My¶la³am, ¿e co¶ znajdê na ten temat a forum ale nie ma, wiêc pozwalam sobie zapytaæ.
Szukam czego¶ - rondelka lub g³êbokiej patelni - co pos³u¿y do wytapiania cukru. Ma to byæ przyrz±d dostêpny i popularny w warsztacie aptekarza miejskiego (kuchnia niemiecka). Okres: prze³om wieku XIV i XV (im bli¿ej granicy tym lepiej).
Moje pytania s± nastêpuj±ce:
- jak naczynie takie powinno wygl±daæ: ja u¿y³abym patelni lub rondelka z dzióbkiem
- z jakiego metalu by³oby wykonane (mied¼, ¿eliwo, stal - jaka?)
- sk±d taki sprzêt wyko³owaæ (jako¶ tak na maj).
Kszta³t naczynia, grubo¶æ ¶cianek, wiek/zu¿ycie i rodzaj metalu ma wp³yw na efekt koñcowy dlatego zale¿y mi na maksymalnej dok³adno¶ci.
Piszcie co radzicie.