chcia³bym nadmieniæ, ¿e maj±c na uwadze przebieg dotychczasowych turniejów w Liwie i warunki miejscowe (szczup³o¶æ przestrzeni) to plan macie bardziej ni¿ napiêty - mo¿e i dobrze, o tyle, ¿e je¶li jaki¶ punkt wypadnie z rozk³adówki, nie bêdzie du¿ej luki. Problem bêdzie raczej jak nic nie wypadnie a ludzie dopisz±...

Pozdrawiam!
Pawe³ S³awski h. Szeliga
CYTAT(Viator @ 13:57 03.08.2009) *
CYTAT
W pi±tek zamek jest zamkniêty dla turystów tylko i wy³±cznie my siê bawimy. I bêdzie miêsiwo i piwa nie zbraknie dla spragnionych wojów a i rycerstwa.

Gwoli porz±dku zwracam uwagê, ¿e aczkolwiek zbyt wielu wegetarian / wegan w¶ród rycerzy zapewne nie ma, jednakowo¿ mo¿e siê trafiæ paru powa¿niej traktuj±cych tradycjê i obowi±zki religijne, spróbujcie zatem przewidzieæ co¶ oprócz miêsiwa na ów pi±tkowy wieczór.

Chcia³bym nadmieniæ, ¿e maj±c na uwadze przebieg dotychczasowych turniejów w Liwie i warunki miejscowe (szczup³o¶æ przestrzeni) to plan macie bardziej ni¿ napiêty - mo¿e i dobrze, o tyle, ¿e je¶li jaki¶ punkt wypadnie z rozk³adówki, nie bêdzie du¿ej luki. Problem bêdzie raczej jak nic nie wypadnie a ludzie dopisz±...

Pozdrawiam!

Oczywi¶cie bêdzie posi³ek dla wegetarian. My¶lê ¿e damy radê nawet je¶li bêdzie nie co intensywnie :]
Wychodze z za³o¿enia ze najwa¿niesze to siê dobrze bawiæ.A z mojetgo do¶wiadczenia wygl±da to tak ¿e lepiej mieæ wiêcej w planie ni¿ potem siê zastanawiaæ i co¶ na szybko wymy¶laæ.
Pawe³ S³awski h. Szeliga
CYTAT(Martin @ 11:49 03.08.2009) *
Tak dla u¶ci¶lenia. na³okietnik i przeszywanica to nie jest os³ona rêki. cios w przedramiê mo¿e wys³aæ przeciwnika do szpitala. I to nie cios zadany halabard± czy toporem, ale zwyk³ym pojedynkowym mieczem. No ale jak kto¶ lubi ból, to trudno.
Chcia³bym siê dowiedzieæ od organizatora, jak bêdzie rozwi±zywana kwestia konfliktu o poziom walk, bo argument, ¿e nigdy takiej dyskusji nie by³o do mnie nie przemawia. Sam stworzy³em system zasad, prowadzê od piêciu lat turniej na grunwaldzie i wiem, ¿e je¶li zostawi siê lukê w przepisach, wcze¶niej czy pó¼niej znajdzie siê kto¶, kto postanowi j± wykorzystaæ.
Wiêc ponawiam pytanie:
Wychodzi przeciwnik w zamkniêtym he³mie, ale w przeszywce i na³okietnikach, bez kolczugi nawet i mówi, ¿e nie ma os³oniêtych przedramion, wiêc chce walczyæ w systemie pierwszym, czyli tylko lekkie ciosy i pole trafienia od ³okcia w górê. Po drugiej stronie staje zawodnik w zbroi testowanej wielokrotnie na buhurtach, i mówi, ¿e nie jest zainteresowany g³askanin± i chce siê biæ na pe³nym kontakcie przy polu trafienia od nadgarstka i od kostki (z wy³±czeniem tych stawów).
Teraz wiadomo, ¿e dla lekkiego walka full kontakt to samobójstwo, z kolei ciê¿kozbrojny wie, ¿e ma znacznie ciê¿szy sprzêt i w walce przy rozdzielanych trafieniach gdzie liczy siê bardziej fakt dotkniêcia przeciwnika ni¿ zadanie skutecznego ciosu ma przer±bane. Ka¿dy obstawia przy swoim. Co wtedy robi± sêdziowie? Nie chcia³bym siê o tym przekonywaæ na miejscu, naprawdê.

Martinie wybacz zw³okê z odpowiedz±...sytuacja wyglada aktualnie tak ¿e zg³aszaj± siê rycerze w pe³nych zbrojach, posiadaj±cy kompletne opancerzenie, czy to XIII czy to XV I z tego co widzê maja blachê lub kolczuge nie mal wszêdzie :]
Je¶³i jednak zaistnia³a by sytuacja o której mówisz przynajmniej dla mnie najrozs±dnieszym rozwiazaniem rzeczonego impasu by by³o aby rycerz lekko zbrojny otrzyma³ na czas pojedynku naramienniki lub karwasz je¶li faktycznie by takowych nie posiada³. Je¶li nie od kolegi rycerza to od mnie jako organizatora.
Martin
CYTAT(Pawe³ S³awski h. Szeliga @ 10:19 04.08.2009) *
Je¶³i jednak zaistnia³a by sytuacja o której mówisz przynajmniej dla mnie najrozs±dnieszym rozwiazaniem rzeczonego impasu by by³o aby rycerz lekko zbrojny otrzyma³ na czas pojedynku naramienniki lub karwasz je¶li faktycznie by takowych nie posiada³. Je¶li nie od kolegi rycerza to od mnie jako organizatora.

Deal. Zg³aszam siê zatem do turnieju. Jako ciê¿kozbrojny oko³ogrunwaldzki.
Adams87
Witam

w imieniu bractwa Vexillum "Carpe diem" chcia³bym zg³osiæ nasz± 5 osobow± grupê

w tym:

- 2 walcz±cych (XIII wiek)
- stragan z makramami (byli¶my w tym roku na grunwaldzie z naszym towarem)

Pozdrawiam

Adams
Mateusz z Grójca
bardzo ciekawi mnie jak tam by³o..
nikt nic nie pisze??
Pawe³ S³awski h. Szeliga
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 23:42 16.08.2009) *
bardzo ciekawi mnie jak tam by³o..
nikt nic nie pisze??

Cze¶æ Mateusz smile.gif impreza jest w ten najbli¿szy weekend 21-22 sierpnia 2009. Zje¿dzamy siê 21 pi±tek 22 g³ówna impreza.

Zapraszamy serdecznie s± jeszcze miejsca na turnieju tak¿e kto ma ochotê serdecznie zapraszam.
Proszê o kontakt mailowy w przypadku walczacych. trzymiecze@gmail.com
Mateusz z Grójca
a dobra.. co¶ mi siê pomyli³o... smile.gif
Mighty Gacek
Do brody - Exy jako takie sie nie pojawi±...Ryba wie dlaczego

bigsmile2.gif
Pawe³ S³awski h. Szeliga
CYTAT(Mighty Gacek @ 11:57 20.08.2009) *
Do brody - Exy jako takie sie nie pojawi±...Ryba wie dlaczego
bigsmile2.gif

Szkoda Gacek ¶wietnie walczy³e¶ z ch³opakami w Nidzicy w bohurtach.

Ludzi którzy przybywaja ju¿ troszke jest. Je¶li s± jeszcze jacy¶ chêtni proszê o kontakt mailowy [ trzymiecze@gmail.com ] dzi¶ do wieczora.[20.08.2009]
Viator
Jako ¿e wyjecha³em nieco przed zmierzchem, nie widzia³em ostatnich pokazów tancerzy ognia i koncertów, ale com zobaczy³, zobaczy³em i mam zaszczyt jako pierwszy podziêkowaæ. Chocia¿ nie zg³asza³em siê oficjalnie, przyjecha³em w stroju (debiutancko zreszt±) i mia³em okazjê do³o¿yæ siê do klimatu imprezy, o tyle istotnie ¿e w tym roku rekonstruktorów by³o wyra¼nie ma³o.

Pierwszym zaskoczeniem po przyje¼dzie by³a niemal pusta wioska, na terenie której sta³o z dziesiêæ namiotów (w poprzednich latach by³a tak zapchana, ¿e nie by³o szans zapewniæ noclegu wszystkim chc±cym przyjechaæ - a nie ma tu innej mo¿liwo¶ci oprócz namiotu). W efekcie w samych walkach wziê³o udzia³ dziesiêciu zdaje siê wojów wczesno¶redniowiecznych i trochê mniej pó¼no¶redniowiecznych, w tym czterech konnych... Porz±dek jednak w wiosce by³ - wikingowie rozbili siê w swoim koñcu, ekipa "oko³ogrunwaldzka" - w swoim. Rzemie¶lników by³o chyba nawet wiêcej ni¿ walcz±cych - to wcale nie tak ¼le - i tu tak¿e zdecydowanie przewa¿a³y warsztaty i kramy wczesno¶redniowieczne, od produkcji dziegdziu i deptakowego ko³a garncarskiego przez ku¼niê i kram skórnika z bêbnami i pergaminowymi latarniami a¿ po wêdzarniê z ma³± ekspozycj± harpunów i sieci rybackich (pomijam stoiska ahistoryczne i antyhistoryczne, na szczê¶cie bêd±ce w mniejszo¶ci). Nawet na tradycyjnych stanowiskach strzeleckich dla chêtnych, do strzelania by³y tym razem refleksy a nie ³uki proste.

No i zaskoczenie drugie: wcale siê nie odczuwa³o ¿eby pokazy by³y przez to mniej ciekawe. Na pewno nie by³y a¿ tak spektakularne jak np. bitwa w 2007 z ca³± pirotechnik±, ale generalnie impreza by³a sympatyczna i, trzeba przyznaæ, bardzo dobrze przygotowana pod wzglêdem organizacyjnym: wynajêcie firm zajmuj±cych siê ochron±, nag³o¶nieniem, cateringiem itd. zaprocentowa³o odci±¿eniem organizatorów, a profesjonalny konferansjer (konieczno¶æ takowego stwierdzi³o ju¿ BRZMiP podczas dwóch poprzednich turniejów) zda³ egzamin na pi±tkê.

Paradoksalnie, mo¿e w³a¶nie ma³a liczba ludzi do zwo³ania w kupê spowodowa³a ¿e napiêty harmonogram - przeciêtnie co pó³ godziny inna impreza - zrealizowany zosta³ p³ynnie i przy bardzo dobrym odbiorze ze strony publiki, która - w przeciwieñstwie do potencjalnych uczestników - dopisa³a.

W tym miejscu sk³adam podziêkowania i gratulacje Paw³owi, którego mia³em okazjê poznaæ i zamieniæ z nim na ten temat parê zdañ - za dobre przygotowanie i spokój podczas realizacji programu.

Muszê jednak gwoli sprawiedliwo¶ci dodaæ, ¿e pogoda w tym roku Wam sprzyja³a, kilkukrotna m¿awka i lekkie zachmurzenie raczej by³o mi³e i tylko przez chwilê lun±³ gwa³towny deszcz przywo³uj±c przed oczy wizjê zesz³orocznej powodzi... na szczê¶cie po dwóch minutach skoñczy³ siê tak jak siê zacz±³...

Mo¿e zdziwiæ ton mojej wypowiedzi, jakbym siê czu³ w Liwie gospodarzem. Nie; nie nale¿ê te¿ do BRZMiP, ale sentymentalnie czujê siê z tym miejscem i turniejem - tu narodzi³o siê moje zami³owanie do historycznej rekonstrukcji - bardzo zwi±zany.

Dlatego nie tracê te¿ nadziei, ¿e tarcia w¶ród "miejscowych czynników" oka¿± siê do przezwyciê¿enia i kolejna edycja turnieju pod egid± Muzeum-Zbrojowni na zamku w Liwie zgromadzi zarówno dotychczasowych jak i tegorocznych uczestników.

Podziêkowanie na koniec ca³kiem prywatnie za mi³e chwile dla bêbniarzy (specjalne pozdrowienia od Marty dla Igi).

Powodzenia wszystkim na kolejnych imprezach, jeszcze ich w tym roku trochê zosta³o.

Zostañcie z Bogiem!

Andrzej / Viator
MP-ror
A ja pozwolê sobie napisaæ kilka s³ów od strony widza - ¶ledz±cego turniej od kilku lat. Mo¿e siê te uwagi komu¶ przydadz±.
Pomys³ na po³±czenie wczesnego i pó¼nego ¶redniowiecza uwa¿am za bardzo fajny. Dwa równoleg³e turnieje. dwa ró¿ne bohurty - mia³y byæ - i fina³owa bitwa typu: rycerze kontra barbarzyñcy. To siê podoba³o - wiem z rozmów ze znajomymi, ¿e nie tylko mi. A dla Was to okazja, ¿eby zgromadziæ wiêksze towarzystwo. Bo niestety, ju¿ na pocz±tku powiem, ¿e ilo¶æ walcz±cych w bitwie by³a w tym roku wielce niezadowalaj±ca - w porównaniu z by³ymi turniejami. Ale czyta³em ten temat, wiem, ¿e organizatorzy lekko nie mieli, wiêc i tak "chwa³a" im za tych, których zgromadzili. A program turnieju moim skromnym zdaniem o wiele ciekawszy ni¿ poprzednie, o wiele bardziej urozmaicony i co wa¿ne skutecznie realizowany, bez zbêdnych d³u¿yzn - a z punktu widzenia widza d³u¿yzny bol±. W tym roku praktycznie nie bola³y.
Turniej wczesno¶redniowiecznych wojów potraktowany trochê "po macoszemu" Wyt³umaczenie, ¿e w ich epoce nie by³o turniejów jako takich, tylko siê po prostu "t³ukli" mnie nie przekona³o. To niechby siê i teraz "t³ukli" ale trochê wiêcej. Bo walki nieco odmienne od walk rycerzy i to jest dla widza ciekawe.
Bohurt wojów bardzo OK. Próby utrzymania formacji dobre wra¿enie robi³y. I ca³y ten pokaz ró¿nych formacji - te¿ bardzo fajny pomys³. Ogólnie szacunek dla tych wojów, bo chyba ich trochê bardziej bola³o smile.gif ni¿ tych bardziej zakutych. No i te ods³oniête w sumie twarze, ja bym siê ba³. Ale po tarczach by³o widaæ, ¿e ch³opaki zaprawione w boju. I wodza maj± fajnego, taki obrazkowy wódz - poganin z wielk± pa³±, któr± skutecznie szturcha³ wrogów w fina³owej bitwie. Domy¶lam siê ¿e w rzeczywisto¶ci by ich nie szturcha³ tylko szerokim ³ukiem wymiata³.
Ogólnie wojownicy wczesno¶redniowieczni - jak dla mnie du¿e OK. Mo¿e przez mój osobisty sentyment do tamtych czasów. Ale z lud¼mi rozmawia³em, te¿ im siê ta ekipa spodoba³a.
Teraz o rycerzach pó¼no¶redniowiecznych.
Turniej ciekawy. I dobrze, ¿e podzielony na czê¶ci. Tylko dlaczego ju¿ na pocz±tku wiedzia³em, ¿e wygra niejaki Martin ? I to jeszcze zanim walczy³ :P Trochê za bardzo go zrobili¶cie na herosa i chyba ju¿ g³upio by by³o, ¿eby przegra³. Ale przez to mia³em trudno¶ci w kibicowaniu joannicie - wylecia³o mi jak siê nazywa³, ale mia³ ducha walki i to siê wyczuwa³o.
Bohurt ciê¿kozbrojnych - ja siê grzecznie pytam, co z nim ?
Bitwa. No có¿ - niewielka potyczka raczej. Ogólnie fajny scenariusz. Te zesz³oroczne ju¿ by³y oklepane. I tu sugestia do tych, co bêd± za rok organizowaæ. To znaczy mam nadziejê, ¿e bêd±, bo co¶ tam siê ze sob± "gryziecie" - nie wiem, nie wnikam, wasze sprawy. Ta historia Doliwa jest ciekawa i mo¿na j± ³adnie rozwin±æ, ¿eby to trochê d³u¿ej trwa³o. Bo by³o za krótko i za ma³o. Ta bitwa, to co¶ na co my widzowie, czekamy ca³y dzieñ. I co by³o - ano s³abo by³o. Maleñko walcz±cych - i tylko jedno starcie ?!? Nie wiem, czy wiecie ale w zesz³ych latach polegli wstawali przegrupowywali siê i dalej atakowali. £akomy wra¿eñ widz przymyka na to oko i z rado¶ci± ogl±da kilka staræ. Bitwa, to nie bêdzie co¶, co zapamiêtam z tego turnieju.
Ale zapamiêtam konnych. To by³o co¶ nowego. ciekawego i bardzo widowiskowego. To siê podoba³o. Mo¿na by³o siê naocznie przekonaæ, ¿e taki rycerz na koniu to by³a potêga. Ziemia dr¿a³a jak jeden jecha³ - a co dopiero jak z tysi±c. Podziw dla tych rycerzy, co siê tak ³adnie wyrabiali na ma³ym w sumie terenie i trafiali w te wszystkie coraz mniejsze akcesoria. A walk± na kopie, to ju¿ totalnie nas zaskoczyli¶cie. Nawet nie wiedzia³em, ¿e to siê mo¿e bezpiecznie dla walcz±cych odbyæ. Nie s±dzi³em, ¿e to zobaczê i by³o bardzo mi³e zaskoczenie..
Sprawy organizacyjne.
Dlaczego zabrali¶cie nam górkê pod murami ? Co roku, to by³o najlepsze miejsce do ogl±dania. Po pierwsze dobry stamt±d widok a po drugie mo¿na w miarê komfortowo posadziæ ty³ek na trawie, jak jest potrzeba odpocz±æ. A wy¶cie j± odgrodzili jakimi¶ sznurkami i górki nie by³o. My¶la³em, ¿e Wam do czego¶ potrzebna ale okaza³o siê ¿e nie. Bezsensowne marnotrastwo co najmniej kilkudziesiêciu najlepszych miejsc widokowych.
Dla rycerzy zazwyczaj budowano taki jakby ring z pali. Teraz by³y tylko jakie¶ sznurki. Przecie¿ rycerz w ferworze walki tego nie wyczuje. By³o kilka momentów, gdy my¶la³em, ¿e rycerz skoñczy w t³umie.

Podumowuj±c

+ sprawnie przeprowadzony i urozmaicony program
+ konni !

- ma³o rycerzy i wojów
- bitwa
Kakofonix
Hej,
no w³a¶nie wróci³em.
Niech wszyscy za³uj±, co ich nie by³o, bo mogliby mi w koñcu w³omotaæ za wszystkie krzywdy smile.gif. Stoczy³em trzy krwawe walki i jestem z siebie bardzo dumny smile.gif.

Zmiana konwencji z otwartego turnieju na turniej na zamówienie, niestety, mia³a swoj± cenê. Wojowie wcze¶ni, debiutujacy tutaj, po prostu przyjechali wczoraj rano, zrobili swoje, po czym zadowoleni spakowali siê i odjechali. Nie ukrywali, ze traktuj± imprezê jako p³atny pokaz. Natomiast pó¼ni szukali atmosfery typowego, trzydniowego turnieju. Np. wy¿ywienie by³o bardzo skromne, obliczone chyba tylko soboty, do obiadu. W tym roku walcz±cy otrzymali pieni±dze za które mogliby kupiæ sobie sami jedzenie, ale oczekiwali czego¶ innego. Wspólne posi³ki sprzyjaj± przecie¿ integracji uczestników.
Mam gor±c± nadziejê, ¿e w przysz³ym roku uda siê zorganizowaæ chocia¿by sk³adkowo, we w³asnym zakresie, tak¿e pozosta³e zbiorcze posi³ki. W obozie by³o przecie¿ sporo niewalcz±cych, a postawienie grila, kupienie na niego miêsa, ewentualnie uwarzenie gulaszu, nie powinno nikogo przerastaæ. Podejrzewam, ¿e pieni±dze wydane na catering mo¿na by tu wydaæ o wiele lepiej. Szczególnie brakowa³om chyba wszystkim wy¿ywienia w sobotê wieczorem. Pomys³ z uczt± w pi±tek zosta³ przyjêty z mieszanymi uczuciami. Tradycj± jest przecie¿ uczta sobotnia, a do tego cze¶æ osób przyje¿d¿a w³a¶nie w sobotê. Do tego ludzie s± zwykle wyg³odniali (szczególnie walcz±cy), szczególnie po tak napiêtym programie dnia i mimo wszystko fajnie by by³o w przysz³ym roku przynajmniej zrobiæ namiastkê uczty w³a¶nie z kocio³kiem gulaszu, z pieczonym miêsem z grilla.

Bardzo mile bêdê wspomina³ s³uchaczy mojego czterogodzinnego koncertu - okazali wyj±tkow± hojno¶æ. A nadto, po raz pierwszy w mojej karierze trubadura, gromadzi³ sie wokó³ mnie prawdziwy t³um turystów, aby s³uchaæ pie¶ni dawnych. Z pewno¶ci± by³a w tym te¿ wielka zas³uga Darka z £odzi, który dzielnie mi towarzyszy³ graj±c na bêbnie, za co mu serdecznie dziêkujê.
Pozdrawiam, Andrzej

Cmok z Dzia³dowa
Witam,

Przede wszystkim konni i wcze¶ni jak napisane powy¿ej potraktowali to jako p³atny pokaz od samego pocz±tku.

W praktyce i dla rycerzy by³a to forma pokazowa (zonk). Pawe³ S³awski próbowa³ to wszystko ogarn±æ, ale to organizator g³ówny (nie wiemy kto dok³adnie) narzuca³ harmonogram. Turniej wciskany pomiêdzy inne atrakcje, dlatego rwany na trzy czê¶ci (a tylko 12 fighterów) (mo¿na by³oby zrobiæ eliminacje grupowe w ca³o¶ci, a potem ju¿ same fina³y), niestety to organizator narzuca³ ramy czasowe, pogania³ i dezorientowa³. Bohurt mia³ byæ, ale ci±gle by³ przek³adany i zmieniane plany, ostatecznie mia³ byæ przed bitw±, rycerstwo siê ubiera³o i znów wkroczy³ jaki¶ tam pan: "nie ubieraæ siê". No i tak troszkê by³o nas ma³o.

Organizator (nie Pawe³ - bo stara³e¶ siê ci±gle interweniowaæ i ogarn±æ wszelkie problemy) kompletnie ola³ rycerstwo (brak tojka w pi±tek - pojawi³ siê w sobotê w po³udnie, a w nocy do muzealnego wc ju¿ nie da³o rady, trochê zonk,)
Wy¿ywienie (catering zewnêtrzny) do czosnka o kulistych kszta³tach, w sobotê ca³y dzieñ walk, itd a tylko jeden posi³ek (kie³baska czy kaszanka), a wystarczy³a by ju¿ na obiadek zwyk³a grochówka ;) lub napisaæ wcze¶niej, ¿e wy¿ywienie we w³asnym zakresie, to obóz sam na pewno co¶ by ugotowa³. Organizator równie¿ nie zadba³ o wodê, na turnieju w po³udnie chyba zabrak³o, z tego co wiem.
Pawe³ zda³ siê chyba na organizatora, ¿e "Biesiada" bêdzie, a faktycznie nie by³o nic przygotowane, a "biesiada" dla orgów to "miêsiwo w postaci kie³baski", wiêc ogólnie pi±tek i biesiada to lipna sprawa, bo dzieñ przed walkami raczej nikt wiêcej ni¿ jedno piwko nie wypije.

Ogólnie raczej pokaz, ni¿ prawdziwy turniej (walki plus reszta), ale mimo wszystko cieszymy siê, ¿e byli¶my. Walki turniejowe bardzo dla mnie cenne i wa¿ne. Dobre lekcje w polepszaniu rzemios³a.
Atmosfera w obozie bardzo mi³a i fajni ludzie.
Ochrona na 90% dobrze pilnowa³a obozu przed zalewem bardzo licznych turystów.

Mieszana bitwa inscenizacyjna bardzo fajna, rzadka okazja by pog³askaæ siê z Jaæwingami smile.gif.
Pawe³ S³awski h. Szeliga
Chcieli¶my serdecznie podziêkowaæ wszystkim przyby³ym na Turniej

Dru¿yna Zaciê¿nej Ksiê¿nej Anny z £odzi
Martin z Warszawy
Zakon rycerski ¶w. Jerzego komandoria Józefów
Bard Kakofonix
Robert De Traville
Bractwo Rycerskie Komturii Nidzickiej
Dru¿yna Lepus
Dru¿yna £ucznicza Stalowy Li¶æ
Bractwo Miecza i £uku ziemi Miñskiej
oraz oczywi¶cie gosciom, rzemie¶nikom.

Dziêki wam impreza by³a ¶wietna dziekuje za dobre s³owa jednak bez was nic by nie by³o i dziekuje ¿e przybyli¶cie. Jestem otwarty na wszelkie sugestie. ¿eby w przysz³osci organizacja imprezy o podobnym charakterze mog³a w wiêkszym stopniu byæ dopracowana.

jeszcze raz serdecznie dziekujê w imieniu swoim [Chztm] jak i organizatorów Proscene.
Pawe³ S³awski h. Szeliga
Witajcie je¶li macie w posiadaniu jakie¶ zdjêcia proszê uprzejmie o udostepnienie.
Mo¿na te¿ podes³aæ na trzymiecze@gmail.com [wtedy o ile to mo¿liwe proszê nie zmniejszaæ :-)
z góry serdecznie dziêkujemy.

ja zaczynam dzi¶ wrzucaæ zdjêcia dos³ownie kilka [ bo niestety aparat by³ ale bateri mu zbrak³o] natomiast filmy z pojedynków s± i bêdê je umieszcz³ jak najszybciej. Dla zaintersowanych one s± w HD i mo¿na bedzie je dostaæ w formie nagrania na p³ycie DVD. Albo jako kilka paczek do ¶ci±gniêcia z rapidshare.Nie bede ich obrabia³ [ skraca³ etc, jak s± nagrane tak udostêpnie :]

Jedynie przeciagne je z MTS na AVI ¿eby kazdy móg³ je obejrzeæ. Zaznaczam ¿e to bêdzie w rodzielczo¶ci 1920-1080.

A ¿eby nie byæ go³o s³ownym poni¿ej link do Bitwy nagarnej niestety ju¿ telefonem ale my¶lê ¿e ³adnie widaæ :-)

Bitwa
http://www.youtube.com/watch?v=1QFm3K0noXM [Bitwa nagrywanie od momentu jak zaczynamy siê mi¼iaæ z Jaædzwingami]

Pojedynki:>>
Robert Szatecki
Witam!
Popieraj±c moich przedmówców tak¿e muszê przyznaæ, ¿e mimo pewnych k³opotów organizacyjnych impreza generalnie siê uda³a. Problemem na pewno by³ dzielony turniej i stosunkowo ma³a liczba uczestników, choæ na to sam organizator nie mia³ wp³ywu. Chcia³bym podziêkowaæ Paw³owi, za wysi³ek w³o¿ony w ogarniêcie ca³ej imprezy.
Pozdrawiam, Robert
Viator
No i masz, a Martin nie podziêkuje?
Swoja szos± zawiod³em siê, Robercie; obstawia³em ¿e to Ty jego powalisz bigsmile2.gif
Za to gdyby punktowano historyczn± zgodno¶æ stroju i klimacik, g³osowa³bym by³ na Ciebie smile.gif
No dobra, do¶æ kadzenia...

Kakofoniksie, je¶li o mnie chodzi to by³em zaskoczony: ów brzd±kaj±cy na luteñce u bram i ¶piewaj±cy jasnym g³osem ballady u¶miechniêty m³odzieniec mia³by¿ byæ owym postrachem turniejów? muzycznym potworem? wrogiem ludu numer jeden? Nie pojmujê. shocked.gif

Dzisiaj radio poda³o ¿e widzów na turnieju by³o 7 tysiêcy, co, jak na Liw jest wynikiem niez³ym. Na pewno by³o wiêcej, liczono pewnie sprzedane bilety a generalnie nie by³o trudno wej¶æ obok kasy.

A w ogóle to kto nie by³, niech sobie teraz pluje w brodê (uwaga - wszelka zbie¿no¶æ nazwisk i pseudonimów przypadkowa).

Raz jeszcze pozdrawiam -
A. / V.
Pawe³ S³awski h. Szeliga
CYTAT(Viator @ 00:02 27.08.2009) *
Kakofoniksie, je¶li o mnie chodzi to by³em zaskoczony: ów brzd±kaj±cy na luteñce u bram i ¶piewaj±cy jasnym g³osem ballady u¶miechniêty m³odzieniec mia³by¿ byæ owym postrachem turniejów? muzycznym potworem? wrogiem ludu numer jeden? Nie pojmujê. shocked.gif

To ja co¶ wtr±ce smile.gif g³ówny postrach jest wtedy hehe gdy Kakofonix zaczyna swe Ballady i bêbnów granie naprzyk³ad o 8 rano po biesiadzie smile.gif albo powitalnej imprezie piatkowej w sobotê rano.
Pozatym to to naprawde uroczy cz³owiek :D ot muzykanci od czasów staro¿ytnych byli hmm lubiani i nie :D:D w koñcu imie Kakofonix wywodzi siê z uroczej i weso³ej opowie¶ci o pewnych Galach.
Ciesze siê ¿e móg³ go¶ciæ na Chztm-owym Liwie gdy¿ bez dwóch zdañ doda³ uroku temu turniejowi zarówno od strony bojowej jak i oprawy artystycznej:-) mo¿e nastêpnym razem , przy innej oragnizacji. Wymyslimy jaki¶ punkt programu w którym bêdzie móg³ przed duuuu¿± publik± siê wykazaæ.
Robert Szatecki
No i masz, a Martin nie podziêkuje?
Swoja szos± zawiod³em siê, Robercie; obstawia³em ¿e to Ty jego powalisz bigsmile2.gif
Za to gdyby punktowano historyczn± zgodno¶æ stroju i klimacik, g³osowa³bym by³ na Ciebie smile.gif
No dobra, do¶æ kadzenia...

Witam,

Dziêkujê Viatorze za mi³e s³owa:) Cieszê siê, ¿e kto¶ jeszcze poza moim bratem na mnie stawia³ w finale:). Mam nadziejê, ¿e kiedy¶ uda mi siê zatrzymaæ Martina w drodze do 1 miejsca niestety nie tym razem:)(na razie jest ju¿ 2:0 dla Martina). Dla ludzi nie bêd±cych na turnieju chcê napisaæ, ¿e trzecim finalist± by³ Onix z £odzi, z którym mam nadziejê jeszcze nie raz dane mi bêdzie siê potykaæ w szrankach. Jestem pe³en uznania dla Jego umiejêtno¶ci.

Co siê tyczy Kakafoniksa to te¿ po przeczytaniu sporej ilo¶ci negatywnych komentarzy bardzo ciekaw by³em co tak strasznego robi ten trubadur, ¿e „wszyscy” go nienawidz± i na pal chc± nabiæsmile.gif. O ile szczerze powiedziawszy same wystêpy szczególnie nie przypad³y mi do gustu to i tak jestem jego zwolennikiem, gdy¿ czym wiêcej na imprezach bêdzie ludzi odtwarzaj±cych wêdrownych bardów, kuglarzy, akrobatów, tancerzy itp. tym bardziej odczuwalny staje siê klimat prawdziwego festynu ¶redniowiecznego.

Pozdrawiam,
Robert De Traville
maeve
Kakofonix by³, jest i zapewne bêdzie:) Ale przyznajcie sami, ¿e baz niego by³oby naprawdê nudno. Ach te bêny o pó³nocy... Kochani, dziêkujê wszystkim za zaj..., no, bardzo fajn± zabawê. Impreza by³a kameralna, ale mia³o to swój niesamowity urok. Martin, odezwij siê do mnie na priva, bo tak jakby trochê potrzebny jeste¶... :P
LIWIEC
Czo³em!
Turniej przeszed³ ju¿ do historii,ale rozmawiaj±c ze sta³ymi bywalcami nikt nie wyobra¿a sobie aby mia³o go zabrakn±æ w kalendarium na przysz³e lata.W tym roku by³o skromniej,ale osi±gniêto wysoki poziom pokazów(by³em niemal na wszystkich turniejach w Liwie).Mam te¿ pytanie-kilka lat temu biskup drochiczyñski Dydycz pasowa³ na turnieju w Liwie dwóch giermków na rycerzy,w jakich bractwach znajduj± siê Oni teraz.
Wszyscy mamy nadziejê,¿e dla Liwu nadchodz± t³uste lata.

Czo³em Rycerstwu Ziemi Mazowieckiej i Podlaskiej!!!!!!!!!!!!

Wieczny Liwiec
Onix
Ok teraz moja kolej :P

Przepraszam, ¿e tak pó¼no ale po powrocie do domu ca³y czas co¶ mi wyskakiwa³o i odci±ga³o od magicznej skrzynki z internetem i nie mog³em nic naskrobaæ. smile.gif

Pawle ! dziêkuje Ci piêknie i ca³ej ekipie Bractwa Trzech Mieczy za ugoszczenie, za ¶wietn± imprezê i bardzo mile spêdzony weekend.
Pierwsze koty za p³oty, mam nadzieje ze nie ka¿da nastêpna impreza bêdzie wam wychodzi³a lepiej i z coraz wiêkszymi sukcesami.
By³o fajnie i to siê liczy.

Robercie - a¿ siê zarumieni³em aniol.gif smile.gif
Dziêkujê Ci za te s³owa i za pamiêæ smile.gif Mam ogromn± nadzieje, ¿e jeszcze nie raz bêdziemy mogli powalczyæ bo i Twoje umiejêtno¶ci s± wielkie i sama przyjemno¶æ z Tob± walczyæ smile.gif
Obiecuje nastêpnym razem nie byæ na kacu :P no i nastêpnym razem musimy naklepaæ Martina smile.gif

Martinie - Dziêki za walkê i za to przy³o¿y³e¶ pomocn± d³oñ do org. turnieju du¿o to pomog³o wszystkim i organizatorzy równie¿ mogli zaczerpn±æ tchu. Co do walk, no có¿, w nastêpnym sezonie Cie sklepiemy i tyle :P i tego siê trzymaæ bêde i o ! smile.gif

Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich uczestników turnieju
i do zobaczenia w najbli¿szym czasie.
Kakofonix
(...)

Hej,
i pomy¶leæ tylko, ¿e tak niedawno moje imiê przera¿a³o z³ych, niczym bojowy szyk legionów.
A teraz "u¶miechniêty m³odzian"? Czujê siê niczym bezzêbny i wylinia³y tygrys.
smile.gif
Pozdrawiam, Andrzej

Viator
CYTAT(LIWIEC @ 21:10 27.08.2009) *
...Mam te¿ pytanie-kilka lat temu biskup drochiczyñski Dydycz pasowa³ na turnieju w Liwie dwóch giermków na rycerzy,w jakich bractwach znajduj± siê Oni teraz?

Jednym z pasowanych przez biskupa drohickiego - o ile pamiêtam, per procura - by³ za³o¿yciel i ówcze¶nie Wielki Mistrz Bractwa Rycerskiego Ziemi Mazowieckiej i Podlaskiej z Siedzib± na Zamku w Liwie, a w cywilu kolega Indara po fachu, Andrzej Pietrych z siedleckiej Policji. Drugiego pasowanego nie pomnê. A jako ciekawostka - sam biskup Antoni Dydycz, który od pocz±tku z ¿yczliwo¶ci± popiera³ inicjatywê utworzenia BRZMiP, chocia¿ z powodu obowi±zków s³u¿bowych tylko raz, zdaje siê, osobi¶cie odwiedzi³ Liw podczas turnieju, te¿ jest tytularnie Wielkim Mistrzem tego bractwa.

Co nieco mo¿na sobie te¿ poczytaæ na nowej stronce BR, acz nic tam w³a¶ciwie nie ma o historii samego bractwa i turnieju: http://www.bractwo-liw.pl/index.html

Pozdrawiam,
Viator
Broda
Witam
Viator jak nie wiesz kiedy to by³o i kogo pasowali to nie wprowadzaj ludzi w b³±d
Zapytaj Liwjaków to ci powiedz± jak by³o

Pozdrawiam
Broda

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.