Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Spin tester
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2
ulmus3
Witam.
Pozwoli³em sobie wykonaæ model koncepcyjny testera w/g propozycji Vislava.
Pierwsza wersja odpowiada³a dok³adnie propozycji Vislava,po³±czenie laserka i strza³y rozwi±za³em przez zamontowanie na prawej podporze osi z przylutowanym korytkiem i doczepionym laserkiem.
Wychylenie korytka wychyla tak¿e laserek. Propozycja tulejki wydawa³a mi siê k³opotliwa: strza³y z grotami, ró¿ne ¶rednice promieni i co z obracaniem promoeni.
Sprawdzi³em pomys³ z lusterkiem- sprawdza siê lecz wymaga dodatkowej sztywnej konstrukcji mocowania lustra i ca³o¶æ dzia³a jak najbardziej prawid³owo.Promieñ jednak nie zgina siê po ³uku lecz pracuje bardziej ¶rodkiem przy bardziej wyprostowanych koñcówkach, co sprawia ¿e skala jest trochê mniejsza od wyliczonej, jest to jednak drobny problem który zniknie przy skalowaniu.
Uzyskane prze³o¿enie to oko³o 1:6 ,odwróci³em wiêc laser w przeciwnym kirunku czyli do wnêtrza testera a skale podnios³em i pochyli³em . Co prawda zero znalaz³o siê w górnej czê¶ci skali a warto¶æ 26 na dole , ale uzyska³em prze³o¿enie ponad 1 :11.
Tester dzia³a sprawnie i powta¿alnie , wygl±da dziwnie ale przypominam ¿e powsta³ w celu sprawdzenia mo¿liwo¶ci pewnego pomys³u, i st±d te prowizorki .
Bez wiêkszego problemu mo¿na zamkn±æ ca³± konstrukcjê w gabarytach normalnego testera przy jeszcze wiêkszej dok³adno¶ci, kwestia pomys³owo¶ci.
Kilka zdjêæ;

http://www.fmix.pl/slideshow/11097/17799/s...oncepcyjny.html

Jedyn± wad± jak± uda³o mi siê stwierdziæ to niemo¿nosæ dokonania pomiaru na strzale o zmiennej ¶rednicy ,ka¿dy koniec ugina siê inaczej a ¶rednia nie jest prawid³owa.

Z ciekawostek.
Gdzie¶ w ¶rodku cyklu prób powsta³ bardzo powa¿ny przyrz±d labolatoryjny z wykorzystaniem spin testera lustrzanych drzwi od szafy i ¶ciany jako ekranu, d³ugo¶æ uk³adu 12 metrów .
I powsta³ wspania³y sejsmograf ,rejestrowa³ nawet upadek gazety na pod³ogê.
Ale ¿arty na bok, stwierdzi³em ¿e promoeñ drewniany szczypany (darty) z pnia ma trzy ró¿ne warto¶ci spin :jeden- mierzony w kierunku od kory do rdzenia pnia z którego wykonano promieñ
drugi -w kierunku przeciwnym a trzeci w lini stycznej do s³oi pnia i ten jest istotny bo w tej p³aszczy¼nie wygina siê strza³a w czasie lotu (paradoks ³ucznika).
Pytaniem jest czy wklejki w osadach to jest sposób na wbór p³aszczyzny (a wiêci spinu) w której ma pracowaæ strza³a.
Z powa¿aniem.
Ulmus3

Vislav
Witam!

Dziêkujê ulmus3 za szybkie i sprawne - praktyczne rozwiniêcie mojego pomys³u. Wprowadzenie korytka jeszcze bardziej upro¶ci³o proces pomiaru clap.gif pozwalaj±c w krótkim czasie uzyskanie ciekawych spostrze¿eñ.
Jak widaæ na za³±czonych zdjêciach: urz±dzenie jest bardzo proste, mimo du¿ej precyzji pomiaru jednocze¶nie tanie do wykonania - kilkadziesi±t z³otych.

Dokonuj±c obliczeñ teoretycznych skali spodziewa³em siê odchy³ek - pisz±c, ¿e zak³adam uginanie siê promienia strza³y po ³uku okrêgu. Praktyczne zastosowanie ¶cisku stolarskiego i suwmiarki jest efektywne i jednocze¶nie chyba najprostsze z mo¿liwych clap.gif
CYTAT
stwierdzi³em ¿e promieñ drewniany szczypany (darty) z pnia ma trzy ró¿ne warto¶ci spin :jeden- mierzony w kierunku od kory do rdzenia pnia z którego wykonano promieñ
drugi -w kierunku przeciwnym a trzeci w linii stycznej do s³oi pnia i ten jest istotny bo w tej p³aszczy¼nie wygina siê strza³a w czasie lotu (paradoks ³ucznika).
Pytaniem jest czy wklejki w osadach to jest sposób na wybór p³aszczyzny (a wiêc i spinu) w której ma pracowaæ strza³a.

Bardzo ciekawe spostrze¿enie, clap.gif potwierdzaj±ce niejednorodn± strukturê drewna w ró¿nych p³aszczyznach - warstwy s³oi s± pó³okr±g³e. Mo¿na to obrazowo porównaæ do stalowej ta¶my zwijanej miarki - najmniejsza sztywno¶æ w kierunku do ¶rodka.
Hipoteza o doborze spinu poprzez obracanie promienia i wybór kierunku p³aszczyzny wklejki w czasie pomiaru wydaje mi siê bardzo dobra i warta weryfikacji przez innych uczestników dyskusji clap.gif

Generalnie respekt.gif

pozdrowienia Vislav
bodkin
swietny patent z tym korytkiem.
to jest element , ktory rozwial moje watpliwosci co do powtarzalnosci pomiarow swietnym skadinad sposobem Vislava.
teraz jest jeszcze kwestia precyzji pomiarow wynikajaca z malego ugiecia na koncach i z faktu , ze jakby nie bylo nie mierzymy jednak ugiecia srodka strzaly ; pomiar jest jedynie posrednio efektem tego ugiecia.
ja niegdys wykonalem spintester .
postepowalem podobnie , czyli suwmiarka mierzylem ugiecie srodka drzewca , a wartosc nanosilem na skali w miejscu wskazywanym dluga strzalka z utwardzonego przez klepanie na zimno drutu .
mysle , ze wlasnie taka kolejnosc skalowania eliminuje koniecznosc teoretycznych obliczen i moze byc nawet od nich dokladniejsza , bo automatycznie uwzglednia specyfike sprzetu .
warto by sprawdzic wartosci odczytu na dwoch roznych sprzetach .
jezeli wartosci beda takie same , to problem taniego i dokladnego spintestera jest rozwiazany .
po stronie przeciwnej od korytka sugeruje zastosowanie dwoch malych lozysk umocowanych w niewielkiej od siebie odleglosci .
w moim " sprzecie "jest to po obydwoch stronach i eliminuje bledy wynikajace z tarcia uginanego i " skracanego " drzewca o nieruchome bolce .

pozdrawiam
Chaos666
Witam!

Panowie, nie chodzi³o mi w moich wypowiedziach o jakiekolwiek tworzenie konfliktów. To ¿e, najpierw buduj±c a potem kombinuj±c, podzielam my¶l ¿e je¿eli siê co¶ skonstruuje (oczywi¶cie na podstawie pewnych teoretycznych planów), to udoskonalanie i próby unikniêcia b³êdów mo¿e dokonaæ jedynie na jakiej¶ podstawie (tutaj jest to spin tester).
Odno¶nie moich zapytañ o przeliczeñ skali to prosi³em o propozycje dotycz±ce innego przeliczenia skali jak± ja poda³em. Czy mo¿e inaczej mo¿na dokonaæ miarki(przeliczenia) na spin. Chodzi o to ¿e zaproponowali¶cie ca³kowicie inn± budowê spin testera, a nie wiem czy tak samo mo¿e je przeliczaæ, jak w tym spin testerze z laserem.
Je¿eli kogo¶ urazi³em to bardzo przepraszam i pragnê zapewniæ ¿e nie by³o to moj± intencj± aniol.gif

CYTAT(Vislav @ 10:40 17.01.2009) *
Bardzo ciekawe spostrze¿enie, clap.gif potwierdzaj±ce niejednorodn± strukturê drewna w ró¿nych p³aszczyznach - warstwy s³oi s± pó³okr±g³e. Mo¿na to obrazowo porównaæ do stalowej ta¶my zwijanej miarki - najmniejsza sztywno¶æ w kierunku do ¶rodka.
Hipoteza o doborze spinu poprzez obracanie promienia i wybór kierunku p³aszczyzny wklejki w czasie pomiaru wydaje mi siê bardzo dobra i warta weryfikacji przez innych uczestników dyskusji clap.gif

Co do ró¿norodno¶ci us³ojenia promieni to chyba ka¿dy kto spinowa³ strza³y móg³ siê o tym przekonaæ. Niestety jest tak, ¿e wiêkszo¶æ strza³ ma, jak to drewno strukturê tak± jakiej poszukuj± wytwórcy ³uków -> trochê miêkka, trochê twarda. Dlatego te¿ mój postulat o nie schodzeniu poni¿ej pewnych parametrów wydaje mi siê jak najbardziej na miejscu. Z drewna nie da siê uzyskaæ precyzji do jakiej jeste¶my przyzwyczajeni w naszych czasach.
Czy móg³by kto¶ rozwin±æ w±tek o wklejaniu wklejek do strza³? No bo co mia³oby byæ wyznacznikiem dobrego u³o¿enia wklejki, czê¶æ twardsza czy miêksza? Wydaj mi siê ¿e to chyba nie bêdzie robi³o ró¿nicy strzale dunno.gif

Pozdro
Chaos
ulmus3
Witam.

Dziêki Vislavie za dobre s³owo.
Bodkin w podanym linku dosz³o jedno zdjêcie- model rozwojowy ,ugiêcie mierzone na obu podporach prze³o¿enie w granicach 1:12 przy rozs±dnych gabarytach.
http://www.fmix.pl/slideshow/11097/17799/s...oncepcyjny.html
Twoje sugestje s± jak najbardziej s³uszne ,widaæ ja zginany promieñ ¶ci±ga podpory do siebie.
Dobrze by³o by gdyby¶ poda³ z jak± dok³adno¶cia skalowany jest twój tester i jak wynika z twojego do¶wiadczenia .czy jest to wystarczaj±ca dok³adno¶æ. Sugestje Chaosa ¿eby okre¶liæ u¿yteczn± dok³adno¶æ testera wydaj± mi siê s³uszne.

Chaos666 dobrze by by³o ¿eby¶ poza czytaniem s³ów stara³ siê zrzumieæ co te s³owa oznaczaj±, i nie obra¿aj siê , nie oto mi chodzi.
Co do wklejek;
Je¶li strzelasz to wiesz ¿e naciêcie na ciêciwe w osadzie robi siê prostopadle do p³aszczyzny s³oi to znaczy ¿e strza³a wychodz±c z ³uku ma s³oje u³o¿one poziomo i zgina siê w wyniku paradoksu ³ucznika w tej w³a¶nie p³aszczy¿nie. Spin w tej p³aszczy¼nie jest prawdopodobnie najwy¿szy (zbyt ma³o przeprowadzonych prób aby mo¿na by³o to w 100% powiedzieæ) i strza³a mo¿e d±¿yæ do wyginania siê w p³aszczy¼nie o mniejszym spinie .Wklejka umo¿liwia dowolne ustawienie (wybór p³aszczyzny w której bêdzie drgaæ ) promienia przy zachowaniu prostopad³o¶ci s³oi wklejki z naciêciem na ciêciwê.
Twardo¶æ wklejek niema tu znaczenia.A ¿e niewiem tego napewno podda³em to wiêc pod dyskusje.
Chyba ¿e wklejki by³y robione dla ozdoby.
Z powa¿aniem .
Ulmus3
bodkin
CYTAT(ulmus3 @ 19:07 18.01.2009) *
Dobrze by³o by gdyby¶ poda³ z jak± dok³adno¶cia skalowany jest twój tester i jak wynika z twojego do¶wiadczenia .czy jest to wystarczaj±ca dok³adno¶æ.

dawno nie uzywalem testera , ale jak pamietam skalowalem go co 2 lbs .
wg . mnie wystarczy to w zupelnosci .
strzalka jest odpowiednio lozyskowana i mozna regulowac jej wywazenie tak aby sila potrzebna do jej poruszenia jak najmniej wplywala na rzeczywiste wartosci pomiarow .

pozdrawiam

Chaos666
CYTAT(ulmus3 @ 17:07 18.01.2009) *
Je¶li strzelasz to wiesz ¿e naciêcie na ciêciwe w osadzie robi siê prostopadle do p³aszczyzny s³oi to znaczy ¿e strza³a wychodz±c z ³uku ma s³oje u³o¿one poziomo i zgina siê w wyniku paradoksu ³ucznika w tej w³a¶nie p³aszczy¿nie. Spin w tej p³aszczy¼nie jest prawdopodobnie najwy¿szy (zbyt ma³o przeprowadzonych prób aby mo¿na by³o to w 100% powiedzieæ) i strza³a mo¿e d±¿yæ do wyginania siê w p³aszczy¼nie o mniejszym spinie .Wklejka umo¿liwia dowolne ustawienie (wybór p³aszczyzny w której bêdzie drgaæ ) promienia przy zachowaniu prostopad³o¶ci s³oi wklejki z naciêciem na ciêciwê.
Twardo¶æ wklejek niema tu znaczenia.A ¿e niewiem tego napewno podda³em to wiêc pod dyskusje.
Z powa¿aniem .
Ulmus3

Witam!

Ciekawe spostrze¿enie co do spinu. Jak tylko wrócê do domu to sprawdzê czy faktycznie spin w strzale jest najwy¿szy w tym po³o¿eniu. Tylko zastanawia mnie fakt, ¿e strza³a od razu zaczyna siê obracaæ po puszczeniu ciêciwy, co nie pozwala ju¿ na wybór p³aszczyzny obrotu. Co do pytania o wklejki to chodzi³o mi o rozpoznanie czy mowa o wklejkach w osadzie czy w promieniu. Je¿eli w osadzie to nie dawa³bym du¿ych szans na powodzenie takiej konstrukcji. Przede wszystkim we wklejce w osadzie chodzi o wytrzyma³o¶æ stopki. Nie s±dzê ¿e zmieni ona jaki¶ inny parametr.
Bodkin poruszy³ ciekaw± sprawê, a mianowicie wywa¿enie strza³ki. Nie wiem czy ma to istotne znaczenie, ale chyba jednak tak. Ja mam drewnian± wiêc najl¿ejsza nie jest dunno.gif

Pozdro
Chaos
Vislav
Witam

CYTAT(Chaos666 @ 15:25 18.01.2009) *
[...]
Odno¶nie moich zapytañ o przeliczeñ skali to prosi³em o propozycje dotycz±ce innego przeliczenia skali jak± ja poda³em. Czy mo¿e inaczej mo¿na dokonaæ miarki(przeliczenia) na spin. Chodzi o to ¿e zaproponowali¶cie ca³kowicie inn± budowê spin testera, a nie wiem czy tak samo mo¿e je przeliczaæ, jak w tym spin testerze z laserem.
[...]

Przygotowa³em tabelkê dla ró¿nych warto¶ci spin i odpowiadaj±cych im ugiêæ promienia z dok³adno¶ci± 0,1 mm. Skalowania mo¿na dokonaæ do¶wiadczalnie metod± jak± pokaza³ ulmus 3 z u¿yciem ¶cisku stolarskiego i suwmiarki Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
CYTAT(ulmus3 @ 18:07 18.01.2009) *
[...]
Z powa¿aniem .
Ulmus3

Zainteresowany t± hipotez± wykona³em modelowy rysunek pokazuj±cy to zagadnienie Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik - warto¶ci spin s± przyk³adowe, jednak samo roz³o¿enie pokazane zgodnie z wstêpnymi obserwacjami. Oznaczaj±c A,B,C przyk³adowe naciêcia na ciêciwê i w zale¿no¶ci od u³o¿enia lotek mo¿emy uzyskaæ ró¿ne wstêpne warto¶ci spinu:
  • A - 40# lub 50#
  • B - 50# lub 60#
  • C - 75 #

Pytanie, jak to by siê prze³o¿y³o na praktykê. Ró¿ne roz³o¿enie spin pokazane na rysunku wydajê siê zgodne z u³o¿eniem s³oi drewna. Bardziej równomierny wynik uzyskaliby¶my korzystaj±c z prêta/pêdu ro¶liny. W przypadku promieni toczonych z listewek ciêtych maszynowo rozk³ad mo¿e byæ bardziej nieoczekiwany.
CYTAT(bodkin @ 23:50 18.01.2009) *
[...]
dawno nie uzywalem testera , ale jak pamietam skalowalem go co 2 lbs .
wg . mnie wystarczy to w zupelnosci .
[...]

??? 1 lbs = 0,45kg
CYTAT(Chaos666 @ 08:56 19.01.2009) *
CYTAT(ulmus3 @ 17:07 18.01.2009) *
[...] i strza³a mo¿e d±¿yæ do wyginania siê w p³aszczy¼nie o mniejszym spinie .[...]

[...] Tylko zastanawia mnie fakt, ¿e strza³a od razu zaczyna siê obracaæ po puszczeniu ciêciwy, co nie pozwala ju¿ na wybór p³aszczyzny obrotu. [...]
Bodkin poruszy³ ciekaw± sprawê, a mianowicie wywa¿enie strza³ki. Nie wiem czy ma to istotne znaczenie, ale chyba jednak tak. Ja mam drewnian± wiêc najl¿ejsza nie jest dunno.gif

1. No w³a¶nie - pytanie o praktykê.
2. Mo¿esz pomniejszyæ ciê¿ar obci±¿nika o si³ê nacisku przyrz±du pomiarowego i bêdzie OK.
CYTAT(bodkin @ 12:01 17.01.2009) *
[...]
teraz jest jeszcze kwestia precyzji pomiarow wynikajaca z malego ugiecia na koncach i z faktu , ze jakby nie bylo nie mierzymy jednak ugiecia srodka strzaly ; pomiar jest jedynie posrednio efektem tego ugiecia.
[...]

Istnieje mo¿liwo¶æ, ¿e dwa promienie o jednakowym spinie - wykonane z ró¿nego materia³u, bêd± siê wyginaæ w ró¿ny sposób. Jak zauwa¿y³ ulmus 3 - nie jest to dok³adnie ³uk okrêgu.
Z pewno¶ci± istotny bêdzie wzorzec u¿yty do skalowania - powinien byæ o jak najbardziej jednorodnej strukturze. Pó¼niej mo¿na szukaæ odchy³ek dla ró¿nych promieni.

pozdrowienia Vislav
bodkin
CYTAT(Vislav @ 12:38 19.01.2009) *
??? 1 lbs = 0,45kg

Z pewno¶ci± istotny bêdzie wzorzec u¿yty do skalowania - powinien byæ o jak najbardziej jednorodnej strukturze. Pó¼niej mo¿na szukaæ odchy³ek dla ró¿nych promieni.

dla mnie dokladnosc do 2 lbs byla az nadto wystarczajaca .
mozna wyskalowac do 1 lbs, nie ma problemu , tylko kto to wykorzysta .

co do drugiej czesci cytatu , to wg . mnie pewniejszy jest pomiar ugiecia srodka drzewca niz okregu zataczanego przez jego konce .
choc sposob ze wskaznikiem laserowym moze okazac sie na tyle dokladny , ze szkoda roboty ze strzalkami , czy tez czujnikami .

pozdrawiam
Chaos666
Witam!

Oto chodzi³o Vislavie!!! Dziêki Twojej tabelce zweryfikowa³em mój spin tester. I chocia¿ by³o to w du¿ym zaokr±gleniu (czytaj do 1 mm), to chocia¿ wiem ¿e mój spin tester liczy w miarê dobrze tongue.gif
Co do pomniejszania ciê¿arka o ciê¿ar wskazówki, to wydaje mi siê ¿e mo¿na to zrobiæ inaczej. Jak zauwa¿y³em na filmiku z 1 posta, wskazówka na tym spin testerze jest odci±¿ona ciê¿arkiem przytwierdzonym do krótszej czê¶ci wskazówki.
CYTAT
Pytanie, jak to by siê prze³o¿y³o na praktykê. Ró¿ne roz³o¿enie spin pokazane na rysunku wydajê siê zgodne z u³o¿eniem s³oi drewna. Bardziej równomierny wynik uzyskaliby¶my korzystaj±c z prêta/pêdu ro¶liny. W przypadku promieni toczonych z listewek ciêtych maszynowo rozk³ad mo¿e byæ bardziej nieoczekiwany.

Tak te¿ my¶lê, ¿e przy promieniach ogólnie dostêpnych (czytaj toczonych), marna szansa na dobry rozk³ad s³oi. Osobi¶cie mam taki jeden promieñ w którym znajduj± siê jednolite s³oje i to mo¿na zaobserwowaæ na wyniku spinu (w zasadzie bez wychyleñ).
Struktura drewna niestety czêsto gwarantuje nam, ¿e promieñ jest z jednej strony wiotki a z drugiej sztywny. Tak sobie pomy¶la³em, ¿e w kwestii wklejek mo¿na t± "s³abo¶æ" strza³y przekuæ na sukces. Ratunkiem jest w³a¶nie wklejka (ale nie w osadê, tylko jako osobna czê¶æ promienia), któr± robimy z twardszego/wytrzymalszego gatunku drewna. Szykuj±c tak± wklejkê szukamy równie¿ takiej która jest i wiotka i sztywna. Odpowiednio docinamy i wpuszczamy w strza³ê odwrotnie do sztywno¶ci/wiotko¶ci promienia w³a¶ciwego. To powinno zrekompensowaæ problem flateringu (szerzej omawiany gdzie indziej), czyli "turbulencji" strza³y podczas jej nierównomiernego wyginania siê podczas lotu. Pozwoli³oby to na "produkcjê" strza³ o w miarê jednolitym spinie w ka¿dej p³aszczy¼nie smile.gif

Pozdro
Chaos

Daniel Bochra
Witam,
Wklejka z przodu (pod grot) nie zmieni spine statycznego w sposob zauwazalny, wykonana prawidlowo jest po prostu za bardzo oddalona od srodka promienia;
Moze miec jednak wplyw na spine dynamiczne, czyli to w jaki sposob strzala zachowuje sie w locie;
Dobrej jakosci promienie pokazuja bardzo, bardzo niewielka roznice w gietkosci przy obracaniu takowych podczas pomiaru spine statycznego na testerze;
Kupilem kiedys kilkanascie szt promieni z laminowanej sosny (hexshafts) i pomimo tego, ze kazdy patyk skalda sie z szesciu kawalkow, roznice w spine podczas obracania na maszynce byly wyrazniejsze niz w tych "normalnych" cedrowych;
Chaos666, mysle, ze poraz kolejny za bardzo kombinujesz: jedynym niezawodnym sposobem na dobry komplet strzal jest selekcja promieni, czy to bedzie kupowanie jednego, dwoch kompletow pierwszej jakosci pomierzonych i powazonych patykow z dobrego zrodla, czy zakup wiekszej ilosci i dokonywanie selekcji samemu przy pomocy miedzy innymi omawianego tutaj urzadzenia;
Daniel Bochra
Witam
na jednym z forum znalazlem prosty sposob na wykonaie 2 funtowego odwaznika:
plastikowa buteleczka wypelniona olowiem w nakretce natomiast zamontowano wkret z haczykiem do zawiszenia na promieniu
sposob jak najbardziej warty wyprobowania
Chaos666
CYTAT(Daniel Bochra @ 19:22 04.02.2009) *
Witam
na jednym z forum znalazlem prosty sposob na wykonaie 2 funtowego odwaznika:
plastikowa buteleczka wypelniona olowiem w nakretce natomiast zamontowano wkret z haczykiem do zawiszenia na promieniu
sposob jak najbardziej warty wyprobowania

Witam!

Danielu bardzo ³adny spin tester znalaz³e¶. Widaæ ¿e w³a¶ciciel mocno siê przy³o¿y³ do estetyki wykonania tego urz±dzenia smile.gif Jedno co mi siê bardzo podoba w tym ST to przeciwwaga do wskazówki. Muszê to u siebie dopracowaæ. Jednak co do ³atwo¶ci wykonania ciê¿arka to mam pewne w±tpliwo¶ci. Nie dotyczy to samego monta¿u, bo w istocie jest to banalny sposób. Chodzi mi, ¿e dla mnie "³atwy monta¿", znaczy mo¿e co innego ni¿ u Ciebie. Wcze¶niej w tym temacie poda³em mój sposób na ³atwe spreparowanie ciê¿arka 0,908 kg. Chodzi mi przede wszystkim o to, ¿e ja podobnie jak i wielu innych konstruktorów mamy bardzo ograniczone mo¿liwo¶ci budowy i pomiarów. Zreszt± ma³o kto mo¿e siê pochwaliæ wag± o trzycyfrowej dok³adno¶ci po przecinku. Ja wpad³em na pomys³ zwa¿enia w markecie budowlanym ¶rub i nakrêtek o takiej w³a¶nie wadze(zdjêcie parê postów wcze¶niej), poniewa¿ jest tam dostêp do takiej w³a¶nie wagi bigsmile2.gif Super glue i sprawa za³atwiona. Jednak nale¿y mieæ na wzglêdzie ¿e 2 funtowy odwa¿nik winien mieæ równie¿ swoje odpowiednie gabaryty. Oczywi¶cie mo¿na zbudowaæ wysokie ramiona do podtrzymywania promienia, ale po co? Wiadomo te¿ ¿e skalê "robi siê" dla pewnego przedzia³u realnego, czyli ¿e nie zak³±da siê ¿e ciê¿arek bêdzie siada³ na desce, ale jednak musi byæ on bardzo zwarty. Jedyne moje obiekcje kierujê do mo¿liwo¶ci dok³adnego zwa¿enia smile.gif Reszta to ju¿ kwestia uznania szczerba.gif Ale za estetykê ten ST ma u mnie 5+.

Pozdrowionka
Chaos
Chaos666
Witam!

Tak mi siê pomy¶la³o, czy wie kto¶ jak na podstawie naci±gu ³uku i d³ugo¶ci tego naci±gu, czyli np. 19kg 28" wyliczyæ optymalny spin strza³y. Tak czysto matematycznie, bez testów nieopierzonego promienia?

Pozdro
Chaos
Chaos666
CYTAT(Turin @ 15:11 23.02.2009) *

Witam!

No nie, Turin takie rozwi±zanie to nie rozwi±zanie dunno.gif Nie chodzi³o mi o t± oklepan± tabelkê z ³uk sportu, tylko jaki¶ przelicznik dziêki któremu mo¿na by wyliczyæ dok³adnie spin dla ³uku. No bo jednak oni te¿ t± tabelkê jako¶ wyliczyli smile.gif Ale dziêki za zainateresowanie bigsmile2.gif

Pozdro
Chaos
Daniel Bochra
Bez przesady Chaos666, ktos sobie zawraca d..e zeby ci pomagac, odpowiadac na postawione przez ciebie pytania a ty nadal starasz sie odkryc na nowo kolo
Bo sie pogniewamy...
Chaos666
Witam!

Oj, Daniel ju¿ siê nie gniewaj bigsmile2.gif Ja tak czasami piszê ale bez jakich¶ z³ych intencji. Turin ju¿ chyba zna taki mój szorstki sposób pisania, wiêc siê nie obra¿a (chyba). Ja wiem ¿e to mo¿e trochê naiwne pytanie, ale skoro mo¿na wyliczaæ spin na masê ró¿nych sposobów to dlaczego nie mo¿na przeliczyæ optymalnego spinu dla ³uku. Ja osobi¶cie nie mam g³owy do takich rzeczy, ale jakby kto¶ wyliczy³ to bym chêtnie skorzysta³ smile.gif No niby wiem, z tabelki luksportu ¿e do 19kg bisoka najlepszy jest spin 45-50 #, ale ten kto segregowa³ patyki na spin testerze wie ¿e ró¿nica miêdzy 45# a 50# jest spora. Ma to oczywi¶cie prze³o¿enie na tarczy. Z kompletu 6 szt. przecie¿ mogê otrzymaæ 2szt. 45#, 2 szt. 48# i dwie szt. 50# dunno.gif

Pozdro
Chaos
Vislav
CYTAT(Chaos666 @ 19:42 23.02.2009) *
CYTAT(Turin @ 15:11 23.02.2009) *

Witam!

No nie, Turin takie rozwi±zanie to nie rozwi±zanie dunno.gif Nie chodzi³o mi o t± oklepan± tabelkê z ³uk sportu, tylko jaki¶ przelicznik dziêki któremu mo¿na by wyliczyæ dok³adnie spin dla ³uku. No bo jednak oni te¿ t± tabelkê jako¶ wyliczyli smile.gif Ale dziêki za zainateresowanie bigsmile2.gif

Pozdro
Chaos

Witam

Przeczytaj dok³adnie ten fragment Giêtko¶æ, czyli „spine” - z ³atwo¶ci± zauwa¿ysz, ¿e masz wiêcej zmiennych ni¿ si³a i d³ugo¶æ naci±gu ³uku:
- ca³kowita d³ugo¶æ strza³y,
- masa grotu,
- rodzaj ³uku,
- przyspieszenie przek³adaj±ce siê na prêdko¶æ pocz±tkow± strza³y (nie wymienione).

Tabelka mo¿e pos³u¿yæ do ustalenia parametrów granicznych/przedzia³u sugerowanej giêtko¶ci strza³y. Czy bêdzie to górna, czy dolna granica - ewentualnie powy¿ej lub poni¿ej przedzia³u bêdzie zale¿a³o od tych wszystkich czynników. Raczej by³oby trudno lub wrêcz niemo¿liwe prze³o¿enie tego na jêzyk wzorów.

pozdrowienia Vislav
Turin
Ciekaw± kwestiê Chaos666 poruszy³e¶. Ale tak jak pisze Vislav takie co¶ jak okre¶lanie wzoru mat. na dobór spine'u promieni raczej nie jest mo¿liwe. Ja bym nie panikowa³ i nie przesadza³ co do doboru promieni. Nawet rozrzut o 5# spine'u w komplecie nie powinien byæ specjalnie widoczny na tarczy. Wtedy to ju¿ wiatr bardzie nam wchodzi w paradê. :-D

No i w³a¶nie nawet gdy zastosujemy do bardzo sztywnych promieni ciê¿kie groty to spine ca³ego "zestawu" siê radykalnie zmniejszy. smile.gif

A i oczywi¶cie siê nie obrazi³em icon_wink.gif
Chaos666
Witam!

Oczywi¶cie ju¿ zadaj±c takie pytanie, wiedzia³em ¿e to jest nietêgie zadanie. Jednak tak jak ju¿ napisa³em, kto¶ to musia³ obliczyæ skoro mo¿emy korzystaæ z tabelki na luksporcie (albo mieæ na¶cie ³uków od 9 do 32 kg naci±gu). Nie wiem, ale wydaje mi siê to chocia¿by w za³o¿eniu mo¿liwe. Vislavie Ty jeste¶ mocny z fizyki, mo¿e we¼miesz taki projekt pod uwagê? Zawsze mo¿na chocia¿by rozpisaæ te wszystkie zmienne w jakim¶ programie (nawet w Exelu) i uzale¿niæ je od np. od si³y naci±gu. Oczywi¶cie nale¿a³oby posegregowaæ taki projekt wed³ug typów ³uków, np. przelicznik do flatbow'a. Najwa¿niejszymi zmiennymi(oprócz naci±gu) powinny byæ ¶rednica/ciê¿ar promienia i ciê¿ar grotu.
A mo¿na zacz±æ od drugiej strony. Spisywaæ empiryczne dane od ró¿nych ludzi i na tej podstawie zbudowaæ w miarê spójn± tabelê spinu dla np. anglika prostego Bisoka o naci±gu X, potem SKB itd. Skoro Vislav wyliczy³ (zreszt± bardzo fajnie) stopieñ ugiêcia promienia w cm któremu winien odpowiadaæ odpowiedni spin, to czemu nie wzi±æ siê za to?
Czekam na krytykê aniol.gif

Pozdro
Chaos
Cream
Chaos - podchodzisz do tego jak pies do je¿a.

Zamiast ci±gle czaiæ siê i teoretyzowaæ, d±¿yæ do abstrakcyjnego idea³u w wyborze strza³ o idealnym spine, masie, ¶rodku ciê¿ko¶ci i kszta³tu grotu, kieruj siê ogólnymi zasadami wymienionymi wy¿ej. We¼ zanotuj spine kilku strza³, przestrzel je i zobacz które najlepiej chodz±. Teoria teori±, ale nie ma nic cenniejszego ni¿ w³asne do¶wiadczenie i wiedza empiryczna.
Vislav
Witam

"Obliczenia" jakie wykona³em - zreszt± na drodze geometrycznej, a nie matematycznej s³u¿y³y celom poznawczym i wstêpnym okre¶leniu parametrów ca³ej konstrukcji.
W praktyce okaza³o siê, ¿e promieñ pod obci±¿eniem statycznym nie wygina siê po ³uku okrêgu - lecz bardziej to przypomina parabolê.

Ze wzglêdu na du¿± ilo¶æ zmiennych nie bardzo widzê mo¿liwo¶æ stworzenia algorytmu obliczenia optymalnego spinu dla konkretnego ³uku. Zreszt±, o czym pisa³em wcze¶niej - potrzebowaliby¶my kolejnego precyzyjnego (kosztownego) przyrz±du pomiarowego okre¶laj±cego prêdko¶æ pocz±tkow± strza³y.
Dwa ³uki o prawie identycznej konstrukcji/wymiarach i tej samej sile naci±gu, wcale nie musz± daæ tego samego wyniku w zale¿no¶ci z czego zosta³y wykonane.

pozdrowienia Vislav
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.