Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: £ódzka Wioska Historyczna 2009 - Festiwal Rekonstrukcji. Warsztaty, Archeologia
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009
Stron: 1, 2, 3
Kichigai
A da³o by siê wywiesiæ listê wszystkich grup bior±cych udzia³ w £WH??
Kuswir
Lista bêdzie umieszczona niebawem na stronie £WH 2009: http://www.wioskahistoryczna.pl
Kuswir
Og³oszenia parafialne czê¶æ druga:

1. £owy

Nareszcie pojawi³ siê regulamin £owów. Tak jak pisali¶my wcze¶niej oparli¶my siê na wskazówkach zawartych w Ksiêdze £owieckiej.

Zapraszam do lektury: £owy £WH 2009 - regulamin.pdf

2. Warty

Pewn± nowo¶ci± w stosunku do zesz³orocznej Wioski, bêdzie wystawienie wart. Chcieliby¶my aby warty trwa³y od godziny 23 do 8 rano w trzy godzinnych 'turach'. Chêtnych do wart na pewno nie ominie nagroda za ich dzieln± s³u¿bê.
Byæ mo¿e, uda siê zorganizowaæ jakie¶ ma³e nocne manewry, o ile oczywi¶cie stan 'po ucztowy' na to pozwoli smile.gif
Niebawem pojawi siê wiêcej szczegó³ów.

Pozdrawiam,
Marcin Ku¶mierek.
Wotawa
Atrakcji bêdzie tak wiele, ¿e zapewne nie ze wszystkich uda siê skorzystaæ. Na wiele warsztatów czy spotkañ mo¿na umawiaæ siê z prowadz±cymi, wiêc mo¿na sobie do pewnego stopnia dopasowaæ program imprezy prawie indywidualnie.

Kilka s³ów o bitwach (choæ szczególnie polecam tak¿e ³owy):

1.
W czasie bitew pojawi± siê "Anio³y ¦mierci". Z tymi "ponurymi ¯niwiarzami" nie ma dyskusji. Ich rol± jest opanowanie przesadnego "terminatorstwa" oraz niebezpiecznych zachowañ. Nasze bitwy promuj± walkê w lekkim oporz±dzeniu, s± raczej scenami i próbami technik walki ni¿ tradycyjnym ³omotem.

2.
Chêtni do "wygrzewu" - bêdzie okazja w niedzielê na hardcore - wymagane oporzadzenie ochronne.

3.
Warsztaty walki w lekkim oporz±dzeniu w szyku s± jednocze¶nie swoistym szkoleniem BHP
(Bezpieczeñstwo i Historyczno¶æ Potyczek). Na pocz±tek troche manewrów i komponowania szyku.
Wotawa
£UCZNICTWO
Nie ma konkursu ³czniczego sensu stricto. Konkursów i wyscigów jest a¿ nadto na wszelkich turniejach czy odpustach smile.gif. Jednak ³ucznicy którzy odznacza siê w polowaniu czy w czasie bitwy, mog± liczyæ na pewne, kurtuazyjne acz praktyczne upominki. Przede wszystkim £WH jest miejscem dla warsztatów eksperymentów i testowania pomys³ów rekonstrukcyjnych.

1.
£ucznicy bêd± mogli sprawdziæ siê na ³owach i w czasie bitwy. Przypominamy o pacynkach!

2.
Czynny bêdzie k±cik ³uczniczy przez ca³± imprezê. Miejsce do treningu, dyskusji i eksperymentów. Tak¿e odno¶nie oporz±dzenia ³uczniczego. Warto zabraæ ze sob± pacynki. Mo¿na bedzie kupiæ na miejscu, cena najtañszych oscyluje ok. 3z³/ za szyp.

K±cikiem ³uczniczym zawiaduje:

Andrzej "Abrat" Abratowski (Towarzystwo £ucznictwa Tradycyjnego).

Bêd± tak¿e:

Bronis³aw Bartczak (Praga/Poddêbice)

Firma Camelot z £odzi
.

Testowane bêd± na miejscu tak¿e kolejne pomys³y spotkania ³ucznicze i u¿ycie broni miotaj±cej w inscenizacjach

Z wielu wzglêdów organizacyjnych nie byli¶my w stanie zaprosiæ i zmie¶ciæ wielu twórców i sprzedawców.
Je¶li ktokolwiek z producentów niekoniecznie ³uczniczych chcia³by wzi±æ udzia³ go¶cinnie - postaramy siê zapewnic dostêp do pewnych aspektów imprezy niedostêpnych dla publiczno¶ci. W razie chêci czysto turystycznego odwiedzenia £WH prosimy o kontakt: katiabe@o2.pl
Katia
Dodam jeszcze, ¿e te kurtuazyjne upominki bêd± siê zdarzaæ nie tylko dla ³uczników.
Bêd± to drobne, praktyczne rzeczy przydatne na imprezach. :-)
Wotawa
woohoo.gifUwaga, uwaga! Wie¶ci Pe³ne Ducha Barbarzyñskiego! usmieszek_11.gif

PIWO:

1.
Piwo warzone w sposób naturalny specjalnie na uczcie sobotniej na £WH 2009. Rêczna robota :D. Piwowarzy zrobili je tylko dla Nas wszystkich nikt nigdy wiecej go nie spróbuje smile.gif. Mile widziane improwizowane, wierszowe opinie na temat tego trunku. Oczywi¶cie - nie ma musu - ale proszê siê nie hamowaæ ;).

2.
Na ca³ej imprezie piwo z lokalnego Borwaru KOREB z £asku (w³asne ujêcie wody!). Wydawaæ bêdziemy specjalne monety na to piwo.

ORGANIZACJA
Na imprezie funkcjonowaæ bêdzie Kancelaria (opodal namiotów DAGOME) - wydaj±ca monetê i glejty.

Aha-aha-aha-DOJAZD:
http://www.wioskahistoryczna.pl/articles.php?id=22

1.
Parking strze¿ony ko³o terenu imprezy - 3z³ - ³apaæ, trzymaæ kwitki.

2.
Inni - je¶li jest problem z dotarciem - bêd± przygotowani Ratownicy Dojazdowi: porady/wytyczne, w ekstremalnych przypadkach wyjazdy ratunkowe. No one is left behind. Czasem tylko pewnie trzeba bêdzie troszkê poczekaæ smile.gif

Dla umocnienia krzepy duchowej, co¶ z polskiej duszy, co wyp³ynê³o na szersze wody icon_wink.gif :

http://www.youtube.com/watch?v=GtmlAaybIEs

U nas mniej wody i mniej statków, ale bêd± smile.gif (Duch i Klimat te¿ obiecali swoj± obecno¶æ icon_wink.gif ).
Boran
CYTAT
PIWO:

1.
Piwo warzone w sposób naturalny specjalnie na uczcie sobotniej na £WH 2009. Rêczna robota :D. Piwowarzy zrobili je tylko dla Nas wszystkich nikt nigdy wiecej go nie spróbuje smile.gif. Mile widziane improwizowane, wierszowe opinie na temat tego trunku. Oczywi¶cie - nie ma musu - ale proszê siê nie hamowaæ ;).

2.
Na ca³ej imprezie piwo z lokalnego Borwaru KOREB z £asku (w³asne ujêcie wody!). Wydawaæ bêdziemy specjalne monety na to piwo.

Oba browary znam z autopsji smile.gif Oba bardzo dobre - serdecznie polecam wszystkim mi³o¶nikom z³ocistego napoju.
Co do pierwszego - piwo specjalnie na £WH by³o warzone na moich oczach icon_cool.gif nieco ponad tydzieñ temu, podczas Pikniku Archeologicznego w Bochni.
Marcus Aurelius Carnifex
A bêd± jakie¶ warsztaty z piwowarstwa lub pêdzenia miodku?
Tomasz z £añcuta
A to to piwko - bigsmile2.gif To powinno byæ dobre.. s±dz±c po piwowarach pod koniec pikniku w Bochni...
Kuswir
Niestety w tym roku nie przewidujemy warsztatów z pêdzenia bimbru/warzenia piwa/produkcji modu miodu pitnego. Natomiast na pocieszenie bêdzie degustacja i przyjemno¶æ obserwacji procesu twórczego.
Katia
PLAN IMPREZY

PI¡TEK

10:00 – Praca wre

12:00 – Pe³na gotowo¶æ kadrowa organizatorów – praca wre jeszcze bardziej

16:00 – Otwarcie Wiochy

18:00 – Wczuwanie siê w klimat

18:15 – Wstêpne warsztaty walki, pokaz sztuk walki Vectir i ARMA

20:00 – Czila³t

SOBOTA

09:00 - Dzieñ dobry!

09:00 – 10:00 - Czas na zajêcie siê ¶niadaniem i ochêdóstwem

10:00 – Prezentacja, powitanie, prezentacja Vectir i ARMA – ciêcia prawdziwymi ostrzami

10:30 – Pó¼no-¦redniowiecze – £OWY

10:30 – Wczesne ¦redniowiecze i Staro¿ytno¶æ – warsztaty walki
(Udzia³ godzinny – obowi±zkowy, dla chc±cych braæ udzia³ w bitwie, Bezpieczeñstwo i Historyczno¶æ Potyczek)

12:30 - 13:00 – Czila³t

13:00 – Pó¼ne ¦redniowiecze– warsztaty walki
(Udzia³ godzinny – obowi±zkowy, dla chc±cych braæ udzia³ w bitwie, Bezpieczeñstwo i Historyczno¶æ Potyczek)

13:00 – Wczesne ¦redniowiecze i Staro¿ytno¶æ – £OWY

15:00 – 16:00 – Czlia³t2 i obiad

16:00 – 17:00 - Wyjazd na przemarsz/atrakcje niespodzianki dla niemaszeruj±cych

17:00 – 18:00 – Przemarsz

18:00 – 19:00 – Powrót i prezentacja walki lekkozbrojnej w szyku

19:30 – 20:00 – Prezentacja walki

20:30 – Uczta

NIEDZIELA

09:00 – S³oñce G³o¶no ¦wieci Budz±c Towarzystwo

09:00 - 09:15 – jeszcze troszeczkê

09:15 – 10:15 – ¦niadanie, ochêdóstwo ogólne

10:15 – 11:15 – Napawanie siê urokami pokazów historycznych, cut testy – czyli co dawna broñ mo¿e zrobiæ gro¼nego.

11:30 – 12:30 – Bitwy Staro¿ytno¶ci

13:00-14:00 – Bitwy Czasów Jagielloñskich

14:30-15:30 – Bitwy Pierwszych Piastów

16:00 – Zabawy w³asne / Czila³t3

18:00 – Z ¿alem ¿egnamy uczestników

UWAGA!
Zastrzegamy sobie mo¿liwo¶æ zmiany programu z ró¿nych przyczyn

UWAGA!
Przez ca³y czas trwania imprezy mo¿na umawiaæ siê na udzia³ w mniejszych i wiêkszych warsztatach.

Wotawa
Jak zwykle wiele rzeczy wyja¶ni siê na miejscu, wiele zale¿y od liczby uczestników. Zachêcamy tak¿e do w³asnych inicjatyw smile.gif.

Wydawnictwa U£ ju¿ sobie czekaj±. Czê¶æ bedzie do kupienia, czê¶æ pojawi siê jako upominki.

Konkurs kucharski potraktujemy jako uzupe³nienie programu dnia w dogodnym momencie. Omówimy to w pi±tek.
Siuks
Nie ma przewidzianej ¿adnej bojówki dla pó¼nego ¶redniowiecza?
Kuswir
13.00-14.00 w ND s± oficjalne starcia dla pó¼nego, nieoficjalne bêdziemy uzgadniaæ na miejscu, w zale¿no¶ci od liczby chêtnych.
Wotawa
Podobno bêdzie pada³o przelotnie ale czesto.

Kilka nieco sprzecznych prognoz pogody:

http://pogoda.onet.pl/0,200,38,lodz,miasto.html
http://pogoda.gazeta.pl/pogoda/0,0.html?lp...8#10-48_1000008
http://pogoda.wp.pl/miasto,lodz,mid,1201127,mi.html

Aha, poza przydzia³owym piwem (frykasów zawsze okazuje sie zbyt ma³o) warto zaopatrzyæ siê w dodatkowe ¶rodki podnosz±ce morale. Nie korzystamy z nich oczywi¶cie przed walk±.

W razie k³opotów z czym¶tam, Brygady RR bêd± interweniowaæ.
leandra
Mamy szczê¶cie jeszcze nie zamknêli k±pieliska wiêc bêdzie siê gdzie och³odziæ;)
Fionn
Rzutem na ta¶mê i z ostatniej chwili wujek dobra rada radzi:
Wrazie przypadków totalnego zagubienia oferujemy awaryjny telefon wspomagania.
Naszymi dy¿urnymi GPS'ami s± w tym roku:
Kamila : 607 651 022
Marek "Gorim": 668 856 961
_RK_
Z punktu widzenia "szeregowego ³ódzkiego widza"- impreza coraz fajniejsza i patrz±c na rekonstruktorów- 100% pro. Rzecz± która przeszkadza³a (opinia krewnych i znajomych) to to, ¿e trochê trudno by³o siê po³apaæ gdzie wolno a gdzie nie wolno wchodziæ, co siê bêdzie dzia³o, czego siê spodziewaæ i w jakiej kolejno¶ci. Brak... jakby to nazwaæ... "zagospodarowania" odbiorców. W ka¿dym razie wielkie dziêki dla wszystkich zaanga¿owanych za ¶wietn± imprezê.
Micha³ Wojtysiak
Dla mnie super - dobra £ódzka inicjatywa. W sobotê by³em uczestnikiem a w niedzielê turyst± i z obu perspektyw przy du¿ym wyluzowaniu by³o fajnie. Ciekawe grupy i fajny miks a poza tym sporo znajomych. Du¿e gratulacje dla orgów i powodzenia na przysz³y rok.
By³o super
Kuswir
Chcia³bym w imieniu swoim, jak równie¿ reszty organizatorów, serdecznie podziêkowaæ wszystkim uczestnikom za przyjazd oraz wspóln± zabawê na tegorocznej £ódzkiej Wiosce Historycznej. Mam nadziejê, ¿e ka¿dy znalaz³ co¶ ciekawego na tej naszej Wiosce oraz zapamiêta j± pozytywnie.

Pozdrawiam i do zobaczenia na kolejnych imprezach!
Tomasz z £añcuta
By³o mi³o. Warsztaty ciekawe - szczególnie polowanie - co¶ nowego i faktycznie eksperymentalnego. Dziêki wszystkim za mi³± atmosferê, a organizatorom za zaproszenie i staranie siê.
Na pohybel Panu Kie³basce- dla mnie jedyny prawdziwy minus imprezy devil.gif
Przy tak obciêtych funduszach wed³ug mnie zmarnowa³ wasze ciê¿kowykombinowane pieni±dze, a przy okazji trochê naszych nerwów, ale có¿ - tak bywa.
Boguta z Bia³ej
Zamówiona idealna pogoda - ani za gor±co, ani za zimno. I niez³e atrakcje: nieczêsto ma siê okazjê poæwiczyæ ciêcia ostrym ¿elazem pod okiem fachowców, popracowaæ nad technik± walki w³óczni±, zapolowaæ na "zwierzynê" w lesie i powalczyæ z samurajami. A widok rado¶nie wyszczerzonych wczesnych nacieraj±cych na legionistów jeszcze d³ugo bêdzie przyprawia³ mnie o dobry humor smile.gif
mairead

Impreza super i bardzo podoba mi siê pomys³ z ³±czeniem epok. Nieczêsto ma siê okazjê spotkaæ ludzi z innej i pogawêdziæ mi³o przy garnuszku zio³owej herbatki. Ehh... i wieczorny koncert Starego Olsy mniam.

Og³oszenie co do zgub:

Do Krakowa zajecha³a ze mn± w±ska krajka w zielonej tonacji, podjêta na polu bitwy w niedzielê (wczesno¶redniowieczna). Wezmê ze sob± na Wolin.
leandra
Witam

Impreza bardzo fajna ale jedynie ze wzglêdu na ludzi którzy przybyli na ni±;) Dziêki Wam wielkie ¿e jeste¶cie bo tacy ludzie ratuj± sytuacjê zawsze i wszêdzie;)

Co do organizacji to ju¿ mniej. Nikt nie wiedzia³ co siê kiedy ma dziaæ ludzie biegaj±cy non toper w cywilkach i nie wiem czy mam ich wyrzucaæ za line bo jak ju¿ to mówi± ¿e s± z tego to a z tego obozu(bractwa).
Co do programu to oprócz ludka biegaj±cego w zielonym kapelutku nie by³o wiadomo co i jak siê dzieje a przecie¿ mo¿na porozwieszaæ na drzewkach plan impry zarówno dla nas jak i dla turystów coby nie musieli nas pytaæ co tu siê dzieje...
Jedzenie te¿ wysz³o bokiem nie dogadanie z jad³odajni± popsu³o humorek nie jednemu bo wystarczy³o spó¼niæ siê 10 min i ju¿ czosnek o kulistych kszta³tach herbatka kosztuje 2 zyla trochê ¶mieszne...
Browar bardzo dobry ciesze sie ¿e jestem w gronie osób które zd±¿y³y siê go napiæ zanim zabrak³o piwka. Niestety pora¿k± jest to ¿e wydrukowano tyle kuponów ile mia³o byæ piwka a tu siê okazuje ¿e ju¿ browar zrealizowa³ wszystkie wykupione kupony...i co to jest 0,4 w stosunku do standardowego kufelka 0,5?
Biesiada:
No niestety Oprócz pokazu tañca z ogniem i zawsze wspania³ej grupy graj±cej i umilaj±cej czas nie mam nadal nic pozytywnego.
Gdy dotarli¶my na biesiadê i odczekali¶my w kolejce za jad³em okaza³o siê ¿e zosta³o do wyboru albo kie³baska z grila(notabene niesmakowa by³a) lub kasza z brzoskwiniami(niedogotowana i chrupi±ca w zêbach blech)
Co tam jeszcze w sumie nie wiem bo mia³o byæ piwko czy inne trunki ale jak przeszli¶my po sto³ach przy których ju¿ nie by³o miejsca by usi±¶æ to i tak nie by³o innych napitków. By³ za to chlebek i tu pozytyw by³ pycha...

Dziêki za wspólne wieczorki przy ognisku najbardziej wysuniêtego pó¼nego obozu;)
Darek jak zwykle Twój g³os niesie siê po ca³ym lesie;)
Jêdrek nie darujê Ci gitary
No i grunwadzkie piwo ¿o³dowe.... ju¿ mamy go do¶æ!!!;P
Pozdrówki
Bonizaur
Wpad³em w niedzielê i w kwestii organizacji ca³kowicie zgodzê siê z leandr± i _RK_ - totalny ¿ywio³ organizacyjny ma³o zbie¿ny z czymkolwiek pisanym wcze¶niej zarówno tu jak i na stronie imprezy. W dodatku po³±czony by³ z mocnym niew³adem nag³o¶nieniowym. Niby by³ mikrofon, ale w zasadzie nikt z niego nie korzysta³ przez co czasem nie by³o s³ychaæ, co kto¶ ma do powiedzenia. A w ogóle to by³o waln±æ ten namiocik ze sprzêtem ko³o polany (sta³a pusta raptem 20m dalej), wówczas mo¿na by korzystaæ z nag³o¶nienia zarówno przy obja¶nieniach na placu walki, jak i przy innych okazjach.
A ju¿ organizacjê wystêpu Starego Olsy w tak 'polowych' warunkach uwa¿am za brak szacunku dla zespo³u i s³uchaczy (nawet klapn±æ nie bardzo by³o gdzie) face4.gif

Za to ogólne wra¿enia bardzo pozytywne. Pomys³ mieszania grup bardzo ciekawy (za inscenizacjê z konwojem legionistów ovation.gif).
A dodatkowo clap.gif dla jednego z Celtów, który produkowa³ siê chyba przez ca³± niedzielê, dziel±c siê swoj± wiedz± z widzami.
WooL_F
Tu pare fotek z obozó pó¼nych:

http://picasaweb.google.com/Woolfldz/IIIOd...feat=directlink

Mam nadzieje ¿e orgnizatorzy postanowi± zainteresowaæ siê jakimi¶ atrakcjami dla pó¼nego ¶redniowiecza, bo niestety w obecnym kszta³cie impreza jest bardziej na wczesnych.
Marcus Aurelius Carnifex
Najwiêkszym minusem który doprowadza³ mnie do sza³u i bólu nóg to transport na przemarsz. Po ca³odziennej imprezie staæ w ciasnym autobusie i jeszcze maszerowaæ przez ca³± d³ug± ulicê i jeszcze wracaæ kawa³ drogi w autobusie na stoj±co to by³o wielkie nieporozumienie. No i nie ³adnie by³o zostawiaæ tych biednych uzbrojonych wojów którzy i ju¿ siê nie zmie¶cili do tego zapchanego autobusu. Wiem, ¿e fundusze okrojone, ale tych autobusów to powinno byæ przynajmniej ze trzy na tyle osób. Poza tym WIELKIM minusem to uwa¿am imprezê za udan±.
Kichigai
Mo¿e najpierw minusy...
Jedzenie. Niestety, w zesz³ym roku mistrzostwo ¶wiata i okoliæ, teraz szkoda gadaæ...G³ównie przez kolesia, który nie wiem co uwa¿a³ i co my¶la³ o nas..Ale to raczej przegiêcie...
Drugi minus to to, ¿e plan dnia chyba by³ zrobiony dla picu...Przynajmniej tak mi siê wydawa³o...Nie bardzo wiadomo by³o co o której, nie by³o dostatecznie dobrze og³oszonych pewnych rzeczy...
Trzy, ma³o kramów dla pó¼nych..W zesz³ym roku by³o ich wiêcej.
Szkda, ¿e nie by³o jako takiej bitwy pó¼nych, byli chêtni, by³y haki, tylko jako¶ z organizacj±...Mo¿e za rok.
To tyle je¶li chodzi o minusy.
Teraz plusy...
Atmosfera, rok temu i teraz wy¶mienita.
Warsztaty, w³ócznia...Pewien niedosyt w sobotê..Trochê za krótko..Ale niedziela poprawi³a mi humor i to bardzo...Dziêkuje za ma³y sparing na w³ócznie.
Bojówka. Mimo braku bojówki zorganizowali¶my sobie w³asn±...Serdecznie dziêkujê wszystkim osobom z którymi zdo³a³em skrzy¿owaæ miecz. Zarówno na walkach jeden na jeden, dwa na dwa, jak i ostatnich trzech starciach na pla¿y, które moim zdaniem by³y najmocniejsze. Walka z Wami to by³a czysta przyjemno¶æ. Mam nadziejê, ¿e siê jeszcze spotkamy.
Polowanie...Bior±c pod uwagê mojego "wrodzonego" zeza trafienie królika i sarny sprawi³o i¿ koñcz±c polowanie by³em szczê¶liwy jak dziecko...Po polowaniu narodzi³ siê pewien pomys³ ale o tym pó¼niej.
Stary Olsa...Szkoda, ¿e nie zagra³ swoich wiêkszych i bardziej znanych utworów, by³a by mo¿liwo¶æ do potañczenia.
Do ma³ego pokazu ognia, nie mam siê co przyczepiæ, bo w³a¶ciwie sam by³em jego prowodyrem, mam nadziejê, ¿e siê podoba³ i rozkrêci³ trochê imprezê bigsmile2.gif .

Teraz z tym pomys³em...Ku¶wir poda³ niez³± zajawkê, je¶li chodzi o wykorzystanie lasu którego mieli¶my w nadmiarze w okó³....Mianowicie, manewry w lesie. Doskona³y sposób na sprawdzenie, jak mo¿na by³o siê broniæ w trudnym terenie i zarazem ¶wietny popis umiejêtno¶ci strzeleckich, rzucaj±cych, zwiadowczych.
(Wariacja na ten temat) Np. Jedna grupa ciê¿cy plus paru lekkich, maj± za zadanie przedostaæ siê przez wrogi teren i zdobyæ "co¶", a potem jeszcze wróciæ..Druga grupa ma t± rzecz albo odbiæ, albo wybiæ grupê pierwsz±...

Tyle...Oj ale siê rozgada³em...Jeszcze raz dziêkujê WSZYSTKIM których pozna³em za wspania³± zabawê i walki.

Do zobaczenia za rok.

P.S
DAJ KAMIENIA!!
Tomasz z £añcuta
Co do programu imprezy, a realiów - stanê po stronie organizatorów - Kuswir chodzi³ ca³y czas i szuka³ ludzi chêtnych, ale mia³em wra¿enie, ¿e pocz±tkowo ludzie ma³o entuzjazmu wykazywali.
Poza tym faktycznie pasowa³o bardziej wszystko nag³o¶niæ, a obsuwê czasow± od rana powodowali sami obozowicze - np nie usuwaj±c samochodów, zbyt pó¼no wstaj±c itp.
Mroczny
Na pocieszenie dla niektorych, ktorzy bardzo chcieli to zrobic, a jednak tego nie zrobili. Ktos Was wyrêczy³ i pan kie³baska ( dla mnie rowniez meska Doda) dosta³ w ryja smile.gifsmile.gifsmile.gif

Chwala tej pani ktora poskromila warchlaka:)

Impreza napewno byla wielkim wyzwaniem dla organizatorow. W tym roku wypadla gorzej niz w zeszlym, ale i w tym roku byla masa utrudnien.
Chcialem podziekowac za t± impreze. Dla mnie jest to swietna inicjatywa i jestem dumny ze w £odzi odbywa sie cos takiego. Jest napewno ciekawie nie tylko dla zwyklych widzow, ale i dla uczestnikow, nigdy wczesniej ( Poza ta impreza z zeszlego roku) nie mialem i nie mam mozliwosci zetknac sie z odtwórcami innych epok, czy kultur, a takze tyloma warsztatami czy rzemie¶lnikami ktorzy swoj fach przywo¿± i prezentuj± na miejscu.

By³y minusy ale licza sie plusy:) Dla mnie byla ich wiekszosc:)

Na sam koniec ogloszenie parafialne!!
Znalaz³em no¿yk ze szpilorem w pochewce. Jesli znajdzie siê w³asciciel zguby proszê o kontakt na gg poniewa¿ ¿adko bywam na freha. Moj nr to 2024234.
Tomasz z £añcuta
Dam± t± jest Lori z Komturii Krakowskiej naszego bractwa.
Kuswir
Jeszcze raz podziêkowania i gratulacje dla Lori (tym razem oficjalne) za 'akcjê' z Panem Kie³bask± smile.gif
Wotawa
Bardzo dziekujê za uwagi na temat technicznych spraw zwiazanych z organizacj±. S± bardzo wa¿ne dla ekipy historycznej organizauj±cej to wydarzenie.

Nasza propozycja by³a do¶æ oryginalna. To impreza warsztatowa (nie za¶ turniej). Co zreszt± pisali¶my na FREHA wyra¼nie. Z otwartego programu imprezy i warsztatów na zamówienie, dostêpnych przez niemal ca³y czas rzeczywi¶cie trzeba umieæ i chcieæ korzystaæ.

Jestem bardzo zadowolony z warsztatów zastosowania broni ostrej. To by³a nowo¶æ w tym roku. Z tego co wiem, pomys³ zosta³ podchwycony i tego typu zajêcia pojawiaæ siê bê d± na innych imprezach. Obecno¶æ takich fachowców jak Marcin Surdel (Vectir) czy Krzysztof Kruczyñski i Micha³ Pajda (ARMA) by³a dla nas wielkim zaszczytem. Cieszê siê, ¿e znale¼li siê te¿ ludzie którzy umieli z skorzystaæ z tych darmowych warsztatów "na zawo³anie". To by³o CO¦. walka.gif

Bardzo siê cieszê, ¿e uda³o siê zintegrowaæ tyle grup staro¿ytnych i przecwiczyæ ró¿ne ciekawe rozwi±zania procentuj±ce w przysz³o¶ci na innych imprezach. Chyba tylko u nas mo¿na byo wszystkich zgromadziæ. Fantastyczna jako¶æ rekonstrukcji kultury materialnej. yes.gif

"Wcze¶ni" jak zwykle oczarowali mnie swoim pozytywnym nastawieniem i kreatywno¶ci±. Chyba najwiêksza otwaro¶æ i zainteresowanie ró¿nymi pomys³ami czy innymi epokami. Unikalny klimat. blinkie.gif Jeste¶cie wyj±tkowi. blinkie.gif

Bardzo wa¿ne by³o te¿ dla nas to, ¿e impreza dorobi³a siê sta³ych fanów spo¶ród publiczno¶ci. Miasto £ód¼ od d³u¿szego czasu ma pewne k³opoty z odnalezieniem swojej to¿samo¶ci. Warto by³o poczuæ, i¿ przez dwa lata dali¶my naszym ziomkom co¶ nowego. Co¶ co bawi±c uczy³o i pozostawi³o po sobie trwa³y ¶lad w pamiêci.
Piêkna okolica Arturówka, ci±gle mimo naszych starañ nie mog±ca pozbyæ siê smrodku epoki pó¼nego Gierka na chwilê o¿y³a i zmieni³a siê przynajmniej na trochê.

Dziêkujê wszystkim zaproszonym za przybycie i goszczenie u nas. Zw³aszcza dla grup i osób majacych spore do¶wiadczenie i du¿y autorytet.

Dziêkujê te¿ wszystkim wspó³organizatorom cierpliwie znosz±cym moje sta³e i bezlitosne poganianie. Wiem, ¿e niestety zewnêtrzne warunki w tym mie¶cie bardzo nam tego roku nie sprzyja³y. Zaskakiwa³o nas wszystko i to co chwilê smile.gif. Wielu z Was da³o siê dziêki temu poznaæ z jak najlepszej strony.

Podziêkowania dla NEO (organizator g³ówny) za sam odwagê stworzenia imprezy historycznej w bardzo trudnych warunkach i pój¶cie pod pr±d bez Was nie by³oby wogóle o czym mówiæ. Dziêkujemy te¿ za umolziwienie nadania jej profilu historycznego

http://rkgroup.eu/blog/
Ajudah
Ja w imieniu Malborka chcia³abym bardzo podziêkowaæ za imprezê, mo¿liwo¶æ poznania wielu ciekawych ludzi i ogólnie dobra zabawê.

I tylko taki ma³y offtop do Japoñczyków - my chcemy zdjêcie z Power Rangers ;)
Kichigai
Hahaha...Je¶li jest to pode¶le, je¶li nie ma to trzeba siê spotkaæ i takowe zrobiæ smile.gif
tatsu
Widzê, ¿e jednak jest czego ¿a³owaæ...
Niestety, koñ nam okula³ i nie dotarli¶my do Was. Szkoda, ¿e nie da³o rady przys³aæ po nas choæ jednego wozu, by¶my mogli pobawiæ siê z Wami. Zosta³o nam tylko 10 kilometrów do celu... ;(Ale rozumiem - sama by³am kilka razy w ekipie organizuj±cej i wiem, z czym to siê je. Trochê ¿al, bo i tak byli¶my unieruchomieni w £odzi.
Z punktu obserwacji "turysty zrzeszonego" w niedzielê (wiem, wiem, ¿e to ju¿ dzieñ pakowania i wyjazdu) by³o niewiele do ogl±dania. Z relacji znajomych turystów, których uda³o nam siê spotkaæ na trenie imprezy wychodzi³o na to, ¿e spodziewali siê zdecydowanie czego¶ wiêkszego. I nie chodzi o "plastik-fantastik" prosto z Chin, tylko o co¶ stricte historycznego dla mas zwiedzaj±cych. Dodatkowo - brak widocznej reklamy samej imprezy. Gdyby nie przypadek, znajomi w ogóle nie wiedzieliby, ¿e co¶ takiego siê dzieje w okolicy.
Pozdrawiam i ¿yczê rozwijania £WH w pozytywn± stronê.
Mo¿e spotkamy siê za rok... je¶li koñ znów nie okuleje (puka w niemalowane).
Wotawa
CYTAT
Dodatkowo - brak widocznej reklamy samej imprezy. Gdyby nie przypadek, znajomi w ogóle nie wiedzieliby, ¿e co¶ takiego siê dzieje w okolicy.
Bardzo dziekuje za tê uwagê. Mo¿e to dziwne, ale cieszê siê, ¿e mogê siê powo³aæ na opiniê uczestników w tej sprawie.

Niedziela by³a ca³kiem intensywna w pewnym przedziale czasowym. Dzia³o siê miedzy 11 a 15 do¶æ regularnie i intensywnie (m.in. ³owy i bitwy).

W sprawie k³opotu z dojazdem i zepsutym samochodem - skontaktujemy siê bezpo¶rednio, chcieliby¶my siê dowiedzieæ czego¶ wiêcej.
Kichigai
http://www.youtube.com/watch?v=65cUyv0ANmY
i druga
http://www.youtube.com/watch?v=DHOzhVLN0E0
Dwie walki, jeszcez mam trzy...to pó¼niej dorzucê...Niestety nie mam tych z pla¿y 4na4..
Onix
O ! szczerba.gif a w³a¶nie mia³em pisaæ do przyjació³ ze wschodu czy nie maja jaki¶ filmików z naszych walk smile.gif

Dziêki za udostêpnienie ! smile.gif by³o super i mam nadzieje, ¿e w przysz³ym roku tez powalczymy, du¿o, du¿o, du¿o smile.gif

Dziêki wielkie organizatorom, pomijaj±c te wpadki i niedogodno¶ci, o których pisali moi poprzednicy, to warto by³o pojechaæ chocia¿by po to by poznaæ ¶wietnych ludzi i zobaczyæ siê ze starymi znajomymi.... i powalczyæ z samurajami szczerba.gif Imprezka sympatyczna i do zobaczenia za rok smile.gif
Mam nadzieje, ¿e bêdzie wtedy wiêcej atrakcji dla pó¼nych.... a jak nie to sami zrobimy :P

Pozdrawiam !

P.s Drodzy przyjaciele ze wschodu, na nastêpnej imprezie, na jakiej bêdzie nam dane siê spikn±æ, to koniecznie musicie mnie poczêstowaæ jeszcze raz tym waszym trunkiem (Komarówka ? je¿eli mnie pamiêæ nie myli) bo siê zakocha³em w tym trunku bum.gif
Mariusz Prawy
Nie Komarówka a Qmarówka (czyta siê przez "ku" szczerba.gif ).

¯eby nie powtarzaæ po poprzednikach to krótko - dziêkujê za mo¿liwo¶æ bycia na £ódzkiej Wiosce Historycznej. Mimo tych niedogodno¶ci to by³ bardzo mile spêdzony weekend.

Zdjêcia ju¿ zgra³em i wstêpnie przebra³em. Postaram siê powybieraæ te najciekawsze i wrzucê na jaki¶ serwer, ¿eby mo¿na by³o je pobraæ (g³ównie to bêd±: pokaz ARMY, sobotnie walki, koncert Starego Olsy, pokazy Rzymian plus mo¿e jeszcze co¶ dobiorê).
Nie chcê obiecywaæ terminu, ale albo to bêdzie do najbli¿szej soboty, albo gdzie¶ dopiero za pó³tora tygodnia.
Kichigai
CYTAT
P.s Drodzy przyjaciele ze wschodu, na nastêpnej imprezie, na jakiej bêdzie nam dane siê spikn±æ, to koniecznie musicie mnie poczêstowaæ jeszcze raz tym waszym trunkiem (Komarówka ? je¿eli mnie pamiêæ nie myli) bo siê zakocha³em w tym trunku bum.gif

Jakie nie...Postaramy siê przywie¼æ trunku naszego wiêcej smile.gif Jeszcze raz dziêkujê za ¶wietne walki. Mam nadziejê, ¿e dowiedli¶my, ¿e Japonia te¿ potrafi uderzyæ... smile.gif Do nastêpnego smile.gif
Ludwi¶
Trochê Fotek
http://picasaweb.google.com/ludwis86/IIIWH#

Pozdrawiam
Qmar
Onix
Jak wspomnia³ Mariusz Prawy trunek mój nazywa sie Qmarówka :D
Niestety w tym roku zrobi³em go ma³o z racji braku funduszu i/lub czasu wiec uraczyc go bedzie mozna najwczesniej w nastepnym sezonie.

Co do turnieju dziekuje wszytskim ktorych dane mi by³o spotkac.

Minusy turnieju:
-Catering.
Pan kie³baska by³ masakryczny ale z tego co mi wiadomo dosta³ li¶cia.
Pozniej by³ w miare mi³y ale jedzenie mial takie sobie. Ciocia chochla rok temu byla o niebo lepsza.
-Organizacja.
By³a dobra ale chodzi o to ze nie wiadomo co kiedy by³o. Nic nie by³o wg. planu a to jest minusem. Incydent z autobusami i nak³adaniem sie roznych atrakcji.
-Kramy.
Rok temu by³o ich duzo duzo wiecej. By³ kowal a nawet 2, w tym roku ani jednego. Nie bede wymiani³ kazdego kramu ale w tym roku bu³o z nimi biednie.
-Bojówka pó¼nych.
Raczej jej brak.

Plusy turnieju.
-Bojówka pó¼nych.
Która sami sobie zrobili i w ktorej naszych 2 wzie³o udzia³. By³o co ogladaæ. Dzieki niej Jezus wie co jeszcze poprawiæ co tez jest jakoby plusem dla niego i dla mnie bo jego DO sie trzyma³o ;)
-Ludzie
¦wietni ludzie. Naprawde super klimat ktory jest ogromnym plusem!!! Uczta sama w sobie by³a srednia ale za to wystep po uczcie extra. Nic to ze Stary Olsa musieli grac przy ognisku i nie bylo gdzie usciasc ale bylo naprawde fajnie w takiej sceneri smile.gif
-Walki wczesnych
By³y bardzo efektowne, lepsze niz rok temu.
-Polowanie.
Ma³o w tym uczesniczy³em ale mimo to by³o ciekawym pomys³em zoorganizowanie takiego czegos.
-Pi³ka plazowa
Oczywiscie ruggby plazowe z ekipa z poprzedniego roku uwazam osobiscie za najwiekszy plus ! uwielbiam t± gre :D
-Piwo niepasteryzowane ! :D
-Ogolnie wszytko to co nie jest minusami i nie zosta³o tu napisane uznajmy za plusy ;)

Ca³a impreza na plus. <ok>
Marcel
Ze swojej strony dodam, ¿e ca³o¶æ imprezy na plus przewa¿yli g³ównie ludzie :D Chylê g³owê smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.