Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Esteria - miasto ¶redniowieczne
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia
Stron: 1, 2
claymor
CYTAT(Esteria @ 09:29 21.04.2009) *
Strona internetowa obowi±zkowa.

Przy stronie te¿ s³u¿ê pomoc±. smile.gif

A wracaj±c do projektu. mo¿na zarobiæ na samej budowie. Dajmy na to rozreklamowaæ ¿e buduje siê ¶redniowieczne miasto i wykonywaæ budynki ¶redniowiecznymi metodami i narzêdziami ( w miarê mozliwo¶ci maj±c na uwadze prawo budowlane) mo¿na by ¶ci±gn±æ turystów z regionu i pobieraæ op³atê za zwiedzanie placu budowy. Tak chyba robi ten go¶æ we Francji. Taka dodatkowa kasa mog³a by zasiliæ fundusz budowy.
Witko
Zamierzenie rzeczywi¶cie ambitne. Ale pamiêtajmy, ¿e miasto to osobna gmina tak wiêc ko¶ció³ parafialny i obwa³owanie obowi±zkowe. Bez tego to bêdzie zwyk³a osada otwarta a nie miasto.
Najpro¶ciej zrealizowaæ koncepcjê miasta wczesnolokowanego jak np. Fryburg Bryzgowijski czy miasteczka austryjackie. Generalnie owal z dwoma krzy¿yj±cymi siê g³ównymi ulicami handlowymi (szerokimi), od których odchodziæ mog± boczne uliczki.
W okresie tym (XIII-XIVw) miastem zarz±dza³ wójt dziedziczny, co ma tem plus przy rekonstrukcji, ¿e nie musisz budowaæ wypa¶nego ratusza. Zamiast tego jest dom wójta, trochê okazalszy i zdobniejszy ni¿ pozosta³e budynki miejskie. Mo¿e byæ w formie wie¿y.
Je¶li nie staæ Ciê na mury wykonaj tylko murowane bramy (co najmniej 2) a resztê zrób jako wa³y drewniano-ziemne. Co do bram mo¿na zrobiæ je jak w nowolokowanym Krakowie, gdzie tylko dolna czê¶æ bramy (z otworem bramnym) by³a murowana z kamienia a nad ni± by³a nadbudowana wie¿a z drewna.
Sir £ukasz
Projekt bardzo ambitny, wiêc od razu mi siê spodoba³.
Mam te¿ kilka przemy¶leñ do funkcjonowania projektu w przysz³o¶ci:
-trzeba pamiêtaæ, ¿e maj± siê tam odbywaæ turnieje wiêc potrzeba jaki¶ rynek lub arenê, na której odbywa³yby siê walki
-trzeba zainteresowaæ projektem polskie bractwa\grupy rekonstrukcyjne, które bra³yby czyny udzia³ w realizacji i dzia³aniu Esterii (z czym nie powinno byæ z reszt± wiêkszych problemów)
-miasto musia³oby ca³y czas funkcjonowaæ. Przyszed³ mi na my¶l dobry pomys³,a mianowicie by w mie¶cie dzia³a³y na sta³e warsztaty kowala, p³atnerza, krawca itp. Musia³y by to byæ jednak sta³e warsztaty gdzie taki kowal by po prostu mieszka³ i zarabia³.
-poniewa¿ by³by to najwiêkszy taki projekt w Polsce mo¿na by stworzyæ co¶ tak jakby "marketu" rekonstrukcji historycznej, bractwa z ca³ej polski przyje¿d¿a³yby lub zamawia³y wszystkie akcesoria broñ pancerze.
-by projekt chocia¿ trochê zarabia³ mo¿na by wynajmowaæ na jaki¶ czas kamienice, lub organizowaæ wycieczki szkolne. Wa¿ne jest jednak by dbaæ o to by nie przyje¿d¿ali tam ludzie na weekend z laptopami,le¿akami i innymi "przydatnymi" zdobyczami techniki
-na terenie Esterii wrêcz musia³oby funkcjonowaæ bractwo rycerskie i to nie byle jakie. Takie miasto stwarza idealne warunki by odtwarzaæ historie
-Jednak trzeba pamiêtaæ, ¿e ten projekt bêdzie powstawa³ lata jak nie dziesi±tki lat i naprawdê nie wiem czy to kiedykolwiek osi±gnie stan koñcowy. Pomy¶l co siê stanie gdy po jakim¶ czasie inwestor siê wycofa a nikt iny nie bêdzie chcia³ siê w to anga¿owaæ, a fundusze nas - zapaleñców nie wystarcz±

Jednak trzeba mieæ nadzieje i wiêcej ludzi takich jak Ty.
Pozdrawiam i ¿yczê sukcesów
Sir £ukasz blinkie.gif
Laser
Mo¿na te¿ i o hotel siê postaraæ w mie¶cie, albo jakie¶ noclegownie.
Viator
Na etapie funkcjonowania to w³a¶nie w ludziach bêdzie pies pogrzebany (dziwnie mi to zdanie wysz³o crazy.gif ). ¯eby by³a sta³a za³oga, miejsce musi byæ albo a). w pobli¿u naprawdê du¿ego o¶rodka miejskiego albo b). nieco tylko dalej ale z bardzo dobr± komunikacj±, albo wreszcie c). musi siê znale¼æ spora grupa która tam zamieszka, co równie¿ jest mo¿liwe tylko w przypadkach a). i b). chyba ¿e bêd± siê anga¿owaæ tylko single i to naprawdê zakrêceni (odtwórstwo odtwórstwem, ale wyobra¼my sobie dzieñ, w którym bêdzie trzeba pos³aæ dzieci do szko³y albo jechaæ z nimi na ostry dy¿ur do szpitala). Nie do koñca jestem pewien czy Nowe Miasto nad Pilic± spe³nia te za³o¿enia (nie twierdzê ¿e nie - po prostu nie wiem). Proponujê siê nad tym w ka¿dym razie naprawdê dobrze zastanowiæ.
claymor
Pozwólcie Panowie ¿e sie nie zgodzê. Powinno to funkcjonowaæ na zasadzie takiej jak np zamek Warwick w Anglii gdzie s± ¶wietne wystawy sta³e np realistyczne figury woskowe przedstawiaj±ce wydarzenia historyczne z dziejów zamku. I tak np w warsztacie kowala mo¿na zrobiæ scenki przedstawiaj±ce woskowego kowala przy pracy. Ale gdy przychodzi³by sezon letni i wycieczek szkolnych mo¿na go programu zwiedzania do³±czyæ ro¿nego rodzaju pokazy, tj zaprosiæ rzemie¶lników i stworzyæ im warunku do pracy oraz do mo¿liwo¶æ sprzeda¿y swoich wyrobów. Wtedy nie by³o by problemu z obsad±, a trzymanie sta³em za³ogi na skansenie wydaje mi siê bezsensowne,( ciekawe czy sami chcieliby¶cie spaæ ci±gle na sienniku i nie mieæ ciep³ej wody ...)

A co do Nowego miasta nad P to jak by³em tak kilka lat temu to odnios³em wra¿enie ¿e to dziura zabita dechami. Najbli¿sze wiêksze miasto to Bia³obrzegi. A do NM nie prowadzi ¿adna znacz±ca droga, jedzie siê tam przez Klwów, Potworów etc.etc.etc Ogólnie wielkie wiochy.
Igor Weso³owski
Okolice rzeki Pilicy w rejonie NMnP to miejsce gdzie wiele ludzi ma dzia³ki (przynajmniej z £odzi) a kiedy¶ to tam nawet by³y zak³adowe o¶rodki wczasowe (np ko³o Inow³odza) tak¿e teren jest zaludniony w okresie letnim. Projekt móg³by wzbudziæ zainteresowanie w okresie gdy jest ciep³o tylko jak zwykle pytanie co poza nim :D
Pozdrawiam i ¿yczê powodzenia
Igor
Viator
No w³a¶nie to pytanie mi siê nasunê³o. Ale z tymi manekinami w strojach - a trochê na temat strojów ju¿ siê w koñcu dopracowali¶my - to naprawdê nieg³upi pomys³. Tylko ile wycieczek np. z Wa-wy przyjedzie do Esterii pod Nowym Miastem przez Klwów i Potworów ¿eby to obejrzeæ? My¶lmy dalej, trzeba poszerzyæ ofertê pozasezonow± od tej strony.

Co innego nad³o¿yæ 50 km ¿eby obejrzeæ sceny z historii miejsca które MA swoj± historiê, a co innego takiego, które tylko tê historiê odtwarza, wiêc porównanie z Warwick mo¿e nie wypa¶æ tak optymistycznie.
Znicz
To fakt, przyda³by siê oryginalny zabytek. Jest metoda skansenowa - raczej na ¶redniowiecze nie ma co liczyæ.

Pozdrawiam Znicz

Peregrinus
Có¿, powiem tak, w obecnej sytuacji dla siebie nie widze ró¿nicy wyjechaæ do Kanady czy nad Pilicê (no mo¿e waluta i stawki inne), ale w³a¶ciwie praca (sta³a) w takim grodzie to mo¿liwo¶æ rozwijania chocia¿ czê¶ci swoich pasji (na rodzinê mam jeszcze czas), gdyby kto¶ mi zaproponowa³ co¶ takiego (gdziekolwiek) to spakowa³bym siê w ci±gu godziny, zabra³ soko³a i pojecha³. Mo¿e na miejscu da³oby siê postawiæ jak±¶ wiêksz± (ksi±¿êc±) skolarniê i realizowaæ siebie zarabiaj±c mo¿e troszkê wiêcej ni¿ najni¿sza krajowa.

P.S. Wiem, wygl±da to jak m³odociany zapa³, ale czasem warto w ¿yciu troszkê zaszaleæ.
Znicz
Witam,
Proszê nie odnosiæ wra¿enia, ¿e dyskusja wygl±da na typowe polskie marudzenie. Typowe polskie ¶ci±ganie w dó³. Troska forumowiczów jest taka – nie sztuka wybudowaæ, sztuka utrzymaæ.
Póki budynków nie ma – forumowicze radz± zastanowiæ siê nad alternatywn± lokalizacj±.
Choæ rozumiem jest to bardzo trudne – ziemia w NM nad Pilic± ju¿ jest, a ziemia blisko du¿ego miasta droga. Nale¿y ¿yczyæ sukcesów, powodzenia i ofiarnych pomocników – bo bardzo siê przydadz±.

Miejmy nadziejê, ¿e o Esterii bêdzie jeszcze w naszym kraju (i poza nim) g³o¶no.

Pozdrawiam
Znicz
Esteria
Miejsce pod Esteriê jest zlokalizowane pomiêdzy Nowym Miastem nad Pilic± i Rzeczyc±. Aby tam dotrzeæ z Warszawy wystarczy wyjechaæ na trasê katowick±, dalej do Rawy Mazowieckiej, skrêt na Rzeczycê i jeste¶my na miejscu. Zajmuje to mniej wiêcej 1 godzinê. D³ugo szuka³em miejsca w dogodnej lokalizacji. Szuka³em pod k±tem ³atwego dojazdu i atrakcyjnej okolicy. I znalaz³em. Zgadza siê - okolica Nowego Miasta nad Pilic± jest ma³o zurbanizowana, tereny w wiêkszo¶ci wiejskie, lasy, pola uprawne, rzeka Pilica, brak przemys³u, itd. Dla mnie jednak s± to ogromne atuty - bo w koñcu w odleg³o¶ci 50-100km od du¿ych miast (Warszawa, £ód¼, Piotrków Trybunalski, Radom) jest miejsce, które jest atrakcyjne zarówno pod k±tem ³atwego dojazu jak i atrakcyjno¶ci przyrodniczej i historycznej. Je¶li dodamy do tego fakt, ¿e obszar jest objêty programem Natura 2000 i le¿y w obrêbie Spalskiego Parku Krajobrazowego, czyli nie ma zagro¿enia w postaci ciê¿kiego przemys³u w okolicy to przes±dza o atrakcyjno¶ci lokalizacji Esterii.

Wed³ug mnie kluczem do sukcesu Esterii jest takie opracowanie ca³o¶ci projektu, które bêdzie zapewnia³o ci±g³o¶æ funkcjonowania przez ca³y rok. Mo¿na to osi±gn±æ tylko wówczas je¶li miejsce bêdzie stwarza³o mo¿liwo¶æ spêdzenia tam d³u¿szego czasu. Nie wierzê w sukces miejsca, które bêdzie skansenem, makiet± historyczn±, komercyjn± replik±, miejscem gdzie za parê z³oty przez godzinê ogl±da siê zza sznurka dekoracjê b±d¼ pracê rzemie¶lnika, s³ucha banalnych historii, kupuje tandetn± pami±tkê i wyje¿dza z pe³nym grillowanych kie³basek brzuchem w poczuciu dobrze spêdzonego czasu.

Dlatego w moim zamierzeniu Esteria ma byæ miejscem gdzie na co dzieñ bêdzie mo¿na przyjechaæ i spêdziæ wiêcej ni¿ jeden dzieñ, gdzie bêdzie mo¿na spêdziæ noc albo parê, odetchn±æ, wypocz±æ, zwolniæ od codziennej bieganiny. Miejscem, które bêdzie prób± (podkre¶lam prób±) odtworzenia miejsca i klimatu epoki, która minê³a. Pamiêtajmy o tym, ¿e Esteria nigdy nie bêdzie zabytkiem. Dlatego powinna oferowaæ to, czego w wiêkszo¶ci wypadków nie daj± nam zabytki.

W wybranych okresach Esteria by³aby w ca³o¶ci podporz±dkowana takim wydarzeniom jak np.: ¶wiêta ko¶cielne, jarmarki, turnieje, spotkania historyczne, itd. Wtedy miejsce zmienia³oby swój charakter. Dok³adnie tak jak zmienia³y siê osady i miasta w ¶redniowieczu podczas wydarzeñ tego typu. Wtedy w³a¶nie by³by czas na to, aby pokazaæ w³a¶ciwe oblicze Esterii i ludzi z nim zwi±zanych.

Reasumuj±c, Esteria ma byæ miejscem zarówno dla osób "zaanga¿owanych" w ¶redniowiecze, jak i chc±cych do¶wiadczyæ ¶redniowiecza (bez konieczno¶ci spania na sienniku i braku dostêpu do bie¿±cej wody). To miejsce równie¿ dla tych, których to zupe³nie nie interesuje. Je¶li jednak dziêki Esterii choæ przez chwilê uda siê sk³oniæ ich do refleksji nad ¶redniowieczem to bêdzie to sukces.

Zamierzenie ekstremalnie ambitne, czasoch³onne i kosztoch³onne, wymagaj±ce ogromnego zaanga¿owania i konsekwencji, mo¿e niewykonalne w ca³o¶ci ale na pewno warte podjêcia próby zmierzenia siê z nim. Moja praca nauczy³a mnie, ¿e ka¿dy dzieñ mo¿e ca³kowicie zmieniæ nasze zamierzenia i to co sobie zaplanowali¶my, ale wa¿na jest determinacja w d±¿eniu do celu, dlatego je¶li z ca³ego projektu uda mi siê postawiæ ostatecznie choæ wie¿ê obronn± to bêdzie to dla mnie sukces.
sirszredzio
CYTAT
To miejsce równie¿ dla tych, których to zupe³nie nie interesuje.

Nie nale¿y jednak zapominaæ o rekonstrukcyjnym charakterze Esterii. Trochê komercji musi byæ, ¿eby wszystko jako¶ funkcjonowa³o, ale nie mo¿na z ni± przesadziæ. Chodzi mi g³ównie o to, ¿eby nie by³o sytuacji, w których na terenie miasta powstanie np. supermarket.
Esteria
Dok³adnie chodzi o to, ¿e Esteria musi sama na siebie zarabiaæ. Nie utrzyma siê i nie bêdzie siê rozwijaæ tylko z darowizn b±d¼ sk³adek osób zaanga¿owanych w projekt. Dlatego trzeba to tak przeprowadziæ, aby obrót pieni±dza w ramach projektu (wolê to okre¶lenie ni¿ dzia³alno¶æ komercyjna) nie sta³ w sprzeczno¶ci z historycznymi za³o¿eniami projektu. Esteria mo¿e nie tylko dawaæ nocleg, mo¿e byæ miejscem, gdzie odbywa³yby siê, np. cykliczne targi rzemios³a, daj±c tym samym mo¿liwo¶æ nie tylko wymiany towarów ale równie¿ rozwoju techniki. Odnoszê wra¿enie, ¿e aspekt rzemie¶lnictwa pozostaje jak dot±d w cieniu wspó³czesnych turniejów i jarmarków, gdzie walki rycerskie s± g³ówn± atrakcj± a kramy s± tylko dodatkiem. Warto zauwa¿yæ, ¿e miasta sredniowieczne czerpa³y lwi± czê¶æ swoich zysków z wymiany towarowej i prawa sk³adu. Mo¿e ten aspekt warto rozwin±æ w ramach Esterii.
Peregrinus
Darowizny i sk³adki bêd± raczej dodatkiem. W³a¶nie z dzia³alno¶ci (trudno, muszê to tak nazwaæ) komercyjnej Esteria bêdzie czerpaæ fundusze na swoje utrzymanie a tak¿e na dalszy rozwój. Wa¿ne jest aby miasto ca³y czas siê rozwija³o a nie stanê³o w miejscu jak rekonstrukcja Biskupina.
Problemem bêdzie zebranie "sta³ej za³ogi". Bo jak potraktowaæ "pracê" w Esterii?? Jako wolontariat?? A z czego ¿yæ... Jako normaln± pracê od 7 do 15?? Kto bêdzie p³aci³... Codzienne dojazdy czy zamieszkanie na terenie miasta? Sprawa jest problematyczna.
Znicz
CYTAT(sirszredzio @ 13:26 02.05.2009) *
Nie nale¿y jednak zapominaæ o rekonstrukcyjnym charakterze Esterii. Trochê komercji musi byæ, ¿eby wszystko jako¶ funkcjonowa³o, ale nie mo¿na z ni± przesadziæ. Chodzi mi g³ównie o to, ¿eby nie by³o sytuacji, w których na terenie miasta powstanie np. supermarket.

Supermarket ale ¶redniowieczny. Trzeba wple¶æ równie¿ wzorem ¶redniowiecznym us³ugi dla miejscowej ludno¶ci np. towary spo¿ywcze, browar itd. Tury¶ci, fascynaci ¶redniowiecza – to mo¿e byæ za ma³o – trzeba by poszerzyæ rynek o us³ugi dla ludno¶ci, czyli wspó³praca z rolnikami.

Pozdrawiam
Znicz
Esteria
Podsumowuj±c dotychczasow± dyskusjê mo¿na zauwa¿yæ, ¿e w¶ród wielu w±tków istotnych dla funkcjonowania Esterii zapewienie bazy dla osób przebywaj±cych na miejscu oraz aspekt rzemie¶lniczo-us³ugowy wysuwaj± siê na pierwszy plan. O ile pierwszy wydaje siê ³atwiejszy do wykonania - w koñcu maj± siê tu znale¼æ obiekty, które z za³o¿enia zapewniaj± mo¿liwo¶æ d³u¿szego przebywania na miejscu (noclegu, przygotowania posi³ków, itd.) o tyle drugi aspekt - rzemie¶lniczo-us³ugowy jest wart dalszej dyskusji i wymiany pomys³ów. Tak jak miasta ¶redniowieczne czêsto specjalizowa³y siê w wybranej ga³êzi rzemios³a - tak Esteria mog³aby skupiaæ okre¶lonych rzemie¶lników. Ja bardzo chêtnie widzia³bym snycerzy i malarzy - moim marzeniem jest posiadanie ¶redniowiecznej nastawy o³tarzowej. Niestety s±dz±c po braku odpowiedzi na og³oszenie, które zamie¶ci³em w tej kwestii czas temu na Fresze, albo brak takich rzemie¶lników albo temat nie jest interesuj±cy. A szkoda, bo s±dzê, ¿e znale¼liby siê chêtni na tego typu wyroby.

Znicz
CYTAT(Esteria @ 20:16 02.05.2009) *
Ja bardzo chêtnie widzia³bym snycerzy i malarzy . 
Proszê rozwin±æ w±tek malarzy - jaka jest docelowa wizja.

jako suplement - pomys³ - belgijskie ¶redniowieczne browary:

http://belgianbeerboard.com/index.php?opti...view&id=390

Pozdrawiam Znicz
hyglak
Tak czytam i czytam coraz mocniej zaciskam kciuki ¿eby ten projekt wypali³ smile.gif
Co do tego SUPERMARKETU mo¿e lepiej jest u¿yæ okre¶lenia Manufaktura.
W koñcu manufaktury zacze³y pojawiaæ siê w dojrza³ym ¶redniowieczu

sirszredzio
CYTAT
Supermarket ale ¶redniowieczny.

Taki jak najbardziej wskazany.
Mo¿na by handel podzieliæ na dwie "strefy". W jednej sprzeda¿ dla turystów, a w drugiej handel miêdzy rekonstruktorami (towary "poprawne historycznie"). Z noclegami mo¿na zrobiæ podobnie. Wiêkszo¶æ miejsc z zachowanymi wspó³czesnymi standardami, ale zostawiæ trochê dla tych, którzy chcieliby poczuæ epokê trochê intensywniej (siennik i te sprawy).
Kryitanin
My¶lê, ¿e dobrze by³oby zawiadomiæ prasê/radio/telewizjê. Nag³o¶nienie sprawy mo¿e daæ du¿o dobrego.

PS: Gram w pewn± grê przegl±darkow± (plemiona.pl) i nazwa³em tam jedn± ze swych wiosek "Esteria" smile.gif
Esteria
CYTAT(Znicz @ 20:31 02.05.2009) *

Chodzi mi o rzemie¶lników, którzy mogliby na sta³e wspó³pracowaæ z Esteri±. Nie na zasadzie przeniesienia swojego warsztatu na miejsce (bo to mog³oby byæ trudne), ale np. w ten sposób, ¿e podczas imprez cyklicznych, b±d¼ targów pomiêdzy rekonstruktorami mieliby tu swoje sta³e kramy. Id±c dalej, je¶li zidentyfikowaliby¶my zapotrzebowanie na okre¶lone wyroby, b±d¼ wiêksze projekty (np. przygotowanie nastawy o³tarzowej dla nowo powstaj±cego ko¶cio³a, stacji drogi krzy¿owej, itp.), Esteria by³aby podmiotem pozyskuj±cym zleceniodawców a potem reprezentuj±cym i koordynuj±cym pracê poszczególnych rzemie¶lników.
claymor
Fajnie by by³o jak by w mie¶cie funkcjonowa³ mini browar. To by na pewno przyci±gnê³o turystów i spêdzali by tam wiêcej czasu np w miejscowej karczmie ( karczma musi byæ :P )
Znicz
CYTAT(claymor @ 12:14 06.05.2009) *
( karczma musi byæ :P )
Karczma musi byæ - wiadomo - turysta g³odny to z³y!

Pozdrawiam Znicz

Esteria
Karczma jest jak najbardziej zawarta w planach. Planujê równie¿ ko¶ció³. Bêdzie zatem to wszystko, co powinno siê w takim miejscu znale¼æ. My¶lê, ¿e wkrótce koncepcja bêdzie dopracowana, wiêc bêdê móg³ podzieliæ siê wiêksz± ilo¶ci± szczegó³ów a przede wszystkim przekazaæ kierunek w którym Esteria bêdzie siê rozwijaæ. Byæ mo¿e celowe bêdzie zorganizowanie spotkania osób, które s± zainteresowane tym projektem i chcia³yby w jaki¶ sposób wzi±æ udzia³ w jego realizacji.
claymor
Popieram spotkanie w realu. Jak projekt zacznie przybieraæ realne kszta³ty proponowa³ bym utworzenie forum gdzie ka¿dy budynek mia³by swój dzia³.
Grzes1990
Hmm... tak pobie¿nie przelecia³em temat. Ale my¶le, ¿e dobrym aspektem by³aby wspó³praca z duchowieñstwem :P Moze akurat rzesze ludno¶ci polskiej przybywa³aby do Esterii z pielgrzymkami z ca³ego kraju....
Viator
Nooo, gdyby siê tak uda³o ¶ci±gn±æ do przewidywanego ko¶cio³a jakie¶ autentyczne relikwie ¶wiêtego, którego kult siêga ¶redniowiecza, to faktycznie by³oby bardzo ciekawie... Wezwanie (patrona ko¶cio³a) te¿ by trzeba dobraæ pod tym k±tem - choæby dzi¶ zapomnianego ¶w. Idziego, który w pierwszych wiekach chrze¶cijañstwa w Polsce cieszy³ siê jako patron najwiêkszym wziêciem i to w ca³ej Europie (saint Giles)...
Zet
Witam

Bardzo podoba mi siê pomys³ zbudowania takiego miasta. Jest to jednak przedsiêwziêcie bardzo trudne do realizacji i trzeba siê tu zmierzyæ z prawem oraz finansami. Zastanawia³em siê czy przypadkiem niedobrym pomys³em by³o by (zamiast stylizowaæ) zrobienie paru rekonstrukcji budynków ¶redniowiecznych. Mo¿e wtedy uda³oby siê naci±gn±æ na t± inwestycjê UE, mo¿e znalaz³by siê jaki¶ fundusz europejski, z którego mo¿na by postaraæ siê o dofinansowanie. Nie znam siê dobrze na prawie ale dziêki temu mo¿e równie¿ uda³oby siê obej¶æ niektóre przepisy budowlane smile.gif
Viator
Witaj, Zet!

Jak najbardziej, za³o¿eniem jest rekonstrukcja a nie stylizacja.
Nie musi to byæ oczywi¶cie replika w 100%, np. mo¿na sobie wyobraziæ przy rekonstrukcji ko¶cio³a skrócenie nawy o jeden ³uk (o jedno okno na elewacji) albo obni¿enie dachu o metr czy dwa, ale generalnie nie wprowadzaj±c ani zmian istotnych architektonicznie w proporcjach, ani nie wykraczaj±c poza ramy epoki. U¿yte materia³y i techniki (rozwi±zania konstrukcyjno-materia³owe) oraz wykoñczenie musz± byæ jak najbardziej - z dok³adno¶ci± do wymogów prawa - zbli¿one do oryginalnych zabytków. Dlatego w³a¶nie trzeba dok³adnie okre¶liæ "datowanie miasta" ¿eby unikaæ "m³odszych" elementów.
claymor
jakie¶ nowe wie¶ci w temacie ??
Esteria
Ukoñczony zosta³ projekt opracowania koncepcji funkcjonalno-programowej Esterii.
Projekt powsta³ w oparciu o materia³y historyczne dotycz±ce okresu pó¼nego ¶redniowiecza oraz renesansu, charakterystycznych zw³aszcza dla tego rejonu. Dotycz± one urbanistyki, architektury, kultury materialnej i wybranych zagadnieñ ¿ycia codziennego tej wielko¶ci osadnictwa. W projekcie wykorzystano materia³y kartograficzne, ikonograficzne, opracowania naukowe oraz praktyczn± wiedzê osób zajmuj±cych siê wiernymi rekonstrukcjami historycznymi.
Podj±³em decyzjê, ¿e planowana przeze mnie inwestycja bêdzie mia³a charakter ¦redniowiecznej Osady Miejskiej z datowaniem XV wiecznym. W zwi±zku z tym wszystkie rekonstrukcje, ekspozycje, stroje organizatorów i pracowników, elementy wystroju, materia³y promocyjne, itd. winny odpowiadaæ realiom tego okresu. Nie zamyka to oczywi¶cie drogi dla innego rodzaju dzia³alno¶ci na terenie „Esterii”, ale niezwykle istotne jest podkre¶lenie g³ównego charakteru o¶rodka. Wa¿nym elementem planowanej inwestycji, umo¿liwiaj±cym zachowanie wyra¼nego i wyró¿niaj±cego siê profilu dzia³alno¶ci, bêdzie dba³o¶æ o wierno¶æ przekazu historycznego. St±d du¿y nacisk zostanie po³o¿ony na jak najlepsz± rekonstrukcjê przedmiotów na podstawie potwierdzonych wzorów, odpowiednie wkomponowanie wspó³czesnych elementów, a tak¿e stworzenie odpowiedniej atmosfery. Na tej podstawie rozwijaæ mo¿na ró¿ne formy dzia³alno¶ci i narzêdzia przekazu dostosowane do zmieniaj±cych siê potrzeb ró¿nych grup odbiorców.
Koncepcja funkcjonalno-programowa ¦redniowiecznej Osady Miejskiej "Esteria" zak³ada:
- program rekonstrukcji i nauki dawnego rzemios³a
- miejsce rozwoju grup historycznych, np. bractw rycerskich
- architekturê inspirowan± ¶redniowieczem, stroje, przedmioty, meble, ma³± architekturê opart± na wzorach historycznych. S± to elementy tzw. archeologii eksperymentalnej. Umo¿liwia to stworzenie miejsca dla ‘turystyki edukacyjnej’ i imprez historycznych, podczas których bêdzie mo¿na poznaæ elementy ¿ycia codziennego, dawnych zwyczajów, obrzêdów i uroczysto¶ci w odpowiednim otoczeniu
- turystykê wypoczynkow± w niezwyk³ym miejscu
- zabudowania nawi±zuj±ce do historii i wybranych zabytków regionu
- zagospodarowanie terenu pod k±tem wkomponowania ca³o¶ci w krajobraz. Rozwój w harmonii z otoczeniem - miêkkie formy, tradycyjne budownictwo, ekologiczne materia³y, wodne za³o¿enie nawi±zuj±ce do odnóg rzeki Pilicy, sad i winnice, pasiekê, itp.
Projekt zak³ada stworzenie o¶rodka kulturalno-turystycznego dzia³aj±cego przez ca³y rok. Ca³o¶æ ¦redniowiecznej Osady Miejskiej "Esteria" podzielona zosta³a na piêæ g³ównych obszarów, uwarunkowanych historycznie i maj±cych pe³niæ okre¶lone funcje programowe w ca³o¶ci koncepcji. Jest wiêc teren przeznaczony na organizacjê imprez okoliczno¶ciowych, np. turnieju rycerskiego. Z obszaru tego przechodzimy do terenów przed osad± na wzór podgrodzia lub przedmie¶cia. Znajduj± siê tutaj domy rzemie¶lników ustawione wokó³ ma³ego placu, tworz±ce osadê rzemie¶lnicz±. Jest wiêc dom krawca i szewca, garncarza, stolarza i kowala, miejsce na jarmarczne kramy jak równie¿ kaplica w stylu romañskim. Wszystkie domy (za wyj±tkiem kaplicy i domu kowala) maj± mieæ konstrukcjê drewnian±, kryte strzech± z trzciny lub s³omy. Dalej znajduje siê osada historyczna, która powsta³a przy wie¿y obronnej mo¿now³adcy. Uk³ad swobodny, czê¶ciowo liniowy, wzorowany na przedkolacyjnym osadnictwie ¶redniowiecznym dostosowanym do terenu i za³o¿eñ obronnych. Jest tu miejsce na drewnian± stra¿nicê, dom my¶liwego, budynki gospodarcze (stajnie, spichlerz), dom rybaka, karczmê, domy ch³opów, dom ogrodnika oraz domy rycerzy. Dalej znajduje siê teren dworu obronnego mo¿now³adcy oraz ogrody (ogród w stylu Hortus Conclusus, winnice oraz sad z pasiek±. Ostatnim obszarem jest teren wykorzystywany podczas turniejów rycerskich, zjazdów rzemie¶lników na obóz rycerski.
Tyle je¶li chodzi o kocepcjê, wszystkich szczegó³ów nie mogê tutaj zamie¶ciæ.
Kolejnym etapem rozwoju projektu jest uzyskanie warunków zabudowy na ca³o¶æ. Rozpoczynam równie¿ pracê nad pozyskaniem funduszy na realizacje przedsiêwziêcia. Jak to mia³o miejsce dotychczas zapraszam do kontaktu osoby zainteresowane projektem.

claymor
Tak jak wcze¶niej pisa³em mogê podj±æ siê zrobienia wizualizacji oraz przygotowania ewentualnych materia³ów promocyjnych ( ulotki itp ). W linku próbka moich mo¿liwo¶ci w 3D smile.gif
http://img245.imageshack.us/i/chata2.jpg/
Kryitanin
Witam smile.gif
Jak tam w temacie?
Muszê przyznaæ, ¿e jestem pod wra¿eniem smile.gif

Kryitanin
Esteria
Zd±¿y³o ju¿ up³yn±æ trochê czasu od mojego ostatniego posta, dlatego postanowi³em wróciæ na Frehê z gar¶ci± informacji dotycz±cych tego co siê w projekcie dzieje.
Przede wszystkim wraz z Claymorem jeste¶my w trakcie tworzenia strony internetowej Esterii. Znajd± siê tam bardzo szczegó³owe informacje dotycz±ce za³o¿eñ projektu, lokalizacji oraz du¿o wizualizacji poszczególnych obiektów Esterii.
Ponadto jestem w trakcie rejestracji Fundacji Esteria, której jednym z celów bêdzie wsparcie projektu powstania i funkcjonowania Osady.

Obiecujê, ¿e poinformujê wszystkich Frehowiczów w momencie gdy strona bêdzie gotowa a Fundacja zarejestrowana.
Keylan
Fajnie ¿e projekt ¿yje.
Tak z ciekawo¶ci czemu forma fundacji a nie na przyk³ad spó³ki z o.o. albo s.a.? spó³ka akcyjna dawa³aby mo¿liwo¶æ pozyskania funduszy poprzez sprzeda¿ akcji, przy czym móg³by¶ spokojnie stworzyæ pakiet kontrolny z akcji uprzywilejowanych, ³atwiej te¿ o kredyty bankowe dla s.a. ni¿ dla fundacji...
Ogólnie najwa¿niejsze jest by¶ dobra³ odpowiednich ludzi. Potrzebujesz architekta, historyka, zarz±dce, kogo¶ od promocji, prawnika, rzemie¶lników itd... (oczywi¶cie mo¿na funkcje ³±czyæ w koñcu pewnie w RR jest jaki¶ prawnik znaj±cy siê na strojach czy architekt znaj±cy siê dobrze na architekturze ¶redniowiecznej...).
Co do rozdzielenia turystów od "historycznych" to jak najbardziej, stragan z historycznymi blachami obok straganu z typowo turystycznym ¶mieciem siê gryz± np mo¿na historyczne rzeczy umie¶ciæ w osadzie a turystyczne na parkingu, z noclegami mo¿na by rozdzieliæ na domy np standard turystyczny na piêtrze w karczmie(bo ona i tak musi spe³niaæ wymogi sanepidu wiêc kuchnia tak czy siak bêdzie nowoczesna to i nowoczesne pokoje jej bardziej nie zepsuj±) a historyczny na piêtrze budynków miejskich. Tylko trzeba te¿ zadbaæ by nie spowodowaæ w ten sposób zbyt du¿ego rozdzia³u by tury¶ci nie przyje¿d¿ali "popatrzeæ na zwierz±tka w zoo" a odtwórcy nie warczeli na "cholernych" niehistorycznych turystów bo inaczej powstanie miejsce gdzie albo jedni albo drudzy bêd± czuli siê niekomfortowo smile.gif
pozdro
Piotrek
Esteria
Zdecydowa³em siê na za³o¿enie fundacji (Fundacja dla ¦redniowiecza Esteria) poniewa¿ taka forma daje znacznie szersze mo¿liwo¶ci pozyskania funduszy ni¿ inne formy organizacyjne (np. stowarzyszenia, czy spó³ki o których piszesz). W przypadku fundacji mogê siê staraæ o ró¿nego rodzaju ¶rodki na realizacjê celów statutowych (np. dotacje) nie ograniczaj±c siê wy³±cznie do kredytów bankowych. Mogê równie¿ prowadziæ dzia³alno¶æ gospodarcz± pod warunkiem, ¿e ¶rodki wypracowane w ten sposób zostan± przeznaczone na cele statutowe. Cele mojej fundacji s± zbie¿ne z ustaw± o organizacjach po¿ytku publicznego. Dla realizacji wyznaczonych celów Fundacja bêdzie:
1. organizowaæ i prowadziæ dzia³ania wspieraj±ce powstanie ¦redniowiecznej Osady Miejskiej Esteria w Grotowicach,
2. organizowaæ i prowadziæ dzia³ania maj±ce na celu poznanie szeroko rozumianej historii, kultury oraz tradycji okresu ¦redniowiecza,
3. tworzyæ i realizowaæ program rekonstrukcji i nauki dawnego rzemios³a i obyczajów,
4. prowadziæ dzia³ania umo¿liwiaj±ce rozwój grup historycznych, np. bractw rycerskich,
5. organizowaæ i prowadziæ dzia³ania umo¿liwiaj±ce stworzenie w ¦redniowiecznej Osadzie Miejskiej Esteria miejsca dla turystyki edukacyjnej i imprez historycznych, podczas których bêdzie mo¿na poznaæ elementy ¿ycia codziennego, dawnych zwyczajów, obrzêdów i uroczysto¶ci w odpowiednim otoczeniu,
6. organizowaæ turnieje, targi, jarmarki, pokazy, spotkania i inne imprezy zgodne z celami Fundacji,
7. wspó³pracowaæ z organami administracji pañstwowej i samorz±dowej oraz osobami prawnymi i fizycznymi, których dzia³alno¶æ wi±¿e siê z celami Fundacji lub zamierzaj± i mog± tak± dzia³alno¶æ prowadziæ,
8. fundowaæ nagrody dla osób wnosz±cych znacz±cy wk³ad w poznanie historii i kultury ¦redniowiecza.

Z uwag± czytam wszystkie komentarze dotycz±ce tego jak zorganizowaæ Esteriê. Chcê jednak unikn±æ podzia³u na miejsca dla zwyk³ych i historycznych turystów. Potrzebny bêdzie jaki¶ kompromis. Na marginesie ca³y czas pracujê nad programem osady. Najchêtniej przeznaczy³bym Esteriê na siedzibê fundacji a jej program podporz±dkowa³ w ca³o¶ci realizacji w/w aktywno¶ci.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.