Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bukowy Las-III/IV.2009r.
> Prywatne Inicjatywy > Wyprawy
Stron: 1, 2
Vislav
Witam

Strona militarna przedsiêwziêcia zosta³a ³adnie opisana i zdefiniowana: dowódca obozu, dowódca dru¿yny, capstrzyk, warta, patrol.

Mnie jednak interesuje strona warsztatowa przedsiêwziêcia, czy bêd± dostêpne:
- groty trzpieniowe, dziegieæ, pióra na lotki?
- narzêdzie do ³upania/darcia drewna? froe - serce mnie boli jak do tego celu u¿ywa siê toporków.

Ku¼nia polowa jako miejsce dora¼nych napraw sprzêtu, ewentualnie wykonania jaki¶ drobiazgów wydaje mi siê uzasadniona. Produkcja grotów niekoniecznie - tutaj raczej powinien byæ zapas. Szczególnie, ¿e efekty mog± byæ takie.
Samo wykonywanie promieni i uzupe³nianie zapasu strza³ jest ju¿ o wiele bardziej prawdopodobne i chêtnie siê tym zajmê. To samo dotyczy drewnianych elementów tarcz.

Zabiorê ze sob± broñ, chocia¿ stron± militarn± w podanym zakresie nie jestem zbyt zainteresowany. No chyba, ¿e dostanê rozkaz szef.gif usmieszek_07.gif

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg
Cze¶æ.
CYTAT
zg³asza siê równie¿ wiewióra z Raciborza

Podeslij mi prosze na priv opis i zdjêcie wyposa¿enia jakie chcesz zabrac do Bukowego Lasu.
CYTAT
Mnie jednak interesuje strona warsztatowa przedsiêwziêcia, czy bêd± dostêpne:
- groty trzpieniowe, dziegieæ, pióra na lotki?

groty i pióra napewno,dziegieæ je¿eli pogoda na to pozwoli.
CYTAT
narzêdzie do ³upania/darcia drewna? froe - serce mnie boli jak do tego celu u¿ywa siê toporków.
Wystarcza kliny z twardego drzewa,ale je¿eli jednak nie wystarcz± bedzie -froe(choc nie spotka³em siê z czyms takim datowanym na wczesne sredniowiecze(na interesujacych mnie terenach)
CYTAT
Produkcja grotów niekoniecznie - tutaj raczej powinien byæ zapas. Szczególnie, ¿e efekty mog± byæ takie.
.Z tego co mi wiadomo byl to pierwszy z wielu grotów jakie zrobi³ Mikolaj,poza tym ka¿dy ze zg³oszonych Wayfarers z ró¿nych przyczyn nie stawil sie w Ole¶nie.Co moim zdaniem nie pomoglo w budowaniu tego spotkania.
hmmmm.....moga byc takie ale nie musz±,przygotujemy kilka grotow wczesniej,ale tak¿e udostêpnimy materia³ i narzedzia i bedziesz mógl sprubowac w³asnych sil w przygotowaniu kilku dla siebie.
CYTAT
Samo wykonywanie promieni i uzupe³nianie zapasu strza³ jest ju¿ o wiele bardziej prawdopodobne i chêtnie siê tym zajmê. To samo dotyczy drewnianych elementów tarcz.
Dostalismy od nadlesnictwa drzewo opalowe,bodajze 2m3 z tego co pamietam.Bedzie z czego drzeæ.
Na zakonczenie:
Ja oprócz nocnego marszu bede caly czas w obozie,zapewniam Ciê ¿e ludzie pozostaj±cy w munitio nie beda sie nudzic.Moze nawet zaczn± mnie przeklinac na koniec bigsmile2.gif
pozdrawiam
M
Iobiorn
S³awa!

Z chêci± wezmê udzia³ w projekcie smile.gif
Rozumiem ¿e równie¿ mam przes³aæ zdj. tego co mam zamiar zabraæ?

Pozdrawiam.
Vislav
Witaj Mscidróg!

1. Nie wiem kto z grupy Wayfarers deklarowa³ swój przyjazd do Ole¶na. Przynajmniej w temacie nikogo nie zauwa¿y³em. Zreszt± nie ma to ¿adnego znaczenia dla kolejnego przedsiêwziêcia.
CYTAT(M¶cidróg @ 17:59 01.01.2009) *
W Ole¶nie przewidziane jest wykonanie dziegciu w sta³ej postaci s³u¿±cego do mocowania grotów strza³ w promieniach.Tak¿e wykonanie samych grotów na podstawie przywiezionej dokumentacji,
Satysfakcjonujace bedzie wykonanie conajmnie 4-5 grotów trzpieniowych i jednego z tulejk±.
Natomiast w Bukowym Lesie wykozystamy dziêgieæ i groty do wykonania strza³.

St±d by³o moje pytanie. Nie chodzi³o mi o ocenê pierwszych prac Miko³aja, ka¿dy z nas zaczyna/zaczyna³ od podstaw.

2. Mam nadziejê, ¿e uda siê wykonaæ kilka grotów trzpieniowych i dziegieæ w trakcie projektu Ostara w Osadzie jako materia³ do dalszych dzia³añ w trakcie Bukowego Lasu.

3. Nastawi³em siê na prace w drewnie - wykonywanie promieni i kompletnych strza³ w trakcie Bukowego Lasu. Do tego te¿ zabiorê odpowiednie narzêdzia, st±d te¿ by³o pytanie o klin/tasak do darcia drewna na deski i promienie. Kliny drewniane s± dobre do wstêpnego roz³upywania grubszych kloców. Do darcia desek potrzebne jest narzêdzie o ostrzu d³u¿szym ni¿ ¶rednica pnia.

4. Drewno opa³owe samo w sobie jest pozaklasowe - zazwyczaj trudno jest znale¼æ co¶ prostego i odpowiednio d³ugiego bez sêków. Zak³adam, ¿e co¶ siê wybierze odpowiedniego dla naszych potrzeb.

5.
CYTAT
Wystarcza kliny z twardego drzewa,ale je¿eli jednak nie wystarcz± bedzie -froe(choc nie spotka³em siê z czyms takim datowanym na wczesne sredniowiecze(na interesujacych mnie terenach)

Je¿eli masz dokumentacjê odno¶nie narzêdzi ciesielskich i stolarskich u¿ywanych w czasach i miejscu, zgodnie z tym projektem - chêtnie bym siê z tym zapozna³. Moja wiedza obejmuje raczej tereny pó³nocne, m.in. znalezisko z Matsermyr.

pozdrowienia Vislav
-Budzigniew-
Witam.

CYTAT
Je¿eli masz dokumentacjê odno¶nie narzêdzi ciesielskich i stolarskich u¿ywanych w czasach i miejscu, zgodnie z tym projektem - chêtnie bym siê z tym zapozna³

W za³±cznikach trochê narzêdzi z Mikulcic.

Pozdrawiam
M¶cidróg
Cze¶æ.
CYTAT
1. Nie wiem kto z grupy Wayfarers deklarowa³ swój przyjazd do Ole¶na. Przynajmniej w temacie nikogo nie zauwa¿y³em. Zreszt± nie ma to ¿adnego znaczenia dla kolejnego przedsiêwziêcia.

Obaj z Irkiem uznali¶my nasze uczestnictwo w Olesnie z racji tego ze Lotgar nalezy do naszej grupy za oczywiste,wiem ze Ja¶min deklarowal swój przyjazd,nie wspominaj±c o Rabiedze.
Kazdy z nas nie mógl dotrzeæ z ró¿nych wa¿nych powodów.
CYTAT
CYTAT(M¶cidróg @ 17:59 01.01.2009)
W Ole¶nie przewidziane jest wykonanie dziegciu w sta³ej postaci s³u¿±cego do mocowania grotów strza³ w promieniach.Tak¿e wykonanie samych grotów na podstawie przywiezionej dokumentacji,
Satysfakcjonujace bedzie wykonanie conajmnie 4-5 grotów trzpieniowych i jednego z tulejk±.
Natomiast w Bukowym Lesie wykozystamy dziêgieæ i groty do wykonania strza³.

Dziegciu nie pozyskano,dlaczego?Moze Lotgar wyjasni?
http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...st&p=237507
Dokumentacji nie przywizli¶my bo nie przyjechalismy.Niestety.
Groty które wykonal Lotgar zosta³y rozdane uczestnikom "Starego Olesna".
W miniony weekend ustali³em z Miko³ajem spotkanie przed Bukowym Lasem w³a¶nie w celu wykonania grotów jeszcze raz.
CYTAT
2. Mam nadziejê, ¿e uda siê wykonaæ kilka grotów trzpieniowych i dziegieæ w trakcie projektu Ostara w Osadzie jako materia³ do dalszych dzia³añ w trakcie Bukowego Lasu.

Napewno bedzie to pomoc dla nas,dziekuje.
CYTAT
4. Drewno opa³owe samo w sobie jest pozaklasowe - zazwyczaj trudno jest znale¼æ co¶ prostego i odpowiednio d³ugiego bez sêków. Zak³adam, ¿e co¶ siê wybierze odpowiedniego dla naszych potrzeb.
Widzia³em to drzewo,wczesniej wyjasni³em nadle¶niczemu do czego bedzie miedzy innymi wyko¿ystane.Z dwóch kubikow wybranie dwóch-trzech metrówek o srednicy ok.40cm nie bedzie problemem.

CYTAT
Je¿eli masz dokumentacjê odno¶nie narzêdzi ciesielskich i stolarskich u¿ywanych w czasach i miejscu, zgodnie z tym projektem - chêtnie bym siê z tym zapozna³.

Do za³±cznikow Irkowych dorzucam jeszcze jedno zdjêcie narzedzi z Mikulczic. Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
W Bukowym Lesie zapewniam:
o¶nik prosty
osnik z wygietym ostrzem
cios³o proste i po³okrag³e
pi³e wlo¶nice
ewentualnie kilka strugów (do indywidualnego zastosowania)
pozdrawiam
M
nietoperz
zbyszek -nietoperz,jarek - iobiorn przyjedziemy samowtór ,na dzisiaj to w pi±tek na 99%.mogê wam przywie¼æ trochê ¿ywicy sosnowej bo z dziekciem to trochê roboty jest a ilo¶ci wychodz± mizerne
M¶cidróg
CYTAT(nietoperz @ 10:54 24.02.2009) *
zbyszek -nietoperz,jarek - iobiorn przyjedziemy samowtór ,na dzisiaj to w pi±tek na 99%.mogê wam przywie¼æ trochê ¿ywicy sosnowej bo z dziekciem to trochê roboty jest a ilo¶ci wychodz± mizerne

Oczywi¶cie zapraszam:)
Zbyszek ,jezeli masz dziegieæ juz zrobiony w domu to proszê przywiez.Nie wiem czy uda nam sie go pozyskaæ na miejscu.Wszystko zale¿y od pogody jak± bedziemy mieli.aha...¿ywice tez we¿smile.gif
Wd³g pisma jakie dosta³em od Nadle¶nictwa,miejsce na obóz obejmujemy na tydzieñ przed,w tym czasie postaram siê wykonac piec,ale nie wiem czy siê nie rozszczelni,jak pisale¶ ;troche roboty z tym jest:)
pozdrawiam
M
Militia Templi
przepraszam, ¿e nie czyta³em do koñca odpowiedzi innych, bo jestem ju¿ troche zmêczony.
impreza- pomys³ ¶wietny, troche mnie przera¿a wstawanie rano, ale my¶le, ¿e da sie prze¿yæ.
pytanie moje, czy ta impreza jest mega super ekstra ¶ci¶le datowana, czy pocz±tek XIII wieku mo¿e siê podpi±æ?

bo je¶li tak, to jeszcze napiszê tu, czy uda mi siê ze szko³± za³atwic, ¿ebym by³ zwolniony z tego pi±tku jednego :D

bo pomys³ mi sie podoba... zero trolli, którzy wmawiaj± rekonstruktorom, ¿e miecz wa¿y 30 kilo a zbroja 300 i te pe i te de wszycy znamy te ¶piewki

pozdrawiam,
Mauryc.
M¶cidróg
Cze¶æ.
CYTAT
czy ta impreza jest mega super ekstra ¶ci¶le datowana, czy pocz±tek XIII wieku mo¿e siê podpi±æ?
Wydawa³o mi sie ¿e podawalem datowanie:)Albo moze chcialem podaæ a nie poda³em:)
Dolnej granicy nie ma,górna do koñca XIIIw.
CYTAT
miecz wa¿y 30 kilo a zbroja 300 i te pe
My wmawiamy ludziom,ze miecz wa¿y 60kg a zbroja conajmniej tyle ile kafar do wbijania pali mostowych bigsmile2.gif
pozdrawiam
M
M¶cidróg
Cze¶æ.

Mo¿e juz czas og³osic liste zg³oszonych grup lub osób indywidualnych.

Razoslaw http://dagomearcheo.blogspot.com/
Julko http://dagomearcheo.blogspot.com/
Vislav http://my.opera.com/Vislaff/blog/
Poczet Ja¶mina- 5 sztuk http://www.poczet-jasmina.pl/
Mairead http://www.celtica.pl/
Boran http://www.krak.krakow.pl/
Nietoperz Gwardia Wareska
Freja -//-
Iobiorn -//-
Mauryc(?)
Thyrvald +(?) http://www.kram-rudych.pl/
Velesuv lid (Czechy) -5 sztuk http://www.slovane.cz/
GRH Bukowy Las- 8 sztuk (wliczaj±c Lotgara:)) http://bukowlas.blogspot.com/

Osoby funkcyjne:

Ja¶min-d.dr
Boran -d.dr
Irek -przewodnik
Mairead -przewodnik

Je¿eli na miejscu oka¿e siê ze jest nas za ma³o,bo jak wiadomo -wypadki chodz± po ludziach,to oczywiscie mam plan awaryjny.
Pozdrawiam
M.
M¶cidróg
Dzisiaj razem z Irkiem i Miko³ajem uruchomilismy kuznie.
Efekt naszej pracy mo¿na obej¿ec pod linkiem:

http://picasaweb.google.pl/Mscidrug/Kuznia#

Zrezygnowalismy z recznych miechów na rzecz elektrycznego z powodu braku czasu.
Mieli¶my do dyspozycji tylko kilkanascie godzin,a chcielismy zrobic jak najwiêcej.
Uda³o nam siê zrobiæ 6 grotów do strza³ i jeden topór.
Na Bukowym Lesie zrobi sie jeszcze kilka:)

M.
M¶cidróg

WAZNA WIADOMO¦Æ:

Z POWODU "NAJNOWSZYCH" DEWASTACJI ¯ABIEGO OCZKA ZMUSZENI JESTE¦MY PRZENIE¦Æ MIEJSCE OBOZOWANIA DO INNEGO WYROBISKA KAMIENIA.TEN SAM LAS,KILKADZISI¡T METRÓW DALEJ . Z DALA OD UCZÊSZCZANYCH SZLAKÓW TURYSTYCZNYCH.NOWE MIEJSCE ZAPEWNIA WIEKSZ¡ PRZESTRZEÑ DO ROZBICA OBOZU,£ATWIEJSZY DOSTEP DO WODY ZDATNEJ DO MYCIA,BEZPIECZNIEJSZE MIEJSCE PARKINGOWE.NIE POSIADA JEDNAK OCZKA WODNEGO.

Z DNIEM DZISIEJSZYM TAK¯E, ZAMYKAM LISTE UCZESTNIKÓW,ZWI¡ZANE JEST TO Z TYPOWO LOGISTYCZNYMI SPRAWAMI.

Pozdrawiam.
M.

Lotgar
Witam.
W lesie gdzie bêdzie odbywa³ sie Bukowy las , grasuje puma :

http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AI.../OPINIE/4846946

Tak ¿e warty trzeba bêdzie trzymaæ na serio hahahaha.
Pozdrawiam
LOTGAR
M¶cidróg
CYTAT(Lotgar @ 12:12 05.04.2009) *
Witam.

http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AI.../OPINIE/4846946

Tak ¿e warty trzeba bêdzie trzymaæ na serio hahahaha.
Pozdrawiam
LOTGAR

P.Les³aw Sobieraj, dyrektor zoo w Opolu powiedzia³ chyba do¶æ obszernie na ten temat w materiale wideo.
pozdrawiam
M.
M¶cidróg
Groty do strza³ juz s±,kilka jeszcze sie ewentualnie dorobi na miejscu,dziegieæ (smo³ê drzewn±) przywiezie Vislav,materia³ na promienie bedzie na miejscu,pozostaje kwestia lotek.Posiadamy tylko takie jak w za³±czniku (Myszo³ów)-postaram sie za³atwic gêsie ,choæ mieszkamy na wsi,w erze supermarketów przesta³o siê op³acaæ chodowanie drobiu icon_sad.gif .Prosba.Je¿eli kto¶ ma dostêp do gêsich piór niech we¿mie ile wlezie:)
Froe jest juz na ukoñczeniu smile.gif ,bed± osniki proste i giête-cios³a tak samo.Wezmê pó³okr±g³y strug i pi³e w³o¶nice.Prosze mi napisac na priv kogo odebrac z dworca PKP i o której godzinie.
Dla zmotoryzowanych-z Prudnika wyjazd w kierunku wsi Dêbowiec.Przeje¿dzamy przez wie¶ (4 domy na krzy¿) mijajac le¶niczówkê,wje¿dzamy do lasu,le¶n± drog± (bardzo dobra jak na polskie warunki smile.gif ) ca³y czas prosto a¿ do konca lasu,tam po lewej stronie drogi bedzie le¿a³o obozowisko.Poza tym postawimy drogowskazy.Nie sposób nie trafiæ.Samochody zostawiamy pod nosem smile.gif
Ja z Irkiem i Miko³ajem bedziemy tam juz od wtorku,staraj±c siê postawiæ zal±¿ek ostroko³u,piece do kuchni i mo¿e jak±¶ wygódke...
M
Razoslaw
CYTAT

No to co? Ju¿ w pierwszym po¶cie tego tematu M¶cidrug napisa³ przecie¿:
CYTAT
patrole bed± uzbrojone w ostr± broñ

woohoo.gif
M¶cidróg
CYTAT(Razoslaw @ 16:03 09.04.2009) *
CYTAT

No to co? Ju¿ w pierwszym po¶cie tego tematu M¶cidrug napisa³ przecie¿:
CYTAT
patrole bed± uzbrojone w ostr± broñ

woohoo.gif

Zamykaj±c temat kocourków i innych worków na pch³y bigsmile2.gif
Z chodowli w Czechach uciek³o 5 kotów.Ile do tej pory z³apano? Nie wiem.
Prawdopodobnie sa to zwierzeta m³ode oko³o 1,5 roczne.
Tak siê sk³ada ¿e akurat ganiaja sobie po naszych terenach i gdzie¶ maja ze w tym czasie organizujemy Bukowy Las bigsmile2.gif Wszyscy jestesmy dorosli i potrafimy zachowac ostrozno¶æ.
Pozdrawiam ....a Tobie Lotgar nogi z d.... powyrywam za sianie paniki bigsmile2.gif
M.
Lotgar
CYTAT(M¶cidróg @ 17:46 09.04.2009) *
Pozdrawiam ....a Tobie Lotgar nogi z d.... powyrywam za sianie paniki bigsmile2.gif
M.

Witam.
HEHEHE Dobra musze to powiedzieæ ; tak naprawdê to my¶la³em ze zbierze sie kulku chetnych na usiepanie bestyji . A tak na marginesie to dwie skórki s± ju¿ zarezerwowane , jedna bierze Irek a jedna ja . S± jeszcze trzy do podzia³u kto sie pisze hehehehehe.
POzdro
LOTGAR
Razoslaw
Zastanawiaj±c siê nad w miarê sensownym odliczaniem czasu na warcie wpad³ mi do g³owy jeszcze jeden pomys³ - licz±c na brak bumelanctwa i zak³adaj±c, ¿e wartownik powinien robiæ co¶ takiego jak obchód wokó³ obozu ¿eby sprawdziæ czy Awary, Ruskie, pumy, s³onie czy inni Krzy¿acy pod obóz nie podchodz± to wystarczy wiedzieæ ile czasu zajmuje jeden niespieszny obchód. Nawet orientacyjnie, bez zegarka. Na podstawie tego mo¿na próbowaæ ustaliæ ile obchodów powinien zrobiæ wachman aby wartowaæ przez wymagana ilo¶æ czasu...
M¶cidróg
Witam w przerwie prac nad przygotowanie obozu.
Pojawilo sie kilka zmian.
Stracilismy jednego przewodnika ,dlatego rezygnujemy z piatkowego marszu.Oba sobotnie nadal aktualne.
Sprawdzilismy tak¿e wygodniejsza droge dojazdow±.
Zmotoryzowani wje¿dzaj±cy do Prudnika od strony Opola lub Kedzierzyna Kozla kieruja sie wd³g znaków drogowych na by³e przej¶cie graniczne Trzebina -Bartultovice.Mijamy Lidla za chwile Kaufland a potem prosto droga nr.41 w kierunku Trzebiny i Bartultovic.Kilkaset metrów przed przej¶ciem skrêcamy w boczn± drogê (w prawo-oznakowana bia³ko zielonymi slupkami) tam bêdzie sta³ drogowskaz Bukowy Las.Od tego miejsca prosto asfaltow± pózniej kamienist± drog± w kierunku lasu.Obozowisko bedzie widoczne. Od ¶ciany lasu po prawej stronie drogi ok.300 m lezy obóz.
Dzisiaj przygotowalismy miejsce na obóz,palenisko,zacz±tek p³otu,dwa piece kamienne.
Od jutra dostêpny jestem pod nr.tel. 693854345

http://picasaweb.google.pl/Mscidrug/Bukowy...967382382207970

Pozdrawiam.
Damien
Ha jako pierwszy moge napisaæ ¿e by³em i by³o fajnie :D
zdjêcia z mojego aparatu mo¿na obejrzeæ tutaj:
http://picasaweb.google.pl/Dazzoth/BukowyLas09#
cajron
ja tez bylem i uwazam ze bylo bardzo fajnie =) pozdro od Foki ;)
M¶cidróg
Witam.

Kilka slów ode mnie na pocz±tek.
Z powodu braku dwóch osób funkcyjnych musielismy przeorganizowaæ impreze.
Postanowilismy ¿e pi±tek bêdzie dniem luznym i marsz sie w tym dniu nie odbêdzie.Zreszt± by³o nas za ma³o.Czesi dojechali oko³o godz.18 00.
Z za³o¿eñ wcze¶niejszych spotkanie w Bukowym Lesie powinno sie obracac woko³ "dzialañ w obozie wojennym"..z powodów w/w musieli¶my co nieco improwizowaæ.Pierwszego dnia do wystawienia warty ( 6 ludzi ) zabrak³o si³y ¿ywej.Pierwsz± zmianê objeli Damian z Cajronem wd³g zaleceñ Razovca odno¶nie pomiaru czasu:),nastêpn± Razoviec z Wojtkiem.Ja wraz z Ja¶minem i Irkiem wybralismy sie na krótk± wycieczke zbrojn±.Po naradzie zrezygnowalismy z ca³odobowej warty,na rzecz 6 godzinnej od pó³nocy do rana.
W sobotê Ja¶min z Irkiem poprowadzili oddzia³ zbrojny z³o¿ony z wszystkich dostêpnych wojowników na dzienny ( jedyny zreszt±) rekonesans.
Pogoda dopisa³a,moglismy wykonac kilka zalo¿eñ poza programowych.
Choæby taki wypa³ ceramiki.Tym razen wd³g zaleceñ Wie¶ka,który zakoñczy³ sie powodzeniem.Efektem pracy rzemie¶lniczej by³y tak¿e dwie kompletne strza³y,kilka ose³ek,branzoleta,prawie :)skonczona tarcza,gwizdki,flety i wiele ró¿nych drobnych rzeczy których nie pamietam:)Kuchnia pracowa³a pe³n± par±.Kamienne piece s± doskona³ym rozwiazaniem,niezast±pione okaza³y sie miski ¶l±skie.Wymienilismy sie doswiadczeniami,wyci±gnelismy wnioski na przysz³o¶æ.Na to wszystko na³o¿y³a siê piêkna pogoda i wiosna któr± bêdzie mo¿na obej¿ec na zdjêciach Wie¶ka.
Na temat rekonesansu niech sie wypowiedz± uczestnicy.
Czê¶æ zdjêæ pod linkiem.

http://picasaweb.google.pl/Mscidrug/BukowyLas1719042009r#

Skoñczy³o mi sie miejsce na picasso,nied³ugo wrzuce reszte.
Dziekuje wszystkim za przyjazd i zaanga¿owanie.
Pozdrawiam
M.
jasmin
Cze¶æ!

Nie by³o tak wspaniale, jak pisze M¶cidróg.
Kasza nie by³a przepalona, mieso nie by³o dogotowane, piece nie grza³y tak szybko jak powinny grzaæ, temperatura nie by³a za ciep³a, za¶ s³oñce razi³o w oczy w trakcie marszu. Tradycyjnie ju¿ organizator zapewni³ za ma³o wody, za ma³o zajêcia i nawet siê nie postara³, by kamienie na których siê spa³o nie mia³y wyg³adzonych krawêdzi.

Nie ¿yczê i nie polecam podobnych eksperymentów. Mam nadziejê, ¿e na ZW M¶cidróg bêdzie równie nie zadowolony:)

Jak foka da³a g³os, to pies z wra¿enia narobi³ do jaskini trola.

Dziêkujê grupie organizatorskiej za przygotowanie i zorganizowanie nam zajêcia, rozrywki i mo¿liwo¶ci spotkania na szlaku wraz z wymian± tradycyjnego jadu:)

Pozdrawiam
-Budzigniew-
Witam.
Na temat samego obozu i prac w nim prowadzonych nie bêdê siê rozpisywa³, bo zrobi³ to M¶cidróg , a i pozostali uczestnicy te¿ bêd± chcieli pewnie dodaæ co¶ od siebie bigsmile2.gif Za to postaram siê w miare klarownie opisaæ sobotni patrol :
Wyruszyli¶my z obozu oko³o po³udnia w sile 12 ch³opa, (z czego Ja¶min jako dowódca patrolu a ja w roli przewodnika) , po oko³o godzinie przedzierania siê przez las i pokonaniu kilku strumieni dotarli¶my do czerwonego szlaku, którym wdrapali¶my siê na D³ugotê (457 m.n.p.m) Z góry zeszli¶my do wsi Wieszczyna i wchodz±c na ¿ó³ty szlak pod±¿ali¶my wzd³u¿ pasa granicznego przez strome podej¶cia stoków D³ugoty, nastêpnie wspiêli¶my siê na szczyt Wróblika (396 m.n.p.m) z któreg zeszli¶my do Doliny Marii, kieruj±c siê dalej ¿ó³tym szlakiem w stronê wsi Trzebina dotarli¶my do skraju lasu, tam zeszli¶my ze szlaku i udali¶my siê przez las do obozu.
Patrol zaj±³ nam oko³o 4 do 5 godzin,pokonali¶my w tym czasie w przybli¿eniu jakie¶ 12 km. w tym sporo ostrych podej¶æ i kilka przepraw przez strumienie, co zreszt± mo¿na obej¿eæ na zdjêciach bigsmile2.gif

Pozdrawiam
M¶cidróg
Ja¶min anger.gif
Widocznie jeszcze jeste¶ pod wp³ywem bigsmile2.gif ....jadu smile.gif bum.gif
A tak powaznie...fajnie ¿e byli¶cie i mam nadzieje ¿e ZW wypali tak jak zaplanowali¶my.
Reszta zdjêæ z nowego albumu:

http://picasaweb.google.com/Mscidog/BukowyLas1719042009rCz2#

pozdrowionka smile.gif

ps..Trolowi chyba nie przeszkadza³o to za bardzo bigsmile2.gif bum.gif
Damien
Marsz by³ w miare fajny, szkoda tylko ¿e nie wszystkim chcia³o siê dobrze dopancerzyæ icon_rolleyes.gif ale jako¶ dotar³em, choæ grza³em ty³y jak sie da³o bigsmile2.gif moja tarcza jest zdecydowanie za ciê¿ka na takie harce, chocia¿ ³adnie siê prezentuje na zdjêciach smile.gif i zgadzam siê ¿e rzeczywi¶cie by³o stanowczo za ma³o ludzi ¿eby wysz³o pierwotne za³o¿enie obozu wojskowego. Co do trolla któremu nasta³a Mojra to ca³y czas leczy³ siê likarstwem, wiêc nie móg³ za du¿o podzia³aæ w ku¼ni st±d taka nik³a ilo¶æ strza³. Z niecierpliwo¶ci± czekam na zdjêcia innych, mam nadzieje ¿e koledzy czesi te¿ podziel± siê swoimi fotkami.
vladyka Velesova lidu
Fotografie od Velesova lidu

Kdyby nìkdo chtìl plnou kvalitu, tak u jednotlivých fotek je mohu zaslat.

Díky za pozvání.

vladyka Køesomysl
a jeho poddaní
M¶cidróg
CYTAT
Marsz by³ w miare fajny, szkoda tylko ¿e nie wszystkim chcia³o siê dobrze dopancerzyæ

Ty miale¶ podstawowe uzbrojenie piechóra XIIIw.Gdzie w³a¶ciwie poszed³e¶ bez kolczugi smile.gif
Czê¶æ ludzi rekonstruuje wczesn± piechotê rekrutowan± z najszerszej warstwy spo³ecznej,na dodatek zamieszkuj±ca podobnie pagórkowaty teren.Bior±c pod uwagê znaleziska archeologiczne i opisy kronikarzy wyposa¿eni byli maksymalnie do statusu osobu "odtwarzanej"Juz wielokrotnie wspominali¶my ¿e u¿ywanie kolczug,ciê¿kich przeszywanic i niedajbo¿e he³mów z nosalami na takich lub podobnych terenach mija siê z celem.No ale do¶wiadczy³e¶ tego na w³asnej skórze bigsmile2.gif ....co nie ukrywam by³o zamierzone smile.gif
CYTAT
moja tarcza jest zdecydowanie za ciê¿ka na takie harce, chocia¿ ³adnie siê prezentuje na zdjêciach
hmmmm......przejzyj materia³y publikowane przez Razovca http://dagomearcheo.blogspot.com/ lub ch³opaków z Curia Vitcov http://www.curiavitkov.cz/ ,zrób now± lekk± i wytrzyma³± i bedziesz mia³ i ³adn± i dobr±.

Pozdrawiam.
M.
Damien
no w³a¶nie na XIII piechur mo¿e byæ bez kolczugi kilka przyk³adów:
http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...m10ra&b.gif
http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...m27va&b.gif
http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...m12ra&b.gif
http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...m10va&b.gif
a chodzi³o mi raczej o to ¿e np. Foka wzi±³ tylko he³m, tarcze i topór, ale nie roztrz±sajmy tego tematu. Co do tarczy to wiedzia³em jaka powinna byæ, tyle ¿e w³a¶nie mam zamiar zrobiæ sobie drug± pod tym k±tem.
Lotgar
Witam.
Naprawde nie wiem co mam napisaæ , wszyscy ju¿ wyczerpali tematy . O!!! Strasznie cie¿ko sz³o mam darcie desek przy pomocy froa . Jeszzce jako tako sz³o nam z drewnem li¶ciastym , zato belke iglastego zaledwie lekko nadgry¼li¶my . Na szczê¶cie innej roboty by³o w brud .
Dobrze ¿e by³o likarstwo na ten Jad Te¶ciowej , którym pewien osobnik nas podtruwa³ . Zreszt± , du¿y , wredny i ¶mierdz±cy psi± kup± Troll , jest odporny na wszelkie jady .

Fajnie by³o , tylko szkoda ¿e nas puma nie odwiedzi³a , hehehe .
Na os³odzenie , pozostaj± tylko fotki :

http://picasaweb.google.com/lotgar/BukowyLas2009Munitio#
Pozdro
LOTGAR
M¶cidróg
CYTAT
no w³a¶nie na XIII piechur mo¿e byæ bez kolczugi kilka przyk³adów:

Damian....ja w zadnym wypadku nie krytykowa³em twojego uzbrojenia.BM znam na tyle aby sie nie wdawaæ w niepotrzebne dyskusje smile.gif
Tak na marginesie.....aczkolwiek bardzo wazne moim zdaniem.
Wie¶kowa gra na flecie robi³a niesamowite wra¿enie.Pierwszej nocy towarzyszy³a nam sowa i szczekaj±ce kozio³ki,drugiej juz conieco przycich³y.Za to mozna by³o us³yszeæ flet,drumle i bêben. ...w pewnym momencie nawet gitare anger.gif
Niedocenia³em wcze¶niej muzyki na ¿ywo w projektach wêdrówkowych...moja strata smile.gif

Pozdrawiam
M.
Wszeb±d
Witojcie
Najbardziej podoba³a mi siê fotorelacja Lotgara - najwiêcej konkretnych zdjêæ prac.
Moje pytania
1 Czy dziegieæ u¿ywany do mocowania mia³ frakcjê krystaliczn± czy tez by³ w postaci p³ynnej ?
2 Czy w ku¼ni u¿ywali¶cie wêgla drzewnego i czy kotlina by³a od spodu wyk³adana kamieniami czy te¿ wylepiana glin± ?
3 co w darciu drewna sprawia³o najwiêksz± trudno¶æ ? Czy próbowali¶cie roz³upywaæ od obu lic pnia czy tylko z jednej itd....?
4 gary by³y podsuszone przed wypa³em ?
To na razie

HOWGH
jasmin
3 co w darciu drewna sprawia³o najwiêksz± trudno¶æ ? Czy próbowali¶cie roz³upywaæ od obu lic pnia czy tylko z jednej itd....?

- dobór drewna jest tutaj podstaw±

Pierwsze by³o darte li¶ciaste, gdzie w³ókna by³y w miarê prospopadle w kierunku ziemii i nie poskrêcane - robota sz³a w miarê sprawnie. Ostro¶æ narzêdzia ma niewielkie znaczenie - jak dotarli¶my do twardego rdzenia pnia, to ostrze siê po nim ze¶liznê³o.
Druga belka darta by³a sosnowa. Pieñ by³ ju¿roszczepiony na 4ry czê¶ci.
Przy pierwszym darciu "darnica" czy jak sie to zwie, wysz³o z pnia ju¿ po oko³o 15 cm, gdy¿ sosna siê rozpêk³a - poskrecane w³ókna - kszta³t raczej klina ni¿ deski - zatem jest tu zdecydowany wniosek, by przed darciem ogl±daæ belkê, jak ma u³ozone w³ókna: poskrêcane w³ókna nie dadz± dobrego efektu przy darciu ....
Przy drugiej próbie darcia rozsypa³ siê nasz przyrz±d.
Pierwsza belka mia³a oko³o 12 cm ¶rednicy, druga oko³o 20 cm ¶rednicy.
W obu przypadkach trzeba by³o drzeæ na dwa m³otki - bicie z jednej strony nie dawa³o ¿adnego pozytywnego efektu. Foe, pocz±tkowo proste nabra³o w miarê szybko kszta³tu falistego od tego t³uczenia ...
M¶cidróg
CYTAT
1 Czy dziegieæ u¿ywany do mocowania mia³ frakcjê krystaliczn± czy tez by³ w postaci p³ynnej ?

Dziegieæ by³ w formie sta³ej,po podgzaniu przybiera³ formê ciek³± nadajaca siê do uzycia.Po wystygniêciu znów przybiera³ formê sta³±.
CYTAT
4 gary by³y podsuszone przed wypa³em ?

Garki lepi³em okolo 3 tygodni przed BL.Sch³y w miejscu suchym i przewiewnym.
CYTAT
2 Czy w ku¼ni u¿ywali¶cie wêgla drzewnego
Kory drzew iglastych.Szerzej na ten temat mo¿e siê rozwin±æ Lotgar.
CYTAT
Najbardziej podoba³a mi siê fotorelacja Lotgara - najwiêcej konkretnych zdjêæ prac.

Jak pisa³em wczesniej ,tegoroczny BL nastawiony byl raczej na dzia³ania militarne,gdzie rzemios³o z za³o¿enia powinno byc na drugim miejscu.Z powodów które wymieni³em wcze¶niej,musielismy improwizowaæ.Szko³a dla mnie...w kolejnej edycji BL (je¿eli siê odbêdzie) ca³kowicie rezygnujê z aspektu militarnego na rzecz rzemios³a.
Pozdrawiam
M.
Lotgar
Witam.
U¿ywali¶my kory , drewno siê pali i daje za du¿y ogieñ ( tak ¿e bez d³ugich kleszczy nie da rady a przy palenisku nie da sie d³u¿ej wysiedzieæ ). Nie by³o czasu aby robiæ wêgiel drzewny a kupowaæ ; nie o to chodzi³o w tym projekcie. Kiedy¶ przez przypadek znale¼li¶my fajny sposób.
Na takich projektach palenisko budujemy tak :
-na przeciwko miecha robie do¶æ d³ugi skos z kamieni , tam na¿ucamy kory która nie daje takiego ognia jak drewno , tylko sie zwêgla przy ma³ym p³omieniu. ¯a¿±ce sie kawa³ki ¶ciagam do kotlinki , nie potrzeba wtedy d³ugich kleszczy , a ¿a¿y sie mocno. Jak na takie polowe warunki efekty s± zadowalajace .
Co do darcia desek , hmmmm . Nie ka¿dy klocek nadaje sie do darcia. Te iglaste s± pe³ne sêków a w³ukna sa poskrêcane ( a gdy wybierali¶my materia³ to skrupulatnie go ogl±dali¶my ), dlatego nam nie sz³o . Z tym kawa³kiem li¶ciastego by³o ju¿ lepiej ( gdyby nie awaria fro pewnie dalej by³o by ju¿ tylko lepiej ). Nie mam pojêcia co zrobili¶my ¼le . Kiedy¶ do darcia desek u¿ywa³em wspu³czesnej siekiery o szerokim ostrzu i sie udawa³o ( klocki mia³y 0,5 m i by³y dêbowe) . Teraz my¶la³em ¿e przy u¿yciu fro bêdzie lepiej ale by³a straszna lipa . Wiecznie sie hu¶ta³o , nawet gdy z Ja¶minem ude¿ali¶my na dwa m³oty w tym samym czasie . Na nastêpny projekt u¿yje siekiery o szerokim ostrzu .

Pozdro
LOTGAR
PS. Znalaz³em na necie co¶ takiego :
http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AI...IAT11/110395559

A ni¿ej skan z NTO

Razoslaw
Nigdy nie by³em dobry w podsumowaniach ale wypada³oby w koñcu napisaæ parê s³ów. Chyba ju¿ wszyscy podsumowali co by³o do podsumowania. Nauczy³em siê te¿, ¿eby nie braæ podczas marszu dodatkowych badyli, bo strasznie przeszadzaj±. Wolê nie mysleæ co czuje kolumna obci±¿ona ³upami...
Szkoda, ¿e kilka zapowiadanych osób nie dopisa³o. Dziêki wszystkim Obecnym Mimo Przeciwno¶ci Losu za imprezê!

CYTAT
ok. 30 osob z ca³ej Polski oraz kilkuosobowa grupa z Czech. Przez trzy dni bêd± ¿yæ jak grupa wojowników z pocz±tków pañstwa polskiego.

Niektórzy jednak s± niereformowalni...
M¶cidróg
CYTAT
Wolê nie mysleæ co czuje kolumna obci±¿ona ³upami...
No jak to co? Radoche z nowych suwenirów bigsmile2.gif bum.gif
CYTAT
Niektórzy jednak s± niereformowalni...

Niestety...
M.
Vislav
Witam

Przyszed³ czas i na mnie.

Po pierwsze naprawdê warto by³o "t³uc" siê poci±giem przez ca³± Polskê - w stroju, z plecakiem, ró¿nymi gratami oraz Bibelotem pod pach± - aby zawitaæ na to spotkanie. Wodzostwo nie by³o upierdliwe i starego koczownika nie gania³o na warty, oraz marsze zwiadowcze.
Tak wiêc swój czas mog³em po¶wiêciæ na ró¿ne dzia³ania rzemie¶lnicze, podziwianie przyrody i naukê gry na flecie. Tutaj podziêkowania dla przyjació³ z Czech za mini-koncert - gra³o mi siê z Wami ¶wietnie.
CYTAT(M¶cidróg @ 21:59 20.04.2009) *
[...]Wie¶kowa gra na flecie robi³a niesamowite wra¿enie.Pierwszej nocy towarzyszy³a nam sowa i szczekaj±ce kozio³ki,drugiej juz conieco przycich³y.Za to mozna by³o us³yszeæ flet,drumle i bêben. ...w pewnym momencie nawet gitare anger.gif
Niedocenia³em wcze¶niej muzyki na ¿ywo w projektach wêdrówkowych...moja strata smile.gif
[...] Pozdrawiam M.

Te¿ mi zawsze brakowa³o i brakuje elementu muzykowania. Jednak istotne jest moim zdaniem u¿ycie prostych instrumentów, najlepiej wykonanych w³asnorêcznie. Dobijaj±ce jest przej¶cie na gitarê oraz pie¶ni biesiadne, turystyczne i rymcerskie. anger.gif
CYTAT(Wszeb±d @ 22:37 20.04.2009) *
[...]
[...]
To na razie HOWGH

Przede wszystkim to nie by³ dziegieæ, tylko smo³a drzewna pozyskana w trakcie projektu Ostara w Osadzie. Konsystencja w temperaturach pokojowych sta³a, natomiast po podgrzaniu lepka masa. Bardzo dobrze mocuje siê groty tulejkowe, oraz zabezpiecza obmotki ze ¶ciêgien przy grotach trzpieniowcych. Nie¼le równie¿ wychodzi klejenie lotek - tutaj jednak trzeba trochê wiêcej wprawy. Eksperyment pokaza³, ¿e bardzo szybko mo¿na uzupe³niæ zapas strza³ w trakcie wypraw wojennych posiadaj±c groty, pióra, ¶ciêgna i smo³ê jako lepiszcze. Jako promienie raczej typowa³bym prêty krzewów lub drzew ni¿ darcie drewna i do¶æ pracoch³onna obróbka. W trakcie prób u¿yli¶my prêtów leszczyny po mniej lub bardziej udanych podej¶ciach do froe i drewna.

Fotoalbum dokumentuj±cy obozowisko.

Nie nale¿y zapominaæ równie¿ o naturze - Wiosna w Bukowym Lesie Zanim wpakowali¶my siê w ten zurbanizowany ¶wiat zwi±zki z natur± by³y o wiele silniejsze.

pozdrowienia Vislav

przy okazji gor±ce podziêkowania dla ca³ej rodziny M¶cidróga za opiekê
Wszeb±d
My¶la³em jeszcze o tych piecykach. Jeszcze ponad kilkana¶cie lat temu latem na biwaku podczas wielkiej suszy, zbudowa³em podobny piecyk (z kamieni i u³amków cegie³ hu hu hu), ale by³ du¿o ni¿szy ni¿ te na zdjêciach. Pytanie
Czy wysoko¶æ piecy by³a czym¶ dyktowana, czy testowali¶cie piece o innych wysoko¶ciach ? No i przypomnia³o mi siê co Fiolnir pisa³ o materia³ach do budowy takowych. Wapieñ jurajski móg³by pewnie zmieniæ siê w dynamit.....
Dziêkuje za informacje. muszê poeksperymentowaæ z kor±

HOWGH
M¶cidróg
CYTAT
Czy wysoko¶æ piecy by³a czym¶ dyktowana, czy testowali¶cie piece o innych wysoko¶ciach ?

Piece by³y ró¿nej wysoko¶ci,ale nie by³o to zamierzone.Jaki sie wysun±³ wniosek?Najlepiej sprawdza³ sie najni¿szy piec.

CYTAT
No i przypomnia³o mi siê co Fiolnir pisa³ o materia³ach do budowy takowych. Wapieñ jurajski móg³by pewnie zmieniæ siê w dynamit.....

Do budowy u¿yli¶my szarog³azu.....i w chwili s³abo¶ci ³upka bum.gif £upek siê rozlecial,ale nieszkodliwie.Po kilku poprawkach z u¿yciem szarg³azu,piec nadal dzia³al.

pozdrawiam

M.
Razoslaw
CYTAT
Dobijaj±ce jest przej¶cie na gitarê oraz pie¶ni biesiadne, turystyczne i rymcerskie. anger.gif
Przepraszam, ju¿ nie bêdê. Ale co ma cz³owiek zrobiæ, kiedy spiewaæ mu siê chce a nie zna nic innego? woohoo.gif
jasmin
Razowiec: zginiesz marnie, zginiesz marnie;

Co do pieca i praktyki robienia czego¶ na nim:
niski piec dobrze siê sprawdza³ gdy trochê wia³o, jednak¿e przy paleniu na ¶redniej wysoko¶ci piecu czy te¿ wysokim unka³o siê przypalania podp³omyków - praktycznie ¿aden nie by³ spalony i ciasto by³o bardzo dobrze wypieczone; podobnie rzecz siê mia³a z podgrzewaniem jedzenia na wy¿szym piecu: jako ¿e garnek nie by³ nastawiony na dzia³anie bezpo¶redniego ognia, to potrawy nie przywiera³y od spodu. Tyle z obserwacji potwierdzajacych praktykê.
Gdyby piec zosta³ zalepiony glin±, wówczas do palenia by posz³o jeszcze mniej drewna i nie nale¿a³oby siê obawiaæ wiatru. W sumie w przypadku gdy budulec jest pod rêk± to nie ma sensu gotowaæ na ognisku - trzeba normalny piec/kuchniê postrawiæ - du¿a oszczêdno¶æ drewna i przy¶pieszony proces gotowania - ³atwiej kontrolowany, co dla osób robi±cych przy garach jest cenne, gdy¿ opa³ mo¿na w palcach po³amaæ ...

Pozdro
Lotgar
CYTAT(Razoslaw @ 07:52 23.04.2009) *
CYTAT
Dobijaj±ce jest przej¶cie na gitarê oraz pie¶ni biesiadne, turystyczne i rymcerskie. anger.gif
Przepraszam, ju¿ nie bêdê. Ale co ma cz³owiek zrobiæ, kiedy spiewaæ mu siê chce a nie zna nic innego? woohoo.gif

Razowiec , z ust mi to wyjo³e¶ .
mairead

A ja chcia³abym krótko przeprosiæ za nieobecno¶æ z... nazwijmy to powodów rodzinnych. M¶cidrug wie o co chodzi.

Czasem chcia³oby siê powiedzieæ. "Bo¿e zniszcz moich przyjació³, bo z wrogami poradzê sobie sam!"
nietoperz
Pogoda siad³a,miejscówka bajka, ludzie jak zawsze aniol.gif jester.gif ci co nie dopisali niech sad3.gif tears.gif improwizacja to najlepsza ¿ecz pod s³oñcem.Prostowanie leszczynowych patyków nad ognie smile.gif m to ¿aden problem,moja kondycja jest OK old.gif

http://picasaweb.google.pl/nietoperz66/Buk...PLIo5OVseaiowE# - moja radosna twórczo¶æ smile.gif
M¶cidróg
CYTAT
W sumie w przypadku gdy budulec jest pod rêk± to nie ma sensu gotowaæ na ognisku - trzeba normalny piec/kuchniê postrawiæ - du¿a oszczêdno¶æ drewna i przy¶pieszony proces gotowania - ³atwiej kontrolowany, co dla osób robi±cych przy garach jest cenne, gdy¿ opa³ mo¿na w palcach po³amaæ ...

Potwierdzaja to tak¿e nasze ostatnie do¶wiadczenia (01-03maja) w trakcie warsztatów organizowanych przez nas na szczycie Biskupiej Kopy.Ca³kowicie zrezygnowali¶my z otwartego paleniska na rzecz piecy,nawet poznym wieczorem z Lotgarem i dzbankiem piwa siedzieli¶my przy piecu bigsmile2.gif Maj±c budulec w zasiêgu rêki postawili¶my 3 piece w ci±gu 15 minut.

http://picasaweb.google.com/Mscidog/Biskup...831513964829362

pozdrawiam
M.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.