Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Beltan 2009 - Wolin
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009
Stron: 1, 2
Vislav
Witam

Aubrieta & Vislav dziêki go¶cinno¶ci i przy wspó³pracy ze Stowarzyszeniem Centrum S³owian i Wikingów Wolin Jomsborg Vineta og³aszaj± kolejn± V edycjê imprezy ¦wiête Ognie "Beltan 2008" Sabat Czarownic po raz trzeci w scenerii ¶redniowiecznej wioski.

Pe³ne uroku miejsce podkre¶li nie przemijaj±c± tradycjê ¦wiêta Beltan. Skansen stale siê rozbudowuje dziêki aktywnej dzia³alno¶ci Stowarzyszenia Centrum S³owian i Wikingów - my wszyscy bior±c udzia³ w tym ¶wiêcie postaramy siê wnie¶æ skromn± cegie³kê do ca³orocznej dzia³alno¶ci w tym miejscu.

W programie m.in. Wierzbin jak równie¿ je¿eli siê uda Sabat Czarownic. No i oczywi¶cie wiele innych atrakcji i wspólnych dzia³añ. Stopniowo bêdziemy budowali program bazuj±c na aktywno¶ci nas wszystkich - w koñcu po to siê spotykamy.

Jest to impreza niedatowana, otwarta i niekomercyjna. Gospodarze gwarantuj± nam wy¿ywienie, miejsce, drewno na ogniska, s³omê do namiotów i toalety. Nie ma cateringu, ani miejsc noclegowych w cywilizowanych warunkach.

Wynika z tego kilka podstawowych za³o¿eñ:
  1. Ogólnie - podró¿uj±cy po wyspie Wolin trafiaj± do zapomnianej przez wszystkich wioski, w której w³a¶nie odbywaj± siê obchody ¶wiêta Beltan. Co z tego wyniknie poka¿e sama impreza.
  2. Impreza jest niedatowana (do XVII) - nie oznacza to jednak, ¿e uczestnicy nie powinni zadbaæ o historyczn± zgodno¶æ stroju i wyposa¿enia w stosunku do odtwarzanych przez siebie czasów. Nie bêdzie ¿adnej komisji strojów - to co robimy, robimy dla siebie, Aby unikn±æ nieporozumieñ wprowadzamy zasadê, ¿e przez ca³y czas trwania imprezy (we dnie i w nocy) nie s± dopuszczalne ¿adne 'cywilki', plastyki i inne gad¿ety. Umowna granic± s± wa³y obronne i brama g³owna na teren w³a¶ciwego skansenu. Osoby nocuj±ce w miejscach ogólnie dostêpnych powinny 'zamaskowaæ' swoje wspó³czesne baga¿e - ¶piwory wspó³czesne (je¿eli ju¿ musz± byæ) opakowane w lniane worki. Bardzo mile widziane jest posiadanie w³asnych historycznych namiotów. Ze wzglêdu na porê roku strój uczestnika powinien byæ przygotowany na ró¿ne warunki, w³±czaj±c w to zimne noce. Jak sobie po¶cielisz, tak siê wy¶pisz.
  3. Impreza jest niekomercyjna - oznacza to, ¿e mo¿emy zapewniæ ograniczon± ilo¶æ pó³produktów spo¿ywczych. Gotujemy sami - do dyspozycji bêdzie trochê kocio³ków, piec do pieczenia chleba, wêdzarnia i ogniska. Jak sobie zgotujemy, tak siê najemy.
  4. Impreza jest otwarta - oznacza to, ¿e nie nastawiaj±c siê na widzów - nie mo¿emy ich wykluczyæ. Skansen bêdzie otwarty od 10oo do 21oo
  5. Decydujemy siê dobrowolnie na podane warunki, a naszym zadaniem jest przyjazna atmosfera i dobra zabawa.
Zapraszam wszystkich chêtnych do zg³aszania siê

Formularz zg³oszeniowy

Tak to wygl±da³o w poprzednich latach:
Beltan

Niezale¿nie od obchodów ¦wiêta Beltan w terminie 24.04-03.05.2009r. przewidujemy obszerny program warsztatów:
- prace w drewnie z u¿yciem prostych narzêdzi ciesielskich, w tym cios³o
- prace z u¿yciem wikliny i korzeni drzew
- wykonanie fletów prostych
- pieczenie chleba i podp³omyków
- wêdzenie miêsa i ryb
- kuchnia obozowa
- wykorzystanie gliny do budowy prostych palenisk
- ¿ycie pod go³ym niebem
- taniec
- krój i szycie rêczne
- dzia³ania inscenizacyjne/teatralne
- pieczenie w glinie
- rozpalanie ognia ró¿nymi metodami
- haft ig³owy
- szamanizm
- taniec wschodni
- wianki, bukiety, wierzbin
- podstawy korzystania z bardka i tabliczek przy wykonywaniu krajek

- pokaz wykonanych kukie³ek dla teatrzyku
- nauka wykonywania ¶ciegu sznureczkowego - bardzo przydatny jako ozdobny lub konstrukcyjny - stosunkowo rzadko u¿ywany przy rekonstrukcji
- 'weft twinning' tradycyjna metoda beduiñska wykonywania krajek/pasków, toreb, p³acht namiotowych - praktycznie bez korzystania wspomagaj±cych urz±dzeñ
- warsztat tkacki
- wykonywanie lin metod± z wczesnego ¶redniowiecza
- prace snycerskie
- runo owcze i co z tym mo¿na zrobiæ

Tak wiêc pobyt jest mo¿liwy w d³u¿szym czasie - wybranym przez uczestników.

Rusza te¿ powa¿niejszy projekt:

Mo¿liwe te¿ s± inne zakresy warsztatów - bêdê informowa³ na bie¿±co.

Zapraszam do uczestnictwa

pozdrowienia Vislav
Tomic
witam

£owcy wpadn± z wizyta ju¿ tradycyjn±, coby chroniæ go¶ci przed si³ami nieczystymi
w jakiej sile trudno orzec, lecz dam znaæ na pewno jak tylko siê dowiem

sk³adam rezerwacje na kwaterunek w chacie ;)
Vislav
Witam

Miejsca w chatach wystarczy dla wszystkich, z tym nie bêdzie problemu. Nieustraszeni £owcy musz± byæ koniecznie usmieszek_08.gif moro.gif

Zapomnia³em dodaæ, ¿e równie¿ ruszy "czarna" sauna - ju¿ w grudniu by³a w u¿yciu:
fotki Sulika - mniej wiêcej w po³owie Albumu.

pozdrowienia Vislav
Braturad
Zg³oszenie wys³ane icon_mrgreen.gif
Razoslaw
W chatach wystarczy dla wszystkich? Azali¿ braæ namioty czy nie, zak³adaj±c, ¿e przyjedziem w szóstkê?
Vislav
CYTAT(Razoslaw @ 20:53 08.02.2009) *
W chatach wystarczy dla wszystkich? Azali¿ braæ namioty czy nie, zak³adaj±c, ¿e przyjedziem w szóstkê?

Witam

Zak³adam, ¿e siê lepiej lub gorzej pomie¶cimy. Wszystko zale¿y od ³±cznej ilo¶ci osób - trudne do przewidzenia. Dlatego wa¿ne jest jak najszybsze wype³nienie formularza.

Oczywi¶cie pierwsi zarejestrowani maj± pierwszeñstwo i z pewno¶ci± trafi± pod dach cha³up.

pozdrowienia Vislav
Vislav
CYTAT(Braturad @ 18:07 08.02.2009) *
Zg³oszenie wys³ane icon_mrgreen.gif

Dziêkujê - ciesielstwo, wykonywanie lin, krój i szycie oczywi¶cie do realizacji.

W drugiej po³owie lutego podam bardziej precyzyjny wykaz rzemie¶lników i nowych umiejêtno¶ci do pozyskania.

pozdrowienia Vislav
Kazimierz
Ha! Czeka³em na ten temat od pocz±tku roku! W tym Anno Domini nie mo¿e mnie zabrakn±æ, aby przed si³ami nieczystymi wraz z ³owieck± braci± chroniæ niewinnych.

Na tê okoliczno¶æ urlop stosowny mam ju¿ zaplanowany, wiêc mogê w tym roku zabawiæ d³u¿ej ni¿ zwykle :D

Do zobaczyska ju¿ za 10 tygodni ;)
Vislav
CYTAT(Kazimierz @ 03:14 17.02.2009) *
Ha! Czeka³em na ten temat od pocz±tku roku! W tym Anno Domini nie mo¿e mnie zabrakn±æ, aby przed si³ami nieczystymi wraz z ³owieck± braci± chroniæ niewinnych.

Na tê okoliczno¶æ urlop stosowny mam ju¿ zaplanowany, wiêc mogê w tym roku zabawiæ d³u¿ej ni¿ zwykle :D

Do zobaczyska ju¿ za 10 tygodni ;)

Witaj!

¦wietnie, ¿e bêdziesz.

pozdrowienia Vislav
¯ytomira
My równie¿, jako Z³oty Lis- chêtnie siê stawimy i cieszymy siê na sam± my¶l na przedni± zabawê i naukê nowych umiejêtno¶ci.
Luthien_Tinuviel
My czyli dwa Sumiki te¿ siê stawimy oczywi¶cie smile.gif Formularz wys³any.

Pozdrawiamy
Libu¹e
ja te¿!ju¿ siê cieszê na warsztaty
Przemyslav
Witam Wszystkich

Ch±sa Pomorska tudzie¿ Z-H-P (Zgromadzenie-Huncwotów-Polskich) w skromnych osobach Przemys³awa "Huncwota", Krzysztofa "Wielkiego Ch±¶nika", Izy i Paw³a "Polaczków" oraz byæ mo¿e Mateusza "Polaka Ma³ego" równie¿ zg³asza swój udzia³ w ¦wiêcie Ognia.

Mam nadziejê, ¿e jako¶ godnie wpiszemy siê w klimat zarówno miejsca jak i imprezy. Z mi³± chêci± skorzystamy je¶li bêdziemy mogli czego¶ siê od organizatorów jak i innych go¶ci nauczyæ, a je¶li kto¶ zechce to i my z pewno¶ci± mo¿emy parê sztuk i sztuczek zaoferowaæ.

Pozdrawiam

Przemyslav

P.S. Do cha³upy by¶my siê wprosili jako i¿ namiotów nie posiadamy :/
Rita
Zg³aszamy siê równie¿, bedzie nas dwie sztuki, z w³asnym namiotem.
Vislav
Witam

Dziêkujê bardzo za zg³oszenia. Cieszê siê, ¿e poza tradycyjnymi uczestnikami pojawi± siê nowe twarze. Postaram siê dopracowaæ automatyczny wyci±g z nap³ywaj±cych zg³oszeñ, aby mo¿na by³oby sprawdziæ czy zg³oszenie dotar³o.
Skansen w Wolinie jest bardzo pojemny i zmie¶cimy siê wszyscy.
Ilo¶æ uczestników jest wa¿na ze wzglêdów logistycznych - czyli wy¿ywienie.

pozdrowienia Vislav
rosamar
Zapomnia³abym siê wpisaæ pac.gif
Mo¿ecie zat³uc mnie za sklerozê bum.gif
Zg³aszam siebie i dwóch nieszczêsnych osobników, gwa³tem i przemoc± przeze mnie przymuszonych do przyjazdu. Vislav czy da³oby radê za³atwiæ po znajomo¶ci chatê icon_wink.gif ??
Prawdopodobnie przyjedziemy w czwartek wieczorkiem - chcia³abym wcze¶niej ale niestety nowa praca wcale nie jest lu¼niejsza ni¿ poprzednia icon_sad.gif
Etaty s± do kitu, a d³ugi weekend wyszed³ w tym roku wyj±tkowo niekorzystnie mad.gif

z pozdrowieniami

Rosamar
Vislav
Witam

To co mo¿na gwarantowaæ to miejsca do spania pod dachem i kawa³ek pod³ogi - ca³a reszta bêdzie zale¿eæ od ilo¶ci uczestników bez namiotów.
Chocia¿ dla Wayfareresów i przybudówek za wiele komfortu nie jest potrzebne. bigsmile2.gif

Fajnie, ¿e zawitasz równie¿ w tym roku.

pozdrowienia Vislav
rosamar
Ja to tam se poradzê - chyba w to nie w±tpisz hehehe.gif , a o chatê pytam ze wzglêdu na ch³opaków, którzy niestety nie s± przyzwyczajeni do normalnych Wayfarerskich warunków bytowania crazy.gif
Ale chat jest mnóstwo wiêc pewnie gdzie¶ siê wprosimy na bezczelnego icon_wink.gif

Do zobaczenia!
Rosamar
Kazimierz
Uff, Rosamar, bo ju¿ my¶la³em, ¿e Ciê nie bêdzie. Znaczy siê co - uruchamiamy znowu dwa kolejne punkty programu - warsztaty fajczarskie i warsztaty "nicnierobienia" ;)
Radosh
Knia¼ Jaros³aw w ³askawo¶ci niezmierzonej znów pchnie swe s³ugi na Wolin. Tak wiêc niechybnie przybêdziemy i ju¿ nie mo¿emy siê doczekaæ.
rosamar
CYTAT
warsztaty fajczarskie i warsztaty "nicnierobienia" ;)

Oczywi¶cie przecie¿ to dwie obowi±zkowe pozycje Kazimierzu!

Z mojej strony to proponujê równie¿ warsztaty teatrzykowo-kukie³kowe, bo kopnê³a mnie ostatnio wena tfurcza i przygotowania ruszy³y pe³n± par±.
Przy okazji uchylê r±bka tajemnicy i zdradzê ¿e pracujê nad zupe³nie nowym scenariuszem przedstawienia, którego premierê planujê wystawiæ w³a¶nie na Beltanie val.gif
Bêdzie tak¿e unikalna mo¿liwo¶æ wykazania zdolno¶ciami aktorskimi bo poszukujê ochotników do pomocy w wystawieniu spektaklu. Tak¿e nastawiaæ siê psychicznie, æwiczyæ dykcjê i umiejêtno¶ci improwizacji usmieszek_04.gif
Mogê zagwarantowaæ ¿e bêdzie bardzo weso³o usmieszek_02.gif a publiczno¶æ legnie u waszych stóp tracker.gif

Vislav czy bêd± Karolina i Marysia?

Do zobaczenia!
Rosamar
Radosh
Zwiad wstêpnie siê zg³asza do spektaklu; uchylisz r±bka tajemnicy? icon_wink.gif
rosamar
CYTAT
uchylisz r±bka tajemnicy? icon_wink.gif

No có¿ icon_wink.gif

Scenariuszy bêdzie kilka, w tym jeden znany z zesz³orocznej premiery podczas warsztatów w Lipcu 2008 - "O córce Wielkiego Chana i Dzielnym M³odzieñcu" oraz co najmniej dwa zupe³nie nowe. Kukie³ki i rekwizyty bêdê mia³a skompletowane a je¶li czego¶ zabraknie to od czego mamy inwencjê twórcz± icon_wink.gif

Nowe opowie¶ci s± jeszcze "na warsztacie" wiêc fabu³ê zamierzam zdradziæ dopiero na samym Beltanie.
Poza tym zapraszam je¶li macie jakie¶ w³asne pomys³y - sugestie, scenariusze, legendy, mity zdatne do przerobienia na przedstawienie to przesy³ajcie mi na maila rosamar@wp.pl
Jestem otwarta by zrobiæ nawet kilka przedstawieñ (z waszych opowie¶ci lub moich) je¶li tylko bêd± chêtni do pomocy icon_mrgreen.gif

z pozdrowieniami
Rosamar
Kazimierz
Na mój udzia³ w spektaklu ¶mia³o mo¿esz liczyæ smile.gif Zesz³oroczny bardzo mi przypad³ do gustu :D
Vislav
Witam

Cieszê siê, ¿e teatrzyk ¿yje i ma siê dobrze. Marysia i Karolina te¿ powinny byæ na Beltan.

Równie¿ strona muzyczna warsztatów powinna byæ atrakcyjna w tym roku. Swój udzia³ od pocz±tku zapowiedzieli:
  • Walerka i ró¿ne instrumenty smyczkowe
  • Miko³aj - Percival Schttenbach
  • Micha³ z Ukranenland (Niemcy) wszelkie mo¿liwe instrumenty - w³asne wykonastwo i perfekcyjne wykonanie

tak to mo¿e wygl±daæ wieczorami

pozdrowienia Vislav
sarenzir
Mam nadzieje ze nie jest jeszcze za pozno na wyslanie formularza , uzaleznilam sie od Beltan smile.gif Pozdrowienia i do zobaczenia smile.gif
Vislav
CYTAT(sarenzir @ 08:07 26.03.2009) *
Mam nadzieje ze nie jest jeszcze za pozno na wyslanie formularza , uzaleznilam sie od Beltan smile.gif Pozdrowienia i do zobaczenia smile.gif

Witam

Absolutnie nie jest zbyt pó¼no. Beltan jest bardzo go¶cinn± imprez± i z przyjemno¶ci± przygarnia wszystkich do ostatniej chwili.

Formularz jest pomocny w ró¿nych dzia³aniach logistycznych - st±d potrzeba wype³nienia.

pozdrowienia Vislav
Tomic
bigsmile2.gif ja mogê zrobiæ wyk³ad na temat:
- wampierz - prawda i mity
- 1001 sposobów na ukatrupienie wampierza
- jak rozpoznaæ czarci pomiot

mam te¿ nadziejê ¿e siê znajd± chêtni na nocne harce z wampierzami
radzê siê zaopatrzyæ w ko³ki i du¿y zapas wody ¶wiêconej

pozdrawiam
Radosh
Zwiad za¶ chêtnie opowie (tylko tym razem) o tajnych operacjach na Rusi.
O nieudanym oblê¿eniu Kijowa, o kniahini Oldze...
Wiele bajañ mamy w naszym worze a ka¿de prawdziwe
Vislav
CYTAT(Tomic @ 10:33 27.03.2009) *
bigsmile2.gif ja mogê zrobiæ wyk³ad na temat:
- wampierz - prawda i mity
- 1001 sposobów na ukatrupienie wampierza
- jak rozpoznaæ czarci pomiot

mam te¿ nadziejê ¿e siê znajd± chêtni na nocne harce z wampierzami
radzê siê zaopatrzyæ w ko³ki i du¿y zapas wody ¶wiêconej

pozdrawiam

Witam

Jak najbardziej jestem za pe³n± Reaktywacj± N£W wzorem Beltan 2006

pozdrowienia Vislav
Tomic
nie wiem ilu ³owców namówie na przyjazd, mo¿e siê uda zaimprowizowaæ jakie¶ manewry na miesjcu
rosamar
Oui!
W takim b±d¼ razie przygotujê specjalny scenariusz s³awi±cy czyny Nieustraszonych £owców Wampirów diabel.gif
Niech ta drobna cegie³ka przyczyni siê do propagowania waszej szlachetnej kompanii old.gif

Co powiecie na spektakl o polowaniu na Hrabiego Drakulê diabel.gif

Tomic
³o³ jestem za yes.gif blinkie.gif napisz jak a pomogê
zreszt± co by tu nie mówiæ bój by³ to straszny, i mo¿na rzec ¿e zakoñczy³ siê remisem, oczywi¶cie ze wskazaniem na ³owców

tu uwieczniona scena na zdjêciu

Rita
Witam,

je¶li bêd± zainteresowani ma³ymi warsztatami z malarstwa temper± i z³ocenia to zapraszam smile.gif
Przyje¿d¿am rano 29-04-2009.

Czê¶c materia³ów, takich jad deski, gesso, i inne ingrediencje bêdê miaæ ze sob±, chêtni s± proszenie o zaopatrzenie siê we w³asne pêdzelki wedla gustu, 1 wiêkszy pêdzel ze ¶wiñskiej szczeciny i jaki¶ naczynia na farby i wodê.

Pozdrawiam :-)
Fiolnir
Formularz podes³a³em i jak mnie nic nieprzewidzianego nie zatrzyma to stawiê siê wraz z 2-3 osobami do towarzystwa ^^
Leif
S³awa!

My równie¿ wys³ali¶my formularz, przyjad± od nas 2 osoby - bêd± od pocz±tku do koñca:)

Niestety Ja osobi¶cie nie zawitam, czego bardzo ¿a³uje.. ¯yczê wszystkim dobrej zabawy i wielu nowych do¶wiadczeñ.

Pozdrawiam:

Leif
Czarny W±¿
brat Helmrich
Czy braciszek zakonny wraz z pomocnikiem bêdzie równie¿ mile widziany (XIII wiek) ? ;)
Wilczan
Witam wszystkich!
Oczywi¶cie Sawy i mnie równie¿ nie mo¿e zabrakn±æ na Beltanie! smile.gif
Nie mo¿emy ju¿ siê doczekaæ spotkania ze wszystkimi znajomymi!
(Kazimierzu, a szisza w tym roku te¿ bêdzie? ;) )
pozdrawiamy usmieszek_11.gif usmieszek_11.gif
Vislav
CYTAT(brat Helmrich @ 22:50 04.04.2009) *
Czy braciszek zakonny wraz z pomocnikiem bêdzie równie¿ mile widziany (XIII wiek) ? ;)

Witam

Oczywi¶cie tak - zapraszam.

Przy okazji pozdrawiam wszystkich starych znajomych wpisuj±cych siê w temacie - równie¿ czekam z niecierpliwo¶ci± na kolejne doroczne spotkanie.

pozdrowienia Vislav
Kazimierz
Wilczan - bez sziszy nie mog± siê odbyæ warsztaty fajczarskie ;)
+Sawa+
devil.gif
Vislav
Witam

Dziêkujê wszystkim, którzy zdecydowali siê zaszczyciæ swoj± obecno¶ci± warsztaty i ¦wiêto Beltan.

Pod tym adresem mozna sprawdziæ czy zg³oszenie dotar³o.

Równocze¶nie pro¶ba dla pozosta³ych wybieraj±cych siê na to spotkanie o wype³nienie formularza.

do zobaczenia wkrótce

serdecznie pozdrawiam Vislav
¯ytomira
Mam takie pytanko, czy kto¶ z Warszawy lub jej okolic wybiera siê w czwartek (30.06) wieczorem?
Leif
Witam,

Niestety zadeklarowane wcze¶niej przeze mnie 2 osoby nie pojawi± siê na warsztatach. Na samo ¶wiêto Beltane przybêdzie od nas jedna osoba. Przepraszam ¿e tak pó¼no o tym pisze.. ale wysz³o to niedawno.

Pozdrawiam

Leif
Czarny W±¿
Martinus Templar
Witam z Kamienia przyjedzie tylko jedna osoba, wczesny siê wycofa³.
Mam 3 skóry z dzika wysuszone, dwie du¿e i jedn± ma³± . U mnie siê zmarnuj±, wiêc zapytkê ów tak± mam:
Chce je kto¶? Mogê je przywie¼ na Be³tan.
Libu¹e
Ja te¿ niestety muszê siê wycofaæ, nad czym bardzo ubolewam
Fiodor Bie³yj
loki08.gif
Ze ¶rody na czwartek w nocy bêdziemy z Sobieskim.
Alkopihociarzy dwóch (Kaliningrad) + Walok (Moskwa) ju¿ s± w drodze usmieszek_02.gif Jak bêd± warunki i checi - ulepimy jaki¶ piec na chleby harfa.gif
Tomic
witam serdecznie
no ja ju¿ niestety po imprezie, z ro¿nych przyczyn musia³em uciec wcze¶niej a szkoda ...

Beltan 09 jak zwykle udany, nie bêdê tu zachwala³ bo po co?, imprezy nie trzeba zachwalaæ
jedyne co by³o przykre to iglo rozbite miêdzy cha³upami i radosna za³oga Rudego 102 która chyba pomyli³a drogi na Berlin

pozdrawiam wszystkich i do nastêpnego roku

http://picasaweb.google.pl/ATomic242/Beltan# kilka fotek

Kazimierz
Szybki wpis dziêkczynny dla organizatorów - za mo¿liwo¶æ spêdzenia tych kilku dni w najlepszy mo¿liwy w tym czasie na ¶wiecie sposób ;)

Dziêki wszystkim za wspóln± zabawê!

Do zobaczenia najpó¼niej za rok!
Martinus Templar
Za rok o tej samej porze! ;)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.