Cze¶æ.
CYTAT
1. Nie wiem kto z grupy Wayfarers deklarowa³ swój przyjazd do Ole¶na. Przynajmniej w temacie nikogo nie zauwa¿y³em. Zreszt± nie ma to ¿adnego znaczenia dla kolejnego przedsiêwziêcia.
Obaj z Irkiem uznali¶my nasze uczestnictwo w Olesnie z racji tego ze Lotgar nalezy do naszej grupy za oczywiste,wiem ze Ja¶min deklarowal swój przyjazd,nie wspominaj±c o Rabiedze.
Kazdy z nas nie mógl dotrzeæ z ró¿nych wa¿nych powodów.
CYTAT
CYTAT(M¶cidróg @ 17:59 01.01.2009)
W Ole¶nie przewidziane jest wykonanie dziegciu w sta³ej postaci s³u¿±cego do mocowania grotów strza³ w promieniach.Tak¿e wykonanie samych grotów na podstawie przywiezionej dokumentacji,
Satysfakcjonujace bedzie wykonanie conajmnie 4-5 grotów trzpieniowych i jednego z tulejk±.
Natomiast w Bukowym Lesie wykozystamy dziêgieæ i groty do wykonania strza³.
Dziegciu nie pozyskano,dlaczego?Moze Lotgar wyjasni?
http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...st&p=237507 Dokumentacji nie przywizli¶my bo nie przyjechalismy.Niestety.
Groty które wykonal Lotgar zosta³y rozdane uczestnikom "Starego Olesna".
W miniony weekend ustali³em z Miko³ajem spotkanie przed Bukowym Lasem w³a¶nie w celu wykonania grotów jeszcze raz.
CYTAT
2. Mam nadziejê, ¿e uda siê wykonaæ kilka grotów trzpieniowych i dziegieæ w trakcie projektu Ostara w Osadzie jako materia³ do dalszych dzia³añ w trakcie Bukowego Lasu.
Napewno bedzie to pomoc dla nas,dziekuje.
CYTAT
4. Drewno opa³owe samo w sobie jest pozaklasowe - zazwyczaj trudno jest znale¼æ co¶ prostego i odpowiednio d³ugiego bez sêków. Zak³adam, ¿e co¶ siê wybierze odpowiedniego dla naszych potrzeb.
Widzia³em to drzewo,wczesniej wyjasni³em nadle¶niczemu do czego bedzie miedzy innymi wyko¿ystane.Z dwóch kubikow wybranie dwóch-trzech metrówek o srednicy ok.40cm nie bedzie problemem.
CYTAT
Je¿eli masz dokumentacjê odno¶nie narzêdzi ciesielskich i stolarskich u¿ywanych w czasach i miejscu, zgodnie z tym projektem - chêtnie bym siê z tym zapozna³.
Do za³±cznikow Irkowych dorzucam jeszcze jedno zdjêcie narzedzi z Mikulczic.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikW Bukowym Lesie zapewniam:
o¶nik prosty
osnik z wygietym ostrzem
cios³o proste i po³okrag³e
pi³e wlo¶nice
ewentualnie kilka strugów (do indywidualnego zastosowania)
pozdrawiam
M