Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: konfrontacja laminatów z naturalami
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2
robin_
CYTAT(Darius @ 16:42 28.01.2009) *
My¶lê ¿e porz±dny 25 kilogramowy refleks o dobrych parametrach mo¿e spokojnie rywalizowac z 40 kilogramowym ostruganym kijem (no moze przesadzam musialby miec ze 28 kg, wiecej nie trzeba) smile.gif
Oczywiscie mam pelen szacunek do drewna, ¿eby nie by³o.

He he , s³abo siê ten szacunek co¶ przejawia. W³a¶nie wystruga³em sobie cisowego longbowa 35 kg na nowy sezon. Drewno ¶redniej jako¶ci, bo te lepsze sprzedaje na wyspy w celu wykarmienia rodziny smile.gif . Zapraszam z dowolnym laminowanym refleksem 25 kg do porównania. I stawiam dzban wina temu którego "porz±dny laminat" przestrzeli mój ostrugany kijek.
Darius
Cis... ho ho Z wielk± ochot± bym zrobi³ takie porównanie smile.gif Wszystkie drewniaki które do tej pory mialem w rêku nie wzbudza³y specjalnego respektu, raczej ból zêbów, mo¿e czas to zmieniæ. ¯ycze powodzenia. A wina chêtnie sie napije i stane do ka¿dego sprawdzianu.
Adamc1
CYTAT(robin_ @ 17:46 28.01.2009) *
CYTAT(Darius @ 16:42 28.01.2009) *
My¶lê ¿e porz±dny 25 kilogramowy refleks o dobrych parametrach mo¿e spokojnie rywalizowac z 40 kilogramowym ostruganym kijem (no moze przesadzam musialby miec ze 28 kg, wiecej nie trzeba) smile.gif
Oczywiscie mam pelen szacunek do drewna, ¿eby nie by³o.

He he , s³abo siê ten szacunek co¶ przejawia. W³a¶nie wystruga³em sobie cisowego longbowa 35 kg na nowy sezon. Drewno ¶redniej jako¶ci, bo te lepsze sprzedaje na wyspy w celu wykarmienia rodziny smile.gif . Zapraszam z dowolnym laminowanym refleksem 25 kg do porównania. I stawiam dzban wina temu którego "porz±dny laminat" przestrzeli mój ostrugany kijek.

Na czym to przestrzelenie mia³oby polegaæ jako¶ mam ochotê na zabawê .
robin_
Pad³o stwierdzenie ¿e laminat 25 kg naci±gu bedzie strzela³ równie dobrze jak drewniany longbow o naci±gu 35 kg. Tak z grubsza bo dok³adnie by³a mowa o 28 /40 kg. Osobi¶cie sie nie zgodzê. Jedyny test jaki przychodzi mi na my¶l to strzelanie tymi samymi strza³ami naci±gajac na tak± sama d³ugo¶c strza³ê. Na niekorzy¶æ silnego naturala bêdzie przemawia³a grubsza i ciê¿sza ciêciwa ale to ju¿ trudno. Pomiar chrono , ewentualnie z braku strzelanie na odleg³o¶æ.

Minmalna waga strza³y jaka u¿ywam przy cisowych ³ukach o tej sile naci±gu to 50 g. Poni¿ej zaczyna sie ryzyko dla ³uku bo niewykorzystana energia mo¿e mu zrobiæ krzywdê. Je¶li umówimy siê konkretnie na jaki¶ turniej mogê przygotowac kilka ³uków niekoniecznie o tak du¿ej sile naci±gu z ró¿nych gatunków drewna, a tak¿e naturala wschodniego , mo¿e byæ ciekawie.
Darius
To jest bardzo dobry pomys³ zrobic podobn± próbê. Chcialbym tylko doprecyzowac ze chodzi nam o laminowany ³uk refleksyjny contra drewniany longbow a nie dowolny laminat. Ja dysponuje 48 funtowym (22kg) refleksem i chêtnie go wykorzystam jesli dobierzesz do niego proporcjonalnie jakis drewniany. mam tez dostep do 65 funtowego (30kg) laminatu ale ma profilowany majdan i pó³kê i szzcerze mówi±c nikt nie odwa¿y³ sie jeszcze strzelaæ z niego wykorzystuj±c drewno. Mo¿aby znale¶c tez cos w granicach 25-26 kg, tyle ¿e to bêdzie grozer base, czyli nie laminowane drewno. Bardzo ciekawi mnie kwestia osi±gów naturalnego refleksa. Tak ¿e czeka nas pyszna zabawa.
robin_
Jaki turniej? Ja wybieram siê na Grunwald, Byczynê, Ogrodzieniec, który¶ Uniejów i £ódzk± wioske historyczn±. Dobrze by by³o ¿eby ustaliæ jakis turniej i ¿eby chêtni zg³aszali siê w tym temacie z opisem swojego ³uku.Jak sie zg³osi kilka a moze wiecej?³uków to pomy¶lê nad doborem naturali
Darius
Co do turnieju to trudno mi teraz odpowiedzieæ, s±dze ¿e lepszy by³by jakis mniejszy turniej, ale typowo ³uczniczy, gdzie przyje¿dzaj± ludzie naprawde tematem zainteresowani i posiadaj±cy ró¿norodny i dobry sprzêt, a organizatorzy potrafi± dobrze przygotowaæ miejsce do strzelania. Duzo jest takich imprez w ci±gu roku wiec s±dze ze okazji nie zabraknie. My¶lê ze bli¿ej wiosny uzgodnimy jakis termin.
bodkin
to moze byc ciekawe.
ze swojej strony moge powiedziec , ze aby uzyskac podobne vo strzaly o wadze 65-70 gram wystrzelonej z bloczka ( nie najmlodszej juz konstrukcji ) potrzeba elb o dwukrotnie wiekszym naciagu , ale to jako ciekawostka , nie obloczkach tu mowa .
przy recurve te proporcje sa juz nieco inne i tak z grubsza biorac dla 100 lbs elb potrzeba co najwyzej 60lbs recurve .
krotkie dobrze zrobione laminaty powinny strzelac podobnie .
osmielam sie twierdzic , ze 50lbs laminat bez najmniejszego problemu bedzie szybszy od 70lbs cisowego elb we wszystkich dostepnych wagach strzal .
jakie to beda roznice - oczywiscie najlepiej sprawdzic .
z zainteresowaniem czekam na wyniki .

pozdrawiam

Chaos666
Witam!

Panowie pyszna zabawa Nam siê szykujê blinkie.gif Ju¿ na sam± my¶l jestem mocno podekscytowany!!! Co do miejsca i czasu to proponujê najlepszy, najciekawszy, pe³en rozmaitych atrakcji oraz ludzi szczerze zainteresowanych ³ucznictwem, turniej 2D w Toruniu, który bêdzie odbywa³ siê jako¶ w kwietniu. Teren i pora my¶lê ¿e s± optymalne. Darius daleko nie ma do Torunia, tylko nie wiem czy Robin bêdzie skory przybyæ. Jako sekundant tych zmagañ postulujê o umieszczeniu tego zmagania w Toruniu!!! Robin proponuje daty dosyæ odleg³e, wiêc bojê siê ¿e sprawa mo¿e umrzeæ ¶mierci± naturaln±, wiêc kwiecieñ jest chyba optymalny bigsmile2.gif

P.S. Kurcze, Robin sku¶ siê na ten Toruñ, bo tak bardzo chcia³bym zobaczyæ ten cis w akcji, ¿e chyba mi zwieracze puszcz±... bum.gif

Pozdrawiam i czekam na zatwierdzenie projektu

Chaos
rossomak
Witam!
Posiadam Grozera TRH 61 #- model turecki . Prawdopodobnie bêdê na Ogrodzieñcu ( masz na my¶li ten pó¼ny czy wczesny ?) i ewentualnie na Byczynie. smile.gif
>>>--------->
Cream
No wszystko fajnie cacy, dobra inicjatywa, ale mam dwa zastrze¿enia:

1. Chcecie porównywaæ d³ugi ³uk prosty, i krótki refleksyjny z w³ókna szklanego (np. Windfighter)? Bo ja tak to zrozumia³em. Moim zdaniem, jak ju¿ co¶, to czemu nie porównywaæ dwóch ³uków o tej samej budowie, ale ró¿nych materia³ach (drewniany prosty vs. laminat prosty).

2. Kto ma chrono? jester.gif
robin_
mo¿na porównaæ tez ³uki proste o podobnym naci±gu i d³ugo¶ci , ale tu sk³onny jestem stwierdziæ ¿e nawet w podobnych naci±gach cis nie ust±pi laminatowi. Sprawa nie umrze bo my¶lê ze to fajny pomys³ a ja chce pokazaæ ¿e z drewniaków da siê dobrze strzelaæ a nie s± to wymys³y grupy zwyrodnia³ych tradycjonalistów - rekonstruktorów smile.gif . Termin wola³bym nieco odleglejszy z tego wzglêdu ¿e te ³uki co mam to s± raczej odrzuty od produkcji a gdyby¶my umówili siê na okolice czerwca to przygotuje kilka lepszych specjalnie na te testy. Na kwiecieñ siê nie wyrobiê bo roboty mam kupê ale do Torunia byæ mo¿e bym wpad³ bo daleko nie mam.Poza tym tak w okolicach mesi±ca/dwóch mam mieæ cis który przyjdzie z W³och, a który podobno jest lepsiejszy. Kiedy ten turniej dok³adnie jest?
Mój znajomy ma chrono, ale czy po¿yczy to nie wiem bo raczej nie lubi po¿yczaæ.
Darius
Witam
Toruñ to doskona³a okazja, tym bardziej ze bede pewnie uczestniczyl jako wspólorganizator, wiec mozna sie dobrze przygotowaæ. Spróbujê ustaliæ date z Saladynem i dam znaæ. Przyjedzie duzo ludzi w ró¿norodnym sprzetem, bedzie mo¿na pomieszaæ.
Drogi Cream, cele naszego porównania wyt³u¶cilem grubym drukiem i sa jasne, ale oczywiscie obok mozna przeprowadziæ testy samych longbow, oraz kazdego innego sprzetu dostepnego w realu.
Postuluje aby prócz chrono przeprowadziæ tak¿e testy odleglo¶ciowe na tych samych pociskach (w Toruniu s± ku temu warunki) oraz test g³eboko¶ci penetracji. Trzebaby pomysleæ o odpowiednio jednorodnym celu (mamy pewne doswiadczenia w tym zakresie) Generalnie wszystko jest do zrobienia.
Drogi Robinie nikt tu nie neguje ze da sie dobrze strzelaæ z drewna i dokonania rekonstruktorów s± dla mnie godne uwagi, za wami stoi historia. Interesuje mnie po prostu praktyczne porównanie i zwyk³a przy tym ³ucznicza zabawa. Jako ze inetresuje sie ³ucznictwem wschodnim ciekawi mnie bardziej porównanie mo¿liwo¶ci konstrukcji ni¿ materia³u. £uk ¿³ozony ( z konieczno¶ci laminowany bo innych nie posiadamy) o mniejszym naciagu contra ³uk prosty drewniany o wiêkszym. Mam ku temu ró¿ne przemy¶lenia, ale chcialbym to zobaczyæ w naturze i okre¶liæ jaki by³by rzeczywisty stosunek naci±gów obydwu typów przy tej samej skuteczno¶ci
Rosomaku, twój turecki ³uk by³by tu bardzo na miejscu
Pozdrawiam
rossomak
Do Torunia postaram siê przyjechaæ jak zawsze smile.gif
Daniel Bochra
Witam,
Duzo tu entuzjazmu ale gdzie wspolny mianownik w tym porownaniu?
Rozne luki, rozne sily naciagu, rozne dlugosci naciagu (luki beda strzelane przez wlascicieli prawda?) jedna strzala???
Podobny temat zostal zalozony kilka lat temu na tym forum: http://www.freha.pl/index.php?showtopic=1358
i umarl jescze w fazie dyskusji
Chaos666
CYTAT(Cream @ 09:32 29.01.2009) *
Chcecie porównywaæ d³ugi ³uk prosty, i krótki refleksyjny z w³ókna szklanego (np. Windfighter)? Bo ja tak to zrozumia³em. Moim zdaniem, jak ju¿ co¶, to czemu nie porównywaæ dwóch ³uków o tej samej budowie, ale ró¿nych materia³ach (drewniany prosty vs. laminat prosty).

Witam!

A czemu Panowie porównywaæ dla przyk³adu proste drewno i prosty laminat. Tutaj te¿ zachodz± nieporównywalne ró¿nice i nie ma siê co kategoryzowaæ. My¶lê ¿e wspólnego maj± to ¿e wystêpowa³y w tym samym periodzie ale w ró¿nych szeroko¶ciach geograficznych. Ciekawe jest jednak ¿e reflex jako broñ bardziej zaawansowana nie wypar³a prostych kijów. Tutaj chodzi o istotê sprawy a nie o parametry. Jak przestaniecie my¶leæ w kategoriach turnieju i pkt. to mo¿e uda siê zrobiæ jaki¶ ciekawy test historyczny.

Danielu, wspólny mianownik to chyba du¿a frajda i atrakcja z takich zawodów. Bo w tych zmaganiach konkuruj± ³uki a nie zawodnicy. I to jest chyba najistotniejsze. Co do strza³ to nie ma opcji aby obydwa ³uki strzela³y z tych samych chocia¿by ze wzglêdu na ró¿n± grubo¶æ ciêciwy. Jedyny obiektywny pomys³ to strzelanie przez obu ³uczników z obu typów ³uków.

Robinie, przyjed¼ do Torunia tak czy inaczej. Polecam jest przednia zabawa!!! A poza tym nawet z "gorszych" longbow'ów mo¿esz postrzelaæ wraz z Dariusem i innymi zapaleñcami. Mo¿e bêdzie to co¶ na kszta³t terminu zerowego zmagañ. Mo¿e co¶ wyjdzie w praniu i siê to dopracuje do czasu "premiery". Trzymam kciuki!!!

Pozdro
Chaos
Rafa³ Pr±dzyñski
Wydaje mi siê, ¿e powinni¶my - bo chce w tym braæ udzia³ - przynajmniej jako obserwator- zorganizowaæ sobie zupe³nie samodzieln± imprezê po¶wiêcon± li tylko poruszanemu problemowi porównania - przybywamy i robimy - zero tzw. "lo¿y doradców".

to oszczêdzi czasu, pieniêdzy, nerwów i poprawi - sorki za patos - warunki czysto¶ci eksperymentu

Ja bym móg³ podwie¿æ laminat Windfaither (refleks) i prosty Bisok - te same strza³y i ten sam strzelec - z przyczyn oczywistych naci±gi nie bojowe ale zbli¿one do np. ³uku Itzjego.

A je¶li chodzi o zagadnienie - czemu refleks nie wypar³ prostego - proste - dla tego samego dla czego wielkie formacje ³ucznicze w ¶redniowieczu tworzy³a ma³a Anglia - specyfika spo³eczno ekonomiczna. Ma to nic wspólnego z parametrami i osi±gami broni (nie wynika z tych parametrów), za to rzutuje na taktykê i zastosowania - a te z kolei uwarunkowane s± geofizycznie - a to warunkuje z kolei warunki spo³eczno ekonomiczne- które z kolei............ bigsmile2.gif
Darius
"Wydaje mi siê, ¿e powinni¶my - bo chce w tym braæ udzia³ - przynajmniej jako obserwator- zorganizowaæ sobie zupe³nie samodzieln± imprezê po¶wiêcon± li tylko poruszanemu problemowi porównania - przybywamy i robimy - zero tzw. "lo¿y doradców"."

Jak powiedzial Chaos666 wspólnym mianownikiem jest zabawa i wyzwanie oraz niepohamowana chêc sprawdzenia ró¿nych rzeczy w praktyce. Teoretykom i mêdrcom dziekujemy, zapraszamy szaleñców ze swoim ukochanym sprzêtem. Mysle ¿e nie ma problemu z wykonaniem kilku identycznych strza³ do prób oraz pzreprowadzenia próby tak by ka¿dy mog³ strzelac ze swojej broni.
Sadzê, ¿e Toruñ to dobre miejsce na taki sprawdzian, impreza na 30-40 strzelców, sami "nasi ludzie",zero publiki, doskona³e warunki terenowe, dostêp do ró¿norodnego sprzêtu na miejscu. Po odbyciu 2D i posileniu sie przy ogniu mo¿emy przyst±pic do prób wszelakich. Wcze¶niej oczywiscie trzeba przygotowac wszelkie potrzebne zreczy, ¿eby nie by³o za du¿o zamieszania. szczególy ustalimy wspolnie, proponuje ustaniowiæ jakis sta³y test który przejdzie ka¿dy z ³uków i porównamy osi±gi.
Na korzy¶æ Torunia przemawia te¿ to ze jest za jakies 3 miesi±ce i nie ma niebezpieczenstwa ze cos umrze smiercia w³asn±.
Chaos666
Witam!

Tak, tak, tak!!! Toruñ ma niezwykle sprzyjaj±c± topografiê je¿eli chodzi o takie testy. Zw³aszcza ¿e tak jak napisa³ Darius, strzelaj± sami wariaci albo pó³szaleñcy crazy.gif wiêc mo¿na bez zbêdnych ceregieli popodniecaæ siê ³ukami. Wspania³e i masywne nasypy powoduj±, ¿e jest to jeden z bezpieczniejszych terenów strzeleckich. No i jak to zwykle bywa, po 2D jest jeszcze sporo czasu i zawsze pozostawa³ pewien niedosyt, wiêc warto go zast±piæ takimi testami. Zreszt± po 2D strzelcy bêd± w dobrej formie(rozgrzani) do takiego sparingu bigsmile2.gif

CYTAT
A je¶li chodzi o zagadnienie - czemu refleks nie wypar³ prostego - proste - dla tego samego dla czego wielkie formacje ³ucznicze w ¶redniowieczu tworzy³a ma³a Anglia - specyfika spo³eczno ekonomiczna. Ma to nic wspólnego z parametrami i osi±gami broni (nie wynika z tych parametrów), za to rzutuje na taktykê i zastosowania - a te z kolei uwarunkowane s± geofizycznie - a to warunkuje z kolei warunki spo³eczno ekonomiczne- które z kolei............ bigsmile2.gif

Panie Rafale, zatem zapraszamy do Torunia na testy dla psycholi bum.gif Mnie osobi¶cie ciekawi jak bêdzie trzeszcza³ LB oraz strzelec przy du¿ym naci±gu. A co do historii ³uku to oczywi¶cie prawdziwe vero. To by³o jedynie gdybanie...

Pozdro
Chaos
robin_
okej, to wezme to co bedzie akurat.Jasne nie ma co z tego robiæ "wojny", wiadomo ¿e g³ownie chodzi o zabawê a jak cos ciekawego siê oka¿e to fajnie.Przyda³a by siê kamerka ¿eby to sfilmowaæ. A co do strza³ to ja postulujê jednak( je¿eli porównywac bêdziemy Grubego Cisa) ¿eby strzelaæ z tych ciê¿szych co ja bêdê mia³ - pogrubienie owijki w laminacie to 5 minut roboty, a ja nie bêdê móg³ strzelaæ z lekkich strza³ do bisoka czy refleksa bo mi siê ³uk rozpêknie, a jesli nawet bym chcia³ zaryzykowac to chude strza³y nie wejda mi na owijkê.
Darius
Oczywiscie Panowie ¿adnych wojen. Kazdy przywozi butle mioda i ¶wietujemy razem.

Ja z grubsza widze to tak...

Strza³a sosnowa 9mm z ciêzkim grotem tarczowym 145grn, lotki 4 calowe, osada plastik zeby byla calkowita powtarzalno¶c. Nie wiem czy pasuje na wszytskie cieciwy, bedziemy musieli temat przedyskutowac. Dlugosc 30 lub 31 cali. zawodnik bedzie musial przy probie wyci±gn±c pocisk do konca, zeby zachowaæ ten sam naci±g dla wszytskich. Wagê takiego pocisku szacuje powyzej 40 gram, jesli sie myle to mnie poprawcie

1. test chrono, wiadomo.... po prostu mierzymy, powiedzmy w 3 próbach, zaliczamy najlepszy wynik
2. test odleglosci. Przygotujemy 300 metrowy tor. kazdy zawodnik wystrzeli trzy strzaly. zaliczamy najlepszy wynik
3. test penetracji. Przygotujemy cel wykonany z pianki. Powinien miec w miare równa wytrzyma³o¶c w kazdym miejscu. Strza³ z 30 m. Myslê ze z tej odleglosci ka¿dy trafi w mierê centralnie w tarcze 60cm bo tak± wielkosc planuje.

Kazdy ³uk testujemy po kolei i zapisujemy osi±gi. Potem mozemy je sobie poanalizowac smile.gif
To taki plan, zapraszam do dyskusji.
Acha co do kamery to przypadkiem mam firmê któa produkuje filmy video wiec tego sprzetu jest dostatek smile.gif
robin_
2 lata temu do 31 kg cisa zrobi³em sobie 20 sosnowych dziewi±tek z toczonym grubym grotem, po trzech seriach po³owa siê rozpêk³a. Je¶li chcemy robiæ testy penetracji to bodkiny wydaj± mi siê nieodzowne. Do tego ³uku co mam u¿ywam strza³ 9mm jesionowych , lotki 7 cali ciête w trójk±t i krótkie bodkiny, waga strza³ ok 52 g. D³ugie bodkiny w przypadku trafienia w co¶ ciut twardszego zwijaj± siê w rulonik. Mo¿e niektórzy zarzuc± mi upierdliwo¶æ ale napisze jeszcze raz ¿e ze strza³ poni¿ej 50 gram wola³bym nie strzelaæ bo taki cis jednak parê z³otych kosztuje i jakby siê popsu³ to bêdê smutny.No i niestety na 30 cali nie doci±gne bo mam krótkie ³apy 28 niestety jeno. Problemy siê mno¿±!!! smile.gif
Darius
Mi tam sie nic nie mno¿y. mo¿e byc dlugo¶c 28", jak zacisniesz posladki to mo¿e uciagniesz ze 29". Co do sosny to strzaly maja wytrzymac proby, potem moga sie rozpa¶æ. jesli kto¶ zalatwi materia³ jesionowy zrobimy z jesionu nie ma problemu. Przy lotkach 4 cale bym zosta³ skoro ma byc test odleg³o¶ci, ale moga tez byc 5". Sa nieco szersze niz typowe trójk±ty.
jesli chodzi o groty to jednak wole tarczowe, dlatego ze bodkiny rozniosa nam tarcze zbyt szybko a chcemy zeby warunki byly powtarzalne dla wszytskich, nie tylko dla tych strzelaj±cych na poczatku. Waga powinna byc odpowiednia.
takie problemy nikogo tu nie pzrera¿aj±.
Cream
S±dzê jednak, ¿e l¿ejsze strza³y powinny byæ u¿yte, zw³aszcza, ¿e dopiero przy nich krótkie ³uki dostaj± kopa.
Darius
CYTAT(Cream @ 18:11 29.01.2009) *
S±dzê jednak, ¿e l¿ejsze strza³y powinny byæ u¿yte, zw³aszcza, ¿e dopiero przy nich krótkie ³uki dostaj± kopa.

Zgadzam siê, ale nie mozna ich u¿yc do drewnianego longbowa, wiec trzeba wymysleæ cos optymalnego. Strza³a 40-50 gram powinna zadowolic wszytskich. Krótkie ³uki lubia tez d³u¿sze strza³y, ale tez zrobimy co¶ po¶redniego. No chyba ze Robin zgodzi sie na taki uklad ze do longbowa u¿yjemy nieco ciê¿szych strza³ dla bespieczeñstwa, a do refleksa troszke l¿ejszych. D³ugo¶æ bym proponowa³ 29" dla wszystkich.
robin_
do l¿ejszych strza³ zmontujê jesionowego longbowa w granicach 35 kg , ¿eby w razie awarii nie by³o szkoda.
robin_
my¶le ze przy okazji mo¿na zrobiæ testy przebijania blach w których mowa w innym temacie. Pewnie nikt swojej kolczugi nie po¶wiêci ale obok mam hurtowiê metali mo¿e co¶ ciekawego wynajdê.Tylko ja my¶la³em ¿eby strzelac tak ze 20/30 metrów.Zabawa lepsza , no a na d³ugie dystanse to ja i tak wiem ¿e siê nie przestrzeli smile.gif musia³a by byæ to kiepska zbroja ubogiego szlachcica bigsmile2.gif
Chaos666
Witam!

Robinie, ja w³a¶nie zak³ada³em takie testy równie¿ smile.gif Je¿eli masz dostêp do blach to skombinuj jakie¶ kawa³ki. A je¶li chodzi o kolczugê, to swego czasu zrobi³em bardzo gêsty kawa³ kolczugi tak oko³o 20x30 cm i wala mi siê w sypialni pod nogami, wiêc spokojnie mo¿na j± zmasakrowaæ bum.gif Niestety jest ona jedynie zaginana a nie nitowana, ale zawsze co¶. Dodam ¿e kó³eczka s± zrobione na 6mm ¶rednicy i splot jest bardzo, bardzo gêsty wiêc mo¿e zrekompensuje to brak nitów.

P.S. A do LB montujesz gryfy rogowe?

Pozdro
Chaos
Adamc1
CYTAT(Chaos666 @ 11:01 30.01.2009) *
Witam!

Robinie, ja w³a¶nie zak³ada³em takie testy równie¿ smile.gif Je¿eli masz dostêp do blach to skombinuj jakie¶ kawa³ki. A je¶li chodzi o kolczugê, to swego czasu zrobi³em bardzo gêsty kawa³ kolczugi tak oko³o 20x30 cm i wala mi siê w sypialni pod nogami, wiêc spokojnie mo¿na j± zmasakrowaæ bum.gif Niestety jest ona jedynie zaginana a nie nitowana, ale zawsze co¶. Dodam ¿e kó³eczka s± zrobione na 6mm ¶rednicy i splot jest bardzo, bardzo gêsty wiêc mo¿e zrekompensuje to brak nitów.

P.S. A do LB montujesz gryfy rogowe?

Pozdro
Chaos

chrono mam ³uk odpowiedni do testów te¿ strza³y proponuje pe³n± d³ugo¶æ cedrowego promienia o ¶rednicy 23/64 powinno to byæ strawne dla wszystkich ³uków przeznaczonych do zabawy
Niedaleko mojego miejsca zamieszkania jest fajna ³±ka o stosownej d³ugo¶ci zamkniêta z jednaj strony wa³em o wysoko¶ci oko³o 6m dla uzupe³nienia posiadam dalmierz i stosowne cele wiec zapraszam na zabawê do mnie.
Kamienica Polska 17 km na po³udnie od Czêstochowy
Termin do ustalenia smile.gif
Bodkin a mo¿e by¶ i Ty przyjecha³.

Pozdrawiam Adam
bodkin
CYTAT(Adamc1 @ 15:12 30.01.2009) *
Bodkin a mo¿e by¶ i Ty przyjecha³.

Pozdrawiam Adam

dziekuje za zaproszenie , ale dla mnie to gigantyczny kawal drogi .
jak mam jechac 150km. to juz mam dosc .

pozdrawiam
robin_
cedrowy promieñ,no tak.Nie wiem co by tam trzeba nak³a¶æ ¿eby strza³a osi±gnê³a 50g.Zdajê sobie sprawê dlaczego w³a¶cicielom laminowanych refleksów nie u¶miecha siê strzelanie ze strza³ o tej wadze. Wiadomo ¿e krótki refleks jest szybszy od grubego longbowa a im l¿ejsza strza³a tym lepiej dla refleksa. Rekordy odleg³o¶ci tureckimi ³ukami te¿ zapewne nie pada³y przy u¿yciu ciê¿kich bojowych strza³ smile.gif. Myslê ¿e poniek±d dyskutujemy o wartosci bojowej ³uków a nie tylko o tym który ³uk strzeli dalej lekk± strza³±. Idealne by by³o urz±dzenie do pomiaru energii kinetycznej uderzenia, ale o co¶ takiego raczej bedzie trudno.Wtedy ka¿dy by móg³ strzelaæ swoimi strza³ami.No ale Bodkin stwierdzi³ ¿e krótki refleks da radê w ka¿dych przedzia³ach wagowych strza³ we wspomnianej proporcji 25/35 kg.Nie bójcie siê wiêc koledzy! bigsmile2.gif

Co do gryfów rogowych to moje ³uki je maj±, bo ju¿ taka moda ¿e cisowy longbow jest rogaty.Ale prawda jest taka ¿e do 40 kg naci±gu gryfy takie to tylko kosmetyka, samo drewno spokojnie wytrzyma. Co wiêcej dodatkowe obci±¿enie gryfów sprawia ¿e ³uk jest wolniejszy o kilka procent, na zasiêgu to sie przek³ada na nawet 10-15 metrów. Dlatego jesli bym mia³ przygotowywaæ "flight longbow" rogi bym sobie darowa³ natomiast lekko zrefleksowa³ koñcówki.

Pomy¶la³em ¿e zrobiê jeszcze ³uk z Holmegaard, który uwa¿any jest za jeden z najszybszych model drewniaków . Jesiona mam pod dostatkiem, mo¿e sie wyrobie.
bodkin
strzelajcie strzalami 50-60 g , tymi samymi z roznych lukow .
nawet 70 gram bedzie ok.
ja bym jeszcze sugerowal strzale 100 gram jako taka ciekawostke .
jak rowek za duzy , to plaster na owijke i jest ok.
ja strzelalem ciezkimi strzalami z recurve , kolega z bloczka i recurve
porownywalismy ich osiagi z drewnianymi .
czyli poniekad zrobilismy to o czym mowa .
trzeba tylko aby osada byla naprawde pewna .

nie potrzeba niczego do pomiarow energii kinetycznej , jak strzelisz przez chrono i znasz wage strzaly , to energie liczysz po prostu.

pozdrawiam

Darius
Ciesze siê ze jest takie zainteresowanie tematem. Toruñskei 2D rozszerzy sie o kolejne ³ucznicze atrakcje. Parametry strza³ ustalimy sobie tak zeby wszyscy byli zadowoleni, zrozumiale ze kazdy ci±gnie w swoj± stronê, ale zrobimy cos po¶redniego. Mam nadzieje ze jak stworzymy cos dla ka¿dego to nie bedzie to sprzêt do niczego smile.gif Na moje strzala 40-50 gram, 28-30 cali d³uga.
Testy przebijania blachy te¿ mo¿emy zrobiæ dla zabawy, pewnie bedzie wielu chêtnych. Go³a kolczuga nie ma szans z takimi zawodnikami jacy sie zapowiadaj±, ale te¿ mozemy ja popsuæ jak sie wala.
Chaos666
Witam!

Dobra, dobra Dariusie, kolczuga nie ma szans? A jak pod ni± pod³o¿ymy parena¶cie warstw lnu dla amortyzacji to zobaczymy czy kolczuga powie do¶æ przy pierwszym strzale bigsmile2.gif Jak sprawdzamy historyczno¶æ to na ca³ego szczerba.gif Co do strza³ to niech koledzy siê rozmówi± jak ma byæ na drodze konsensusu i bêdzie git cool.gif
Robin, pyta³em o gryfy nie dla osi±gów tylko dla satysfakcji. Jestem gor±cym zwolennikiem prostych i dla mnie ELB bez rogów to jak strza³a bez pierzyska. Ten potwór 40 kg to zrób jak tam wolisz ale przywie¼ co¶ rogatego do Torunia, plisss devil.gif

Pozdro
Chaos
Gerwulf
.
Adamc1
ok nie bêdê siê czepia³ masy mo¿e byæ 50gram ale co do d³ugo¶ci to minimum 32 cale wynika to z konstrukcji i typu ³uku.
Darius
Ja tez wole 32 cale ale musimy brac pod uwagê mozliwosci wszytskich. Sadze ze je¶li strzale 30 calow± dociagnie sie do samego koñca, a tak mam zamiar to robic zeby ka¿dy uzyska³ taki sam naci±g, to powinno byc w miarê ok. Wiadomo ze wszytskich nie pogodzimy. Ewentualnie mo¿emy zrobic dwa (ale tylko dwa!) rodzaje strza³, nieco l¿ejsze i nieco dlu¿sze dla recurve i nieco krotsze i cie¿sze dla drewna, bo w sumie tak to wyglada³o przy bojowym ich u¿ywaniu, ale na to musieli by sie zgodziæ zawodnicy z drewnem, ¿eby nie by³o ze kto¶ kombinuje.
Cedr jako material jest oczywiscie bardzo dobry, ale ze wzglêdu na wagê u¿yjemy czegos bardziej tradycyjnego, jesion albo sosnê 9mm, powinny wytrzymaæ na czas prób. Moge nawet sie podj±æ wykonania takich pocisków na jakie sie zdecydujemy, je¿eli tylko ktos za³atwi odpowiednie promienie, bo nie mogê takich nigdzie dostaæ.
Je¿eli wszyscy zainteresowani wykaz± dobr± wolê to na pewno zrobimy niezapomniany turniej czego wszytskim zyczê.
Adamc1
Z Windem jest tak ¿e jego parametr jest podany dla d³ugo¶ci naci±gu 31" standardowo u¿ywam strza³ drewnianych o d³ugo¶ci 32" poniewa¿ takie promienie s± produkowane.
Je¿eli chodzi o masê strza³y z punktu widzenia odbioru energii ciê¿sza strza³a nie zaszkodzi.
robin_
Wyjdzie pewnie na to ¿e jestem marud±.Te ³uki które mam dla siebie s± jak mawiaja anglicy"tillered to 28" czyli robione na t± d³ugo¶c naci±gu, poniewa¿ ja dalej nie naci±gam. Mo¿e rzeczywi¶cie jak zewrê po¶ladki doci±gne do 29 , ale dalej ju¿ bym nie chcia³ ci±gn±æ bo to du¿e ryzyko pekniêcia. Nie mówiê ¿e na pewno by pêk³y ale ryzyko jest. Dlatego te¿ postulowa³em o dalszy termin, wtedy bym zrobiæ d³u¿szy ³uk przystosowany do naci±gu 32 i wszyscy by byli zadowoleni.Oprócz tego by³by z lepszego drewna, bez rogów i z refleksami.Z moich obserwacji wynika ¿e mo¿na ¶mia³o dodaæ +5 procent sprawno¶ci na ka¿dy z tych parametrów. Da³bym go do obs³ugi znajomemu który jest s³uszniejszej postury i obeznany z drewniakami, widzia³bym ¿e krzywdy mu nie zrobi. Potraktujmy mo¿e wiêc to nasze spotkanie w Toruniu jako wstêpne przygotowanie i zabawê.
bodkin
CYTAT(robin_ @ 12:14 31.01.2009) *
Z moich obserwacji wynika ¿e mo¿na ¶mia³o dodaæ +5 procent sprawno¶ci na ka¿dy z tych parametrów.

jakich parametrow i jaka jest sprawnosc z rogami ?

pozdrawiam
robin_
tzn chodzi mi o u¿ycie lepszej jako¶ci drewna, zdjêcie rogów i dodanie refleksów - 3 elementy które bym poprawi³. Jak strzelam z ³uku lekk± w miarê strza³a np 180 metrów po nasadzeniu rogów zasiêg spada przynajmniej 10 metrów, no wiêc szacujê to na ok 5 procent.Podobnie dzia³a dodanie refleksów , no a wiadomo ¿e jak lepsze, bardziej sprê¿yste i l¿ejsze jest drewno to te¿ dla ³uku lepiej.
N.E.M.O
CYTAT
mam tez dostep do 65 funtowego (30kg) laminatu ale ma profilowany majdan i pó³kê i szczerze mówi±c nikt nie odwa¿y³ sie jeszcze strzelaæ z niego wykorzystuj±c drewno

Widzê Dariusie ¿e "kupczysz" za moimi plecami;)
O strzelaniu z tego ³uku sosnowymi strza³ami zapomnij-obawiam siê ¿e tylko jesion móg³by to wytrzymaæ i to solidna 9-tka...a ¿e nikt prócz mnie nie odwa¿y³ siê z niego strzelaæ w ogóle to akurat racja;)
Niestety "testy" które planujecie przeprowadziæ mo¿na potraktowaæ niemal wy³±cznie jako ciekawostkê...choæby¶cie stanêli na rzêsach i zaklaskali uszami-nigdy nie uda siê Wam dowie¶æ wy¿szo¶ci refleksyjnych laminatów nad drewnianymi longbowami i na odwrót...bo to dwie ró¿ne bajki...
Miarodajne by³oby dopiero porównanie dwóch ³uków d³ugich(laminata & naturala) o tej samej twardo¶ci albo dwóch refleksów(choæ z dostêpno¶ci± naturali jest zdecydowanie gorzej).

Pozdro
robin_
Jasne ¿e inna bajka.Ale nie chodzi nam o ogólnie rozumian± wy¿szo¶æ.Pad³o konkretne stwierdzenie ¿e 25 kg laminowany refleks bêdzie strzela³ równie dobrze jak 35 kg drewniany longbow i od tego siê zaczê³a bijatyka i taki konkretny przypadek chcemy zbadaæ.
bodkin
CYTAT(robin_ @ 14:30 31.01.2009) *
tzn chodzi mi o u¿ycie lepszej jako¶ci drewna, zdjêcie rogów i dodanie refleksów - 3 elementy które bym poprawi³. Jak strzelam z ³uku lekk± w miarê strza³a np 180 metrów po nasadzeniu rogów zasiêg spada przynajmniej 10 metrów, no wiêc szacujê to na ok 5 procent.Podobnie dzia³a dodanie refleksów , no a wiadomo ¿e jak lepsze, bardziej sprê¿yste i l¿ejsze jest drewno to te¿ dla ³uku lepiej.

to bedzie ok . 5 % roznicy w donosnosci , a nie sprawnosci .
przepraszam za uwage , ale sprawnosc to termin scisly .
przy 5- ciu procentach roznicy w sprawnosci przy predkosciach circa 50 m/s roznica w donosnosciach moze siegac ponad 30 m.

pozdrawiam

GBartek
Hmmm tak czytam i czytam, i powiem wam tyle ¿e mam w³asnej konstrukcji koreanæzyka drewnianego d³ugo¶æ miêdzy gryfami 120cm d³ugo¶æ naci±gu 27 cali
Zmierzy³em jego si³ê naci±gu wag± hakow± wysz³o 13,5kg (dziwne ja bym da³ min.20)

Strzela³em równocze¶nie z SKB50 27kg ¶rednie odleg³o¶ci to 220-240m
Strzela³em tymi samymi strza³ami z w³asnego koreañczyka ¶rednie odleg³o¶ci to 170-185m
raz z dobrym wiatrem dobi³em do 200m

dla mnie takie testy mog± byæ bardzo zaskakuj±ce bo sam dokona³em rzeczy w któr± na pocz±tku nie wierzy³em a ¿eby by³o weso³o mój ³uk nie ma ¶ciêgien rogu ani innych bajerów.

Wszystko zale¿y od ³uk i cz³owieka który go robi,
Strza³y te¿ s± wa¿ne sam wypracowa³em kszta³t lotek które daj± oko³o 30m na zasiêgu.

W anglikach wa¿ne jest te¿ bh, wiele osób mówi ¿e im mniejsze bh tym strza³a poleci dalej,

sprawdzi³em to w mym robiniowym angliku przy bh równym 12cm ci±gniêtym na 32cale i sile prawi 40kg zasiêg to tylko 150m

Ta sama strza³± ten sam ³uk i bh równe 22cm zasieg ponad 200m

Pozdrawiam i powiem wam ¿eby nie wierzyæ we wszystko co pisz± czêsto nie sprawdza siê to w realu.
ryszard_s
Je¶li przy SKB o naci±gu 27 kg 220 m wydaje mi sie czym¶ normalnym, to przy 13 kg refleksie obojetne jakim 185 m jest zupe³nie nierealne drewnian± strza³±. Takiego wyniku nie osi±gnie nawet olimpijski recurve o ww naci±gu drewnian± strza³±, a wiem cos o tym bo kiedy¶ uczêszcza³em do klubu. Nie zarzucam ci Bartek ¿e sciemniasz , wydaje mi siê ¿e z twoj± wag± mo¿e byæ co¶ nie tak. Przy longbow absolutne minimum bh to 14-15 cm. 22 cm - ci±gniêcie na 32 cale i ³uk nie pêk³?
robin_
CYTAT(bodkin @ 16:43 31.01.2009) *
to bedzie ok . 5 % roznicy w donosnosci , a nie sprawnosci .
przepraszam za uwage , ale sprawnosc to termin scisly .
przy 5- ciu procentach roznicy w sprawnosci przy predkosciach circa 50 m/s roznica w donosnosciach moze siegac ponad 30 m.

pozdrawiam

Masz racjê, bêdzie to ró¿nica w dono¶no¶ci. Wydaje mi siê te¿ bardzo dobrym pomys³em ¿eby obliczaæ energiê wystrza³u za pomoc± wagi strza³y i chrono , wtedy odpad³by problem doboru strza³, ka¿dy móg³by strzelaæ swoimi , a porównywaliby¶my energiê nie szybko¶ci. Mo¿na to zrobiæ w ramach dodatkowych testów , bo moim zdaniem nie ma to jak postrzelaæ na odleg³o¶c smile.gif
bodkin
CYTAT(robin_ @ 13:31 01.02.2009) *
Masz racjê, bêdzie to ró¿nica w dono¶no¶ci. Wydaje mi siê te¿ bardzo dobrym pomys³em ¿eby obliczaæ energiê wystrza³u za pomoc± wagi strza³y i chrono , wtedy odpad³by problem doboru strza³, ka¿dy móg³by strzelaæ swoimi , a porównywaliby¶my energiê nie szybko¶ci. Mo¿na to zrobiæ w ramach dodatkowych testów , bo moim zdaniem nie ma to jak postrzelaæ na odleg³o¶c smile.gif

z tym , ze dopiero te jak je nazwales dodatkowe testy beda wiarygodne .
strzelac pewnie wszyscy beda swoimi , ale dobrze by bylo tez strzelic przez chrono chociazby z tych samych ciezkich strzal z kazdego luku.
dopero przy identycznych parametrach strzala - luk lub w ostatecznosci identycznych strzalach mozna cos powiedziec.
musi byc jakas stala aby sie odniesc , albo strzaly np . 10 grain/lbs i taki sam naciag , albo te same dla kazdego luku .
inaczej to faktycznie lepiej sobie postrzelac na odleglosc , bo i tak nic z tego nie wynika , za to jest frajda .

pozdrawiam

bodkin
CYTAT(robin_ @ 13:31 01.02.2009) *

z tym , ze dopiero te jak je nazwales dodatkowe testy beda wiarygodne .
strzelac pewnie wszyscy beda swoimi , ale dobrze by bylo tez strzelic przez chrono chociazby z tych samych ciezkich strzal z kazdego luku.
dopero przy identycznych parametrach strzala - luk lub w ostatecznosci identycznych strzalach mozna cos powiedziec.
musi byc jakas stala aby sie odniesc , albo strzaly np . 10 grain/lbs i taki sam naciag , albo te same dla kazdego luku .
inaczej to faktycznie lepiej sobie postrzelac na odleglosc , bo i tak nic z tego nie wynika , za to jest frajda .

pozdrawiam

robin_
no to wiêc zostañmy przy pierwotnym pomy¶le strzelania takimi samymi strza³ami przy takiej samej d³. naci±gu. oprócz tego postrzelamy w dal i poniszczymy ró¿ne rzeczy w imiê Penetracji. Bêdzie fajnie!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.