Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szturm Twierdzy Zamo¶æ
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009
Stron: 1, 2, 3
benek
Je¶li chodzi o brak dostêpu do toalet na pietrze to w sobête odbywa³y sie tam jeszcze zajêcia i pani dyrektor obawia³a siê o ich stan , a powód nie pod³aczenia toitojów wyja¶nia³em
SAMUEL77
hej
przeczyta³em kilka poprzednich postów i choæ na Zamo¶ciu w tym roku nie by³em, to chcia³bym powiedzieæ, by¶cie w swoich ocenach mieli na uwadze to, ¿e organizatorzy tego typu imprez nie s± zawodowymi organizatorami, tylko cz³onkami grup Rh, którzy oprócz trudu wk³adanego w przygotowywania musz± jeszcze dzieliæ czas na pracê zarobkow± i rodziny, wynikiem tego jest to, ¿e nie zawsze rzeczy zaplanowane wychodz±,
trzeba te¿ pamiêtaæ o tym, ¿e mimo wszystko jest to najlepsze rozwi±zanie z mo¿liwych, bo je¶li organizacj± zajmuj± siê zawodowcy nie zwi±zani z rekonstrukcj± to zamiast imprezy Rekonstrukcyjnej robi siê zwyk³y cyrk
widzê, ¿e na pocz±tku tego tematu organizatorzy pytali i prosili uczestników o propozycje i uwagi, i widzê, ¿e siê do nich ustosunkowali (min. na wasz± pro¶bê by³ catering)

p.s. zdjêcia z bitwy robi± wra¿enie, czekam na wiêcej
Lech K
Witam wszystkich. Pragnê podziêkowaæ Zamo¶ciowi za zaproszenie na "Oblê¿enie Twierdzy Zamo¶æ". Niestety muszê zgodziæ siê z moimi zacnymi przedmówcami, by³ to niew±tpliwie najgorszy Zamo¶æ w jak dotychczas. To tego co ju¿ by³o napisane doda³ bym jeszcze kontrole uzbrojenia i ochrony na bitwie, ludzie to jest bitwa i rêkawice to jest minimum ochrony a to jest niedu¿y wydatek.
Adamie wypowiadamy siê jako osoby które podejmuj± siê trudu zorganizowania imprezy historycznej, i nie robimy tego ze z³o¶ci lecz coby zwróciæ uwagê na niedoci±gniêcia. A w dobrym tonie by³o by nie komentowaæ imprezy na której siê nie by³o.

Pozdrawiam wszystkich z którymi by³o mi dane siê spotkaæ i bawiæ.
Pozdrowienia dla Leszka, szybkiego powrotu do zdrowia.
Parufka
Dziêkuje Zamo¶ciakom za kolejne spotkanie w waszym Malowniczym mie¶cie. Niestety pogoda pokrzy¿owa³a wam szyki i w du¿ej mierze wp³ynê³a na ca³okszta³t imprezy ale na to jak wiemy nie mieli¶cie wp³ywu. Najpierw podziêkowania dla Roty za transport i mi³e towarzystwo w trakcie ca³ej imprezy, Kujawiakom za ich s³ynna go¶cinno¶æ i wspóln± zabawê oraz ucztowanie i towarzystwu z którym spêdzi³em druga po³owê sobotniej biesiady (Rydzu bardzo podobaj± mi siê twoje rodzinne tradycje smile.gif . Maciek pamiêtaj o zbieraniu kasy bigsmile2.gif .
Teraz troszkê moich spostrze¿eñ :
- pomys³ dzielenia bitwy jako¶ do mnie nie trafi³
- na bitwie by³a du¿a ilo¶æ osób bez rêkawic
- ja wypi³em przez ca³y dziañ parê piwek ale widzia³em w trakcie walki osobników takich którzy ledwie stali na nogach, a byli uzbrojeni
- kolesie w ciuchach z wczesnego ¶redniowiecza i osobnicy w strojach z nie wiadomo jakiej ba¶ni plus glanostwory
- co prawda pojedynczy egzemplarz ale cz³owiek w husarsko, samurajskim szyszaku szatana z bli¿ej nie okre¶lon± sztab± w rêce
- dzieciaki biegaj±ce z dwoma toporkami, k³odami drzewa i ró¿nymi innymi wynalazkami jak dwurêczne miecze i szable
- ¶wietnym pomys³em by³a muzyka na ¿ywo w trakcie bitwy jak dla mnie bomba
- dobra proporcja w trakcie bitwy strzelania i walki na broñ bia³± co wychwala³ ka¿dy z kim rozmawia³em, a i publice siê podoba³o
- w ubikacjach na terenie szko³y nie by³o papieru toaletowego
Wszystkie te sprawy da siê bez problemu za³atwiæ wiêc podejrzewam, ¿e za rok bêdzie inaczej.
Co by³o bezcenne to towarzystwo ludzi z którymi spotka³em siê i bawi³em w Zamo¶ciu zatem wyjazd zaliczam do udanych i czekam na nastêpny szturm.
Hallatil
Ja natomiast pragnê podziêkowaæ wszystkim uczestnikom za wspania³e towarzystwo, bez Was ta impreza nie mia³a by miejsca. Szczególne podziêkowania dla Sarmackich £otrów sztuk dwóch smile.gif za mi³e towarzystwo podczas biesiady, dla Rociarzy i Rafa³a za przygarniêcie "niebieskich", Leliwie za "czy ten pan i ta pani..." ;), Kasi i Marcinowi za pogawêdki na tematy pso-pochodne;) oraz ca³ej masie ludzi!
W tym roku byli¶my bardziej go¶æmi ni¿ organizatorami i musieli¶my szybko uciekaæ. Niemniej jednak Impreze zaliczamy do udanych, w nastêpnych latach napewno jeszcze bardziej siê podci±gnie poziom imprezy. Oby tylko poziom pogody jeszcze siê podci±gn±³ ;)

ps. Wrzucajcie jakie¶ fotki ze szturmu
Lestek
niewa¿na pogoda tylko towarzystwo, a na to nie mo¿na by³o narzekaæ ;D by³o git, pozdrawiam wszystkich z szczególnych uwzglêdnieniem w³a¶cicielki liska.
http://picasaweb.google.com/wipgaleria2009/20090529Zamosc#
GrzesiU
Witam.
Chyba co¶ powiem.
Najpierw szczere podziêkowania za przybycie wszystkich uczestników do Zamo¶cia.

Teraz:
- pogoda rzecz niezale¿na

- szko³a, noclegi by³y w niej ju¿ wcze¶niej, by³o pisane na forum ¿e w niej nie ma pryszniców na sta³e, Leszek zrobi³ wszystko co móg³ ¿eby zapewniæ przeno¶ne prysznice, nie uda³o siê z powodu kontuzji

- to ¿e panie pocz±tkowo nie mog³y korzystaæ z ubikacji na górze by³o dla mnie równie¿ bardzo przykr± spraw± (mo¿ecie wierzyæ lub nie), zosta³a ona rozwi±zana ju¿ w trakcie i nie do koñca za najmocniej przepraszam

- kto napisa³, ¿e bitwa zosta³a przerwana przez koncert muzyki, ALBO NIE S£UCHA£ TEGO CO MÓWI£EM JA I MACIEK NA ODPRAWIE, ALBO NIE UZYSKA£ INFORMACJI OD SWOJEGO DOWÓDCY.
- OD POCZ¡TKU MIA£Y BYÆ 2 (s³ownie) DWIE BITWY, JEDNA KRÓTKA INSCENIZACJA WEJ¦CIA OBROÑCÓW DO TWIERDZY I POTYCZKA KAWALERYJSKA, POTEM PRZERWA UMY¦LNA I DOPIERO PÓ¬NIEJ G£ÓWNA BITWA
- jednym z tych którzy na pewno to zauwa¿yli i zapamiêtali, by³ RAFA£ GÓRSKI Z ROTY, za co mu mocno dziêkuje, jednocze¶nie jeszcze raz go przepraszam za wygl±d i zachowanie wiêkszo¶ci "rociarzy" z Zamo¶cia (choæ tak naprawdê nimi nie s±, mo¿e dopiero kiedy¶)

- odno¶nie "glano stworów" moje niedopatrzenie, którego nic nie t³umaczy
- cz³owiek w "czym¶ na g³owie" dojecha³ przed sama g³ówn± bitw± ze swoja ekip±, je¶li ich nie poznali¶cie, ja mówiæ nie bêdê sk±d byli, ¿eby nie prowokowaæ dyskusji, chcia³em mu powiedzieæ ¿eby to ¶ci±gn±³, ale nie us³ysza³ mnie w zgie³ku bitwy

- stwierdzenia ¿e by³ to najgorszy Zamo¶æ nie podzielam, dzia³ali¶my jak pozwala³y warunki (min. REMONTY MURÓW) i bez dalszych komentarzy tutaj
- stwierdzenie, ¿e tylko kilka osób z ZBR co¶ robi³o przy przygotowaniach jest prawdziwe, tych osób by³o tak naprawdê 5 (pomaga³o jeszcze ze 4), reszta mimo pró¶b i krzyków tej 5, sprawê pomocy przy organizacji ola³a
- turniej ³uczniczy, osoba która chcia³a go poprowadziæ, nie przyjecha³a, osoba (z ZBR) która mia³a j± zast±piæ ola³a moj± pro¶bê a potem polecenie w tej kwestii, ostatecznie zgodzi³ siê przyjezdny wziêty z ³apanki za co mu wiele dziêkuje, stwierdzenie ¿e konkurs by³ niewidoczny dla publiczno¶ci, te¿ nies³uszne wed³ug mnie, ka¿dy kto chcia³ go zobaczyæ móg³ podej¶æ na skraj fosy i go ogl±daæ

- GENERALNIE ORGANIZACJA SZWANKOWA£, WIELE NIEDORÓBEK ZA CO PRZYJMÊ KA¯D¡ S£USZN¡ KRYTYKÊ

DZIÊKUJÊ ¯E BYLI¦CIE:
Kujawska Braæ Szlachecka
Wielkopolska Braæ Sarmacka
Maleus MaleficaruM
Dru¿yna Rycerska Zamku Królewskiego w Chêcinach
Braæ Herbowa Ziemi Rawskiej
Pospolite Ruszenie Szlachty Ziemi Krakowskiej
Hufiec Rycerstwa Ma³opolskiego Leliwa
Towarzystwo Jazdy Dawnej
Zaciê¿na Rota Piechoty Polskiej
Sarmackie ³otry
Wolentarze Pana Karola
Warcho³y i Pijanice
Wolentarz ¦wiêtego Dyzmasa
Dragoni z Warszawy
Dru¿yna ³ucznicza Hultaje i Swawolnicy
Kozackie Stowarzyszenie ("Kisz")
Chor±giew Ksiêstwa Be³skiego
Marek Piwoñski
Armand
Rosomak
pojedyncze osoby, oraz grupy których nazwa zapomnia³em, a którzy proszeni s± o przypomnienie ¿ebym dopisa³
razem ok 150 osób

Wyniki turniejów:
Szabli Bojowej:
1 miejsce KRZYSZTOF KOZ£OWSKI Kujawska Braæ Szlachecka
2 miejsce MARCIN SZEWCZYK Braæ Herbowa Ziemi Rawskiej
3 miejsce PIOTR KRZYSTEK Pospolite Ruszenie Szlachty Ziemi Krakowskiej

Turniej £uczniczy:
1 miejsce DARIUSZ SADOWSKI (ROSOMAK)
2 miejsce ZENON KOZINA
3 miejsce JAREK JAROSIK

Turniej Je¼dziecki:
1 miejsce PIOTR z 9 p³k u³anów Ma³opolskich
2 miejsce kto¶ z TJD
3 miejsce kto¶ z TJD
TJD nie udzieli³o informacji jaka kolejno¶æ bigsmile2.gif bigsmile2.gif
POZDRAWIAM
_Mol_
Dziêkujê za ¶wietn± zabawê w imieniu Pospolitego Ruszenia Szlachty Ziemi Krakowskiej i w³asnym!

Rzeczywi¶cie niedoci±gniêcia organizacyjne jako¶ tym razem (byli¶my 2. raz) by³y niestety odczuwalne w postaci zamieszania. To, ¿e by³y w planie 2 sobotnie bitwy nie przeszkadza³o nam, tyle ¿e druga zosta³a do¶æ nagle przyspieszona (w programie jest o 20.30, by³a 18.30), co pokrzy¿owa³o nieco szyki nie tylko potencjalnym widzom. Moim zdaniem trzeba sie ju¿ by³o trzymaæ planu, wtedy przerwa miêdzy bitwami by³aby bardziej uzasadniona, mo¿e by¶my w jej trakcie dokoñczyli bojówkê (zamiast rano w niedzielê), albo zrobiæ bitwê bez przerwy (choæ wydaje mi siê, ¿e program powinien byæ w tym przypadku priorytetem).

Za to scenariusze inscenizacji bardzo moim zdaniem dobre (poza tym, ¿e nasi artylerzy¶ci w pierwszej z nich musieli niepotrzebnie a¿ dwa razy ci±gn±æ armaty wokó³ pola bitwy). Dziêkujê za mo¿liwo¶æ poprowadzenia ataku Kozaków w pierwszej bitwie i wszystkim jego uczestnikom za pomoc, ¶mieræ w walce i odwórt w rozsypce ;) W drugiej bitwie rzeczywi¶cie by³o i kiedy postrzelaæ, i kiedy powalczyæ wrêcz (a ¿e nasze armaty siê na nas trochê obrazi³y tego dnia... ehh).

Zarówno turniej szabli jak i ³uczniczy przynios³y nam mnóstwo satysfakcji! Szkoda, ¿e na spokojne dokoñczenie pierwszego z nich zabrak³o czasu (na co zlo¿y³ sie tak¿e nasz wcze¶niejszy, niestety konieczny, wyjazd z Zamo¶cia), ale by³o super - gratulujê Krzysztofowi Koz³owskiemu zwyciêstwa i dziêki Kajetanowi za sêdziowanie. Pochwalê siê, ¿e Piotrek Krzystek z naszego bractwa by³ trzeci smile.gif Ja zadowoliæ siê muszê udzia³em w rundzie pó³finalowej. Linq (inaczej SyD, obroñca tytu³u z zesz³ego roku) i Pablo w ³uczniczym byli odpowiednio na czwartym i ósmym miejscu, ale walczyli dzielnie i chwalili turniej za ró¿norodno¶æ konkurencji.

Zostaje biesiada, której klimat nie móg³ si³± rzeczy dorównaæ poprzednim - w kazamatach - ale tu nie ma winy organizatorów - namiot, zw³aszcza przy niepewnej pogodzie by³ najlepszym mo¿liwym rozwi±zaniem.

Rozpisa³em siê trochê, ale podsumowuj±c: na przysz³o¶æ dobrze by by³o, ¿eby zamieszania w¶ród organizatorów by³o mniej, ¿eby wiêcej by³o wiadomo, ¿eby plan by³ pewniejszy. Ale mimo to bawi³em siê ¶wietnie, zarówno dziêki towarzystwu gospodarzy (i atrakcjom), jak i wszystkich go¶ci - dziêki wielkie i do zobaczenia w Zamo¶ciu za rok!
aives
Ja w imieniu ca³ej Wielkopolskiej Braci Sarmackiej chcia³bym, serdecznie podziêkowaæ organizatorom za mo¿liwo¶æ wziêcia udzia³u we wspanialej imprezie. Wykonali¶cie kawal dobrej roboty. Szczególnie udzia³ w bitwie sprawi³ nam ogromna rado¶æ. Nie nale¿ê do osób, które lubi± narzekaæ. Nie podzielam zdania niektórych osób, ze jedzenia by³o za ma³o. Panowie to nie by³y urodziny u babci Geni i nie przyjechali¶my po to aby siê na¿reæ, ale inscenizacja szturmu twierdzy Zamo¶æ, i na pewno w XVII wieku nie przelewa³o siê ludziom, zw³aszcza obroñcom. Oczywi¶cie, ze mo¿na by³o zauwa¿yæ niedoci±gniêcia, ja sam to odczu³em, gdy przygotowywa³em siê do pokazu ³ucznictwa konnego, ale to nie powód, aby obrzucaæ b³otem organizatorów, lepiej dodaæ jakie¶ konstruktywne uwagi. Zw³aszcza Leszek, Grzesiek i Maciek wykazali ogromne zaanga¿owanie i cierpliwo¶æ w stosunku do pytañ, pró¶b i skarg innych uczestników i za to na prawdê ogromne dziêki ch³opaki. Nie ka¿dy mia³by tyle cierpliwo¶ci co Wy Panowie.
Odno¶nie konkursu ³uczniczego to sam w nim bra³em udzia³ i publiczno¶æ by³a i ogl±da³a nas z góry, s³ysza³em równie¿ og³oszenie organizatorów (a bylem w fosie), aby chêtne osoby podesz³y pod fosê ogl±daæ zmagania ³uczników, a wiec nie wiem sk±d te uwagi. Odno¶nie samego konkursu to mo¿na by³o ograniczyæ liczbê konkurencji ze wzglêdu na deszcz, ale to uwaga nie do organizatorów, ale nas samych uczestników. Oczywi¶cie mo¿na by³o przenie¶æ turniej do góry, poniewa¿ tam wiêcej osób widzia³o by zmagania ³uczników no i by³a wykoszona trawa, co u³atwi³o by szukanie strza³, ale bez przesady warunki nie by³y a¿ tak z³e, zreszt± dobry ³ucznik powinien trafiaæ w tarcze a nie strzelaæ po trawie.
Je¶li chodzi o uwagi to rzeczywi¶cie powinno byæ wiêcej osób zaanga¿owanych oraz na pocz±tku jasno okre¶lony podzia³ rol i zakres odpowiedzialno¶ci poszczególnych osób, tak aby z konkretnym pytaniem trafiæ od razu do w³a¶ciwej osoby. Najlepiej, aby w widocznym miejscach wywiesiæ kartki ze zdjêciami i zakresem odpowiedzialno¶ci albo przedstawiæ to na spotkaniu organizacyjnym na pocz±tku imprezy. Jeszcze raz serdecznie dziêkuje.
Jeszcze ma³a pro¶ba, aby poprawiæ imiê Jacek na Jarek Jarosik na li¶cie osób w konkursie ³uczniczym.
Maciej Jedliñski
Witam ponownie
Nie zamierzam sie t³umaczyæ (bo tylko winni to czyni± )
Zgadzam sie ze starymi wyjadaczami ze szyszaki ala gladiator (lord Vader itp) sa nie na miejscu
-czy toporki , kije czy k³ody itp u czerni kozackiej nie wiem ???? ustalimy przy piwie na innej imprezie .
Co do bitwy :
-za du¿o strzelania ¼le
-Konie ¼le
-Starcia spieszonych pancernych i husarzy ¼le anger.gif

Ludzie aby zrobic realnie historyczn± zawieruchê to na piechotê powinni wyj¶æ tylko ludzie z broni± paln± starcie na szable to najwy¿ej w knajpie lub podczas uczy jak siê popijecie

Po to s± dowódcy oddzia³ów ¿eby pilnowaæ swoich ludzi i nie wpuszczaæ pijaków na bitwê

Co do przysz³o¶ci Zamojskiej imprezy pytam siê was drodzy rekonstruktorzy :

Za rok oddadz± spory kawa³ek Kurtyny I bastion wiec proponujê
Polacy na kurtynie i bastionie strzelaj± do kozaków kawaleria bije kozaków
kozacy strzelaj± do polaków
Wycieczki z twierdzy jedynie oddzia³y piechoty i kawalerii
( skrót bitwy Historycznie prawdziwej )

czekam na opinie w takiej sprawie

co do uwag kolegi ze bêda je¼dzic na imprezy za kase itp
spoko ( nas na to nie staæ ) my nikogo do niczego nie zmuszamy cieszymy sie ze chcecie sie z nami spotykaæ unas ze znajomymi .

Te jak wy to nazywacie GLANOSTWOTY to m³odzi ludzie liceali¶ci którzy zamiast i¶æ na piwo kupuj± po ciuchlandach materia³y , i zaczynaj± przygodê z rekonstrukcj±
ciekaw jestem jak wy starzy wyjadacze zaczynali¶cie : obrazu B³yszczeli¶cie czy By³y to dawne MROCZNE czasy???. Na pewno to ich nie t³umaczy jednak stali oni daleko od publiki stanowi±c masê kozackiej czerni

a JESZCZE Moje SPOSTRZE¯ENIE

Co do pe³ni rekonstrukcji to czekam na fotki ca³ego oddzia³u PANCERNYCH Chêcin na koniach wtedy to bêdzie rekonstrukcja HISTORYCZNA . Jak na razie to ja by³em tylko na jednej prawdziwej Bitwie 17 wiecznej i by³ to tegoroczny TYKOCIN . Kto By³ ten wie o co mi chodzi

A i nie wykrencajcie sie ¿e koni by³o zama³o bo na odprawie pyta³em i mówilem ¿e szukam je¼d¼ców do wjazdu polaków do miasta i poza Krzysiem z Bydgoszczy, Parówka i mn± samym wiêcej nikt siê nie zg³osi³ a by³y jeszcze 4 konie
Lando
Nie znalaz³ kto¶ mo¿e drewnianego kufla w namiocie b±d¼ na zewn±trz? by³bym bardzo wdzieczny za jakiekolwiek informacje. z góry dziêkuje!
Koki
No i kto tu siê nakrêca smile.gif co do bitwy kto powiedzia³ ¿e strzelanie , konie , starcia mieszane by³y z³e bo dopiero chyba ty nadmieni³e¶ t± sprawê ?Ka¿dy pisze ¿e bitwa spoko klimat i ogólnie w samych superlatywach , co do panów w glanach to wiesz nieuchybiaj±ca nikomu,kto odmawia sobie piwa , ja widzia³em ich i po drugiej stronie czyli u obroñców i nie by³ to odosobniony przypadek , zwyczajne kozaki by³y by lepsze lub ci¿my sklecone z kilku kawa³ków skóry ale wszyscy wiemy ch³opcy siê staraj± i to s± sprawy które ka¿dy z nich wraz z dowódcami nadrobi bigsmile2.gif

Co do moich kolegów z Chêcin i pozosta³ych pancernych w naszym kraju którzy z braku mo¿liwo¶ci wo¿enia koni postanowili bawiæ siê w obleganych , to wiesz nie s±dzê by by³o problemem wys³aæ ci parê zdjêæ na konikach ka¿da ekipa ma naogó³ pod nosem jak±¶ stadninê wiêc wiesz jak ich ³adnie poprosisz pewnie uczyni± ci t± przyjemno¶æ devil.gif ty po¶lesz im swoje i zapanuje wielka wspania³a pancerno husarska mi³o¶æ bigsmile2.gif

A teraz jak ju¿ przesta³em s³odziæ , to powiem tak pozdrawiam wszystkich z którymi przysz³o mi posiedzieæ , pogadaæ i powalczyæ w bitwie walka.gif której jak sam muszê przyznaæ druga czê¶æ ogromnie mi siê podoba³a i mi³o by³o powspominaæ dawne czasy z lud¼mi których jaki¶ czas nie widzia³em bigsmile2.gif co do imprezy nie jestem zachwycony i nie chodzi tylko o pogodê która nas wszystkich nie rozpieszcza³a , a ludzie pisz±cy tu nie rzucaj± w nikogo b³otem tylko wyra¿aj± w³asne zdanie smile.gif
trollu
Dziêkuj±c wszystkim przyjacio³om, krewnym i znajomym Królika za wspóln± zabawê, chcia³bym zg³osiæ parê uwag. Przyje¿d¿am do Zamo¶cia od samego pocz±tku, lubiê miasto, organizatorów i nie chcê kalaæ siê nadmiernym krytykanctwem. Przychylam siê do wiêkszo¶ci krytycznych uwag, postulujê wprowadzenie kilku zmian.
Przede wszystkim, zrezygnowaæ z powtarzanej od lat formu³y prezentacji bitwy, jako próby przdstawienia ca³ego oblê¿enia w porz±dku chronologicznym- po pierwsze uczestnicy ju¿ to znaj± na pamiêæsmile.gif, a po drugie mo¿na spróbowaæ czego¶ innego. W tym miejsu proponujê, aby w oparciu o istniej±cy fragment fortyfikacji, przeprowadziæ inscenizacjê, pojedynczego ale za to d³ugiego epizodu z oblê¿enia (je¿eli by siê da³o znale¶æ co¶ umocowanego w historii to by³oby ¶wietnie)- najpierw wymiana ognia miêdzy dzia³ami, a potem regularny szturm na piechotê w umocnieniach polowych, wraz z ostrza³em obroñców z kurtyn. Ograniczyæ "wycieczki" obroñców, a z zamian daæ zmagania w¶ród polowych umocnieñ, tak¿e z u¿yciem jaki¶ krótkich drabin. Tak ¿eby obroñcy czuli ¿e co¶ broni± i bohatersko odpieraj± przewa¿aj±ce si³y:).
Po drugie, uczestników kozackich formowaæ w oddzia³y o ustalonej liczebno¶ci, dowódcy i strukturze dowodzenia (bez wzglêdu na podzia³y grupowe) i æwiczyæ ich przemieszczenie przed bitw± w zorganizowanych kolumnach - taka musztra bêdzie tak samo ciekawa dla widza jak i uczestnika. Stworzyæ przy tym oddzia³y strzelaj±ce i pikinierów. Oczywi¶cie w ramach bitwy stworzyæ bastion przewidziany do upadku, gdzie krzyk mordowanego ¿o³nierza bêdzie siê ¶cieli³ na polu bitwy:). Kawaleriê wykorzystaæ do harców i manewrów na przedpolu, albo do szar¿ ostatniej szansy:). Pomys³ów mo¿na wykorzystaæ wiele, napewno potrzeba wiele osób do organizacji, macie rok czasu na stworzenie kadry - niech ka¿dy bêdzie odpowidzalny za konkretn± rzecz i tyle. Napewno wiele osób spoza Zamo¶cia chêtnie Wam pomo¿e, je¿eli bêdziecie chcieli zrobiæ ciekaw± rekonstrukcjê.
Mroki o których siê mówi - maj± w pe³ni zastosowanie w charakterze czerni kozackiej, nie by³o z nimi wiêkszego problemu, po¿ytki oczywiste- masa kozacka robi³a odpowienie wrazenie. Nale¿y tylko nad nimi cierpliwie popracowaæ, no i odpowiednio przeszkoliæ na czas bitwy- zaczynaj±c z conajmniej tygodniowym wyprzedzeniem

Przy okazji do³±czam siê do pytañ o zgubione rzeczy- szukam drewnianego brzozowego kubka, ze 12 cm wysoko¶ci.

Pozdrawiam Was serdecznie, dziêkujê za wszystko co dobre i trzymam kciuki!
Marcin z Rawy
to jeszcze parê plusów po przemy¶leniach:
-druga czê¶æ bitwy bardzo dobra, i dobrze zachowane proporcje w strzelaniu i nawalaniu siê szablami. Niestety nie uniknie siê spieszonych husarzy, pancernych i innych formacji, bo po prostu nas jako odtwórców i organizatorów zwyczajnie nie staæ na konie, lub ich wynajem w stopniu idealnie odtwarzaj±cym bitwê. Poza tym bezpieczeñstwo walcz±cych pieszych wymieszanych z koñmi by³a by nieciekawa itd.
-na turnieju widzia³em parê dzieci i wyrostków w strojach, wraz z rodzinami, chwali siê organizatorom o przyszykowanie warunków bytowania dla rodzin z dzieæmi, co czêsto jest pomijane przez organizatorów
-najem koni do pokazów i bitwy, fajna rzecz, zawsze robi± klimat, i uzupe³niaj± widowisko, chocia¿ tak jak wy¿ej opisa³em w naszych realiach nie ma mo¿liwo¶ci oprzeæ siê na nich choæby w 20%
-co do "glanostworów" to siê tyczy w zasadzie tak¿e szefów innych bractw a nie tylko zamo¶ciaków
-remont murów i inszych obiektów mo¿na uznaæ tylko i wy³±cznie na plus, za¶ my powinni¶my siê tylko z tego cieszyæ, a ¿e raz czy dwa jest niewygodnie, to przecie robimy to "dla Ojczyzny i przysz³ych pokoleñ"
-umocnienia, zasieki i chatka zrobione do inscenizacji by³y nader porz±dne, co jest rzadko¶ci±, zreszt± na naszym turnieju te¿ hehe bum.gif
Maciej Jedliñski
Nikogo nie chce obraziæ chodzi mi po prostu o zasady rekonstrukcji które sa do¶æ trudne do odtworzenia podczas naszych staræ 17 wiecznych .

1 cze¶æ bitwy mia³a pokazaæ pewne epizody z przed oblê¿enia i to autor mia³ na my¶li ,nie chodzi³o w niej o naparzankê jak w II (choæ z tego co dosz³o do mnie od widzów to dla nich 1 cze¶æ by³a ciekawsza)

Przyjmuje krytykê w stylu
-ma³o jedzenia
-ma³o miejsca na uczcie
-bak papieru ( Sam mia³em taki problem w Tykocinie - Na szczêscie w portfelu mia³em przelew za tegoroczne podatki smile.gif )
- brak ognisk ( drewna by³o od zatrzêsienia i ciut ciut wiêcej ) po prostu nie wpad³em na pomys³ rozpalenia ich

Ale wybaczcie ze nie sta³em z alkomatem i nie kaza³em ludziom dmuchaæ w balonik . Poza tym podczas samej imprezy nikt ale to nikt mi na to uwagi nie zwróci³ a serio poziom podku..wienia mia³em taki ze bym im g³owy pourywa³ albo do fosy pospycha³ :-)
Podobnie z lud¼mi w glanach wierzcie mi ja ich nie widzia³em a wystarczy³o powiedzieæ (kaza³ bym im je zdj±c lub szmat± okrêciæ .
Podobnie z ogniskami, papierem do pupy czy innymi uwagami które mog± byæ rozwi±zane na miejscu.
Oraz z tym ¿e Bitwa zrobiona za wcze¶niej (nie wiem czy koledzy zauwa¿yli ale pada³o i serio nie wiedzia³em co bêdzie o godzinie 20.30 dlatego Ja sam podj±³em tak± decyzje i uwa¿am j± za s³uszn± bo niejestem chodz±c± stacj± METEO ,a ptaki serio nisko lata³y.

Tak czy siak Mam pro¼be JE¦LI za rok bêdzie szturm to proszê o takie uwagi W Trakcie Imprezy nie pogniewamy siê serio bo wiele mo¿na za³atwic podczas jej trwania . Po imprezie niestety pozostaje tylko niesmak i rozczarowanie nietylko uczestników ale i organizatorów ( a tak mo¿e ono byæ mniejsze )
I JEST TO MÓJ OSOBISTY APEL JAKO ORGANIZATORA I UCZESTNIKA IMPREZ . Bo to u³atwi ¿ycie tym którzy ca³± imprezê i tak zasuwaj± jak ma³e samochodziki

A co do planów na przysz³o¶æ chc± nam zrobiæ co¶ takiego bêd± te¿ ziemne fortyfikacje smile.gif
http://roztocze.net/newsroom.php/26821_Mil...e_Arsena³u.html
http://www.roztocze.net/galeria/thumbnails.php?album=72

wiec Trolu damy rade
KUBEK drewniany g³adki bez uszu szt 1 znaleziony i zabezpieczony
Ig³a
Serdeczne podziêkowania dla Zamo¶ciaków, za to ¿e do³o¿yli wszelkich starañ by impreza by³a udana - specjalne i szczególne dla: Grzesia, Macieja, Leszka (mam nadziejê, ¿e szybko powrócisz do zdrowia) i Zbyszka (Benia) - bo ich ogromn± pracê by³o widaæ okiem go³ym. Dla mnie Zamo¶æ by³ udan± imprez± i okazj± by spotkaæ siê z zacnymi lud¼mi z ca³ej Rzplitej.

Do¶æ chaotycznie odniosê siê do postawionych wcze¶niej spraw, za co z góry przepraszam.

Niedociagniêcia, które podano, jak przypuszczam mo¿na usprawiedliwic pogod±. A to ¿e plan siê zmieni³ to tylko przyk³ad odwagi Organizatorów --- kto z Was wyszed³by w rynsztunku, kolczugach i blachach w czas deszczu? Bitwa straci³aby bardzo duzo i by³aby mniej widowiskowa a tak by³a to jedna z lepszych w jakich bra³em udzia³.

Prosty przyk³ad - kto z Was wyszed³ na deszcz (no juz nie du¿y ale jednak) przygotowaæ scenkê dla publiki, która mimo deszczu by³a? Z tego co wiem tylko jedna grupa na to sie powazy³a. Bitwa wygl±da³aby tak samo, czego przyk³adem by³ poranny wyjazd licznych ekip dnia nastepnego.

Chodzi³em tam gdzie sta³a publiczno¶æ i s³ucha³em ich wypowiedzi, z niektórymi nawet porozmawia³em, gdy¿ dopytywali co szwedzki muszkieter robi w Zamo¶ciu po polskiej stronie. Jak wiadomo nie szwed a prusak i nie muszkieter a rajtar, o czym mog³em ich pouczyæ wskazuj±c na obecno¶æ najemników podczas obrony Zamoscia.
Dla widzów ta impreza by³a udana, niektórzy cos zapamiêtaj±, mo¿e mniej historii a wiecej ów moment pochwycenia "atamana skoszonego" i wymierzenie mu razów na go³a rzyæ - jednak zawsze co¶.

Co do spieszania konnych, je¿d¿ê konno jak kaleka i ¶miesznie sie bujam nawet bez dodatkowych kilogramów na plecach- nie jestem do¶æ "odwa¿nym" cz³owiekiem by w zbroi gramoliæ siê na koñski grzbiet i jechaæ miêdzy ludzi.
Choc przyznam bardzo mnie korci³o bo "byc na koniu to presti¿ jest..." - ciesze siê ¿e i nasza grupa mia³a swego konnego reprezentanta, ufam ¿e za rok bedzie ich wiêcej.

Do rzeczy strojów - gdyby chodzi³o o ultra to ludzie nie widzieli by nic poza piechot± i taki rajtar na zawsze zosta³by szwedem, a i dla widza ilo¶æ we³ny w we³nie tez znaczenia jako taka nie ma - to robimy dla siebie, jak s±dzê.
Kto chetny ten zawsze siê czepi - pytanie tylko czy plomby z zêbów powyci±ga³ i ³aciny sie wyuczy³? Glany faktycznie by³y - ale chyba lepszym rad sposobem jest wskazanie b³edu i mozliwo¶ci naprawy niz ruganie z b³otem?

Pijañstwo - có¿ sam spi³em sie jak nieboskie stworzenie, za co wszystkim kompanom serdeczne podziêkowanie... Vivant! Pokute dnia kolejnego odby³em srog±, wiêc jest sprawiedliwo¶æ na ¶wiecie. Z drugiej strony, pijanstwo przed bitw± oceniam negatywnie i sam w trze¼wo¶ci do bitwy stawa³em, jedn± spraw± jest bowiem schlaæ siê wieczorem jesli kto na to ma fantazjê, a inn± w upojeniu wymachiwaæ niebezpiecznym narzêdziem - ocena sytuacji to rola komendy, bo organizatorzy nie mog± byc wszêdzie.
Biesiadê oceniam jako udan±, ró¿norodnosc jad³a jako w pe³ni zadowalaj±c±, ilosæ substancji p³ynnej wystarczaj±c± do zamierzonego celu.

Ostra broñ --- w bitwie ¶cia³em siê z w±saczem który mia³ ostr± szablê, szczê¶ciem ³atwo bylo go doj¶æ, jednak mog³a byc niespodzianka - warto uwiadomiæ nosicieli ¿e s± potencjalnym zagro¿eniem i zarz±dziæ im na czas bitwy kwarantannê.

Muzyka pomys³ "¿ywego zaspo³u" bardzo dobry. Fajny klimat podczas biesiady taki ¿ywy zespó³. Jednak jako "mi³o¶nik staropolskiej opery" (nazwany takim, przez Don Mi³osnika Szant ¦piewanych Przy Ognisku hehehe.gif ) lub repertuaru chocia¿ do sarmacko - ¿o³nierskich klimatów nawi±zuj±cego (i prosze mi wierzyæ co Autor mia³ na mysli wszyscy rozumiemy), uzalê siê nad Irlandi± i piesniami do¿ynkowymi.

I podsumowanie - mnie impreza bardzo siê podoba³a, bitwa mia³a ¶wietne proporcje. Byæ mo¿e w³asnie dziêki temu ¿e po pierwszej potyczce pozosta³ niedosyt dalej posz³o tak pieknie? Namiot cateringowy by³ ok., jak na aktualn± sytuacjê by³o lepiej ni¿ mozna sie by³o spodziewaæ! Jest kryzys a kto sam cos bedzie robil ten bedzie wiedzia³ ¿e o kasê teraz po dwakroæ trudno.

Czê¶c biesiadna wysz³a znakomicie - tematy w miarê jej trwania traci³y mo¿e na ambitno¶ci, ale nic to...by³o tak pieknie! Jak ju¿ pisa³em klimat to ludzie, a ludzi ciekawych i maj±cych ciekawe rzeczy do powiedzenia bylo sporo - wszytskich pozdrawiam.

Post Scriprum
Byæ mo¿e uda mi siê wreszcie spiæ "WIPA" miodem, co sie nie uda³o bo by³ znik³, a z "Arm±" pogadaæ o rzeczach spisanych w traktatach, co sie nie uda³o z powodu owego miodu...
leszek s
Witam wszystkich na poczatek chcia³bym przeprosic za prysznice plaowalem je pod³aczyc miedzy pierwsza potyczka a bitwa g³ówna niestety ni zdarzy³em. Co grupy w glanach i srojach rodem z tolkiena to jest moja wina ja sie zgodzilem na ich udzial i ja potem nie mialem czasu sprawdzic jak zastosowali sie do moich warunkow na jakich ich zaprosi³em niestety popelnilem blad ufajac im. ¯e nie wszystko wysz³o jak zaplanwaismy to przede wszystkim wina pogody na ktora nie mamy wplywu i to bylo jedyne na co nie milismy tak naprawde wplywu nom moge ja jeszcze ponarzekac na fatum jakie mnie dppadlo ale .... .
Szczegulnie dziekuje Jêdrzejowi i Rosomakowi za przeprowadzenie turnieju ³uczniczego co do jego niewidzialnosci moge tu napisac zeby go przeprwadzic gdzie indziej ni by³o takich mozliwosci wprawdzie mamy sitke do lapania strza³ ale balismy sie jednak jakiejs zablakanej owieczki i duzego pudla rownoczesnie i klopot gotowy.

Namiot rozwizanie prowizorka mia³o wygadac inaczej mia³ stac w fosie jednak z powodów o ktorych piasal maciek stana³ na gorze w fosie mialy byc ogniska przed namiotem dowód kupa opa³u jaka przygotowalismy niestety z powodu aury nic nam z tego nie wyszlo.
I na koniec dziekuje wszystkim za pozdrowienia jakie dosta³em po wypadku i dziekuje za przybycie do zamoscia zapraszam na nastepny rok na pewno bedzie lepiej.
Ps przepraszam za bledy ale wiekszosci nie moge porawic jedna reka jeszcze raz pozdrawiam leszek
Ania ¯uk
Ad rem panowie.
CYTAT
Kto chetny ten zawsze siê czepi - pytanie tylko czy plomby z zêbów powyci±ga³ i ³aciny sie wyuczy³? Glany faktycznie by³y - ale chyba lepszym rad sposobem jest wskazanie b³edu i mozliwo¶ci naprawy niz ruganie z b³otem?

Temat, w którym wykazano idiotyzm pomys³u z wyci±ganiem plomb znajduje siê w innym dziale, nie w Kalendarium. Proszê aby¶cie ograniczyli siê do dyskusji stricte na temat imprezy w Zamo¶ciu anie problemów stomatologicznych.
Macieju Jedliñski, bardzo Ciê proszê o stosowanie siê do zasad ortografii. Twoje posty s± najnormalniej w ¶wiecie nieczytelne i ur±gaj± jêzykowi polskiemu.
Szymon Okrutny
no có¿ - nasze prognozy siê sprawdzi³y: " ¶nie¿yca w Zakopanem, gradobicie w Gdañsku, Leliwa w Zamo¶ciu " szczerba.gif

wzi±³em udzia³ g³ównie w bitwie, w której po wystrzale naszej "Dorotki" postrada³em uzêbienie.
potem ju¿ tylko cierpia³em w ¶piworze i nie wiem co siê dzia³o.
dla mnie bomba bo sobie w bitwie poszala³em, postrzela³em.
pozdrawiam wszystkich
a zw³aszcza panie z tefa³enu crazy.gif
zuzu
zdjecia smile.gif

http://picasaweb.google.com/wipgaleria2009...ByZu0906012005#

pzdr.

ja marudzic nie bede, moglo by byc tykko wiecej slonca icon_wink.gif
ukarol
No có¿, wypada tylko podziêkowaæ gospodarzom za niezwykle mi³± imprezê. Grzesiowi za now± bardziej marketingow± nazwê - Wolentarzy Pana Karola. Zamo¶æ urokliwy jak zawsze, nawet mimo deszczu. Cz³owiek inteligentny nigdy siê ne nudzi, tedy te¿ bym tak bardzo nie narzeka³. Bywaj± lata t³uste i lata chude, pewnie w roku przysz³ym bêdzie lepiej. Wszystkim serdeczne podziêkowania za mi³± zabawê. Bitwa - pierwyj sort - jak mawiaj± rosjanie.
Pozdrawiam
rossomak
Równie¿ dziêkujê Organizatorom za udan± imprezê.
Bitwa udana- mojej rodzinie jako widowni te¿ bardzo siê podoba³a.
Biesiada tez ok, mo¿e niektórym panom szlachcie pieczonych ba¿antów brakowa³o icon_wink.gif ale ja skromny Rociarz kontent by³em -szmalec pycha, có¿ wiêcej trzeba hehe ..
Mam nadzieje ¿e braæ ³ucznicza dobrze wspomina strzelanko organizowane na szybko z Jêdrzejem i w sumie z Wami wszystkimi smile.gif
Za rok na pewno bêdê chcia³ znów do Was zawitaæ smile.gif
>>>--------> R.
MacDwain
I po Zamo¶ciu.
W imieniu "Leliwum Perfectum" chcia³em podziêkowaæ tradycyjnie za zaproszenie. My do Zamo¶cia zawsze przez te 7 lat chcieli¶my przyjechaæ, dopiero teraz nam siê uda³o.

Chcia³em przeprosiæ wszystkich, którzy mieli nas do¶æ i wyraziæ szczery podziw dla tych, którzy nas do¶æ nie mieli. Wiem, ¿e tylko dziêki nam nam weso³a orkiestra ludowa na biesiadzie gra³a o 2 godziny d³u¿ej, ale my lubimy tañczyæ i ¶piewaæ. Wiem, ¿e by³o parê osób, które nas chcia³o rozstrzelaæ za hulanki biesiadne.

Co do kwestii organizacyjnych:
- bitwa - fajna, pozdrowienia dla artylerzystów po stronie polskiej (po tej chyba byli¶my) - fajnie siê bawili¶my.
- wy¿ywienie - genialne - szczególnie nale¶niki w nale¶nikarni i rosó³ w "Bohemie".
- opieka organizatorów - Grzesiu dba³ o nas jak ojciec najlepszy, "doktór M" te¿ smile.gif
- noclegi wzorowe
- papier toaletowy - zasadniczo przyznam siê bez bicia, ¿e zanim turniej siê rozpocz±³, to ogo³ocili¶my wszystkie knajpy na rynku z papieru toaletowego i rêczników papierowych - materia³ niezbêdny do prowadzenia nieustaj±cego ostrza³u artyleryjskiego, dlatego te¿ papieru nam nie brakowa³o.
- prysznicami gardzimy, gdy¿ nikt nie bêdzie na nas la³ z góry!

Nasze uwagi:
- karygodn± rzecz± jest fakt, ¿e knajpy w Zamo¶ciu s± czynne dopiero od godziny 11! Chcia³em na to zwróciæ uwagê organizatorom i prosiæ, aby nastêpnym razem co¶ z tym zrobili
- dlaczego "Groszek" by³ zamkniêty w niedzielê? Kolejne niedoci±gniêcie!

Podziêkowania i pozdrowienia:
- Dla "Zamo¶cia" - fajnie by³o smile.gif
- dla Roty - nie wiem czy nas lubicie czy udajecie, ale pozdrawiamy :P
- dla "Kaczmarskiego" - za to, ¿e da³ nam autograf
- dla pañ z tefa³enu
- dla zespo³u muzyki skocznej - "zagrajcie co¶ Vadera!"
- szczególne pozdrowienia dla pani kelnerki z restauracji "Bohema", gdy¿ jej pupa oraz sposób ko³ysania ow± pup± bêdzie dla nas magnesem, aby do Zamo¶cia przybywaæ jak najczê¶ciej,
- dla pañ z hotelu "Orbis" za ¶niadania - jeste¶my pod wra¿eniem tego, ¿e ju¿ potrafi± panie liczyæ do 5! A by³o nas sze¶ciu!
- dla wszystkich odbiorców "czy ten Pan i ta Pani" - za cierpliwo¶æ i mocne poczucie humoru

Pozdrawiamy i do zobaczenia

Aha. Og³oszenie - w nasze rêce dosta³± siê pa³atka, koloru najprawdopodobniej fioletowego, ale tak bardziej wyblak³ego fio³ka, tudzie¿ niby co¶ w deseñ lodów jagodowych ze ¶mietan±, jak ju¿ siê roztopi±. No niby to delia jest, ale tak bardziej p³aszcz, kieszenie ma, fiku¶ne naszywki na linii zapinania i w ogóle strasznie bajerancko wygl±da. Trochê ¶mierdzi. Na plecach bia³e plamy niewiadomego pochodzenia (na prawdê niewiadomego!!!) Chyba pasta do zêbów albo wapno, ale nikt nie odwa¿y³ siê dotkn±æ. Znalezione jako¶ tak w czasie biesiady.

benek
Je¶li kto¶ wyjecha³ l¿ejszy o pasiasty ¶piwór to dzi¶ siê znala¿³ miêdzy materacami, mam nadziele ¿e zaginione kufle te¿ siê znajd± jak siê zaczniemy przekopywaæ przez nasz magazyn do którego zwie¶li¶my wzystko co zosta³o w szkole i na terenie .
Co do groszka to w niedzielê by³y zielone ¶wi±tki i wszystko by³o zamkniête ,je¶li chodzi o knajpy postaramy sie by choæ jedna by³a czynna wcze¶niej(i d³u¿ej)
podziêkowania kelnerce przeka¿ê osobi¶cie
LEVY79
W imieniu swoim i Wielkopolskiej Braci Sarmackiej dziêkujê Organizatorom za impreze, jak dla mnie by³a ona przednia. Bitwa przesz³a moje oczekiwania ³±cznie z lataj±c± szabl± "atamana skoszonego" i jego go³± rzyci± smile.gif. Biesiada - nic dodaæ nic uj±æ ilo¶æ serwowanych dobroci by³a w zupe³no¶ci wystarczaj±ca. My¶le, ¿e w przysz³ym roku równie¿ odwiedzimy Zamo¶æ.

P.S Zdjêcia w galerii naszej strony: www.sarmaci.pl
Lech K
Drodzy Koledzy przygotowanie Turnieju to naprawdê ogromne wyzwanie, ten kto nie organizowa³ takiej imprezy ten nie ma pojêcia o czym mowa. Takie przedsiêwziêcie powinno prowadziæ ca³e Bractwo a nie garstka ludzi. My¶lê ¿e dobrym krokiem by³o by przydzielenie do prowadzenia poszczególnych punktów programu ludziom od siebie od samego pocz±tku, nie licz±c na innych. Maæku uwaga co do stanu trze¼wo¶ci i braku np. rêkawic my¶lê ¿e powinny byæ skierowane do poszczególnych dowodz±cych w Bractwach, szkoda tylko ¿e jeden z Was ( czyli organizatorów) nic nie chcia³ zrobiæ z osob± która ewidêtnie przegina³a i stwarza³a naprawdê niebezpieczne sytuacje. Co do pryszniców czasami wystarczy powiedzieæ ¿e jest problem i mo¿e by siê kto¶ znalaz³ i to zrobi³ po starej znajomo¶ci. Kolejn± propozycj± dla dobra imprezy by³o by wyznaczenie osoby rz±dz±cej np. HETMANA lub NAMIESTNIKA i wtedy wiadomo kogo siê s³uchaæ smile.gif

Serdeczne DZIÊKI za Mi³e Towarzystwo i do zobaczenia
kultura
Serdeczne podziêkowania sk³adam na rêcê organizatorów za wspania³± imprezê. Bitwa przesz³a me naj¶mielsze oczekiwania. Pe³na fantazyji, lataj±ce kapusty, tortury jeñca sprawi³y wiele rado¶ci nie tylko uczestnikom, ale i widzom. Co do ró¿nych s³ów krytyki odpowiem. Darowanemu koniowi w gêbê siê nie zagl±da. Jakie¶ drobiazgi typu prysznice, papiery toaletowe, rozmiary namiotu nie mia³y dla mnie znaczenia. Jad±c 600 km na bitwê zawczasu zapewnili¶my swoim niewiastom dobre kwatery na mie¶cie (bardzo tanio) i to z pe³nymi luksusami. Pijañstwo by³o straszliwe lecz pewnie zgodne z prawd± historyczn±.Gdyby mierzyæ alkomatem uczestników, to co najwy¿ej kilkoro mog³oby wsi±¶æ do mechanicznej kolaski. I bodaj nigdy nie osta³o sponsorem takiej imprezy jakowe¶ Towarzystwo Abstynenckie... Rêkawice dla wojowników, to przede wszystkim ich sprawa i ich paluszki... Je¶li kto¶ ich poniecha to sam siebie nara¿a i nie nale¿y nad jego losem biadoliæ. Co do rozmaitych nie historycznych strojów to bywa, ¿e nie ka¿dy od razu narodzi³ siê odtwórc± z wieloletnim do¶wiadczeniem (nie pamiêta wó³ jak cielêciem by³).
Vivat Zamo¶æ!!!

Podskarbi Wielkopolskiej Braci Sarmackiej

www.sarmaci.pl
sewery79
CYTAT(Lech K @ 23:47 01.06.2009) *
Drodzy Koledzy przygotowanie Turnieju to naprawdê ogromne wyzwanie, ten kto nie organizowa³ takiej imprezy ten nie ma pojêcia o czym mowa. Takie przedsiêwziêcie powinno prowadziæ ca³e Bractwo a nie garstka ludzi. My¶lê ¿e dobrym krokiem by³o by przydzielenie do prowadzenia poszczególnych punktów programu ludziom od siebie od samego pocz±tku, nie licz±c na innych.
Kolejn± propozycj± dla dobra imprezy by³o by wyznaczenie osoby rz±dz±cej np. HETMANA lub NAMIESTNIKA i wtedy wiadomo kogo siê s³uchaæ smile.gif

Tu sie zgodze z koleg±. Po Turnieju trzeba zrobic spotkanie i porozdzielaæ plusy i minusy (za wywiazanie siê b±dz nie wywi±zanie siê z obowi±zków) poszczególnym cz³onkom Bractwa. Na koniec nominacje... ;) To sie doskonale sprawdzilo w Rawie ;)
Im dluzej to czytam tym bardziej mi szkoda ze mnie tam nie bylo...
Parufka
Jak wo³y zaczyna³y to w glanach biega³a po³owa rekonstruktorów, a spodnie skórzane by³y szczytem lansu wiem bo sam nosi³em i jedno i drugie, ale by³o to zwi±zane z tym ¿e nasza wiedza i dostêpny materia³ ¼ród³owy by³ ograniczony, a dzisiaj wystarczy wklikaæ adres niniejszego forum i masz wszystko. Uszyæ ³apcie takie jak znalezione pod Beresteczkiem potrafi ka¿dy kto ma dwie rêce bo ich budowa jest skomplikowana jak konstrukcja cepu wiêc nie jest to ¿adne wyt³umaczenie. Je¿eli masz uczulenie na komputer i frehe to masz kolegów z wiêkszym sta¿em i wtedy to oni na pewno ci udostêpni± odpowiednie ¼ród³a i powiedz± co i jak zrobiæ. Jedyne co wystarczy to chcieæ. Mora³ z tej dyskusji widzê jest taki. Po imprezach klepaæ siê po plecach i broñ bo¿e nic nie krytykowaæ bo nie wypada.
Tomasz Rejf
CYTAT(Parufka @ 09:53 02.06.2009) *
Uszyæ ³apcie takie jak znalezione pod Beresteczkiem potrafi ka¿dy kto ma dwie rêce bo ich budowa jest skomplikowana jak konstrukcja cepu wiêc nie jest to ¿adne wyt³umaczenie.

Parufka masz ju¿ zajêcie na Parufkalia 2009 smile.gif
co do reszty siê zgadzam:)
miron
Witam, trochê foci http://picasaweb.google.pl/ospgrabowiec/SzturmZamosc#
Grabowiaki pozdrawiaj± zamo¶ciaków, impreza by³a ¶wietna.

Ps. Jakby co¶ to w grabowcu jest karwasz, fajka i 2 kieliszki, zapewne zamojskie, po odbiór prosze zg³osic sie do Matiasa.
AndrzejJR
Piæ nie pi³em, bo nie mog³em lubo nie chcia³em. Trze¼w± g³ow± przygl±da³em siê ca³ej imprezie. Moim zdaniem bardo udana.

Szczególne podziêkowania dla organizatorów za nienahalnego lektora, który w tle, spokojnie podpowiada³ widzom, co siê dzieje nie wytracaj±c siê do samej strategii i przebiegu poszczególnych potyczek w ramach bitwy.
Dowódcom grup za wyczucie gor±czki bitewnej i w³a¶ciwe decyzje o wycieczkach, starciach kontratakach i odwrotach.

Co do oprawy szturmu czyli obydwóch turnieji i wieczornej biesiady to szczególne pok³ony organizatorom za konsekwencje i dopiêcie wszystkiego mimo niepogody.

Dla tych co nie lubi± jak za ko³nierz leje deszcz, a na biesiadzie z czupryn siê kurzy i s³ychaæ rubaszne pie¶ni proponujê aby opracowali scenariusz balu na ratuszu lub zamku, gdzie bêdzie ciep³o bi³o od kominka, kamerdyner poda puchar wina, kapela dworska zagra skocznie acz powa¿nie i wspominaæ siê bêdzie podró¿e do Italii czy Francji czy te¿ ostatnie skandale na dowrze.
Z przyjemno¶ci± wezmê udzia³ w takiej Bitwie na Dworze gdzie komplement zastapi sztych szabl±, a celna riposta strza³ z pó³haka.

Lysy_Gnom
Witam
Chcia³em podziêkowaæ organizatorom oraz innym uczestnikom za fajn± imprezê.
Tegoroczny szturm by³ trochê gorszy od zesz³orocznego, ale wynik³o to z pogody oraz braku kazamat. Bo chodzenie po kazamatach w nocy z p³on±c± ¶wieczk± ma swój klimat smile.gif
Mam nadzieje, ¿e przysz³oroczny szturm bêdzie jeszcze lepszy.

W przysz³ym roku osobi¶cie dam Dyrekcji szko³y haczyki do ubikacji oraz nawet je zamontuje devil.gif
Armand
Gnomie, haczyków pewnie nie ma ¿eby dyrekcja mog³a sprawdzac czy m³odzie¿ nie pali papierosów w WC devil.gif To specjalny program monitoringu sponsorowany przez UE :D

Dodam zatem swoje trzy grosze, nieco spó¼nione bo pó¼no dotar³em do domu, i czas nie pozwoli³ na dopisanie na gor±co moich wra¿eñ. Dziêkujê Organizatorom za go¶cinê- by³ to mój pierwszy Zamo¶æ, i od razu widzê ¿e- czytaj±c inne wypowiedzi- mocno nietypowy smile.gif Mo¿liwo¶æ zapoznania siê z urokami starówki i licznych zabytków ograniczy³a niestety pogoda, czynnik który odcisn±³ piêtno na jako¶ci ca³ej imprezy. Ale narzekaæ nie wypada, aura zlitowa³a siê choæ na sobotnie popo³udnie i dziêki temu (oraz przezorno¶ci Macieja Jedliñskiego) nie zamokli¶my w trakcie zmagañ bitewnych. Mog³o byæ gorzej smile.gif

Moje spostrze¿enia- odnios³em wra¿enie pewnego organizacyjnego chaosu, czy mo¿e braku koordynacji dzia³añ. W skrócie- np. has³em ¶niadania mo¿e byæ „No to musztarda PO parówkach” devil.gif Chyba za ma³o ludzi zosta³o przydzielonych do zbyt wielu zadañ, logistyka na tym ucierpia³a. Biesiada ju¿ du¿o korzystniej- mimo jak s³ysza³em zredukowanego bud¿etu, nie cierpia³em na brak jad³a (bardzo smaczna szynka) czy napitku- nie musia³em byæ zdany na w³asne zapasy w zakresie wina czy piwa. Jednak prace remontowe wygoni³y ten mi³y element ka¿dej imprezy do plastikowego, do¶æ ciasnego namiotu, i mo¿na by³o sobie z tym poradziæ wyprowadzaj±c czê¶æ sto³ów (np. w podkowê) na zewn±trz, rozpalaj±c wiêcej ognisk etc. Na operê staropolsk± bardzo siê nie skar¿y³em, (Ig³a- czy ja rozumiem, ¿e sugerujesz i¿ ¶piewa³em szanty? angshock.gif Informujê Ciê zatem, i¿ nasze wokalne popisy ograniczy³y siê do starej pie¶ni Regimentu- móg³ Ciê zmyliæ refren o p³yniêciu do “starej Szwecji” - ale to nie jest szanta, lecz pie¶ñ o wojnie 30- letniej autorstwa spó³ki Bryan&Kelly&Carlos&Wêglu devil.gif ) . Potem by³y ju¿ tylko nocne gemajnów rozmowy smile.gif) Leliwie dziêkujê te¿ za mê¿ne i g³o¶ne :D próby wyswatania mi pewnej uroczej tancerki przy pomocy „czy ten Pan i ta Pani” :D, ubawi³em siê setnie, na pewno lepiej ni¿ s³uchaj±c po raz 1000x „Soko³y..” Ogromnie radowa³a te¿ serce kapela na ¿ywo do tañca, i mo¿liwo¶æ potañczenia z pannami, co powinno byæ sta³ym punktem ka¿dej biesiady zamiast li tylko chóralnych ryków i picia na siedz±co.

Bitwa- ca³kiem przyjemna, wzi±wszy pod uwagê szczególne okoliczno¶ci (remont) i wszelkie ograniczenia imprezy, ale- dopisze siê do postulatów trolla. Za rok KONIECZNIE wiêcej przemy¶lanej taktyki, lepszego wykorzystania chocia¿by wzniesionych w polu elementów fortyfikacji polowych czy chat. Piechot± i jej „pospolitym” wsparciem miota³o po tym polu trochê bez sensu, przynajmniej na lewym skrzydle. Po co tak dalekie wycieczki pod same lufy czy inne narzêdzia adwersarzy, i potem „run forest run” za swoje umocnienia po 10x, czy nie lepiej ZDOBYWAÆ i ODBIJAÆ je z r±k do r±k? A mo¿na by³o zrobiæ choæby tak;

Awangarda Kozaków wygania gospodarzy (dziewki piszcz±, ch³opi wrzeszcz±, inwentarz beczy etc.;p) z chaty i umacnia siê tam, za awangard± pod±¿a reszta oddzia³ów. Piechota obroñców po salwie w³asnej artylerii robi wycieczkê, atakuje umocnienia kozackie/chatê, obie strony ostrzeliwuj± siê, potem sympatyczna walka na broñ rêczn± i wyparci Kozacy wycofuj± siê do swych szyków- potem atakuj± wiêksz± masa, wypieraj± z kolei wycieczkê i ostatecznie podpalaj± chatê która mo¿e efektownie zgorzeæ smile.gif (By³a tak nas±czona naft±, ¿e chyba wystarczy³by bliski strza³ z muszkietu). Musia³yby oczywi¶cie z ogólnej masy kombatantów byæ wydzielone dwa oddzia³y “komandosów” do wyrywania sobie nawzajem stanowisk. Trzeba przej¶æ od ataków „lu¼nych watah” do podzielenia tego wszystkiego na pododdzia³y s³uchaj±ce swoich dowódców, którzy z kolei wiedza, co maj± robiæ. Wszyscy odtwarzaj±cy wojsko potrzebuj± wiêcej i wiêcej szkolenia, wtedy dowodzenie bêdzie ³atwiejsze... MUSZTRA, panowie, ot co smile.gif

O warunkach sanitarnych ju¿ pisano, przynajmniej dla dziewczyn powinny byæ ZAMYKAJ¡CE siê toalety oraz prysznice. Ja prze¿y³em, acz nieco ¶mierdzacy ]:-> Ale oblê¿enie to nie wizyta w fitness klubie, prawda? ]:->

Najprzyjemniejsz± czê¶ci± imprezy by³o utrwalenie starych znajomo¶ci i nawi±zanie nowych (pozdrawiam Pospolitaków z Krakowa) , oraz naprawde cenne rozmowy, choæby zal±zek tej co to nie odby³a siê na Tykocinie- o przysz³o¶ci XVII w. inscenizacji, o tym co sie nam podoba, a co nas wkurza, co by siê chcia³o zmieniæ. Mam nadziejê Kokosz i El Paruffko, ¿e w±tek ten kontynuowaæ bêdziemy na Parufkaliach. A tak¿e rapierowe gadki z Kawalerem Kastanietów, czyli Andrzejem Lament± smile.gif Pozdrawiam wszystkich.
Têcza
Ju¿ wiêkszo¶æ moich przedmówców szczegó³owo wypunktowa³a wszelkie niedoci±gniêcia, niedogodno¶ci i wpadki organizacyjne do których z pe³n± ¶wiadomo¶ci± siê przychylam.
Z ca³ym szacunkiem dla cz³onków z Zamojskiego Bractwa Rycerskiego, których bardzo lubiê, muszê jednak rzec, ¿e w moim odczuciu tegoroczny Zamo¶æ by³ najgorszym w historii tych imprez, a osobi¶cie najgorsz± imprez± na jakiej kiedykolwiek by³em dotychczas. I w ¿adnym wypadku pogoda czy brak kazamat nie wp³ynê³y na moje odczucia, bo ju¿ nie jedna impreza w gorszych warunkach siê odbywa³a i by³a bardzo udana.

Dziwi i zastanawia mnie wypowied¼, ¿e przygotowaniem ca³ej imprezy zajê³o siê tylko 5 osób, a gdzie pozostali? Wszak jak dobrze sobie przypominam z innych imprez na których ZBR go¶ci, zazwyczaj przybywacie w du¿o wiêkszej liczbie. Kim wiêc jest te kilkadziesi±t osób poza t± 5 organizatorów?? Figurantami na papierze?? Przy tak licznym Bractwie impreza powinna byæ dopracowana wrêcz w ka¿dym szczególe na d³ugo przed jej rozpoczêciem, a na miejsce zranionego Leszka powinny byæ co najmniej 1 osoba która jest go w stanie zast±piæ. A tu nie ma nawet nikogo do pomocy w turnieju bojowym szabli do ubierania i rozbierania walcz±cych. Nawet sam± bojówkê prowadz± ludzie z innego bractwa, ³uczniczy zreszt± te¿. Kto wiêc tu jest tak naprawdê organizatorem?? Zrozumia³ bym to gdyby ca³e ZBR liczy³o tylko te 5 osób, ale chyba tak nie jest.

Koñcz±c t± jak¿e niemi³± równie¿ i dla mnie wypowied¼, chcia³bym aby w³adze miasta Zamo¶æ oraz Muzeum zastanowi³y siê nad tym czy impreza nie zmierza w z³ym kierunku i czy nie nadszed³ czas by co¶ tu zmieniæ.
Natomiast wszystkim cz³onkom Zamojskiego Bractwa Rycerskiego (nie tylko 5 organizatorów) proponuje zadaæ sobie pytanie: "Czy potrafimy i jeste¶my w stanie razem przygotowaæ i przeprowadziæ kolejny Szturm Twierdzy Zamo¶æ?"
krzysztof.zascianek
Na Kujawach widaæ mniej malkontentów . Pomstowali¶my g³ównie na pogodê . Wyjazdu na szturm nie ¿a³ujemy , choæ to i owo mog³o wypa¶æ lepiej . Nic to .
A jak rzecz wygl±da³a oczami ¿o³nierza, który przecie po swojemu ca³± batalijê widzi kto ciekaw niech czyta na : www.szlachta.domenium.pl
Nie przeczê ,¿e z drugiej strony wygl±da³o to tak samo ... hehehe.gif
Rafa³ Jarosz
W imieniu Roty chcia³em podziêkowaæ organizatorom za turniej, bawili¶my siê bardzo dobrze. Dobra robota Panowie. Zawsze siê chêtnie u Was pojawimy, ilekroæ nas zechcecie zaprosiæ.
Szczególne podziêkowania za zespó³ graj±cy w czasie uczty (ten drugi, nie ten co zwykle), nie da³oby siê go za³atwiæ te¿ w przysz³ym roku?

Ca³e to jêczenie o z³ym poziomie turnieju jest w wiêkszej czê¶ci bez sensu. To nie jest wycieczka z biura podró¿y, nie wszystko musi byæ zapiête na ostatni guzik. Czê¶æ atrakcji trzeba sobie zorganizowaæ we w³asnym zakresie. bigsmile2.gif

Przy okazji – w szkole, w sali nr 24 zgin±³ mi nó¿. Tak mniej wiêcej 20-30 cm d³ugo¶ci, lekko rozszerzaj±ce siê ostrze z wzorem z gwiazdek i pó³ksiê¿yców na jednej stronie, rêkoje¶æ z ko¶ci ze zdobieniem z wpuszczonych drobnych szklanych oczek, zielonych i czerwonych.
Oddawca mo¿e liczyæ, ¿e na ¿adnym turnieju na którym bêdê nie zabraknie mu nigdy fajki i tytoniu. smile.gif
kultura
doda³em kilka filmików na YouTube, wystarczy wpisaæ "Szturm twierdzy Zamo¶æ" i ustawiæ na "najnowsze"

pozdrawiam
leszek s
I jeszcze ma³y remanent odnale¼li¶my karwasz z grubej skóry podszyty materia³em
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.