"Widzê Dariusie ¿e "kupczysz" za moimi plecami;)"
Nie kupczê, tylko okre¶lam mozliwo¶ci bractwa i patrzê kto ma sprzêt który móg³by wzi±c udzia³ w zabawie. Ale to oczywi¶cie nie jest obowi±zkowe.
Rozmawialem z Saladynem. Okazalo sie ze nie mo¿e on, ze wzgledów zawodowych, na wiosne podj±æ siêorganizacji 2D. Zatem pileczka jest po stronie Torunia. Ja osobiscie tez chetnie pomogê. Chaos zaproponujcie w takim razie jakis termin.
CYTAT(Darius @ 12:14 03.02.2009)
Rozmawialem z Saladynem. Okazalo sie ze nie mo¿e on, ze wzgledów zawodowych, na wiosne podj±æ siêorganizacji 2D. Zatem pileczka jest po stronie Torunia. Ja osobiscie tez chetnie pomogê. Chaos zaproponujcie w takim razie jakis termin.
Witam!
Ja te¿ ostatnio rozmawia³em z Emilem i wiem ¿e poza zawodowymi sprawami Saladyn spodziewa siê ma³ego ³ucznika/³uczniczki w tym terminie, wiêc z oczywistych wzglêdów nie bêdzie mia³ g³owy do 2D. W czwartek pomy¶limy z XaeroZKota jaki termin jest optymalny.
P.S. Co¶ mi wpad³o do ucha ¿e mo¿e i po¿yczymy jakie¶ zwierzaki do obstrza³u, wiêc mo¿e byæ na prawdê przednia impra
Oczywi¶cie Dariusie, Twoja pomoc bêdzie nieodzowna -> jak i ca³ej Bydgoszczy
Pozdro
Chaos
Pocz±tek filmu-pierwsze dwie i pó³ minuty-my¶lê ¿e zgodny z tematem tego w±tku...
http://www.youtube.com/watch?v=IGcYGwqb3So&NR=1
Witam!
NEMO bardzo fajny filmik, i tak jak napisa³e¶ trafia w sedno sprawy o której tutaj dyskutujemy
Pozdro
Chaos
CYTAT(Chaos666 @ 14:54 10.02.2009)
Witam!
NEMO bardzo fajny filmik, i tak jak napisa³e¶ trafia w sedno sprawy o której tutaj dyskutujemy
Pozdro
Chaos
filmik fajny ale jak pamietam sednem sprawy byla donosnosc
)))
pozdrawiam
I ¶rednio porusza siê w tym sednie kwestiê celno¶ci taktycznej
no i na filmiku Novotny strzela z naturalnego wschodniego
no i na filmiku Novotny strzela z naturalnego wschodniego
Witam!
Panowie chyba trochê marudzicie. Albo ja ju¿ sam siê w tematach pogubi³em. Temat siê nazywa "konfrontacja laminatów z naturalami" i na filmiku tak± konfrontacjê przeprowadzono. Jak siê mnie wydaje jest to(test z filmiku) jeden z elementów tej konfrontacji. Co do celno¶ci taktycznej to g³ównie chodzi³o o to GBartkowi, ale to w innym temacie
Dla mnie wa¿ne by³o to ¿e go¶æ strzela³ do wyklepanych (chocia¿ bardziej wygl±da³y jak wyprasowane) tarczek, a nie do blach.
Pozdrowionka
Chaos
CYTAT(Chaos666 @ 08:06 11.02.2009)
Witam!
Panowie chyba trochê marudzicie. Albo ja ju¿ sam siê w tematach pogubi³em. Temat siê nazywa "konfrontacja laminatów z naturalami" i na filmiku tak± konfrontacjê przeprowadzono.
Pozdrowionka
Chaos
Pani dzieju nie marudzimy- ten wschodni to natural - wiêc przeprowadzono konfrontacje naturala z naturalem
. A swoj± drog± Saluki robi zajebiste wschodnie naturale, naturalne Grozery to przy nich kocmo³uchy, ale ¶rednio ¿yczy sobie za nie ok 8 tys z³ ( przy dzisiejszych kursach dolara)
Istotnie pomys³ z wyklepanymi miseczkami czy nawet wyt³oczonymi jest o niebo lepszy ni¿ blacha.
Po drugie - eksperyment nie mia³ zdaje siê podawaæ warto¶ci bezwzglêdnej na przebijalno¶æ, ale porównanie dwóch rodzajów ³uku -(przyznaje siê bez bicia - nie zwróci³em uwagi czy o takim samym naci±gu) - i jako taki wykaza³.
I s³usznie - temat jest konfrontacja laminatów z naturalami ale nie bagatelnym aspektem jest konfrontowac tak¿e w tej samej kategorii - czyli automatycznie mamy dwie kategorie po dwa typy- albo jak kto woli dwa typy po dwie kategorie.
Nie bêdê sam, zabierze sie ze mn± dwóch znajomych, którzy te¿ robi± dobre ³uki, wiêc mo¿e siê okazaæ, ¿e wcale nie mój bêdzie wystawiony do porównania.Jeden z nich , Bronis³aw Bartczak dodatkowo pokona laminaciorów na celno¶æ. Wiêc zabawa bêdzie przednia
CYTAT(robin_ @ 11:24 18.02.2009)
Nie bêdê sam, zabierze sie ze mn± dwóch znajomych, którzy te¿ robi± dobre ³uki, wiêc mo¿e siê okazaæ, ¿e wcale nie mój bêdzie wystawiony do porównania.Jeden z nich , Bronis³aw Bartczak dodatkowo pokona laminaciorów na celno¶æ. Wiêc zabawa bêdzie przednia
Witam!
Robin, im wiêcej "d³ugasów' tym lepiej
Turniej odbêdzie siê na 90 % w ostatni weekend kwietnia. Na pewno wrzucê oficjalne zaproszenie
Pozdro
Chaos
100% drewniany d³ugi ³uk reflex-defelx, jak siê pojawiê w Toruniu to przywiozê go, no chyba ¿e wcze¶niej kto¶ go kupi;)
Super ³uk. Refleksy parowane-giête czy klejone na rybi ogon?
Giête z drewna mirabelowego i wklejane na Y, najlepsze jest to ¿e ³uk bardzo ma³o siê u³o¿y³ za ciêciw±. oko³o 2,5cm
przetestowa³em tego cisa. Generalnie mo¿e byæ, choæ zachwycony nie jestem.Jednak drewno nie pierwszej jako¶ci, to widaæ.No i nie ma 35 kg w ¿adnym wypadku, 31 - 32 max. No ale tak czy inaczej sie pobawimy. My¶lê ¿e w takim wypadku strza³a ok 45 gram mo¿e byæ.
CYTAT(robin_ @ 11:46 12.03.2009)
przetestowa³em tego cisa. Generalnie mo¿e byæ, choæ zachwycony nie jestem.Jednak drewno nie pierwszej jako¶ci, to widaæ.No i nie ma 35 kg w ¿adnym wypadku, 31 - 32 max. No ale tak czy inaczej sie pobawimy. My¶lê ¿e w takim wypadku strza³a ok 45 gram mo¿e byæ.
Witam!
Kurde ponad 30 kg to i tak ubaw po pachy bêdzie w Toruniu
Nie przejmuj siê tylko szykuj do boju
Acha testy na odleg³o¶æ bêd± przeprowadzane najprawdopodobniej na pobliskim lotnisku wiêc zasiêg dla ³uku raczej nieograniczony
))
Pozdro
Chaos
Reanimacja mojego klonowego reflexa siê powiod³a, 130cm d³ugo¶ci i 24kg naci±gu ³uk strzela doskonale:) dynamika a'la SKB 50
koledzy moi siê wykruszyli, ale ja przyjadê. Bêdzie moja kobita która wszystkich pokona i to jest dobry plan.
CYTAT(robin_ @ 16:31 31.03.2009)
koledzy moi siê wykruszyli, ale ja przyjadê. Bêdzie moja kobita która wszystkich pokona i to jest dobry plan.
Witam!
Oj niedobrze ¿e siê wykruszyli, pewnie siê boj± pora¿ki
Ja lada moment wrzucam plan imprezki coby ka¿dy siê móg³ przygotowaæ. We¼ kobitkê to i ja wezmê swoj±
Bêdzie chy¿o...
Pozdro
Chaos
No to ciekawie, ja motam fundusze, dojade chyba z Robinem, mam nadzieje ¿e nie bêd± wymagane stroje? i inne takie bajerki?
Witam!
Poni¿ej link do planu turnieju:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=19...mp;#entry242221CYTAT(GBartek @ 15:31 02.04.2009)
No to ciekawie, ja motam fundusze, dojade chyba z Robinem, mam nadzieje ¿e nie bêd± wymagane stroje? i inne takie bajerki?
GBartek nie wymiguj siê tylko prostuj strza³y na turniej
Pozdro
Chaos
i jak tam przyszykujecie jakie¶ strza³y? Tak choæ 45 g. Bo ja moge przygotowaæ ale pó¼niej ¿eby¶cie nie p³akali ¿e robi³em pod siebie
no je¶li ja siê pojawiê to przywiozê 3-6 sztuk bukowych 9mm z wklejkami z wi±zu i 15g bodkinami strza³y bêd± mog³y i¶æ na wyka³aczki.
w zasadzie im bli¿ej turnieju tym mniej jestem zadowolony z tego mojego cisowego, no ale juz nic innego nie zmontuje, nie mam czasu.No i my¶lê ¿e pewnie i tak wschodnie go pokonaj± wiêc powinienem mieæ jaki¶ handicap bo strzelam z prymitywnego ³uku z sekatego drewna i ja ju¿ zrobiê te strza³y.Nie bêdê przesadza³ z waga nie bójta siê, bo ten cis to te¿ taki mocny nie jest - 31 kg to wszystko góra 45 gr zrobie
Witam!
W sprawie konfrontacji ³uków na toruñskim 2D chcia³bym prosiæ kogo¶, o przeszukanie piwnicy w celu znalezienia kawa³ka blachy do testów penetracji. Ja s³u¿ê kolczug±, ale blachy niet. Najlepiej co¶ pomiêdzy 1 a 2 mm grubo¶ci. No i najlepiej co¶ w rozmiarach metr na metr.
Pozdro
Chaos
Niestety nie dam rady z blach± nic za³atwic bo praktycznie nie wychodze z pracy. Niech ka¿dy przywiezie co ma i bedziemy sie bawic. Przecie¿ o to chodzi tak naprawde. Mo¿liwe, ze bede mia³ konkretn± kamere video moze cos sobie udokumentujemy, jesli nie bêdzie za bardzo sie kurzyæ.
Pozdrawiam wszytskich i do jutra
Witam!
Blacha jest wiêc zabawa byæ musi
Mam nadziejê ¿e co¶ do udokumentowania bêdzie. Do jutra i do zobaczyska
Pozdrowionka
Chaos
i jak wypad³o porównanie??
Trochê do bani to wypad³o, s³abo przemy¶lane.Zaczêli¶my od przebijania blachy 1,5 mm przywi±zanej do sprê¿ystej maty.Po tych testach wiêkszo¶æ strza³ nie nadawa³a siê do u¿ytku i nie by³o sensu kontynuowaæ. Porównywali¶my longbowa cisa 31/32 kg i ok 22 refleksa. Z tym ¿e ja nie da³em rady naci±gn±æ strza³y do koñca i realnie wykorzysta³em ok 27/28 kg. Na pewno longbow nie ustêpowa³ refleksowi, mia³em nawet wra¿enie ¿e strza³a leci nieco szybciej, ale mo¿e by³o to spojrzenie tendencyjne
Rzeczywi¶cie bez chronografu nic na pewno siê nie stwierdzi. Poza tym najwiêkszy problem w porównaniu to strza³y bo do tych ³uków powinno u¿ywaæ siê innych.Na przysz³o¶æ muszê zrobiæ longbowa o d³ naci±gu ok 32 cale i wtedy bêdzie bardziej adekwatnie . Longbow penetrowa³ blachê na ok 4 cm za ka¿dym trafieniem, refleksowi zdarza³o siê ¿e strza³a odpada³a ale te¿ pare razy siê uda³o przebic. W kazdym razie rycerza by¶my jedynie rozdra¿nili, na pewno nasze ataki by³y nie ¶miertelne
A co do porównania cisa z prostym laminatem to my¶lê ¿e te¿ wstydu nie by³o bo ja i Chaos mieli¶my podobne naci±gi 19/20 kg, mo¿e ja minimalnie silniejszy, ale mój longow sobie radzi³ , no i upolowa³ misia na 60 metrów z czego jestem najbardziej dumny
Witam!
Co do s³abego przemy¶lenia tego porównania, to niestety muszê siê zgodziæ
Ale od czego¶ trzeba zacz±æ
My¶lê ¿e na nastêpne porównanie bêdziemy m±drzejsi o zdobyte do¶wiadczenie i wypadnie o wiele profesjonalniej. A je¶li chodzi o refleksje na temat penetracji, to powiem szczerze ¿e jestem mocno zszokowany. Znaczy dlatego ¿e uwa¿a³em ¿e blacha 1,5 mm przy tak stosunkowo s³abych ³ukach bêdzie zupe³nie nie przedziurawiona. Jednak nawet refleks Dariusa potrafi³ wbiæ siê bez problemu w t± blachê co mnie w sumie zadziwi³o. Jednak strza³ z LB £ukasza by³ bardziej "pewny" je¶li chodzi o penetracjê i wra¿enie strza³u. Równie¿ straty w strza³ach daj± do my¶lenia. Pocisk który nie zd±¿y³ siê ustabilizowaæ przed trafieniem w cel pêka³ jak zapa³ka, poniewa¿ nawet lekki odchy³ od linii prostej powodowa³ ciekawy efekt destrukcji. Je¿eli tylko bêdê mia³ do dyspozycji nagranie z tego testu to wrzucê pojedyncze fotki do wgl±du. Nie wspomnê ¿e moja kolczuga bardzo ciasno pleciona(tak ciasno ¿e rzadko mo¿na by³o j± przebiæ ¶rubokrêtem) nie mia³a szans na obronê. Nie chcia³bym byæ w ni± uzbrojony stoj±c na przeciw ³ucznika. Szanse na prze¿ycie równe zeru. Rosomak ³adnie j± zmasakrowa³
To tez zreszt± by³o dla mnie zaskoczeniem. Co do porównania Naszych ³uków, to my¶lê ¿e drewno jest tak samo dobre jak laminat, przy czym jestem zwolennikiem ³uków pracuj±cych na ca³ej swojej d³ugo¶ci. Zatem wersje laminowane maj± jedynie przewagê w konserwowaniu. Jednak drewno to drewno, i muszê przyznaæ ¿e cisy Nawalnego robi± duuu¿e wra¿enie. Na pewno mój nastêpny ³uk bêdê zamawia³ u £ukasza ;) Ale to jeszcze jeszcze bo to drogi sprzêt. Zabawa przednia, a i zobaczyæ te testy na w³asne oczy to niebywa³a sprawa. Poza tym w koñcu nikt jeszcze chyba nie robi³ takich testów w Polsce, pamiêtaj±c o tym ¿e w Toruniu go¶cili¶my na prawdê ca³± Polskê
Przez to s± one zupe³nie niedopracowane, ale jednak wzglêdnie obiektywne. Jednak chrono musi byæ i kropa. Do nastêpnego i czekajcie na zdjêcia.
Pozdrowionka
Chaos
Poza tym w koñcu nikt jeszcze chyba nie robi³ takich testów w Polsce
Witam,
Grubo sie mylisz, bo tego typu testy wykonywal juz dawno temu bodkin: sa zdjecia, sa filmy, bardzo precyzyjna dokumentacja, slowem kupa informacji, pozwalajaca uniknac powtarzania kardynalnych bledow. Niemnej jednak niektorzy mawiaja, ze najlepiej sie uczyc na wlasnych bledach, mysle, ze wasze proby nie poszly na marne i nastepnym razem bedzie tylko lepiej.
Pozdrawiam
Ma Pan, Panie Danielu mo¿e gdzie¶ dokumentacje "prób" bodkina do podlinkowania? Z ciekawo¶ci± zobaczê te zdjêcia filmy i opracowania wyników gdy¿ nied³ugo sam mam zamiar zrobiæ co¶ podobnego z ró¿nego rodzaju blachami i grotami. By³bym wdziêczny.
Pozdrawiam.
CYTAT(Daniel Bochra @ 14:55 28.04.2009)
Grubo sie mylisz, bo tego typu testy wykonywal juz dawno temu bodkin: sa zdjecia, sa filmy, bardzo precyzyjna dokumentacja, slowem kupa informacji, pozwalajaca uniknac powtarzania kardynalnych bledow. Niemnej jednak niektorzy mawiaja, ze najlepiej sie uczyc na wlasnych bledach, mysle, ze wasze proby nie poszly na marne i nastepnym razem bedzie tylko lepiej.
Witam!
Nie no, zgadza siê tylko ¿e nie ma dostêpu do tych wyników
A mo¿e s±. Je¿eli tak to szkoda ¿e nie wpadli¶my na ten trop wcze¶niej. Mo¿e Nasze testy nie by³yby takie z³e. Zreszt± czemu siê nie odzywali¶cie wcze¶niej
kurde, ch³opaki
Dajcie te materia³y bodkina to mo¿e podumamy wspólnie.
Pozdro
Chaos
tak , do³±czam siê do pro¶by Chaosa , prosiliby¶my o jakie¶ materia³y. Choæ wg mnie ³uk ³ukowi nierówny.My¶lê ¿e przewaga cisu jest ogromna i chyba tylko to drewno jest w stanie dorównaæ a mo¿e i przewy¿szyæ nowoczesny laminat.Z tego co pamiêtam co mówi³ kiedy¶ Bodkin u¿ywa³ on jesionowego longbow, a to jednak nie to samo.
co do w³a¶ciwo¶ci cisu to jasne ¿e jest to najlepsze drewno na ³uki, ale na to nie trzeba testów, wiadomo o tym od tysiêcy lat. Jednak je¶li by mi siê zdobyæ bardzo dobry wi±z moznaby uzyskaæ zbli¿ony efekt.Ja my¶lê ¿e na nastêpny raz po pierwsze trzeba zdobyc chrono, poza tym zrobiê longbow cisowy o d³u¿ym naci±gu a tak¿e wi±zowy i mam nadziejê ¿e wschodniego naturala. Wtedy mo¿na porównac z ró¿nymi typami laminatów.Takie testy to bêdzie atrakcja nie tylko na Polskê ale na pewno zobacz± to chêtnie wszyscy mi³o¶nicy ³ucznictwa na ca³ym ¶wiecie.
Panie £ukaszu a jak id± postêpy w "prototypach" naturalnych ³uków wschodnich? Zrobi³ Pan ju¿ jaki¶ egzemplarz? Je¿eli na jakim¶ spotkaniu ³uczniczym przywióz³ by Pan taki ³uk to chyba nawet piechot± bym tam przyszed³ z ciekawo¶ci :-D
Je¶li chodzi o elb to cis jest chyba drewnem doskona³ym, ale np na drewniany reflex s± lepsze gat. Klon polny hikora lub robinia ¿a³uje ¿e nie by³o mnie tam z moim sprzêtem ale mam nadzieje ¿e w koñcu gdzie¶ siê w tej Polsce spotkamy.
Prêdko¶æ strza³y da siê prosto policzyæ z filmu nagranego kamer± cyfrow± przy u¿yciu prostego programu do obróbki video
Osobi¶cie doliczy³em siê ¿e strza³a wystrzelona z mojego klonowego reflexa pokonuje dystans 35m w 0,73sek. czyli wynik ca³kiem niez³y.
Witam!
Panowie, dziêki uprzejmo¶ci Dariusa mamy na YouTube'ie filmik z konfrontacji
Oto link:
http://www.youtube.com/watch?v=sb4VwqX1WssGBartek je¿eli potrafisz to wylicz prêdko¶ci strza³ z tego nagrania. Mo¿e da siê o tym podyskutowaæ
Robinie zatem taka forma nagrania musi nam wystarczyæ, ale Darius wrzuci³ film w dobrej rozdzia³ce wiêc chyba styknie
Pozdrowionka
Chaos
filmik jest fajny, super ¿e uda³o siê wrzuciæ
. Kolczuga to jednak licha ochrona przeciw strza³om he.
Przykro mi ale z tego filmiku nic ciekawego nie da siê policzyæ, ³adne testy ale groty stanowczo za liche.
Mam dla was ciekawostkê w koperacji z Nemem doliczyli¶my siê prêdko¶ci pocz±tkowej strza³y wystrzelonej z mojego klonowego reflexa wynosi ona 51m/s strza³a by³a sosnowa 8mm z 20cm wklejk± z akacji i 4gramowym malutkim bodkinem a lotki indycze o niskim profilu 7,5cala.
Co najlepsze zasiêg ³uku tymi strza³ami zamyka siê na 200metrach, i chyba najciekawsze ³uk po dok³adnych pomiarach si³y naci±gu dla 28,5cala ma 14,2kg
wydaje siê to nie mo¿liwe ale i dystans by³ mierzony miar± a obliczenie prêdko¶ci te¿ uwa¿am za bardzo precyzyjne.
¿a³uje bardzo ¿e nie by³o mnie w toruniu z tym ³ukiem bo mo¿e by siê wiele zmieni³o.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.