Witam,
Chcieliby¶my zorganizowaæ zbrojn± wyprawê po lesie grotnickim czy gdzie¶ w okolicach £odzi z noclegami w terenie jako¶ po sesji egzaminacyjnej czyli na pocz±tku Marca (28.02-1.03 ??)przed imprez± w Bukowym Lesie tak ¿eby ewentualnie ka¿dy zd±¿y³ siê jako¶ przygotowaæ. W grê wchodzi³oby lekkie opancerzenie, przeszywki pe³ne z kapturami i co¶ w ³apê, ja osobi¶cie planujê w³óczniê do tego czasu sobie skombinowaæ, bo chyba bêdzie najbardziej przydatna,
Minimum sprzêtu obozowego tj: buk³aki, co¶ do spania, siekiery ostre, no¿e, p³aszcze (!) ewentualnie koce, minimum wody ka¿dy wed³ug potrzeb, lecz uwa¿am za rozs±dne 4 litry napojów wszelakich w tym przynajmniej litr wody, bo po drodze raczej woda nie bedzie sie nadawac do spozycia,
Warto przejrzeæ tematy o podobnych wyprawach M¶cidroga i bandy spod ciemnej gwiazdy
Mam nadziejê ¿e kto¶ prócz nas (Pocztu Ja¶mina) zg³osi siê, liczê tutaj szczególnie na Razowca
który bylby jako przewodnik prowadz±cy nas do pagañskiego obozu.
Pod³o¿e fabularne:
mamy przej¶æ z pewnego punktu do punktu zbierania siê wojsk lokalnego w³adyki, a ¿e jeste¶my biedni to nie mamy koni i musimy isc per pedes
a ¿eby by³o fajniej idziemy zaatakowaæ pogañski obóz na pograniczu czyli impreze M¶cidroga
czyli taka Zimna Woda w marszu =) zg³aszaæ sie na chetnych!! bedzie fajnie!
Czujê siê poniek±d wywo³any do tablicy ale i bez tego chêtnie bym siê zg³osi³
Ale wy, XIII-nastkowcy musicie sobie wreszcie znale¼æ innych Ba³tów ni¿ "wcze¶niaków" krzycz±cych, ¿e s± XIIIw poganami.
CYTAT
bo po drodze raczej woda nie bedzie sie nadawac do spozycia,
... chyba, ¿e droga bêdzie prowadziæ ko³o jakiego¶ ¼rode³ka - jest ich kilka w okolicy, chocia¿by to przy kapliczkach.
Warto rozplanowaæ wycieczkê na mapie a potem chocia¿ cze¶æ trasy rozpoznaæ rowerami.
Je¿eli lista uczestników jest otwarta, to ja zg³aszam swój udzia³, przygotowanie kondycyjne i obozowe bez zastrze¿eñ
. Termin pasuje, no i ca³kiem blisko. Proszê tylko, o przedstawienie szczegó³ów wyprawy.
Lista uczestników oczywi¶cie otwarta dla wszystkich posiadaj±cych odpowiednio przygotowany sprzêt do takiej podró¿y, oczywi¶cie Aubrey z chêci± ciê przywitamy
Co do szczegó³ów to jeszcze s± do dopracowania, w miare przygotowañ trasy bêd± umieszczane infromacje, a co do ¼róde³ek to siê ¶cisle wi±¿e z tras±, wiec jak macie jakie¶ konkretne propozycje odno¶nie to proszê o info, najlepiej na gadu. Ewentualne propozycje i sugeste oraz krytyka bêd± z chêci± przyjmowane, czas ¿eby w okolicach £odzi te¿ zainstnia³y jakie¶ wyprawy
Acha i datowanie wyprawy jest na XIII oraz wczesniejsze okresy.
http://mapy.google.pl/?ie=UTF8&ll=51.8...mp;t=h&z=12
powsta³ tez taki pomys³ aby kto mo¿e uzbroi³ sie w pochodnie, co by pozwolilo przemieszczac nam sie takze noca. jest to tez korzystne z tego wzgledu iz rozpalanie ogniska na dziko w lesie bez wiedzy i patronatu lesniczego moze sie skonczyc niezlymi jajami i nieprzyjemnosciami dla nas wszystkich.
Aha i planujemy te¿ warty nocne je¶li bedzie odpowiednia ilo¶æ uczestników, co do ogniska to chcialbym ¿eby siê wszyscy wypowiedzieli, a pochodnie rzeczywi¶cie mog± siê przydaæ, bo siê szybko ¶ciemni pewnie a pos³anie z igliwia trza przecie¿ sobie uszykowaæ.
W razie czego marsz noc± nie jest problemem nawet bez w³asnego ¶wiat³a o ile dobrze zna siê teren i jest dobra pogoda ale rozijanie obozu jest wyj±tkowo trudne nawet z u¿yciem latarek...
To i ja zg³aszam swój udzia³.
CYTAT
pochodnie rzeczywi¶cie mog± siê przydaæ, bo siê szybko ¶ciemni pewnie a pos³anie z igliwia trza przecie¿ sobie uszykowaæ
Z wlasnego do¶wiadczenia wiem ,ze przygotowanie obozowiska powinno byæ rozpoczête przynajmniej godzine przed zmierzchem.Daje to czas na uzbieranie opa³u na ca³± noc,a tak¿e przygotowanie miejsca do spania.
Pozdrawiam
Dziêki za sugestiê M¶cidrogu, tak te¿ uczynimy(mam nadziejê). Julko oczywi¶cie jeste¶ mile widziany jako misja chrystianizacyjna lub jak kto woli alkoholizacyjna
A wiêc jak na razie chc± uczestniczyæ:
-Ja¶min
-Ja
-Cajron
-Aubrey
-Razoslaw
-Julko
lista nadal otwarta, im wiêcej tym lepiej!
Prognoza pogody wg. serwisu
http://www.twojapogoda.pl: "Luty bardzo ciep³y, ale wilgotny
W lutym bêdzie nadzwyczaj ciep³o i mokro. Niewykluczone s± te¿ czêste porywiste wiatry. Mimo, ¿e na nizinach temperatura czêsto bêdzie dodatnia, to w górach warunki do uprawiania sportów zimowych mog± byæ korzystne, tak jak ostatniej zimy, kiedy temperatura na pograniczu plusów i minusów sprzyja³a wiêkszym ni¿ zazwyczaj opadom ¶niegu.
Marzec z wcze¶niejsz± wiosn±
Marzec przyniesie bardzo ciep³y pocz±tek wiosny, który nast±pi wcze¶niej ni¿ w ostatnich latach. Po mokrym i wietrznym pocz±tku roku przyjdzie czas na wiêcej s³onecznych i suchych dni. Niewykluczone, ¿e miejscami zacznie siê pojawiaæ susza. Pod koniec miesi±ca temperatura bêdzie ju¿ przekraczaæ w cieniu 20 stopni."
Chcia³bym aby ka¿dy z uczestników opisa³ w czym i z czym zamierza i¶æ tak jak w temacie:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=16749&st=20coby pó¼niej nie okaza³o siê kto¶ jest ¼le wyposa¿ony i bêdzie marz³ za dnia czy w nocy.
Dzisiaj zrobili¶my sobie ma³± przechadzkê po lesie tylko w strojach bez broni i przeszywek, zaledwie pare godzin, ale zawsze co¶. Zapraszam do obejrzenia galerii:
http://picasaweb.google.pl/Dazzoth/LasWycieczka#
Witam.
Tak sobie pomy¶la³em ¿e z wielk± chêci± do³±czy³ bym do tej zwariowanej kompaniji podczas tej wyprawy .
Czy znalaz³o by sie jakie¶ miejsce dla mnie ??
pozdro
Witam.
Szczerze ju¿ dawno siê wibieram na tak± imprezê i jako¶ wybraæ siê nie mogê, dlatego tej imprezy nie mam zamiaru przegapiæ.
A odno¶cie pochodni to w lutym ma siê odbyæ u nas w
starym ole¶nie ma³a zimowa impreza na której planowane jest miêdzy innymi robienie pochodni. Wiêc jak by co to zapraszam.
Zwiad Kniazia Jaros³awa wstêpnie zg³asza swój udzia³. "Wstêpnie" poniewa¿ mo¿e byæ problem ze zgraniem terminów. Posz³oby od dwóch do czterech osób.
Je¶li mo¿na prosiæ o wiêcej szczegó³ów odno¶nie planowanego kilometra¿u, terenu itd by³oby fajnie.
Co do naszego wyposa¿enia to jego opis znajduje siê w relacji Mileny i relacji Radosza tu
http://www.zwiadkniazia.prv.pl/relacje.htm. Fotki tu
http://www.zwiadkniazia.prv.pl/wyprawa/index.htmlGeneralnie mamy za sob± jedn± zimówkê i Ostarê. A od zesz³ego roku wyposa¿enie zdecydowanie udoskonalili¶my.
Z do¶wiadczenia zdecydowanie odradza³bym nocny marsz z pochodniami, chyba ¿e naprawdê ¶wietnie znacie teren.
Pozdrówka R.
Ok, jak tylko wasza stona bêdzie spowrotem dzia³aæ to zobacze bo teraz co¶ tam wyskakuje, chyba ¿e ¼le linka wstawi³e¶. Jasiu i Lotgar - stêskni³em siê za berkowaniem z wami :D
Radosh, co do terminu to jest to jest to jeszcze w miare p³ynny termin, nie do koñca zatwierdzony. Do marca jeszcze du¿o czasu, wiêc sprawa siê jeszcze wyklaruje (mam nadziejê :D ). Aha i przypominam ¿e to ma byæ wyprawa o zbrojnym charakterze.
Nie zamierzam i¶æ noc±, to by³ tylko taki pomys³, który pozostanie w fazie pomys³u bez wykonania.
Lista uczestników:
-Ja¶min
-ja
-mój kuzyn halbjorn (?)
-Metal (?)
-Rudy(?)
-Cajron (?)
-Aubrey
-Razoslaw
-Julko
-Lotgar
-Angusson
-Radosh (+zwiad) (?)
Na tym zamykam listê. Ze znakiem zapytania osoby, które nie s± pewne swojego przyjazdu.
Witam. Linki wstawione s± dobrze tylko jakowe¶ przerwy techniczne mieszaj± nam ostro. Nie ma chyba sensu, ¿ebym wstawia³ kolejne linki do odpowiednich tematów na Freha; nied³ugo wszystko powinno wróciæ do normy.
Generalnie póki co: do wypraw jeste¶my przygotowani.
Radosz rzek³.
Nie pierwszyzna nam ch³ód i odleg³o¶ci.
Uchylicie r±bka tajemnicy odno¶nie dystansu i trasy? :P
Rozumiem, ¿e nastawiamy siê na pe³n± samowystarczalno¶æ czyli ka¿dy niesie ¿arcie i wodê dla siebie (mo¿e brzmi egoistycznie ale siê sprawdza).
Je¿eli chodzi o nocleg to z pewno¶ci± zabraliby¶my p³achty i posi³kowali siê dostêpn± wszêdzie w lesie izolacj± czyli ga³±zkami i li¶æmi.
Ognisko z pewno¶ci± bardzo by siê przyda³o, mo¿e warto zaplanowaæ trasê tak, ¿eby rozbiæ obozowisko na skraju lasu i zgodnie z przepisami móc nahajcowaæ? Ew. po prostu zadzwoniæ do le¶niczego.
CYTAT
Rozumiem, ¿e nastawiamy siê na pe³n± samowystarczalno¶æ czyli ka¿dy niesie ¿arcie i wodê dla siebie (mo¿e brzmi egoistycznie ale siê sprawdza).
hmmmmm.......w³a¶ciwie masz racje ,choc z zastrzezeniem wspolnych posi³kow gdzie prowiant kazdego jest dostepny dla ka¿dego.Doskonale to spaja grupe,co jest bardzo wazne w kryzysowych sytuacjach.Jakie by nie by³y.
Pozdrawiam
Witam
,
u¶ci¶laj±c bardziej sk³ad osobowy: Radosz i Milena (plus max 2 osoby, ale ze znakiem „?”).
Je¶li chodzi o nasze uzbrojenie, my¶lê ¿e czekan, no¿e, broñ miotana i byæ mo¿e w³ócznia powinny wystarczyæ.
Doskona³y pomys³ z zorganizowaniem trasy w pobli¿u ¼róde³ek. Nie ma sensu d¼wigaæ zbyt wiele na plecach, zw³aszcza, ¿e bêdziemy nie¼le obci±¿eni a i sama droga pewnie oka¿e siê nie³atwa. Mam nadziejê, Damien, ¿e pisz±c „4 litry napojów wszelakich”, bierzesz pod uwagê, ¿e alkohol nie jest sprzymierzeñcem wêdrowców, szczególnie w porze zimowej.
Prócz tego, ¿e ostatecznie bardzo wych³adza organizm, w nogi chêtnie „wchodzi”.
Nie za bardzo dowierzam optymistycznym przepowiadaczom pogody; wolê nastawiæ siê na „minus siedemset”
.
My¶lê, ¿e warto te¿ pomy¶leæ wcze¶niej o wykonaniu raków, gdyby siê okaza³o, ¿e zima nas w tym roku pokocha. A¿ strach pomy¶leæ o ¶lizgawkach po drodze i g³adkich podeszwach naszych butów (niektórzy raki ju¿ maj±).
Oczywi¶cie, uwaga M¶cidroga odno¶nie do dzielenia siê karm± jak najmilej widziana.
Pozdrawiam
Oczywi¶cie nie wyobra¿am sobie wêdrowania na zasadzie "ka¿dy sobie rzepkê skrobie".
Z jedzeniem chodzi³o mi bardziej o sprawy logistyczne; bierzemy tyle, ¿eby nikomu nie byæ ciê¿arem, nie ma wydzielonej ¿adnej osoby opracowuj±cej aprowizacjê . A po drodze... u nas by³o tak, ¿e wyci±ga³o siê na popasach woreczki a na noclegu grubsze zapasy i obowi±zywa³a zasada "to nasze" (czyli wspólne). No, w wiêkszo¶ci wypadków obowi±zywa³a. :-P
Tak wiem o zgubnej dzia³alno¶ci alkoholu
, ka¿dy my¶lê ma swój rozum i nie zabierze go za wiele, o ile w ogóle. Raki s± dobrym pomys³em, nigdy nie wiadomo co bêdzie, mo¿e siê okazaæ ¿e bêdziemy np. brodziæ w b³ocie albo w ¶niegu po kolana. Jak mawia przys³owie "w marcu jak w garncu". Co do ogniska i trasy... to jeszcze jest wszystko do ustalenia. Proszê siê nie niecierpliwiæ, wszystko w swoim czasie. Oczywi¶cie mo¿naby wyj¶æ poza las, rozwa¿ê t± opcjê przy doborze drogi. Co do ¼róde³ek to mo¿liwe ¿e trasa bêdzie przebiegaæ przez jedn± z okolicznych miejscowo¶ci w których mo¿naby uzupe³niæ brakuj±ce zapasy wody. A co do jedzenia to my¶lê, ¿e jako¶ siê dogadamy. Proszê tak¿e innych uczestników o podanie w czym siê wybieraj±, mile widziane acz nie konieczne s± fotki
Wa¿ny i przymusowy jest dobór ubrañ we³nianych ze wzglêdu na pogodê i nocleg lesie.
Dla przyk³adu podam w czym sam zamierzam siê udaæ:
-we³niane cote krótkie
-przeszywanica i kaptur przeszywany
-we³niane nogawice
-lniane gacie, b±d¼ je¶li mi siê uda zrobiæ do tego czasu to we³niane
-koc we³niany gruby
-rêkawiczki we³niane b±d¼ z barana b±d¼ wcale (zale¿y od pogody)
-kaptur we³niany podszyty lnem
-nó¿
-buty skórzane za kostke
-w³ócznia
-pasek skórzany
-buk³ak oko³o 1,3 L
-sakiewka z zestawem do rozpalania ognia
-coif lniany (tzw. babycap)
-torba we³niana na ramiê
-topór
-byæ mo¿e co¶ jeszcze
Witam.
Ja wkleje swojego posta z innego tematu a mianowicie z 2 Górskiej wyprawy .
"Zabra³em ze sob±
spodnie , tunike i kaptur we³niany wzorowany na znalezisku ze Skjoldehamn
we³niana tunika z cieñszej we³ny
kaftan we³niany z Birki ( d³ugo sie zastanawia³em nad tym czy go robiæ , bo nie za bardzo pasuje dla Norwega ale nie ¿a³uje ¿e go zabra³em )
we³niany p³aszcz z prostok±ta
czapa z lisa
we³niane gacie
dwie pary we³nianych skarpet
rêkawiczki bez palczaste ( tzw vislavówki ) i pe³ne
buty z Oslo
krajki na nogach
jedna lniana torba z prowiantem ( susz i kilka kabanosów )
buk³ak 3 l z wod±
dwa paski
skórzana sakwa
raki ( pó¼niej je ¶ci±gn±³em , przypali³em sobie buta w nocy i ze skóry od mocowania raków zrobi³em sobie ³atke na buta )
w³ócznia ze skrzyde³kami
topór typu B wed³ug Petersena
ma³y no¿yk na szyje
i tzw wyznaczniki kulturowe wisiorki skandynawskie na szyjê i zapinê podkowiast± do p³aszcza
acha zapomnia³ bym o tym ¿e ostatniego dnia nabra³em do torby ³upka , trochê przesadzi³em i po oko³o godzinie marszu musia³em uszczupliæ zawarto¶æ ³upka w torbie "
Taki oto ekwipunek bêde mia³ ze sob± .
pozdro
A wiêc w¶ród wielu kwesti do rozstrzygniêcia chcia³bym poruszyæ sprawê dojazdu uczestnikow z poza okolic £odzi. Kiedy ewentualnie chcieliby przyjechaæ? Je¶li w pi±tek to prawdopodobnie by³aby mo¿liwo¶æ nocowania w ogrzewanym pomieszczeniu, bo szczerze w±tpiê w szykowanie pos³ania po ciemku w lesie...
Mój inwentarz
Buty - 1na para
We³niane skarpety 2 pary
Onuce
Owijki
Dwie we³niane tuniki
Prostok±tny p³aszcz
kocyk
skóra z jelonka
nó¿
buk³ak
2Xtorba lniana
spodnie we³niane
prowiant - suszone ró¿ne rzeczy
pas
topór
tarcza (pewnie w ostatniej chwili zdecydujê która)
w³ócznia
zapinka podkowiasta
kilka krajek
pszeszywanica
dziergana czapeczka pod he³m
he³m
rozum
... i na pewno co¶ jeszcze, co zapomnia³em
CYTAT
topór typu B wed³ug Petersena
Chyba bardziej zrozumia³e by³oby dla wszystkich napisanie, ¿e typ Vc wg Nadolskiego
CYTAT
ka¿dy my¶lê ma swój rozum i nie zabierze go za wiele, o ile w ogóle
My¶lê, ¿e odci±¿anie odci±¿aniem, ale rozum zabraæ jednak trzeba
W zale¿nosci od pomyslunku i wariantu mozna uznaæ, ¿e jest to wycieczka z cha³upy po chrust do sasiedniej wsi, z noclegiem jednym po drodze; czyli za wiele braæ nie trzeba:)
Trasa jest w trakcie opracowania, wariantów jest pare, zatem przygody ró¿ne mog± siê wydarzyæ. Wyprawa taka z buforem bezpieczeñstwa: co¶ ju¿ trzeba mieæ, jednak¿e jak co¶ bedzie ¼le to nie trwa to zbyt d³ugo.
Aloha.
Razowiec, wiesz dokladnie o co mi chodzilo!
zberkujê ciê na wyprawie za to.
No i do tego gro¼by karalne... ³adnie siê zaczyna. Wolê nie my¶leæ co tam siê bêdzie dzia³o jak rozum wszyscy zostawi± to zaznaczy³em na li¶cie, ¿e ja jednak biorê. Jak bêdziesz siê upiera³ to zostawiê nawet w samochodzie tu¿ przed startem.
CYTAT
jest to wycieczka z cha³upy po chrust do sasiedniej wsi, z noclegiem jednym po drodze; czyli za wiele braæ nie trzeba:)
hmmmm...wi±zka chrustu to juz jest wiele:)Nie lepiej po baby do sasiedniej wsi? Ch³opy darmo bab nie dadz± to i jakis czekanik sie nada ,a od cepa ³eb boli to mo¿e jaki¶ he³m czy có¶?
CYTAT
Trasa jest w trakcie opracowania, wariantów jest pare, zatem przygody ró¿ne mog± siê wydarzyæ. Wyprawa taka z buforem bezpieczeñstwa: co¶ ju¿ trzeba mieæ, jednak¿e jak co¶ bedzie ¼le to nie trwa to zbyt d³ugo.
Jakby¶cie nie daj bo¿e gdzie¶ w puszczy przepadli to mo¿ecie zje¶æ Lotgara
Du¿y jest i du¿o zniesie
Ludziska chwal± siê co zabieraj± to i ja napisze:
Gacie lniane
Cote we³niane d³ugie
Surcot we³niany
Nogawice
P³aszcz z pó³kola we³na
G³owa coif i czapa filcowa
Rêkawiczki trójpalczaste
Kosz wiklinowy na plecy
Nó¿ u¿ytkowy
Dwa buk³aki (³±cznie pojemno¶æ 3 litry)
Torba we³niana na ramiê
To tak zgrubsza, pewnie bêdê mia³ przy sobie pe³no ró¿nych precjozów, których nie zd±¿ê u¿yæ, ale co tam.
Z uwagi na zbrojny charakter tej „wyprawy po chrust”
bêdê mia³ przy sobie przeszywanice d³ug±, pikowaniec, kaptur kolczy, kapalin, w³ócznie.
Co do mojego przyjazdu to pojadê z Szamotu³ (okolice Poznania) gdyby kto¶ mieszka³ na trasie mej podró¿y, to z przyjemno¶ci± podwiozê.
Jak rozumiem z powy¿szego wyprawa startuje w sobotê. Je¿eli bêdzie taka mo¿liwo¶æ przyjadê w pi±tek w godzinach wieczornych. Proszê tylko o bli¿sze informacjê.
Witam.
CYTAT
A wiêc w¶ród wielu kwesti do rozstrzygniêcia chcia³bym poruszyæ sprawê dojazdu uczestnikow z poza okolic £odzi. Kiedy ewentualnie chcieliby przyjechaæ? Je¶li w pi±tek to prawdopodobnie by³aby mo¿liwo¶æ nocowania w ogrzewanym pomieszczeniu, bo szczerze w±tpiê w szykowanie pos³ania po ciemku w lesie...
CYTAT
Jak rozumiem z powy¿szego wyprawa startuje w sobotê. Je¿eli bêdzie taka mo¿liwo¶æ przyjadê w pi±tek w godzinach wieczornych. Proszê tylko o bli¿sze informacjê.
Z Angusem zrobimy tak samo i pojawimy sie w pi±tek .
CYTAT
Mój inwentarz
rozum
Po co przecierz mamy siê dobrze bawiæ .
CYTAT
Jakby¶cie nie daj bo¿e gdzie¶ w puszczy przepadli to mo¿ecie zje¶æ Lotgara Du¿y jest i du¿o zniesie
Ja bym zaproponowa³ inn± osobe , która ma lepsze warunki smakowe , hehehe .
CYTAT
hmmmm...wi±zka chrustu to juz jest wiele:)Nie lepiej po baby do sasiedniej wsi? Ch³opy darmo bab nie dadz± to i jakis czekanik sie nada ,a od cepa ³eb boli to mo¿e jaki¶ he³m czy có¶?
Taka wersja mi sie o wiele bardziej podoba ni¿ po jaki¶ chrust , poza tym nie mamy ¿adnego zwierzaka jucznego na ten chrust . A w±tpie w to aby sie komu¶ chcia³o go na garbie taszczyæ . Taka babeczka nawet je¶li bêdzie zwi±zana to sama bêdzie sobie dreptaæ , bo nó¿ki posiada ( chyba ¿e kto¶ w ferworze walki toporkiem uciacha , no to wtedy bêdzie problem , ale raczej staramy sie nie uszkadzaæ towaru ) .
Co do przyjazdu w pi±tek to tak jak mówi³em jest mo¿liwo¶æ noclegu w salce, tylko ¿e tam
chyba s± na pod³odze kafelki i mo¿e ci±gn±æ zimnem od pod³ogi, a igliwia sobie nie nazbieracie, wiêc warto by³oby wzi±æ normalne karimaty lub jak kto woli co tam chce (np. przeszywka
) Je¶li kto¶ mia³by problem z dojazdjem kontaktowaæ siê z Ja¶minem, gdy¿ to on zna najlepiej tereny Zgierza, gdzie owa salka siê mie¶ci,
ewentualnie ze mn± (697 946 898). Reszta uczestników niech te¿ siê pochwali sprzêtem
CYTAT
poza tym nie mamy ¿adnego zwierzaka jucznego na ten chrust
Zwierzaka nie mamy, ale mamy za to
CYTAT
Lotgara Du¿y jest i du¿o zniesie
Otó¿ to! Zniesie nam du¿o chrustu!
Witam,
moje wyposa¿enie:
bielizna filcowa,
suknia we³niana x 2 (ilo¶æ w zale¿no¶ci od temperatury),
tunika lub bezrêkawnik we³niany (w zale¿no¶ci od temperatury),
krajka,
czapka z lisem,
kaptur we³niany,
2 pary skarpet (filcowe, we³niane),
rêkawiczki bez palców i pe³ne z 1 palcem
nogawiczki filcowe,
p³aszcz z pó³kola, p³aszcz prostok±tny,
buty wysokie,
¶piwór filcowy,
karimata filcowa,
2 no¿e, buk³ak, proca,
wór lniany,
torba lniana x 2
raki (w zale¿no¶ci od konieczno¶ci),
zestaw naprawczy, sznurek,
kij podró¿ny,
prowiant: suszone owoce, orzechy, kabanosy, chleb.
Pozdrawiam
My przyjechaliby¶my w pi±tek; ¶wietna sprawa z tym noclegiem.
A teraz mój ekwipunek:
- bielizna we³niana
- tunika ty¿ we³na
- kaftan we³niany
- szarawary (we³na)
- w±skie we³niane spodnie
- kaptur we³niany z lnian± podszewk±
- chusta na g³owê (noc)
- czapka filcowa
- p³aszcz
- rêkawiczki bez palców i pe³ne na noc
- skarpety filcowe i 2 pary we³nianych
- filcowa karimata
- ¶piwór filcowy
- lniany wór i torba lniana na prowiant
- 2 kaletki
- ig³a i nici do prowizorycznych napraw
- ze 2 - 3 fibulki
- czekanik, w³ócznia, proca
- kilka kozików Radosza
- drewniana miska, ³y¿ka
- prowiant czyli chleb, suszone owoce, orzechy, kabanosy
- buk³ak 1.5 litra (muszê zakrêciæ siê oko³o drugiego)
Wstêpnie tyle.
Zastanawiali¶my siê wczoraj nad ciep³± straw± i nad tym czy jest sens tachaæ kocio³ek i pó³produkty czy mo¿e (co zda³o egzamin na naszej sierpniowej wyprawie nad Bugiem) wzi±æ gotowe ¿are³ko w jakim¶ glinianym garnku i podgrzaæ je wieczorem przy ognisku. Co o tym s±dzicie? Pozdrówka
Moja ekipa idzie jako ludzie z pocztu, zatem my (czytaj oni) tachamy kocio³ek, namiot i pare innych szparga³ów - czyli bêdzie ty grupa "zorganizowana". Zastanawiam siê nad taboretem (tachaj± oni), bo jakos nie widzi mi siê przy jednym ognisku (czytaj:na tym samym poziomie czyli np na ziemi) siedzieæ z mymi giermkami:)
Zdecydowanie zalecam zrobienie jedzenia na miejscu ni¿ podgrzewanie domowego.
Julko, ja mam nadziejê, ¿e ty juz zimowe ubrania masz gotowe? Bo z go³ymi nogami itd to ja ciebie nie widzê
Wyprawa jest po chrust. Baba w cha³upie na niego czega. Z kijem w rêku.
Pozdrawiam
CYTAT
i pare innych szparga³ów
Damian oferowa³ sie ze poniesie he³m Wodza?
Jako wywo³any do tablicy, odpowiadam: z go³ymi nogami to nawet latem nie chadzam - zawsze buty, a na zimê skarpety we³niane. Co innego ³ydki - tu poni¿ej -5 st. C. stosujê "podkolanówki" lniane lub we³niane (zale¿nie od temperatury) i owijacze z krajki. Zastanawiam siê nad spodniami, ale bojê siê przegrzania.
CYTAT
tu poni¿ej -5 st. C. stosujê "podkolanówki" lniane lub we³niane (zale¿nie od temperatury) i owijacze z krajki. Zastanawiam siê nad spodniami, ale bojê siê przegrzania. bigsmile2.gif
Bracie Julko, zawsze po cichu podejrzewa³am ¿e jeste¶ kosmit±
Powodzenia na Wyprawie!
O Julka siê nie martwcie. Ni¿ej zdjêcie z jednego zimowego treningu, kiedy czê¶c z nas testowa³a ciep³e rzeczy. By³ lekki mróz, bo ja tymczasem spokojnie ³azi³em po lodzie kawa³ek dalej.
Mam pytanie do uczestników wyprawy o to co by ewentualnie chcieli wzi±¶æ ze sob± do jedzenia, mówiê tu o suchym prowiancie w trakcie drogi i ewentualnym wspólnym gotowaniu. I tutaj osobista wycieczka do Lotgara
czy bra³by¶ swoj± miskê ¶l±sk±? toby¶my sobie podp³omyków narobili mo¿e. Czy w ogóle op³aca siê garnek braæ? Co s±dzicie? I pytanie jeszcze jest takie, kto czym przyje¿d¿a, czy wszyscy bêd± samochodami czy jak? A i jeszcze mam pytanie odno¶nie terminu, gdy¿ nie wiemy dok³adnie jeszcze jak bêdzie u nas ze studiami, pisa³em na pocz±tku, i¿ termin jest niepewny jeszcze, wiêc czy ewentualnie pasowa³by wam temin 7-8 Lutego??
PS. To ja Damian, przez przypadek u¿y³em starego konta:P
7 - 8 lutego to za tydzieñ, je¿eli tak to ja niestety odpadam.
Helo.
Miche ¶l±sk± i tak mia³em zamiar wzi±¼æ , jest lepsza od garnka .
Z tym terminem na za tydzieñ terz nie za bardzo bo wtedy w³a¶nie jest Stare Olesno .
pozdro
ekm... sory, pomyli³em miesi±ce. Oczywi¶cie chodzi³o mi o marzec :D Sesja na karku, miesza mi siê ju¿ w g³owie... :P
A marzec to ok, przynajmniej u mnie. Choæ liczê ¿e poprzedni termin uda siê utrzymaæ.
Prawdopodobnie mi i Radoszowi nowy termin bêdzie pasowa³, o ile, tak jak mówi Aubrey, nie da siê ocaliæ starego terminu.
O suchym prowiancie pisali¶my. Mamy do dyspozycji 3l kocio³ek. A co to jest misa ¶l±ska?
Je¶li chodzi o ¿are³ko gotowane - od miêsa pieczonego nad ogniskiem, przez warzywa z kasz± i miêsem czy choæby jajecznicê na boczku...
CYTAT
A co to jest misa ¶l±ska?
Miski ¿elazne znajdowane przede wszystkim na ¦l±sku i Morawach.
pozdrawiam
ja bym chcia³ ,ale muszê znaæ konkretny termin ,taki który nie ulegnie zmianie
Witam .
Popieram nietoperza i terz bym chcia³ znaæ dok³adny termin . Je¶li to bêdzie 7-8 marca to ja ju¿ odpadam mam w ten weekend co¶ innego zaplanowane . Poza tym chcia³ bym znaæ wiêcej konkretów odno¶nie noclegu dla osób przyjezdnych , co ? gdzie ? za ile ? i czemu tak daleko od monopolowego ?
Czekam na termin i pozdrawiam.
Lotgar
Witam .
Popieram nietoperza i terz bym chcia³ znaæ dok³adny termin . Je¶li to bêdzie 7-8 marca to ja ju¿ odpadam mam w ten weekend co¶ innego zaplanowane . Poza tym chcia³ bym znaæ wiêcej konkretów odno¶nie noclegu dla osób przyjezdnych , co ? gdzie ? za ile ? i czemu tak daleko od monopolowego ?
Czekam na termin i pozdrawiam.
Lotgar
I ja do³±czam siê do pytañ Lotgara. Wszak zosta³o ju¿ tylko 14 dni
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.