Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szturm Twierdzy Zamo¶æ
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009
Stron: 1, 2, 3
GrzesiU
Witam.
Szturm odbêdzie siê po raz 7. Tym razem wypada na dni 30 - 31 maja
Impreza XVII wieczna

Organizatorzy: Zamojskie Bractwo Rycerskie

Proszê o zg³aszanie siê chêtnych do wziêcia udzia³u w imprezie. Jak w roku poprzednim prosi³bym o okre¶lanie siê kto widzia³by siê w rolach polskich, kozackich lub ewentualnie zachodnich.

Jest to tylko pierwsza zajawka, info bêdziemy dok³adaæ w miarê z pojawiaj±cymi siê ustaleniami.

Proszê równie¿ o zg³aszanie sugestii.

Pozdrawiam i zapraszam do Zamo¶cia.
Martin.de.Dinan
Nowo powstaj±cy MacKay's regiment of foote zg³asza siê w liczbie jeszcze nieokre¶lonej...
Lestek
Warcho³y i pijanice z prywatn± rot± dragonów z rado¶ci± siê pojawi±, w ilo¶ci jeszcze nie znanej
Parufka
Ja z Wolontarzami na pewno bêdê.
Marcin z Rawy
Braæ Herbowa tako¿ siê stawi.
Jendrzej
CZO£EM
HULTAJE I SWAWOLNICY zg³aszaj± chêc przybycia w ilo¶ciu co najmniej 2 namiotów (ok 6 osób) zasilimy szeregi Kozaków
Maciej Jedliñski
serdecznie zapraszamy i cieszymy sie
Marcinek
Regestrowcy z Czehrynia tez maja ochote postrzelac w strone Zamoscia.
Szczegoly na prv
ZGO¦
zak³adam optymistycznie, ¿e Zaciê¿na Rota Piechoty Polskiej siê wybierze :D
Przemek CPKR
organizator zamierza zaprosiæ go¶ci z zagranicy, czy fundusze nie pozwalaj±?

pozdrawiam
muzykus
Bractwo Rycerskie Ziemi Lubelskiej stawi siê w liczbie s³usznej i bój¿e siê Panie Jendrzeju, bo ³uczników te¿ ca³kiem ³adn± liczbê przewieziem.
Pancernych trzech bêdzie, jeno psa komu¶ zsocjalizowaæ musim niezw³ocznie. reszta to czerñ Kozacka i atamani z armatami swemi.
A i dziewek ¶piewaj±cych dawne piosneczki przy ogienku te¿ kilka sie znajdzie. Jeno Waszmo¶ciowie pogodê obstalujcie jak siê patrzy (czy jak co roku).
Pozdrawiam Muzykus.
leszek s
CYTAT(Przemek CPKR @ 22:35 04.01.2009) *
organizator zamierza zaprosiæ go¶ci z zagranicy, czy fundusze nie pozwalaj±?

pozdrawiam

Tak zamierzamy zaprosiæ uczestników z zagranicy konkretnie z Czech i Ukrainy. Co do funduszy? No có¿ problem sta³y i nie zmienny ci co organizuj± podobne imprezy wiedz± o co chodzi, plany swoje a ¿ycie potem i tak je weryfikuje do poziomu wyp³acalno¶ci organizatorów.
Szturm Tegoroczny bêdzie mam nadzieje na poziomie ubieg³o rocznego czyli miejsce bitwy i obozu bêd± te same nocleg grup które nie maja namiotów w znanej wszystkim szkole to wiemy na pewno inne szczegó³y oraz program w pó¼niejszym czasie. Pozdrawiam i Zapraszamy serdecznie do Zamo¶cia

CYTAT(muzykus @ 22:47 05.01.2009) *
Bractwo Rycerskie Ziemi Lubelskiej stawi siê w liczbie s³usznej i bój¿e siê Panie Jendrzeju, bo ³uczników te¿ ca³kiem ³adn± liczbê przewieziem.
Pancernych trzech bêdzie, jeno psa komu¶ zsocjalizowaæ musim niezw³ocznie. reszta to czerñ Kozacka i atamani z armatami swemi.
A i dziewek ¶piewaj±cych dawne piosneczki przy ogienku te¿ kilka sie znajdzie. Jeno Waszmo¶ciowie pogodê obstalujcie jak siê patrzy (czy jak co roku).
Pozdrawiam Muzykus.

pamiêtasz ¿eby u nas kiedy¶ nie by³o pogody? Bêdzie taka jak zawsze s³oñce s³oñce i jeszcze raz s³oñce
Jendrzej
Ju¿ siê bojê Panie Muzykus ale tak swoj± drog± im wiêksza konkurencja tym wiêksza satysfakcja z wygranej.
Ale czy w ogóle jest przewidziany turniej ³uczniczy a je¿eli jest to jakie bêd± konkurencje, bo fajnie by by³o gdyby nie by³o to nudne strzelanie do tarczy na punty z jednej odleg³o¶ci ale co¶ ciekawszego (zawsze jestem w stanie poddac kilka pomys³ów) .
Z ³uczniczym pozdrowieniem
Strza³ka
rossomak
To mo¿e i ja wpadnê postrzelac ?
Z ³uku oczywiscie .. bigsmile2.gif
R.
>>>---------->
Maciej Jedliñski
³uczniczy bêdzie jak zawsze
MacDwain
Leliwa - jak co roku - ma plan, co by siê zjawiæ smile.gif

Leliwum Perfectum!
leszek s
CYTAT(MacDwain @ 17:43 08.01.2009) *
Leliwa - jak co roku - ma plan, co by siê zjawiæ smile.gif

Leliwum Perfectum!

¯yczê ich pe³nej realizacji planów oczywi¶cie. Serdecznie zapraszamy
sewery79
Nowopowstaj±ce Jedyne S³uszne Bractwo raczej sobie nie odpu¶ci tak znamienitej imprezy. Ja osobi¶cie (pod ró¿nymi chor±gwiami) bywam od paru lat nieprzerwanie i bardzo sobie chwale u Was pobyt. Skoro to pocz±tki to wybaczcie drodzy organizatorzy ¿e nie okre¶lê ju¿ dzi¶ si³y w jakiej chcieli bêdziemy siê zjawiæ.
Koki
I my chetnie sie zjawimy na tak zacnej imprezie pijacy.gif
muzykus
No to ju¿ widzê, ¿e bêdzie bardzo ciekawie.
A co do turnieju ³uczniczego, Mo¶ci Jendrzeju pomy¶l¿e Waszmo¶æ co ciekawego, bo¶ Ty we ¶wiecie bywa³y i pewnie na nowo¶ci wszelakie napatrzy³e¶ siê co niemiara.
Warto zatem i u nas owe nowinki wprowadziæ, i¿by turniej ³uczniczy ciekawszym uczyniæ.
Pozdrawiam Muzykus.
leszek s
CYTAT(muzykus @ 00:30 23.01.2009) *
No to ju¿ widzê, ¿e bêdzie bardzo ciekawie.
A co do turnieju ³uczniczego, Mo¶ci Jendrzeju pomy¶l¿e Waszmo¶æ co ciekawego, bo¶ Ty we ¶wiecie bywa³y i pewnie na nowo¶ci wszelakie napatrzy³e¶ siê co niemiara.
Warto zatem i u nas owe nowinki wprowadziæ, i¿by turniej ³uczniczy ciekawszym uczyniæ.
Pozdrawiam Muzykus.

Jedrzej Muzykus jesli macie jakies propozycje to piszcie a my postaramy sie was zadowolic w ubieglym roku by³ dzik do którego strzelali¶cie w tym tego akurat samego nie bedzie bo sie rozszedl w ró¿ne strony po szturmie, ale zaprosimy innego. Co do innych pomys³ów to jestesmy otwarci na propozycje.
Nowin± jest to ¿e obóz bedzie najprawdopodobniej na boisku szko³y tz tu¿ przy noclegu poniewa¿ kurtyna pod ktora by³ w ubieg³ym roku bêdzie najprawdopodobniej w remoncie , zreszta jak wszystkie znane wam miejsca a i te ktorych do tej pory widac nie by³o powoli wychodza na powierzchnie. Szko³a ocala³a jeszcze w tym roku szkolnym bo nie uda³o sie ich przenie¶æ, ale to chyba ju¿ ostatni rok. Mury miejskie nam sie rozrastaja piêknie Brama Szczebrzeska prawie gotowa, zaczeli odkopywaæ fundamenty trzeciego bastionu tego piêtrowego za Arsena³em, a w tym skañcz± chyba remont VII i byæ moze w przysz³ym tam bedziemy obozowaæ.
Jendrzej
Czo³em Waszmo¶ci
Mogê powiedziec ze swojej strony ¿e pomys³ów na ³uczniczy mam wystarczaj±c± ilo¶c byle by nam tylko czasu starczy³o .Swoje przybycie zadeklarowa³ Rossomak to te¿ i przy jego pomocy powiem ¿e ³uczniczy bêdzie taki jakiego jeszcze Zamo¶c nie widzia³.
Pytanko do organizatorów : czy posiadacie jakie¶ s³omianki i stojaki , ja i tak bêdê mia³ w³asne ale im wiêcej tym lepiej .
leszek s
CYTAT(Jendrzej @ 20:22 23.01.2009) *
Czo³em Waszmo¶ci
Mogê powiedziec ze swojej strony ¿e pomys³ów na ³uczniczy mam wystarczaj±c± ilo¶c byle by nam tylko czasu starczy³o .Swoje przybycie zadeklarowa³ Rossomak to te¿ i przy jego pomocy powiem ¿e ³uczniczy bêdzie taki jakiego jeszcze Zamo¶c nie widzia³.
Pytanko do organizatorów : czy posiadacie jakie¶ s³omianki i stojaki , ja i tak bêdê mia³ w³asne ale im wiêcej tym lepiej .

Slomianek jako takich nie mamy ale urzywamy tarczy pozyczonych z agrosu tj klubu ktotry ma sekcje lucznicza i jak chcesz to mo¿emy miec ich nawet 10 a i slomianki w koncu musimy kupic bo sa nam potrzebne tez do innych rzeczy
Jendrzej
10 to przesada ale 3-4 sztuki na pewno siê przydadz±
leszek s
Witam wiadomo¶æ dla zainteresowanych parê dni temu odpalili¶my nowa stronê Bractwa adres www.bractworycerskie.zamosc.pl do koñca m-ca bêdziemy ja jeszcze uzupe³niaæ i od pocz±tku lutego wszystkie wa¿ne informacje dotycz±ce nas bêdziemy tam zamieszczaæ na bie¿±co. Oczywi¶cie stary adres zbr.org.pl te¿ bêdzie aktualny jeszcze co najmniej do koñca roku.Oczywi¶cie informacje dotycz±ce szturmu bêdziemy zamieszczaæ na Freha. Pozdrawiam Leszek
muzykus
Jak napisa³em, to Jendrzej we ¶wiecie jest bywa³y. Zdajê siê zatem na jego pomys³y dotycz±ce turnieju ³uczniczego. Sam te¿ poszperam, mo¿e jaki¶ pomys³ wpadnie mi do g³owy.
Jendrzej pisz o pomys³ach na ten turniej na priva, razem wymy¶limy co¶ ciekawego i dla nas i publisi.
Pozdrawiam Muzykus.
muzykus
Wspólnie z Jendrzejem doszli¶my do wniosku, ¿e zanim co¶ postanowimy, trzeba nam znaæ przybli¿on± liczbê startuj±cych w turnieju ³uczniczym, od tego bowiem zale¿y ilo¶æ konkurencji.
Proszê zatem przy zg³oszeniu dru¿yn do "Oblê¿enia..." o podanie liczby ³uczników, którzy wezm± udzia³ w turnieju ³uczniczym.
Za³o¿enia jest równie¿ takie, ¿e ka¿dy ³ucznik przywozi swój ³uk, swoje strza³y i ko³czan na strza³y (po¿yczanie sprzêtu nie wchodzi w grê). Oczywi¶cie musi posiadaæ odpowiedni do profesji strój.
Z propozycji Jendrzeja zapowiada siê bardzo, bardzo ciekawy turniej. Zatem prosimy o liczbowe zg³oszenia na tê konkurencjê.
Pozdrawiam Muzykus
PS.
Jendrzej opracuje dok³adny regulamin i wrzuci tu na to miejsce. Sami zobaczycie jak siê ciekawie zapowiada.
M.
Pawe³ Kozdra
Sarmackie £otry przybêd± na pewno w liczbie oko³o 4-5 osób.
leszek s
Choæ to mo¿e za wcze¶nie to jednak wstêpnie zadeklarujcie która grupa wybiera szko³ê a które bractwo bêdzie obozowaæ. Miejsce na obóz na dzisiaj to boisko szkolne przy szkole ekonomicznej czyli tam gdzie bêdzie nocleg poniewa¿ kurtyna bêdzie w remoncie zastawiona rusztowaniami miejsce znacie od lat wiec k³opotów nie bêdzie, a teren jest ogrodzony i zabezpieczony. Warunki higieniczne znacie, my¶limy intensywnie nad monta¿em przeno¶nych kabin natryskowych chyba znale¼li¶my sposób na ich zamontowanie ale to bêdzie mo¿na sprawdziæ jak siê ciep³o zrobi.
Parufka
My nocujemy w namiotach.
leszek s
No jestem po rozmowie z gospodarzem szko³y czyli z Pani± Dyrektor tego zacnego przybytku i i ! mam regulamin który muszê Wam przekazaæ i napiszê go jeszcze raz tu¿ przed Szturmem a sprowadza sie tylko do jednego istotnego punktu to znaczy ¿e bardzo popularny bêdzie w tym roku obóz na wszystkie spotkania towarzyskie a obóz bêdzie nie daleko parê kroków od szko³y.
Nawet skarpy nie bêdzie i nikt nie bêdzie musia³ ryzykowaæ skrêcenia karku.

Nie mam ju¿ pomys³ów na owijanie w bawe³nê mamy zakaz spo¿ywania alkoholu na terenie szko³y. I to jest jedyne istotne ograniczenie jakie musimy wprowadziæ. Wszelkie pytania i uwagi na ten konkretny temat proszê piszcie na priwa.

Jendrzej
Witam
Mam zaszczyt przedstawic zasady turnieju ³uczniczego podczas imprezy
Warunki: ka¿dy uczestnik powinien posiadac conajmniej 6strza³ oznaczonych (tzn . ¿eby je rozpozna³) choc przy jednej konkurencji móg³by miec wiêcej, w³asny ³uk i ko³czan.
Konkurencje
1 punktowe strzelanie (punktacja 5,4,3,2,1) ka¿dy strzela 5 strza³ (tarcza fita 80)
2 polowanie : strzelamy do sylwetek zwierz±t punktacja od 5 do 1 , polega to na tym ¿e mamy trzy tarcze ze zwierzêtami rozstawionymi w ró¿nej odleg³o¶ci ale zanim zaczniemy strzela do zwierzyny musimy uzyskac pozwolenie czyli trafic np w tarczê o sr.20 cm z odleg³o¶ci 12m do dyspozycji mamy 6 strza³ a wiêc je¿eli stracimy 5 na pozwolenie na punkty zostanie nam 1
3 Zamach na hetmana 2 tarcze w wiêkszo¶ci zas³aniaj± trzeci± za trafienie hetmana 10 pkt za trafienie obstawy -5 do dyspozycji 6 strza³
4 strzelanie na chodzonego ka¿dy strzela 6 strza³ w ci±g³ym ruchu punktacja jak w poz 1
5 Strzelanie z trzech odleg³o¶ci z 15m pozycja odwrócona 20m z pozycji klêcz±c 25m pozycja dowolna punktacja jak w poz 1
6 strzelamy do pancernego na tarczy jest blacha o gr o.5 mm je¿eli trafimy w blachê 3 pkt je¿eli ja przeszyjemy 5pkt
7 strzelamy do ba¿antów 3 rzutki punktowane po10 i3 rzutki po 7
8 strzelanie na czas ka¿dy uczestnik strzela tyle strza³ ile zdo³a w ci±gu 30 sek. i tu je¿eli zdo³a potrzebna by by³a wiêksza ilosc strza³ ni¿ 6 (aczkolwiek spotka³em tylko jedn± osobê która strzeli wiêcej ni¿ 6) punktacja jak w poz 1

Fina³

Na sznurek 3 do 5 osób wchodzi do fina³u(zale¿y od ilo¶ci uczestników) ka¿dy ma 3 m sznurka strzelamy na skupienie po 3 strza³y po ka¿dej serii oplatamy strza³y sznurkiem i odcinamy je ¶li kto¶ nie trafi w tarczê odcina 80 cm(przek±tn± tarczy) jak finali¶cie koñczy siê sznurek odpada.Finali¶ci strzelaj± w kolejno¶ci odwrotnej do zdobytych punktów na eliminacjach, czyli ten kto uzbiera³ najwiêcej punktów strzela ostatni,je¶li strzelaj±cemu wcze¶niej skoñczy³ siê sznurek to nastêpny strzelaj±cy ju¿ nie musi strzelac(ta opcja jest tylko przy dwóch ostatnich.
Strzelanie nocne mo¿emy dodac jako konkurencjê dodatkow± dla wytrwa³ych
W razie jakichkolwiek pytañ proszê o kontakt PW
Konkurencji jest sporo ale w razie du¿ej ilo¶ci uczestników podzielimy siê na grupy ¿eby nikt nie czeka³ nie wiadomo ile zanim odda strza³
Pozdrawiam
Jendrzej
SyD
Pospolite Ruszenie z Krakowa na pewno przyjedzie do Zamo¶cia i w tym roku bo to impreza przednia. Stawimy siê licznie, mo¿e nawet liczniej ni¿ w roku ubieg³ym, je¶li uda siê przetransportowaæ, to zasilimy artylerie w dwie puszki. Do turnieju ³uczniczego stawi± siê co najmniej 2 osoby a je¶li siê uda to nawet 3 smile.gif
Pozdrawiem
Micha³
leszek s
Witam poniewa¿ mia³em zapytania o jakie¶ konkretne ustalenia dotycz±ce Szturmu jego programu jak tez innych czê¶ci widowiska to informujê ¿e program jest ju¿ gotowy i jest dostêpny na naszej stronie. Nie publikujemy go tutaj tylko dlatego ¿e nie mamy pewno¶ci jego pe³nej realizacji.
Jak tylko zostan± dograne wszystkie jego punkty natychmiast zostanie zamieszczony na forum, mam nadziejê ¿e uda siê to szybko wyja¶niæ.
Daimao
Witam w imieniu Dru¿yny Rycerskiej Zamku Królewskiego w Chêcinach!
Chcia³bym zg³osiæ nasz udzia³ i w tegorocznym Szturmie Twierdzy Zamo¶æ a wstawiæ siê planujemy w liczbie czterech mo¿e sze¶ciu zbrojnych Polskich. Niestety bardzo ma³o prawdopodobne ¿eby uda³o nam siê zatargaæ a¿ pod Zamo¶æ nasz namiot wiêc prosi³bym tutaj o jaki¶ k±cik w szkole gdzie rozbiæ siê mogliby¶my z rynsztunkiem i na noc u³o¿yæ.

Tu¿e do turnieju ³uczniczego z miejsca pragn±³bym siê zg³osiæ zw³aszcza, ¿e do tego czasu najpewniej zaopatrzê siê ju¿ we w³asny nowy ³uk. Mo¶ci Jendrzeju i Muzykusie rad by³bym znowu siê z wami zmierzyæ devil.gif. I pogratulowaæ pomys³u z Zamachem na hetmana wszak w takiej konkurencji jeszczem siê nie próbowa³.
leszek s
Turniej ³uczniczy zapowiada sie taki jakiego jeszcze u nas nie by³o.

Do tego najprawdopodobniej bêdzie jeszcze jeden turniej szabli bojowej, niestety nasze dzierlatki nie chc± zrezygnowaæ z uczestnictwa w bojówce a my chc±c mieæ spokój w domu i jednocze¶nie zachowaæ powage tak powa¿nej konkurencji, zmuszeni jeste¶my og³osiæ bojówkê dla kobiet, pfe równouprawnienie kto to wymy¶li³? O palcatach nie chc± s³yszeæ. Wiêc og³aszam nowa konkurencjê Turniej Szabli Bojowej dla Dzierlatek

Regulamin taki jak w turnieju powa¿nym
Warunek ka¿da z uczestniczek musi mieæ ukoñczone 18 lat jak równie¿ podpisaæ o¶wiadczenie ¿e nie bêdzie ro¶ci³a pretensji do organizatorów w razie uszczerbku na urodzie.
Wiêc zg³aszajcie siê drogie Panie do turnieju.
Szymon Okrutny
mam nadziejê, ¿e uda nam siê przyjechaæ wreszcie- chcemy wystawiæ nasz regiment :
http://www.regiment.vel.pl/
leszek s
CYTAT(Szymon Okrutny @ 18:35 08.03.2009) *
mam nadziejê, ¿e uda nam siê przyjechaæ wreszcie- chcemy wystawiæ nasz regiment :
http://www.regiment.vel.pl/

Mo¿e nasz ³amacz monopoli was zdopinguje obiecuje go du¿o i do pe³na
ukarol
Witam! Jak zawsze zamojska impreza zapowiada siê wysmienicie. Ja Karol U. z Bia³egostoku przybycie zapowiadam w sile jakich¶ 5-6 osób. Pozdrawiam i do zobaczenia.
aives
Mam pytanie odno¶nie ³uku. Rozumiem, ze na turnieju w Zamo¶ciu s± dozwolone tylko ³uki historyczne. Je¶li chodzi o ³uki proste to nie ma z tym problemu. Problem pojawia siê jednak przy ³ukach refleksyjnych. Praktycznie nie mo¿na kupiæ (za rozs±dn± cenê) ³uku refleksyjnego zrobionego z naturalnych materia³ów. (drewno, ¶ciêgna, warstwa rogowa). Wszystkie ³uki refleksyjne dostêpne w sprzeda¿y maja w sobie warstwê w³ókna szklanego. Pytanie brzmi nastêpuj±co, czy w zwi±zku z tym ³uki refleksyjne z warstwa w³ókna szklanego maja szanse na dopuszczenie do turnieju ³uczniczego, bo nie chcia³bym przyje¿d¿aæ i potem nie byæ dopuszczonym do zawodów. Ja mam windfightera.
muzykus
CYTAT(aives @ 12:58 18.03.2009) *
Wszystkie ³uki refleksyjne dostêpne w sprzeda¿y maja w sobie warstwê w³ókna szklanego. Pytanie brzmi nastêpuj±co, czy w zwi±zku z tym ³uki refleksyjne z warstwa w³ókna szklanego maja szanse na dopuszczenie do turnieju ³uczniczego, bo nie chcia³bym przyje¿d¿aæ i potem nie byæ dopuszczonym do zawodów. Ja mam windfightera.

Mia³em siê ju¿ nigdy nie logowaæ na tym forum, ale dla ciebie zrobiê wyj±tek.
znajd¼ na Google: "S³awomir Wybranowski" i masz problem ³uku z g³owy.
Pozdrawiam Mzuykus
Ig³a
Na Kujawach przedsiêbrano ju¿ specjalne przygotowania.
Stawimy sie licznie - to rzecz pewna.
Od siebie dodam, ¿e nie bêdê ju¿ zamorskim kawalerem... Stawiê sie jako m±¿ zamorski :) ka¿dy w swoim czasie na krzy¿ walecznych musi sobie zapracowaæ ;)
aives

Nie chce to robiæ niepotrzebnej dyskusji, ale mi chodzi³o o tradycyjne ³uki refleksyjne (drewno, ¶ciêgna, warstwa rogowa), a takich w Polsce nikt nie produkuje. Pan S³awomir Wybranowski robi ³uki refleksyjne tylko z warstwy bambusowej, wiec s± one z naturalnego materia³u, ale nie s± to historyczne repliki(aby nie dyskutowaæ napisze od razu, ze rozmawia³em z nim osobi¶cie).
Wiec ponawiam moje pytanie, czy zostanê dopuszczony do turnieju w Zamo¶ciu z ³ukiem windfighter?
muzykus
CYTAT(aives @ 12:17 20.03.2009) *
Wiec ponawiam moje pytanie, czy zostanê dopuszczony do turnieju w Zamo¶ciu z ³ukiem windfighter?

Ja nie mam nic przeciwko Twojemu ³ukowi, w koñcu chodzi tu o dobr± zabawê i takie¿ umiejêtno¶ci i oko. My¶lê, ¿e i Jendrzej bêdzie tego zdania.
GrzesiU a co Ty na ten temat s±dzisz? Wszak jeste¶ Mospanie gospodarzem!
Pozdrawiam Muzykus.
aives
Fajnie by by³o gdybym móg³ wzi±æ udzia³ ze swoim windfighterem
Mam pytanie odno¶nie konkurencji strzelanie na czas ( w ci±gu 30 sekund). Z jakiej odleg³o¶ci bêdzie to strzelanie i jak punktowane? Czy wygrywa ten kto umie¶ci dajmy na to 5 strza³, ale w pole punktowane za 1 , czy ten który ma dwie strza³y, ale punktowane po 3. S³owem czy oceniana bêdzie na równi celno¶æ i szybkostrzelno¶æ czy akurat w tej konkurencji szybkostrzelno¶æ bêdzie premiowana. Przypuszczam, ze liczone jako wystrzelone w czasie 30 sekund bêd± tylko strza³y w tarczy? A mo¿e pominiêta bêdzie strzelanie do celu, a liczona tylko liczba wystrzelonych strza³ w czasie 30 sekund?
Chcia³bym jeszcze spytaæ, czy istnieje w pobli¿u jaka¶ stadnina, w której mo¿na by³oby wypo¿yczyæ konia na imprezê (na tyle spokojnego, ze nie sp³osz± go wystrza³y).
Je¶li byliby chêtni mo¿na by tez zorganizowaæ zawody w ³ucznictwie konnym.

leszek s
Je¿eli nikt z innych uczestników turnieju nie bêdzie mia³ zastrze¿eñ a z tego co czytam to nie, to my ze swej strony nie tez ich nie mamy to jest tylko zabawa. A na wiêkszo¶ci turniejów ³uczniczych nikt nie robi³ z tego problemu, a jak napisa³ muzykus ³uk sam nie strzela potrzebne jest jeszcze wprawne oko. Pozdrawiam zapraszam na turniej do Zamo¶cia. Leszek S
leszek s
CYTAT(aives @ 18:40 21.03.2009) *
Fajnie by by³o gdybym móg³ wzi±æ udzia³ ze swoim windfighterem
Mam pytanie odno¶nie konkurencji strzelanie na czas ( w ci±gu 30 sekund). Z jakiej odleg³o¶ci bêdzie to strzelanie i jak punktowane? Czy wygrywa ten kto umie¶ci dajmy na to 5 strza³, ale w pole punktowane za 1 , czy ten który ma dwie strza³y, ale punktowane po 3. S³owem czy oceniana bêdzie na równi celno¶æ i szybkostrzelno¶æ czy akurat w tej konkurencji szybkostrzelno¶æ bêdzie premiowana. Przypuszczam, ze liczone jako wystrzelone w czasie 30 sekund bêd± tylko strza³y w tarczy? A mo¿e pominiêta bêdzie strzelanie do celu, a liczona tylko liczba wystrzelonych strza³ w czasie 30 sekund?
Chcia³bym jeszcze spytaæ, czy istnieje w pobli¿u jaka¶ stadnina, w której mo¿na by³oby wypo¿yczyæ konia na imprezê (na tyle spokojnego, ze nie sp³osz± go wystrza³y).

z koñmi chyba nie bêdzie problemu je¶li jeste¶ zainteresowany to prze¶le ci namiary do stadnin co do turnieju ³uczniczego z konia to raczej nie zdecydujemy siê na taki turniej ale potraktowany jako pokaz czemu nie w tym roku tylko pokaz a w przysz³ym byæ mo¿e go zrobimy, chcemy ¿eby Szturm by³ coraz bardziej atrakcyjny tak dla nas jak i dla widzów
muzykus
CYTAT(aives @ 17:40 21.03.2009) *

Liberum veto ja siê na to bydle wsadziæ nie pozwolê bigsmile2.gif
warrior.gif nie zamierzam lecieæ na ziem przez ³eb koñski.
Pozdrawiam Muzykus usmieszek_09.gif
aives
Jasne, ze jestem zainteresowany wynajmem konia. Oby tylko stadnina by³a w miarê blisko. Mo¿esz przes³aæ namiary stadniny na priv. Je¶li koñ ze stadniny bêdzie siê nadawa³ to oczywi¶cie mogê zrobiæ pokaz ³ucznictwa konnego, choc znam ludzi w Polsce, którzy robi± to znacznie lepiej ode mnie. Szczegó³y mo¿emy omówiæ mailowo lub telefonicznie.
GrzesiU
Witam.

Przepraszam ¿e d³ugo milcza³em.
Na pocz±tek mo¿e podliczenie grup które na razie wyrazi³y zainteresowanie Zamojsk± imprez±, na tym forum i na ¿ywo.

Braæ Herbowa Ziemi Rawskiej
Czehryñski Pu³k Kozaków Regestrowych
Dru¿yna £ucznicza Dzikie Rosomaki
Dru¿yna £ucznicza"HULTAJE i SWAWOLNICY"
Dru¿yna Rycerska Zamku Królewskiego w Chêcinach
Grabowiec (nasi przyjaciele)
Hufiec Rycerstwa Ma³opolskiego LELIWA / Czerwony Regiment
Jam sam sobie Panem! (Karol U)
Komandoria z Lublin
Kompania Podwodnych Wozów Drabiniastych (Muzykus)
Kujawska Braæ Szlachecka
MacKay's regiment of foote
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Braci Rycerskiej Malleus Maleficarum
Pospolite Ruszenie Szlachty Ziemi Krakowskiej
Pospolite Ruszenie Ziemi Tykockiej
Sarmackie £otry
Seweryn Michalski et consores
Towarzystwo Jazdy Dawnej
Warcho³y i pijanice
Wielkopolska Braæ Sarmacka
Wolontarze ¦w. Dyzmasa
Zaciê¿na Rota Piechoty Polskiej

Go¶cie z zagranicy byliby mile widziani, jednak na chwilê obecn± fundusze nie pozwalaj±.

Mam nadziejê jeszcze parê grup i osób do tej listy zapisaæ

Odno¶nie w±tku turnieju ³uczniczego, jakkolwiek najbardziej zale¿y nam na dobrej zabawie i historyczno¶ci widowiska, po uprzednim wyra¿eniu zgody przez wszystkich uczestników turnieju ³uczniczego, "nie bêdziemy mieæ nic przeciwko twojemu ³ukowi" Aives
Odno¶nie strzelania z ³uku w trakcie jazdy konnej, SORRY, moim prywatnym zdaniem, nie w tym miejscu i czasie.

Nocleg jak wiadomo szko³a (zakaz alkoholu - bo bêdziemy w szkole spaleni na Amen), do rozbicia namiotów boisko szkolne. Warunki sanitarne znane wszystkim co byli rok temu i wcze¶niej. Tam gdzie by³y namioty w zesz³ym roku, teraz warstwa gruzu i palety z nowymi ceg³ami do licowania muru - w±tpiê ¿eby skoñczyli w 2 miesi±ce. Przej¶cie od szko³y na pole bitwy jako¶ u³atwimy (w ostateczno¶ci ³omem).

Program imprezy bêdzie bardzo podobny do zesz³orocznego. Turnieje:
1. bojówka szabl±
2. ³uczniczy
3. je¼dziecki

Có¿. Pozdrawiam wszystkich. Bêdziemy dopisywaæ wszelkie wa¿ne wie¶ci.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.