Hej
W odpowiedzi na te 4000 z³ociszy
Strasznie drogie te siod³a ale kopnê³o mnie to i wreszcie zdecydowa³am siê poszukaæ rymarza który wyremontuje mi mój ³up z allegro
Prawdziwe wêgierskie siod³o to nie jest ale wyjdzie pewnie taniej.
Poza tym obejrza³am ¶cie¿kê huculsk± i tak na pierwszy rzut oka mam wra¿enie ¿e nie ma tam niczego co bym mia³a problem przebyæ, jad±c na Siwej, a reszta kopytnych wymaga³aby drobnego treningu przed. Bardzo fajna sprawa i zaczyna mi kie³kowaæ pomys³ jak to wykorzystaæ.
Zacznijmy od tego ¿e od jakiego¶ czasu chodzi mi po g³owie by zorganizowaæ co¶ w rodzaju stacjonarnych warsztatów je¼dziecko-wyprawowo-rekonstrukcyjnych (oczywi¶cie u mnie na Stepach). Z przyczyn osobistych nie dam rady wcze¶niej ni¿ w przysz³ym roku - wstêpnie my¶la³am o Wrze¶niu kiedy jest ju¿ trochê ch³odniej i robale tak nie gryz±.
W zamy¶le by³yby to 3-4 dni intensywnego obcowania z koñmi, je¿d¿enia, oporz±dzania i innych rzeczy które mog³yby zainteresowaæ rekonstruktorów. Mo¿na by spróbowaæ pobawiæ siê w ³ucznictwo konne, elementy walki (szabla, lanca), a tak¿e elementy jazdy terenowej,(mo¿na by trenowaæ na takiej ma³ej kopii ¶cie¿ki huculskiej). Wiêkszo¶æ elementów czyli tor przeszkód, korytarz do ³ucznictwa, wkopanie s³upów do próby kapusty, w ramach warsztatów mogliby wykonaæ uczestnicy (sama niestety nie dam rady tego wszystkiego przygotowaæ). Mo¿na by przyjechaæ z w³asnym koniem.
Ze swojej strony mogê zapewniæ bazê (du¿y ogrodzony teren i poza moim w³asnym domem dosyæ daleko od cywilizacji), 5 bardzo ró¿nych koni, trochê sprzêtu i swoje w³asne do¶wiadczenie.
Impreza by³aby na zasadach Wayfarers czyli minimum cywilizacji, max odtwórstwa ale niedatowana ¶ci¶le bo jestem zwolenniczk± integracji i swobodnego przep³ywu informacji.
Daleki termin pozwoli³by wszystkim zainteresowanym przygotowaæ siê, zebraæ sprzêt koñski (nigdy za wiele), obszyæ siê, itp.
Za jaki¶ czas mo¿e stworzê osobny temat ale na razie jest chyba troszeczkê za wcze¶nie.
Jest to lu¼na propozycja - i pytanie czy byliby chêtni na tak± formê zabawy?