Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wothanburg-Czechy
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009
Stron: 1, 2
Libu¹e
Godfrydzie, a podali¶cie te¿ miejsce obozowania?
claymor
CYTAT(Aubrey @ 23:32 18.05.2009) *
Ja pojadê w pi±tek wczesnym rankiem tras± Szamotu³y - Poznañ - Wroc³aw. Mam wolne miejsce dla 1 - 2 osób. Zale¿y od ilo¶ci sprzêtu. Kontakt na priv.

eee ja rezerwujê oba :P
Godfryd
Godfrydzie, a podali¶cie te¿ miejsce obozowania? - nie za bardzo ³ape .. no jak pojedzie nas 2 to bierzemy namiot jak sam pojade jednak to w miejscu przydzieolonym przez Wothana smile.gif
Libu¹e
takie ma³e przypomnienie- przy zg³oszeniu nale¿y podaæ zonê, w której chce siê obozowaæ
Wstêpnie ustalili¶my,¿e bêdzie to strefa historyczna, cicha i robimy jeden "polski" obóz, bez rozdrabniania. Czy wszyscy siê zgadzaj±?
claymor
ZA ! Jak bêdziemy chcieli siê integrowaæ to pójdziemy do g³o¶nej ZONY smile.gif
Godfryd
Heh jak stalkerzy w zonie... no okej :D jak mnie zapraszacie to czemu nie : D
Libu¹e
zona to okre¶lenie od orgów, po prostu przywyk³am do mieszania czeskiego z polskim, bêdê na to uwa¿aæ smile.gif
Godfryd
Ha ! wiedzia³em ¿e co¶ jest nie tak xD
Pestka
oj sorry, dawno zarezerwowa³am ju¿ jedno miejsce u Aubreya ;).
Mo¿e jeszcze ktos jedzie autem?
Godfryd
I jak zwykle co by tradycji sta³o siê zado¶æ z tobo³ami na plecach bêdê siê przebijaæ autobusami przez pó³ Polski -.-
Libu¹e
tobo³y mogê wzi±æ, bêdê jechaæ du¿ym autem ale tylko z 2 miejscami :/
Godfryd
A sk±d bêdziecie jechaæ ?
Libu¹e
z Warszawy
Godfryd
A przez jakie wiêksze miasta jedziecie ?
Libu¹e
pewnie przez Wroc³aw i Jeleni± Górê, drog± E67 i E65
Godfryd
Hm... no to jakby co to bym wam graty tylko w wroc³awiu móg³ podaæ :P Bo ja z Zachodniej ¶ciany Ma³opolski ;)
Libu¹e
przypominam,¿e zg³oszenia do koñca czerwca trzeba wys³aæ
Anuszka
mam nadzieje, ze jeszcze dzis moge wyslac zg³oszenie icon_wink.gif do ostatniej chwili by³am przekonana, ze ta impreza mnie ominie, ale plany sie zmieni³y i bardzo chcia³abym sie tam zjawic.Libuse, rozumiem, ze slac zgloszenie do Ciebie?
Libu¹e
Wys³a³am. Ca³kiem sporo siê nas uzbiera³o- wys³a³am 12 zg³oszeñ.
Godfryd
Witam

Eh ! znowu bêde musia³ ganiaæ z tobo³ami... pytam jeszce raz mia³ byt kto¶ wolne miejsce w samochodzie ?
Libu¹e
Zasady turnieju 1 na 1 i dwójek
ka¿da runda trwa 1,5 minuty albo do poddania siê jednego z walcz±cych
wygra ten, kto:
zada wiêcej ciosów. Licz± siê uderzenia w ka¿d± czê¶æ cia³a z wyj±tkiem od kolan w dó³ i od nadgarstka do ³okcia
zmusi przeciwnika do poddania siê
przeciwnik nie mo¿e ju¿ dalej walczyæ (je¿eli nie dosz³o przy tym do z³amania zasad)
przeciwnik drugi raz straci broñ (pierwszy raz jest liczony jako punkt)
nie wolno
k³uæ- pewnie chodzi o sztychy
uderzaæ pod kolana
uderzaæ krawêdzi± tarczy
u¿ywaæ technik zapa¶niczych
G³ówny sêdzia mo¿e odebraæ punkty za niedozwolone uderzenia b±d¼ zdyskwalifikowaæ
punkty odbiera siê te¿ przy byciu biernym
je¿eli bêdzie remis o zwyciêstwie decyduje sêdzia
ka¿da decyzja g³ównego sêdziego jest nieodwo³alna i ostateczna
zg³aszaæ siê mo¿na mailem, na forum livinghistory.cz do melkela lub po æwiczeniach bezpo¶rednio przed bitw±. Aby pojedynki siê odby³y musz± byæ co najmniej dwie sze¶cioosobowe dru¿yny

Wothan co¶ knuje. Jeszcze nie wiem co, ale siê dowiem.
Libu¹e
mo¿e jeszcze kto¶ przeczyta
Je¿eli bêdziecie jechaæ przez Liberec, nale¿y skrêciæ w kierunku miasta Albrechtice, na trasie Liberec-Frydlant. W Albrechticach ko³o wiatraka skrêciæ w lewo. W Chrastawie jest remont drogi i je¿eli kto¶ ju¿ siê tam znajdzie niech najlepiej jedzie przez park.

claymor
Dziêki za info. W sam± porê smile.gif
Godfryd
Mnie nie bêdzie bo z kas± nie wyrobi³em i miecz trafi³ szlag ostatnio ; / Zreszta... i tak nie mia³em jak dojechac
claymor
Pewnie s± osoby które czekaj± na relacjê. Zacznê od opier...dolu. Zg³osi³o siê 12 osób i Czesi na tyle lczyli a by³o to kluczowe gdy¿ fabu³a zak³ada³a ¿e bêdzie polski oddzia³ szturmuj±cy gród bardzo zawiedli siê na Draconi na których liczyli i o których na pocz±tku wypytywali. Ale ka¿dy który siê zg³asza³ dal cia³a ... bo to ¼le ¶wiadczy³o o Polakach ( osobi¶cie jestem z³y )

A teraz przyjemniejsza czê¶æ. Ludzi naprawdê sympatyczni, po 2 pivach i medowinie albo medovicy ¶wietnie siê dogadywali¶my. Sam gród robi wra¿enie, Wszystko doskonale przemy¶lane. Chaty wewn±trz grodu jak i te z wioski pod grodem naprawdê warte zobaczenia, a impreza warta uczestnictwa, Bitwa doskonale zorganizowana i widowiskowa. Poprzedzona 2 godzinnym nacvikiem :P. Pojedynki te¿ fajnie organizowane ( gdyby nie po¿yczona kolczuga nitowanka która wa¿y³a chyba tyle co ja to bym sobie ca³kiem nie¼le radzi³ :P ) Tak¿e wg mnie mo¿emy siê sporo od Czechów nauczyæ. ¯a³uje ¿e nie by³a to impreza bez turystów ale oni dziêki turystom mog± budowaæ dalej tak¿e jest to sprawa oczywista ze musza pozyskiwaæ pieni±dze.

tyle ode mnie

a tym którzy siê opowiadali i nie pojechali

ciurak na drogê...... ]:->
Godfryd
Ja nie mia³em z kim jechac i Wotahnowi napisa³em
claymor
Szkoda tylko ¿e zapomnia³e¶ daæ znaæ osobie która wysy³a³a zg³oszenia...
Marek Hilgendorf
To zdaje siê plaga tegorocznych imprez... zapowiadaj± siê i nie doje¿d¿aj±. Robi sie powoli taka nasza polska specjalizacja.

Ciekawe jak bêdzie na Lipowcu i ile ludzi nie dojedzie choæ zablokowali miejsca innym...

Czekamy na fotki Chomików
Daeris
CYTAT(claymor @ 23:51 26.07.2009) *
Pewnie s± osoby które czekaj± na relacjê. Zacznê od opier...dolu. Zg³osi³o siê 12 osób i Czesi na tyle lczyli a by³o to kluczowe gdy¿ fabu³a zak³ada³a ¿e bêdzie polski oddzia³ szturmuj±cy gród bardzo zawiedli siê na Draconi na których liczyli i o których na pocz±tku wypytywali. Ale ka¿dy który siê zg³asza³ dal cia³a ... bo to ¼le ¶wiadczy³o o Polakach ( osobi¶cie jestem z³y )

I masz oczywi¶cie racjê. Kilka s³ów wyjasnienia: mieli¶my jechac w pi±tkê. Pierwszej trójce w ostatniej chwili wysypa³ siê transport, drug± dwójkê, a konkretnie kierowcê pracodawca ¶ci±gn±³ z urlopu do pracy na sobotê wieczór. Wypadek losowy. Poniewa¿ o tym, ¿e na pewno nikt nie pojedzie wiedzia³em dopiero w pi±tek rano uzna³em, ¿e wysy³anie maila do Libu¹e mija siê z celem. Zaatakowa³em Indara w przekonaniu, ¿e mia³ jechaæ. Okaza³o siê, ¿e on równie¿ odpad³ i tako¿ jak ja telefonu do Libu¹e nie posiada. Jedyne w czym mnie móg³ potencjalnie wspomóc to w przekazaniu (jak mniemam w³a¶nie Tobie) informacji, ¿e Draconia siê posypa³a, co obeieca³ zrobiæ je¶li bêdzie to mo¿liwe (bêdzie mia³ z Wami jeszcze jaki¶ kontakt). Z Twoich s³ów rozumiem, ¿e nie przekaza³, co znaczy, ¿e mozliwe to ostatecznie nie by³o icon_sad.gif .

Zatrzyma³y nas, jak poda³em wy¿ej przyczyny losowe. Próbowali¶my siê skontaktowaæ niemniej pó¼no i bezskutecznie. Napewno mogli¶my popróbowaæ bardziej ale te¿ nie spodziewa³em siê, ¿e generalnie wszyscy maj± podobne problemy... Przepraszamy w ka¿dym razie za nieobecno¶æ, zapewniam, ¿e zale¿a³o nam na niej conajmniej tak samo, jak organizatorom. W naszym rpzypadku nad t± imprez± ci±¿y faktycznie jakie¶ fatum - to chyba ju¿ trzeci raz jak siê do niej szykujemy...

W szczególno¶ci za¶ przepraszamy Libu¹e, bo przy ca³ej cierpliwo¶ci jak± wykaza³a¶ przy przyjmowaniu zg³oszeñ od nas i pracy w³o¿onej w organizacjê jest nam podwójnie przykro, ¿e w efekcie nie tylko nic nie wysz³o z wyjazdu ale jeszcze, jak czytam powy¿ej, musieli¶cie wys³uchaæ s³usznych pretensyj na miejscu.
claymor
Dosta³em info od Indara ¿e was nie bêdzie. i To przekaza³em przy rejestracji jednak szczegó³ów nie zna³em. No trudno bywa i tak ¿e wypadki losowe siê zdarzaj± . Jednak tak jak pisa³em dopytywali siê o was. Nied³ugo zamieszczê fotki to sobie popatrzycie jak by³o.smile.gif
Anuszka
Jako jedna z czteroosobowej polskiej delegacji mogê tylko powiedzieæ, ze choæ by³o nas tak ma³o i Czesi byli zawiedzeni tym, ze tam wiele Polaków mimo zapowiedzi bez s³owa ola³o imprezê, bawili¶my siê z naszymi po³udniowymi s±siadami wy¶mienicie ;) Piêkny teren z widokami zapieraj±cymi dech w piersiach-³±ki i wzgórza usiane stadami krów, sam teren imprezy z wie¿±, domami rzemie¶lników, zrekonstruowanymi ³a¼ni±, warsztatem kowalskim, ogródkiem przydomowym, warsztatem tkackim, buduj±cym sie domem mo¿now³adcy-robi³y na prawdê wra¿enie.Wra¿enie zrobi³o tez niesamowite zdyscyplinowanie Czechów i ich podej¶cie do inscenizacji-takiego profesjonalizmu, wielo¶ci ro¿nych elementów w czasie oblê¿enia ( np niespotykani w Polsce procarze) nie wiedzia³am na ¿adnej polskiej imprezie.Dos³ownie ¿adnej! My¶lê ze sporo mogliby¶my sie od nich nauczyæ pod tym wzglêdem-zero marudzenia, niesnasek, sam profesjonalizm.
Czesi to przemili kompanii, dzieki nim nauczyslimy sie nieco ich jêzyka, równiez w tych nieco zabawniejszych aspektach ;) Medovica i medove vino zapadna mi d³ugo w pamiêci- tak jak "dobre rano" i "ahoj";). Jak bozia da, na pewno za rok pojadê znów do Wothanburga;)
Zdjêcia jak zwykle na Chomiku w folderze ZDJÊCIA , IMPREZY ¦REDNIOWIECZNE, 2009, WOTHANBURG http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=Anuszka26
Libu¹e
Ten wyjazd to by³a bardzo dobra lekcja dla mnie. Szkoda tylko, ¿e minie parê lat, zanim organizatorzy znowu zaczn± nas braæ na powa¿nie.
Pierwsza porcja zdjêæ z czeskiego forum www.livinghistory.cz
http://picasaweb.google.com/Martin.Chlebek...eat=directlink#
http://trissino.rajce.idnes.cz/Curia_Vitkov_dobyvani_2009/
http://picasaweb.google.com/OpoRadka/Curia...ovDobyvani2009#
enjoy
Marek Hilgendorf
A jakie macie odczucia co do ogólnie pojêtego "poziomu zrobienia" ludzi?
W zesz³ym roku podobno by³o z tym ró¿nie.
Ze zdjêæ wynika, ¿e datowanie by³o raczej "w dó³" od XII wieku ni¿ "w górê".
Na przysz³y rok bêdê obszyty i opancerzony na XII wiek i chcia³em wiedzieæ, czy to w sumie wysz³a wczesna impreza, czy "krucjatowa"...
I pytanie do ch³opaków- jak siê bij± Czesi?? Ostro czy "cipkowo"
Godfryd
To ci moge powiedzieæ z zesz³ego roku ...

Oni my¶l± ¿e my walimy jak rze¼nicy ;D dla nich my jeste¶my jak dla nas bialorusini :D oni strasznie technicznie walcz± tzn ci z którymi ja sie sparowa³em czyli Hersirzy chyba tak to sie pisze ... u nich to tak troche zabawowiej podchodz± ni¿ u nas smile.gif
Aubrey
To teraz kolej na mnie, abym i ja kilka s³ów o samej imprezie, czy te¿ jak to mówi± Czesi „akcji” napisa³. Wyjazd ze wszech miar udany. Towarzystwo w samym grodzie jak i w namiocie doborowe. Ci którzy zastanawiali siê czy warto jechaæ i nie pojechali maj± naprawdê czego ¿a³owaæ. Gród i podgrodzie robi du¿e wra¿enie. W Polsce raczej nie u¶wiadczycie rekonstrukcji tej wielko¶ci. medovicy, medovinki i piwa nie brakowa³o. Integracja sz³a pe³n± gêb±. Tutaj du¿e s³owa wdziêczno¶ci kieruje do Libuse, która wspomaga³a nas w zg³êbianiu meandrów czeskiego jêzyka. I t³umaczy³a mi abym zbyt czêsto nie u¿ywa³ zwrotów „szukaæ” i „do nas” za co dziêkuje i Libuse i Czechom za wyrozumia³o¶æ.
Sobotni Nacvik pozwoli³ nam dobrze przygotowaæ siê do bitwy, a sama bitwa z udzia³em dwóch balist, drabin oblê¿niczych niezmiernie widowiskowa i wyczerpuj±ca, samo oblê¿enie trwa³o prawie godzinê.
S³owa uznania dla Claymora za jego sobotni udzia³ w „Hard turnieju” i za cierpliwo¶æ przy naszych próbach ¶ci±gniêcia z niego przyciasnej nitowanki.
Je¿eli chodzi o ogólny poziom zrobienia ludzi to by³o ok. Pewnie, ¿e zdarza³y siê osoby wyposa¿one w artefakty co do których poprawno¶ci historycznej mo¿na by dyskutowaæ, ale i u nas tak siê zdarza. Nie by³o ich jednak zbyt du¿o. Trzeba tu zaznaczyæ, ¿e impreza zgromadzi³a do¶æ poka¼ne grono odtwórców. Impreza zdecydowanie krucjatowa, choæ zdarza³y siê odstêpstwa „w dó³” jednak nie razi³y.
Jak bij± siê Czesi…. Hmmm tu pierwszy powinien wypowiedzieæ siê Claymor, ale jako ¿e i ja bra³em udzia³ w bitwie to napiszê. Na samej inscenizacji walka by³a do¶æ ostra, wyprowadzane ciosy zdecydowanie mocniejsze od tych do których przywyk³em na naszych imprezach. Co wcale nie znaczy ¿e, by³o gro¼nie. Tylko inaczej.
A kto nie by³ to oprócz tego ¿e „ciurak” to jeszcze „stolica”.
Do zobaczenia.
Libu¹e
Wa¿ene so³dru¿ki a so³druzi! dobre rano! wstawejte!

no, ja nie walczy³am ale patrzy³am i ogólnie my¶lê, ¿e nie s± bardziej "lajtowi" od walcz±cych w Polsce
je¿eli chodzi o ludzi, to rzeczywi¶cie, ró¿nie by³o, ale np. Wothan i Trubadix( z Curii) s± zrobieni tak, ¿e oczy wy³a¿± na wierzch. My¶lê, ¿e z czasem impreza bêdzie siê robi³a coraz bardziej na XII bo w rozmowach okaza³o sie, ¿e nawet przy ograniczeniach jakie wprowadzili w tym roku (np zakaz okr±g³ych tarcz) przyjechali ci sami ludzie co zawsze, ale z wyposa¿eniem na XII, jest to na tyle dobra "akce" ¿e ludzie bêd± siê dostosowywaæ do wymogów
a tak poza wszystkim niesamowite by³o zdyscyplinowanie, jakie panowa³o podczas ca³ej imprezy przy jednoczesnym luzie. Jak by³o powiedziane- za 10min zbiórka pod bram±, wszyscy tam byli. Jedyne opó¼nienia wynika³y z kiepskiej pogody.
a, zastanawia³y¶my siê, dlaczego tak ci±gle poprawiaj± sobie uzbrojenie podczas walki- w³a¶nie wprowadzili nowy punkt- mo¿na poprawiæ siê tylko raz potem siê dopada
kolejna porcja zdjêæ
http://morganna.rajce.idnes.cz/Dobyvani_Cu...ov_2009_sobota/
http://pe3.rajce.idnes.cz/Wothanburg_2009/
http://kaffu.rajce.idnes.cz/Bitva_Curia_Vi..._cervenec_2009/ tutaj g³ównie "portrety", wszyscy oprócz mnie za³apali siê na indywidualne fotki smile.gif
mam nadziejê, ¿e nie bêdzie trzeba d³ugo czekaæ na zdjêcia reszty naszej ekipy
Ahoj!
Anio³
Jak zwykle piêkne zdjêcia... Ech...
Mo¿e za rok znowu spróbuje siê wybraæ do Czech? Pierwszy mój Wothanburg, sprzed 3 lat chyba, wspominam bardzo mi³o.
Trzeba by siê tylko obszyæ trochê lepiej smile.gif
claymor
Claymor ma przyjemno¶æ zaprezentowaæ ...

d³ugo oczekiwane ...

Zdjêcia z Wothanburga !!!

http://www.grod.org/galeria/podgaleria.php...urg&idkat=1
claymor
znalezione na YT jak by kto¶ chcia³ zobaczyæ bitwê ( troche chaotycznie zmontowane )
http://www.youtube.com/watch?v=X4ObfLYuHeY...feature=related
Libu¹e
My¶lê, ¿e wszyscy z prawdziw± rado¶ci± obejrzeli by tak¿e zdjêcia Aubreya, który zrobi³ masê fajnych fotek i nie chcê siê nimi podzieliæ
Aubrey
Przepraszam, ¿e tak d³ugo to trwa³o.
http://aubrey.web-album.org/album/3512,wot...urg-lipiec-2009
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.