Witam,
Jestem na etapie realizacji wstêpnej fazy projektu zak³adaj±cego budowê miasta ¶redniowiecznego. Projekt nazwa³em Esteria na cze¶æ mojej córki Esterki.
Mam 3.3h ziemi (dzia³ka rolno-le¶na, piêknie zlokalizowana, du¿a (szer. nawet 180m), wznosz±ca siê, z ekspozycj± po³udniow±, gêsto zadrzewiona, 400m od rzeki Pilicy) zlokalizowana na uboczu ma³ej wsi w okolicach Nowego Miasta nad Pilic± (mazowieckie). Doskona³y dojazd z £odzi, Warszawy i ¦l±ska. Teren wymarzony do rekreacji, wokó³ liczne lasy sosnowe, rzeka Pilica, ci±gn±ce siê kilometrami pola, liczne zabytki (Inow³ódz, Drzewica), itp. Jest to obszar obêty programem Natura 2000 a wiêc dooko³a brak jakiegokoliwek przemys³u. Miejsce idealne z racji lokalizacji na organizacjê wszelkiego rodzaju jarmarków, turniejów, rekonstrukcji historycznych czy po prostu ciekawego spêdzania czasu.
W moich zamierzeniach ma tu powstaæ zespó³ obiektów zabudowy miasta ¶redniowiecznego (XIII-XV w.), który ma byæ wykorzystywany jako zaplecze rekreacyjne (czyli bêdzie mo¿na w nich wygodnie mieszkaæ) oraz przede wszystkim s³u¿yæ jako miejsce do organizacji w/w przedsiêwziêæ. My¶la³em wiêc o takich obiektach jak budynek bramny, dom kata, domy mieszczañskie, karczma, itp. Chcê równie¿ wykopaæ staw i w³asn± studniê. Na dzieñ dzisiejszy oczekujê na wydanie warunków zabudowy (stosowny projekt wraz ze szkicem koncepcyjno-architektonicznym jest ju¿ z³o¿ony w gminie, która jest bardzo przychylna rozwojowi tego typu przedsiêwziêcia). Oczekujê na zakoñczenie postêpowania administracyjnego.
Poszukujê do wspó³pracy mi³o¶ników i znawców architektury ¶redniowiecza, zw³aszcza ówczesnej zabudowy miejskiej. Mile widziane osoby z wykszta³ceniem architektonicznym. Chcê przygotowaæ szczegó³owy projekt koncepcyjno-architektoniczny Esterii. Projekt zostanie podzielony na etapy, które bêd± realizowane systematycznie (na pocz±tek z moich w³asnych funduszy - chyba, ¿e trafi siê podobny mi pasjonat chêtny do zainwestowania).
Proszê o kontakt osoby, którym przedstawiona koncepcja wyda siê interesuj±ca a które mog³yby wzbogaciæ mój projekt swoj± wiedz±, do¶wiadczeniem jak równie¿ dobrymi radami. Osobom, które wed³ug mnie bêd± w stanie pchn±æ ten projekt do przodu zaproponujê wspó³pracê. Chêtnie podzielê siê wtedy szczegó³ami moich przemy¶leñ i za³o¿eñ. Z góry dziêkujê za wspó³pracê osobom, które chc±c zaistnieæ w spo³eczno¶ci Frehy nie wnosz± nic do merytorycznej dyskusji.
pozdrawiam serdecznie,
Krzysiek
Witam!
Wa¿ne aby¶ poda³ z jakich materia³ów zak³adasz budowê? Masto ca³e drewniane, kamieñ czy ceg³a? A mo¿e co i w jakich proporcjach? Jak bardzo chcesz aby by³o to budowane historycznie? Ile dok³adnie obiektów przewidujesz i od czego chcesz zacz±æ (mo¿e od ogrodzenia terenu?), oraz co bêd± obejmowaæ kolejne etapy? Je¿eli z³o¿y³e¶ ju¿ dokumenty to mo¿e wrzucisz skan tego szkicu koncepcyjno-architektonicznego? Nie jestem architektem ale to by bardzo pomog³o ludziom w zorientowaniu siê w temacie
Pozdrawiam
Chaos
esteria - wnoszê, ¿e zaczynasz siê przymierzaæ do tematu, który jest mi te¿ bliski. Budowanie czegokolwiek w Polszcze obecnej powinno byæ zgodne z przepisami i ca³± biurokracj± oko³otematow±. pewnych spraw nie da sie unikn±æ np. ochrony przeciwpo¿arowej i norm sanitarnych. Miasto, jakie wymarzy³e¶ budowaæ, powinno, moim zdaniem, powstaæ zgodnie z my¶leniem ¶redniowiecznym i regu³ami (prawem ¶redzkim, magdeburskim lub che³miñskim - takie by³y stosowane w Polsce) ale zgodnie z nowoczesnymi technologiami i ww. normami. Czyli temat mo¿na zacz±æ nastêpuj±co:
1. zrobiæ lokacjê, po¿±dane by³oby uzyskaæ od miejscowego w³adcy - starosty lub wojewody, zgody na lokacjê wg pradawnej tradycji (teraz to siê nazywa decyzj± o warunkach zabudowy). Do lokacji dodaæ statut wzorowany na prawie np che³miñskim (ponoæ najlepsze, choæ krzy¿ackie) okre¶laj±cy prawa i obowi±zki mieszczan, rozmiary dzia³ek i budynków, po³o¿enie ulic i placów, rynku, gmachów i ¶wi±tyñ, system miar, okre¶lenie wygl±du podzia³ów zabudowy.....
2. zebraæ kandydatów na mieszczan, którzy kupi± lub wynajm± dzia³ki i z³o¿± siê na budowê murów i innych potrzebnych urz±dzeñ, Mieszczanie bêd± potem ¿yæ w mie¶cie wg prawa lokacyjnego,
3. opracowaæ projekty budowlane zgodnie z przepisami, wyst±piæ o pozwolenie na budowê i po tym wszystkim zacz±æ budowê wg zasad ¶redniowiecznych, bez nadmiaru maszyn i elektronarzêdzi, sposób kierowania budow±, opracowania rysunków wykonawczych wzorowanych na dawnych,
4. budowa mo¿e siê odbywaæ w ró¿nym tempie, zgodnie z zaanga¿owaniem poszczególnych mieszczan, jedni bêd± koñczyæ inni zaczynaæ (tylko Zamo¶æ zbudowano od razu jako gotowy - inwestor by³ bogatszy od króla), miasto bêdzie ¿yæ, rzemios³o i cechy mo¿e byæ tradycyjne lub wspó³czesne (komputery i internet jak najbardziej, lecz nie nachalnie )
5. zastosowaæ nale¿y najnowsze systemy sanitarne z oczyszczalniami ¶cieków, fotoogniwami itd aby "gul" wyskoczy³ innym budowniczym.
6. miasto ¶redniowieczne to styl ¿ycia, przyja¼ni i relacji miêdzy lud¼mi, który ukszta³towa³ ca³± Europê. Za tym têsknimy, wspó³czesne budownictwo nie nadaje siê do ¿ycia, ¶redniowieczne zabytki s± bardzo piêkne. je¶li wyeliminuje siê brud i smród i zagro¿enia po¿arowe, to Esteria -wspó³czesne miasto ¶redniowieczne mo¿e byæ sposobem na lepsze ¿ycie
Krzysztof z Obornik, jestem architektem i lubiê ¶redniowiecze, chêtnie pomogê
ie
CYTAT(Chaos666 @ 10:15 10.03.2009)
Witam!
Wa¿ne aby¶ poda³ z jakich materia³ów zak³adasz budowê? Masto ca³e drewniane, kamieñ czy ceg³a? A mo¿e co i w jakich proporcjach? Jak bardzo chcesz aby by³o to budowane historycznie? Ile dok³adnie obiektów przewidujesz i od czego chcesz zacz±æ (mo¿e od ogrodzenia terenu?), oraz co bêd± obejmowaæ kolejne etapy? Je¿eli z³o¿y³e¶ ju¿ dokumenty to mo¿e wrzucisz skan tego szkicu koncepcyjno-architektonicznego? Nie jestem architektem ale to by bardzo pomog³o ludziom w zorientowaniu siê w temacie
Pozdrawiam
Chaos
Zak³adam, ¿e architektura mojego projektu musi siê wpisywaæ w materia³ z którego by³y budowane okoliczne budowle zabytkowe (Ko¶ció³ ¦w. Idziego oraz pozosta³o¶ci zamku w Inow³odzu, zamek w Drzewicy, itd), dlatego przewidujemy budowanie z kamienia i ceg³y jako materialu podstawowego. W kwestii budowania historycznego - nie chcê stworzyæ muzeum ani te¿ miejsca "pod turystów" za wszelk± cenê. St±d spotykam siê w najbli¿szych dniach z grup± osób (architektów i zapaleñców) aby porozmawiac o projekcie i przede wszystkim aby projekt zosta³ stworzony przez fachowców. Chcê aby aby budynki by³y jak najbardziej zbli¿one do tych, które by³y charakterystyczne dla ¶redniowiecza. Po prostu - nie chcê aby wysz³o z tego weso³e miasteczko.
Chcê stworzyæ miejsce gdzie ludzie bêd± mogli pomieszkaæ, spêdziæ urlop, ale te¿ spotkaæ siê z histori±. Ma to byæ miejsce, gdzie chcieliby¶my organizowaæ turnieje, jarmarki, my¶la³em równie¿ o organizacji spotkañ, wyk³adów oraz koncertów muzyki dawnej. To miejsce ma ¿yæ swoim ¿yciem, inspirowaæ, stworzyæ spo³eczno¶æ Esterii.
Tak jak wspomnia³em - nie zamierzam jednak tworzyæ muzeum - to ma byæ zaplecze do szeregu dzia³alno¶ci, g³ównie historycznych. Pad³ pomys³ (wart przemy¶lenia), aby w miejscu, gdzie ma powstaæ Esteria zorganizowaæ turniej i jarmark. W ten sposób miejsce ju¿ zaczê³oby ¿yæ swoim ¿yciem.
Bêdê chcia³ równie¿ stworzyæ strone internetow± po to by skupic ludzi zainteresownych moj± koncepcj± i rozwijaæ j±. Na tyle na ile udaje mi siê wygospodarowaæ trochê wolnego czasu pcham temat do przodu. Pracujê zawodowo co po¿era mi mnóstwo czasu...
W najbli¿szym czasie postaram siê wrzuciæ plan zagospodarowania dzia³ki wraz ze szkicem ustyuowania budynków oraz jakie¶ zdjêcia dzia³ki. Zapraszam do kontaktu.
ja zbytnio siê nie znam, na architekturze, lecz miasto na prawie magdeburskim mam pod nosem, a przynajmniej uk³ad ulic. co prawda stan obecny powsta³ w XIXw. gdy miasto sp³onê³o, lecz uk³ad ulic jest prawie taki sam.
CYTAT(Krzysztof z Obornik @ 13:39 12.03.2009)
esteria - wnoszê, ¿e zaczynasz siê przymierzaæ do tematu, który jest mi te¿ bliski. Budowanie czegokolwiek w Polszcze obecnej powinno byæ zgodne z przepisami i ca³± biurokracj± oko³otematow±. pewnych spraw nie da sie unikn±æ np. ochrony przeciwpo¿arowej i norm sanitarnych. Miasto, jakie wymarzy³e¶ budowaæ, powinno, moim zdaniem, powstaæ zgodnie z my¶leniem ¶redniowiecznym i regu³ami (prawem ¶redzkim, magdeburskim lub che³miñskim - takie by³y stosowane w Polsce) ale zgodnie z nowoczesnymi technologiami i ww. normami. Czyli temat mo¿na zacz±æ nastêpuj±co:
1. zrobiæ lokacjê, po¿±dane by³oby uzyskaæ od miejscowego w³adcy - starosty lub wojewody, zgody na lokacjê wg pradawnej tradycji (teraz to siê nazywa decyzj± o warunkach zabudowy). Do lokacji dodaæ statut wzorowany na prawie np che³miñskim (ponoæ najlepsze, choæ krzy¿ackie) okre¶laj±cy prawa i obowi±zki mieszczan, rozmiary dzia³ek i budynków, po³o¿enie ulic i placów, rynku, gmachów i ¶wi±tyñ, system miar, okre¶lenie wygl±du podzia³ów zabudowy.....
2. zebraæ kandydatów na mieszczan, którzy kupi± lub wynajm± dzia³ki i z³o¿± siê na budowê murów i innych potrzebnych urz±dzeñ, Mieszczanie bêd± potem ¿yæ w mie¶cie wg prawa lokacyjnego,
3. opracowaæ projekty budowlane zgodnie z przepisami, wyst±piæ o pozwolenie na budowê i po tym wszystkim zacz±æ budowê wg zasad ¶redniowiecznych, bez nadmiaru maszyn i elektronarzêdzi, sposób kierowania budow±, opracowania rysunków wykonawczych wzorowanych na dawnych,
4. budowa mo¿e siê odbywaæ w ró¿nym tempie, zgodnie z zaanga¿owaniem poszczególnych mieszczan, jedni bêd± koñczyæ inni zaczynaæ (tylko Zamo¶æ zbudowano od razu jako gotowy - inwestor by³ bogatszy od króla), miasto bêdzie ¿yæ, rzemios³o i cechy mo¿e byæ tradycyjne lub wspó³czesne (komputery i internet jak najbardziej, lecz nie nachalnie )
5. zastosowaæ nale¿y najnowsze systemy sanitarne z oczyszczalniami ¶cieków, fotoogniwami itd aby "gul" wyskoczy³ innym budowniczym.
6. miasto ¶redniowieczne to styl ¿ycia, przyja¼ni i relacji miêdzy lud¼mi, który ukszta³towa³ ca³± Europê. Za tym têsknimy, wspó³czesne budownictwo nie nadaje siê do ¿ycia, ¶redniowieczne zabytki s± bardzo piêkne. je¶li wyeliminuje siê brud i smród i zagro¿enia po¿arowe, to Esteria -wspó³czesne miasto ¶redniowieczne mo¿e byæ sposobem na lepsze ¿ycie
Krzysztof z Obornik, jestem architektem i lubiê ¶redniowiecze, chêtnie pomogê
ie
witam,
Dziêkujê za odpowied¼ i zainteresowanie moim pomys³em. Przez pewnien czas rozwa¿a³em realizacjê projektu tak jak to opisa³e¶ powy¿ej - czyli od wójta (zasad¼cy - czyli mnie), poprzez lokacjê, wyznaczenia dzia³ek, znalezienie mieszczan, stworzenie organu samorz±du - czyli ³awy, itp. Zrezygnowa³em jednak z tego z ró¿nych wzglêdów - przede wszystkim teren w sk³ad którego wchodzi moja dzia³ka le¿y w poblizu obszaru chronionego natura 2000. Co za tym idzie Gmina nie chce zgodziæ siê na podzia³ obecnych dzia³ek na mniejsze aa to z kolei ogranicza mozliwo¶æ powstania zabudowy letniskowej, itp. Z mojego pkt. widzenia takie rozwi±zanie jest idealne bo elimuneje powstanie licznej zabudowy letniskowej dooko³a i tych wszystkich domków "Gargamela". Tym samym znalezienie potencjalnych mieszczan i sprzeda¿ lub najem dzia³ek odpada.
Tak jak wspomna³em powy¿ej odpowiadaj±c na poprzedniego posta Esteria ma byæ nie tylko zabudow± ale przede wszystkim miejscem, które bêdzie tworzy³a pewna spo³eczno¶æ. Tu mog± mieæ swoj± siedzibê bractwa rycerskie, podczas jarmarków i turniejów wystawiaæ swoje wyroby rzemie¶lnicy. Oczywi¶cie ca³y projekt musi mieæ pod³o¿e komercyjne bo w przeciwieñstwie do wspomnianego przez Ciebie Hetmana Wielkiego Koronnego Jana Zamoyskiego nie mam takich ¶rodków aby sfinansowaæ i prowadziæ ca³o¶æ bez wp³ywów.
Spotykam siê wkrótce z lud¼mi, ktorzy wyrazili chêæ wziêcia udzia³u w tworzeniu tej koncepcji (w tym architektów) - bêdziemy zaczynaæ od opracowania za³o¿eñ architektonicznych. Ale w trakcie krótkich rozmów powsta³y i innne pomys³y wzbogacenia tego przedsiêwziêcia (np. o organizacjê turnieju zanim zacznie siê budowa).
pozdrawiam,
Krzysiek
Witam!
Pomys³ na zorganizowanie w miejscu przysz³ej Esterii turnieju jest jak najbardziej trafionym pomys³em
Po pierwsze zapozna ludzi skupiaj±cych siê w klimatach ¶redniowiecza o takim projekcie jak Esteria. Po drugie taka impreza zwróci uwagê mediów z okolicy a mo¿e i z kraju na ten pomys³. To równie¿ powinno otworzyæ Ci drzwi na kasê od wójta/prezydenta/marsza³ka. Nie bez znaczenia mog³a by byæ zakrêcenia siê wokó³ funduszy Unijnych. Im bardziej dzia³ka nie eksplorowana tym wiêksze szanse na kasê. A skoro i tak wydajesz pieni±dze to unia na pewno siê dorzuci. Musisz najpierw zaanga¿owaæ w ten projekt w³adze. To podstawa powodzenia inwestycji, i szybsze/pozytywne rozpatrzenie wszelkich wniosków pod zabudowê. Je¿eli uda siê zrobiæ miasteczko XV wieczne to bêdzie to niesamowita reklama dla regionu co zapewne da Ci argument u w³adz na dofinansowanie
Czy ma to byæ zabudowa ¶cis³a (jak np. starówki miast), czy raczej pojedyncze domy?
P.S. Nie bêdziesz sprzedawa³ dzia³ek mieszczanom, wiêc jak chcesz to sfinansowaæ? Nie wierzê ¿e staæ Ciê na wybudowanie miasta
Pozdrawiam
Chaos
Poproszê o szkic umocnieñ na siatce terenowej.. Nie jestem architektem - ale wiem jak siê je bierze. Buduj±cy miasto powinien zdawaæ sobie sprawê z kierunków i rodzajów zagro¿enia.
Tak jak wspomina³em wcze¶niej opracowuj±c projekt warunków zabudowy oraz uwarunkowañ ¶rodowiskowych stara³em siê zawrzeæ tam jak najwiêcej informacji i szczegó³ów dotycz±cych mojego przedsiêwziêcia. Spotyka³em siê równie¿ osobi¶cie z urzêdnikami w Gminie. Dziêki temu uda³o mi siê uzyskaæ du¿± przychylno¶æ miejscowych w³adz (Gminy oraz Dyrekcji Spalskiego Parku). To jednak pierwszy etap. Oczywi¶cie warto pokusiæ siê o lobbowanie projektu na wy¿szych szczeblach dlatego chcê przygotowaæ bardzo szczegó³owy projekt + wizualizacje. Bêdzie to zatem pe³na koncepcja z któr± bêdzie mo¿na pukaæ do ró¿nych dzrzwi. Rozwa¿am równie¿ wspomnian± organizacjê turnieju przy wspó³udziale miejscowych w³adz, aby jeszcze bardziej zaanga¿owaæ je w realizacjê. Maj±c szczegó³owy projekt + biznes plan bêdê stara³ siê pozyskaæ fundusze unijne.
Odpowiadaj±c na Twoje pytanie dotycz±ce zabudowy - czê¶æ obiektów ma byæ rozproszona (dom Kata, budynek bramny) + ¶cis³a (kamienice). Za³±czam wstêpny projekt zagospodarowania terenu oraz mapkê miejsca. Dziêki temu bêdziesz móg³ siê zorientowaæ jak to wygl±da.
...Pomys³ na zorganizowanie w miejscu przysz³ej Esterii turnieju jest jak najbardziej trafionym pomys³em
Polecam podpatrzenie realizacji z Holandii:
http://www.archeon.nl/ i z Danii
http://www.middelaldercentret.dk/ . O ile Archeon po¶wiêcony jest wielu epokom to Centrum ¦redniowieczne w Nykobing ma w miarê w±skie datowanie i na ich stronie mo¿na znale¼æ szczegó³owe informacje np. o technikach budowlanych.
Witam!
CYTAT(Esteria @ 11:08 17.03.2009)
Tak jak wspomina³em wcze¶niej opracowuj±c projekt warunków zabudowy oraz uwarunkowañ ¶rodowiskowych stara³em siê zawrzeæ tam jak najwiêcej informacji i szczegó³ów dotycz±cych mojego przedsiêwziêcia. Spotyka³em siê równie¿ osobi¶cie z urzêdnikami w Gminie. Dziêki temu uda³o mi siê uzyskaæ du¿± przychylno¶æ miejscowych w³adz (Gminy oraz Dyrekcji Spalskiego Parku).
Fantastycznie, jest to bardzo wa¿ne przy takiej inwestycji. Bo niestety trzeba liczyæ ¿e zabudowa potrwa ³adnych parê lat, a wsparcie ze strony w³adz mo¿e znacz±co pomóc.
To jednak pierwszy etap. Oczywi¶cie warto pokusiæ siê o lobbowanie projektu na wy¿szych szczeblach dlatego chcê przygotowaæ bardzo szczegó³owy projekt + wizualizacje. Bêdzie to zatem pe³na koncepcja z któr± bêdzie mo¿na pukaæ do ró¿nych dzrzwi.
Równie¿ dobry krok zrobi³e¶ w sprawie projektu. Wizualizacji to podstawa dla przedstawienia tego typu projektu laikom (bo niestety ma³o który urzêdnik czuje klimat ¶redniowiecza).
Rozwa¿am równie¿ wspomnian± organizacjê turnieju przy wspó³udziale miejscowych w³adz, aby jeszcze bardziej zaanga¿owaæ je w realizacjê. Maj±c szczegó³owy projekt + biznes plan bêdê stara³ siê pozyskaæ fundusze unijne.
My¶lê ¿e je¿eli tylko w³adzê bêd± mia³y fundusze które bêd± mog³y przeznaczyæ na tego typu imprezy, to warto uderzaæ do nich ju¿ teraz aby "zaklepaæ" sobie czê¶æ z tej kasy. Zatem masz do organizacji sporo rzeczy
Wed³ug mnie organizacja imprezy jeszcze w tym roku bêdzie kluczowa dla tego projektu poniewa¿ teraz w³adze pouchwala³y bud¿ety i maj± co kroiæ z tego "ciasta", a poza tym fundusze unijne s± ju¿ w fazie projektowania/sk³adania wiêc du¿o czasu nie zosta³o. Zreszt± kto¶ kompetentny musi ustaliæ kiedy bêd± rozpatrywane wnioski na ten typ inwestycji. A zazwyczaj gminy czy miasta maj± specjalistów d/s funduszy unijnych wiêc mo¿esz z tego skorzystaæ. Acha, i taka uwaga na temat sk³adania wniosków. Je¿eli nigdy nie sk³ada³e¶ wniosku to zleæ to profesjonali¶cie(niestety oni nie s± tani
) bo na 85 % odrzuc± Ci ten wniosek w pierwszym etapie.
Co do samego turnieju to proponujê Ci zaplanowanie go w sierpniu, a dok³adniej w jego drugiej po³owie. Po pierwsze dlatego ¿e masa imprez jest wcze¶niej ju¿ zaplanowana, po drugie masa ludzi bêdzie na urlopach i te¿ lipa(i po stronie odtwórców jak i turystów). Po trzecie patrz±c po ostatnich latach pogoda w lipcu by³a raczej na pra¿enie siê na pla¿y a to zmniejszy znacz±co liczbê turystów. Mo¿esz spróbowaæ nawet z terminem wrze¶niowym bo pogoda w tym czasie sprzyja takim imprezom.
Tak czy inaczej czasu du¿o nie ma
Odpowiadaj±c na Twoje pytanie dotycz±ce zabudowy - czê¶æ obiektów ma byæ rozproszona (dom Kata, budynek bramny) + ¶cis³a (kamienice). Za³±czam wstêpny projekt zagospodarowania terenu oraz mapkê miejsca. Dziêki temu bêdziesz móg³ siê zorientowaæ jak to wygl±da.
Kurde, prawdê mówi±c bez umiejêtno¶ci pod nazw± kartografia ciê¿ko sobie wyobraziæ teren. Ten trójk±t z pierwszego obrazka to jest jak rozumiem teraz pod Esteriê, tak? A masz mo¿e jakie¶ zdjêcie terenu zrobione cyfrówk±? Co do samej zabudowy, to pamiêtaj aby zachowaæ pewn± logiczno¶æ. Zatem musisz wyzacznyæ plac g³ówny, jaki¶ budynek centralny, no i dalej jakie¶ promieniste rozej¶cie siê uliczek. Dodatkowo zabudowa ¶cis³± musi byæ w³a¶nie w centrum a im dalej tym wiêcej budynków wolno stoj±cych. No ale to chyba truizm
Pozdrawiam i kibicujê Esterii
Chaos
...uwaga na temat sk³adania wniosków. Je¿eli nigdy nie sk³ada³e¶ wniosku to zleæ to profesjonali¶cie(niestety oni nie s± tani
) bo na 85 % odrzuc± Ci ten wniosek w pierwszym etapie.
Zdaje sobie sprawê. Rozmawia³em z osob±, która zajmuje siê Funduszami Unijnymi. Maj±c szczegó³owy projekt i biznes plan zamierzam spotkaæ siê z ni± i opracowaæ wniosek, który bêdzie mia³ szanse na powodzenie. Z drugiej strony s³ysza³em, ¿e warto postaraæ siê o wsparcie z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Tu równie¿ mam kontakt ze specjalist±. Ale do tego czasu muszê uporaæ siê z projektem.
Co do samego turnieju to proponujê Ci zaplanowanie go w sierpniu, a dok³adniej w jego drugiej po³owie.
Jutro spotkanie w tej sprawie. Je¶li co¶ uradzimy i postanowimy to dam na pewno znaæ.
A masz mo¿e jakie¶ zdjêcie terenu zrobione cyfrówk±? Co do samej zabudowy, to pamiêtaj aby zachowaæ pewn± logiczno¶æ. Zatem musisz wyzacznyæ plac g³ówny, jaki¶ budynek centralny, no i dalej jakie¶ promieniste rozej¶cie siê uliczek. Dodatkowo zabudowa ¶cis³± musi byæ w³a¶nie w centrum a im dalej tym wiêcej budynków wolno stoj±cych. No ale to chyba truizm
Esteria jest planowana na dzia³kach 30,31,32 - jest to wiêc ten trójk±t, w sumie 3.3h. Na zdjêciu kartograficznym widzisz zatem otoczenie - zdjêcie niezbyt aktualne bo w chwili obecnej jest tam znacznie wiêcej zdjêæ. Za³o¿enie - lewa czê¶æ dzia³ki przeznaczona dla "przybyszów" - prawa dla mnie - mo¿e kiedy¶ tam zamieszkam. Postaram siê wrzuciæ zdjêcie zrobione na miejscu w sierpniu 2008. Je¶li zwrócisz uwagê na planie jest plac g³ówny z ci±giem budynków od zachodu i pó³nocy, to ma byæ w³a¶nie centrum. A pozosta³e budynki maj± tworzyæ zabudowê rozproszon±. My¶lê, ¿e warto równie¿ pomy¶leæ o rodzaju karczmy/wiaty w okolicach stawu - po to by tam w³a¶nie skupia³a siê "rozrywkowa" czê¶æ Esterii. Poniewa¿ chcia³bym u¿yæ piaskowca zabudowa mog³aby wygl±daæ troche tak jak na zdjêciach - ale... poczekajmy na rezultaty pracy architektów.
CYTAT(Esteria @ 16:16 17.03.2009)
Je¶li zwrócisz uwagê na planie jest plac g³ówny z ci±giem budynków od zachodu i pó³nocy, to ma byæ w³a¶nie centrum. A pozosta³e budynki maj± tworzyæ zabudowê rozproszon±. My¶lê, ¿e warto równie¿ pomy¶leæ o rodzaju karczmy/wiaty w okolicach stawu - po to by tam w³a¶nie skupia³a siê "rozrywkowa" czê¶æ Esterii. Poniewa¿ chcia³bym u¿yæ piaskowca zabudowa mog³aby wygl±daæ troche tak jak na zdjêciach - ale... poczekajmy na rezultaty pracy architektów.
Witam!
Rozumiem ¿e chodzi Ci o ten placyk przy budynkach oznaczonych trójk±, jako centralny plac? Co do karczmy to jak najbardziej musi byæ i koniec
Jednak takie mnie nasz³o pytanie zasadnicze, na które musisz sobie odpowiedzieæ. Chodzi mi o to jak to miasteczko bêdzie ¿y³o? No bo w koñcu stan± budynki itd. Przypomina mi to historiê z Naszymi stadionami na Euro. Bêdzie okres gdzie bêd± one eksploatowane itd. ale jednak tylko przez jaki¶ czas w roku. Na dodatek to nie ma bata ¿e przez 2-3 m-ce nawet letnie kto¶ kto pracuje zawodowo bêdzie w stanie siedzieæ tam. Jak sobie wyobra¿asz ¿ycie Esterii? Czy chodzi Ci o otwarcie eko-turystyki i ¿ycie z tego, czy mo¿e bardziej jako forma skansenu? No i jeszcze jedno. Co w koñcu z tymi budynkami? Czy one bêd± gminne, Twoje czy mo¿e tego kto siê zdecyduje tutaj zainwestowaæ kasê? A mo¿e niektórzy bêd± chcieli sobie wybudowaæ swoj± medievaln± daczê
Czy Esteria bêdzie ogrodzona czy nie?
Takie moje ogólne przemy¶lenia
P.S. Zdjêcia które za³±czy³e¶ to niedo¶cigniony idea³, ale warto siê na czym¶ wzorowaæ
) Pomy¶l te¿ ¿e Esteria bêdzie mog³a s³u¿yæ filmowcom w przysz³o¶ci. Mo¿e to byæ g³upie ale trzeba tez przedstawiæ w jaki sposób Esteria bêdzie siê utrzymywaæ.
P.S.2 Gdzie Esteria jest zlokalizowana tak w ogóle? Daleko od jakiego¶ wiêkszego miasta?!?
Pozdro
Chaois
Witam!
Jestem pod wra¿eniem tak ¶mia³ego projektu. Z ca³ego serca ¿yczê, ¿eby Esteriê (swoj± drog± ³adna nazwa
) uda³o siê wybudowaæ bez wiêkszych trudno¶ci.
Szczerze mówi±c jakie¶ dwa lata temu (oczywi¶cie jako smarkacz i cz³owiek nie znaj±cy siê na otaczaj±cym go ¶wiecie) zacz±³em ca³kiem serio my¶leæ nad czym¶ takim, z tak± ró¿nic±, ¿e chcia³bym wybudowaæ wczesny gród, drewniany (co¶ na kszta³t grodziska w Sopocie), ale troszkê wiêksze to.
Wracaj±c jednak do tematu, któremu jest po¶wiêcony ten post: Szkoda, ¿e niestety, nie jest to w mojej okolicy, ale mamy w Warszawie rodzinê (mój wujek jest profesorem po elektronice na UW), wiêc mo¿e uda mi siê wpa¶æ do wybudowanej ju¿ Esterii.
Mama jest architektem i te¿ jej siê ten pomys³ bardzo spodoba³.
No ale teraz najwa¿niejsza rzecz w mojej za¶miecaj±cej temat wypowiedzi:
Musisz og³osiæ g³o¶no gdzie siê da swój plan i otworzyæ jakie¶ specjalne konto, na które darczyñcy mogliby wp³acaæ pomoc finansow± (nie wiem jak to dzia³a dok³adnie, ale co¶ na zasadzie przekazania 1 % podatku), która niew±tpliwie by siê przyda³a.Wyrazy szacunku i uznania (
)
Kryitanin
Pomys³ super, pamiêtaj tylko o jednej rzeczy: ka¿dy region mia³ typowe dla siebie rozwi±zania konstrukcyjno- materia³owe (czy kamieñ, czy ceg³a itp). Najbardziej uniwersalna jest konstrukcja szkieletowa, ale nie jestem pewien czy nie powstawa³a ona tylko w zasiêgu wp³ywów niemieckich. tak wiêc musisz przepatrzyæ takie sprawy jeszcze, ¿eby ni¿ stworzyæ czego¶ co bêdzie pasowa³o do historii okolicy jak piê¶æ do nosa. Laik siê nie pozna, ale wydaje mi siê, ¿e je¶li ju¿ robiæ to na porz±dnie.
W wiêkszo¶ci mniejszych miasteczek bywa³o tak, ¿e na pocz±tku murowane by³y jedynie budynki ko¶cio³a, najbogatszych mieszczan (na prawdê najbogatszych) i tyle. Dopiero pó¼niej zamieniano drewnian± zabudowê na murowan±.
O ile w obrêbie murów miejskich by³ zamek to i on jak i same mury by³y murowane oczywi¶cie :D
Najlepiej by³oby od razu zdecydowaæ siê na ramy czasowe- pozwoli to na lepsze dogranie materia³ów/konstrukcji domów/detali ze wszystkim, a pó¼niejsze zmiany s± czasoch³onne.
Co prawda sam koñczê w tej chwili architekturê, ale niestety nie bêdê mia³ kiedy pomóc (dyplom, praca, przygotowania do ¶lubu), jednak bêdê z ciekawo¶ci± przegl±da³ temat.
Pozdrawiam i ¿yczê wytrwa³o¶ci!
Witam!
Znalaz³em po³o¿enie Esterii (tak mniej wiêcej). Jest bardzo ciekawie zlokalizowana. Wpisana jest w trójk±t którego koñce stanowi± 3 miasta, £ód¼, Radom, Warszawa
Wiêc sprawa ewentualnej reklamy i dojazdu nie jest z³a. Jednak widzia³em ¿e przeczyta³e¶ temat o ¶redniowiecznych budowlach i wiesz ju¿ ¿e nic z tamtego projektu nie wysz³o
Powiem Ci tak, jestem ¿ywo zainteresowany tym projektem, jednak dopóki nie dograsz nic z w³adzami to Esteria bêdzie ¿y³a jedynie na tym forum i w naszych sercach
Jako ¿e jestem w przysz³o¶ci zainteresowany zainwestowaniem pieniêdzy w Esteriê(bo nie ma co liczyæ na wolontariuszy), interesuje mnie czy by³aby mo¿liwo¶æ pozyskania kamienia oraz drewna na budowê z tamtejszych lasów czy ziem. Czekam z niecierpliwo¶ci± na rozwój wydarzeñ
Pozdro
Chaos
Esteria jest po³o¿ona jakie¶ 11km na zachód od Nowego Miasta nad Pilic±, czyli 90km na po³udnie od Warszawy. Dojazd z ka¿dej strony jest idealny bo to jakie¶ 20km od trasy katowickiej (zjazd na wysoko¶ci Rawy Mazowieckiej).
Jestem po spotkaniu z pracowni± architektoniczno-konserwatorsk± w sprawie przygotowania koncepcji funkcjonalno-przestrzennych Esterii. Ca³o¶æ wzorowana by³aby na przyk³adach ¶redniowiecznych rozwi±zañ na terenie Mazowsza i po³udniowo-wschodniej Polski, poniewa¿ g³ównym celem, który sobie postawi³em jest zachownie wysokiej wiarygodno¶ci historycznej proponowanych rozwi±zañ. Musimy okre¶liæ dok³adne datowanie, zrobiæ przegl±d materia³ów historycznych, konieczna bêdzie wizja lokalna, itd. Powy¿sze opracowanie ma mieæ kompleksowy charakter, uwzglêdniaæ takie elementy jak etapowanie inwestycji, czyli co, gdzie, kiedy i jak± bêdzie pe³ni³o funkcjê. To przyczynek do dalszych opracowañ, jak: biznes plan, wnioski o dotacje, kolejne projekty, itp. Jestem na etapie rozmów, ale Pracownia, z któr± rozmawiam jest du¿ej klasy ekspertem o czym ¶wiadcz± jej dotychczasowe dokonania.
Je¶li chodzi o wykorzystanie materia³ów, to jest mo¿liwo¶æ pozyskania piaskowca, tzw. dzikówki (na jednej z dzia³ek nale¿±cych do mojego te¶cia jest kamienio³om). Z drewnem równie¿ nie bêdzie problemu.
Je¶li masz wiêcej pytan proszê o kontakt poprzez prywatn± wiadomo¶æ.
pozdrawiam,
Krzysiek
Je¶li samorz±d jest za, to 50% problemów masz z g³owy, ale i pewne zagro¿enia, przede wszystkim takie ¿e im dalej w las, tym mniej oczekiwania w³adz (decydentów i sponsorów)moga siê pokrywaæ z Twoimi odno¶nie maksymalnej historyczno¶ci. Pogadaj z Andrzejem Siejeñskim, jak by³o z jego grodem w Sielcu.
Na sk³adki ¶rodowiska nie ma co liczyæ, kwoty które byliby¶my w stanie zebraæ mog³yby wystarczyæ na stroje historyczne dla pracowników o¶rodka a nie na budowê. Tak lekko licz±c mówimy docelowo o warto¶ci inwestycji id±cej w dziesi±tki milionów z³otych.
Czasy s± bardzo z³e - kryzys w moim sektorze (budowlanym) ju¿ siê rozpocz±³ i ma siê pog³êbiaæ do 2010-2011 roku, a po wej¶ciu do strefy Euro ceny jeszcze bardziej podskocz±. Inwestycja bêdzie w g³ównej czê¶ci niekomercyjna - nie ma co liczyæ na to, ¿e wp³ywy szybko zwróc± wydatki, byæ mo¿e nigdy. Zastanowi³bym siê nad powi±zaniem z innymi ¼ród³ami finansowania. Tak jak buduj±c przytu³ek dwie¶cie lat temu przydzielano mu folwark, z którego dochód mia³ stanowiæ ¼ród³o jego utrzymania, tak co¶ podobnego by siê przyda³o tutaj.
Jak± mamy dok³adn± koncepcjê? Co MUSI byæ w takim mie¶cie? Np. czy mo¿na sobie wyobraziæ miasteczko bez ko¶cio³a/kaplicy? A wówczas, czy kaplica bêdzie atrap±, czy naprawdê bêd± tam odprawiane okazjonalnie Msze ¶wiête w rycie trydenckim? Czy na rynku stanie studnia? Czy ma ona naprawdê dostarczaæ wodê, i to nadaj±c± siê do picia? Jaka jest woda podskórna w tym regionie?
Przede wszystkim, jakie dok³adnie datowanie przyjmujemy? Inne wielko¶ci i sposoby zabudowy dzia³ek municypalnych by³y w XIII a inne w XIV czy XV wieku, zmienia³y siê konstrukcja i g³êboko¶æ piwnic, ich przeznaczenie, budulec, konstrukcje szkieletu ¶cian i pokrycie dachu, sposób zagospodarowania dzia³ek, obszary uprawne w granicach murów miejskich. Jakie rzemios³a bêd± tu zlokalizowane, czy pogrupowane na poszczególnych ulicach? Itp., itd.
A najbardziej przed wszystkim, to kto ma pilnowaæ interesu, pracowaæ przy utrzymaniu i rozbudowie, oprowadzaæ wycieczki, gospodarzyæ w karczmie-hotelu je¶li bêd± przewidziane miejsca noclegowe, uczestniczyæ w pokazach i prezentacjach? Amatorzy, bractwa, pracownicy etatowi? Jaki status prawny ma posiadaæ Esteria - skansen? o¶rodek muzealny? rekreacyjny? w³asno¶æ prywatna? Co ma przynosiæ dochód - karczma, bilety, pami±tki, imprezy zwi±zane, dotacje z UE, ministerialne, reklamy? - I KOMU? Kto ma decydowaæ o kszta³cie o¶rodka i tego co bêdzie siê tam dzia³o? Samorz±d lokalny? Zarz±d? Spó³ka z o.o. do tego powo³ana?
Od takich pytañ trzeba zacz±æ. A wygl±d, konkretny projekt architektoniczny, bazuj±cy na zabytkowych pierzejach ulic i rekonstrukcjach graficznych budynków historycznych, to sprawa drugorzêdna, to nie jest problem ani czasowy ani finansowy na tle ca³o¶ci zamierzenia.
Powodzenia ¿yczy -
Andrzej / Viator
¯yczê powodzenia, ale my¶lê, ¿e jeste¶ marzycielem lub masz nerwy ze stali i zaklepane zdrowie na wiele lat u Stwórcy. Nie chcê aby¶ odbiera³ moj± wypowied¼ jako zupe³nie neguj±c± to co robisz, ale by¶ mia³ ¶wiadomo¶æ, ¿e to mo¿e byæ dzie³o Twego ¿ycia bo inaczej nie wyobra¿am sobie jak to mo¿e powstaæ. Pomy¶l choæ o tym, ilu znajdziesz murarzy, którzy wymuruj± np: gotyckie sklepienie. Zgadzam siê z przedmówc±, i¿ musisz wiele rzeczy przemy¶leæ, szczególnie jak zebraæ pieni±dze. Je¶li to zrobisz (zbierzesz tak z 6 milionów) to chêtnie siê do³±czê do budowy w³asnymi "rencyma". Pozdrawiam.
Witam!
No niestety muszê siê zgodziæ z Viatorem co do g³ównych tez i pytañ. To jest tak ¿e najpierw pomy¶l co siê bêdzie dzia³o z Esteri± jak j± wybudujesz a potem dopiero mo¿na my¶leæ o detalach architektonicznych
No chyba ¿e ¶pisz na worach pieniêdzy, to nie ma sprawy. Ale raczej tak nie jest wiêc musisz odpowiedzieæ na ka¿de pytanie napisane przez Viatora, bo prêdzej czy pó¼niej bêdziesz o to pytany przez w³odarzy. Wiem ¿e chcesz mieæ Esteriê tylko dla siebie, ale przy takim podej¶ciu to mo¿emy od razu zakoñczyæ dyskusjê
Dobrym rozwi±zaniem jest aby najbli¿sze w³adze sta³y siê wspó³w³a¶cicielem Esterii, bo to zapewni Ci utrzymanie i bezpo¶redni± pomoc. Nie bêdziesz musia³ martwiæ siê sam o Esteriê
Zarz±dzana winna byæ te¿ kolegialnie, oczywi¶cie ty móg³by¶ staæ siê prezesem tej komitywy. Ale tak czy inaczej, sam jej nie wybudujesz. I nie chodzi mi tutaj o twojê zdolno¶ci murarskie
Zreszt± najlepiej zacz±æ od ogólnej wyceny przedsiêwziêcia, bo to poka¿e skalê inwestycji. Niestety trochê nie czas na takie rzeczy bo kryzys w pe³ni a inwestorzy wycofuj± sie nawet od sponsoringu nawet z³otych medalistów, wiêc mo¿e to byæ na prawdê trudne. Z drugiej strony ka¿da recesja jest ogromn± szans±, bo np. taniej± materia³y, robocizna, ka¿da inwestycja jest na wagê z³ota i w³adzê bardziej o ni± walcz± itd. Dopóki nie zadzia³asz z w³adzami i nie dadz± Ci niczego na papierze (uwaga, to bardzo wa¿ne bo potem siê wykrêcaj±) to mo¿emy sobie tutaj pogaworzyæ. Nic z Naszej strony nie bêdzie mo¿liwe do czasu kiedy zalegalizujesz swój projekt itd. Zatem tak jak do tej pory informuj Nas (bynajmniej mnie) o tym co siê uda³o a co nie. Bêdziemy pomagaæ w miarê mo¿liwo¶ci
Pozdro
Chaos
Za 6 milionów to mo¿na wie¿e rycersk± z gródkiem wybudowaæ a nie kawa³eczek miasata ¶redniowiecznego - nie realne to jest i tyle - ale bêdê sie modli³.
Witam
Architektem niestety nie jestem i na budowlance siê nie znam, ale za to mam inne umiejêtno¶ci.
Mogê wykonaæ realistyczn± wizualizacjê w 3D, jak ju¿ powstanie jaki¶ plan zabudowy. Je¶li co¶ takiego by³o by przydatne to proszê o kontakt na priv.
Uj
±³ mnie twój pomys³, zw³aszcza ¿e okolica nie jest mi obca
I jak siê tam miewa sprawa Esterii?
Przyda³oby siê chyba trochê od¶wie¿yæ temat
Witam
Pomys³ jest ¶wietny. Je¿eli uda siê go zrealizowaæ na pewno przyjadê zobaczyæ.
Co do zabudowy to mo¿e w ten sposób: znale¼æ inwestorów i spisaæ z nimi jak±¶ umowê (nie wiem jak, nie znam siê na tym), która zobowi±zywa³aby ich do zbudowania budynku wed³ug narzuconego projektu, a pó¼niej pozwala³aby im go u¿ywaæ (na pewnych zasadach). Budynek formalnie nale¿a³by do w³a¶cicela ca³ego miasta. Roz³o¿y³oby to koszty inwestycji na wiêksz± ilo¶æ ludzi, a przy tym nie rozdrabnia³o dzia³ki na mniejsze i pozwala³o w pewnym stopniu kierowaæ ca³o¶ci± (np. nie dopu¶ciæ do tego, ¿e od rekonstrukcji wa¿niejsi stan± siê tury¶ci).
Esteria - informuj co jaki¶ czas o postêpach prac.
Pozdrawiam
Bardzo dziêkujê za bardzo uwa¿ne zapoznanie siê ze szkicem zaprezentowanej tutaj koncepcji i szereg cennych uwag, które na pewno mi siê przydadz±. Absolutnie siê zgadzam, ¿e w ca³ym projekcie najwa¿niejsza jest koncepcja jak to ma funkcjonowaæ (choæ jestem przekonany, ¿e nie wszystko uda siê zaplanowaæ b±d¼ przewidzieæ) a dopiero pó¼niej forma. Biorê pod uwagê wszelkie za i przeciw, w tym obecny kryzys (sam dzia³am w bran¿y, która ju¿ od d³u¿szego czasu odczuwa jego skutki). Zdajê sobie równie¿ sprawê z faktu, ¿e pewne zamierzenia mog± byæ nierealne. Ale chcê spróbowaæ, mo¿e ostatecznie w mniejszej skali.
Ruszam z pracowni± architektoniczn± z opracowaniem koncepcji funkcjonalno-przestrzennych projektu jako punktu wyj¶cia do dalszych opracowañ. Konieczna bêdzie - wizja lokalna, przegl±d materia³ów historycznych (w tym historia regionu i jego charakterystyczne cechy), analiza funkcjonalno-przestrzenna, urbanistyka w skali miejscowo¶ci i okolic, powi±zania regionalne. Dalej analizy pod k±tem infrastruktury, niezbêdnych instalacji i przy³±czy, etapowanie inwestycji – co, gdzie, kiedy i jak± bêdzie pe³ni³o funkcjê oraz koncepcja, czyli program ca³o¶ci pod k±tem biznes-planu.
Zapowiada siê mnóstwo pracy, ale moim zamierzeniem jest stworzenie projektu, który bêdzie mia³ szanse na zaistnienie nie tylko na papierze oraz wpisze siê w region zarówno pod k±tem datowania jak i architektury. Jest równie¿ projekt "o¿ywienia" Esterii jeszcze przed rozpoczêciem budowy ale o tym za jaki¶ czas.
Bêdê informowa³ na bie¿±co o postêpach.
Niewykluczone, ¿e skorzystam z pomocy przygotowania wizualizacji w 3D. Taka wizualizacja mo¿e byæ bardzo przydatna, zw³aszcza przy prezentacji projektu. Dziêki.
To jest projekt dla mojej córki a w takim przypadku trudno traktowaæ go inaczej ni¿ dzie³o ¿ycia. Jestem marzycielem, podobnie zreszt± jak wiêkszo¶æ ludzi na tym forum, którzy w epoce powszechnej globalizacji i komercjalizacji decyduj± siê studiowaæ przesz³o¶æ i czerpaæ z niej pomys³y na wspó³czesne ¿ycie.
Tak dla uzupe³nienia. Proponujê poszukaæ w okolicznych miastach historyków - który¶ z nich mo¿e zajmowaæ siê histori± architektury regionu. Wiedza takiego cz³owieka mo¿e byæ bezcenna.
Powodzenia ¿yczê
Witam
My¶lê, ¿e cenne informacje móg³by¶ pozyskaæ od ludzi zwi±zanych z:
http://www.umk.pl/studia/podyplomowe/wszp/Szczególnie od prof. Tajchmana:
http://nauka-polska.pl/dhtml/raporty/ludzi...;objectId=33661http://glos.umk.pl/2005/10/torun/Kiedy¶ z ciekawo¶ci bra³em udzia³ w jego wykladach po¶wiêconych drewnianej sakralnej ¶redniowiecznej architekturze Polski. Naprawdê wiedzê ma ogromn±. Jest chyba jednym z pierwszych naukowców, którzy powa¿nie zajêli siê takimi kwestiami zabytkowych budowli jak: schody, balustrady, obramienia okienne (przez co studenci "cierpi±":) ).
pozdrawiam
Bartosz
CYTAT(Bartosz @ 22:18 07.04.2009)
Szczególnie od prof. Tajchmana:
Witam!
Te¿ polecam, chocia¿ nie uczêszcza³em na jego wyk³ady. Ale sk±din±d jestem z Thorna i wiem ¿e tutaj jest sporo osób mocno obeznanych w tych kwestiach. Chocia¿by wpisanie ca³ej starówki do dziedzictwa narodowego UNESCO. To oprócz Krakowa i Pragi (przy czym Praga jest ca³a) jedyne tak du¿e projekty historyczne, które znam. Jedyna kwestia to czy ten profesor jest takim maniakiem jak my, i zechce wspomóc ¿ywo projekt. To mog³o by mieæ du¿e znaczenie dla Esterii.
A co do Esterii to ten rok na pewno zejdzie na planach, projektach, i koncepcjach. Warto zatem przemy¶leæ sprawê tego turnieju, ale jeszcze jest czas
)
Pozdrowionka
Chaos
Projekt, który wspomina³em wcze¶niej jest przygotowywany przez pracowniê architektoniczno-konserwatorsk±, która zajmuje siê opracowywaniem projektów remontów i przebudów - g³ównie obiektów zabytkowych oraz projektowaniem wystroju wnêtrz zarówno zabytkowych jak
i wspó³czesnych. Pracownia ma wieloletnie do¶wiadczenie w pracy przy obiektach
i zespo³ach zabytkowych, w tym wiele powa¿nych projektów i realizacji. Na chwilê obecn± nie chcê jednak podawaæ wiêcej szczegó³ów.
Co do turnieju - sprawa jest aktualna, rozwa¿amy termin w okolicach wrze¶nia.
CYTAT(Esteria @ 16:49 07.04.2009)
Niewykluczone, ¿e skorzystam z pomocy przygotowania wizualizacji w 3D. Taka wizualizacja mo¿e byæ bardzo przydatna, zw³aszcza przy prezentacji projektu. Dziêki.
Je¶li moja pomoc przyczyni siê do powstania tego projektu to bêdê zaszczycony.
Proszê o kontakt je¶li moja pomoc bêdzie potrzebna.
Pozdrawiam
Witam!
Zajrzyj na www.grod.pl.tl
Opowiem Ci jak to powstawa³o i na jakie trudno¶ci napotkasz.
Pamietaj o tym co napisa³ Krzysztof z Obornik. Jezeli ma to funkcjonowac ca³y czas, to musi byc zbudowane zgodnie z przepisami prawa budowlanego(obowiazuj±cego teraz , a nie w sredniowieczu)
Poczytaj opinie nt grodu w Byczynie-zorientujesz siê ze nie bedzie Ci ³atwo. Jestem z Toba ca³ym sercem, ale my¶lê ¿e .... Trzymaj siê i nie daj. Zycie nalezy do marzycieli!!!!!!
Pozdrawiam
Efendi
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
CYTAT(EwKa @ 13:10 17.03.2009)
Polecam podpatrzenie realizacji z Holandii:
http://www.archeon.nl/ i z Danii
http://www.middelaldercentret.dk/ . O ile Archeon po¶wiêcony jest wielu epokom to Centrum ¦redniowieczne w Nykobing ma w miarê w±skie datowanie i na ich stronie mo¿na znale¼æ szczegó³owe informacje np. o technikach budowlanych.
Ewka ma racje. W sumie najlepiej, gdybys sobie zrobil wycieczke do obu tych miejsc. Z pewnposcia dodatkowo Cie zainspiruja.
W kazdym razie moge Cie wspomoc tysiacami zdjec, ktore zrobilem w tych skansenach podczas wielu moich pobytow.
Lap mnie na GG 1419708 lub skype jarl_kakaj
Pozdrawiam
Cezary
CYTAT(efendi @ 01:51 13.04.2009)
Jezeli ma to funkcjonowac ca³y czas, to musi byc zbudowane zgodnie z przepisami prawa budowlanego(obowiazuj±cego teraz , a nie w sredniowieczu)
Poczytaj opinie nt grodu w Byczynie-zorientujesz siê ze nie bedzie Ci ³atwo. Jestem z Toba ca³ym sercem, ale my¶lê ¿e .... Trzymaj siê i nie daj. Zycie nalezy do marzycieli!!!!!!
Zdajê sobie sprawê, ¿e projekt musi byæ zbudowany zgodnie z obowi±zuj±cymi przepisami prawa budowlanego. Jestem równie¿ ¶wiadom, ¿e zrealizowanie go, choæ w najmniejszej czê¶ci bêdzie siê wi±za³o z ogromnym wysi³kiem, stosem papierów, formalno¶ci, walk± z urzêdnikami, itd - o kosztach nie wspominaj±c. W koñcu od prawie roku (pomimo przychylno¶ci w³adz gminy i wielkiej pomocy urzêdników tam pracuj±cych) staram siê o wydanie warunków zabudowy. Zainwestowa³em ju¿ w to sporo czasu i pieniêdzy - na efekty przyjdzie pewnie jeszcze d³ugo poczekaæ. Cieszê siê jednak, ¿e mój zamys³ podoba siê ludziom. Dziêkujê za s³owa wsparcia.
My¶lê, ¿e to wa¿na informacja, zw³aszcza dla osób zainteresowanych tym tematem.
Rozwa¿am projekt zak³adaj±cy miasto (osadê) wzorowan± na uk³adzie soczewkowym, z dworem obronnym mo¿now³adcy, m³ynem, zabudowaniami o charakterze miejskim oraz rozproszon± zabudow± gospodarcz±. Ca³o¶æ by³aby wzorowana na przyk³adach ¶redniowiecznych rozwi±zañ na terenie Mazowsza i po³udniowo-wschodniej Polski. Tym samym otrzymaliby¶my uk³ad przedlokacyjny b±d¼ wczesno lokacyjny, ale charakterystyczny dla regionu Polski Centralnej a nie np. Dolnego ¦l±ska. Taki uk³ad by³ do¶æ czêsto spotykany w tamtym okresie (opisuje go Samsonowicz, Drabina, polecam ciekawy artyku³ S. Adamkiewicza, Spacer w wielkim mie¶cie [w:] Histmag.org, luty 2006, s. 11). Maksymalnie wykorzystujemy zatem teren, wpisujemy siê w równie¿ w krajobraz. Takie rozwi±zanie mo¿e byæ najw³a¶ciwsze ze wzglêdu na kszta³t mojej dzia³ki (trójk±t), jak równie¿ ze wzglêdu na najbardziej prawdopodobne warunki zabudowy dla tego terenu (prawdopodobne ograniczenie zabudowy na dwóch skrajnych dzia³kach do 1 maksymalnie 2 kondygnacji).
Masz ju¿ jaka¶ koncepcjê na siedzibê mo¿now³adcy ?? Bêdzie to murowana wie¿a mieszkalna czy raczej bardziej okaza³a chata ?
Czyli osada otwarta i tylko motte/dwór obronne? Popiera³bym ze wzglêdu na horrendaln± koszto- i czasoch³onno¶æ budowy umocnieñ, nawet wa³u drewniano - ziemnego. Mo¿na natomiast przewidzieæ taki wa³ w przysz³o¶ci, w której¶ kolejnej fazie, i zostawiæ rezerwê terenow±.
CYTAT(claymor @ 10:36 14.04.2009)
Masz ju¿ jaka¶ koncepcjê na siedzibê mo¿now³adcy ?? Bêdzie to murowana wie¿a mieszkalna czy raczej bardziej okaza³a chata ?
Rozwa¿amy zbudowanie wie¿y mieszkalnej (1 etap) do której w kolejnym etapie by³by dobudowany dwór obronny. Dwór stanowi³by dominuj±cy element za³o¿enia a teren wiod±cy do dworu zabudowany by³by budynkami o charakterze miejskim i rozproszon± zabudow± gospodarcz±. Dzisiaj odbyli¶my wizjê lokaln± dzia³ki z architektami, którzy bêd± zajmowali siê tym projektem, wiêc dopiero od tego momentu rozpoczynamy pracê nad ostateczn± koncepcj±. Pomys³ów ju¿ w tym momencie na poszczególne rozwi±zania jest wiele, wiêc wstrzymam siê do momentu otrzymania koncepcji z moimi dywagacjami nt. potencjalnych rozwi±zañ bo w miêdzyczasie wiele siê mo¿e jeszcze zmieniæ.
CYTAT(Viator @ 09:54 16.04.2009)
Czyli osada otwarta i tylko motte/dwór obronne? Popiera³bym ze wzglêdu na horrendaln± koszto- i czasoch³onno¶æ budowy umocnieñ, nawet wa³u drewniano - ziemnego. Mo¿na natomiast przewidzieæ taki wa³ w przysz³o¶ci, w której¶ kolejnej fazie, i zostawiæ rezerwê terenow±.
Dok³adnie. O uzyskaniu warunków na tak zasadnicze przekszta³cenie dzia³ki (pamiêtajmy, ¿e jest to obszar Natura 2000) nie wspominaj±c.
Chcieæ to móc.
Najwa¿nijszym zadaniem cz³owieka jest d±¿enie do realizacji w³asnych ma¿eñ. I jak któ¶ naprawdê czego¶ pragnie i wytrawale do tego d±¿y to nie ma szansy ¿eby mu siê nie uda³o. Bo je¿eli jestêmy czêsci± wszech¶wiata i naprawdê czego¶ pragniemy to pragnie tego ca³y wszech¶wiat.
Cz³owiek kidy¶ mówi³, ¿e nie mo¿e lataæ. Jestem RAzem z Tob±.
Ja nie mam do¶wiadczenia w organizowaniu takiego przedsiêwziêcia, ale mam pewien pomys³.
1. Zacznij od budowy wczesno¶redniowieczngo srewnianego grodu. Takiego jak np. jest we Wroc³awiu na Partenicach. Kilka chat, jakie¶ podgrodzie. Tak, ¿eby mo¿na by³o organizowaæ turnieje rycerskie. Na turniejach mo¿na by pobieraæ jakie¶ op³aty dobrowolne. Z pewno¶cia wielu ¿yczliwych ludzi sypnê³o by groszem.
2. Zacz±æ robudowywaæ miasto. Wybudowaæ kamienny lub ceglany ratusz.
3. Zacz±æ dzier¿awiæ ziemiê. I w umowie by by³o zobowi±zanie, ¿e gdy kto¶ wydzier¿awi ziemiê to w okre¶lonym terminie musi wybudowaæ chatê, lub jaki¶ obiekt w stylu np. gotyckim, pasuj±cy do zabudowy. Albo przygotowaæ projekty i kto by dzier¿awi³ ziemiê musia³ by dany obiekt wybudowaæ.
CYTAT(chris @ 21:38 16.04.2009)
Chcieæ to móc.
Najwa¿nijszym zadaniem cz³owieka jest d±¿enie do realizacji w³asnych ma¿eñ. I jak któ¶ naprawdê czego¶ pragnie i wytrawale do tego d±¿y to nie ma szansy ¿eby mu siê nie uda³o. Bo je¿eli jestêmy czêsci± wszech¶wiata i naprawdê czego¶ pragniemy to pragnie tego ca³y wszech¶wiat.
Cz³owiek kidy¶ mówi³, ¿e nie mo¿e lataæ. Jestem RAzem z Tob±.
Ja nie mam do¶wiadczenia w organizowaniu takiego przedsiêwziêcia, ale mam pewien pomys³.
1. Zacznij od budowy wczesno¶redniowieczngo srewnianego grodu. Takiego jak np. jest we Wroc³awiu na Partenicach. Kilka chat, jakie¶ podgrodzie. Tak, ¿eby mo¿na by³o organizowaæ turnieje rycerskie. Na turniejach mo¿na by pobieraæ jakie¶ op³aty dobrowolne. Z pewno¶cia wielu ¿yczliwych ludzi sypnê³o by groszem.
2. Zacz±æ robudowywaæ miasto. Wybudowaæ kamienny lub ceglany ratusz.
3. Zacz±æ dzier¿awiæ ziemiê. I w umowie by by³o zobowi±zanie, ¿e gdy kto¶ wydzier¿awi ziemiê to w okre¶lonym terminie musi wybudowaæ chatê, lub jaki¶ obiekt w stylu np. gotyckim, pasuj±cy do zabudowy. Albo przygotowaæ projekty i kto by dzier¿awi³ ziemiê musia³ by dany obiekt wybudowaæ.
Wszystkie porady s± bardzo cenne i mile widziane, burza mózgów potrafi byæ lepsza ni¿ werdykt specjalistów. Pamiêtajmy jednak o realiach: wie¶ nie przekszta³ca³a siê w miasto w miarê rozbudowy, budowy ratusza itp. - lokacja stwarza³a odmienne warunki przestrzenne, inny rodzaj dzia³ek i sposób ich zabudowy, sieæ ulic, wydziela³a obszary komunalne - i tê ¶cie¿kê trzeba bêdzie powtórzyæ, nawet nie z chêci odtworzenia historii ile z konieczno¶ci prawno-organizacyjnej.
To mo¿e wybudwaæ jaki¶ ratusz wybudowaæ. Zrobiæ plan miasta, i dzier¿awiæ komu¶ teren. ¦ci±gn±æ fachowców, i ten kto by dzier¿awi³ teren by musia³ pokryæ koszty budowy domu.
Pomys³ Chrisa jest bardzo trafny. Poza tym nadal upieram siê przy tym, ¿e trzeba akcjê budowy Esterii rozpropagowaæ w internecie i na pewno w ten sposób znajdzie siê wiêcej
¿yczliwych ludzi, którzy sypn± groszem. Jakie¶ konto otworzyæ, ¿eby da³o siê przekazywaæ
1%.
Kryitanin
PS: Mo¿e nawet jakie¶ ³añcuszki szczê¶cia czy cu¶?
Ju¿ chyba za pó¼no, by przekazaæ 1%.
Laser, ten 1% przekazujesz wraz z PIT-em, czyli do koñca kwietnia. Ale z tego 1% mog± ko¿ystaæ tylko Organizacje Po¿ytku Publicznego (OPP) wpisane do Krajowego Rejestru S±dowego (KRS).
Pozdrawiam. Mamut.
My¶la³em, ¿e do koñca marca. Zreszt± ja ju¿ dawno rozliczony, jak Bozia przykaza³a.
CYTAT(Kryitanin @ 12:10 19.04.2009)
Pomys³ Chrisa jest bardzo trafny. Poza tym nadal upieram siê przy tym, ¿e trzeba akcjê budowy Esterii rozpropagowaæ w internecie i na pewno w ten sposób znajdzie siê wiêcej ¿yczliwych ludzi, którzy sypn± groszem. Jakie¶ konto otworzyæ, ¿eby da³o siê przekazywaæ 1%.
S³uszna uwaga. Aby zapewniæ rozwój projektu Esteria konieczne bêdzie stworzenie b±d¼ fundacji albo stowarzyszenia (tak dzia³a np. zamek w Chudowie). Strona internetowa obowi±zkowa.
Chêtnie poznam opinie osób bardziej zorientowanych ni¿ ja w tych kwestiach, które podpowiedzia³yby mi jakie rozwi±zanie by³oby najkorzystniejsze.
CYTAT(claymor @ 18:53 19.04.2009)
Kapitalna sprawa. Zastanawiam siê jak mo¿naby przenie¶æ taki sposób realizacji projektu na rodzimy grunt.
Stowarzyszenie - koniecznie. Nawet dla samej ochrony pomys³u i praw autorskich, podobnie jak patent chroni wynalazek. Sam mo¿esz siê bole¶nie naci±æ. Pojedyñczego cz³owieka urz±d i inwestorzy zaproszeni do zabawy zawsze mog± w pewnej chwili wykolegowaæ, je¶li wymy¶l± sobie inn± koncepcjê. A stowarzyszenie ma statut, który po zatwierdzeniu okre¶la i zarazem w jakiej¶ mierze gwarantuje jego kompetencje.
Chcia³bym rzuciæ kilka uwag mo¿e pomocnych:
1. Datowanie – wydaje mi siê ¿e nie trzeba byæ dogmatykiem i puryst±. Ka¿de wiêksze miasto ze starówk± posiada budynki z ró¿nych okresów. Spora czê¶æ zamków zaczyna³a byt jako wie¿e rycerskie, do których pó¼niej, sto lat i wiêcej dobudowywano skrzyd³a, ró¿ni±ce siê w stylu. Ma³o jest miast jak Zamo¶æ – jednorodnych stylowo, naturalne wydaj± siê te z datowaniem mieszanym. Nie trudno sobie wyobraziæ gotyckie miasto z romañsk± rotund±. To daje szansê na wiêkszy wybór ciekawych obiektów.Â
2. Polietniczno¶æ – naturalne dla polskiego ¶redniowiecza by³y diaspory mieszczan niemieckich. Je¶li uwzglêdnimy ich obecno¶æ – powinien siê pojawiæ mur pruski. A mo¿e nie tylko Niemcy?
3. Finansowanie – najwa¿niejsze wiêc na koñcu. Radzê za³o¿yæ fundacjê i staraæ siê o unijne pieni±dze. Fundacja mo¿e pobieraæ 1% podatku od tych co chc± go przekazaæ. Proponujê wycieczkê do Uniejowa – zbudowano tam kasztel rycerski za unijne pieni±dze – na pewno poradz± jak zdobyæ na tego typu pomys³y finanse. Je¶li gmina jest chêtna to z unijnymi pieniêdzmi nie powinno byæ k³opotu.
http://www.uniejow.net.pl/index.php?id=37615&key=152Pozdrawiam
Znicz