Zróbcie zg³oszenia do Darka, utworzymy listê rezerwow±, po ostatecznym przeliczeniu uczestników damy wam z naæ. Ogranicza nas mocno katering, mamy okre¶lon± liczbê posi³ków, a nie chcemy ¿eby kto¶ w Nidzicy chodzil g³odny.
Czekam na potwierdzenia i liczê na u¶ci¶lenie liczby uczestników. W wielu zg³oszeniach mia³em podawane Od - Do i rejestrowa³em liczbê maksymaln±. Trzeba to zweryfikowaæ.
W tym roku mamy wynajêty katering, który nie wy¿ywi ca³ej armii
Wg. moich danych do Nidzicy chcia³oby przyjechaæ 210 osób.
Je¿eli chodzi Tylko o jedzenie to dla nas nie jest to problemem.. Pod grunwaldem niema kateringu i nikt jako¶ g³odny nie chodzi :P
Decyzja jednak nale¿y do was
Jak co¶ to przywieziemy swoje ¿arcie,nie ma problemu ;) Liczy siê atmosfera, ludzie i dobra dobra zabawa (która nie wymaga kateringu ;))
Pozdrawiam
Bardzo pozytywnie zadziwiacie mnie.
Na razie uruchamiam listê awaryjn±.
Zg³oszenia na rycerze@rycerze.org
My¶lenie pozytywne porusza góry
I jeszcze jedno. Z pi±tku na sobotê nie ¶pimy po k±tach
Z zamku bêdzie prowadzona Kawa czy herbata
Potwierdzam przyjazd Najemnej Kompani Toruñskiej w ilo¶ci 5 osób.
Pozdrawiam.
Kuba NKT
Potwierdzam 4 osoby z Chor±gwi Lwowskiej Ksiêcia W³adys³awa II Opolczyka
Pozdrawiam Tadzik
napisa³am do Was jeszcze wiadomo¶æ, na ostatni± chwilê zg³asza siê Kompania Handlowa Bolingbroke, sztuk dwa!
Dopinamy sprawy organizacyjne do koñca, nast±pi³o kilka drobnych zmiañ w programie turnieju (zamiast konkursu strojów damskich bêdzie bieg dam, bêdzie te¿ palenie grodu - bitwa; zmianie uleg³y godziny niektórych konkurencji. poni¿ej OSTATECZNY PLAN TURNIEJU
X Turniej Rycerski na Zamku w Nidzicy
Pi±tek 10.07.2009
- przyjazd i zakwaterowanie uczestników
Sobota 11.07.2009
- 10:00 Oficjalne rozpoczêcie turnieju – dziedziniec zamkowy.
- 10:30 Turniej ³uczniczy - podzamcze
- 11:00 Turniej bojowy na miecze jednorêczne i topory (1/1) – dziedziniec zamkowy
- 13:00 Bieg dam – dziedziniec zamkowy
- 13:30 Turniej bojowy na miecze pó³torarêczne (1/1) - dziedziniec zamkowy
- 15:30 Rzut toporem do saracena – podzamcze
- 16:30 Melée (walki dru¿ynowe na broñ drewnian±) – podzamcze
- 19:00 Koncert Jacka Kowalskiego i Klubu ¦wiêtego Ludwika - przedzamcze
- 21:30 Bitwa – inscenizacja oblê¿enia grodu
- 22:00 Biesiada rycerska - przedzamcze
- 23:00 Pokazy ognia (fire show) – dziedziniec zamkowy
Niedziela 12.07.2009
- 11:30 Pokaz ptaków drapie¿nych - podzamcze
- 12:30 Bohurt (3/3) – podzamcze
- 13:30 - Zakoñczenie turnieju, wrêczenie nagród – dziedziniec zamkowy
Wy¿ywienie:
- sobota (¶niadanie 8.30-9.30; obiad: 14.00-15.30; biesiada 22.00)
- niedziela (¶niadanie 10.00-11.00)
W najbli¿szy poniedzia³ek zamie¶cimy ostateczn± listê zaproszonych bractw.
Jak zwykle osoby walcz±ce w Nidzicy bêd± ubezpieczone. Musicie tylko dostarczyæ do organizatorów swoje dane: imiê nazwisko, adres, pesel.
Krótka informacja dla chc±cych nocowaæ w namiotach, ¿eby nie by³o nieporozumieñ i niedomówieñ. Oczywi¶cie tak jak podawa³em wcze¶niej, pod zamkiem wydzielimy, ogrodzimy i zabezpieczym taki plac. Natomiast organizatorzy nie pilnuj± obozu - nie organizujemy wart. Musicie to zrobiæ we w³asnym zakresie.
Witam!
Co do pola namiotowego, to zaklepujê ju¿ sobie miejsce na ST 6m. d³ugo¶ci. Sprawa ogrodzenia, jakiego typu bêdzie to zagroda? Bêdzie siê mo¿na zamkn±æ ca³kowicie? Mo¿e g³upie pytanie ale czy bêdzie drewno na opa³ i s³oma? My¶lê ¿e siê zorganizujemy jako¶ w komitywie
Pozdro
Chaos
Dwóch ³uczników z Bydgoskiego Bractwa £uczniczego bêdzie na bank. mam nadzieje ze obozowisko bêdzie zabezpieczone, je¶li bêdzie trochê ludzi to upilnujemy, a tor ³uczniczy bêdzie przygotowany na ostre strzelanie.
Zamieszczam jeszcze raz ostateczn± listê bractw. Z poprzedniej listy zg³oszonych nie dosta³em wszystkich potwierdzeñ i dlatego muszê zarezerwowaæ ilo¶æ miejsc jak± deklarowano przy zg³oszeniu mailowym. Wiem, ¿e s± jeszcze osoby, które chc± przyjechaæ, ale licz±c na to, ¿e i tak nie wszyscy w ostatniej chwili dopisz± swoj± obecno¶ci±, przekroczyli¶my ilo¶æ zaproszonych.
(Niestety nie ma ju¿ miejsc)
Sagitta Dei
Pu³tuska Dru¿yna ¶redniowieczna
Krzysztof Zarêbski (Chaos)
Micha³ Kozdra¶ + 1
Zamojskie Bractwo Rycerskie
Baginki
Excalibur
Paula Dziubiñska (sowa) +2
Najemna Kompania Toruñska
Bractwo Rycerskie Ziemi Mazowieckiej i Podlaskie
Swobodna Kompanija/Czambulik
Bractwo Rycerskie Miecza i £uku Ziemii Miñskiej
Rodzinna Grupa Lucznicza z Prabut
Bractwo Miecza i Kuszy (Diabe³)
Strzelecki Dominik +1
Bractwo Rycerskie Ziemi E³ckiej.
Pawe³ Ob³oza Grunwaldzka Chor±giew Krakowska +2
Bractwo Bogus³awa V
Chor±giew Zaciê¿na Trzy Miecze
Marcin Czupryna
Chor±giew Prywatna Macieja von Reihl
Nikodem Czechowski jako Rubaszni Artylerzy¶ci
RaubRitterow von Silesia
Bractwo Rycerskie Zamku Bêdzin
Bractwo Zamku Olsztyn
Bractwo ¦wiêtej Katarzyny z Dzia³dowa
Bractwo Rycerskie "Signum Temporis"
Chor±giew Lwowska Ksiêcia W³adys³awa II Opolczyka
Bractwo Rycerskie Komturii Nidzickiej
Rota Piesza Bocke
Bractwo Najemne Anguis in Herba
Bractwo Rycerskie Pelicanus Invictus
HA, pierwsza! (zaczynam siê zachowywaæ, jakbym bra³a udzia³ w jakim¶ konkursie
)
Po prostu Nidzica ... Piêknie do bólu
(gdyby tylko rycerska nie przypomina³a ZOO z wytyczonymi ¶cie¿kami dla zwiedzaj±cych
)
W imieniu Najemnej Kompani Toruñskiej pragnê podziekowaæ za wspania³± zabawê na jubileuszowym turnieju
dla zainteresowanych troche fotek
http://picasaweb.google.com/bruna7705/XTur...feat=directlink
Witam,
mi³o by³o po raz pierwszy oficjalnie dostaæ po g³ówce w turnieju bojowym
troszkê fotek:
http://picasaweb.google.pl/panprah/200907T...eat=directlink#Pozdrowienia!
Jakby tak kto¶ mia³ jakie¶ zdjêcia z bitwy. ;P
A turniej super. ;]
CYTAT(Aramil @ 16:28 13.07.2009)
Jakby tak kto¶ mia³ jakie¶ zdjêcia z bitwy. ;P
A turniej super. ;]
na
http://nidzica.wm.pl w "dni nidzicy" jest kilka fotek.
(
http://nidzica.wm.pl/Ogniste-Dni-Nidzicy,74941 )
I ja dorzucê swoje trzy grosze w sprawie zdjêæ:
http://picasaweb.google.com/Borsuk.z.Liwa/20090712Nidzica#Do³±czam siê do pro¶by o zdjêcia z bitwy, z racji wdychania dymów palonych fortyfikacji przez he³m nie mia³em okazji pykn±æ fotek.
To i ja co¶ od siebie do³o¿ê:
http://picasaweb.google.pl/wampirzak/Nidzica#parê fotek z bitwy te¿ jest, ale niestety wiêkszo¶æ rozmazana
W imieniu organizatorów dziêkujê wszystkim bractwom za przybycie i stworzenie ¶wietnego klimatu. X Turniej Rycerski na Zamkuw Nidzicy przeszed³ do historii, a oto zwyciêzcy poszczególnych konkurencji:
Turniej £uczniczy
1. Grzegorz Bilecki - Swobodna Kompanija/Czambulik
Rzut Toporem
1. Adam Swoboda - Swobodna Kompanija/Czambulik
Bieg Dam
1. Emila Kozio³ - Bractwo Rycerskie Ziemii Mazowieckiej i Podlaskiej
Turniej Bojowy na Miecze Pó³torarêczne
1. Igor Zeler - Bractwo Rycerskie Zamku Bêdzin
Turniej Bojowy na Miecze Jednorêczne
1. Patryk Koz³owski - Bractwo Rycerskie Komturii Nidzickiej
Bohurt
1. Bractwo Rycerskie Zamku Olsztyn
Mellee
1. Bractwo Rycerskie Zamku Olsztyn
1. Bractwo Rycerskie Zamku Bêdzin
Dzieki mocne za boski turniej i klimat !
Jak co roku by³o wspaniale!
Do zobaczenia za rok .
hejka link do zdj±tek które pope³ni³em na Nidzicy:)
jako ze pare osob sie burzy³o ze trzeba sie naklikac przy zdjeciach wiec wrzucilem je do galerii tam mozna sciagnac zdjecia spakowane razem przez koszyk
http://konik.hct.pl/galeryjka/galeria/
turniej jak zwykle wspanialy a wasza grupa fire show najlepsza
fotki z bitwy mam ale musze sie ogarnac i je obrobic, za kilka dni wrzuce linka, badzcie cierpliwi
W imieniu swoim, wszystkich dam i kawalerów Bractwa Rycerskiego Zamku Bêdzin chcia³bym podziekowaæ organizatorom za doskona³y turniej, uczestnikom za mo¿liwo¶c spotkania siê w szrankach i za wspóln± zabawê bijatykê i biesiadê. Ten turniej bêdzie d³ugo u nas pamiêtany. Do zobaczenia wkrótce.
Ze swojej strony mam pytanie. Na uczcie zaginê³a ca³a moja zastawa, tj klepkowy kufel i miska od Brody, cynowy kielich z pier¶cieniami na stopce oraz cynowa ³y¿ka. Znala¼cê prosze o zwrot. Miodek czeka.
Ja równie¿ chcê siê do³±czyæ do gratulacji,jak najbardziej zas³u¿onych.By³ to jeden z najlepszych turniejów na których by³am.Niesamowity zamek,¶wietna zabawa a przede wszystkim wspaniali ludzie tworz±cy niezapomnian± atmosferê.Szczególne pozdrowienia dla ekipy DNO.Dziêki za kolejn± poturniejow± imprezkê.Pozdrowienia dla wszystkich uczestniczek biegu dam.Mam nadziejê,¿e za rok ta konkurencja nie bêdzie ju¿ tak krwawa...
salve
Dziekowaæ za kolejny udany turniej w Nidzicy, organizacja jak co roku bez zarzutu, walki przefajniaste, ale prywatny koncert na uczcie jacka Kowalskiego to by³o po prostu mistrzostwo
turniej ogólnie zaliczamy do bardzo fajnych, pozdrowienia od weso³ej brygady z Opola. Mam nadzieje ¿e za rok te¿ nas tak dobrze ugo¶cicie ;).
pozdrawiam Tadzik
Nidzica jak co roku siê popisa³a
impreza by³a ¶wietna, dziêki wszystkim za dobr± zabawê
mam tlyko jedna uwage w kwestii bojowego, zeby na przysz³e lata wprowadzic limit wielko¶ci tarcz (my¶lê ¿e parametry zaczerpniete z zasad bojowego Martina bêd± najuczciwsze) oraz wagi broni (min 1200g)
pozdro
S³uszne uwagi co do bojowego na pewno w przysz³ym roku wprowadzimy limity. Tak ju¿ by³o u nas w 2008 roku, tarcza nie d³u¿sza ni¿ 90 cm, miecz minimalna waga 1200g. W tym roku jako¶ umknê³a nam ta kwestia.
Wiem, ¿e pó¼no ale jak to mówi± lepiej tak ni¿ wcale.
Igor ju¿ tam pisa³ wy¿ej ale ja osobi¶cie chcia³bym podziêkowaæ organizatorom za super turniej i wszystkim obecnym za wspania³± wspóln± zabawê
Naprawdê pe³na sielankowa atmosfera i relaks a do tego wybi³em, wypi³em i wybawi³em tak, ¿e przez ca³y Grunwald jeszcze odczuwa³em
Dziêki jeszcze raz naprawdê by³o ¶wietnie!
Pozdrawiam
Mand¿ur ;)
Trochê pó¼no ale lepiej to ni¿ wcale-
E³k dziêkuje za cudny klimat na turnieju, oblê¿eniu i biesiadzie. Zaproszenie Jacka Kowalskiego by³o strza³em w dziesi±tkê! Zmontowa³em krótki film:
http://www.youtube.com/watch?v=grotSLo9QZkPS. Oblê¿enie trwa³o krócej ni¿ naprawa mojego he³mu - nie wszyscy siê 'wy¿yli' na melee, no ale có¿...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.