1 wszelkie str±czkowe ³atwo siê przechowuj± s± lekkie, wydajne i ma³a objêto¶ciowo porcja dajê spory datek dla organizmu - bób na pierwszym miejscu
2 czosnek dzia³a antyseptycznie, przecimagicznie, zabija uczucie g³odu, daje krzepê i spe³nia wymóg lekko¶ci do objêto¶ci
3 suchary zawsze w wojsku to podstawa
4 piwo by³o s³abiutkie i nie ra³szowa³o, ale nie zatruwa³o za to i dawa³o wielki kop energetyczny - dzisiejsze nawet do 500-700 kalorii na pó³ litra - ówczesne po³owê mniej z o po³owê mniejszymi z³ymi konsekwencjami
5 nie tykaj wody - woda to ¶mieræ - ale nie ¶mierd¼ - Anglicy w XIV, XV wiekuznani byli z tego, ¿e w najgorszym po³o¿eniu umiejêtnie szukali wygód i myli siê - szukali z upodobania nie z zniewie¶cia³o¶ci jak Francuzi czy W³osi
6 dobrze wêdzone lub suszone miêso - wieprzowina z odpowiednich czê¶ci daje kilkaset kalorii na 100 gram - wo³owina i baranina mniej - ale d³u¿ej siê utrzymuje w zapasach i jest w objêto¶ci mniejsza wagowo
7 wszelkiego rodzaju suszone sery twarogowe i twarogo pochodne - co do podpuszczkowych traw spór
8 kasza sprawdza siê w kotle wspólnym bo powy¿ej napisa³em o racjach osobistych - a kuchnie by³y i za pewne jeden wa¿y³ na oko³o 16 piechociñców - kocio³ za tem pomie¶ciæ musia³ oko³o 5 litrów strawy by³ wiêc 6-7 litrowy w objêto¶ci - sprawdzone w warunkach polowych - dzia³a genialnie
9 roso³y i wywary jako delicje a powszednie lebioda, pokrzywy, szczaw, soczewica - soczewica i lebioda jest wydajna jak marsy a zdrowsza zdecydowanie
10 zale¿nie od okresu który interesujê Ciê - albo zagryzaj miodem orzechy laskowe i w³oskie (zatwardzenie jak z³oto), albo notorycznie ¿uj trzcinê cukrow± - jako ze wch³on±³e¶ w dzieciñstwie odpowiedniej dawki produktów mlekopochodnych - próchnica zachwyci nawet ultra¶nych archeologów:)
11 Wszystko to i tak o kant czosnka o kulistych kszta³tach pot³uc bo najistotniejsze jest to co siê dzia³o z cia³em do oko³o 20 roku ¿ycia
- czyli przyrost - potem z wolna nastêpuje degeneracja - choæ wydajno¶æ najwiêksza siê ma oko³o 30 roku ¿ycia
a kandydat na ³ucznika nie jada³ tego co wszyscy - nie wszyscy mieli taki maj±tek aby p³aciæ podatek jako yeoman - to by³a klasa drobnych posiadaczy lub ludzi pracy - ale pracy na swoim i dla siebie - nie wyrobników - a wyrobników by³o 10 razy wiêcej
Ponadto o ile 90-95 % populacji wysp i Francji ma gen odpowiedzialny za przyswajanie mleka (od 3-4 tysiêcy lat) o tyle np. w Polsce oko³o 80 % - w ¶redniowieczy ta dysproporcja by³a jeszcze znakomicie wiêksza - u nich selekcja nast±pi³a oko³o 1000 lat wcze¶niej - ergo przyswajalno¶æ potraw mlecznych daj±ca a nie odbieraj±ca ¿ycie by³± w tzw. zachodniej europie wieków XIV i XV znakomicie wiêksza ni¿ u nas - ze wszelkimi konsekwencjami militarnymi z tego p³yn±cymi - to zreszt± odrêbne prowincje je¶li chodzi o dominuj±ce rodzaje broni, taktyki, sposobu walki - a mam tu na my¶li sposoby walki i taktyki tzw. "europejskie" ¿eby nei by³o ze wtrêty sk±d in±d mieszam.