Przepraszam, ¿e znowu kasza, ale jako¶ wybór w XVw. mieli niewielki
Jednak, ca³y przepis wymy¶li³em sobie sam i jestem z niego dumny. Przetestowany na osobach nie zwi±zanych z histori± i bardzo im smakowa³o. Podczas przygotowywania przepisu u¿y³em jedynie dwóch niekoszernych rzeczy Patelni teflonowej - bo to narazie eksperyment by³, oraz bulionu grzybowego, dla jako takiego smaku. Reszta jest jak najbardziej zgodna z realiami i nawet miesza³em wszystko drewnian± ³ych±. A za kilka dni przetestuje go w warunkach polowych bo jedziemy z ch³opasami na zimowe manewry ¯yczê smacznego.
SK£ADNIKI :
1. Boczek surowy
2. S³onina podwêdzana
3. Cebula
4. Marchewka
5. Pêczek zielonej pietruszki
6. Groch ³uskany - po³ówki
7. bulion grzybowy
8. Suszone grzyby
9. Czosnek
Przez noc moczy³em groch, by³o tego z pó³ kubka, mo¿e wiêcej, rano jak ju¿ siê namoczy³ to go kilka razy przecedzi³em, ¿eby taki bia³y osad polecia³ w rury, a nastêpnie wla³em wody do garnuszka i groch ów gotowa³em wraz z bulionem grzybowym a¿eby zmiêk³. Oko³o 2 godzin. Pod koniec gotowania grochu dorzuci³em pokrojona w kostkê marchewkê. No i jak ju¿ by³a miêciutka to wy³±czy³em gaz. Musicie sprawdzaæ i mieszaæ co jakis czas.
S³oninê, boczek oraz grzyby pokroi³em. S³oninê i boczek w tak± spor± kostkê, ¿eby nie by³a za drobna, a grzyby tylko tak ¿eby wielkie kapelusze nie fruwa³y w misce.
Cebulê pochlasta³em metod± Kaprala z Kajko i Kokosza, czyli na plasterki, ale te¿ takie z grubsza ciosane, no w koñcu to potrawa najemników jest a nie jakich¶ zniewie¶cia³ych trubadurów.
S³oninkê i boczek wrzuci³em na patelnie i sma¿y³em. Jak ju¿ s³oninka dosta³a takiego ³adnego kolorku i boczek siê "zeskwarczy³" wtedy dorzuci³em cebulê, wszystko sma¿y³em jeszcze chwilkê i odstawi³em na bok. W miêdzy czasie wstawi³em sobie ma³y garnuszek z woda gdzie gotowa³em suszone grzyby, jak siê pogotowa³y tak z 45 minut to je odcedzi³em i wrzuci³em do s³oniny i boczku.
Groch z garnuszka wrzuci³em tez do skwarek, wszystko wymiesza³em i dorzuci³em kaszê gryczan± i posiekan± (te¿ z grubsza) pietruszkê. Praktycznie na sam koniec mo¿ecie wcisn±æ czosnek do tego.
W tym przepisie u¿y³em soli raz. Jak robi³em kaszê gryczan±. Nie dodawa³em ¿adnego pieprzu ani innych przypraw oprócz pietruszki. Zrobi³em jeszcze wersje z kasz± jaglan±, ale nie smakowa³a mi wcale dlatego polecam gryczan±.
Nawet u mnie w pracy ludziom ta kasza smakowa³a
Wiem, ¿e to ¿aden mo¿e i przepis ale jest dobre
Smacznego