Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [przepisy] Gwardyjna potrawka
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
Najdiff
Przepraszam, ¿e znowu kasza, ale jako¶ wybór w XVw. mieli niewielki smile.gif
Jednak, ca³y przepis wymy¶li³em sobie sam i jestem z niego dumny. Przetestowany na osobach nie zwi±zanych z histori± i bardzo im smakowa³o. Podczas przygotowywania przepisu u¿y³em jedynie dwóch niekoszernych rzeczy angsad.gif Patelni teflonowej - bo to narazie eksperyment by³, oraz bulionu grzybowego, dla jako takiego smaku. Reszta jest jak najbardziej zgodna z realiami i nawet miesza³em wszystko drewnian± ³ych±. A za kilka dni przetestuje go w warunkach polowych bo jedziemy z ch³opasami na zimowe manewry smile.gif ¯yczê smacznego.

SK£ADNIKI :
1. Boczek surowy
2. S³onina podwêdzana
3. Cebula
4. Marchewka
5. Pêczek zielonej pietruszki
6. Groch ³uskany - po³ówki
7. bulion grzybowy
8. Suszone grzyby
9. Czosnek


Przez noc moczy³em groch, by³o tego z pó³ kubka, mo¿e wiêcej, rano jak ju¿ siê namoczy³ to go kilka razy przecedzi³em, ¿eby taki bia³y osad polecia³ w rury, a nastêpnie wla³em wody do garnuszka i groch ów gotowa³em wraz z bulionem grzybowym a¿eby zmiêk³. Oko³o 2 godzin. Pod koniec gotowania grochu dorzuci³em pokrojona w kostkê marchewkê. No i jak ju¿ by³a miêciutka to wy³±czy³em gaz. Musicie sprawdzaæ i mieszaæ co jakis czas.
S³oninê, boczek oraz grzyby pokroi³em. S³oninê i boczek w tak± spor± kostkê, ¿eby nie by³a za drobna, a grzyby tylko tak ¿eby wielkie kapelusze nie fruwa³y w misce.
Cebulê pochlasta³em metod± Kaprala z Kajko i Kokosza, czyli na plasterki, ale te¿ takie z grubsza ciosane, no w koñcu to potrawa najemników jest a nie jakich¶ zniewie¶cia³ych trubadurów.
S³oninkê i boczek wrzuci³em na patelnie i sma¿y³em. Jak ju¿ s³oninka dosta³a takiego ³adnego kolorku i boczek siê "zeskwarczy³" wtedy dorzuci³em cebulê, wszystko sma¿y³em jeszcze chwilkê i odstawi³em na bok. W miêdzy czasie wstawi³em sobie ma³y garnuszek z woda gdzie gotowa³em suszone grzyby, jak siê pogotowa³y tak z 45 minut to je odcedzi³em i wrzuci³em do s³oniny i boczku.
Groch z garnuszka wrzuci³em tez do skwarek, wszystko wymiesza³em i dorzuci³em kaszê gryczan± i posiekan± (te¿ z grubsza) pietruszkê. Praktycznie na sam koniec mo¿ecie wcisn±æ czosnek do tego.

W tym przepisie u¿y³em soli raz. Jak robi³em kaszê gryczan±. Nie dodawa³em ¿adnego pieprzu ani innych przypraw oprócz pietruszki. Zrobi³em jeszcze wersje z kasz± jaglan±, ale nie smakowa³a mi wcale dlatego polecam gryczan±.
Nawet u mnie w pracy ludziom ta kasza smakowa³a smile.gif
Wiem, ¿e to ¿aden mo¿e i przepis ale jest dobre smile.gif

Smacznego smile.gif
Yhm
CYTAT
ca³y przepis wymy¶li³em sobie sam i jestem z niego dumny


nie ca³y. Dok³ady przepis na tak zwan± "strawê dworzanina" znajduje siê w ksi±¿ce "Food and drink in medieval Poland" M. Dembiñskiej (w copyrighcie zapisano: orygina³ "Konsumpcja ¿ywno¶ciowa w Polsce ¶redniowiecznej" Warszawa 1963r).

W wersji koszernej na kocio³ek pamiêtaj ¿eby mieszaæ mocno od dna bo siê ¶licznie przypala. I koniecznie wypróbuj wersjê z pêczakiem smile.gif Swoj± drog± takie suszone grzybki warto by wcze¶niej namoczyæ i pogotowaæ troszeczkê, a potem posiekaæ - aromat bêdzie lepszy ni¿ z kostki.

Orygina³:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Najdiff
Czyli plagiat :/
Dziêkuje za nazwê ksi±¿ki i autora, poszukam napewno smile.gif
A z grzybkami to zrobi³em tak ¿e w ca³o¶ci je gotowa³em a potem pokroi³em. Ale faktycznie mozna ich u¿yc zamiast kostki smile.gif
Dziêkujê smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.