Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Rondel albo g³eboka patelnia
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
Aida
My¶la³am, ¿e co¶ znajdê na ten temat a forum ale nie ma, wiêc pozwalam sobie zapytaæ.
Szukam czego¶ - rondelka lub g³êbokiej patelni - co pos³u¿y do wytapiania cukru. Ma to byæ przyrz±d dostêpny i popularny w warsztacie aptekarza miejskiego (kuchnia niemiecka). Okres: prze³om wieku XIV i XV (im bli¿ej granicy tym lepiej).
Moje pytania s± nastêpuj±ce:
- jak naczynie takie powinno wygl±daæ: ja u¿y³abym patelni lub rondelka z dzióbkiem
- z jakiego metalu by³oby wykonane (mied¼, ¿eliwo, stal - jaka?)
- sk±d taki sprzêt wyko³owaæ (jako¶ tak na maj).
Kszta³t naczynia, grubo¶æ ¶cianek, wiek/zu¿ycie i rodzaj metalu ma wp³yw na efekt koñcowy dlatego zale¿y mi na maksymalnej dok³adno¶ci.
Piszcie co radzicie. smile.gif
Borg
Mo¿e ceramiczny trójnó¿ek? Czêsto widoczny w ikonografii alchemików, popularny w materiale archeologicznym.
Form i rozmiarów od groma.
Aida
CYTAT(Borg @ 19:12 11.04.2009) *
Mo¿e ceramiczny trójnó¿ek? Czêsto widoczny w ikonografii alchemików, popularny w materiale archeologicznym.
Form i rozmiarów od groma.

Sprawdzê w przepisie czy nie ma tam czego¶ o naczyniach, gdy bêdê mia³a pe³ny tekst ale warto by wykombinowaæ jakiego naczynia do tego by u¿yto - bo raczej nie bêdzie... Raczej co¶ p³askiego z dzióbkiem tak na logikê pasowa³oby...

edit: po d³ugich poszukiwaniach znalaz³am co¶ co wygl±da z sensem, ale niestety to rycina wiêc nie wiem z czego sprzêt. Do tego to II po³owa XV w. nie pierwsza. Na ¶cianie wisz± jakie¶ ustrojstwa na trójnogach czy to jest to o czym piszesz?

Wszystkie ilustracje dot. alchemików zawieraj± obrazy ró¿nego rodzaju alembików i retort (tyle pracy ¿eby upêdziæ trochê wódki! bigsmile2.gif ), i raczej nic co by mnie zainteresowa³o... Mo¿e macie wiêcej ikonografii na ten temat albo jeszcze lepiej przyk³ady archeologiczne? smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.