Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wothanburg-Czechy
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009
Stron: 1, 2
Libu¹e
W tym roku odbêdzie siê ju¿ XI edycja imprezy organizowanej przez Curiê Vitkov Curia Vitkov i wygl±da na to,¿e pojedzie ca³kiem spora grupa z Polski. Z racji tego, ¿e jako tako radzê sobie z jêzykiem czeskim, zosta³am oddelegowana do za³o¿enia tego tematu.Bêdê w nim stopniowo umieszczaæ informacje ze strony Curii dot. bitwy.
Strona imprezy
Oto pierwsza czê¶æ
Wothanburg mie¶ci siê ok. 15km od miasta Liberec, ko³o wsi Horní Vítkov mapa
Program
Sobota:
8:00 kontrola ubrañ i uzbrojenia
9:30 trening bez zbroi
12:00 pokazy rzemios³a i ¿ycia obozowego
13:00 turniej ³uczniczy
16:00 bitwa, po niej kr±g zdrady
19:00 uczta
Niedziela:
9:00 zebranie uczestników
10:00 rzemios³a
12:00 bohurt
13:30 bitwa i kr±g zdrady
Scenariusz tegorocznej bitwy bêdzie siê opieraæ na realiach 12 wiecznych Czech.Dok³adny scenariusz pojawi siê niebawem.
Obóz:
Zaplanowane s± dwa obozy:historyczny-wewn±trz grodu i niehistoryczny na ³±ce nieopodal.Oba obozy bêd± podzielone na dwie strefy: zabawow± i odpoczynkow±(cich±).Nale¿y siê okre¶liæ w której strefie chce siê obozowaæ i przestrzegaæ zasad strefy.
Nie mo¿na w obozie u¿ywaæ butelek od alkoholu lub plastikowych, mo¿na mieæ je jedynie w namiotach.Podobnie z innymi pojemnikami wspó³czesnymi.Tak¿e obs³uga karczmy bêdzie nalewaæ napoje lub dawaæ jedzenie tylko do naczyñ historycznych.Palenie bêdzie dozwolone tylko w wyznaczonych miejscach.
Zg³osiæ nale¿y siê do koñca czerwca.
W zg³oszeniu nale¿y podaæ:
-dok³adn±(co do jednego)liczbê osób, w tym ilo¶æ walcz±cych i ³uczników
-je¿eli chcecie robiæ jakie¶ rzemios³o, nale¿y podaæ, co do tego potrzebujecie(ogieñ, woda, przestrzeñ-cokolwiek ma to znaczyæ)
-je¿eli chcecie co¶ sprzedawaæ, napiszcie co(mo¿na sprzedawaæ tylko historyczne rzeczy)
-gdzie chcecie obozowaæ(który obóz i strefa)
-ile miejsca potrzebujecie w obozie, ile macie namiotów i jakiego rodzaju
Po przyje¼dzie nale¿y zg³osiæ siê do organizatorów( w gospodzie), oni wska¿± miejsce w obozie i udziel± dalszych informacji.
Zg³aszaæ siê nale¿y na adres akce@curiavitkov.cz
Je¿eli chodzi o zwroty za przejazd, to organizatorzy niestety nie maj± na to funduszy
Niebawem zamieszczê resztê informacji
claymor
A sk±d bêdzie jechaæ spomniana grupa ?? Bo je¶li sytuacja by pozwoli³a to bym siê przy³±czy³ .
Libu¹e
zbierze siê parê osób z Warszawy i okolic, plotki g³osz± ¿e równie¿ z Lublina smile.gif
Tomal
Z okolic Lublina to moja skromna osoba najprawdopodobniej, niewiem jak z reszt± najemnej trzody.
Aubrey
Zapowiada siê ciekawie, z chêci± przy³±cze siê do grupy, tudzie¿ mogê zaoferowaæ transport dla dwóch osób.
Indar
Krzy¶ko z pocztem.
claymor
a mo¿na prosiæ o przet³umaczenie jakie s± wymagania : co do strojów , uzbrojenia, etc. ect. etc.
Libu¹e
CYTAT(claymor @ 11:18 16.02.2009) *
a mo¿na prosiæ o przet³umaczenie jakie s± wymagania : co do strojów , uzbrojenia, etc. ect. etc.

zrobie to po powrocie z Czech :)czyli pod koniec tygodnia

pozdrav
Psalm
OMG, to tam prawie ca³e polskie XIII rymcymcerstwo pojedzie devil.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
claymor
CYTAT(Psalm @ 14:25 16.02.2009) *
OMG, to tam prawie ca³e polskie XIII rymcymcerstwo pojedzie devil.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif

A jak¿e zdominujemy t± imprezê. Do Czech mam bli¿ej ni¿ na I³¿ê :P
Libu¹e
Oto dalsza czê¶æ informacji.Za wszelkie b³êdy przepraszam, je¿eli co¶ jest niepoprawne jêzykowo, to dlatego,¿e nie robi³am redakcji tekstu, ale powinno byæ zrozumia³e.W niektórych miejscach pojawiaj± siê braki, postaram siê jutro je uzupe³niæ.

Ubranie
Opis odpowiedniego ubioru z 11-12w. znajdziecie tutaj Dodamy tylko kilka uwag. Bierzcie pod uwagê, ¿e znajdujemy siê na terenie obozu wojskowego a nie na cesarskim dworze. Dlatego prosimy zw³aszcza towarzysz±ce damy aby wybra³y w miarê mo¿liwo¶ci garderobê, która pozwoli im wywi±zaæ siê z roli w obozie lub na polu bitewnym. Wzglêdem materia³ów oczywi¶cie preferujemy len, we³nê, tkaniny z konopi i pokrzywy lub w uzasadnionych przypadkach równie¿ jedwab. Je¿eli tkanina jest mieszana, nie mo¿e to byæ widoczne. Je¿eli kupujecie barwne tkaniny, wybierajcie jedynie takie kolory, które s± osi±galne przy u¿yciu naturalnych barwników, odpowiednie dla statusu osoby, która je nosi oraz typu i funkcji ubrania.
Zawsze obowi±zuj± te zasady:
1. Strój zawsze musi byæ kompletny, w³±cznie z butami i niezbêdnymi dodatkami.
2. Wzory ubrañ, bi¿uterii, sprz±czek itd. musz± byæ udokumentowane i odpowiednie dla Europy ¶rodkowej w 11-12w.
3. Ka¿da czê¶æ odzie¿y, w³±cznie z bi¿uteri±, musi byæ replik±, ¿adnych wspó³czesnych rzeczy lub przeróbek wspó³czesnych elementów.
4. Nie jest dozwolone noszenie paradnych kaftanów lub szerokich spodni. Proste kaftany na niepogodê tolerujemy.
5. Ze wzglêdu na datowanie nie jest dozwolone noszenie ¿adnych widocznych skandynawskich czy innych symboli pogañskich.
6. Nigdzie nie s± dozwolone wspó³czesne sprz±czki, (...)
7. Ubranie musi byæ uszyte rêcznie. Hafty, krajki i inne "ozdobniki" tak¿e.Ubranie mo¿e jednak nie byæ ozdobione w ogóle.
8. Nie mo¿na u¿ywaæ imitacji drogich kamieni, metali czy pere³.
9. Wszystko, co nie zgadza siê z datowaniem, na czas ca³ej imprezy musi byæ schowane.
10. Wspó³czesne fryzury czy farbowane w³osy na czas ca³ej imprezy musz± byæ schowane pod odpowiednim nakryciem g³owy.

Wyposa¿enie i uzbrojenie
Opis odpowiedniego wyposa¿enia i uzbrojenia znajdziecie tutaj Tak samo jak w przypadku ubrania jest kilka punktów. Bierzcie znowu pod uwagê, ¿e chodzi o akcjê umieszczon± w 12w. w ¶rodkowej Europie. Tolerowaæ wiêc bêdziemy jedynie wyposa¿enie i uzbrojenie odpowiadaj±ce 11-12w.
Znowu kilka podstawowych zasad:
1. Dozwolone s± tylko migda³owe tarcze. Dozwolone s± oba warianty- starszy ob³y i m³odszy (...)
2. Dozwolone s± kolczugi, lamelki, zbroje ³uskowe.Preferowane s± jednak komplety kolcze
3.Rêkawice mog± byæ jedynie: z grubej skóry( nie wspó³czesne, robocze), kolcze, ³uskowe, musz± jednak odpowiadaæ reszcie wyposa¿enia
4. He³my s± dozwolone jedynie normañskie, za to w ka¿dym wariancie.
5. Dozwolone s± miecze europejskie z 10-12w. w pochwie i tylko w komplecie z tarcz±.
6. Ciê¿kozbrojni mog± mieæ ¿elazn± lub br±zow± bu³awê z 12w. Lekkozbrojni mog± mieæ jedynie drewnian± broñ, najwy¿ej okut±.
7. Pod zbroj± skórzan± musi byæ tak¿e przeszywka, pod he³mem tak¿e musi byæ odpowiednia ochrona.
8.Groty kopii bojowych musz± byæ ob³e lub zakoñczone kulk±. Je¿eli grot zostanie uznany za niebezpieczny, nie mo¿na braæ broni na bitwê.
9. Nie s± dozwolone stare saxy lub jakikolwiek rodzaj szabli.
10. Dozwolone s± dwurêczne toporki z 10-12w. Trzonek mo¿e siêgaæ najwy¿ej do obojczyka.
11. Nie jest dozwolona ¿adna broñ z ruchomymi elementami.

£ucznicy
1. Dozwolone s± tradycyjne ³uki w ca³o¶ci z drewna lub sklejane, do 17kg.
2. Dozwolone s± kusze do 35kg.
3.Groty musz± byæ zas³oniête.
4. Ka¿dy ³ucznik musi mieæ co najmniej 10-15 strza³.

To na razie tyle.
pozdrav
claymor
Fajne zasady ju¿ mi siê podoba ta impreza smile.gif
( motywuje )
Indar
Przyznam ¿e wymagania s± bardzo restrykcyjne, ale ogólnie bardzo mi siê podobaj±. Jestem ciekawy czy uda siê organizatorom je wyegzekwowaæ - je¶li siê uda to bêdzie rewelka.
To teraz trzeba siê kopn±æ w ty³ek domówiæ trochê nowych rzeczy.
W ka¿dym razie zmotywowa³em siê do jeszcze mocniejszego zaci¶niêcia pasa na Mazovii.
I.
Libu¹e
Có¿, to informacja tylko z drugiej rêki, ale powiedziano mi,¿e do¶æ rygorystycznie przestrzegaj± zasad. Np. je¿eli kto¶ ma nieodpowiedni strój to mo¿e uczestniczyæ w imprezie- jako turysta.
claymor
A jak kto¶ nie jest zmotoryzowany, to jaki jest sposób dostania siê na imprezê??
Patrzy³em na Google Earth i gród po³o¿ony jest 2 km od granicy a od Bogatyni jest to 6 km ale niema przej¶cia granicznego, a przedzieranie siê przez las graniczy nie jest zbyt rozs±dne ;/
Libu¹e
opis drogi
trzeba dostaæ siê do miasta Liberec, nastêpnie poci±giem lub autobusem do Chrastavy
poci±g:
jedzie z g³ównego dworca w Libercu, kierunek Hrádek nad Nisou - ®itava. Nale¿y wysi±¶æ na stacji Chrastava (ok 10 min). Od centrum Chrastavy do grodu jest ok 6km, mo¿na dojechaæ do wsi Horní Vítkov, przy której jest gród, autobusem
autobus
jedzie z Liberca z dworca autobusowego(ok 50m od dworca kolejowego)
nale¿y jechaæ autobusem, który jedzie przez Liberec-Chrastava-Dolní Vítkov-Horní Vítkov. W jedzie 27 lub 47 minut.Autobus nie je¼dzi w niedziele. Od przystanku do grodu jest ok. 1 km
Jest równie¿ opcja z przesiadk± w Chrastavie.
przej¶cie graniczne najbli¿ej Bogatyni
Selekos
Witam

Zg³aszam swój obóz rêcyma i nogami, gdzie mam siê podpisaæ? icon_wink.gif (wysy³am maila).

Bêdê jecha³ z Warszawy, prawdopodobnie samochodem z przyczepk± (o ile go do tego czasu nie rozbijê) mogê kogo¶ zabraæ.

Pozdrawiam
Libu¹e
Napisa³am do Pana Wothana i prosi³,¿eby¶my wys³ali mu zdjêcia. Z tego, co zrozumia³am, oprócz normanów dozwolone s± te¿ garnki i ogólnie zasady dot. ubrañ i uzbrojenia s± dla ¶rodkowej i zachodniej Europy. W zwi±zku z tym czy ka¿dy bêdzie wysy³a³ z osobna zdjêcia, czy zbierzemy je do kupy i wy¶lemy hurtowo?
Napisa³ równie¿, ¿e przewiduj± jak±¶ akcjê dla Polaków w scenariuszu i potoki miodu oraz piwa smile.gif
pozdrav
Psalm
miodu!! miodu!! miodu!! pijacy.gif pijacy.gif pijacy.gif pijacy.gif blinkie.gif blinkie.gif blinkie.gif blinkie.gif

My¶lê, ¿e powinni¶my zrobiæ to grupowo - per grupa, tak jak ka¿dy sobie jest.
claymor
A okre¶li³ do kiedy by chcia³ nasze fotki ?? Moim skromnym zdaniem powinni¶my wys³aæ hurtem i mo¿liwie szybko, gdy¿ je¶li by³y by jakie¶ zastrze¿enia co do czegokolwiek to bêdzie jeszcze sporo czasu ¿eby uszyæ, zakupiæ, wyklepaæ,
Aubrey
Te¿ jestem za tym, aby foty wys³aæ grupowo i w miarê szybko.
Libu¹e
nie okre¶li³, ale oczywi¶cie- im szybciej tym lepiej

pojawiaj± siê ci±gle na stronie uzupe³nienia:
oprócz normanów dozwolone s± jeszcze he³my typu calotte, ka¿dego rodzaju
³ucznicy
do kopii mog± byæ gumowe groty
ka¿da grupa dostanie monety, za które bêdzie mog³a "kupowaæ" jedzenie, monety zostan± wydane na podstawie liczby osób podanej w zg³oszeniu, a nie liczby osób, która przyjedzie.

pozdrav
madrath
Impreza jest naprawdê spoko. Byli¶my tam Smocz± kilka razy.

Datowanie to XII wiek - a wiêc o garach/pó³garach zapomnijcie. Wchodz± kolcze i tarcze ³ezki. Ekipa z grodu jest obszyta rewelacyjnie, je¿eli chodzi o uzbrojenie to te¿ 90 proc. naszych XII wieczniaków bije na g³owê (tarcze z desek lipowych).

Generalnie rycerskie wakacje w postaci taniego piwka, lightowej bitwy i fajnych ludzi.

m.
Godfryd
£aaaaa : D

Repetka z 2008 ^^ Bêdzie wiecej Polaków to ju¿ nie bêde musia³ gadaæ po angielsku z czechami xD . Naprawde impreze polecam z szczerego serca smile.gif Ludzie wspaniali tylko piwo strasznie pod³e... i dojazd do¶æ kiepskawy ale pozatym no ¿e hohoh ;) ale widze ze zaostrzyli ju¿ na sama XII jak zapowiadali bo w zesz³ym dopuszczali od X - XII bo za ma³o ludzi na sam± XII by³o . Naprawde ¶wietna impreza smile.gif Widze ¿e bêdzie w tym roku mocniejsza obsada na bitwe ni¿ w poprzednim roku :D Ale bêdzie sieczka ^ ^

Pozdrawiam Godfryd
Libu¹e
W takim razie zbieram fotki, chyba ¿e s± inni chêtni.
pozdrav
Godfryd
No jak mo¿na odmówiæ kobiecie ^^ podaj emila to pode¶le foto...
Libu¹e
n.gebarska@student.uw.edu.pl mo¿na te¿ przez PW
s pozdravem
madrath
Ze Smoczej pewnie parê osób siê przejedzie, ale za wcze¶nie trochê na deklaracje - w ka¿dym razie sami siê ogarniemy z zaproszeniami.

m.
Marek z Bytomia
Mia³bym pytanie do dwóch punktów regulaminu uzbrojenia:

Pkt 1: Dlaczego dopuszczane s± tylko migda³y ? Organizatorzy uwa¿aj±, ¿e w XII wieku nie by³o du¿ych trójk±tów czy jest inny powód odrzucenia tych tarcz? (przyk³ady: pieczêæ Boles³awa I Wysokiego 1127-1201 oraz pieczêæ Mieszka III Starego 1122/25-1202) Pytam bo chêtnie bym siê przejecha³ jednak dla jednej imprezy w sezonie nie ma sensu robiæ sobie migda³a.

natomiast w pkt 3 tego¿ regulaminu nie jest wyra¼nie napisane, ¿e mog± byæ mitynki (które wystêpuj± w XII wieku). Pisze co prawda o rêkawicach kolczych jednak kontekst sugeruje raczej oddzielne rêkawice kolcze, chyba ¿e ¼le interpretujê ten punkt. Dobrze by³oby wyja¶niæ te dwie kwestie z organizatorami.

Czy jeste¶ w stanie Libu¹e skonsultowaæ siê w tych sprawach z organizatorami ?
Libu¹e
tarcze trójk±tne s± dozwolone ale musz± byæ d³u¿sze ni¿ metr
mitynki jak najbardziej tak, nogawice kolcze równie¿, mog± byæ równie¿ kolczugi z krótkimi rêkawami

pozdrav
Marek z Bytomia
No to siê wyja¶ni³o. Na pewno u³atwi to sprawê wielu ludziom w podjêciu decyzji jechaæ-nie jechaæ (przynajmniej mi).
Anuszka
Chyba sie skuszê na t± imprezê;)
Mo¶ka

imprezka wygl±da kusz±co, aczkolwiek, jak dla mnie trochê jeszcze za wcze¶nie na deklaracje. Szczególnie, ¿e to XII w. i wypada³oby trochê siê przerobiæ ;)

CYTAT(Libu¹e @ 22:36 19.02.2009) *
Có¿, to informacja tylko z drugiej rêki, ale powiedziano mi,¿e do¶æ rygorystycznie przestrzegaj± zasad. Np. je¿eli kto¶ ma nieodpowiedni strój to mo¿e uczestniczyæ w imprezie- jako turysta.

Co do tej historyczno¶ci bym nie przesadza³a. Spójrzcie na to:
http://www.oook.cz/events/wothanburg08/4144.html nie czepiaj±c siê go³ych kolan na wierzchu, to sukienka z krótkim rêkawkiem z chamskimi maszynowymi szyciami na wierzchu...
czy
http://pe3.rajce.idnes.cz/Wothanburg_2008/#DSC_9890.JPG
a muzycy to s± mroczni nawet jak na xv w, nie mówi±c o xii, ale to pewnie kto¶ z zewn±trz, ¿e tak powiem...

Ja nie mówiê, ¿e nie jest to super impreza i ¿e nie ma wysokiego poziomu, ale widaæ dopuszczaj± "pewne" odstêpstwa. Pytanie, czy wpuszcza bandê osób datowanych 100 lat pó¼niej lub pana z Bizancjum...
Libu¹e
CYTAT(Libu¹e @ 22:36 19.02.2009) *
Có¿, to informacja tylko z drugiej rêki

"Uva¾te tedy prosím dobøe koho s sebou vezmete"
CYTAT(Mo¶ka @ 23:30 28.02.2009) *
Pytanie, czy wpuszcza bandê osób datowanych 100 lat pó¼niej lub pana z Bizancjum...

po to w³a¶nie wysy³a siê zdjêcia
Psalm
Nie znam siê na ciuchach damskich, ale je¶li s± trochê mroczni i brali udzial w imprezie, nie znaczy to, ¿e w tym roku nadal s± mroczni, ani ¿e organizator zdecydowa³ w³a¶nie z tego powodu zaostrzyæ selekcjê.
Boran
CYTAT
Co do tej historyczno¶ci bym nie przesadza³a. Spójrzcie na to:
http://www.oook.cz/events/wothanburg08/4144.html nie czepiaj±c siê go³ych kolan na wierzchu, to sukienka z krótkim rêkawkiem z chamskimi maszynowymi szyciami na wierzchu...
czy
http://pe3.rajce.idnes.cz/Wothanburg_2008/#DSC_9890.JPG
a muzycy to s± mroczni nawet jak na xv w, nie mówi±c o xii, ale to pewnie kto¶ z zewn±trz, ¿e tak powiem...

Ja nie mówiê, ¿e nie jest to super impreza i ¿e nie ma wysokiego poziomu, ale widaæ dopuszczaj± "pewne" odstêpstwa. Pytanie, czy wpuszcza bandê osób datowanych 100 lat pó¼niej lub pana z Bizancjum...

Pytanie, czy w zesz³ym roku impreza te¿ by³a datowana na XII w. Bo na zdjêciach z tych galerii widzê sporo znajomych twarzy (wraz z ciuchami i reszt± sprzêtu) z imprez wczesnych - IX-XI. Wiêc albo datowanie by³o szersze, albo podej¶cie do¶æ lu¼ne.

pozdr.
Borg
Patrz±c na uzbrojenie tych ludzi, nie macie siê co spinaæ... wiêkszo¶æ he³mów wzorowana na Beowulfie i W³adcy Pier¶cieni...
Wymogi te¿ chwilami sprzeczne z materia³em zabytkowym... nie twórzmy mitów o niewyobra¿alnym poziomie...
Libu¹e
komentarz Wothana do zdjêæ:
"No, nie s± to najlepsze przyk³ady smile.gif
Dot±d robili¶my akcje z tolerancj± 10-12 wiek, przyje¿d¿a³o te¿ du¿o ludzi, którzy robi± Wielkie Morawy lub Wikingów.Teraz robimy ju¿ tylko na 12w.
Je¿eli chodzi o tunikê z krótkimi rêkawami, to normalnie tego tak by nie mog³a nosiæ, ale w zwi±zku z upa³em robili¶my ustêpstwa. "

pozdrav
Wszeb±d
Wothan - '...Je¿eli chodzi o tunikê z krótkimi rêkawami, to normalnie tego tak by nie mog³a nosiæ, ale w zwi±zku z upa³em robili¶my ustêpstwa. " ass.gif

- "...a muzycy to s± mroczni nawet jak na xv w, nie mówi±c o xii, ale to pewnie kto¶ z zewn±trz, ¿e tak powiem... " tongue.gif

Libusza -"..Ubranie
Opis odpowiedniego ubioru z 11-12w (. ..) 2. Wzory ubrañ, bi¿uterii, sprz±czek itd. musz± byæ udokumentowane i odpowiednie dla Europy ¶rodkowej w 11-12w....Ze wzglêdu na datowanie nie jest dozwolone noszenie ¿adnych widocznych skandynawskich czy innych symboli pogañskich. ' Mhmmm szkoda, ¿e reakcja pogañska w Polsce jako¶ dziwnie blisko smile.gif
'8. Nie mo¿na u¿ywaæ imitacji drogich kamieni, metali czy pere³..." dunno.gif Chyba to dzieje siê w ¶redniowieczu a nie w XX wiecznej armii - trochê zrozumienia epoki !
"Tolerowaæ wiêc bêdziemy jedynie wyposa¿enie i uzbrojenie odpowiadaj±ce 11-12w (....)4. He³my s± dozwolone jedynie normañskie, za to w ka¿dym wariancie.(...)5. Dozwolone s± miecze europejskie z 10-12w. w pochwie i tylko w komplecie z tarcz±.(.....) Lekkozbrojni mog± mieæ jedynie drewnian± broñ, najwy¿ej okut±..." Tzn. kmiecia na siekierê nie staæ ? bum.gif"... 9. Nie s± dozwolone stare saxy lub jakikolwiek rodzaj szabli...." Racja crazy.gif Wêgrzy ju¿ pewnie o szablach zapomnieli hu hu hu.."...10. Dozwolone s± dwurêczne toporki z 10-12w. ..."
£ucznicy
1. Dozwolone s± tradycyjne ³uki w ca³o¶ci z drewna lub sklejane, do 17kg.
2. Dozwolone s± kusze do 35kg..."
jakie¶ chore pomys³y, przyznam, ¿e nie rozumiem idei..lekki ³uk gorszy od kuszy ????

"Napisa³am do Pana Wothana i prosi³,¿eby¶my wys³ali mu zdjêcia. Z tego, co zrozumia³am, oprócz normanów dozwolone s± te¿ garnki i ogólnie zasady dot. ubrañ i uzbrojenia s± dla ¶rodkowej i zachodniej Europy." Garnki do jedzenia czy he³my ? Zreszt± kocio³ek na zdjêciach shocked.gif ....
bardzo chcia³bym siê tam wybraæ i chocia¿ krytyka organizatora to nie najlepszy sposób smile.gif to jednak trochê mn± wstrz±snê³o..... Po co deklarowaæ niez³omne zasady a potem.... Luzu trochê i szerszego t³a historycznego...

Pozdrav

HOWGH

Libu¹e
Je¿eli masz jakiekolwiek uwagi, mo¿esz napisaæ do organizatorów (mail jest w pierwszym po¶cie lub na forum Living History) i o wszystko zapytaæ . Je¿eli o mnie chodzi, jestem tylko od t³umaczenia z czeskiego na polski a nie wyja¶niania sensu wprowadzonych zasad.
"Garnki do jedzenia czy he³my ?"Chodzi o he³my
s pozdravem
p.s.
Bêdê wdziêczna za wysy³anie wszystkich informacji w jednej wiadomo¶ci, trudno bêdzie potem kompletowaæ zg³oszenie z kilkunastu.
Libu¹e
przepraszam,¿e robiê jeden post po drugim, ale przy edytowaniu nie widaæ dodanych informacji
Poniewa¿ zaczê³y sp³ywaæ zg³oszenia przypominam, ¿e w zg³oszeniu oprócz zdjêæ nale¿y podaæ równie¿ informacjê o namiotach(ile, jakie)
Nale¿a³oby ustaliæ równie¿, czy organizujemy obóz w obrêbie jednej strefy (której) a je¿eli nie, to w której ka¿dy chce obozowaæ.
pozdrav
Libu¹e
scenariusz imprezy(jeszcze siê nad nim pracuje):
Akcja dzieje siê podczas kolonizacji ziem czeskich w 12 wieku. Nast±pi³ konflikt o terytorium. Jeden z wielmo¿y postanawia zaatakowaæ drugiego i pod pretekstem,¿e ten ukrywa Izraelitów w swojej posiad³o¶ci namawia niedaleko stacjonuj±cych krzy¿owców ( z polskim oddzia³em) aby pomogli mu zaatakowaæ wroga. Jednak intryga obraca siê przeciw niemu.cdn

mo¿na przyjechaæ ju¿ w czwartek i zostaæ do poniedzia³ku( w niedzielê wieczorem jest planowane mojito party)
claymor
Podoba mi siê :D
Aubrey
Zapowiada siê ciekawie.
Godfryd
I znowu bêdzie fajnie :D
Godfryd
Witam mam pytanko znalaz³o by siê miejsce dla dwóch ludzi z Zag³êbia D±browskiego na przejazd ? Z wothanem mamy sprawe za³atwiona tylko czy da³o by sie pod kogos podczepiæ na przejazd ? mo¿e kto¶ busa zamawia czy cos to bysmy sie dociepli .
claymor
CYTAT(Godfryd @ 18:04 17.05.2009) *
Witam mam pytanko znalaz³o by siê miejsce dla dwóch ludzi z Zag³êbia D±browskiego na przejazd ? Z wothanem mamy sprawe za³atwiona tylko czy da³o by sie pod kogos podczepiæ na przejazd ? mo¿e kto¶ busa zamawia czy cos to bysmy sie dociepli .

A jechali by¶cie przez wroc³aw ?? Bo ja tak to ja bym by³ chêtny
Godfryd
Witam ja w zesz³ym roku przez wroc³aw a z wrocawia pks do bogatyni a tam znajomy mnie przez góry przezuci³ samochodem :P tylko 7 km jest... wiec taka zaprawa ma³a xD
Aubrey
Ja pojadê w pi±tek wczesnym rankiem tras± Szamotu³y - Poznañ - Wroc³aw. Mam wolne miejsce dla 1 - 2 osób. Zale¿y od ilo¶ci sprzêtu. Kontakt na priv.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.