W dyskusji o mleku migda³owym pojawi³ siê marcepan. Dowiedzia³em siê co nieco na temat tego przysmaku:
- Arabowie podobno produkowali co¶ podobnego od IX wieku.
- Wenecjanie - od XIII wieku. Nazwa wywodzi³aby siê od jednostki wagi "matapan", w których to jednostkach sprzedawano pierwsze marcepany. Chocia¿ niektórzy wskazuj± na nazwê Wenecji - Republiki ¶w. Marka (patrz ni¿ej).
- Lubeka - tu maj± nawet legendê. Podobno podczas oblê¿enia miasta w XIV wieku, w magazynach zabrak³o zapasów. Jedyne, co zosta³o, to migda³y i miód (Hmmm... Czy¿by ¶redniowieczny ocet i musztarda na pó³kach? ). W ka¿dym razie - pewien czeladnik piekarski wpad³ na pomys³ upieczenia z tego "chleba". Jako, ¿e dzia³o siê to w dzieñ ¶w. Marka, nazwano wypiek "chlebem ¶w. Marka", a po ³acinie "Marci panis" . Kto wie - mo¿e nawet z tego powodu dzisiejsze marcepany maj± kszta³t bochenków?
A teraz pytanie:
Jak robi siê marcepan? Znaczy - jaka jest technologia produkcji?